Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s devátou řadou kuchařského pořadu Ano, šéfe! Ve třetím díle, který diváci na obrazovkách diváci ve čtvrtek 11. září, zamířil obávaný šéfkuchař do penzionu Pláně u obce Nové Hutě.
/VIDEO/ Po úspěšném výsledku ze znojemského derby vyrazili tasovičtí fotbalisté do Kuřimi, kterou porazili dvěma brankami. Je to už druhý skalp týmu, který aspiruje na postup do vyšší soutěže. „Vyhráli jsme zaslouženě, po velmi dobře organizovaném, taktickém a vyspělém výkonu,“ říká trenér Sokolu Tasovice Miroslav Paul, který ale zároveň popírá, že by měl na Kuřim speciální recept, přestože ji porazili už podruhé za sebou.
Novou službu pro pacienty nabídla Kroměřížská nemocnice. Pokud od lékaře dostali elektronický recept, mohou si online zarezervovat vyzvednutí léků. Nabídka platí pro obě lékárny v areálu nemocnice.
Mladějovická tvrz oceněná jako „Nejlépe opravená kulturní památka Jihočeského kraje“ se 6. září objeví na obrazovkách České televize. Po dva dny se tu natáčel díl pořadu Kluci v akci, ve kterém se vařilo z regionálních potravin.
/ROZHOVOR/ Začátek školního roku vždy otevírá stejné dilema – co dát dětem ke svačině, aby to bylo chutné, zdravé a zároveň rychlé na přípravu. Právě na to odpovídá Velká svačinková bichle, kuchařka, kterou sepsaly Pavlína Mähringová a Veronika Břicháčková. Vznikla z úplně obyčejného rozhovoru na dětském hřišti, a dnes patří k nejúspěšnějším kuchařským knihám zaměřeným na rodiny s dětmi.
Kuchař ve středověku nebyl řemeslník, ale umělec, tvrdí Michal Solčiansky. Na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, kde se koná jarmark Valdštejnských slavností nejde jeho stánek nedaleko od pódia přehlédnout, váš nos ho k němu neomylně zavede. Michal Solčianský nabízí jídla, která ve středověku zdobila tabule nejvyšší šlechty nebo měšťanů. Ostatně název stánku: Tvá huba ochutná středověk je výmluvný.
Známé postavy a místa z předchozích dílů, ikonické předměty i recepty na sicilské speciality jsou součástí akční videohry Mafia: Domovina. Některé odkazy, takzvané easter eggy, jsou dobře skryté, zatímco jiné mohou hráči doslova potkat. Na první pohled však nemusí být zcela zřetelné.
Letní slunce konečně ukázalo svoji sílu a rajčata začínají dozrávat ve velkém. Jednou z možností, jak si na nich pochutnat, je připravit si z čerstvých, voňavých a šťavnatých rajčat salát dokonalé chuti. Podívejte se na tři recepty na salát, který z rajčat připravují známí čeští šéfkuchaři Roman Paulus, Zdeněk Pohlreich a Roman Vaněk.
/FOTO/ Houbařská sezóna je na Vysočině díky letošnímu deštivému počasí v plném proudu. Nejinak tomu je i na Žďársku. Houbaři vzali lesy útokem a našli tam povedené kousky hřibů nebo klouzků. Deník vybral několik receptů, jak si z plných košů udělat nebe na talíři.
/FOTO, VIDEO/ Utři půl libry másla čerstvého. Přidej k němu poznenáhlu čtyři vejce a čtyři žloutky, mléka jeden žejdlík a za tři čtyři krejcary kvasnic. Mouky tolik, až se utvoří dosti tuhé těsto. Trochu sole, cukru, sultánek, hrozinek a mandlí se též přidá. Pak se vleje těsto do vymazané formy a dá se péct do ne příliš teplé trouby. Mňam to bude dobrota. Třená buchta od maminky.
/PŘEHLEDNĚ/ Hromadný úhyn ryb v Suchém, připravované nové měření rychlosti na Blanensku, boj boskovického faráře o život nebo vaření historických receptů na zámku. Také minulý týden byl plný zajímavých zpráv. Přinášíme vám pravidelný souhrn za Blanensko.
Vařit pod širým nebem je pro spoustu lidí už samo o sobě velký zážitek. Ale co teprve podle historických rodinných receptů známého badatele v Moravském krasu Jindřicha Wankela? A pod dozorem špičkového šéfkuchaře Jana Rimplera? Pro dvacítku děti na zahradě blanenského zámku, kde sídlí Muzeum Blanenska, je to v pátek vpodvečer parádní výzva. Navíc vyšperkovaná přespáním v historických prostorách. „V muzejním archivu máme recepty z přelomu devatenáctého a dvacátého století, které shromáždila jedna z dcer známého krasového badatele a lékaře Jindřicha Wankela. Písemnosti se pak dochovaly v pozůstalosti Wankelovy prapravnučky Věry Lesné, která je společně s dalšími artefakty před lety odkázala našemu muzeu. Na podzim bychom z dobových dokumentů chtěli udělat kuchařku, propojit ji s historií blanenského zámku, objevy v Moravskému krasu, historií a využít při výuce dětí,“ říká ředitelka muzea Pavlína Komínková.
Nejsou to ani tři měsíce, co si Josef Maršálek se svou sestrou Zuzkou Schmidtovou otevřel v Kyžlířově cukrářskou a pekařskou výrobnu s názvem Upečeno na dědině. V první den zprovoznění rodinného podniku nastal v jindy poklidné vísce na Potštátsku doslova poprask. Upečte si s Deníkem skvělou bublaninu podle receptu známého cukráře.
Zapečená, smažená, strouhaná v plackách, syrová do salátu. Obvyklý letní boj s úrodou cuket naplno vypukl a mezi kamarády a sousedy se to jen hemží tipy na nejlepší recepty a rady jak úrodu cuket zpracovat. Mezi zahrádkáři se ale také řeší jejich jedovatost a možné zdravotní komplikace. V přehledu Deníku se díky radám odborníků dozvíte, kdy je cuketa jedovatá a jak ji sbírat i zpracovat bez rizika.
Cukety teď rostou jako divé, a nejen na jihočeských zahradách. Ať už je sklízíte na zahradě v Písku nebo na záhonu v Třeboni, určitě řešíte stejnou otázku jako všichni: co s tou zelenou úrodou? Máme pro vás pět jednoduchých, rychlých a chutných receptů z cukety, od klasických placiček až po sladký chlebíček. Inspirace pochází nejen z jižních Čech, ale ze všech koutů naší země.
Stejné geny, stejný talent, stejné vzpomínky na dětství. Hudebník Felix Slováček junior letos na jaře ztratil jedinou vlastní sestru Aničku. Byl s ní, když odcházela, a svůj smutek teď zahání prací. A také plní jedno z jejích posledních přání: pomáhá onkologickým pacientům stejně, jako jim pomáhala ona.
Jeho nadšené majitelky mu láskyplně říkají thermík, thermáč či thermáček a společně jej opěvují na sociálních sítích. Pro ty, které jeho schopnosti neoslovily, je to jen další „předražený zbytečný krám“ do kuchyně. Nový multifunkční kuchyňský přístroj se stal pro svou všestrannost a spolehlivost takovým hitem, že má dokonce i své napodobitele a levnější varianty. Nákup ultramoderního přístroje je však potřeba dobře zvážit, protože ne každému se v domácnosti vyplatí.
/FOTO/ Dvě akce lákající návštěvnickou pozornost se v sobotu odpoledne a večer „sejdou“ na Letné, která nabídne akce ideální pro milovníky historických vozů i rodiny s dětmi. Před Národní technické muzeum se budou účastníci závodu 1000 mil československých, zatímco Národní zemědělské muzeum nabídne večerní program v rámci Festivalu Muzejních nocí. Někoho tak víc potěší pohled na historická auta, jiného gastronomické zážitky.
Už jste jedli jahodové tiramisu? Tento lahodný dezert si získává stále větší oblibu. Jahodová chuť v něm skvěle nahradí původní kávovou a není těžké ho připravit.
Vše začalo během mateřské dovolené. Ačkoliv původně plánovala Veronika Sváčková Malinová otevřít vlastní kavárnu s netradičním výhledem, tak při neúspěšném hledání prostorů se rozhodla pro coffee truck, který pojmenovala Kafe od Maliny a sním postupně vyjížděla na různé akce. Sortiment chtěla rozšířit o sladký malinový dezert, který se ale nakonec proměnil ve vášeň. Nyní plánuje otevření vlastní makronkárny v Porubě.
Co dát psovi jako pamlsek? To je otázka, kterou řada majitelů často řeší. Požadavky na psí dobroty jsou totiž mnohdy vysoké. Mají být zdravé, chutné, trvanlivé a pokud možno levné. Jedním ze způsobů, jak pejskovi dopřát přesně to, co potřebuje, je výroba domácích pamlsků. Pro inspiraci přinášíme několik receptů.
Víc než dvanáct tisíc chyb v předepsaných receptech zachytili během čtrnácti dubnových dnů lékárníci. Nejčastěji se jednalo o to, že lékaři předepsali léky na delší dobu než tři měsíce, které jako limit stanovuje příslušná vyhláška. Většinou to lékárníci vyřešili přímo s pacientem či lékařem. Chtějí poukázat na důležitost této spolupráce i na to, že tyto konzultace nemají hrazené.
Nemocniční lékárna U Modrého robota v hradecké fakultce slouží pacientům už deset let. Drží si jedno krajské prvenství - jako jediná je totiž k dispozici nepřetržitě.
Smažené kroužky vytvořené na 3D tiskárně mají podle singapurských vědců lepší výživové hodnoty než skutečný pokrm z kalamárů. Veganská alternativa z rostlinného základu má prospět životnímu prostředí a snížit tím lov olihní potřebných pro původní recept.
Když jde o zdraví, rozhoduje nejen odbornost, ale i lidskost. Paní Věra Křivská z Kněževsi si na vlastní kůži vyzkoušela obojí – a rozhodla se poděkovat. Veřejně vyjádřila vděk celému týmu chomutovské nemocnice, který se o ni staral během ortopedické operace a následné rehabilitace. Ocenila nejen přístup lékařů a sester, ale i řidiče sanitky, který jí po propuštění pomohl nad rámec svých povinností.
Smrkový sirup z mladých výhonků smrku je tradiční přírodní pomocník. Posiluje imunitu, chrání před virózami a zmírní kašel či nachlazení. Vhodný je pro děti už od jednoho roku. Jednoduchý recept zvládnete i s dětmi. Čas na výrobu zdravého domácího sirupu, bohatého na vitaminy, minerály a antioxidanty, je právě na jaře.
Velikonoce v řadě domácností zanechaly hromadu uvařených vajíček. Co teď s nimi? Odpověď je jednoduchá a lahodná: nejlepší vajíčková pomazánka. Připravte se na explozi chutí, která povýší obyčejná slepičí vejce na gurmánský zážitek.
K velikonočnímu pečení neodmyslitelně patří mazanec. Voňavé pečivo, které má svým tvarem připomínat slunce symbolizující nový život a plodnost, si lze připravit podle celé řady receptů. Drtivá většina z nich se dělá z droždí, ale stejně dobře lze využít i kvásek. Kváskový mazanec je zdravější, trvanlivější a díky lépe aktivovanému lepku slibuje i hezčí tvar a minimální drolení při krájení.
Nejdůležitější křesťanské svátky v roce, ale zároveň také období, které bylo důležité už ve starších pohanských dobách. Velikonoce jsou svátky jara a oslavou odchodu zimy, zachování zdraví po náročných měsících nouze a nového života. Spojuje se s nimi řada zvyků, pověr, pranostik, a jde tak o čas, kdy má člověk stále co dělat. Nejen plést pomlázku a barvit vejce na koledu. Lidové průpovídky a zvyky mají návod na řadu úkonů, které mají zajistit mládí, krásu, ale také blahobyt a ochranu před újmou. Co se dodržuje za zvyky na Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod a Velikonoční pondělí? Vyzkoušejte recept na Jidáše, beránka či tvarohový věnec.
/FOTO, VIDEO/ I Vysočinou už se začíná linout charakteristická vůně medvědího česneku. Jeho podlouhlé lístky se objevují v blízkosti potoků a řek. Lze je upravit na množství způsobů.
Originální dubajskou čokoládu v Bruntálu nebo Krnově sice zatím neseženete, ale přece jen se najdou podniky, kde na současnou čokoládovou vlnu naskočili a těší se díky ní obrovskému zájmu zákazníků.
V pátek 7. března se v Paláci chutí Via Delicia odehrál výjimečný okamžik – slavnostní křest vítězného džemu soutěže Flora Džem 2024. Tato prestižní soutěž každoročně oceňuje nejlepší domácí i řemeslné džemy a letos se absolutním vítězem stala paní Věra Zavadilová se svou lahodnou kombinací červeného rybízu a maliny.
Olomoucký krajský soud potrestal dnes praktického lékaře Vladimíra Líčeníka a lékárníka Luďka Konvičku za rozsáhlé podvody s fiktivními recepty ve Valašském Meziříčí tříletým trestem s podmíněným odkladem na pět let. Oběma zároveň uložil peněžité tresty ve výši 100.000 korun a zakázal jim na pět let vykonávat jejich povolání.
Na této polévce si pochutnají především milovníci hub. Ale recept si jistě oblíbí i ti, které už nebaví vařit či jíst pořád dokola ty samé polévky a chtějí vyzkoušet něco nového, netradičního. Dobrou chuť, přátelé.
Ilona Jandová, nejstarší obyvatelka Domova V Zahradách ve Zdicích, slaví sté narozeniny. Její vitalita a elán jsou inspirací pro všechny kolem ní. Její recept na věčné mládí je manuální práce a čokoláda.
Masopustní období přináší nejen veselí, ale i lahodné tradiční pokrmy. Jedním z nich jsou smažené koblihy, které si můžete připravit podle osvědčeného jihočeského receptu. Jak na dokonale nadýchané těsto a čím koblihy naplnit? Inspirujte se klasickým postupem a vyzkoušejte i luxusní vanilkový krém podle cukráře Josefa Maršálka.
Devět let ve vězení má strávit lékařka z hlavního města, která obchodovala se zfalšovanými recepty na opiáty a antidepresiva. Také padělala covidové certifikáty. Páteční verdikt Městského soudu v Praze není pravomocný, podle České televize se žena na místě odvolala. Dvěma blízkým spolupracovníkům lékařky uložil soud 10,5 a 8,5 roku odnětí svobody. Za mříže poslal i dvojici, která podle obžaloby prodávala recepty v terénu.
Pražský městský soud poslal na devět let do vězení lékařku za obchodování se zfalšovanými recepty na opiáty a antidepresiva a za padělání covidových certifikátů. Uvedla to dnes Česká televize (ČT) s tím, že verdikt není pravomocný - žena se proti němu obratem odvolala. Dvěma blízkým spolupracovníkům lékařky uložil soud 10,5 a 8,5 roku odnětí svobody. Za mříže poslal i dvojici, která podle obžaloby prodávala recepty v terénu.
Silný kuřecí vývar léčí neduhy těla i duše a ještě si na něm pochutnáte. O kuřecím vývaru se říká, že je to přírodní antibiotikum, které pomáhá při léčbě zánětu horních cest dýchacích. V době, kdy všude kolem nás řádí chřipka, je ideální čas na to účinky pořádného kuřecího vývaru využít. Podívejte na dva recepty na kuřecí polévku, které doporučují slavní čeští kuchaři Zdeněk Pohlreich a Roman Paulus.
Záložník Sigmy Olomouc Filip Zorvan prožívá životní sezonu. Čtvrtým gólem v sezoně rozhodl o vítězství Hanáků nad Viktorií Plzeň 2:1. K tomu má sedm asistencí. Několik jich pramenilo z dobře kopnutých standardních situací, které Sigmu zdobí. Jaký je recept, kam bude kopat penalty a jaké je know-how pro top kondici? To vše prozradil poté, co Olomouc ukončila na Andrově stadionu téměř 14 let dlouhé čekání na výhru proti Plzni.
Záložník Sigmy Olomouc Filip Zorvan prožívá životní sezonu. Čtvrtým gólem v sezoně rozhodl o vítězství Hanáků nad Viktorií Plzeň 2:1. K tomu má sedm asistencí. Několik jich pramenilo z dobře kopnutých standardních situací, které Sigmu zdobí. Jaký je recept, kam bude kopat penalty a jaké je know-how pro top kondici? To vše prozradil poté, co Olomouc ukončila na Andrově stadionu téměř 14 let dlouhé čekání na výhru proti Plzni.
Šestadvacetiletá Anna Marie Bucková z Vysoké nad Labem získala na konci loňského roku korunku pro vítězku soutěže Miss Plus Size Modelky ČR 2024. Je zdravě sebevědomá a překvapila nás svým receptem, který zafungoval, když zhubla o téměř dvě konfekční velikosti. Kupodivu nešlo o žádnou speciální dietu.
Lidé v Karlovarském kraji budou moci využívat bezplatnou on-line pohotovost. V provozu bude nonstop, a bude k dispozici, jak pro dospělé tak pro děti. Do třiceti dnů by se měl celý systém spustit. Jeho podstatou je konzultace lékaře s pacientem prostřednictvím videohovoru nebo chatu. Lidé si stáhnou aplikaci, vyplní vstupní formulář a pokud rozhodnout pro konzultaci s lékařem. Ten se jim ozve většinou do tří minut. Firma MEDDI hub a.s. v pátek podepsala smlouvu s Karlovarským krajem a říká, že už má připraveny desítky lékařů z celé ČR, kteří budou službu v našem kraji zajišťovat. Spolupráce je uzavřena na rok a celkové náklady dosahují částky 9,5 milionu korun.
Nespavost, stres či nedostatek energie zažívá v zimním a předjarním období mnoho lidí. Podobně tomu bylo zřejmě už před dávnými časy, a to i v mnohem teplejších podnebných pásmech. Jinak by indická ajurvéda nepřišla s léčivou bylinou zvanou ashwagandha neboli vitánie snodárná. Zjišťovali jsme, na co jiného, kromě zajištění daru snů, je ashwagandha ještě dobrá.
Míchaná vajíčka jsou jedno z nejoblíbenějších jídel. Máme je rádi jako vydatnou snídani nebo rychlou večeři. Připravujeme je na másle, se smetanou, ale i na cibulce, se sýrem, s paprikou, se šunkou či klobásou. Každá rodina má svou oblíbenou kombinaci. Podle některých však nejdelikátnější recept na míchaná krémová vejce pochází z kuchyně známého britského šéfkuchaře Gordona Ramseyho.
Karlovarští hokejisté se v rámci 38. kola střetla s Olomoucí. Na úvodní branku se čekalo do poloviny utkání, kdy otevřel gólový účet utkání Knotek. Energie se snažila odpovědět, ale nepodařilo se jí najít recept na brankáře Machovského. Ve třetí třetině pak navýšil vedení domácích exkarlovarský Martin Kohout.
Každý je přesvědčený, že vlastní recept na ten nejlepší bramborový salát. Ať už do něj dáváte hrášek, vejce, kyselé okurky, nebo uzeninu, důležité je především to, zda podle vás patří do typické štědrovečerní přílohy cibule. Pokud totiž cibuli do salátu přidáváte, můžete se po jeho konzumaci cítit nadmutí. Chuť cibule je ale v salátu důležitá. A díky triku mé babičky už vás bramborový salát na Vánoce nadýmat nebude.
Debata o tom, co patří do bramborového salátu, dokáže s lehkou nadsázkou rozvrátit rodiny a rozkmotřit i nejlepší přátele. Jedni jsou přesvědčeni, že do oblíbené štědrovečerní přílohy patří hrášek i cibule, jiní do něj přidávají uzeninu, vajíčko či jogurt. Přísady, které do něj ale přidávala česká buditelka, spisovatelka a autorka kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová, by dnes už asi nikdo neocenil.
České Vánoce znají mnoho laskomin. K těm nejrozšířenějším a zároveň nejpestřejším jistě patří vánoční cukroví. Některé druhy jsou tradiční, recepty se dědí z generace na generaci, v zásadě je každý zná. A některé jsou poměrně originální, upravené, zkrátka nové. Takové je i margotkové cukroví, které si můžete zkusit upéct podle receptu od naší čtenářky.
Znáte ťupičky nebo žabí huby? Pokud hledáte recepty na skvělé vánoční cukroví, můžete se inspirovat léty prověřenými zápisky jihočeské babičky Blaženy. Na tomhle výtečném cukroví si totiž pochutná úplně každý.