Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Jak zjistil Kladenský deník "Mekáč" ve Slaném otevře v závěru letošního roku.

McDonald’s ve Slaném otevře dříve, než se čekalo. Burgry si lidé dají už letos

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Budoucí restaurace McDonald’s ve Slaném v Ouvalově ulici nabírá konečnou podobu. Jak zjistil Kladenský deník, první zákazníky přivítá franšíza ještě letos. Původně se počítalo s dokončením až v příštím roce. Stavební práce ale postupují rychlejším tempem, než se očekávalo, a milovníci fast foodu se dočkají prvních pokrmů už mezi vánočními svátky.

Nová provozovna Mc Donald´s v Přerově otevře do Vánoc.

Den D je tady. Víme, kdy otevře McDonald’s v Přerově

Přerovští fanoušci světoznámého fastfoodu McDonald’s se konečně dočkali. V sobotu 20. prosince se v přízemních prostorách obchodního centra Galerie Přerov otevře nová restaurace McDonald’s. Jedná se o sedmou provozovnu v Olomouckém kraji - v květnu se otevřela restaurace také v Mořicích u dálnice D1.

Nejbližší McDonald’s mají Kutnohorští v současnosti v kolínském Retail parku u Ovčár.

Potvrzeno! Kutná Hora dostane v roce 2026 první McDonald´s. Víme, kde bude

/VIDEO, FOTO/ Kutná Hora bude mít poprvé ve své historii restauraci globálního řetězce rychlého občerstvení. V roce 2026 tam má otevřít pobočku společnost McDonald’s. Značka s M v logu tak předběhne další hráče v tomto segmentu podnikání, jako je KFC nebo Burger King. Přípravy již běží.

Návštěvnost centra Olomouce o víkendu předčila všechna očekávání. Trhy praskaly ve švech, těsno bylo i v přilehlých ulicích. Sobota 13. prosince 2025

Obrovský zájem o vánoční trhy v Olomouci láme rekordy. Centrum praskalo ve švech

Olomoucké vánoční trhy patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším v České republice. Díky jedinečné atmosféře, populárnímu punči, řemeslům, vyhlídkovým atrakcím a kluzišti lákají tisíce lidí z tuzemska i zahraničí. Uplynulý víkend podle organizátorů návštěvnost předčila očekávání. Samotné trhy na Horním a Dolním náměstí doslova praskaly ve švech. Těsno bylo zejména v sobotu odpoledne a večer i v přilehlých uličkách.

V olomoucké Šantovce otevřela pobočka fastfoodového řetězce Popeyes, 15. prosince 2025

Celou noc v mrazu. Mladík z Prostějova vyhrál první cenu v Popeyes

Studenou noc z neděle na pondělí strávila trojice nadšenců před vstupem do olomoucké Galerie Šantovka, aby získala hlavní výhru řetězce Popeyes. Ten v pondělí v 10 hodin otevřel v krajském městě novou pobočku nabízející speciality louisianské kuchyně a právě třem nejvěrnějším fanouškům tradičně poskytuje vouchery na tři sendviče týdně zdarma na celý rok. Tím nejvytrvalějším byl Daniel z Prostějova. 

V olomoucké Šantovce otevřela pobočka fastfoodového řetězce Popeyes, 15. prosince 2025

V Olomouci otevřel Popeyes. Fanoušci tam mrzli celou noc, podělí se s bezdomovci

Studenou noc z neděle na pondělí strávila trojice nadšenců před vstupem do Galerie Šantovka, aby získala hlavní výhru řetězce Popeyes. Ten v pondělí v 10 hodin otevřel v Olomouci novou pobočku nabízející speciality louisianské kuchyně a právě třem nejvěrnějším fanouškům tradičně poskytuje vouchery na tři sendviče týdně zdarma na celý rok. 

Restaurace Raškovjan, 25. listopadu 2025, Raškovice.

Stoletá hospoda v Raškovicích na Frýdecko-Místecku. Raškovjan slaví jubileum

Restaurace Raškovjan v obci Raškovice na Frýdecko-Místecku si v příštím roce připomene významné jubileum – sto let od otevření původního hostince, jehož historie sahá do let 1925–1926. Výročí chce současný provozovatel připomenout tematickým víkendem a připravovanou výstavou mapující bohatou minulost tohoto místa.

Malá restaurace na čtyřech kolech je dílem dvojice Jakuba Trčka a Zbyňka Koňaříka.

Hnědák - foodtruck z Hranic nabízí speciality místním, ale vyráží i po Evropě

U okénka se tvoří krátké fronty a lidé si odnášejí burgery, francouzskou cibulačku, kváskový chléb se sýrem a pečenými švestkami a další nevšední speciality. Na hranickém náměstí se na vánočních trzích minulou sobotu objevil foodtruck, který okamžitě přilákal pozornost kolemjdoucích. Majitelé mobilního bistra nabízejí lidem rychlé, ale kvalitní občerstvení. Foodtrucky se v poslední době staly hitem městských ulic i festivalů. Jejich výhodou je především flexibilita.

Před novou pobočkou fastfoodového řetězce Popeyes v Galerii Šantovka v Olomouci od neděle kempují první zákazníci.

Nadšenci hodiny kempují před Popeyes v Šantovce. Chtějí sendvič na rok zdarma

Před novou pobočkou fastfoodového řetězce Popeyes, která v Galerii Šantovka v Olomouci otevře v pondělí v 10:00, čekají už hodiny první zákazníci. Olomoucký rekordman si před vstupem do restaurace rozložil skládací rybářské křesílko dvě hodiny před nedělním polednem. Pokud nadšenci vydrží i přes noc, a udrží si první tři pozice, získají dopoledne vouchery na tři sendviče týdně zdarma na celý rok

Deník připravil přehled top 10 zpráv, které čtenáře nejvíce zaujaly v dosavadních prosincových dnech.

Top 10 na Hodonínsku? Fantastická pomoc nemocnici, bistro ve Vracově i nehody

Přehled top 10 zpráv, které v dosavadních prosincových dnech nejvíce zaujaly čtenáře, připravila redakce Deníku. Největší ohlas zaznamenal výjimečný dar kyjovské nemocnici od manželů z blízkého Bzence. O pozornost si řekly také dopravní nehody nebo novinky z místní gastronomie. Pod každou ukázkou je odkaz na celý článek.

Vítězové podnikatelských soutěží 2025: vpravo Živnostník roku Dominik Samec, který v Praze pěstuje mikrobylinky; vlevo ředitel společnosti Monet+ Jan Vavrys.

Mikrobylinky z Prahy získaly slávu. Dominik Samec se stal Živnostníkem roku

Živnostníkem roku 2025 byl v rámci slavnostního galavečera na Žofíně vyhlášen Dominik Samec, pražský pěstitel mikrobylinek. Jeho inovativní přístup k pěstování, ale i zaměření na vzdělávání veřejnosti porotu zaujal. Samec se věnuje dodávkám pro restaurace i jednotlivce. Podle porotců může představovat inspiraci pro ostatní.

Hotel Perk v Šumperku

Šumperk má restauraci s michelinskou značkou, šéfkuchař z Jeseníku dvě hvězdy

Šumperk se zařadil na prestižní gastronomickou mapu. Restaurace hotelu Perk byla oceněna michelinskou značkou Bib Gourmand, která má ukazovat na vynikající jídlo za dobrou cenu. Michelinskou hvězdu porotci udělili olomoucké restauraci Entrée, kterou vede Přemek Forejt. Silnou regionální stopu má i restaurace Papilio, která jako vůbec první v Česku obdržela hvězdy dvě. Vede ji Jan Knedla, rodák z Jeseníku a absolvent zdejší hotelové školy.

Miura Hotel v Čeladné.

Hotel Miura z Čeladné získal uznání od Michelinu. Které podniky dostaly hvězdu

Čtvrteční večer byl v Česku zaslíben dobrému jídlu. Michelinský průvodce v Mariánských lázních udělovat svá ocenění. Devět podniků získalo michalinskou hvězdu, jeden z nich dokonce dvě. Prestižní gastroprůvodce ocenil také 18 dalších restaurací, mezi nimi i restauraci Hotelu Miura z Beskyd, konkrétně v Čeladné.

Ilustrační foto

Michelin ocenil restauraci u Budyně. Píše o prvotřídních surovinách a pivu

Inspektoři věhlasného Michelinova průvodce vůbec poprvé představili výběr vynikajících restaurací z celé České republiky. V Ústeckém kraji zaujala dvě místa - Dvůr Perlová voda u Budyně nad Ohří a restaurace Arrigo v Děčíně. Na uznávané gastromapě jsou nyní po boku Prahy, Brna, Olomouce nebo třeba Karlových Varů. 

Slavný průvodce restauracemi ocenil podnik v Chrudimi.

Michelinský úspěch. Slavný průvodce ocenil restauraci v Chrudimi

Michelinský průvodce má novou edici a znovu rozděloval v Česku hvězdičky a nižšími oceněními upozorňuje i na další kvalitní restaurace. Letos poprvé vydal edici, která je zaměřená na celou republiku. Své místo si ve slavném průvodci našla i restaurace v Chrudimi. Pozornosti se dostalo podniku Tlustá Kachna, který sídlí v historickém domě na náměstí.

Restaurace La Villa ve Zlíně získala Michelinskou hvězdu. Na snímku šéfkuchař Július Löffler; 12. prosince 2025

Zlínská restaurace La Villa získala Michelinskou hvězdu, přišla lavina rezervací

Krajská metropole Zlín má nový důvod k hrdosti. Zdejší Restaurace La Villa letos poprvé získala prestižní michelinskou hvězdu a zařadila se mezi kulinářskou elitu Česka. Ocenění potvrzuje nejen výjimečnou kuchařskou filozofii šéfkuchaře Júliuse Löfflera, ale také silný příběh místa, kde se špičková gastronomie potkává s architekturou, historií a neopakovatelnou atmosférou.

Michelin ocenil restauraci Bohém v Litomyšli.

Bohém mezi českou špičkou. Michelin ocenil restauraci v Litomyšli

Inspektoři věhlasného gastronomického průvodce ocenili restauraci v Pardubickém kraji. Mezi podniky, které mají dlouhodobou kvalitu a vysokou úroveň řemesla, se na seznam Selected by Michelin dostala restaurace Bohém v hotelu Aplaus v Litomyšli. Dostala se po bok takových podniků, jako je například vyhlášené Café Imperial nebo U Matěje.

Restaurace Entrée v Olomouci a šéfkuchař Přemek Forejt

Olomouc má restauraci s michelinskou hvězdou! Oceněny byly dva podniky

Olomouc se zařadila na prestižní gastronomickou mapu světových top podniků. Restaurace Entrée, kterou vede Přemek Forejt, získala michelinskou hvězdu. Michelinskou značku Bib Gourmand, která má ukazovat na vynikající jídlo za dobrou cenu, porotci udělili další olomoucké restauraci Long Story Short.

Roškotovo divadlo

Ústí nad Orlicí chce příští rok zrekonstruovat suterén Roškotova divadla

Ústí nad Orlicí chce příští rok zrekonstruovat suterén památkově chráněného Roškotova divadla. Varianta B studie architekta Jiřího Šafra počítá s přeměnou nevyužívaného klubu na kavárnu a bar s kulturním přesahem. Vše by mělo být hotové do konce roku 2026, řekl mluvčí města Milan Palán.

Nejlepší šéfkuchař Česka Jan Knedla.

Nevídaný úspěch: Restaurace Papilio získala rovnou dvě michelinské hvězdy

Restaurace Papilio ve Vysokém Újezdu se stala první českou restaurací oceněnou dvěma michelinskými hvězdami, což je pro šéfkuchaře Jana Knedlu splněním životního snu. Tento úspěch podtrhuje rostoucí prestiž české gastronomie, která se nyní může pyšnit celkem devíti restauracemi s michelinskými hvězdami.

Z návštěvy Restaurantu Papilio ve Vysokém Újezdě.

Restaurace Papilio má dvě hvězdy Michelin, dalších osm získalo jednu hvězdu

Česko má první restauraci se dvěma michelinskými hvězdami. Je jí Papilio z Vysokého Újezdu na Berounsku. Dalších osm restaurací má jednu hvězdu. Pět z nich z Prahy, tři další jsou z Olomouce, Zlína a jihomoravského Hlohovce. Oznámili to dnes v Mariánských Lázních organizátoři během slavnostního představení nového průvodce Michelin pro ČR. V současnosti byly v Česku dvě restaurace s jednou michelinskou hvězdou - pražské podniky Field a La Degustation Bohême Bourgeoise.

Nejlepší šéfkuchař Česka Jan Knedla.

Restaurace Papilio má dvě hvězdy Michelin, dalších osm získalo jednu hvězdu

Česko má první restauraci se dvěma michelinskými hvězdami. Je jí Papilio z Vysokého Újezdu na Berounsku. Dalších osm restaurací má jednu hvězdu. Pět z nich z Prahy, tři další jsou z Olomouce, Zlína a jihomoravského Hlohovce. Oznámili to dnes v Mariánských Lázních organizátoři během slavnostního představení nového průvodce Michelin pro ČR. V současnosti byly v Česku dvě restaurace s jednou michelinskou hvězdou - pražské podniky Field a La Degustation Bohême Bourgeoise.

Děčínská restaurace Arrigo získala ocenění od věhlasného průvodce Michelin.

Michelin ocenil děčínskou restauraci Arrigo, doporučuje ji ve svém průvodci

Historicky poprvé ocenili inspektoři věhlasného gastronomického průvodce restauraci v Ústeckém kraji. Mezi podniky, které mají dlouhodobou kvalitu a vysokou úroveň řemesla, se na seznam Selected by Michelin dostala děčínská restaurace Arrigo. Dostala se po bok takových podniků, jako je například Café Imperial.

Qerkem bude možné platit ve více hospodách

Digitalizace v gastronomii. Qerkem bude možné platit ve více hospodách

Hosté v restauracích už pět let nemusejí čekat na účet od obsluhy nebo stát ve frontě u pokladny. V podnicích, které používají aplikaci Qerko pro platbu či objednávku s pomocí chytrého telefonu, svoji útratu kdykoliv rychle zaplatí mobilem od stolu. Více spolupracovat se s projektem chystá Plzensky Prazdroj.

Podnik s názvem Talisman, zaměřující se na street food, je na scéně novinkou od letošního podzimu.

Nečekané top bistro ve Vracově. Kuba Houba: Banger a nominace na nebíčko v hubě

Gastro youtuber Kuba Houba objevil ve Vracově nové bistro Talisman, které se specializuje na street food. Při hodnocení nešetřil chválou, nejvyšší pomyslnou známku udělil například burgeru. Podle něj jde v okolí o jeden z nejlepších podniků svého druhu. O něco dříve se od něj pozitivní reakce dočkaly také další restaurace v regionu.

Nejlepší plzeňské pivnice v centru Ostravy dle názoru čtenářů. Vlevo nahoře Slezska P.U.O.R, vpravo nahoře Radegastovna na náměstí, vlevo dole U Rady, vpravo dole Šnytárna.

Nejlepší plzeň v centru Ostravy? Která z těchto čtyř pivnic vyhraje? Hlasujte

/ANKETA, HLASUJTE/ Vánoční návštěva centra Ostravy nemusí být jen o svařeném vínu nebo horkém punči. Sváteční nálada láká také k návštěvě vyhlášených pivnic v centru moravskoslezské metropole. Deník pro své čtenáře připravil přehled čtyř nejlepších restaurací s nejlepším plzeňským pivem, dle názoru hostů. Příznivci plzeňského piva ocení i vývoj cen, který v těchto vybraných podnicích Deník od roku 2021 pravidelně sleduje. 

Slavnostní otevření Popeyes v nákupním centrum Forum Nová Karolina, 9. prosince 2025, Ostrava.

Popeyes poprvé v Ostravě: studenti čekali na sendvič zdarma 17 hodin

První pobočka řetězce Popeyes v Ostravě se dnes v úterý 9. prosince v 10 hodin otevřela veřejnosti a hned od rána přilákala desítky lidí. Restaurace v OC Forum Nová Karolina navázala na podobný zájem, jaký provázel otevření poboček v Praze a Brně, kde se na ikonický kuřecí sendvič čekalo dlouhé hodiny. Zákazníky lákala především možnost získat Chicken Sandwich zdarma a odměna pro tři nejrychlejší příchozí, kteří získali poukaz na sendvič třikrát týdně po celý rok.

Restaurace zavře koncem letošního roku.

Legendární kladenská restaurace U Meisnerů po 118 letech končí

/FOTOGALERIE, VIDEO/  Legendární restaurace U Meisnerů v Kročehlavech, která je dlouhé roky základnou kladenských baráčníků a v provozu byla nepřetržitě i v dobách socialismu, otevře hostům letos 28. prosince naposledy. Pozvánka na poslední party a rozloučení, které se koná týž den od 16 hodin, aktuálně visí na dveřích. Jelikož se mezi štamgasty a dalšími návštěvníky kdysi vyhlášeného podniku proslýchá už delší čas, že hospoda definitivně uzavře, zjišťoval Kladenský deník, jaká je skutečnost a co bude s podnikem dál.