Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Mirka van Gils Slavíková je držitelkou francouzského diplomu Master of Confectionery Arts. Kariéru zahájila v tehdejším Československu. Na zkušenou zamířila do Jižní Afriky, trvale se usadila v Nizozemsku

Cukrářka Slavíková: Zákusek za 150 Kč? Naprosto se s takovou cenou ztotožňuji

Zkušená cukrářka Mirka van Gils Slavíková si potrpí na poctivé řemeslo. Že za komunistů byly k dostání kvalitní zákusky? To razantně vyvrací. Fanoušci nedají dopustit na její recepty na koláče, bábovky či dorty. Cukrářka se v rozhovoru pro časopis Story rozpovídala nejen o nové knize s vánočním cukrovím. Prozradila, že všichni bývalí partneři doteď vzpomínají na její kuchyni, a že se ze svých smutků pokaždé vypekla. 

Okolí hlavního nádraží v Přerově, 5. října 2023, Přerov.

Splnili politici své sliby? Je Přerov bezpečnější?

ANKETA/ Jaký je váš recept na bezpečný Přerov? Jaké kroky byste navrhoval(a), aby se lidé nebáli jít ve večerních hodinách kolem nádraží? Tuto otázku položil Deník přerovským politikům před loňskými komunálními volbami. Podařilo se od slov přejít k činům? Zlepšila se situace v Přerově?

Kulinární odpoledne žáků GSOŠ Podbořany a klientek Domova pro seniory v Podbořanech

Kulinární odpoledne žáků podbořanské školy a klientek domova pro seniory

Co se stane, když během jednoho krásného odpoledne tráví společně čas klientky Domova pro seniory Podbořany a žáci 2. ročníku učebního oboru kuchař-číšník z GSOŠ Podbořany? Vzejde z toho šest výtečných pokrmů, jejichž recepty žáci nejprve získali během besedy na téma kulinárního dědictví přímo od klientek domova pro seniory. Následně tradiční rodinné recepty ožily během kulinárního odpoledne, které se konalo v prostorách školní jídelny.

Jedno vejce denně třeba v podobě vejce Benedikt si klidně můžete dát bez výčitek svědomí.

Jsou skvělým zdrojem bílkovin. Lidé se je ale často bojí jíst kvůli jednomu mýtu

Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?

Knižní tipy: Detektivka s hrobníkem, dopisy císařovny Sisi i nové kuchařky

Milovníky krimi potěší novinky Hrobník a dívka nebo Faktor Omega. Sestru slavného Freda Astaira přibližuje kniha V hlavní roli Adele Astairová a o manželce císaře Františka Josefa I. se dozvíte více z titulu Dopisy od Sisi. Tradiční kuchyni nabízí Jihomoravská kuchařka, tu netradiční potom Nejbarevnější cesta foodblogerky Kamu. Vybírat můžete i z dalších zářijových knižních tipů.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Maxijedlík Jaroslav Němec je stále při chutí. Snědl kilo halušek a chystá knihu s recepty.

Maxijedlík Němec snědl na jihu Moravy kilo halušek. Chystá také knihu s recepty

/FOTO/ Kakao, chleba s olomouckými tvarůžky a paprikou. Tak před několik dny posnídal Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky před dalším z řady extrémních výkonů v pojídání pokrmů. Maxijedlík, kterého znají z různých gastronomických výzev také čtenáři Deníku na jižní Moravě, pak sedl na kolo a vyrazil na Ovčácké slavnosti do Malhostovic na Brněnsku. Z domu to měl do tamního areálu Zlobice dvaapadesát kilometrů. Pak v poledním žáru slupl na posezení kilo halušek z brynzou a špekem. Zhruba za pět minut. S přehledem si tak už potřetí v řadě odvezl pohár a ocenění Haluškový king.

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort ježek, foodstyling Klára Zíková

Dort, který všem vyvolá úsměv na tváři, zvládne s tímto receptem připravit každý

Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.

Cuketové lasagne jsou plné chuti, sýra a řadí se mezi dietní recepty

Dietní hit? Jak na cuketové lasagne, které překypují masovou chutí a sýrem

Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.

Hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou tyto cuketové karbanátky tím správným tipem

Milujete cuketové placičky? Tyhle jsou křupavé a neztloustnete po nich

Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.

Řemeslná zmrzlinárna U Zrcadla v Březně.

Zmrzlina z Března udivuje chutěmi. Zvažují i pečení vlastních kornoutků

/FOTO, VIDEO/ Letos letí zmrzlina z bílého máku, na způsob kokosové tyčinky Bounty, vanilková, pistáciová z pravých pistáciových oříšků, jahodová a mango. Alespoň tedy v řemeslné zmrzlinárně U Zrcadla v Březně, kde vyrábějí zmrzlinu z pravého ovoce a mléka od drobných farmářů.

Židovské pokrmy na festivalu Šamajim, jejichž recepty zhudebnila kapela Hudba na talíři.

Útok na chuťové pohárky. Tak začal třebíčský festival židovské kultury Šamajim

Kdo má rád dobré jídlo, dnes si v Třebíči přišel na své. Začal zde totiž tradiční festival židovské kultury Šamajim. Jeho oficiálnímu zahájení předcházelo několik odpoledních akcí, přičemž všechny gurmány potěšila ta, která se konala v židovském krámku Seligmanna Bauera. Členové československé kapely Hudba na talíři zde představili řadu zajímavých židovských pochutin.

Houbařská sezóna začala. Houby rostou napříč republikou

Videorecept: Podívejte se, jak zavařit houby

Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.

Pavlína Lubojatzky po úspěšném zhubnutí a před ním

Pavlína Lubojatzky zhubla 25 kilo. Dieta rozhodně nebyla to hlavní, co pomohlo

Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.

Základ pralinek tvoří cukr, ořechy a čokoláda, ostatní ingredience se mohou lišit

Pralinky slaví svůj mezinárodní den. Dopřejte si rozkoš pro chuťové pohárky

Pralinky jsou luxusem, který si může dovolit každý. Milují je jak malí, tak i velcí. Existuje nepřeberné množství jejich příchutí, takže si každý snadno najde tu svou. Pralinky dokonce mají svůj mezinárodní den, který připadá na 24. června. Ty luxusní se vyznačují použitím kvalitních surovin, mezi nejoblíbenější patří pralinky belgické. Jaká je jejich historie a kolik stojí nejdražší pralinky? 

Bobr evropský

Bobrů stále přibývá. Vědci z Brna vyladili recepty na jejich maso

Zatím zůstává v Česku chráněným druhem, který je možné lovit po udělení úřední výjimky, ale populace bobrů evropských stále rostou. Pokud jednou dojde k tomu, že se tento vodní hlodavec stane běžnou lovnou zvěří, vědci z brněnské Mendelovy univerzity mají náskok v přípravě zpracování jeho masa. Vytvořili takzvané užitné vzory na dva výrobky z něj. 

Třetí místo v celostátní soutěži Zdravá 5 získalo družstvo ze Základní a praktické školy Hustopeče a to v kategorii všech základních škol.

Úspěch školáků. Porotcům chutnal sendvič s vůní Hustopečí i kuskusové rizoto

Velkou zkušenost a také úspěch mají za sebou školáci z Hustopečí. Zapojili se totiž do Zdravé 5, což je unikátní celorepublikový vzdělávací program pro základní i mateřské školy. Je zaměřený na zdravý životní styl, především v oblasti zdravé stravy. A právě do takové soutěže se zapojila Základní a praktická škola Hustopeče.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

Nejjednodušší je prostě nakrájet okurku na tenké látky a rozložit ji po obličeji.

Poradíme vám, jak vyrobit okurkovou masku. A víte, kdy okurka na pleť nepatří?

Udělejte radost vaší pleti, aniž byste utratili spoustu peněz. Zlepšit její zdraví a vzhled můžete levnými a snadno dostupnými domácími recepty. Třeba plátky okurky položené na unavené oči i na celý obličej náleží k osvědčeným babským receptům. Jde jen o chladivé osvěžení, nebo okurkové a jiné domácí masky působí opravdu jako přírodní kosmetický zázrak?

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou.

Jahodové knedlíky miluje každý, tyhle skvělé recepty si rozhodně uložte

Očekávaný čas ovocných knedlíků je na spadnutí. Můžeme je připravit na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám naše osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Prezident Petr Pavel poskytl Deníku exkluzivní rozhovor v první den své návštěvy Vysočiny.

Vzpomínek i kamarádů tady mám hodně, říká o Vysočině prezident Petr Pavel

/ROZHOVOR/ Na sklonku května zavítal na Vysočinu v rámci oficiální návštěvy prezident Petr Pavel spolu s manželkou Evou. V rámci exkluzivního rozhovoru pro Deník hovořila hlava státu o svém vztahu k Vysočině i o plánech na léto. „Rád se přijedu podívat,“ odpověděl prezident ve čtvrtek odpoledne na dotaz týkající se trávení letní dovolené v kraji na pomezí Čech a Moravy.

K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.

Trenér Pavel Hapal a útočník Jiří Klíma.

Kouč Baníku po Zbrojovce: Špičky povolily, ale na patách nejsem. Co zranění?

/ROZHOVOR/ Po dlouhé době si fanoušci Baníku Ostrava mohli užít zápas bez nervů do samotného konce a především s vítězstvím. Triumf 4:0 nad Zbrojovkou režírovali čtyři různí střelci (Cadu, Tijani, Plavšič, Juroška), zároveň to týmu dodá klid do dalšího průběhu nadstavby. Jistota záchrany v nejvyšší soutěži je blízko. Trenéra Pavla Hapala těšilo, že mužstvo bylo stoprocentní v defenzivě a v útoku zužitkovalo dobrou práci po stranách. „Na plnou obranu to je recept,“ řekl zkušený kouč.

Namísto těsta slouží jako korpus pro meatzu maso.

Místo těsta flák masa nebo mleté. Meatza dobývá kuchyně keto a paleo diet

Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.

Se svým pořadem plným vychytávek už je Láďa Hruška pověstný. K dobrým radám přihodil i recepty na zdravé pokrmy.

Láďa Hruška už kůžičky nejí. Propaguje žravý jídelníček a hejtry zve na víno

Před devíti lety „zboural“ Láďa Hruška televizní obrazovky svými chipsy z kuřecích kůžiček a od té doby vydává knihy o vaření. Zatímco prvotina obsahovala výhradně levné recepty, v nové kuchařce moderátor vybízí ke zdravému a oblíbenému krabičkovému stravování. V časopisu Story Láďa prozradil, proč nemá rád diety a kdy naposledy jedl legendární kůžičky. 

Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.

Na Zelený čtvrtek by se mělo sníst něco zeleného. Ilustrační foto.

Inspirujte se. Na Zelený čtvrtek vás nadchnou skvělé recepty ze šumavské vesnice

V Zelený čtvrtek, tedy čtvrtek před Velikonočním pondělím, by se podle tradice měly jíst zelené pokrmy. Vybrali jsme pro vás recepty, které byste rozhodně měli vyzkoušet - nejen že jsou výtečné, ale jsou také zdravé a plné vitamínů. Některé z nich dokonce pocházejí ze šumavské kuchařky Lucie Kohoutové. Pokud nevíte, co se špenátem nebo kopřivami, čtěte dále. Tak dobrou chuť!