Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Na Zelený čtvrtek by se mělo sníst něco zeleného. Ilustrační foto.

Inspirujte se. Na Zelený čtvrtek vás nadchnou skvělé recepty ze šumavské vesnice

V Zelený čtvrtek, tedy čtvrtek před Velikonočním pondělím, by se podle tradice měly jíst zelené pokrmy. Vybrali jsme pro vás recepty, které byste rozhodně měli vyzkoušet - nejen že jsou výtečné, ale jsou také zdravé a plné vitamínů. Některé z nich dokonce pocházejí ze šumavské kuchařky Lucie Kohoutové. Pokud nevíte, co se špenátem nebo kopřivami, čtěte dále. Tak dobrou chuť!

Kamila Špráchalová si zásadně vybírá mouky v bio kvalitě, protože, jak sama říká, je ekoteroristka. Drancování přírody a konzum bez hranic ji dost rozčiluje.

Herečka Kamila Špráchalová: Domácí chleba peču, aby byl zdravější

Pamatujete, jak během covidové pandemie nebylo v obchodech k sehnání droždí? Kvůli strachu z nákazy byli všichni zavření doma, a kdo mohl, pekl si vlastní chleba. Z nouzového řešení se stala velká móda a domácí chleba peče stále víc lidí. Herečka a především skvělá dabérka Kamila Špráchalová, která ve filmech promlouvá za Jodie Foster, Nicole Kidman nebo Cameron Diaz, si ovšem zdravější a kvalitnější chleba z mouky v bio kvalitě pekla doma už dávno před covidem. Prozradila nám i svůj jednoduchý recept.

Česneková hnízda

Křupavá a měkká. Česneková hnízda nasytí na výletech i zahustí polévku

Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.

Malá výstava 'Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky' v chodbě Městské knihovny na Palackého třídě v Nymburce.

Prarodiče zavzpomínali na jídelníček svého dětství. Vnoučatům prozradili recepty

/FOTOGALERIE/ Výstava s názvem „Na čem si pochutnávali dědečkové a babičky, když byli ještě kluci a holčičky" byla zahájena v lednu v pasáži před Městskou knihovnou v Nymburce. Tentokrát se do akce k velké radosti organizátorů zapojilo mnoho babiček a dědečků, kteří vyprávěli svým vnoučatům o jídelníčku svého dětství.

Tradiční masopustní koblihy v Hradci Králové

Koblihy a masopust prostě patří k sobě. Vyberte si z pěti skvělých receptů

Tradičním jídlem pro stále oblíbenější masopust jsou kromě zabíjačkových pokrmů také koblihy. Průvod masek tohle sladké občerstvení za své písně a improvizované výstupy vždycky rád ocení. Čerstvé koblihy jsou ale skvělé po celý rok a milují je nejen děti snad v každé rodině. Když chtěl hudební skladatel Leoš Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. Vyzkoušejte proto pět receptů, které jsme pro vás vybrali. Uvidíte, že je zvládnete a pochutnáte si.

Alena Laštůvková u stolu air hokeje ve Středisku volného času v Mostě.

Učím děti to, co mě baví, říká všestranná mistryně Evropy v air hokeji

Alena Laštůvková ze Střediska volného času v Mostě má nezvykle pestré zaměstnání. Vede několik kroužků, ve kterých s dětmi vaří, střílí, skáče na trampolíně a hraje air hokej, v němž je i mistryní Evropy. „Není to stereotypní práce, a proto mě baví,“ říká volnočasová pedagožka známá pod přezdívkou Ája. Během své praxe pomáhala vychovat a motivovat tisíce dětí. Její srdcovkou zůstávají letní pobytové tábory. „Ty pro mě nejsou práce, ty jsou prostě za odměnu,“ směje se Mostečanka, které bude 19. února padesát let.

Těhotnej kuchař. Jaroslav Vajgl sklízí na sociálních sítích úspěch se svými zábavnými video recepty.

Těhotnej kuchař dobývá se svými recepty sociální sítě. Má už milion sledujících

Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař je současná hvězda sociálních sítí – na svých profilech na Instagramu, TikToku a Facebooku má přibližně milion fanoušků. Natáčet své vaření začal v období covidu a jeho recepty s osobitým komentářem, podle nichž dokáže uvařit doslova každý, mají čím dál více příznivců. Koncem loňského roku navíc vydal kuchařku, která se okamžitě vyprodala.

Voda z cizrny Aquafaba je skvělou náhražkou především vaječného bílku při pečení

Cena vajec roste. Existují náhražky, se kterými zvládnete moučník i míchanici

Čím nahradit vejce? Vajíčka patří mezi základní potraviny, které se hodí mít vždy po ruce. I s prázdnou spíží vám totiž stačí dvě až tři vajíčka na to, abyste připravili jednoduchou večeři v podobě palačinek, bramboráků nebo omelety a možná zbude i na moučník. S rostoucími cenami vajec nás to však nutí zamyslet se nad tím, čím je lze v receptech nahradit. 

Novoroční přání od lékaře ze Sedlčan Karla Pejši - recept na štěstí.

Medicína pohody ze Sedlčan léčí laskavými slovy napříč republikou

Novoroční přání, které před rokem připravil dětský lékař ze Sedlčan Karel Pejša pro členy rodiny, na internetu ožilo vlastním životem: nyní rozdává radost kdekomu. Aby ne: jde vlastně o recept na štěstí. A je to pohodový recepis ze samých zdravých ingrediencí. K jeho umíchání nepotřebujete lékárníka; pan doktor do něj vložil svoji životní zkušenost.

Ani v sedmdesáti letech není podle Jiřího Dvořáka pozdě na změnu, která bude znamenat zdravější a šťastnější stáří.

Profesor Jiří Dvořák: Setkání se spolužáky mě vyděsilo. Polovina byla po smrti

Lékař Jiří Dvořák nemá rád slovo důchod či senior. Raději pro tuto etapu života používá název stříbrný věk. Ve Švýcarsku, kam po osmašedesátém roce emigroval coby medik, léčil celý život pacienty s bolavými zády. Už tehdy prosazoval celostní pohled na zdraví, a nyní se již plně věnuje preventivní medicíně. Povídali jsme si s ním o tom, jaký je recept na co nejzdravější život až do jeho samotného konce.

Vánočka s máslem a džemem je nejlepší snídaně.

Božská vánočka. Tenhle recept nahradí vaše rodinné stříbro

Připravte se na přelomový okamžik, tenhle recept totiž úplně změní váš pohled na vánočku. Jestli jste tuhle kynutou sladkosti nikdy moc nemuseli, dnes se to změní. Jestli vánočku milujete, poznáte tu nejlepší na světě. Bez legrace. Cukrářka Daška Tylčerová strčí do kapsy i generacemi prověřené recepty od praprababiček. Její návod vám přináší časopis Gurmet.

Vyznáte se v cukroví? Vyzkoušejte si, jak pochodíte v našem fotokvízu. Ilustrační foto.

KVÍZ: Vyznáte se v cukroví? Zkuste si test, jak dobře znáte chuť Vánoc

Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!

Vanilkové rohlíčky

Jedinečné cukroví. Tradiční rohlíčky se doslova rozplynou na jazyku

Vanilkové rohlíčky mají v našich srdcích jedinečné místo. Nemilujeme jen jejich delikátní chuť, ale i všechny ty vzpomínky. Kdybyste si museli vybrat jediné cukroví, které bude o Vánocích na stole, rohlíčky by zřejmě ostatní druhy s přehledem převálcovaly. Vyzkoušejte recept, který vám přináší časopis Gurmet.

Dobré těsto a touha tvořit. To je základ krásných perníčků

Zdobení perníčků: Radí mistryně perníkářka, podle které peče i Bára Maťovčíková

Perníčky pekla Lenka Přibylová už jako malá dívka s maminkou a je přesvědčená o tom, že právě díky ní už osm let zdobí perníčky prakticky denně. Opakovaně s nimi vyhrává československý cukrářský šampionát a dokazuje, že vše, co si z perníku představíte, je možné. A pokud chcete mít letos ty nejkrásnější perníčky i vy, zkuste její recept i triky na zdobení.

Chcete mít košíky plné jahody? Pořiďte si meteostanici

Chytrý recept zahrádkáře z Moravy: Okurky měl bez plísně, jahody nestíhal sbírat

Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.

O tom, že by orální sex jakkoliv snižoval výpad vlasů, lékař Dušan Zhoř samozřejmě nikdy neslyšel.

Orální sex jako recept proti vypadávání vlasů? Je to hloupost, říká lékař

Krátké video svůdné brunety s nápisem, že provádění orálního sexu se ženou zajistí mužům uvolňování hormonu, který zabraňuje vypadávání vlasů, se objevilo na sociální síti TikTok. Může na tom být něco pravdy? Lidé, kteří sledují na této síti profil MUDr. Dušana Zhoře, praktického lékaře z Kyjova, jej hned požádali o komentář.

Vánoční cukroví, ilustrační foto.

KVÍZ: Vyznáte se v cukroví? Vyzkoušejte si test, zda znáte chuť a vůni Vánoc

Advent je v plném proudu a vánoční svátky se blíží každým dnem. Spousta z nás už oprášila kuchařky a vytáhla recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si pro vás sváteční fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!

Varnu pervitinu si muž zařídil v chatce na Brněnsku, kde schovával také laboratorní sklo nebo zápisník s recepty na drogy

Varna pervitinu v chatce na Brněnsku: plno drog i "kuchařka" s recepty

/VIDEO/ Varnu pervitinu si muž zařídil v chatce na Brněnsku, kde schovával také laboratorní sklo nebo zápisník s recepty na drogy. Jeho odhalením kriminalisté završili půlroční práci, ve středu ohlásili úspěch z pondělního dopoledne. „Policisté nejprve pátrali a později dokumentovali činnost muže, který vyráběl a distribuoval pervitin. Ten si jej připravoval z léků hlavně pro svoji potřebu, část své produkce však prodával i dalším uživatelům,“ sdělil policejní mluvčí David Chaloupka.

Videorecept na domácí škvarky

Videorecept: Domácí škvarky musíme zakápnout mlékem

Někdo má rád masité, jiný miluje zase ty křupavé. Každopádně všichni si rádi pochutnají na těch čerstvých zabíjačkových. Řeč je o škvarcích. Domácí škvarek má tu výhodu, že si jej připravíte právě tak, jak vám chutná. Sama příprava domácích škvarků není nic složitého.

Dýňová polévka

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky. Zkuste spíš fantastické recepty

Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.

Aromaterapie není jen o inhalacích, ale i o působení éterických olejů přes kůži.

Angličtí lékaři věří aromaterpii. Zkuste jejich recept na lepší imunitu

Postarat se o svou imunitu s pomocí aromaterapie? Ve Velké Beritánii je to běžná záležitost, kterou využívá jako účinný doplněk současná západní medicína. U nás bereme mnohdy aromaterapii spíš jako osvěžení vzduchu. Odbornice prozradila, jak díky ní můžeme posílit svou odolnost nejen vůči virózám.

Tři sestry z Bujónky. Na snímku zleva Kateřina, Anička a Lenka

Bujónka od tří sester je na trhu už šest let. Vaří s ní i finalisté MasterChefa

Ušetřit čas při vaření je dnes nemalý benefit. A právě na něj vsadily před šesti lety tři sestry – Kateřina, Lenka a Anička, když se rozhodly společně podnikat. Podle receptu po babičce začaly rodačky z Kyjova vyrábět Bujónku. Všestranně využitelnou hustou koncentrovanou pastu – vyrobenou z masa, zeleniny, koření a bylinek. 

Jakmile promrznou nohy, sníží se prokrvení celého organismu. Proto se musíte rychle zahřát celí. Pomohou teplé ponožky, deka a horký nápoj

Nohy pěkně v teple. Lidový recept proti virózám skvěle funguje

Nastydnutí od nohou? To je hned. Od malička slýcháme od babiček i maminek, že musíme mít nohy v teple. Lékaři s tím naprosto souhlasí. A dodávají, že nejde jen o teplé ponožky a boty. Teplo na nohy jako léčebný prostředek můžeme aplikovat i jinak.

Videorecept Martina Nevyjela poradí, jak na domácí kvašáky

Videorecept: Domácí kvašáky vydrží skoro rok

I mistr kuchař se někdy utne. Ale mnohem častěji mu pod rukama vznikne dobrota, po které se jeho blízcí jenom olizují. Sesbírali jsme recepty našich rodičů, babiček, ale i ty, které nejvíce chválíte na sociálních sítích. Nechceme mentorovat, jak se dělá nejlepší svíčková, nebo vaří pravý guláš, ale vybrali jsme několik „jiných“ receptur, které přinášíme v podrobném videoreceptu, abyste měli možnost si výrobu pochoutky také sami vyzkoušet.

Týden pro mobilní hospice.

Dobročinná káva, výstava fotografií a běh pro hospic v Olomouci. Zapojte se

První týden v říjnu je již tradičně věnován podpoře mobilní hospicové péče. Celostátní kampaň DOMA pomáhá informovat širokou veřejnost, aby se potřebné odborné pomoci dostalo každému, kdo si přeje strávit závěr života DOMA se svými nejbližšími. V Olomouci se v rámci kampaně uskuteční běh pro hospic, dobročinný prodej kávy a moučníků, výstava fotografií profesora Jindřicha Štreita a online soutěž o nejzajímavější recept. 

Babské rady respondentů ankety lékaře Dušana Zhoře - kuřince prý pomáhají na bolavá kolena

Jakým babským receptům lidé věří? Slepičí výkaly nebo cibule do ponožek

„Babské recepty na podporu imunity jsou kupodivu účinnější, než jsem si představoval,“ přiznává praktický lékař Dušan Zhoř, který ordinuje v Kyjově. Kromě opravdu fungujících rad na zvýšení obranyschopnosti nebo obecně na posílení zdraví ale mezi lidmi kolují i docela absurdní recepty. Co byste řekli třeba využití slepičích výkalů?

Bramborová sobota na Veselém Kopci.

Blíží se Bramborová sobota: Jaký je váš oblíbený recept z brambor?

/POZVÁNKA + RECEPT/ Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.