Víc než dvanáct tisíc chyb v předepsaných receptech zachytili během čtrnácti dubnových dnů lékárníci. Nejčastěji se jednalo o to, že lékaři předepsali léky na delší dobu než tři měsíce, které jako limit stanovuje příslušná vyhláška. Většinou to lékárníci vyřešili přímo s pacientem či lékařem. Chtějí poukázat na důležitost této spolupráce i na to, že tyto konzultace nemají hrazené.
Nemocniční lékárna U Modrého robota v hradecké fakultce slouží pacientům už deset let. Drží si jedno krajské prvenství - jako jediná je totiž k dispozici nepřetržitě.
Smažené kroužky vytvořené na 3D tiskárně mají podle singapurských vědců lepší výživové hodnoty než skutečný pokrm z kalamárů. Veganská alternativa z rostlinného základu má prospět životnímu prostředí a snížit tím lov olihní potřebných pro původní recept.
Když jde o zdraví, rozhoduje nejen odbornost, ale i lidskost. Paní Věra Křivská z Kněževsi si na vlastní kůži vyzkoušela obojí – a rozhodla se poděkovat. Veřejně vyjádřila vděk celému týmu chomutovské nemocnice, který se o ni staral během ortopedické operace a následné rehabilitace. Ocenila nejen přístup lékařů a sester, ale i řidiče sanitky, který jí po propuštění pomohl nad rámec svých povinností.
Smrkový sirup z mladých výhonků smrku je tradiční přírodní pomocník. Posiluje imunitu, chrání před virózami a zmírní kašel či nachlazení. Vhodný je pro děti už od jednoho roku. Jednoduchý recept zvládnete i s dětmi. Čas na výrobu zdravého domácího sirupu, bohatého na vitaminy, minerály a antioxidanty, je právě na jaře.
Velikonoce v řadě domácností zanechaly hromadu uvařených vajíček. Co teď s nimi? Odpověď je jednoduchá a lahodná: nejlepší vajíčková pomazánka. Připravte se na explozi chutí, která povýší obyčejná slepičí vejce na gurmánský zážitek.
K velikonočnímu pečení neodmyslitelně patří mazanec. Voňavé pečivo, které má svým tvarem připomínat slunce symbolizující nový život a plodnost, si lze připravit podle celé řady receptů. Drtivá většina z nich se dělá z droždí, ale stejně dobře lze využít i kvásek. Kváskový mazanec je zdravější, trvanlivější a díky lépe aktivovanému lepku slibuje i hezčí tvar a minimální drolení při krájení.
Nejdůležitější křesťanské svátky v roce, ale zároveň také období, které bylo důležité už ve starších pohanských dobách. Velikonoce jsou svátky jara a oslavou odchodu zimy, zachování zdraví po náročných měsících nouze a nového života. Spojuje se s nimi řada zvyků, pověr, pranostik, a jde tak o čas, kdy má člověk stále co dělat. Nejen plést pomlázku a barvit vejce na koledu. Lidové průpovídky a zvyky mají návod na řadu úkonů, které mají zajistit mládí, krásu, ale také blahobyt a ochranu před újmou. Co se dodržuje za zvyky na Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod a Velikonoční pondělí? Vyzkoušejte recept na Jidáše, beránka či tvarohový věnec.
/FOTO, VIDEO/ I Vysočinou už se začíná linout charakteristická vůně medvědího česneku. Jeho podlouhlé lístky se objevují v blízkosti potoků a řek. Lze je upravit na množství způsobů.
Originální dubajskou čokoládu v Bruntálu nebo Krnově sice zatím neseženete, ale přece jen se najdou podniky, kde na současnou čokoládovou vlnu naskočili a těší se díky ní obrovskému zájmu zákazníků.
V pátek 7. března se v Paláci chutí Via Delicia odehrál výjimečný okamžik – slavnostní křest vítězného džemu soutěže Flora Džem 2024. Tato prestižní soutěž každoročně oceňuje nejlepší domácí i řemeslné džemy a letos se absolutním vítězem stala paní Věra Zavadilová se svou lahodnou kombinací červeného rybízu a maliny.
Olomoucký krajský soud potrestal dnes praktického lékaře Vladimíra Líčeníka a lékárníka Luďka Konvičku za rozsáhlé podvody s fiktivními recepty ve Valašském Meziříčí tříletým trestem s podmíněným odkladem na pět let. Oběma zároveň uložil peněžité tresty ve výši 100.000 korun a zakázal jim na pět let vykonávat jejich povolání.
Na této polévce si pochutnají především milovníci hub. Ale recept si jistě oblíbí i ti, které už nebaví vařit či jíst pořád dokola ty samé polévky a chtějí vyzkoušet něco nového, netradičního. Dobrou chuť, přátelé.
Ilona Jandová, nejstarší obyvatelka Domova V Zahradách ve Zdicích, slaví sté narozeniny. Její vitalita a elán jsou inspirací pro všechny kolem ní. Její recept na věčné mládí je manuální práce a čokoláda.
Masopustní období přináší nejen veselí, ale i lahodné tradiční pokrmy. Jedním z nich jsou smažené koblihy, které si můžete připravit podle osvědčeného jihočeského receptu. Jak na dokonale nadýchané těsto a čím koblihy naplnit? Inspirujte se klasickým postupem a vyzkoušejte i luxusní vanilkový krém podle cukráře Josefa Maršálka.
Devět let ve vězení má strávit lékařka z hlavního města, která obchodovala se zfalšovanými recepty na opiáty a antidepresiva. Také padělala covidové certifikáty. Páteční verdikt Městského soudu v Praze není pravomocný, podle České televize se žena na místě odvolala. Dvěma blízkým spolupracovníkům lékařky uložil soud 10,5 a 8,5 roku odnětí svobody. Za mříže poslal i dvojici, která podle obžaloby prodávala recepty v terénu.
Pražský městský soud poslal na devět let do vězení lékařku za obchodování se zfalšovanými recepty na opiáty a antidepresiva a za padělání covidových certifikátů. Uvedla to dnes Česká televize (ČT) s tím, že verdikt není pravomocný - žena se proti němu obratem odvolala. Dvěma blízkým spolupracovníkům lékařky uložil soud 10,5 a 8,5 roku odnětí svobody. Za mříže poslal i dvojici, která podle obžaloby prodávala recepty v terénu.
Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.
Záložník Sigmy Olomouc Filip Zorvan prožívá životní sezonu. Čtvrtým gólem v sezoně rozhodl o vítězství Hanáků nad Viktorií Plzeň 2:1. K tomu má sedm asistencí. Několik jich pramenilo z dobře kopnutých standardních situací, které Sigmu zdobí. Jaký je recept, kam bude kopat penalty a jaké je know-how pro top kondici? To vše prozradil poté, co Olomouc ukončila na Andrově stadionu téměř 14 let dlouhé čekání na výhru proti Plzni.
Záložník Sigmy Olomouc Filip Zorvan prožívá životní sezonu. Čtvrtým gólem v sezoně rozhodl o vítězství Hanáků nad Viktorií Plzeň 2:1. K tomu má sedm asistencí. Několik jich pramenilo z dobře kopnutých standardních situací, které Sigmu zdobí. Jaký je recept, kam bude kopat penalty a jaké je know-how pro top kondici? To vše prozradil poté, co Olomouc ukončila na Andrově stadionu téměř 14 let dlouhé čekání na výhru proti Plzni.
Šestadvacetiletá Anna Marie Bucková z Vysoké nad Labem získala na konci loňského roku korunku pro vítězku soutěže Miss Plus Size Modelky ČR 2024. Je zdravě sebevědomá a překvapila nás svým receptem, který zafungoval, když zhubla o téměř dvě konfekční velikosti. Kupodivu nešlo o žádnou speciální dietu.
Lidé v Karlovarském kraji budou moci využívat bezplatnou on-line pohotovost. V provozu bude nonstop, a bude k dispozici, jak pro dospělé tak pro děti. Do třiceti dnů by se měl celý systém spustit. Jeho podstatou je konzultace lékaře s pacientem prostřednictvím videohovoru nebo chatu. Lidé si stáhnou aplikaci, vyplní vstupní formulář a pokud rozhodnout pro konzultaci s lékařem. Ten se jim ozve většinou do tří minut. Firma MEDDI hub a.s. v pátek podepsala smlouvu s Karlovarským krajem a říká, že už má připraveny desítky lékařů z celé ČR, kteří budou službu v našem kraji zajišťovat. Spolupráce je uzavřena na rok a celkové náklady dosahují částky 9,5 milionu korun.
Nespavost, stres či nedostatek energie zažívá v zimním a předjarním období mnoho lidí. Podobně tomu bylo zřejmě už před dávnými časy, a to i v mnohem teplejších podnebných pásmech. Jinak by indická ajurvéda nepřišla s léčivou bylinou zvanou ashwagandha neboli vitánie snodárná. Zjišťovali jsme, na co jiného, kromě zajištění daru snů, je ashwagandha ještě dobrá.
Míchaná vajíčka jsou jedno z nejoblíbenějších jídel. Máme je rádi jako vydatnou snídani nebo rychlou večeři. Připravujeme je na másle, se smetanou, ale i na cibulce, se sýrem, s paprikou, se šunkou či klobásou. Každá rodina má svou oblíbenou kombinaci. Podle některých však nejdelikátnější recept na míchaná krémová vejce pochází z kuchyně známého britského šéfkuchaře Gordona Ramseyho.
Karlovarští hokejisté se v rámci 38. kola střetla s Olomoucí. Na úvodní branku se čekalo do poloviny utkání, kdy otevřel gólový účet utkání Knotek. Energie se snažila odpovědět, ale nepodařilo se jí najít recept na brankáře Machovského. Ve třetí třetině pak navýšil vedení domácích exkarlovarský Martin Kohout.
Každý je přesvědčený, že vlastní recept na ten nejlepší bramborový salát. Ať už do něj dáváte hrášek, vejce, kyselé okurky, nebo uzeninu, důležité je především to, zda podle vás patří do typické štědrovečerní přílohy cibule. Pokud totiž cibuli do salátu přidáváte, můžete se po jeho konzumaci cítit nadmutí. Chuť cibule je ale v salátu důležitá. A díky triku mé babičky už vás bramborový salát na Vánoce nadýmat nebude.
Debata o tom, co patří do bramborového salátu, dokáže s lehkou nadsázkou rozvrátit rodiny a rozkmotřit i nejlepší přátele. Jedni jsou přesvědčeni, že do oblíbené štědrovečerní přílohy patří hrášek i cibule, jiní do něj přidávají uzeninu, vajíčko či jogurt. Přísady, které do něj ale přidávala česká buditelka, spisovatelka a autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, by dnes už asi nikdo neocenil.
České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Některé druhy jsou tradiční, recepty se dědí z generace na generaci, v zásadě je každý zná. A některé jsou poměrně originální, upravené, zkrátka nové. Takové je i margotkové cukroví, které si můžete zkusit upéct podle receptu od naší čtenářky.
Znáte ťupičky nebo žabí huby? Pokud hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si totiž pochutná úplně každý.
Po návratu z Německa, kde se pohyboval v gastronomii, marně hledal v Děčíně a okolí opravdu dobrou veganskou restauraci. Když žádnou Lukáš Trlica nenašel, založil si ji sám a dnes boduje se svými originálními recepty nejen na Děčínsku, ale i v širokém okolí.
Znáte ťupičky nebo žabí huby? Pokud hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si totiž pochutná úplně každý.
První druh cukroví, do jehož pečení bychom se měli pustit, jsou jednoznačně perníčky. Ideální doba na jejich přípravu je měsíc až tři týdny před Vánocemi – tedy právě teď. Aby však byly na Štědrý den krásně měkké, nestačí jen vybrat správný recept. Důležité je také jejich skladování, které může změknutí napomoci. Měkčích perníčků lze docílit díky obyčejnému chlebu i dalším trikům našich babiček.
Ovesné otruby jsou tou nejlepší volbou pro zdravou snídani. Ta by nám měla dodat energii a nastartovat naše tělo. Pokud jste zvyklí snídat cereálie nebo ovesnou kaši, určitě vám nebude dělat problém vyměnit populární vločky za méně známé ovesné otruby. Mají totiž mnoho výhod. Tělu dodají cenné živiny, vitaminy a minerály. Množství vlákniny vás zasytí a pomůže zhubnout. Ovesné otruby fungují i jako dokonalá čistička trávicího systému a mají celou řadu dalších benefitů.
České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Sladké a křehké vanilkové rohlíčky obalené v moučkovém cukru zná snad každý. Zkuste si je podle receptu od naší čtenářky.
Rok 2024 se pomalu a jistě blíží ke konci. Vánoce jsou tu už za pár dní. S koncem roku proto nesmí chybět tradiční soutěž KreBul a Prachatického deníku O nejlepší vánoční cukroví. A protože jde letos už o desátý ročník, musí se to oslavit. Jak jinak než výběrem druhu, který bude porota hodnotit. Letos bude cukroví tekuté.
Zpěvačka Mariah Carey, královna nesmrtelného vánočního hitu All I Want For Christmas Is You, sdílela svůj recept na vánoční cukroví. Zatímco v přiléhavém topu připravovala oblíbené cukroví, aby se dostala do vánoční nálady, vyprávěla Mariah Carey o tom, jaký dostala nejlepší dárek, ale i kdy je čas začít poslouchat její věčný vánoční hit. Prozradila i svou speciální přísadu.
V edici Gurmet vychází kniha Pečeme! s 60 exkluzivními recepty od nejlepších českých cukrářů a cukrářek. Jde o jasný tip na vánoční dárek pro ty, kteří se cítí v kuchyni jako doma a chtějí posunout své cukrářské umění ještě výše.
Miluje řízení, a i když už kvůli zraku nesedá za volant auta, našla si dobrou náhradu. Její vášní je nyní tanec a vůbec jí nevadí, že jsou na plesech s partnerem suverénně nejstarší. A nesnáší nečinnost. To je v kostce válečná veteránka druhé světové války Ernestina Švorcová, která letos oslavila již devadesáté narozeniny. Stále aktivní a čilá žena nám prozradila sedm klíčových pravidel, jež ji celý život doprovázely a díky nimž se podle svých slov dožila tohoto krásného věku.
České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Křehké a voňavé linecké zná snad každý. Zkuste si ho podle receptu od naší čtenářky.
Z jedné z chalup strážnického skanzenu se zhruba před deseti lety stal Koloniál. Dobový obchůdek s historickým interiérem, který vzápětí obsadili manželé Harnošovi. Ti zde během sezony návštěvníkům nabízejí cukrářské výrobky a další domácí produkty.
/FOTO/ Stalo se už pravidlem, že každého půl roku přijíždí tým pracující pro česko-americkou televizi na naši Střední školu Slavkov - Austerlitz a pod vedením ředitele Johna Honnera natáčí některý z českých receptů. Tentokrát patnáctého listopadu pekly cukrářky chléb, kuchaři připravovali chlebíčky a vařili segedínský guláš.
Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
Svátek svatého Martina se neobejde bez tradiční pečené husy, kterou si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Jana Punčocháře. Tento kulinářský mistr sdílí své tipy na dokonalou přípravu husy, včetně netradičních příloh, které ozvláštní váš sváteční stůl. Od marinování v mléce po pečení s jablky a kořením, Punčochář nabízí podrobný návod, jak dosáhnout křupavé kůrčičky a lahodné chuti.
Jestli existuje něco, co může pomoci s podzimními virózami a nahradit antibiotika, pak to zkusím, řekla jsem si nedávno. Snažila jsem se proto najít na internetu recept na domácí lék, který by rychle zafungoval a byl z přírodních surovin. Na první pohled mě, i svým názvem, zaujal ruský penicilin. K jeho přípravě stačí totiž česnek a vodka. Rozhodla jsem se proto doma toto údajné přírodní antibiotikum vyrobit a připravit se tak na blížící se chřipkovou sezonu.
Příběh Pavlíny Remešové a její rodiny, která se rozhodla spojit svou vášeň k přírodě a gastronomii, začal nenápadně před devíti lety. Když se narodilo první dítě, maminka mu chtěla dopřát to nejlepší – čerstvou zeleninu bez chemie. A tak se zrodila láska k farmaření, která se brzy proměnila v rodinný podnik. Z malé zahrádky u domu v Hazlově na Chebsku se postupně stala Farma Kořeny, která dnes zásobuje nejen rodinu, ale i jejich vlastní restauraci.
/FOTO/ Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti - a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.
Pestrý houbový jídelníček mají nyní díky bohaté úrodě přinášené z lesů mnohé domácnosti – a to již po několik týdnů. Za tu dobu se oblíbené recepty na využití hub mohly už poněkud „okoukat“. Rady, jak si houbové vaření zpestřit, hledal Deník v kuchyních známých restaurací v blízkém i širším okolí Prahy.
Tyhle recepty nejsou pro každého. Netradiční léčivé tinktury a bylinné směsi prozradila bylinkářka, léčitelka a bývalá dlouholetá zdravotnice Hana Binková z Bítovan na Chrudimsku. Mezi její nejkurióznější postupy patří využití červené muchomůrky naložené v alkoholu pro zmírnění bolesti kloubů.
Tyhle recepty nejsou pro každého. Bylinkářka, léčitelka a někdejší zdravotnice Hana Binková z Bítovan na Chrudimsku prozradila, jak vyrobit některé netradiční léčivé tinktury. Mezi její nejkurióznější postupy patří využití červené muchomůrky naložené v alkoholu.