Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Houbař našel svůj rekordní úlovek

Velká Losenice - Dopravit domů houbařský „úlovek" bylo složitější než ho nalézt. Pýchavky, co našel Pavel Rosecký z Velké Losenice, vážily dohromady přes devět kilogramů. „Tyhle jsem ale hledat opravdu nemusel. Byly vidět z dálky, všiml jsem si jich na louce, když jsem jel kolem na babetě," smál se houbař.

Další vládní bič na organizátory kulturních akcí

Jičínsko – Narychlo pořádaným akcím s nočním programem je už zřejmě odzvoněno a že si uděláte diskotéku večer na zahradě, na to od podzimu asi zapomeňte! Ledaže si požádáte obecní úřad o udělení výjimky v časovém předstihu a vaše akce bude zakotvena přímo v textu obecně závazné vyhlášky.

Bulovka přechází na eRecepty, v ČR je píše 477 zařízení

Praha - Nemocnice Na Bulovce přechází na elektronické recepty a do konce letošního roku by je měla vystavovat všechna oddělení, řekl v pondělí mluvčí nemocnice Martin Šalek. O této možnosti se pacienti dozvědí na nemocničním webu. Podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vystavuje eRecepty v Česku již 477 zdravotnických zařízení, z toho 32 nemocnic a poliklinik. Nejvyšší podíl má Fakultní nemocnice Plzeň, kde tyto recepty předepisují již všichni lékaři.

Bioslavnosti přilákaly tisíce návštěvníků

Staré Město – Bioguláš, biopstruh, biokáva a desítky dalších, zaručeně zdravých výrobků. To vše nabídly tradiční Bioslavnosti, které se v sobotu konaly ve Starém Městě pod Sněžníkem. Díky pěknému počasí byla návštěvnost hojná, u stánků s různými pochoutkami se vystřídaly tisíce lidí.

Nejlepší barman vymýšlí nový drink několik minut. A má zálusk na síň slávy

Brno – Oceněním Nejlepší barman roku 2016 se může chlubit Matěj Coufal. Paradoxem je, že ve výběrovém řízení na barmana před několika lety neuspěl. Protože ale věří, že se člověk může vypracovat, přijal alespoň pozici v kuchyni. „Časem jsem pak získal místo, které jsem chtěl," vzpomíná Coufal, který pracuje v brněnských podnicích Super Panda Circus a Bar, který neexistuje.

Byl bych rád za klidný střed tabulky, říká nová posila Prostějova Aleš Schuster

Prostějov – Již na prvním tréninku před sezonou potvrdil Aleš Schuster to, že hrál o ligu výš. Při fotbálku na něj jeho spoluhráči jen těžko hledali recept. I přesto, že jde o ligu níž, však přesunu do Prostějova nelituje. „Beru to tak, jak to je. Je to pro mě nová fotbalová štace," říká čtyřiatřicetiletý stoper.

Za kouzelnými příběhy do sklepních uliček!

Vinařský um je již od pradávna opředen jakousi alchymií a každý vinař má svůj originální recept na to vůbec nejlepší víno. Chcete si poslechnout, jak vyrobit to úplně nejlepší víno a nespočet zábavných vinařských příběhů? Zavítejte do sklepních uliček, kde vás pohltí příjemná atmosféra a chuťové pohárky nadchne lahodné víno.

Tuček: Všechny ceny jsou pěkné, ale soudek je TOP

Kolín /ROZHOVOR/ – Je to trošku rarita. Nikdy za pět let nevyhrál jednotlivé kolo, podruhé během této doby se ale dostal mezi nejlepší tři. Miroslav Tuček si po třetím místě polepšil, nyní se stal vítězem jarní části Tip ligy roku 2016.

Sladkou sobotu si užívali lidé v těšanské kovárně. Děti luštily recept na koláč

Těšany /FOTOGALERIE/ – Jak se pečou perníky a trdelníky, kolik gramů je jeden lot a jak vypadá pecka třešně nebo meruňky. To vše se dozvěděli návštěvníci barokní kovárny v Těšanech na Brněnsku. Od devíti hodin v sobotu děti v tamním areálu plnily nejrůznější úkoly. A za každý správně splněný získaly nápovědu do velké tajenky. Za vyluštění dostaly lízátko.

Zdeněk Mlynář: Viděl jsem popravu nacisty K. H. Franka na Pankráci

Praha - Dětství prožil za války. Pamatuje popravy a poválečné hrůzy. Právě odsun Němců utkvěl Zdeňku Mlynářovi nejvíce v paměti. V mládí chtěl být zubním technikem, po tatínkovi. Po komunistickém převratu ale nesměl studovat. Opravoval proto stroje z uranových dolů. Zdeněk Mlynář nejraději vzpomíná na chvíle strávené na chatě a ve stáří se svojí maminkou.

Denisa Bartošová - Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Denisa Bartošová se pohybuje hlavně ve světě gastronomie, a to ne ledajaké. Její kniha Láskominy, která je plná návodů na přípravu jedlých a kreativních dárků a receptů na celý rok, nedávno získala 1. místo v celosvětové soutěži Gourmand World Cookbook Awards v kategorii Zábava. Předešlá Denisina kniha Láska prochází kuchyní zase vyhrála cenu o nejkrásnější kuchařku na světě za rok 2013. Jejím světem je ale také Praha, už proto, že se tu narodila. „Dětství a dospívání jsem prožila na Smíchově. Právě proto má pro mne velké kouzlo Petřín a Malá strana.

Začal běhat před čtyřmi roky, už je veteránským mistrem České republiky

Prostějov - Kdo byl někdy na běžeckém závodě v Prostějově a okolí, určitě si všiml vytáhlého běžce, který s největší pravděpodobností stál na bedně pro vítěze. Bronislav Khýr z Prostějova začal běhat před čtyřmi roky, ale díky své vůli už slaví jeden úspěch za druhým. Nedávno se dokonce stal i veteránským mistrem České republiky v běhu na 800 metrů.

Bleší trh ve Světlé Hoře

Dvakrát do roka se pořádá ve Světlé Hoře bleší trh, kde mohou místní lidé prodat to, co doma už nepotřebují, anebo koupit to, co se jim zalíbí. Většinou jde o nejrůznější věci do domácnosti, ale někdy lze narazit na pěkné kousky. Letos se na trhu objevily staré pendlovky.

FOTO: Nejlepší tipující si odnesli své ceny

Nymburk – Čtyřiadevadesát bodů vyneslo Moniku Sosnovskou z Bříství na první místo dlouhodobé soutěže Tipliga, kde se v průběhu fotbalové sezony tipují výsledky deseti vybraných utkání. Sosnovská tak ukázala mužům, jak se tipuje.

Houby stále rostou, odborníci radí zamířit do hlubokých údolí

Příbramsko - Houbařská sezona na Příbramsku se rozjíždí pomalu, ale jistě. Někdo si zatím může boty prošlapat a po několika hodinách přijde z lesa s výrazem umučeného psa a několika popraskanými a červivými „babkami" a sem tam nějakým „masákem" a je rád, že má alespoň na smaženici pro dva.

Houby stále rostou, odborníci radí zamířit do hlubokých údolí

Příbramsko /ZASÍLEJTE FOTO ÚLOVKŮ/ - Houbařská sezona na Příbramsku se rozjíždí pomalu, ale jistě. Někdo si zatím může boty prošlapat a po několika hodinách přijde z lesa s výrazem umučeného psa a několika popraskanými a červivými „babkami" a sem tam nějakým „masákem" a je rád, že má alespoň na smaženici pro dva.

Svatba trochu jinak: Kolegové zpevnili svoji lásku betonem

Hradecko/ Praha - Netradiční svatbu zažili v pátek 17. června Vladěna Cíchová (26) a Pavel Sopek (37) z Hradce Králové. Na obřad do Chlumce nad Cidlinou je přivezly autodomíchávače a v duchu betonu se odehrála celá svatba.

Šampion König: Věděl jsem, že budu trpět. Ale chtěl jsem si to užít

Hodonín - První titul z časovky na mistrovství republiky získal Leopold König. Závodník elitní stáje Sky si tak zajistil účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. A to i přesto, že v této sezoně měl čtyřměsíční závodní výpadek kvůli potížím s kolenem a do pelotonu se vrátil až před polovinou června při podniku Kolem Švýcarska.

Kitler: Věřil jsem do poslední chvíle

Broumov – Infarktový závěr sezóny zažili v krajském přeboru fotbalisté Broumova, kteří se zachránili až v posledním kole. „Kluci si musí uvědomit, že pokud chtějí hrát fotbal, tak musí chodit trénovat," zná recept na lepší zítřky trenér JINDŘICH KITLER.

Posílejte fotky hub. Už rostou!

Orlickoústecko – Chystáte se do lesa s košíkem? Pochlubte se svým houbařským úlovkem. Přidat můžete recept, jak houby upravujete, a své jméno.

Dolněmčan upekl chleba z třiceti kilo mouky. Podívejte se

Dolní Němčí – Brzy ráno museli v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí roztopit pec. V sobotu se tam totiž už podeváté konala akce nazvaná Pečení chleba. Členové národopisného kroužku Dolněmčan připravili těsto z třiceti kilo mouky.

Spisovatel Robert Fulghum: Z vašich muzeí mám nejradši řeznictví

Praha /ROZHOVOR/ - Muž, který vše, co potřebuje znát, umí díky mateřské školce. To je americký spisovatel Robert Fulghum, jenž si oblíbil Česko. Je tu už poněkolikáté, jezdí nadšeně českými a moravskými luhy a vstřebává naši atmosféru, zážitky, lidi. Pochopitelně s knihami.

Toulky Zahradou Čech (3): Zážitkové putování aneb Kam na výlet

Litoměřicko - Dobré, zdravé, kreativně připravené i prezentované jídlo se poslední dobou stalo životním stylem. Gastronomická revoluce zasáhla i Zahradu Čech. Dá se tu báječně jíst, skvěle pít, je tu prostě možné dělat si jídlem radost, a nevnímat ho jen jako palivo pro tělo.