Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Cuketové lasagne jsou plné chuti, sýra a řadí se mezi dietní recepty

Dietní hit? Jak na cuketové lasagne, které překypují masovou chutí a sýrem

Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.

Hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou tyto cuketové karbanátky tím správným tipem

Milujete cuketové placičky? Tyhle jsou křupavé a neztloustnete po nich

Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.

Řemeslná zmrzlinárna U Zrcadla v Březně.

Zmrzlina z Března udivuje chutěmi. Zvažují i pečení vlastních kornoutků

/FOTO, VIDEO/ Letos letí zmrzlina z bílého máku, na způsob kokosové tyčinky Bounty, vanilková, pistáciová z pravých pistáciových oříšků, jahodová a mango. Alespoň tedy v řemeslné zmrzlinárně U Zrcadla v Březně, kde vyrábějí zmrzlinu z pravého ovoce a mléka od drobných farmářů.

Židovské pokrmy na festivalu Šamajim, jejichž recepty zhudebnila kapela Hudba na talíři.

Útok na chuťové pohárky. Tak začal třebíčský festival židovské kultury Šamajim

Kdo má rád dobré jídlo, dnes si v Třebíči přišel na své. Začal zde totiž tradiční festival židovské kultury Šamajim. Jeho oficiálnímu zahájení předcházelo několik odpoledních akcí, přičemž všechny gurmány potěšila ta, která se konala v židovském krámku Seligmanna Bauera. Členové československé kapely Hudba na talíři zde představili řadu zajímavých židovských pochutin.

Houbařská sezóna začala. Houby rostou napříč republikou

Videorecept: Podívejte se, jak zavařit houby

Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.

Pavlína Lubojatzky po úspěšném zhubnutí a před ním

Pavlína Lubojatzky zhubla 25 kilo. Dieta rozhodně nebyla to hlavní, co pomohlo

Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.

Základ pralinek tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit

Pralinky slaví svůj mezinárodní den. Dopřejte si rozkoš pro chuťové pohárky

Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky? 

Bobr evropský

Bobrů stále přibývá. Vědci z Brna vyladili recepty na jejich maso

Zatím zůstává v Česku chráněným druhem, který je možné lovit po udělení úřední výjimky, ale populace bobrů evropských stále rostou. Pokud jednou dojde k tomu, že se tento vodní hlodavec stane běžnou lovnou zvěří, vědci z brněnské Mendelovy univerzity mají náskok v přípravě zpracování jeho masa. Vytvořili takzvané užitné vzory na dva výrobky z něj. 

Třetí místo v celostátní soutěži Zdravá 5 získalo družstvo ze Základní a praktické školy Hustopeče a to v kategorii všech základních škol.

Úspěch školáků. Porotcům chutnal sendvič s vůní Hustopečí i kuskusové rizoto

Velkou zkušenost a také úspěch mají za sebou školáci z Hustopečí. Zapojili se totiž do Zdravé 5, což je unikátní celorepublikový vzdělávací program pro základní i mateřské školy. Je zaměřený na zdravý životní styl, především v oblasti zdravé stravy. A právě do takové soutěže se zapojila Základní a praktická škola Hustopeče.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou.

Jahodové knedlíky miluje každý, tyhle skvělé recepty si rozhodně uložte

Očekávaný čas ovocných knedlíků je na spadnutí. Můžeme je připravit na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám naše osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Prezident Petr Pavel poskytl Deníku exkluzivní rozhovor v první den své návštěvy Vysočiny.

Vzpomínek i kamarádů tady mám hodně, říká o Vysočině prezident Petr Pavel

/ROZHOVOR/ Na sklonku května zavítal na Vysočinu v rámci oficiální návštěvy prezident Petr Pavel spolu s manželkou Evou. V rámci exkluzivního rozhovoru pro Deník hovořila hlava státu o svém vztahu k Vysočině i o plánech na léto. „Rád se přijedu podívat,“ odpověděl prezident ve čtvrtek odpoledne na dotaz týkající se trávení letní dovolené v kraji na pomezí Čech a Moravy.

K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.

Trenér Pavel Hapal a útočník Jiří Klíma.

Kouč Baníku po Zbrojovce: Špičky povolily, ale na patách nejsem. Co zranění?

/ROZHOVOR/ Po dlouhé době si fanoušci Baníku Ostrava mohli užít zápas bez nervů do samotného konce a především s vítězstvím. Triumf 4:0 nad Zbrojovkou režírovali čtyři různí střelci (Cadu, Tijani, Plavšič, Juroška), zároveň to týmu dodá klid do dalšího průběhu nadstavby. Jistota záchrany v nejvyšší soutěži je blízko. Trenéra Pavla Hapala těšilo, že mužstvo bylo stoprocentní v defenzivě a v útoku zužitkovalo dobrou práci po stranách. „Na plnou obranu to je recept,“ řekl zkušený kouč.

Namísto těsta slouží jako korpus pro meatzu maso.

Místo těsta flák masa nebo mleté. Meatza dobývá kuchyně keto a paleo diet

Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.

Se svým pořadem plným vychytávek už je Láďa Hruška pověstný. K dobrým radám přihodil i recepty na zdravé pokrmy.

Láďa Hruška už kůžičky nejí. Propaguje žravý jídelníček a hejtry zve na víno

Před devíti lety „zboural“ Láďa Hruška televizní obrazovky svými chipsy z kuřecích kůžiček a od té doby vydává knihy o vaření. Zatímco prvotina obsahovala výhradně levné recepty, v nové kuchařce moderátor vybízí ke zdravému a oblíbenému krabičkovému stravování. V časopisu Story Láďa prozradil, proč nemá rád diety a kdy naposledy jedl legendární kůžičky. 

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

Na Zelený čtvrtek by se mělo sníst něco zeleného. Ilustrační foto.

Inspirujte se. Na Zelený čtvrtek vás nadchnou skvělé recepty ze šumavské vesnice

V Zelený čtvrtek, tedy čtvrtek před Velikonočním pondělím, by se podle tradice měly jíst zelené pokrmy. Vybrali jsme pro vás recepty, které byste rozhodně měli vyzkoušet - nejen že jsou výtečné, ale jsou také zdravé a plné vitamínů. Některé z nich dokonce pocházejí ze šumavské kuchařky Lucie Kohoutové. Pokud nevíte, co se špenátem nebo kopřivami, čtěte dále. Tak dobrou chuť!

Kamila Špráchalová si zásadně vybírá mouky v bio kvalitě, protože, jak sama říká, je ekoteroristka. Drancování přírody a konzum bez hranic ji dost rozčiluje.

Herečka Kamila Špráchalová: Domácí chleba peču, aby byl zdravější

Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.

Česneková hnízda

Křupavá a měkká. Česneková hnízda nasytí na výletech i zahustí polévku

Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.

Malá výstava 'Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky' v chodbě Městské knihovny na Palackého třídě v Nymburce.

Prarodiče zavzpomínali na jídelníček svého dětství. Vnoučatům prozradili recepty

/FOTOGALERIE/ Výstava s názvem „Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky" byla zahájena v lednu v pasáži před Městskou knihovnou v Nymburce. Tentokrát se do akce k velké radosti organizátorů zapojilo mnoho babiček a dědečků, kteří vyprávěli svým vnoučatům o jídelníčku svého dětství.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Alena Laštůvková u stolu air hokeje ve Středisku volného času v Mostě.

Učím děti to, co mě baví, říká všestranná mistryně Evropy v air hokeji

Alena Laštůvková ze Střediska volného času v Mostě má nezvykle pestré zaměstnání. Vede několik kroužků, ve kterých s dětmi vaří, střílí, skáče na trampolíně a hraje air hokej, v němž je i mistryní Evropy. „Není to stereotypní práce, a proto mě baví,“ říká volnočasová pedagožka známá pod přezdívkou Ája. Během své praxe pomáhala vychovat a motivovat tisíce dětí. Její srdcovkou zůstávají letní pobytové tábory. „Ty pro mě nejsou práce, ty jsou prostě za odměnu,“ směje se Mostečanka, které bude 19. února padesát let.

Těhotnej kuchař. Jaroslav Vajgl sklízí na sociálních sítích úspěch se svými zábavnými video recepty.

Těhotnej kuchař dobývá se svými recepty sociální sítě. Má už milion sledujících

Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař je současná hvězda sociálních sítí – na svých profilech na Instagramu, TikToku a Facebooku má přibližně milion fanoušků. Natáčet své vaření začal v období covidu a jeho recepty s osobitým komentářem, podle nichž dokáže uvařit doslova každý, mají čím dál více příznivců. Koncem loňského roku navíc vydal kuchařku, která se okamžitě vyprodala.

Voda z cizrny Aquafaba je skvělou náhražkou především vaječného bílku při pečení

Cena vajec roste. Existují náhražky, se kterými zvládnete moučník i míchanici

Čím nahradit vejce? Vajíčka patří mezi základní potraviny, které se hodí mít vždy po ruce. I s prázdnou spíží vám totiž stačí dvě až tři vajíčka na to, abyste připravili jednoduchou večeři v podobě palačinek, bramboráků nebo omelety a možná zbude i na moučník. S rostoucími cenami vajec nás to však nutí zamyslet se nad tím, čím je lze v receptech nahradit.