Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Vejří slet

Vejří slet aneb Poučná zkazka Jana Vaněčka

Zatímco ve Vídni se začínali před padesáti lety scházet v noblesním ohozu dámy a pánové na Ples v opeře, do Vejrovny krumlovské hospody U Dušků se v ten čas dostavili ponejvíce v pumpkách Vejři na svůj slet, Svátek nadhledu. Kuba přezdívaný Kubikula z Dobrkovic poslal omluvenku, že nepřijde, jenžto má od svý starý zaracha. Přinesl ji jeho pes a uvelebil se tam. Občas si pak zaštěkal, když měl hlad nebo žízeň. Byl hostinským ochotně obsloužen.

K Velikonocům patří tradiční pochoutky.

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.

Pro běžné uvolnění dutin se nebojte použít i všeobecně známé napařování, tedy inhalaci pod dekou či ručníkem z nádoby s minerální vodou

Přírodní metoda vyčistí váš ucpaný nos. A ochrání ho navíc před příští rýmou

Kdo měl někdy urputnou rýmu, moc dobře ví, co to je touha po volném nádechu. Jak rychle uvolnit ucpaný nos a jak se zbavit ucpaných nosních dutin? První pomocí bývají různé nosní spreje a kapky. Jenže pozor, při jejich delším používání se nosní sliznice poškozuje a rýma se může změnit v chronickou. Naše babičky se musely leckdy obejít bez léků a na rýmu jim skvěle fungovala níže posaná přírodní metoda.

Ptačí mléko může mít i podobu dortu

Znáte Ptačí mléko? Recept našich babiček má mnoho podob a je opět populární

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbónů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dvoupatrového dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky. Jak si Ptačí mléko připravit? Můžete se inspirovat několika recepty.

Pohanka udržuje naše cévy zdravé.

Staroslovanská plodina chránila zdraví našich předků: Je čas ji znovu objevit

Pohanku naši předci měli v jídelníčku běžně, zatímco někteří z nás ji možná ještě ani neochutnali. V našem jídelníčku se tato pseudoobilovina totiž přestala téměř vyskytovat, a teprve v poslední době ji začínáme znovu objevovat. Pohanka je přitom bezlepková potravina s mnoha zdravotními přínosy. Co všechno pohanka léčí a v jakých podobách ji můžeme zařadit do jídelníčku? 

Superpotravina červená řepa je skvělá i jako přírodní čistič jater.

Přírodní čistička jater: léčí a pomáhá zhubnout. Navíc je levná a chutná

Játra patří k našim nejdůležitějším orgánům. Hrají důležitou roli v metabolismu a ukládání živin, čistí krev, zbavují tělo toxinů i cizorodých látek a produkují žluč. Aby ale játra správně fungovala, musíme jim věnovat pozornost. Přejídání, alkohol, stres a málo pohybu játrům neprospívá. K jejich očistě a zbavení nadměrného tuku může pomoci obyčejná červená řepa. Tahle nenápadná a cenově dostupná zelenina je totiž na detoxikaci ideální. Červená řepa je ale nejen vynikající čistič jater. Dodá tělu vitamíny a minerály, které ho chrání před nemocemi. A je i pomocníkem při hubnutí.

Kolena mohou bolet proto, že kloub není v dobré pozici. A na tom se podílejí i nevhodné boty

Běžná věc lidem působí bolesti kolen. Fyzioterapeut radí, jak to snadno změnit

Na bolavá kolena existuje spousta babských receptů, a pokud nezaberou, končíme v ordinacích ortopedů s jedinou otázkou: jak bolest kolene vyřešit? Možná by někteří z nás nemuseli vyhledávat úlevu od bolesti u lékařů, kdyby se soustředili na jednu úplně jednoduchou věc. Děláme ji všichni, ale naši prapředci ji nedělali a své nohy i celé pohybové ústrojí si takto neničili. Napadlo vás, že by bolesti kolen mohly mít něco do činění s botami? Pomoci mohou takzvané barefoot neboli bosé boty. 

V kuchyni se Vojtěch Vrtiška (21) z Mladé Vožice motal už v dětství, ale bavilo ho spíše vaření. Nyní soutěží v pořadu Peče celá země České televize.

Peče celá země a Vojta z Mladé Vožice s ní. Fandí mu rodina, přátelé i cizí lidé

Mladý, smělý a inspirativní amatérský cukrář z Mladé Vožice předvádí své pekařské umění ve třetí řadě soutěže České televize (ČT) Peče celá země. Jednadvacetiletého Vojtěcha Vrtišku viděli diváci v sobotní show už počtvrté. Pro Deník se rozhovořil o podrobnostech účasti, popsal, co pro něj bylo nejtěžší a co naopak zvládl hravě.

V kuchyni se Vojtěch Vrtiška (21) z Mladé Vožice motal už v dětství, ale bavilo ho spíše vaření. Nyní soutěží v pořadu Peče celá země České televize

Miluje zlato, nesnáší záviny. Vojtovi v Peče celá země fandí rodina i cizí lidé

Mladý, smělý a inspirativní amatérský cukrář z Mladé Vožice předvádí své pekařské umění ve třetí řadě soutěže České televize (ČT) Peče celá země. Jednadvacetiletého Vojtěcha Vrtišku viděli diváci v sobotní show už počtvrté. Pro Deník se rozhovořil o podrobnostech účasti, popsal, co pro něj bylo nejtěžší a co naopak zvládl hravě.

Iveta Ferusová.

Učitelka Iveta z Prachatic předvedla své umění v Peče celá země

Přihlásit se do Peče celá země chce odvahu, šikovné ruce a hlavu plnou nápadů. Poslední dva zmíněné předpoklady rodačka z Prachatic Iveta Ferusová má. Jen trochu té odvahy jí scházelo, a tak přihlášku poslala osmadvacetiletá dcera Žaneta. Ta ji také doprovodila na první castingové kolo.

Tonda Vízner je nejmladším účastníkem III. řady pořadu České televize Peče celá země.

Hradečák Tonda válí v Peče celá země. Recepty by dnes řešil s umělou inteligencí

/VIDEO, FOTO/ Hradečák Tonda Vízner je nejmladším účastníkem pekařské show Peče celá země. Šestnáctiletý student působí při osobním kontaktu stejně jako v pořadu České televize, který sleduje víc než milion lidí. Usmívá se, vystupuje skromně a je v klidu, tedy je „vychillenej“, jak by řekl on sám. A dnes už dobře ví, že bez práce nejsou koláče. 

Martin Kudera, zakladatel firmy Živina, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.

Není kimchi jako kimchi. V receptu od Živiny najdete i netradiční druhy zeleniny

K dobrému i zdravému jídlu ho už v dětství přivedla jeho babička. Martin Kudera začal později sám objevovat kouzlo vaření a také nakládání zeleniny. A protože jeho kimchi mělo úspěch u jeho rodiny i u přátel, začal ho vyrábět a prodávat pod značkou Živina. S podnikáním začal v nelehké době covidových omezení, ale dnes jeho rodinná firma roste a rozšiřuje nabídku. Jaký je jeho recept na kimchi a jaké další věci Živina nabízí nebo chystá? To prozradil Martin Kudera v novém díle podcastu Byznys kafe.

Zatímco ještě docela nedávno měl Tomáš Hradecký jako častý hráč počítačových her 150 kilo, nyní je z něho štíhlý mladík plný elánu, který na cestě ke štíhlejší postavě pomáhá i dalším.

Tomáš zhubnul skoro 70 kilo za 7 měsíců. Jeho rychlé recepty mohou pomoci i vám

Tomáš Hradecký ze Strakonic na sociálních sítích vystupuje pod jménem Lepší Já. Po zhubnutí téměř 70 kilogramů se stal vzorem pro mnoho lidí. Inspiruje je při vaření, kdy tradiční recepty přetváří do zdravější verze. Na jeho profilu tak najdete například recepty na dietní smažený sýr, fitness langoše, lehkou pizzu z tortilly či proteinové tiramisu. Výhodou jeho receptů je rychlost, s jakou je lze připravit.

Vlašský salát se potřebuje rozležet, proto si jej připravteden předem.

Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky

Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?

Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.

Asi nikdo dnes už netuší, že tolik oblíbené kolové nápoje jsou objevem lékárníků

Nejslavnější limonádu světa vymyslel lékárník. Hledal lék na tlumení bolesti

Celosvětově nejprodávanější limonádou je v současnosti Coca-Cola. Na tom, že se dnes a denně po světě vypijí obrovské objemy kolových limonád, mají potom zásluhu lékárníci. Jak vznikla Coca-Cola, kdo ji vymyslel a proč? Jakou roli při její přípravě sehrál kokain? K tomu všemu se váže opravdu zajímavý příběh.

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich: Brouky bych do pusy nevzal. Tyhle úchylárny nejsou pro mě

Vyrůstal na sladkém a nikdy nemiloval omáčky. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro časopis Story přiznal, že extrémy v jídle nejsou jeho parketou a brouka by do pusy nevzal. Ač ve svých restauracích už nevaří, nadšení pro kulinářské umění neztratil. Nová kniha receptů a také čerstvě otevřená cukrárna jsou toho jasným důkazem.

Jana Cardová v provozovně restaurace Vlčák v Černošíně peče nejen české tradiční vánoční cukroví, ale i francouzské.

Francouzské cukroví na štědrovečerní tabuli? Proč ne! Objednejte v Černošíně

Představujete si něco sladkého, ale netradičního na naše poměry na svůj štědrovečerní stůl? Zkuste si objednat francouzské cukroví u Jany Cardové v provozovně restaurace Vlčák v Černošíně. Ona a její syn, který je provozovatelem restaurace, sází nejen na českou klasiku, mezi niž patří vosí hnízda, slepované linecké či plněné košíčky, ale nabízí také francouzské dobroty canolli s pistáciovým krémem anebo marlenky, madlenky či makronky.

Išelské dortíčky

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Pečení cukroví ve Veselí nad Lužnicí s Kateřinou Bromovou a Petrou Žahourovou.

Cukroví z kvalitních surovin. To je recept na dokonalost, tvrdí Fialky z Veselí

/STORY/ Vanilkové rohlíčky i vaječňák z pravé vanilky, domácí vajíčka, máslo, ořechy a další kvalitní suroviny nesmí chybět. Recepty na domácí cukroví se totiž nedají ošidit. Plné ruce práce i o víkendech mají před Vánoci cukrářky z Veselí nad Lužnicí, které si říkají Fialky, Kateřina Bromová a Petra Žahourová. Deník nechaly nahlédnout do své výrobny.

Vaječný koňak

Jak na lahodný vaječný koňak? Vynikající je likér foodblogerky Markéty v troubě

Vaječný koňak patří mezi nejoblíbenější vánoční likéry. Ten, který si vyrobíte doma, má oproti kupovanému dvě hlavní výhody. Jeho chuť doladíte přesně podle sebe, ale můžete si také před přidáním rumu odlít nealkoholickou verzi. Z té budou mít radost děti i návštěva, která přijede autem. O recept na lahodný vaječný likér se podělila foodblogerka známá jako Markéta v troubě. 

Poznáte tradiční i zapomenuté vánoční cukroví? Otestujte se

KVÍZ: Poznáte vánoční cukroví? Otestujte se, jak velký odborník na pečení jste

Cukroví k Vánocům patří stejně neodmyslitelně jako balení dárků, ozdobený stromeček či těšení se na pohádky. Vánoční svátky se nezadržitelně blíží, a proto si pro vás Deník připravil fotokvíz. V něm si můžete vyzkoušet, jak znáte (nejen) české vánoční cukroví. Kromě toho jsme pro vás připravili i některé recepty na vánoční cukroví.

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

Vyznáte se v cukroví? Vyzkoušejte si, jak pochodíte v našem fotokvízu. Ilustrační foto.

KVÍZ: Vyznáte se v cukroví? Zkuste si test, jak dobře znáte chuť Vánoc

Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!

S vanilkovými rohlíčky rády pomohou i děti.

Jak na voňavé vanilkové rohlíčky? Nepokazte výsledek špatným skladováním

Mezi to nejoblíbenější vánoční cukroví bezesporu patří vanilkové rohlíčky. Podívejte se na jednoduchý recept na tuto vánoční pochoutku. Podle videa můžete zkusit jeho další obdobu - recept na vanilkové rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka. Jak rohlíčky udělat obzvláště voňavé a jak vanilkové rohlíčky správně skladovat?

„Fermentované potraviny jsou tu s námi už pár tisíc let a slouží až do dnešních dnů,“ říká Kateřina Winterová.

Co pomáhá Kateřině Winterové k posílení imunity? Jednoduchá vychytávka v kuchyni

Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.

V Asii je tato houba tak populární, že jsou z ní podávány pokrmy i v luxusních restauracích.

Čechy nedoceněný zázrak z Asie pomáhá i proti rakovině a je skvělý při vaření

Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.

Zdravý frgál obsahuje díky tvarohu spoustu bílkovin.

Žena z Pardubicka zhubla 27 kilo, zkuste její populární tortilla frgál

Recept na zdravý nízkokalorický frgál z tortilly se stal velkým hitem u lidí, kteří chtějí zhubnout či si udržet skvělou figuru. S originální, jednoduchou a hlavně rychlou podobou slavného valašského koláče s tvarohovou náplní a mákem přišla paní Andrea Ondová z Pardubicka.

Husa odnepaměti patří k svátku svatého Martina. Zkuste si dva netradiční recepty na svatomartinský pokrm. Ilustrační snímek

Jak udělat svatomartinskou husu? Zkuste recepty od michelinského kuchaře

K svátku svatého Martina patří neodmyslitelně husa. Abyste si užili kulinářský zážitek, nemusíte nutně na ni jít do restaurace, zvládnete ji připravit v klidu domova. I v domácím prostředí může svatomartinská husa ještě povýšit. Zkuste s Deníkem a šéfkuchařem Markem Lojdou, který má zkušenosti i z michelinské restaurace Paloma Mougins ve Francii, dva recepty. Pokud preferujete kachny, i pro vás má šéfkuchař Lojda dva tipy.

Mirka van Gils Slavíková je držitelkou francouzského diplomu Master of Confectionery Arts. Kariéru zahájila v tehdejším Československu. Na zkušenou zamířila do Jižní Afriky, trvale se usadila v Nizozemsku

Cukrářka Slavíková: Zákusek za 150 Kč? Naprosto se s takovou cenou ztotožňuji

Zkušená cukrářka Mirka van Gils Slavíková si potrpí na poctivé řemeslo. Že za komunistů byly k dostání kvalitní zákusky? To razantně vyvrací. Fanoušci nedají dopustit na její recepty na koláče, bábovky či dorty. Cukrářka se v rozhovoru pro časopis Story rozpovídala nejen o nové knize s vánočním cukrovím. Prozradila, že všichni bývalí partneři doteď vzpomínají na její kuchyni, a že se ze svých smutků pokaždé vypekla.