V Zelený čtvrtek, tedy čtvrtek před Velikonočním pondělím, by se podle tradice měly jíst zelené pokrmy. Vybrali jsme pro vás recepty, které byste rozhodně měli vyzkoušet - nejen že jsou výtečné, ale jsou také zdravé a plné vitamínů. Některé z nich dokonce pocházejí ze šumavské kuchařky Lucie Kohoutové. Pokud nevíte, co se špenátem nebo kopřivami, čtěte dále. Tak dobrou chuť!
Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.
Rádi snídáte čerstvý sýr, ale ten koupený v obchodě není dost krémový? Není ochucený podle vašich představ? Máme pro vás jednoduchý recept, který si můžete přizpůsobit své chuti.
Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.
Jaroslav Němec, který je známý jako maxijedlík z Bystrého u Poličky, zabodoval v sobotu na jižní Moravě. Vyhrál tam soutěž o nejlepší domácí uzené a získal tak Putovní pohár hejtmana Jihomoravského kraje. Se čtenáři Deníku se podělil o vítězný recept, podívejte se.
/FOTOGALERIE/ Výstava s názvem „Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky" byla zahájena v lednu v pasáži před Městskou knihovnou v Nymburce. Tentokrát se do akce k velké radosti organizátorů zapojilo mnoho babiček a dědečků, kteří vyprávěli svým vnoučatům o jídelníčku svého dětství.
Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.
Alena Laštůvková ze Střediska volného času v Mostě má nezvykle pestré zaměstnání. Vede několik kroužků, ve kterých s dětmi vaří, střílí, skáče na trampolíně a hraje air hokej, v němž je i mistryní Evropy. „Není to stereotypní práce, a proto mě baví,“ říká volnočasová pedagožka známá pod přezdívkou Ája. Během své praxe pomáhala vychovat a motivovat tisíce dětí. Její srdcovkou zůstávají letní pobytové tábory. „Ty pro mě nejsou práce, ty jsou prostě za odměnu,“ směje se Mostečanka, které bude 19. února padesát let.
Máme pro vás tip na výborný oběd nebo večeři. Aby jídlo bylo na stole včas, vyplatí se s vařením začít dřív. Postup ale není složitý, nejvíce času zabere dušení masa. Výsledek však stojí za to, pochutná si celá rodina.
Dvojnásobné délky života svého druhu se dokázal dožít portugalský pes pojmenovaný Bobi. Zapsal se tím do Guinnessovy knihy rekordů, kde překonal dosavadní psí maximum, které vydrželo přes osmdesát let.
Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař je současná hvězda sociálních sítí – na svých profilech na Instagramu, TikToku a Facebooku má přibližně milion fanoušků. Natáčet své vaření začal v období covidu a jeho recepty s osobitým komentářem, podle nichž dokáže uvařit doslova každý, mají čím dál více příznivců. Koncem loňského roku navíc vydal kuchařku, která se okamžitě vyprodala.
Po prodejnách potravin, hobby marketech či obchodech s nábytkem si polští obchodníci zvykají na davy českých zákazníků také v lékárnách. Ceny léků jsou totiž v Polsku výrazně nižší než v Česku.
Po prodejnách potravin, hobby marketech či obchodech s nábytkem si polští obchodníci zvykají na davy českých zákazníků také v lékárnách. Ceny léků jsou totiž v Polsku výrazně nižší než v Česku.
Čím nahradit vejce? Vajíčka patří mezi základní potraviny, které se hodí mít vždy po ruce. I s prázdnou spíží vám totiž stačí dvě až tři vajíčka na to, abyste připravili jednoduchou večeři v podobě palačinek, bramboráků nebo omelety a možná zbude i na moučník. S rostoucími cenami vajec nás to však nutí zamyslet se nad tím, čím je lze v receptech nahradit.
Já toto jídlo podávám s rýží, ale lze použít i těstoviny, případně brambory. Celková doba vaření i s rýží, se kterou začněte, je do 20 minut. Je to naprosto jednoduchý recept, ale věřím, že vám bude chutnat.
Novoroční přání, které před rokem připravil dětský lékař ze Sedlčan Karel Pejša pro členy rodiny, na internetu ožilo vlastním životem: nyní rozdává radost kdekomu. Aby ne: jde vlastně o recept na štěstí. A je to pohodový recepis ze samých zdravých ingrediencí. K jeho umíchání nepotřebujete lékárníka; pan doktor do něj vložil svoji životní zkušenost.
Lékař Jiří Dvořák nemá rád slovo důchod či senior. Raději pro tuto etapu života používá název stříbrný věk. Ve Švýcarsku, kam po osmašedesátém roce emigroval coby medik, léčil celý život pacienty s bolavými zády. Už tehdy prosazoval celostní pohled na zdraví, a nyní se již plně věnuje preventivní medicíně. Povídali jsme si s ním o tom, jaký je recept na co nejzdravější život až do jeho samotného konce.
Kašlání, smrkání a teploty napříč generacemi dál sužují Česko. Během posledního týdne některé z respiračních onemocnění potrápilo 2343 lidí na sto tisíc obyvatel, což ministerstvo zdravotnictví označuje za probíhající epidemii chřipky.
Všichni mi říkali, že můj vánoční dort chutná jako medovník. Tak vyzkoušejte a posuďte sami. Pekla jsem s máslovou Herou, takže recept funguje s ní i máslem. Záleží na vaší chuti a preferencích.
Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.
Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!
Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.
Linecké cukroví nesmí chybět snad v žádné české rodině. Připravte si tuto vánoční pochoutku. Originální recept na linecké stromečky vám přináší časopis Gurmet.
Perníčky pekla Lenka Přibylová už jako malá dívka s maminkou a je přesvědčená o tom, že právě díky ní už osm let zdobí perníčky prakticky denně. Opakovaně s nimi vyhrává československý cukrářský šampionát a dokazuje, že vše, co si z perníku představíte, je možné. A pokud chcete mít letos ty nejkrásnější perníčky i vy, zkuste její recept i triky na zdobení.
Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.
Ne každý ocení sladký dezert ke kávě nebo jen tak na chuť během dne. Ozvlášť v době vánočních svátků určitě bude na stole sladkého až až, a proto není od věci připravit i nějaký jiný druh pochutiny. Upéct slané sušenky netrvá dlouho a recept zvládne i úplný začátečník.
Krátké video svůdné brunety s nápisem, že provádění orálního sexu se ženou zajistí mužům uvolňování hormonu, který zabraňuje vypadávání vlasů, se objevilo na sociální síti TikTok. Může na tom být něco pravdy? Lidé, kteří sledují na této síti profil MUDr. Dušana Zhoře, praktického lékaře z Kyjova, jej hned požádali o komentář.
Advent je v plném proudu a vánoční svátky se blíží každým dnem. Spousta z nás už oprášila kuchařky a vytáhla recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si pro vás sváteční fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!
/VIDEO/ Varnu pervitinu si muž zařídil v chatce na Brněnsku, kde schovával také laboratorní sklo nebo zápisník s recepty na drogy. Jeho odhalením kriminalisté završili půlroční práci, ve středu ohlásili úspěch z pondělního dopoledne. „Policisté nejprve pátrali a později dokumentovali činnost muže, který vyráběl a distribuoval pervitin. Ten si jej připravoval z léků hlavně pro svoji potřebu, část své produkce však prodával i dalším uživatelům,“ sdělil policejní mluvčí David Chaloupka.
Chcete si upéct dorty jako z cukrárny a nevíte, jak na to? Máme pro vás tip. O své cukrářské umění se totiž rozhodla podělit Martina Denková z Kozí na Klatovsku. I když původně sepisovala recepty jen pro své dcery, nakonec je vydala i knižně.
Přednášky o zdravém stravování ho asi neproslaví, ale střílení gólů by rozhodně mohlo! Devatenáctiletý hokejista Stanislav Vrhel ve středečním derby Chomutova s Mostem přispěl k výhře Pirátů 9:2 čtyřmi góly a jednou asistencí. Recept na úspěšný den našel Vrhel na talíři.
Někdo má rád masité, jiný miluje zase ty křupavé. Každopádně všichni si rádi pochutnají na těch čerstvých zabíjačkových. Řeč je o škvarcích. Domácí škvarek má tu výhodu, že si jej připravíte právě tak, jak vám chutná. Sama příprava domácích škvarků není nic složitého.
Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.
Postarat se o svou imunitu s pomocí aromaterapie? Ve Velké Beritánii je to běžná záležitost, kterou využívá jako účinný doplněk současná západní medicína. U nás bereme mnohdy aromaterapii spíš jako osvěžení vzduchu. Odbornice prozradila, jak díky ní můžeme posílit svou odolnost nejen vůči virózám.
Rychle zapomenout. B tým Pardubic v Litoměřicích tahal za kratší konec od úvodních minut, což se podepsalo i na celkovém výsledku. Svěřenci trenéra Havíře proti Stadionu prohrály 0:5. Dynamo tak ani jednou nenašlo recept na domácího strážce tří tyčí.
Ušetřit čas při vaření je dnes nemalý benefit. A právě na něj vsadily před šesti lety tři sestry – Kateřina, Lenka a Anička, když se rozhodly společně podnikat. Podle receptu po babičce začaly rodačky z Kyjova vyrábět Bujónku. Všestranně využitelnou hustou koncentrovanou pastu – vyrobenou z masa, zeleniny, koření a bylinek.
Nastydnutí od nohou? To je hned. Od malička slýcháme od babiček i maminek, že musíme mít nohy v teple. Lékaři s tím naprosto souhlasí. A dodávají, že nejde jen o teplé ponožky a boty. Teplo na nohy jako léčebný prostředek můžeme aplikovat i jinak.
Sezona venkovního grilování pomalu, ale jistě končí. Grilovat se dá však nejen na zahradě či terase. Připomeňte si léto a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný způsob přípravy masa. Věřím, že Vám bude chutnat.
Václavky jsou typické podzimní houby našich lesů. U nás patří mezi nejrozšířenější václavka smrková a václavka hlíznatá. Méně častěji se objevuje i na listnáče vázaná václavka obecná. Přinášíme i nejlepší recepty, jak je upravit.
Minule jste mohli vyzkoušet recept na perníkový dort. Kdo vyzkoušel a pochutnal si, jistě se rád pustí i do tohoto perníkového koláče. Postup je podobný. Marmeláda a čokoládová poleva opět dodá jednoduché pochoutce zcela jiný rozměr. Dobrou chuť!
I mistr kuchař se někdy utne. Ale mnohem častěji mu pod rukama vznikne dobrota, po které se jeho blízcí jenom olizují. Sesbírali jsme recepty našich rodičů, babiček, ale i ty, které nejvíce chválíte na sociálních sítích. Nechceme mentorovat, jak se dělá nejlepší svíčková, nebo vaří pravý guláš, ale vybrali jsme několik „jiných“ receptur, které přinášíme v podrobném videoreceptu, abyste měli možnost si výrobu pochoutky také sami vyzkoušet.
První týden v říjnu je již tradičně věnován podpoře mobilní hospicové péče. Celostátní kampaň DOMA pomáhá informovat širokou veřejnost, aby se potřebné odborné pomoci dostalo každému, kdo si přeje strávit závěr života DOMA se svými nejbližšími. V Olomouci se v rámci kampaně uskuteční běh pro hospic, dobročinný prodej kávy a moučníků, výstava fotografií profesora Jindřicha Štreita a online soutěž o nejzajímavější recept.
„Babské recepty na podporu imunity jsou kupodivu účinnější, než jsem si představoval,“ přiznává praktický lékař Dušan Zhoř, který ordinuje v Kyjově. Kromě opravdu fungujících rad na zvýšení obranyschopnosti nebo obecně na posílení zdraví ale mezi lidmi kolují i docela absurdní recepty. Co byste řekli třeba využití slepičích výkalů?
Jablkům bude patřit sobota 15. října na Velkém náměstí v Kroměřiži, kde se opět po roce uskuteční farmářské trhy spojené s Jablečným dnem. Akce proběhne od 9 do 16 hodin.
/POZVÁNKA + RECEPT/ Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.