Advent je v plném proudu a vánoční svátky se blíží každým dnem. Spousta z nás už oprášila kuchařky a vytáhla recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si pro vás sváteční fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!
/VIDEO/ Varnu pervitinu si muž zařídil v chatce na Brněnsku, kde schovával také laboratorní sklo nebo zápisník s recepty na drogy. Jeho odhalením kriminalisté završili půlroční práci, ve středu ohlásili úspěch z pondělního dopoledne. „Policisté nejprve pátrali a později dokumentovali činnost muže, který vyráběl a distribuoval pervitin. Ten si jej připravoval z léků hlavně pro svoji potřebu, část své produkce však prodával i dalším uživatelům,“ sdělil policejní mluvčí David Chaloupka.
Chcete si upéct dorty jako z cukrárny a nevíte, jak na to? Máme pro vás tip. O své cukrářské umění se totiž rozhodla podělit Martina Denková z Kozí na Klatovsku. I když původně sepisovala recepty jen pro své dcery, nakonec je vydala i knižně.
Přednášky o zdravém stravování ho asi neproslaví, ale střílení gólů by rozhodně mohlo! Devatenáctiletý hokejista Stanislav Vrhel ve středečním derby Chomutova s Mostem přispěl k výhře Pirátů 9:2 čtyřmi góly a jednou asistencí. Recept na úspěšný den našel Vrhel na talíři.
Někdo má rád masité, jiný miluje zase ty křupavé. Každopádně všichni si rádi pochutnají na těch čerstvých zabíjačkových. Řeč je o škvarcích. Domácí škvarek má tu výhodu, že si jej připravíte právě tak, jak vám chutná. Sama příprava domácích škvarků není nic složitého.
Sezona dýní je v plném proudu. Vydlabané dýně pohozené v lese po oslavách Halloweenu ale mohou být smrtící pro divokou zvěř, konkrétně pro ježky, u kterých často dochází k průjem, následnou dehydrataci a další potíže. Ježci po konzumaci dýní ztratí váhu a nepřežijí zimní spánek. Zkuste raději v kuchyni pár skvělých dýňových receptů. Hokaido, máslové, špagetové i muškátové – ze všeho se dá připravit spousta výtečných dobrot. Inspirujte se.
Postarat se o svou imunitu s pomocí aromaterapie? Ve Velké Beritánii je to běžná záležitost, kterou využívá jako účinný doplněk současná západní medicína. U nás bereme mnohdy aromaterapii spíš jako osvěžení vzduchu. Odbornice prozradila, jak díky ní můžeme posílit svou odolnost nejen vůči virózám.
Rychle zapomenout. B tým Pardubic v Litoměřicích tahal za kratší konec od úvodních minut, což se podepsalo i na celkovém výsledku. Svěřenci trenéra Havíře proti Stadionu prohrály 0:5. Dynamo tak ani jednou nenašlo recept na domácího strážce tří tyčí.
Ušetřit čas při vaření je dnes nemalý benefit. A právě na něj vsadily před šesti lety tři sestry – Kateřina, Lenka a Anička, když se rozhodly společně podnikat. Podle receptu po babičce začaly rodačky z Kyjova vyrábět Bujónku. Všestranně využitelnou hustou koncentrovanou pastu – vyrobenou z masa, zeleniny, koření a bylinek.
Nastydnutí od nohou? To je hned. Od malička slýcháme od babiček i maminek, že musíme mít nohy v teple. Lékaři s tím naprosto souhlasí. A dodávají, že nejde jen o teplé ponožky a boty. Teplo na nohy jako léčebný prostředek můžeme aplikovat i jinak.
Sezona venkovního grilování pomalu, ale jistě končí. Grilovat se dá však nejen na zahradě či terase. Připomeňte si léto a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný způsob přípravy masa. Věřím, že Vám bude chutnat.
Václavky jsou typické podzimní houby našich lesů. U nás patří mezi nejrozšířenější václavka smrková a václavka hlíznatá. Méně častěji se objevuje i na listnáče vázaná václavka obecná. Přinášíme i nejlepší recepty, jak je upravit.
Minule jste mohli vyzkoušet recept na perníkový dort. Kdo vyzkoušel a pochutnal si, jistě se rád pustí i do tohoto perníkového koláče. Postup je podobný. Marmeláda a čokoládová poleva opět dodá jednoduché pochoutce zcela jiný rozměr. Dobrou chuť!
I mistr kuchař se někdy utne. Ale mnohem častěji mu pod rukama vznikne dobrota, po které se jeho blízcí jenom olizují. Sesbírali jsme recepty našich rodičů, babiček, ale i ty, které nejvíce chválíte na sociálních sítích. Nechceme mentorovat, jak se dělá nejlepší svíčková, nebo vaří pravý guláš, ale vybrali jsme několik „jiných“ receptur, které přinášíme v podrobném videoreceptu, abyste měli možnost si výrobu pochoutky také sami vyzkoušet.
První týden v říjnu je již tradičně věnován podpoře mobilní hospicové péče. Celostátní kampaň DOMA pomáhá informovat širokou veřejnost, aby se potřebné odborné pomoci dostalo každému, kdo si přeje strávit závěr života DOMA se svými nejbližšími. V Olomouci se v rámci kampaně uskuteční běh pro hospic, dobročinný prodej kávy a moučníků, výstava fotografií profesora Jindřicha Štreita a online soutěž o nejzajímavější recept.
„Babské recepty na podporu imunity jsou kupodivu účinnější, než jsem si představoval,“ přiznává praktický lékař Dušan Zhoř, který ordinuje v Kyjově. Kromě opravdu fungujících rad na zvýšení obranyschopnosti nebo obecně na posílení zdraví ale mezi lidmi kolují i docela absurdní recepty. Co byste řekli třeba využití slepičích výkalů?
Jablkům bude patřit sobota 15. října na Velkém náměstí v Kroměřiži, kde se opět po roce uskuteční farmářské trhy spojené s Jablečným dnem. Akce proběhne od 9 do 16 hodin.
/POZVÁNKA + RECEPT/ Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Hospodyně na Hlinecku často připravovaly krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky či lepenice. Více o pěstování brambor v našem regionu zjistíte v sobotu na Veselém Kopci.
Recept na lívance, které máme moc rádi, pochází z kuchařského sešitu, který jsem zdědila po své babičce. Budu ráda, když vám bude chutnat a uložíte si ho.
Bývalý šéfkuchař britské královské rodiny prozradil, z jakého jídla byla královna Alžběta II. zcela zmatená. Dodnes s úsměvem rád vzpomíná na vtipnou poznámku napsanou na papíře, kterou od Její výsosti dostal. Promluvil také o jejím oblíbeném pokrmu.
Kuře na paprice patří k oblíbeným rodinným receptům. Není proto divu, že nechybí ani v jídelníčku slovenského blogu Pekne papkaj, jehož recepty chutnají dětem i dospělým.
Předepisovala léky sama sobě a teď čelí obvinění. Koncem minulého týdne bylo dvaatřicetileté ženě, která pracovala jako zdravotní sestra v ordinaci praktického lékaře v obci na Prostějovsku, sděleno obvinění z trestného činu podvod a bylo zahájeno její trestní stíhání.
Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny. I přes to, že ji vždy bavilo hrát si s vlasy a jeden čas to vypadalo, že se vydá cestou kadeřnictví, v jejím životě rozhodla Moničina babička.
Houbaři nosí z lesů plné košíky. Teď však vyvstává otázka, co s houbami, které nepoužijete ihned na smaženici nebo na polévku. Musí se zpracovat, což u většiny houbařů už zdaleka není tak oblíbená činnost jako jejich sbírání. Můžeme je nasušit, tepelně zpracovat a zamrazit, ale také je možné houby zavařit. Zvláště ty malé se pak hodí jako zpestření mnoha tradičních jídel, ale také jako samostatná pochoutka pro návštěvu.
Sladké mámení. Tak bychom mohli popsat vášeň Moniky Strausové z Jáchymova, která si díky ní plní sny. I přes to, že ji vždy bavilo hrát si s vlasy a jeden čas to vypadalo, že se vydá cestou kadeřnictví, v jejím životě rozhodla Moničina babička.
„Italská frittata má jenom jedno pravidlo. Musí tam být vajíčka. Všechno ostatní už je na vás,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu, ve kterém krásně zužitkujete zbytky z lednice. Těstoviny, pečené kuře, slanina, zelenina – to všechno se do italské pochoutky skvěle hodí.
Co připravit dětem ke svačině? Se začátkem školního roku si tuto otázku rodiče kladou pětkrát týdně. Rohlík se šunkou se rychle omrzí, takže by se hodila nějaká inspirace, jak to dělat jinak a co nejzdravěji. Dvě mladé maminky proto daly dohromady 190 receptů na svačinky, které určitě neskončí v koši.
„Podle mě se ještě nestalo, aby dva lidi na světě měli stejné ingredience a postup přípravy,“ říká Těhotnej kuchař o smažené rýži. „Celý je to vlastně o tom, že tam furt něco přidáváte a furt mícháte. Hlavně furt mícháte. Podle mě i někde v Korei budou mít hru na oliheň, kde vám dají za úkol pro třicet lidí udělat smaženou rýži a vy musíte furt míchat. A ve chvíli, kdy míchat přestanete, tak vám vystřelí mozek z hlavy,“ vtipně glosuje postup přípravy tohoto receptu.
Brambůrky, tyčinky nebo jednohubky? Co přichystat pro návštěvu, abyste zaperlili jako ti správní hostitelé? Zajímavý typ je nachos s domácí salsou. Její výroba není nic složitého a postačí vám klasická letní úroda ze zahrádky – hlavní jsou rajčata a papriky. Podrobný recept přinášíme ve videonávodu. Podívejte se na něj. Zkuste si domácí salsu vyrobit a uvidíte, jak se bude vaše návštěva olizovat.
„Měl bych tady něco pro fajnšmekry - slaninádu nebo jestli chcete slaninový džem. A dopředu vás varuju, že na tom budete závislí,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu na slaninádu. „Sežeňte si pořádnou slaninu z boku. Z nějaký lisovaný anglický to bude tak půlka muziky,“ dává k dobru radu, jak docílit co nejchutnějšího výsledku.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Hana Zagorová byla také největší hvězdou rodinného festivalu Ostravský kompot v roce 2019, který se konal v Trojhalí Karolina. Připomeňte si její vystoupení i její recept na věčný optimismus, který tehdy prozradila.
„Začněte, jako byste dělali rychlá míchaná vajíčka. Do minuty budete mít vše v jedné vrstvě,“ radí Těhotnej kuchař jednoduchý fígl, jak připravit omeletu se sýrem. „Do pěti minut snídáš jako rys,“ láká kuchař k vyzkoušení rychlé lahůdky. V receptu dokonce poradí, jak omeletu vyklopit z pánvičky, aby na talíři vypadala krásně.
„Dneska si uděláme recept na superpotravinu – přepuštěné máslo. Počkejte si, až bude máslo v akci, pak na šesti kostkách jako mám já, ušetříte minimálně stovku,“ vtipkuje Těhotnej kuchař. Připravil recept, jak si jednoduše doma připravit superpotravinu, za kterou byste jinak v obchodě utratili „majlant“.
/ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Je doba grilování a křupavá kořeněná kuřecí křidýlka patří k hitům letních přátelských posezení. Teď už nejsou tak levná, jako dřív, ale mají výhodu: na talíři je jich hodně. Ale dneska grilovat nebudeme, připravíme si křidýlka dušená bez kapky tuku a přesto velmi chutná. Koupila jsem jich kilo, chlazených a s již uříznutou špičkou a každé jsem rozdělila ještě na dva díly, aby byl optický klam plného talíře ještě větší.
„A to vám říkám, když rozbalíte alobal, ta vůně vás normálně bude nutit tancovat a ještě se to na vás bude smát,“ popisuje výsledek vaření Těhotnej kuchař, který připravil recept na jednoduchou retro krkovici v alobalu zapečenou s brambory a slaninou.
Také se vám stalo, že jste z nákupu přinesli šunku dětem na snídani a ráno, když jste igelitový sáček s uzeninou vytáhli z ledničky a rozbalili, tak ona šunka slušně řečeno vůbec nevoněla?
Papriky plněné zelím. Oblíbená pochoutka ke grilovanému masu, ale také laskomina na večerní posezení s přáteli. Tradičně se vyrábí především v létě, kdy na zahrádkách dozrávají právě papriky všeho druhu.
Léky na recept podle výrobců většinou nezdraží, protože jejich cena je regulovaná. Nemusí být ale dostupné, protože je lze prodat výhodněji do zahraničí. ČTK to v reakci na nově zveřejněná data o inflaci za červenec řekli zástupci České asociace farmaceutických firem (ČAFF) a Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.
S vařením a pečením Markéta Chovancová začala, až když měla vlastní domácnost. Dnes oblíbenou foodblogerku sledují na jejím instagramovém blogu Markéta v troubě tisíce lidí, které inspiruje svými recepty, sestavenými z běžně dostupných surovin a popsanými tak srozumitelně, aby podle nich zvládli vařit a péct úplně všichni. Markéta má krásnou rodinu, tři děti a postavu štíhlou jako modelka, i když říká, že bez kousku kvalitní čokolády a marmelády si neumí představit den. Loni vydala úspěšnou kuchařku a těší se, co nového jí osud přinese.
Smrt je jediná jistota v našem životě. Přesto s ní nepočítáme a vytěsňujeme jí z mysli. Zpracovat smutek ze ztráty milované osoby i vlastní smrtelnosti pomáhá lidem v organizaci Klára pomáhá Renáta Klímová, předsedkyně spolku a poradkyně pro pozůstalé.
Dochází Vám inspirace, co vařit? Tento recept si zamilujete - je snadný, rychlý a skvělý. Pokud chcete více omáčky, přidejte dvojnásobné množství medu, citronu, másla a koření.
V každém kraji najdeme nějakou tu místní specialitu. Máte také svou oblíbenou pochoutku, která se tradičně připravuje ve vaší domovině? Pošlete nám recept na email ceskolipsky@denik.cz.