/PŘEHLED CEN/ Už několik let v rámci cyklu Pivní index sledujeme cenu plzeňského piva ve třech nymburských restauracích. Po více než roce jsme se opět podívali, jak jsou na tom zmíněné restaurace nyní. Zjistili jsme, že po letech poměrně rychlého a pravidelného zdražování se situace ustálila. Cena půllitru plzeňského moku se zvedla pouze o korunu v té suverénně nejlevnější. V dalším podniku však upozorňují, že letošní zdražení brzy dorazí i do našeho města.
Další pivní průzkum je tady. Ve vyhlášených restauracích napříč Olomouckým krajem jsme zjišťovali, kolik tam aktuálně stojí čepované pivo Pilsner Urquell. Rozdíly v cenách jsou i v rámci jednoho města poměrně velké. V Prostějově to platí také. Nejlevnější plzničku v kraji mají u Aquaparku.
Jaro se blíží a s ním i otevíraní zahrádek, které vyhlížejí také hospodští v Rakovníku, kteří zahrádkou v teplejší části roku disponují. Cena nejznámějšího českého točeného piva vyráběného v Plzeňském Prazdroji– Pilsneru Urquell – se v rakovnických výčepech až na výjimku drží pod šedesátikorunovou hranicí. Provozovatelé a výčepní okomentovali pro Rakovnický deník, zda sáhli či nesáhli ke zdražení Plzně a také, jaký je o ni mezi pivaři zájem.
Dobrá zpráva pro milovníky piva. Cena plzně zůstává v Jihlavě stejná. Velký pivní průzkum ukázal, že v Dělnickém domě je stále cena 63 korun za půl litru, v Buena Vistě 72 korun. Deník zjistil cenu i jinde v krajském městě.
Nejvýraznější vlna zdražování plzeňského piva v českých hospodách a restauracích je u konce. Alespoň prozatím. V rámci pivního indexu to zjistili reportéři Deníku. Přibližně polovina z vybraných hospod a restaurací totiž nabízí svým zákazníkům oblíbený zlatavý mok za stejné ceny jako v lednu 2024.
/FOTO/ Brněnská restaurace Little Saigon musela zavřít. Hygienici zde při kontrole objevili trus hlodavců a další známky jejich výskytu. Provozovna navíc ani nebyla dostatečně zabezpečená proti škůdcům. Od úterka je tak zavřená.
Agentura Berounsko přichází s inovací pro turisty v podobě digitální návštěvnické karty, která bude spuštěna v červnu. Tato karta nabídne slevy na zážitky a ubytování v oblastech Berounsko, Brdy a Podbrdsko. Projekt, spolufinancovaný Ministerstvem pro místní rozvoj, slibuje snadnou aktivaci přes mobilní aplikaci a přístup k výhodám pro místní i návštěvníky.
Přečíst si noviny, objednat jídlo v restauraci, nakoupit, dojít nebo dojet veřejnou dopravou z bodu A do bodu B, pro většinu lidí samozřejmé věci, pro člověka nevidomého nebo slabozrakého činnosti, kde se ještě před deseti lety neobešel bez průvodce. Dnes lidem se zrakovým postižením pomáhají ke stále větší samostatnosti nejrůznější aplikace s prvky umělé inteligence, jak je používat, se učí v libereckém TyfloCentru.
/FOTO, VIDEO/ Mezi třetinami hokejových zápasů v Ústí nad Labem na rychlé dva kousky do Irské restaurace? Ne, to už fanoušci nedají. Dlouholetou hospodu totiž na ústeckém zimním stadionu nahradila moderní prodejna hokejového vybavení Bauer Hockey Shop. Jde o největší hokejový obchod v Ústeckém kraji.
Městys Štěpánov nad Svratkou na Žďársku se brzy dočká nového hornického hostince s ubytováním, který propojí historické tradice regionu s moderními volnočasovými aktivitami. Restaurace Hodůnka nyní prochází rekonstrukcí a nejpozději v červnu přivítá první hosty.
Na Staroměstském náměstí proběhla v lednu kontrola restaurací zaměřená zejména na požární bezpečnost a předzahrádky. Akce pořádaná Prahou 1 měla upozornit na bezpečnostní rizika, zejména u plynových ohřívačů, v reakci na nedávnou tragédii v Mostě. Výsledky kontroly však zůstávají i po šesti týdnech nezveřejněny.
Velká, moderní ale opuštěná. Na lepší časy snad svítá známé Městské restauraci ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Před pěti lety zažila velkou proměnu. Na nájemce ale neměla v poslední době moc štěstí. To se má letos změnit. Podniku se ujme podnikatelka z Havlíčkova Brodu.
Bezbřehé jsou aktivity osazenstva Villy Fitz. Skvostně rekonstruovaný objekt v centru Rokycan láká k posezení v restauraci, ke cvičení, je tu řada dalších služeb a vzdálenější hosté se zde mohou ubytovat.
Hotovo, podepsáno. V kulturním domě v Kyjově otvírá nová restaurace. Vedení města v týdnu podepsalo nájemní smlouvu se soukromým provozovatelem. Rozjezdovým dnem Restaurace u Radnice je pátek 14. března. Gastronomické podniky v městských prostorách fungují také v Hodoníně, ať už pod radnicí nebo v kulturním domě.
Městský aquadrom v Mostě čekají změny. Radnice plánuje investovat miliony korun do rekonstrukce zařízení, včetně výměny skluzavky a instalace fotovoltaické elektrárny. Návštěvníci se mohou těšit na vylepšené zázemí a nové možnosti využití opuštěných prostor.
Demolicí objektu přilehlé restaurace začaly v Plzni práce na rekonstrukci bývalého hotelu Škoda, na jejím místě vzniknou podzemní parkovací místa a nová restaurace. Zchátralý hotel, který naposledy sloužil jako ubytovna, projde rozsáhlou renovací a promění se zpět v moderní hotel.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Proměna se vší parádou! Výrazně pozitivní ohlasy míří na všebořickou Krušnohorskou restauraci, jejíž vnitřní prostory prošly v minulých týdnech obsáhlou rekonstrukcí. Ta přitom trvala pouhé tři týdny. Co všechno je v podniku nového? Byli jsme se na místě podívat.
/FOTO, VIDEO/ Zastupitelé České Lípy na svém březnovém zasedání odsouhlasili záměr prodeje pozemku na sídlišti Špičák, kde by v budoucnu měla stát pobočka světoznámého řetězce KFC. Středeční hlasování vyvolalo rozsáhlou diskuzi zastupitelů.
Do opožděné demolice Národního domu v Deštném v Orlických horách zbývají už jen týdny. Na místě bývalého oblíbeného společenského centra obce z 20. let minulého století vyroste hotel s wellness a restaurací. Investor, vedení obce a provozovatel lyžařského areálu nyní jednají o dočasném umístění sutin. Brzy se bude řešit zahájení bourání objektu.
Vývoj se nezastaví. Tato historií podložená pravda se týká také cen zlatavého moku na Benešovsku. Ty rostou podle toho, jakou cenovou politiku dělá tuzemský nejsilnější hráč – Plzeňský Prazdroj.
Čekání na otevření restaurace rychlého občerstvení KFC v České Lípě pokračuje. Podle původních plánů měla stát už od loňského podzimu na okraji města v části Lada. Nyní se zdá vše jinak, českolipští zastupitelé budou ve středu 12. března rozhodovat o záměru prodeje městského pozemku mezi Lidlem a Pizzerií Sluneční na sídlišti Špičák. Právě tam by mohla vyrůst dlouho očekávaná pobočka řetězce.
/FOTO, VIDEO/ Zvenku žádnou ostudu Trčkovu náměstí v historickém centru Opočna nedělá, ale zcela jiný obrázek by se návštěvníkům naskytl uvnitř. Dům čp. 2, budova bývalého soudu, součást národní kulturní památky Zámek Opočno, je v havarijním stavu. Město ho řeší dlouhodobě. Nyní se památce, která je už léta zavřená, konečně blýská na rekonstrukci a lepší časy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již v osmém díle našeho seriálu jsme se tentokrát podívali do Všebořic – navštívili jsme vyhlášenou restauraci U Eichlerů.
Restaurace Lavante v Králově Dvoře bude v sobotu 15. března otevřena naposledy. Zákazníci mají poslední možnost navštívit oblíbené místo a využít zakoupené vouchery. Provozovatel Jakub Nedvídek Deníku prozradil, proč se podnik zavírá.
Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, je to už 30 let, co Tom Cruise točil v roce 1995 v Praze první díl své úspěšné série Mission: Impossible. Ve filmu se objevila i restaurace s obřími akvárii. Ve skutečnosti nikdy neexistovala, ale málo se ví, že jedno obří akvárium mělo na Starém Městě v Praze opravdu vzniknout.
/SEZNAM MÍST/ Dobře se najíst a zároveň příliš nezatížit peněženku. Takový cíl má řada lidí v Brně v době oběda. Přestože se ceny poledních menu neustále zvyšují, stále se najdou místa, kde lidé za obědovou porci s polévkou neutratí víc než 115 korun. Redakce Brněnského deníku Rovnost zmapovala podniky s nízkými cenami v Brně.
Přinášíme vám shrnutí událostí uplynulého týdne na Liberecku. Nejen sociálními sítěmi zahýbaly fotky špíny a trusu hlodavců ze zázemí oblíbené liberecké restaurace a špatná zpráva přišla i z oblíbeného komunitního centra Zauhlovačka. Kvůli havárii plynového potrubí je uzavřená liberecká ulice U Nisy a ještě dlouho bude. Shrnutí minulého roku vydala také krajská veterinární správa, informace o týrání zvířat se nečtou zrovna lehce. Tento týden přinesl ale i dobré zprávy, ať už je to premiéra Charleyovy tety v libereckém divadle, nahlédnutí do zákulisí práce libereckých psovodů nebo unikátní video ze železnice.
Ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku lze i v době rostoucích cen najít místa, kde se dobře a levně najíst. Místní podniky nabízejí tradiční českou i jinou kuchyni za příznivé ceny. Ceny obědů se pohybují od 110 do 195 korun.
Zatímco fakt, že pivu před vínem dává při návštěvě restaurace přednost 84 procent mužů, asi nikomu zvláštní nepřijde, že si ho jako první volbu vybere 60 procent žen, už leckoho překvapit může. Obliba piva včetně nealkoholického u nich navíc roste, před třemi lety mu dávalo přednost 52 % dotázaných. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Plzeňského Prazdroje u příležitosti Mezinárodního dne žen.
Najíst se dobře a levně? Jedním z míst na Rokycansku, kde je to možné, je Mustang Restaurace Břasy. Největším hitem na jídelním lístku je Rozlítaný ptáček. Nabízejí ho v menu i s polévkou za 139 korun.
Útočiště bezdomovců? Ne, takhle šokující pohled nabízí aktuálně populární letní občerstvení Cavalo v prostějovském biokoridoru Hloučela. Takovou spoušť po sobě zanechal předchozí nájemce.
Problémy s pořádkem, trus hlodavců, plísně na stěnách i v chladicích zařízeních. To jsou důvody proč inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zavřeli ve středu 5. března restauraci Hraničná v Hraničné u Kraslic. V letošním roce je to po Potůčkách, Pstruží, Chebu a Aši další případ.
Bleskurychlá náprava. Kuchyňský provoz vyhlášené prostějovské restaurace U Tří bříz, který byl po úterní kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) původně zastaven, je v plném provozu. Stalo se tak po pár hodinách. Ve středu ráno byly všechny nedostatky odstraněny.
Nové české vydání gastronomického průvodce Gault&Millau ocenilo řadu podniků napříč republikou. V Libereckém kraji doporučuje 16 restaurací nebo kaváren. Z Českolipska se na gastronomickou mapu světa dostaly dva podniky.
Kdo by neznal Chicken badam pasanda a Chicken madras. Hity indické kuchyně v podobě kuřecích kostek s kari omáčkou a plackou coby přílohou si budete moci vychutnat i nadále v centru Ústí nad Labem, ale na jiné adrese než jste byli doposud zvyklí.
Velký problém má vyhlášená prostějovská Restaurace u Tří bříz. Po úterní kontrole hygieny došlo k uzavření kuchyně a skladu sudů. Důvodem byly nálezy plísně a trusu hlodavců. Plísně byly na stropech, stěnách i v lednicích.
Vyhořelá restaurace U Kojota v Mostě je stále ohrazena. Na chodníku u plotu zůstává pietní místo se svíčkami. Lednovým požárem poškozený objekt právě prochází stavební sanací, která má v první polovině března skončit chemickým vyčištěním.
Veselím, hudbou a maskami ožila v sobotu 1. března Zruč nad Sázavou. Masopustní průvod, který uspořádal spolek Kapka a Kapička ve spolupráci s městem Zruč nad Sázavou a restaurací U Kuklů, přinesl radost a štěstí nejen účastníkům, ale i obyvatelům, u jejichž domů se zastavil.
Vyhořelá restaurace U Kojota v Mostě je stále ohrazena. Na chodníku u plotu zůstává pietní místo se svíčkami. Lednovým požárem poškozený objekt prochází stavební sanací. Ta má v první polovině března skončit chemickým vyčištěním.
Trus hlodavců v zázemí restaurace, vážně zanedbaný úklid a poškozený strop. To jsou některé z nedostatků, které inspektoři Státní zemědělské a potravinařské inspekce (SZPI) odhalili v liberecké restauraci Studánecký medvěd. Po víkendovém úklidu mohl podnik znovu otevřít.
Na pardubickém Zborovském náměstí po desetiletí fungovala legendární restaurace U Kapitána. Ta si prošla během své existence obdobími slávy i úpadků. Nyní již není několik let v provozu, a jak vyplývá z údajů Exekutorské komory, o jejím dalším osudu rozhodne dražba, která je naplánovaná na konec března.
Festival Restaurant Week, kterého se zúčastní přes 80 tuzemských restaurací, poběží od 19. března do 13. dubna. Zapojí se také ostravské značky GóKaNá, Heřmanická Beseda, Golf Park Lhotka či Pizzeria da Adriano. Deník o tom informoval oblastní manažer festivalu Jan Petrus.
/FOTO/ Večeří tu prezident, operní hvězdy z celého světa i politické špičky. Rádi sem ale zajdou i místní lidé na oběd nebo na večeři. Restaurace Bohém v hotelu Aplaus v Litomyšli je oceňovaná prestižními gastroprojekty. Na začátku roku získala ocenění francouzského gastroprůvodce Gault & Millau a také dva Zlaté lvy. Zajímalo nás, proč je Bohém tak oblíbený a v čem tkví jeho úspěch.
/FOTO/ Kvůli špíně a trusu hlodavců uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce libereckou restauraci Studánecký medvěd. Majitel tvrdí, že přes víkend udělali vše pro možnost znovu otevřít, což se jim hned v úterý podařilo.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již v sedmém díle našeho seriálu jsme se tentokrát podívali na letitou stálici – klíšskou restauraci Replay's restaurant.
Do centra Jihlavy se už letos v létě vrátí diskotéka. Bude ve spodní části bývalé Radniční restaurace, kde už podobný podnik fungoval pod názvem Netopýr. Jestli bude nová diskotéka podobně vyhlášená jako její předchůdkyně, to ukáže až čas.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zruč nad Sázavou ožila veselím a barevnými maskami. V sobotu 1. března se konal tradiční masopustní průvod, který vyrazil z náměstí a zamířil směrem k restauraci U Kuklů, kde na účastníky čekal další bohatý program. Akce přilákala desítky lidí všech věkových kategorií, kteří si přišli užít tuto oblíbenou lidovou tradici.
Na jižním svahu Kozákova na Semilsku se skrývá zřícenina kdysi luxusní restaurace Lebedárna, která v roce 1932 lákala návštěvníky výhledy i bazény. Dnes je z ní jen torzo, které pomalu pohlcuje příroda.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Před a při prezidentské návštěvě jihomoravského Hodonína to bylo tabu. Na to, kde a kdy bude slavnostní oběd během pobytu prezidenta Petra Pavla a jeho manželky Evy Pavlové bylo uvalené embargo. Deník nyní přináší exkluzivně i to, jaké bylo menu pro hlavu českého státu. Že šlo o správný výběr, dokázala následná nabídka pro kuchaře vařit pro Pražský hrad.