Špenát vám nechutná a zelené tričko nesluší? Nevadí, velikonoční pivní speciály budou na Zelený čtvrtek k dostání i v olomouckých restauracích. Hospodští se většinou shodují: Kdo dřív přijde, ten pije. Množství zásob je omezené. Olomoucký deník přináší výběr některých podniků, kde budou zelené pivo čepovat.
Dolaďování detailů uvnitř nové provozovny, terénní úpravy okolí. Stavba nové restaurace fastfoodového krále Burger King, která vzniká u obchodního centra S1 v Lipnické ulici v Přerově, je těsně před dokončením. Kdy provozovna na frekventovaném místě poblíž nákupního centra otevře?
Po měsících neustálého růstu se tempo zdražování obědů v tuzemských restauracích výrazně zpomalilo. Vyplývá to z aktuálního Edenred Restaurant Indexu, který sleduje více než 220 tisíc plateb benefitními kartami po celé republice. Průměrná cena oběda v Česku se v březnu 2025 ustálila na 194,20 Kč, což je jen mírný nárůst o 60 haléřů oproti únoru. Zajímavostí je, že některá krajská města, například Jihlava, Karlovy Vary nebo České Budějovice, dokonce zaznamenala první pokles cen za několik měsíců.
Za nepovolenou restaurační zahrádku v Mostě, kde si lednový požár vyžádal sedm obětí, padla pokuta 20 tisíc korun. Pokuta za černou stavbu přitom mohla být až milion korun, přestupek je ale po 16 letech, kdy přístřešek u restaurace stál, promlčený. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V již jedenáctém díle našeho seriálu jsme zamířili do místa, kde vítězí tradiční český pašerák nebo smažený sýr. Byli jsme ve Fírovce.
Zelený čtvrtek je ve velikonočním týdnu dnem, kdy by lidé měli podle tradice dát přednost zelené barvě – v oblečení, ale třeba i volbě toho, co si dát k obědu. A právě tehdy se začíná v hospodách a restauracích na Vysočině čepovat originální zelené pivo. Rezervace je do něktrých podniků nutná.
/VIDEO/ Znojmo od května spustí projekt nazvaný WC Gratis. Zajistí bezplatný přístup k toaletám ve vybraných lokalitách prostřednictvím spolupráce s místními podniky. Do projektu se zapojí osm restaurací a kaváren v turisticky vyhledávaných částech města, jako je okolí Znojemského pivovaru, Masarykovo náměstí či Divišovo náměstí. O záměru již Deník informoval.
Bez fanfár a televizních kamer. Prezident Petr Pavel v neděli překvapil návštěvou města Seč na Chrudimsku. Šlo o soukromou zastávku, která neměla předem daný itinerář.
V posledních letech se také na Slovácku o velikonočním Zeleném čtvrtku ujala tradice konzumace zeleného piva. I letos proto bude na čepu i v lahvích pro pivní gurmány tato čím dál oblíbenější specialita. Deník zjišťoval, jaká bude letošní nabídka. Viz níže.
Teorie a praxe jsou dvě rozdílné věci. Takový byl hlavní důvod návštěvy studentů Střední školy gastronomie a služeb v Přerově ve vyhlášené olomoucké restauraci Entrée. Do tajů zážitkové gastronomie je zde minulý týden zasvětil slavný český šéfkuchař Přemek Forejt. Jeden z jeho receptů dokonce studenti musejí zvládnout v rámci praktické části maturit.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kladeňáci si po letních prázdninách pochutnají v novém fast foodu. Jeho výstavba aktuálně probíhá na ploše před Tescem v Americké ulici v Kladně.
Bez fanfár, bez politiků a bez přísných bezpečnostních opatření. Prezident Petr Pavel překvapil návštěvou město Seč na Chrudimsku. Šlo o soukromou zastávku, která neměla předem daný itinerář.
Zelený čtvrtek, zelené pivo. Ostřílení štamgasti mění zlatavý mok za jeho zelenou variantu a do restaurací zavítají i lidé, kteří běžně pivu neholdují.
Lívance potřou náplní z pistácií a nudliček kadayif a postupně navrší tři na sebe, než je zalijí rozpuštěnou čokoládou. Nahoru ještě patří mleté pistácie a čerstvé maliny. Snídani ve stylu dubajské čokolády na tento víkend připravila Bistrotéka Valachy.
Už ho mají v Praze, Písku, Plzni, Krumlově, Šternberku, Brně, na Hané v Olomouci, Vyškově, tak proč ne i v Přerově. Řeč je o pitavalu, sbírce zajímavých kriminálních a soudních případů, jenž dostal svůj název podle francouzského právníka Françoise Gayota de Pitaval. Tady je jeden z mnoha příběhů, které se odehrály na Přerovsku před mnoha lety.
/FOTO, VIDEO/ Byla noc z 9. na 10. dubna, když se nad penzionem a restaurací Georgia ve Slunečné, která se objevila i v pořadu Ano šéfe!, začaly vznášet první oblaky kouře. Oheň šlehal odspodu budovy a rychle zachvátil střechu. Majitel penzionu Rostislav Bachman spal se synem v patře. Jeho žena Gabriela měla noční směnu a nic netušila.
Americký řetězec rychlého občerstvení Popeyes potvrdil, že jedna z jeho poboček, které letos otevře v České republice, bude v Plzni. Deník už dříve informoval, že by se měla nacházet v prostoru po zbořeném Carimexu. Západočeská pobočka má společně s tou brněnskou a pardubickou nejblíže k otevření.
Do konce března měla otevřít nová restaurace Popeyes na rohu Panské a Masarykovy ulice nedaleko Náměstí Svobody. Měla být pátou pobočkou tohoto řetězce rychlého občerstvení v České republice. Lidé se však stále nedočkali.
/ANKETA/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník v prosinci loňského roku spustil seriál Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Náš reportér zamířil již do deseti hospůdek či restaurací a právě z prvních deseti podniků nyní hledáme ten nejatraktivnější a nejzajímavější.
Restaurace a penzion Hamrovka v Dobřívě znovu otevírá na Velký pátek 18. dubna své dveře. Zařízení změnilo majitele po dvaceti letech. Nyní jej vlastní obec Dobřív, která dala důvěru v jeho vedení Martině Fischerové a týmu okolo ní.
Ve věku 71 let zemřel Petr Batko, zakladatel a duše oblíbeného Jack's Legendary Pubu v Sokolově. Jeho odchod zanechal prázdné místo nejen v restauraci, ale i v srdcích těch, kteří ho znali jako přátelského, vstřícného a oddaného člověka.
Semifinále play-off extraligy mezi Kometou a Spartou se vrací do pražské O2 Areny, která bude ve středu opět natřískaná do posledního místa. Plno však bude i jinde. Například v Kometa Pubu, kde pravidelně sledují zápasy brněnského klubu desítky jeho příznivců. Ti mohou Kometě fandit dvojnásob, za každý její vstřelený gól totiž dostanou pivo zdarma, za výhru jsou obdarováni panákem.
Doslova z pekla se podařilo dostat medvěda jménem Noah, který byl přes dva roky nucen žít zavřený v malé kleci u restaurace v arménském Jerevanu. Majitelé ho využívali jako propagační atrakci podniku. Na to, jak trpí, podle všeho vůbec nebrali ohledy.
/PŘEHLED, FOTO, VIDEO/ Hlavní chod za sto padesát korun, meníčko za sto šedesát korun. Přinášíme přehled podniků v centru Pehřimova, kde se v době oběda můžete najíst. Ceny se většinou drží pod dvěma stovkami.
V Nuslích se chystá velkolepá vzpomínková akce Barikáda 2025, která připomene 80. výročí Pražského povstání. Na státní svátek 8. května se návštěvníci mohou těšit na ukázky historických bojů a vojenské techniky. Praha 4, ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem a Klubem vojenské historie Gardekorps, oživí místa, kde se kdysi odehrávaly významné události konce druhé světové války. Akce zřejmě přiláká tisíce zájemců o válečnou historii. Spíš desítky tisíc.
Černé zdi, seškvařené kabely, poničená kuchyňská technika, kusy elektroinstalace visící ze stropu. Tak to po ničivém lednovém požáru vypadalo v pizzerii PamPam v Ústí nad Labem. Majitel se nakonec rozhodl zničené prostory zrenovovat a restauraci znovu otevřít. Na pizzu, těstoviny či vyhlášený tatarák si ale hosté ještě počkají.
Město toho mělo v novém Československu mnoho zajímavého. Kuriózní střípky z místního života před 100 lety pro vás vybírá Jan Schinko, odborník na budějovickou historii. Tentokrát o hotelu a baru Imperial.
Za přibližně tři měsíce by měla skončit rozsáhlá rekonstrukce horské chaty Libín. Vedení Prachatic se připravuje na spuštění provozu restaurace. Před pár dny radní diskutovali o jejím vybavení.
Město Hradec Králové letos na jaře odstartovalo projekt WC Friendly restaurant. Zapojené restaurace, kavárny nebo cukrárna otevřou své toalety všem lidem, aniž by požadovaly, aby byli jejich zákazníky. „Odskočit si“ tak bude možné i bez nemístných poznámek personálu nebo nutnosti si v podniku něco objednat. Vybrané provozovny označí speciální nálepky.
V Liberci dnes začal soud s osmatřicetiletým Vietnamcem, který před rokem v sousedním Jablonci nad Nisou údery sekáčkem do hlavy vážně zranil manželský pár ze své komunity. Měl s nimi dlouhodobé spory kvůli předchozímu společnému podnikání. U soudu uvedl, že v tu chvíli nevěděl, co dělá. Svého činu litoval a všem se omluvil. Quang Hung Phung je obžalovaný z pokusu o vraždu. Hrozí mu až výjimečný trest, neboť útok vedl vůči těhotné ženě a vícero lidem.
V Liberci dnes začal soud s osmatřicetiletým Vietnamcem, který před rokem v sousedním Jablonci nad Nisou údery sekáčkem do hlavy vážně zranil manželský pár ze své komunity. Měl s nimi dlouhodobé spory kvůli předchozímu společnému podnikání. U soudu uvedl, že v tu chvíli nevěděl, co dělá. Svého činu litoval a všem se omluvil. Quang Hung Phung je obžalovaný z pokusu o vraždu. Hrozí mu až výjimečný trest, neboť útok vedl vůči těhotné ženě a vícero lidem.
Černé zdi, seškvařené kabely, poničená kuchyňská technika, zcela nefunkční barové přístroje, ze stropu visící desky a kusy elektroinstalace. Zkrátka jedno velké spáleniště. Takhle to vypadalo po lednovém požáru v restauraci Pam Pam na Severní Terase. Po prvotní nejistotě se majitel rozhodl zničené prostory zrenovovat a pizzerii znovu otevřít. Na pizzu, těstoviny či vyhlášený tatarák si ale hosté ještě počkají.
/FOTO, VDIEO/ V gastronomii je konkurence neúprosná. Kuchaři přicházejí s novými nápady, restaurace se předhánějí v pojetí surovin, servisu i atmosféry. V tomto prostředí působí několik mezinárodních průvodců, které pomáhají hostům zorientovat se v nabídce – a jedním z nich je i Gault&Millau, francouzský projekt s historií sahající až do 60. let minulého století. Na rozdíl od hvězd Michelin přiděluje kuchařské čepice – od jedné do pěti – a letos jich v Česku rozdal několik desítek.
Nejen mistrně načepovat pivo, ale mít také hluboké znalosti o plzeňském ležáku a ovládat schopnost předávat nadšení pro pivní kulturu široké veřejnosti. To vše musel nejlépe ze všech prokázat Martin Tušek z pražské restaurace U Tellerů v dalším ročníku prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.
Ani do jedné z vypsaných aukcí se nepřihlásil zájemce o provozování Divadelní restaurace a baru v Rakovníku. Vedení města se proto rozhodlo pro snížení nájmu a bude vypsán další termín aukce. Stále bez provozovatele je také další restaurace v centru – Šalanda. Bary Kulturním centru, které má v pronájmu do konce června David Štiller, budou během léta renovovány.
Pivo, burger i tvrdý alkohol. Takhle rozmanitou večeři si dal 23letý ve čtvrtek v restauraci na Kostelecké ulici. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by měl v úmyslu zaplatit. Místo úhrady účtu usnul, následně chtěl opustit lokál záchodovým okénkem. Měl ale smůlu, protože vedlo na uzavřenou restaurační zahrádku.
Celý týden se ve městě neřeší téměř nic jiného. Do Ostravy přijede Sparta, po mnoha letech ji Baník vyzve jako rovný s rovným, dokonce je lepší tým v tabulce. A tomu odpovídá i natěšení fanoušků. Hospody otevírají dřív, než bývá obvyklé, městem znějí první chorály, přestože se hraje až v 16 hodin. Doprovodný program ale začíná už v dopoledních hodinách. Ostrava je na nohou a Deník bude celý den u toho.
/VIDEO, FOTO/ Víc aut a tedy i více tržeb? Ne, přesně naopak. Majitelé restaurací, penzionů, bister či bufetů podnikajících na Telnici, v Nakléřově či v Tisé, tedy v místech, kudy aktuálně vedou objízdné trasy kvůli uzavření tunelů na dálnici D8, zažívají nečekaný propad tržeb. Mohou za to především kamiony, které ve velkém ucpávají silnice. Někde šly tržby dolů i o více než osmdesát procent.
Do restaurace Na Statku v Mirošově jezdí milovníci dobrého vína za gastronomickými zážitky už 20 let. Majitelé, manželé Šmídovi, historickou budovu z roku 1870 kompletně zrekonstruovali a přistavěli k objektu hotelovou část. Na jídelním lístku hosté najdou kromě české i středomořskou kuchyni, vyzrálé steaky či speciality z čerstvých ryb.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sobotní fotbalový šlágr „o všechno“ mezi Baníkem a Spartou nenechává v klidu ani hospodské v Ostravě. Bude to sice boj s přírodou kvůli počasí, přesto v pivnicích věří, že bude v sobotu narváno. Největší nával hostů se očekává v restauracích v okolí Mětského stadionu ve Vítkovicích.
Praha 1 ve spolupráci s hasiči a zástupci magistrátu v posledních týdnech uskutečnila kontroly v restauracích, které objevily nedostatky v oblasti požární bezpečnosti. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí první městské části Karolína Šnejdarová. Kontroly, které radnice iniciovala v reakci na lednovou tragickou nehodu v mostecké restauraci, budou podle mluvčí pokračovat.
S nedostatkem veřejných toalet v centru města se potýkají ve Znojmě. Přestože plánují jejich počet navýšit, vzhledem k blížící se turistické sezóně hledají rychlé řešení. Pomoci by měly vybrané restaurace v městské památkové rezervaci, které by měly turistům zdarma zpřístupnit své toalety.
Olomoucký tvarůžkový festival, největší gastronomická akce roku, je za dveřmi. Milovníci voňavých specialit si festival mohou užít na Dolním a Horním náměstí už v sobotu 5. a neděli 6. dubna od 10 do 18 hodin. Pořadatelé lákají na tvarůžky připravené na desítky různých způsobů, kulinářské show špičkových kuchařů, koncerty, jarmark regionálních produktů a program pro celou rodinu.
/FOTO, VIDEO/ Sídliště Špičák v České Lípě, největší obytná zástavba ve městě, se za více než čtyři desetiletí své existence výrazně proměnilo. Přestože původní plány na jeho rozšíření se nakonec neuskutečnily, oblast se stále vyvíjí. Obyvatelé oceňují blízkost škol, obchodů a služeb, ale postrádají kvalitní restauraci a dostatek parkovacích míst. Město plánuje další investice, které by měly zlepšit infrastrukturu a životní podmínky na sídlišti.
Americký řetězec restaurací Hooters of America vyhlásil bankrot a požádal o soudní ochranu před věřiteli, aby mohl zajistit restrukturalizaci. Ta počítá s prodejem restaurací skupině franšízantů, která má podporu zakladatelů podniku, uvedla společnost v tiskové zprávě. Firmě zlomilo vaz více faktorů, v poslední době hlavně vysoká inflace.
Nákup v Hradci Králové za poloviční cenu? Občanům města ho v menších kamenných obchodech nabídne magistrát. Dotací chce pomoci menším podnikatelům ve městě. Opozice nápad kritizuje.
Milovníci rychlého občerstvení se dočkali. V Českých Budějovicích v úterý úderem desáté hodiny dopoledne otevřel svoji restauraci známý americký řetězec Popeyes. Jde o vůbec první českou pobočku v tradičním nákupním centru.
Další stravovací podnik na Chebsku měl problémy s hygienou. Na svém webu Potraviny na pranýři to zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tentokrát šlo o Staročeskou restauraci ve Františkových Lázních.