Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Vlašský salát se potřebuje rozležet, proto si jej připravteden předem.

Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky

Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?

Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.

Asi nikdo dnes už netuší, že tolik oblíbené kolové nápoje jsou objevem lékárníků

Nejslavnější limonádu světa vymyslel lékárník. Hledal lék na tlumení bolesti

Celosvětově nejprodávanější limonádou je v současnosti Coca-Cola. Na tom, že se dnes a denně po světě vypijí obrovské objemy kolových limonád, mají potom zásluhu lékárníci. Jak vznikla Coca-Cola, kdo ji vymyslel a proč? Jakou roli při její přípravě sehrál kokain? K tomu všemu se váže opravdu zajímavý příběh.

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich: Brouky bych do pusy nevzal. Tyhle úchylárny nejsou pro mě

Vyrůstal na sladkém a nikdy nemiloval omáčky. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro časopis Story přiznal, že extrémy v jídle nejsou jeho parketou a brouka by do pusy nevzal. Ač ve svých restauracích už nevaří, nadšení pro kulinářské umění neztratil. Nová kniha receptů a také čerstvě otevřená cukrárna jsou toho jasným důkazem.

Jana Cardová v provozovně restaurace Vlčák v Černošíně peče nejen české tradiční vánoční cukroví, ale i francouzské.

Francouzské cukroví na štědrovečerní tabuli? Proč ne! Objednejte v Černošíně

Představujete si něco sladkého, ale netradičního na naše poměry na svůj štědrovečerní stůl? Zkuste si objednat francouzské cukroví u Jany Cardové v provozovně restaurace Vlčák v Černošíně. Ona a její syn, který je provozovatelem restaurace, sází nejen na českou klasiku, mezi niž patří vosí hnízda, slepované linecké či plněné košíčky, ale nabízí také francouzské dobroty canolli s pistáciovým krémem anebo marlenky, madlenky či makronky.

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Pečení cukroví ve Veselí nad Lužnicí s Kateřinou Bromovou a Petrou Žahourovou.

Cukroví z kvalitních surovin. To je recept na dokonalost, tvrdí Fialky z Veselí

/STORY/ Vanilkové rohlíčky i vaječňák z pravé vanilky, domácí vajíčka, máslo, ořechy a další kvalitní suroviny nesmí chybět. Recepty na domácí cukroví se totiž nedají ošidit. Plné ruce práce i o víkendech mají před Vánoci cukrářky z Veselí nad Lužnicí, které si říkají Fialky, Kateřina Bromová a Petra Žahourová. Deník nechaly nahlédnout do své výrobny.

Vaječný koňak

Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě

Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě. 

Poznáte tradiční i zapomenuté vánoční cukroví? Otestujte se

KVÍZ: Poznáte vánoční cukroví? Otestujte se, jak velký odborník na pečení jste

Cukroví k Vánocům patří stejně neodmyslitelně jako balení dárků, ozdobený stromeček či těšení se na pohádky. Vánoční svátky se nezadržitelně blíží, a proto si pro vás Deník připravil fotokvíz. V něm si můžete vyzkoušet, jak znáte (nejen) české vánoční cukroví. Kromě toho jsme pro vás připravili i některé recepty na vánoční cukroví.

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

Vyznáte se v cukroví? Vyzkoušejte si, jak pochodíte v našem fotokvízu. Ilustrační foto.

KVÍZ: Vyznáte se v cukroví? Zkuste si test, jak dobře znáte chuť Vánoc

Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!

S vanilkovými rohlíčky rády pomohou i děti.

Jak na voňavé vanilkové rohlíčky? Nepokazte výsledek špatným skladováním

Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?

„Fermentované potraviny jsou tu s námi už pár tisíc let a slouží až do dnešních dnů,“ říká Kateřina Winterová.

Co pomáhá Kateřině Winterové k posílení imunity? Jednoduchá vychytávka v kuchyni

Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.

V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.

Zdravý frgál obsahuje díky tvarohu spoustu bílkovin.

Žena z Pardubicka zhubla 27 kilo, zkuste její populární tortilla frgál

Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.

Husa odnepaměti patří k svátku svatého Martina. Zkuste si dva netradiční recepty na svatomartinský pokrm. Ilustrační snímek

Jak udělat svatomartinskou husu? Zkuste recepty od michelinského kuchaře

K svátku svatého Martina patří neodmyslitelně husa. Abyste si užili kulinářský zážitek, nemusíte nutně na ni jít do restaurace, zvládnete ji připravit v klidu domova. I v domácím prostředí může svatomartinská husa ještě povýšit. Zkuste s Deníkem a šéfkuchařem Markem Lojdou, který má zkušenosti i z michelinské restaurace Paloma Mougins ve Francii, dva recepty. Pokud preferujete kachny, i pro vás má šéfkuchař Lojda dva tipy.

Mirka van Gils Slavíková je držitelkou francouzského diplomu Master of Confectionery Arts. Kariéru zahájila v tehdejším Československu. Na zkušenou zamířila do Jižní Afriky, trvale se usadila v Nizozemsku

Cukrářka Slavíková: Zákusek za 150 Kč? Naprosto se s takovou cenou ztotožňuji

Zkušená cukrářka Mirka van Gils Slavíková si potrpí na poctivé řemeslo. Že za komunistů byly k dostání kvalitní zákusky? To razantně vyvrací. Fanoušci nedají dopustit na její recepty na koláče, bábovky či dorty. Cukrářka se v rozhovoru pro časopis Story rozpovídala nejen o nové knize s vánočním cukrovím. Prozradila, že všichni bývalí partneři doteď vzpomínají na její kuchyni, a že se ze svých smutků pokaždé vypekla. 

Okolí hlavního nádraží v Přerově, 5. října 2023, Přerov.

Splnili politici své sliby? Je Přerov bezpečnější?

ANKETA/ Jaký je váš recept na bezpečný Přerov? Jaké kroky byste navrhoval(a), aby se lidé nebáli jít ve večerních hodinách kolem nádraží? Tuto otázku položil Deník přerovským politikům před loňskými komunálními volbami. Podařilo se od slov přejít k činům? Zlepšila se situace v Přerově?

Kulinární odpoledne žáků GSOŠ Podbořany a klientek Domova pro seniory v Podbořanech

Kulinární odpoledne žáků podbořanské školy a klientek domova pro seniory

Co se stane, když během jednoho krásného odpoledne tráví společně čas klientky Domova pro seniory Podbořany a žáci 2. ročníku učebního oboru kuchař-číšník z GSOŠ Podbořany? Vzejde z toho šest výtečných pokrmů, jejichž recepty žáci nejprve získali během besedy na téma kulinárního dědictví přímo od klientek domova pro seniory. Následně tradiční rodinné recepty ožily během kulinárního odpoledne, které se konalo v prostorách školní jídelny.

Jedno vejce denně třeba v podobě vejce Benedikt si klidně můžete dát bez výčitek svědomí.

Jsou skvělým zdrojem bílkovin. Lidé se je ale často bojí jíst kvůli jednomu mýtu

Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?

Knižní tipy: Detektivka s hrobníkem, dopisy císařovny Sisi i nové kuchařky

Milovníky krimi potěší novinky Hrobník a dívka nebo Faktor Omega. Sestru slavného Freda Astaira přibližuje kniha V hlavní roli Adele Astairová a o manželce císaře Františka Josefa I. se dozvíte více z titulu Dopisy od Sisi. Tradiční kuchyni nabízí Jihomoravská kuchařka, tu netradiční potom Nejbarevnější cesta foodblogerky Kamu. Vybírat můžete i z dalších zářijových knižních tipů.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Maxijedlík Jaroslav Němec je stále při chutí. Snědl kilo halušek a chystá knihu s recepty.

Maxijedlík Němec snědl na jihu Moravy kilo halušek. Chystá také knihu s recepty

/FOTO/ Kakao, chleba s olomouckými tvarůžky a paprikou. Tak před několik dny posnídal Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky před dalším z řady extrémních výkonů v pojídání pokrmů. Maxijedlík, kterého znají z různých gastronomických výzev také čtenáři Deníku na jižní Moravě, pak sedl na kolo a vyrazil na Ovčácké slavnosti do Malhostovic na Brněnsku. Z domu to měl do tamního areálu Zlobice dvaapadesát kilometrů. Pak v poledním žáru slupl na posezení kilo halušek z brynzou a špekem. Zhruba za pět minut. S přehledem si tak už potřetí v řadě odvezl pohár a ocenění Haluškový king.

Duhový dort, foodstyling Klára Zíková

Jak na dort pro dobrou náladu: Jeho barvy i chuť vás naplní optimismem

Duhový dort hezky vypadá a skvěle chutná. I když jeho obarvení několika barvami si vyžádá trochu času i práce navíc, výsledek vám určitě zlepší náladu. Recept na duhový dort a další opulentní dobroty najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. 

Dort ježek, foodstyling Klára Zíková

Dort, který všem vyvolá úsměv na tváři, zvládne s tímto receptem připravit každý

Upečte si dort s názvem Čokoládová bodlinka. Nemyslete si, že jej ocení jenom děti. Dort s podobou ježka je tak milý, že úsměv na tváři vyvolá každému. A dobrý je samozřejmě taky. Recept nejen na tuto opulentní dobrotu najdete v nové opravdu povedené knize s názvem Kreativ - 90 dortů. Ukázku z knihy, recept na přípravu dortu - ježka, vám přinášíme na denik.cz už nyní.

Cuketové lasagne jsou plné chuti, sýra a řadí se mezi dietní recepty

Dietní hit? Jak na cuketové lasagne, které překypují masovou chutí a sýrem

Srpen je měsícem cuket. Znáte smažené cukety, pečené cukety, plněné cukety, cuketové placičky, nebo dokonce cuketové moučníky? Pokud už jste všechno zmiňované zkusili, teď je čas na cuketové lasagne, jejichž chuť si jednoduše zamilujete. Skvělé na nich je to, že obsahují mnohem více živin a vitaminů a jsou vláčnější. I přes to, že překypují masovou chutí a rozteklým sýrem, patří na seznam dietních obědů či lehkých večeří.

Hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou tyto cuketové karbanátky tím správným tipem

Milujete cuketové placičky? Tyhle jsou křupavé a neztloustnete po nich

Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.

Řemeslná zmrzlinárna U Zrcadla v Březně.

Zmrzlina z Března udivuje chutěmi. Zvažují i pečení vlastních kornoutků

/FOTO, VIDEO/ Letos letí zmrzlina z bílého máku, na způsob kokosové tyčinky Bounty, vanilková, pistáciová z pravých pistáciových oříšků, jahodová a mango. Alespoň tedy v řemeslné zmrzlinárně U Zrcadla v Březně, kde vyrábějí zmrzlinu z pravého ovoce a mléka od drobných farmářů.

Židovské pokrmy na festivalu Šamajim, jejichž recepty zhudebnila kapela Hudba na talíři.

Útok na chuťové pohárky. Tak začal třebíčský festival židovské kultury Šamajim

Kdo má rád dobré jídlo, dnes si v Třebíči přišel na své. Začal zde totiž tradiční festival židovské kultury Šamajim. Jeho oficiálnímu zahájení předcházelo několik odpoledních akcí, přičemž všechny gurmány potěšila ta, která se konala v židovském krámku Seligmanna Bauera. Členové československé kapely Hudba na talíři zde představili řadu zajímavých židovských pochutin.

Houbařská sezóna začala. Houby rostou napříč republikou

Videorecept: Podívejte se, jak zavařit houby

Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.

Pavlína Lubojatzky po úspěšném zhubnutí a před ním

Pavlína Lubojatzky zhubla 25 kilo. Dieta rozhodně nebyla to hlavní, co pomohlo

Diváci soutěžního televizního pořadu MasterChef už Pavlínu Lubojatzky dobře znají. Ve čtvrté řadě pořadu v roce 2020 jí jen o fous uteklo vítězství a umístila se na druhém místě za Romanem Stašou. Pavlína je krásná, skvěle vaří a má ráda dobré jídlo. Coby celebrita známá z televizního pořadu musela pod tlakem médií tehdy mluvit i o tom, že ještě před pár lety bojovala s nadváhou. Nám prozradila, jak se jí spolu s manželem povedlo zhubnout dvacet pět kilo a jak se jí daří udržet si štíhlou postavu, aniž by musela být otrokem diet a neustálého cvičení.