Říkají si Čeládka řemeslná a už sedm let jezdí po celé zemi na akce a festivaly na hradech a zámcích, zaměřené na ztvárňování středověkých řemesel. Sdružení má i s dětmi pět desítek členů z celého Zlínského kraje, vede je 51letá Jana Gazdošová ze Spytihněvi.
Operní dort - jeho jednoduchá, ale luxusní chuť se báječně hodí nejen k pěknému divadelnímu představení nebo právě k opeře. Návštěvu jím naprosto ohromíte. Recept na Operní dort využívá efekt rolování. Podívejte se na recept, který najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů.
Ačkoliv obchody nabízejí nejrůznější druhy zmrzliny, nejlepší mražené potěšení si připravíte sami doma. Domácí zmrzlina je nejen zárukou kvality, ale její výroba je také zábavná. Můžete si pohrát s přísadami a především si jí připravit libovolné množství.
Nadšená houbařka Lucie Drozdová ze Sušice, která je mnohem známější pod přezdívkou Šumavská houbička, točí videa nejen o svých houbařských zkušenostech a receptech, ale nyní dokonce vydala svou první knihu. A dle prvních ohlasů je o ni velký zájem.
Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
/FOTO, VIDEO/ Letos letí zmrzlina z bílého máku, na způsob kokosové tyčinky Bounty, vanilková, pistáciová z pravých pistáciových oříšků, jahodová a mango. Alespoň tedy v řemeslné zmrzlinárně U Zrcadla v Březně, kde vyrábějí zmrzlinu z pravého ovoce a mléka od drobných farmářů.
Kdo má rád dobré jídlo, dnes si v Třebíči přišel na své. Začal zde totiž tradiční festival židovské kultury Šamajim. Jeho oficiálnímu zahájení předcházelo několik odpoledních akcí, přičemž všechny gurmány potěšila ta, která se konala v židovském krámku Seligmanna Bauera. Členové československé kapely Hudba na talíři zde představili řadu zajímavých židovských pochutin.
Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.
Co dělat, když je skvělá úroda rajčat? Podívejte se na nejlepší recepty, jak rajčata konzervovat pro budoucí použití. Třeba na zimu, kdy prodávaná rajčata určitě nepatří mezi ty nejlepší a už vůbec ne nejlevnější. Přitom jde o zeleninu, která obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek.
Je libo zmrzlina a sorbet z Itálie či klasická česká, nebo dokonce preferujete zmrzlinu z kozího mléka? Třebíč nabízí v letních horkách hned několik různorodých možností, jak se pomocí zmrzliny zchladit.
Zavařené okurky jsou tradiční specialitou. Mnoho rodin má svůj vlastní, ověřený recept na co nejlepší výsledek. Naložené okurky jsou pak lahůdkou, která dokáže doladit chuť množství jídel. Jak správně zavařit okurky? A jak dlouho je zavařovat, aby byly křupavé?
Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.
Ve více než třinácti stech chorvatských lékárnách si Češi o dovolené mohou vyzvednout léky na elektronický recept. Informoval o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv.
V létě může pacienty překvapit dovolená jejich praktického lékaře. Kdo jej zastupuje, zjistí na dveřích ordinace nebo na webu. Zástup přitom může pacienta ošetřit, stanovit léčbu i předepsat léky.
Příběh značky s poetickým názvem Nápoje Lásky se začal psát v roce 2017. Právě tehdy si Ondřej Halama z jižních Čech pohrával s myšlenkou vytvořit přírodní nápoj, který povzbudí tělo a zároveň působí pozitivně na psychiku.
Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky?
Zatím zůstává v Česku chráněným druhem, který je možné lovit po udělení úřední výjimky, ale populace bobrů evropských stále rostou. Pokud jednou dojde k tomu, že se tento vodní hlodavec stane běžnou lovnou zvěří, vědci z brněnské Mendelovy univerzity mají náskok v přípravě zpracování jeho masa. Vytvořili takzvané užitné vzory na dva výrobky z něj.
Velkou zkušenost a také úspěch mají za sebou školáci z Hustopečí. Zapojili se totiž do Zdravé 5, což je unikátní celorepublikový vzdělávací program pro základní i mateřské školy. Je zaměřený na zdravý životní styl, především v oblasti zdravé stravy. A právě do takové soutěže se zapojila Základní a praktická škola Hustopeče.
Dosud přijímali lékárníci v zahraničí, v rámci EU, pouze papírové recepty. Od 12. června si však mohou lidé vyzvedávat léky také na eRecept. Zatím mají čeští pacienti tuto možnost v Polsku a Poláci v České republice.
Dosud přijímali lékárníci v zahraničí, v rámci EU, pouze papírové recepty. Od 12. června si však mohou lidé vyzvedávat léky také na eRecept. Zatím mají čeští pacienti tuto možnost v Polsku a Poláci v České republice.
Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.
Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?
Očekávaný čas ovocných knedlíků je na spadnutí. Můžeme je připravit na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám naše osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
/ROZHOVOR/ Na sklonku května zavítal na Vysočinu v rámci oficiální návštěvy prezident Petr Pavel spolu s manželkou Evou. V rámci exkluzivního rozhovoru pro Deník hovořila hlava státu o svém vztahu k Vysočině i o plánech na léto. „Rád se přijedu podívat,“ odpověděl prezident ve čtvrtek odpoledne na dotaz týkající se trávení letní dovolené v kraji na pomezí Čech a Moravy.
Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.
/ROZHOVOR/ Po dlouhé době si fanoušci Baníku Ostrava mohli užít zápas bez nervů do samotného konce a především s vítězstvím. Triumf 4:0 nad Zbrojovkou režírovali čtyři různí střelci (Cadu, Tijani, Plavšič, Juroška), zároveň to týmu dodá klid do dalšího průběhu nadstavby. Jistota záchrany v nejvyšší soutěži je blízko. Trenéra Pavla Hapala těšilo, že mužstvo bylo stoprocentní v defenzivě a v útoku zužitkovalo dobrou práci po stranách. „Na plnou obranu to je recept,“ řekl zkušený kouč.
Herec a moderátor Oldřich Navrátil je spoluautorem kuchařky Beze ztrát, která učí, jak neplýtvat potravinami a ušetřit. Sám je nadšeným kuchařem, který od plotny dokonce vyhnal vlastní manželku. Ta je údajně jeho vděčným strávníkem a Oldřich v rozhovoru pro časopis Story prozradil, že ji potěší vše kromě bůčku.
Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.
Před devíti lety „zboural“ Láďa Hruška televizní obrazovky svými chipsy z kuřecích kůžiček a od té doby vydává knihy o vaření. Zatímco prvotina obsahovala výhradně levné recepty, v nové kuchařce moderátor vybízí ke zdravému a oblíbenému krabičkovému stravování. V časopisu Story Láďa prozradil, proč nemá rád diety a kdy naposledy jedl legendární kůžičky.
Kachní prsa jsou připravená za chvíli a nabízejí perfektní plnou chuť. Připravte si k nim teplý salát ze zelí a křupavých kousků cibule a anglické slaniny. Můžete si na něm pochutnat i jen tak, bez masa. Salát chutná dokonce i studený.
Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.
O velikonočních svátcích si rádi pochutnáme na tradičních pokrmech. K těm pečeným patří beránek, mazanec a jidáše. Máme pro vás jednoduché recepty, se kterými si vaše chutě přijdou na své.
V Zelený čtvrtek, tedy čtvrtek před Velikonočním pondělím, by se podle tradice měly jíst zelené pokrmy. Vybrali jsme pro vás recepty, které byste rozhodně měli vyzkoušet - nejen že jsou výtečné, ale jsou také zdravé a plné vitamínů. Některé z nich dokonce pocházejí ze šumavské kuchařky Lucie Kohoutové. Pokud nevíte, co se špenátem nebo kopřivami, čtěte dále. Tak dobrou chuť!
Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.
Rádi snídáte čerstvý sýr, ale ten koupený v obchodě není dost krémový? Není ochucený podle vašich představ? Máme pro vás jednoduchý recept, který si můžete přizpůsobit své chuti.
Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.
Jaroslav Němec, který je známý jako maxijedlík z Bystrého u Poličky, zabodoval v sobotu na jižní Moravě. Vyhrál tam soutěž o nejlepší domácí uzené a získal tak Putovní pohár hejtmana Jihomoravského kraje. Se čtenáři Deníku se podělil o vítězný recept, podívejte se.
/FOTOGALERIE/ Výstava s názvem „Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky" byla zahájena v lednu v pasáži před Městskou knihovnou v Nymburce. Tentokrát se do akce k velké radosti organizátorů zapojilo mnoho babiček a dědečků, kteří vyprávěli svým vnoučatům o jídelníčku svého dětství.
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
Alena Laštůvková ze Střediska volného času v Mostě má nezvykle pestré zaměstnání. Vede několik kroužků, ve kterých s dětmi vaří, střílí, skáče na trampolíně a hraje air hokej, v němž je i mistryní Evropy. „Není to stereotypní práce, a proto mě baví,“ říká volnočasová pedagožka známá pod přezdívkou Ája. Během své praxe pomáhala vychovat a motivovat tisíce dětí. Její srdcovkou zůstávají letní pobytové tábory. „Ty pro mě nejsou práce, ty jsou prostě za odměnu,“ směje se Mostečanka, které bude 19. února padesát let.
Máme pro vás tip na výborný oběd nebo večeři. Aby jídlo bylo na stole včas, vyplatí se s vařením začít dřív. Postup ale není složitý, nejvíce času zabere dušení masa. Výsledek však stojí za to, pochutná si celá rodina.
Dvojnásobné délky života svého druhu se dokázal dožít portugalský pes pojmenovaný Bobi. Zapsal se tím do Guinnessovy knihy rekordů, kde překonal dosavadní psí maximum, které vydrželo přes osmdesát let.
Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař je současná hvězda sociálních sítí – na svých profilech na Instagramu, TikToku a Facebooku má přibližně milion fanoušků. Natáčet své vaření začal v období covidu a jeho recepty s osobitým komentářem, podle nichž dokáže uvařit doslova každý, mají čím dál více příznivců. Koncem loňského roku navíc vydal kuchařku, která se okamžitě vyprodala.
Po prodejnách potravin, hobby marketech či obchodech s nábytkem si polští obchodníci zvykají na davy českých zákazníků také v lékárnách. Ceny léků jsou totiž v Polsku výrazně nižší než v Česku.
Po prodejnách potravin, hobby marketech či obchodech s nábytkem si polští obchodníci zvykají na davy českých zákazníků také v lékárnách. Ceny léků jsou totiž v Polsku výrazně nižší než v Česku.
Čím nahradit vejce? Vajíčka patří mezi základní potraviny, které se hodí mít vždy po ruce. I s prázdnou spíží vám totiž stačí dvě až tři vajíčka na to, abyste připravili jednoduchou večeři v podobě palačinek, bramboráků nebo omelety a možná zbude i na moučník. S rostoucími cenami vajec nás to však nutí zamyslet se nad tím, čím je lze v receptech nahradit.