Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Ilustrační foto

Sestra na Prostějovsku zneužívala recepty, sama sobě si psala léky

Předepisovala léky sama sobě a teď čelí obvinění. Koncem minulého týdne bylo dvaatřicetileté ženě, která pracovala jako zdravotní sestra v ordinaci praktického lékaře v obci na Prostějovsku, sděleno obvinění z trestného činu podvod a bylo zahájeno její trestní stíhání.

Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny.

K cukrařině mě dovedla babička, říká Monika Strausová

Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny. I přes to, že ji vždy bavilo hrát si s vlasy a jeden čas to vypadalo, že se vydá cestou kadeřnictví, v jejím životě rozhodla Moničina babička.

Houbařská sezóna začala. Houby rostou napříč republikou

Videorecept: Podívejte se, jak zavařit houby

Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.

Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny.

K cukrařině mě dovedla babička, říká Monika Strausová

Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny. I přes to, že ji vždy bavilo hrát si s vlasy a jeden čas to vypadalo, že se vydá cestou kadeřnictví, v jejím životě rozhodla Moničina babička.

Svačinky rozhodně nemusejí být nudné a všední. Naopak, barvy a pestrost děti uchvátí.

Důležitá součást jídelníčku. Bez svačiny jsou děti ve škole unavené

Co připravit dětem ke svačině? Se začátkem školního roku si tuto otázku rodiče kladou pětkrát týdně. Rohlík se šunkou se rychle omrzí, takže by se hodila nějaká inspirace, jak to dělat jinak a co nejzdravěji. Dvě mladé maminky proto daly dohromady 190 receptů na svačinky, které určitě neskončí v koši.

K hotovému jídlu doporučuje Těhotnej kuchař přidat pořádnou chilli omáčku

Těhotnej kuchař: Smaženou rýži musíte hlavně furt míchat

„Podle mě se ještě nestalo, aby dva lidi na světě měli stejné ingredience a postup přípravy,“ říká Těhotnej kuchař o smažené rýži. „Celý je to vlastně o tom, že tam furt něco přidáváte a furt mícháte. Hlavně furt mícháte. Podle mě i někde v Korei budou mít hru na oliheň, kde vám dají za úkol pro třicet lidí udělat smaženou rýži a vy musíte furt míchat. A ve chvíli, kdy míchat přestanete, tak vám vystřelí mozek z hlavy,“ vtipně glosuje postup přípravy tohoto receptu.

Jak připravit domácí salsu.

Videorecept: Podívejte se, jak vyrobit domácí salsu

Brambůrky, tyčinky nebo jednohubky? Co přichystat pro návštěvu, abyste zaperlili jako ti správní hostitelé? Zajímavý typ je nachos s domácí salsou. Její výroba není nic složitého a postačí vám klasická letní úroda ze zahrádky – hlavní jsou rajčata a papriky. Podrobný recept přinášíme ve videonávodu. Podívejte se na něj. Zkuste si domácí salsu vyrobit a uvidíte, jak se bude vaše návštěva olizovat.

Hotová slanináda se hodí k burgerům, sendvičům, toastům i na mlsání jen tak.

Těhotnej kuchař: Slanináda se skvěle hodí do burgerů, sendvičů i toastů

„Měl bych tady něco pro fajnšmekry - slaninádu nebo jestli chcete slaninový džem. A dopředu vás varuju, že na tom budete závislí,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu na slaninádu. „Sežeňte si pořádnou slaninu z boku. Z nějaký lisovaný anglický to bude tak půlka muziky,“ dává k dobru radu, jak docílit co nejchutnějšího výsledku.

Stačí pět minut a chutná snídaně je na světě.

Těhotnej kuchař: video: Chutná omeleta se sýrem do pěti minut

„Začněte, jako byste dělali rychlá míchaná vajíčka. Do minuty budete mít vše v jedné vrstvě,“ radí Těhotnej kuchař jednoduchý fígl, jak připravit omeletu se sýrem. „Do pěti minut snídáš jako rys,“ láká kuchař k vyzkoušení rychlé lahůdky. V receptu dokonce poradí, jak omeletu vyklopit z pánvičky, aby na talíři vypadala krásně.

Přepuštěné máslo stačí uchovávat i ve spíži. Mělo by vydržet minimálně rok.

Těhotnej kuchař: Videonávod: Přepuštěné máslo je superpotravina

„Dneska si uděláme recept na superpotravinu – přepuštěné máslo. Počkejte si, až bude máslo v akci, pak na šesti kostkách jako mám já, ušetříte minimálně stovku,“ vtipkuje Těhotnej kuchař. Připravil recept, jak si jednoduše doma připravit superpotravinu, za kterou byste jinak v obchodě utratili „majlant“.

Kuřecí křidýlka jsou dietní, jedlá až žravá. Dostatek ubrousků podmínkou!

Kuřecí křidýlka jsou dietní, jedlá až žravá. Dostatek ubrousků podmínkou!

/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Je doba grilování a křupavá kořeněná kuřecí křidýlka patří k hitům letních přátelských posezení. Teď už nejsou tak levná, jako dřív, ale mají výhodu: na talíři je jich hodně. Ale dneska grilovat nebudeme, připravíme si křidýlka dušená bez kapky tuku a přesto velmi chutná. Koupila jsem jich kilo, chlazených a s již uříznutou špičkou a každé jsem rozdělila ještě na dva díly, aby byl optický klam plného talíře ještě větší.

Papriky plněné zelím

Videorecept: Jak na papriky plněné zelím

Papriky plněné zelím. Oblíbená pochoutka ke grilovanému masu, ale také laskomina na večerní posezení s přáteli. Tradičně se vyrábí především v létě, kdy na zahrádkách dozrávají právě papriky všeho druhu.

Lékárna. Ilustrační snímek

Léky na recept kvůli inflaci nezdraží. Nemusí být ale dostupné, tvrdí výrobci

Léky na recept podle výrobců většinou nezdraží, protože jejich cena je regulovaná. Nemusí být ale dostupné, protože je lze prodat výhodněji do zahraničí. ČTK to v reakci na nově zveřejněná data o inflaci za červenec řekli zástupci České asociace farmaceutických firem (ČAFF) a Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

Markéta Chovancová, autorka kuchařky Markéta v troubě, s dcerou.

Recepty se mají šířit, aby udělaly radost, říká foodblogerka Markéta Chovancová

S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.

Ilustrační snímek

Systém SÚKLu se potýkaly s technickými problémy. Provoz eReceptu byl obnoven

Kvůli výpadku systému elektronických receptů, který spravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nemohli lékaři několik hodin vydávat e-recepty a měli problémy i se zadáváním výsledků testování nebo očkování proti covidu-19. Ve 13:00 byl provoz podle vyjádření SÚKL na twitteru obnoven. Česká lékárnická komora uvedla, že nebylo možné vydávat léky běžným způsobem více než pět hodin a požaduje do budoucna změnu, která by umožnila lék vydat i při výpadku.

MUDr. Martin Nevrlý, Ph.D.Centrum pro diagnostiku a léčbu neurodegenerativních onemocnění, Neurologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc

Droga, nebo přírodní zázrak? Konopí zabírá, ale není to všelék, říká neurolog

Léčebné konopí. Třaskavé téma, které nepřestává vyvolávat emoce. Zatímco jeho příznivci dlouho kritizovali, že je málo dostupné pro pacienty a nedostatečně hrazené ze zdravotního pojištění, odpůrci si mohou hlavu ukroutit nad tím, že pacient dostává z rukou lékaře takovou „drogu“. Neurolog Martin Nevrlý z Centra pro diagnostiku a léčbu neurodegenerativních onemocnění Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc využívá konopí u některých svých pacientů již několik let. 

Petra Burianová vyhrála celorepublikovou soutěž amatérských pekařů v roce 2020

Na skvělý recept postačí i jen čtyři suroviny, říká Petra Burianová

Petra Burianová má pět dětí, skvěle peče a vaří, chová včely a zahradničí. Umí také plést, háčkovat, paličkovat, vyšívat a vyrábět z proutí a k tomu sbírá kroje a lidové recepty. Vystudovanou právničku, která zvítězila v soutěži Peče celá země, můžete vídat v pořadu Pečení na neděli.

Kurzu vaření se zúčastnily také žáci ZŠ Racková Zlín. Holky z vítězného týmu Avokádky se setkaly s herečkou Míšou Tomešovou.

Malí kuchtíci se experimentovat nebojí. Děti z Rackové uspěly v soutěži

Malí kuchaři z mateřských a základních škol, dětských domovů i neziskových organizací a týmů s rodiči se utkali ve finále soutěže Zdravá 5. Za úkol měli připravit zdravé svačinky podle vlastních receptů. Ti nejlepší se pak zúčastnili kurzu vaření pod vedením profesionálního kuchaře.

Polníčkový salát s pečenou červenou řepou

Najděte si recept, kde vám bude řepa chutnat

Je zdravá a báječně chutná za studena i za tepla. Doplňte před letní sezonou vitamíny a minerály díky receptům z červené řepy, které se přezdívá "krvavý elixír mládí".