Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Soutěž plzeňského pivovaru vyhrál výčepní Máša. Načepoval nejlepší pivo

Vítězem soutěže Pilsner Urquell Master Bartender pro nejlepší výčepní, kterou každoročně pořádá Plzeňský Prazdroj, se stal Richard Máša z brněnské restaurace Tusto. Dvoudenní finálové kolo soutěže se konalo v Plzeňském pivovaru. Utkalo se v něm 22 finalistů z celé České republiky. Máša přesvědčil svými teoretickými i praktickými dovednostmi odbornou porotu, že právě on je nejlepším výčepním letošního ročníku.  

Zástavba žižkovského nákladového nádraží je opět blíž skutečnosti

Chystaná proměna nákladového nádraží Žižkov poblíž Basilejského náměstí v Praze dostává konkrétnější obrysy. Developer Central Group předložil rezidenční projekt své Parkové čtvrti k posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA). Mezi roky 2020 až 2025 má zde vyrůst 1650 bytů, šestitřídní mateřská škola a několik obchodů, kaváren či restaurací v přízemí bytových domů. Parkovací stání a garáže sahající až do tří podzemních podlaží mají pojmout na 1770 automobilů, vyplývá z projektu.

Obědy zdražují, polední menu do stovky postupně mizí

Jižní Morava – Na oběd se do centra Brna pravidelně vydává o polední pauze Jana Sokolová. Ráda si za dobrý oběd připlatí. „Ale záleží na tom, kde si člověk oběd dá. V centru existují restaurace, kde se dobře najím i s polévkou do stovky,“ uvedla mladá žena.

Restaurace Beseda v Pacově

Zbyly dluhy a vykradený podnik. Firma pana M. O. provozovala restauraci

Majitelka domu v Pacově na Pelhřimovsku udělala jednu zásadní chybu, restauraci ve svém objektu pronajala firmě podnikatele M. O.. Kromě očí pro pláč jí zbyl doslova „vybílený“ podnik a nedobytné pohledávky. Škoda se vyšplhala k milionu korun. M. O., který vlastní desítky společností, v minulosti nechvalně proslul coby majitel podvodného dovolenkového portálu.  

Pokuty dostali provozovatelé restaurací pro výletníky i milovníky číny

Střední Čechy – Uložením pokuty, odstraněním potravin s prošlou dobou použitelnosti a nařízením důkladného úklidu skončila kontrola hygieniků ve výletním hostinci u Berounky na Rakovnicku. Nyní je vše v pořádku, o čemž se hygienici přesvědčili při opakované kontrole – původně ale hovořili o odhalení závažných nedostatků. A nešlo jen o chybějící dokumentaci se stanovením bezpečné manipulace s potravinami v kuchyni.

Pražané přicházejí na chuť britským specialitám.

/INFOGRAFIKA/Britské jídlo ještě před pár lety mnoho Pražanů příliš neznalo. S otevřením nových restaurací, bister i obchodů s britskými pochoutkami se to ale rychle mění. Za potraviny z Británie utratili loni jejich milovníci v Česku již miliardy korun.

Ještěd.

Ještěd, perla Liberce. Užijte si výhled z lanovky či nevšední zážitkové menu

Hlavním symbolem Liberce a vlastně i celého Libereckého kraje je z dálky viditelný Ještěd. Horský hotel s televizním vysílačem, krytým vyhlídkovým ochozem, restaurací a kavárnou. Téměř sto metrů vysoká věž s originálním tvarem vznikla v letech 1966 až 1973 podle návrhu architekta Karla Hubáčka a během desítek let získala řadu ocenění, včetně prestižní Perretovy ceny.

Zemřel jeden ze čtyř kuchařů století, Francouz Joël Robuchon. Bylo mu 73 let

V 73 letech zemřel šéfkuchař Joël Robuchon, který patřil k nejvýznamnějším šéfkuchařům světa. Robuchon, který byl v roce 1990 zvolen prestižním francouzským gastronomickým průvodcem Gault Millau jedním ze čtyř "kuchařů století", založil řadu restaurací na třech kontinentech, jež dohromady získaly neuvěřitelných 31 michelinských hvězd.

Kdo chce soutěžit, musí do hospody

Česká Třebová - Každý den si mohou zájemci vyzvednout kartu a zúčastnit se soutěže Putování po českotřebovských hospůdkách a restauracích, která se koná do 25. srpna.

Padesát stupňů při práci? Nic výjimečného

Kutná Hora – Z tématu vedro už by se mohl stát seriál na pokračování. Dnešní díl bude o tom, jak vysoké teploty ovlivňují jednotlivé profese: kuchaři, arboristé, pokrývači, hasiči. Ti všichni v současné době pracují v podmínkách, které se bez nadsázky dají přirovnat k peklu. Teploty na jejich pracovištích se totiž často blíží až k padesáti stupňové hranici.

Hana Kmeťová, podnikatelka

Hana Kmeťová po několikaletých přípravách otevřela v Českých Budějovicích Centrum rostlinné stravy Slunce. Tento projekt projednala a schválila i rada města České Budějovice a pronajala k provozování centra objekt v Krajinské ulici. Jedná se o jedinečný projekt, který v sobě kombinuje veganskou jídelnu a RAW food restauraci, kavárnu. Je zaměřen na stravování na čistě rostlinné bázi.

FOTO: Tivolí hudební léto je za svou polovinou

Ústí nad Labem - Festival Tivolí hudební léto ve Velkém Březně se v sobotu ocitl ve své polovině. První půlku festivalu v restauraci Tivoli uzavřela kapela Country rodeo. Její koncert si nenechalo ujít na 200 lidí.

Šlechtovka se výletníkům otevře už za rok

Dlouhých patnáct let se chystala záchrana Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce. Práce na obnově započaly teprve začátkem června loňského roku. V létě roku příštího by měla být rekonstrukce objektu i jeho okolí dokončena.

Kempy hlásí plno. Češi však vyhledávají i neobvyklé formy ubytování

Kempování je trendy a stále více Čechů se tak oddává aktivní dovolené a učí tomu i své děti. Zájem roste i o netradiční typy ubytování. V kurzu jsou teepee, ubytovací soudky i maringotky. V kempech také přibývá stanařů. Za poslední roky se úroveň a kvalita českých tábořišť podstatně zlepšila. Není proto divu, že provozovatelé v loňském roce zaznamenali rekordní návštěvnost. A ze zhruba 1,2 milionu lidí bylo bezmála milion Čechů.

Rekonstrukce, prastarý strom i svatby. Jak maltézští rytíři spravují majetek

Na rekonstrukce nemovitostí, které získal v restitucích, vynaložil řád maltézských rytířů za pět let přes 80 milionů korun. Dalších 34 milionů na opravu střech má naplánováno investovat příští rok. Dosud největší položkou ve výdajích bylo 50 milionů korun na rekonstrukci Konventního paláce, který je součástí sídla řádu v Praze na Kampě a který řád pronajímá jako hotel a restauraci.

Reliéfy za půl milionu mají ustoupit novému bistru

Restaurace Na Pančavě je nyní v rekonstrukci a v novém designu ji znovu otevře také nová provozní. Plány na nový interiér nepotěšil vsetínské historiky, protože původní dekorace, keramické reliéfy, je raným dílem akademického sochaře Pavla Drdy a v restauraci jsou více než třicet let. Historička Olga Mehéšová se obává, že se v průběhu rekonstrukce zničí.