Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Buďte nekompromisní a zapojte do vaření celou rodinu.

Připravte si s dětmi jejich oblíbené recepty, ušetříte tím spoustu času

Koronavirová pandemie a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace. To vše nás donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Ale jak to udělat, když je času málo? Přečtěte si tipy, které vám ušetří čas při vaření, a vyzkoušejte recepty, které můžete připravit i s dětmi, a strávit tak společný čas trochu jinak.

Přimějte se denně k pohybu. Ať už procházkám, výletům, cyklistice na čerstvém vzduchu, nebo domácímu cvičení.

RADA: Leze vám už koronavirus na mozek?

/25. DEN/ Základ naší kognitivní terapie (kognice=myšlení), kterou používáme při hubnutí, se dá aplikovat i na jiné problémy. Tato terapie vychází z předpokladu, že každý na stejnou situaci nahlíží jinak díky tzv. myšlenkovým schématům – buď funkčním nebo dysfunkčním, což je dáno geneticky a výchovou.

Výroba domácích jaterniček

Zabijačkové recepty: Takové jaterničky si doma dělá Tomáš Náprstek

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Výroba domácích jaterniček

Zabijačkové recepty: Takové jaterničky si doma dělá Tomáš Náprstek

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Výroba domácích jaterniček

Zabijačkové recepty: Takové jaterničky si doma dělá Tomáš Náprstek

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Výroba domácích jaterniček

Zabijačkové recepty: Takové jaterničky si doma dělá Tomáš Náprstek

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Výroba domácích jaterniček

Zabijačkové recepty: Takové jaterničky si doma dělá Tomáš Náprstek

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Výroba domácích jaterniček

Zabijačkové recepty: Takové jaterničky si doma dělá Tomáš Náprstek

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Výroba domácích jaterniček

Zabijačkové recepty: Takové jaterničky si doma dělá Tomáš Náprstek

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Výroba domácích jaterniček

Zabijačkové recepty: Takové jaterničky si doma dělá Tomáš Náprstek

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

Výroba domácích jaterniček

Zabijačkové recepty: Takové jaterničky si doma dělá Tomáš Náprstek

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních každoročních zabijačkách. V současné covidové době se však tyto staročeské hromadné akce konat nebudou. Hladovět však nemusíte. Naplánujte si vepřové hody doma, nakupte si zabijačkové dobroty, nebo si připravte něco na zub sami.

K začátku roku patří zabijačky.

Pochlubte se, jak se u vás probíhá zabijačka nebo výroba specialit z ní

Začátek roku je vždy ve znamení masopustu, zabijaček a vepřových hodů. Letošní masopustní období je však poznamenáno epidemií koronaviru a zároveň díky vládním opatřením odpískáno. Tudíž zabijačka nebo vepřové hody jsou příležitostí pro naše čtenáře, aby nejen nás nechali nahlédnout takříkajíc pod pokličku, do dění, jak to u nich doma právě při tvorbě pochutin z čerstvého vepřového chodí.

Tetičky z Kobylí připravují svoje oblíbené dobroty. Foto: archiv Muzea obce Kobylí

Tetičky z Kobylí se podělily o recepty na trdelniky a boží milosti

Kvůli papandemii nám zatím v Muzeu obce Kobylí zbývá jen vzpomínání na dobu PŘED. Vzpomínek včetně dokumentace máme dost. Tady je jedna z nich. Tetičky z Kobylí v gastrostudiu připravují tradiční koblihy, tentokrát plněné makovou náplní, a boží milosti. Rády přidáváme i recept. Máte také nějakou dobrotu, která stojí za vyzkoušení? Poděle se a poraďte čtenářům. Na vaše recepty a fotky z přípravy laskomin se těšíme na emailu breclavsky@denik.cz

K začátku roku patří zabijačky.

Pochlubte se, jak se u vás probíhá zabijačka nebo výroba specialit z ní

Začátek roku je vždy ve znamení masopustu, zabijaček a vepřových hodů. Letošní masopustní období je však poznamenáno epidemií koronaviru a zároveň díky vládním opatřením odpískáno. Tudíž zabijačka nebo vepřové hody jsou příležitostí pro naše čtenáře, aby nejen nás nechali nahlédnout takříkajíc pod pokličku, do dění, jak to u nich doma právě při tvorbě pochutin z čerstvého  vepřového chodí.

Zabijačkové pochoutky.

Chystáte zabijačku? Nechte nás nahlédnout pod pokličku

Začátek roku je vždy ve znamení masopustu, zabijaček a vepřových hodů. Letošní masopustní období je však poznamenáno epidemií koronaviru a zároveň díky vládním opatřením odpískáno. Tudíž zabijačka nebo vepřové hody jsou příležitostí pro naše čtenáře, aby nejen nás nechali nahlédnout takříkajíc pod pokličku, do dění, jak to u nich doma právě při tvorbě pochutin z čerstvého vepřového chodí.

Pochlubte se, jak se u vás vyrábějí zabijačkové speciality.

Pochlubte se, jak u vás probíhá zabijačka nebo výroba specialit z ní

Začátek roku je vždy ve znamení masopustu, zabijaček a vepřových hodů. Letošní masopustní období je však poznamenáno epidemií koronaviru a zároveň díky vládním opatřením odpískáno. Tudíž zabijačka nebo vepřové hody jsou příležitostí pro naše čtenáře, aby nejen nás nechali nahlédnout takříkajíc pod pokličku, do dění, jak to u nich doma právě při tvorbě pochutin z čerstvého  vepřového chodí.

Pochlubte se, jak se u vás vyrábějí zabijačkové speciality.

Pochlubte se, jak u vás probíhá zabijačka nebo výroba specialit z ní

Začátek roku je vždy ve znamení masopustu, zabijaček a vepřových hodů. Letošní masopustní období je však poznamenáno epidemií koronaviru a zároveň díky vládním opatřením odpískáno. Tudíž zabijačka nebo vepřové hody jsou příležitostí pro naše čtenáře, aby nejen nás nechali nahlédnout takříkajíc pod pokličku, do dění, jak to u nich doma právě při tvorbě pochutin z čerstvého  vepřového chodí.

Pochlubte se, jak se u vás vyrábějí zabijačkové speciality.

Pochlubte se, jak u vás probíhá zabijačka nebo výroba specialit z ní

Začátek roku je vždy ve znamení masopustu, zabijaček a vepřových hodů. Letošní masopustní období je však poznamenáno epidemií koronaviru a zároveň díky vládním opatřením odpískáno. Tudíž zabijačka nebo vepřové hody jsou příležitostí pro naše čtenáře, aby nejen nás nechali nahlédnout takříkajíc pod pokličku, do dění, jak to u nich doma právě při tvorbě pochutin z čerstvého  vepřového chodí.

Pochlubte se, jak se u vás vyrábějí zabijačkové speciality.

Pochlubte se, jak u vás probíhá zabijačka nebo výroba specialit z ní

Začátek roku je vždy ve znamení masopustu, zabijaček a vepřových hodů. Letošní masopustní období je však poznamenáno epidemií koronaviru a zároveň díky vládním opatřením odpískáno. Tudíž zabijačka nebo vepřové hody jsou příležitostí pro naše čtenáře, aby nejen nás nechali nahlédnout takříkajíc pod pokličku, do dění, jak to u nich doma právě při tvorbě pochutin z čerstvého  vepřového chodí.

Pochlubte se, jak se u vás vyrábějí zabijačkové speciality.

Pochlubte se, jak u vás probíhá zabijačka nebo výroba specialit z ní

Začátek roku je vždy ve znamení masopustu, zabijaček a vepřových hodů. Letošní masopustní období je však poznamenáno epidemií koronaviru a zároveň díky vládním opatřením odpískáno. Tudíž zabijačka nebo vepřové hody jsou příležitostí pro naše čtenáře, aby nejen nás nechali nahlédnout takříkajíc pod pokličku, do dění, jak to u nich doma právě při tvorbě pochutin z čerstvého  vepřového chodí.

Domácí prejt nebo huspeninu si příznivci masitých specialit mohou vyrobit i doma na sporáku.

Víte, jak si vyrobit prejt nebo huspeninu doma? Máme pro vás zaručený recept

Na výzvu Brněnského deníku Rovnost ohledně zaslání čtenářských receptů na zabijačkové specility zaregoval Brňan Otto Plášek. Podělil se s námi o to, jak vyrábí huspeninu nebo prejt. Můžete se inspirovat jeho recepty, ale přivítáme i vaše nápady na zimní kulinářské hody na e-mailu brnensky@denik.cz.

Zabíjačka a košt ovocných destilátů na svatého Valentýna.

Vzpomínáte na zabijačky? Pochutnat si můžete i doma, přivítáme vaše recepty

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních zabijačkách. V současné covidové době se však žádné hromadné akce konat nebudou. Milovníci masitých dobrot si ale mohou naplánovat vepřové hody doma. Máte také svůj zaručený zabijačkový recept? Pošlete jej společně s fotkami z minulých akcí na e-mailovou adresu hodoninsky@denik.cz

Zabíjačkové hody ve Šlapanicích.

Chybí vám zabijačkové hody? Pochutnat si můžete i doma, přivítáme vaše recepty

Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš, prdelačka nebo sádlo. To jsou pochoutky, které vznikají při tradičních zabijačkách. V současné covidové době se však žádné hromadné akce konat nebudou. Milovníci masitých dobrot si ale mohou naplánovat vepřové hody doma. Máte také svůj zaručený zabijačkový recept? Pošlete jej společně s fotkami z minulých akcí na e-mailovou adresu brnensky@denik.cz

Zabijačkové hody v Otnici na Vyškovsku.

Máte oblíbený recept na jitrnice nebo jelita? Podělte se o rodinné speciality

Přišel čas jitrnic, prejtu, tlačenky a vůbec zabijačkových dobrot. Oblíbené obecní zabijačky prozatím ruší epidemická omezení. Přesto na ně můžeme zavzpomínat. Máte svoje oblíbené zabijačkové recepty? Podělte se o ně s našimi čtenáři a připojte i fotky a zážitky z obecních i jiných zabijaček. Těšíme se na ně na e-mailové adrese vyskovsky@denik.cz.

Ohlédnutí za obecní zabijačkou v Cetkovicích v roce 2020. Foto: archiv obce

Ohlédnutí za obecní zabijačkou. Podělte se i o vaše zážitky a recepty

Přišel čas jitrnic, prejtu, tlačenky a vůbec zabijačkových dobrot. Oblíbené obecní zabijačky prozatím ruší epidemická omezení. Přesto na ně můžeme zavzpomínat, například s pořadateli obecní zabijačky v Cetkovicích. Máte svoje oblíbené zabijačkové recepty? Podělte se o ně s našimi čtenáři a připojte i fotky a zážitky z obecních i jiných zabijaček. Těšíme se na ně na e-mailové adrese blenensky@denik.cz.

Očkování v Dánsku.

Dánsko je v očkování proti covidu nejlepší v EU. Přečtete si, jaký má recept

Pětimilionové Dánsko je na tom z celé EU v očkování proti koronaviru nejlépe. Každý třicátý Dán už dostal vakcínu, což je násobně lepší situace než Česku. K dánským zkušenostem poskytl rozhovor český velvyslanec v Kodani Radek Pech.   Dánsko je v očkování proti covidu nejlepší v EU. Přečtete si, jaký na to mají recept

Jablečný koláč s tvarohem a ořechy

JÍDELNÍČEK: Dobrá zpráva pro milovníky koláčů! Dnes si ho dáte k snídani

/16. DEN/ I koláče se dají připravit zdravě a můžete si je s klidem dopřát i při hubnutí. Jen ke sladké snídani vždy přidejte ještě kefír, tvaroh nebo jogurt, aby mělo tělo dostatek bílkovin a vy jste cítili sytí. A pokud jste na sladké, máme pro vás tip. Plno receptů a praktických rad na zdravé mlsání najdete v e-booku Mlsej zdravě se STOBem, který je k dostání v e-shopu na www.stob.cz.

Petr Malach z Boskovic stál před lety u zrodu gurmánské komunity Gurmán Club.

Dobrým řízkem a sekanou mě nikdo neurazí, říká gurmán Petr Malach

Dobře propečený steak je víc než zákon. Teplé pivo a mdlý guláš pak naopak těžký hřích. Vaření, jídlo a chuťové buňky v pozoru. Celoročně. Recepty, návody, fotografie a hlavně dobrá nálada u přípravy různých jídel. To vše spojuje příznivce gastronomie, kteří jsou na sociální síti členy Gurmán Clubu. Skupinu před osmi lety založil Petr Malach z Boskovic.

Podle nové knihy Alena Gajduškové si můžete upéct chleba z kvásku a vyrobit domácí těsto.

Tip na pondělí: Upečte si chleba z kvásku podle knihy plné křupavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin. 

Kniha Pečeme chleba z kvásku bude hospodyňkám užitečná po celý rok.

Upečte si chleba z kvásku. Kniha je plná křupavých a voňavých receptů

Spoléháte se s pečivem k snídani, ke svačinám i pro oslavy na supermarkety, nebo na menší obchůdky, ale někdy si tak trochu v pečení sami věříte? Je-li to u vás tak napůl, ale necháte si zde bez obav dobře poradit, máme pro vás zajímavou, křupavě voňavou inspirativní knížku. Vydalo ji nakladatelství Dauphin.