/PŘEHLEDNĚ/ Velmi široký záběr měly události na Jihlavsku v uplynulých dnech. Podívejte se, o čem všem psal Deník. Do aktuálního přehledu se dostal konec oblíbené restaurace, kauza advokátky, stavba jihlavské arény i nová mláďata.
Na koupališti Včelné v Rychnově nad Kněžnou vloni začaly změny, které po desítkách let předznamenaly modernizaci oblíbeného areálu z roku 1934. Ovšem s důrazem na jeho oceňovaný přírodní ráz a návaznost na historii. Již nyní je restaurace vůbec poprvé otevřená i přes zimu a chystá se nový vstup, šatny i přívod vody do betonového bazénu, ve kterém se koupaly generace Rychnováků.
Nové, už druhé, řízení na nájemce prostor pod Janáčkovým divadlem, kde dříve byla restaurace Bohéma, vypsalo město Brno. Zájemci se mohou hlásit do konce června. Prostory se před lety proslavily při pořadu Ano, šéfe, kdy tam kuchař Zdeněk Pohlreich podnik zkritizoval a jako z prvního odešel ještě před koncem natáčení.
Zhruba tři desítky provozoven na Litoměřicku navštívila v uplynulých dnech kontrola ze živnostenského úřadu. Jde o reakci na lednovou tragédii v Mostě, kde při požáru zemřelo sedm lidí a další byli vážně zraněni.
Hotel Havel patří k Rychnovu nad Kněžnou a jeho společenskému životu přes 160 let a v dohledné době se to patrně nezmění. Posílit věhlas dominanty jižní části Starého náměstí a pozvednout úroveň služeb pro hosty i místní má nyní za úkol jeho nový ředitel Matouš Libotovský. V plánu má změny na více úrovních, od nového jídelního lístku, přes kvalitní pivnici a úpravy hotelových pokojů, až po wellness a orientální masáže. „Od posledních úprav uplynula dlouhá doba, přesto si myslím, že hotel je v relativně zachovalém a pěkném stavu. Všechny Rychnováky k nám zveme a doufám, že pro ně budeme vytvářet stále přívětivější prostředí,“ říká v rozhovoru pro Deník sedmatřicetiletý absolvent oboru hotelnictví, který dosud působil jako provozní manažer v restauraci U Zvonu.
/FOTO, VIDEO/ Mezi lidmi v Rychnově se opět proslýchá, že radnice chystá prodej hotelu Havel na Starém náměstí, který město vlastní od konce devatenáctého století. Starosta Jan Skořepa potvrzuje, že se informace nezakládá na pravdě, ovšem ke změnám došlo. Dominanta jižní části rynku má totiž nové vedení.
/FOTO/ Od pátku 31. ledna je dočasně uzavřená restaurace Bistro Hanoi v Žitavské ulici ve Cvikově. Inspektoři tam objevili výrazně zanedbaný úklid, špinavé kuchyňské náčiní, hromadění odpadů a další prohřešky proti hygieně.
Do prvního kola aukce o pronájem Divadelní restaurace a baru v Rakovníku se nepřihlásil jediný zájemce. Město ji vypsalo v pátek 31. ledna od 10.10 hodin. Už předtím se na sociálních sítích ozývaly hlasy, že minimální roční nájemné ve výši 1,567 milionu korun za 373 metrů čtverečních je pro jakéhokoliv provozovatele příliš vysoké. Vedení města na to reagovalo tak, že se musí chovat jako řádný hospodář a vychází z atraktivity dané lokality.
Zásoby masa v mrazničce nám usnadňují vaření i zásobování a šetří peníze. Pokud seženeme kvalitní maso za dobrou cenu, vyplatí se jej zmrazit a mít tak dlouhodoběji k dispozici suroviny pro přípravu dobrého jídla. Ale ani zmražení nezaručuje masu věčnou trvanlivost. Jeho kvalita může dlouhým skladováním utrpět. Navíc různé druhy masa snášejí pobyt v mrazničce odlišně.
Kvůli nárůstu cen surovin či energií mnohé restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky do 150 korun je dnes zázrak. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé za tyto peníze najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny či veřejné jídelny. Jednou z nich je i známá jídelna Ural, která vaří hotovky už od roku 1996.
Kvůli nárůstu cen surovin či energií mnohé restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky do 150 korun je dnes zázrak. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé za tyto peníze najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny či veřejné jídelny. Jednou z nich je i známá jídelna Ural, která vaří hotovky už od roku 1996.
Restaurace Na Špeku z Vrchlabí se probojovala do finále prestižní ankety Gastropodnik roku 2024. Zařadila se tak mezi 14 nejlepších v Česku. Hlasování již probíhá. Vítěz získá nejen uznání, ale i významnou mediální podporu.
Prestižní ocenění od Gault & Millau získaly dva podniky z Chebu. Jde o Botanik Bistro a SF Bistro. V Karlovarském kraji ocenění získalo šest restaurací a sedm podniků se dostalo do pop kategorie.
Restaurace Tři Věžičky v Jihlavě končí. Provozovatel oznámil, že po pětadvaceti letech fungování ukončuje svou činnost z nepřekonatelných rodinných důvodů. Hotel a kongresové centrum pokračují dále.
Veřejná sbírka na pomoc obětem tragického požáru restaurace U Kojota v Mostě se blíží ke svému konci. Poslední příspěvky mohou dárci zasílat do 14. února.
Dvě restaurace v Grandhotelu Pupp, La Marche, Embassy, Charleston, ale i Pinkiez Espresso bar, Lékárna by City Roasters a Fresh Bistro, a dále Café Duha v Kyselce a Bistro a statek Jakubov získaly prestižní ocenění od Gault & Millau.
V restauraci na náměstí v Třebechovicích pod Orebem inspektoři objevili trus hlodavců, špinavé podlahy a poškozené stěny. V Café Deelight museli zavřít kuchyni.
Dejvická nádražní restaurace, známá jedinečnou atmosférou punkového ražení, stojí vstříc zásadní změně. Správa železnic připravila změnu nájemce, což by znamenalo konec přes třicet let trvající éry. Nový provozovatel má přinést modernizaci – ten dosavadní a jeho příznivci se však nevzdávají bez boje. Jaký bude osud tohoto místa, jež se pro mnohé stalo kultovním?
Policisté hledají zloděje, který ukradl automat na hračky z restaurace v Humpolecké ulici v Jihlavě. Majiteli vznikla škoda necelých dvacet tisíc korun.
Od Nového roku mají mít karlovarské předzahrádky jednotný ráz a nemají být zahlceny reklamním smogem. Figurína Švejka z restaurace na Staré Louce do nových pravidel nezapadala, nakonec dostala výjimku.
Kuchařskou soutěž, ve které se utkali středoškoláci z České republiky, dnes v Humpolci na Pelhřimovsku vyhrála Natálie Rohalová ze střední školy Dakol z Petrovic u Karviné. Porotu oslovila svojí prací v kuchyni i nevšední kombinací ingrediencí připravovaných jídel. Zástupkyně středních škol z Vysočiny Natálie Heralová skončila druhá.
Návštěvníci kláštera Želiv na Pelhřimovsku si v sobotu mohli užít pravé zabíjačkové hody. Akce nabídla nejen kulinářské zážitky, ale i příjemný kulturní program. Ovšem ceny zabíjačkových specialit v klášterní restauraci některé návštěvníky zaskočily.
Podkarpatská restaurace z Jablonce nad Nisou se probojovala do finále prestižní soutěže Gastropodnik roku 2024. Tento úspěch ji řadí mezi 14 nejlepších podniků v České republice, které budou soutěžit o titul nejoblíbenějšího gastropodniku. Hlasování již probíhá a vítěz získá nejen uznání, ale i významnou mediální podporu.
Muž si v neděli večer ustlal v náhonu před restaurací v Hradci Králové. Ven z vody ho vytáhli hosté restaurace, přivolaní strážníci museli silně podchlazeného muže zabalit do termofolie.
České Budějovice mají novou asijskou restauraci. Berya spojuje to nejlepší z této kuchyně s elegantním interiérem. Najít ji můžete na Husově třídě, naproti českobudějovickému výstavišti.
Někteří přirovnávají centrum Jihlavy k místu duchů, kam téměř nikdo nechodí. Na Masarykově náměstí a v přilehlých ulicicích opravdu přibývá prázdných obchodů, o prázdném a vylidněném centru se však mluvit nedá. Deník se zajímal, co je tedy největší bolestí centra krajského města a proč se tu některým obchodníkům nedaří.
153 provozoven, 3 sankce. Krajský úřad Ústeckého kraje zavelel k více než týdenním kontrolám restauračních zařízení napříč celým regionem, a to ohledně bezpečnostních opatření v souvislosti s nedávným požárem v mostecké restauraci U Kojota, kvůli němuž přišlo o život sedm lidí.
Přes dvě stovky platí mnohdy strávníci za polední menu v brněnských restauracích. Zatímco v případě klasických podniků zaplatí Brňané za oběd průměrně 205 korun, prostřednictvím takzvané záchrany jídla mohou ušetřit i víc než polovinu. V aplikaci Nesnězeno, která v Brně funguje již osm let, koupí třeba porci poledního menu za pětaosmdesát korun.
Jako poslední v republice mají i obyvatelé Karlovarska nyní možnost zakoupit zvýhodněné balíčky potravin, které by se jinak kvůli končící trvanlivosti vyhodily. Každý obyvatel České republiky vyhodí za pouhý jeden rok podle údajů Eurostatu neuvěřitelných 91 kilogramů potravin. Za den je to tedy čtvrt kilogramu, což odpovídá necelým dvěma jogurtům. Plýtvání potravinami je palčivý problém v celosvětovém měřítku, a i proto bylo důvodem vzniku platformy Nesnězeno a Munch, která ve třetím lednovém týdnu vstoupila se svou aplikací i na území Karlovarského kraje. Ten byl posledním regionem, kde začala platforma působit. Díky ní tak obyvatelé mohou zakoupit se slevou potraviny, které by se jinak vyhodily.
/VIDEO/ Zabíjačkové hody si mohli užít v sobotu 25. ledna návštěvníci kláštera Želiv na Pelhřimovsku. Akce nabídla nejen kulinářské zážitky, ale i příjemný kulturní program. Ovšem ceny zabíjačkových specialit v klášterní restauraci některé návštěvníky zaskočily.
/ANKETA/ V prosinci 2024 se průměrná cena oběda v Česku vyšplhala na 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota v průběhu roku. Tento měsíc zaznamenal výrazný nárůst o 2,40 Kč oproti předchozím měsícům, kdy ceny rostly spíše pozvolna. V období od srpna do listopadu se cena pohybovala stabilně mezi 191 a 192 Kč, přičemž prosinec přinesl skok ve stravovacích nákladech.
/FOTO, VIDEO/ Blíží se doba, kdy lidé z Kralup nad Vltavou a širokého okolí nebudou muset za atraktivnějšími nákupy do pražských Letňan. V Kozomíně se už brzy otevřou brány nových prodejen s rozmanitým sortimentem. Původně bylo avizováno, že se v novém obchodním centru v blízkosti dálnice D8 otevře šestnáct obchodů, nakonec jich ale bude výrazně více. A takové, které zákazníci ani ve snu nečekali. Podívejte se s Deníkem, ke komu a od kdy tam budete chodit nakupovat.
Živnostenské úřady v Ústeckém kraji provedly kvůli nedávnému tragickému požáru v Mostě 153 kontrol restaurací. Při požáru v noci na neděli 12. ledna v restauraci U Kojota zemřelo šest lidí, sedmá oběť podlehla zraněním později v nemocnici. Podle prvotních informací požár způsobilo převržené mobilní topidlo.
Živnostenské úřady Ústeckého kraje provedly v uplynulých dnech rozsáhlou kontrolní akci zaměřenou na bezpečnost provozoven. Akce, která probíhala od 15. do 23. ledna 2025, byla přímou reakcí na nedávný požár v Mostě a měla prověřit především používání plynových topidel v restauračních zařízeních.
Již poměrně dlouho nemuseli zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) uzavřít nějakou provozovnu na Karlovsku. Pozitivní období však ukončila úterní kontrola ve vietnamské a thajské restauraci Viet Thai Fusion Restaurant v Potůčkách.
První půlhodina zdarma, další hodina za dvacet a následující už za 30 korun. Tak začíná ceník parkovného v centru Benešova na Malém a Masarykově náměstí pro nový parkovací systém. Cena stání s přibývající dobou progresivně stoupá, ale za celý den to má být nejvýš 1300 korun.
Hodně dlouho nemuseli zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce uzavřít nějakou provozovnu na Karlovarsku. Pozitivní období překazila ale úterní kontrola, kterou inspektoři podnikli ve vietnamské a thajské restauraci Viet Thai Fusion Restaurant v Potůčkách. Fotografie, které zde pořídili, dokládají, v jak špatných hygienických podmínkách restaurace fungovala.
/ANKETA/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého vám představujeme pětici podniků, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Po Pivovarské Šenkovně, Rychtě a Tyršovce jsme se tentokrát podívali do restaurace Srdcovka.
Restaurace a penzion Zlatý kaštan byla svého času v Chomutově pojem. Známý podnik však před osmi lety vyhořel a dlouho trvalo, než ho noví majitelé alespoň částečně opravili. Dodnes působí nedokončeně a stále čeká na fasádu, uvnitř už je ale zabydlený.
Město Tanvald investovalo do nového elektromobilu pro rozvoz obědů, který nahradí staré vozidlo se spalovacím motorem. Tento krok podpoří ekologické stravování ve školách, které jako jediné v ČR využívají finský samoobslužný model. Financování je zajištěno z dotace Programu rozvoje venkova.
Očekávaný smutný osud nádražní restaurace ve Znojmě se brzy naplní. Po podzimním uzavření desítky let využívané jídelny ukončí v závěru měsíce provoz také přidružená hospoda. Její provozovatel se nedomluvil se Správou železnic na prodloužení a nový podnik už loni otevřel v Příměticích.
Sdílená kola, koloběžky, auta či pracovní prostory, rozvozové služby nebo pronájem ubytování. To jsou nejčastější služby sdílené ekonomiky, které lidé v Česku využívají. Na to, jaké jsou ty nejznámější, kde si lidé mohou půjčit kola i proč si objednávají jídlo, se zaměřila datová redakce Deníku.
/FOTOGALERIE/ Uzavřený je areál někdejší restaurace Rybářská bašta v Hodoníně. Dlouholetí nájemci v místě skončili. Prostor je majetkem města, které aktuálně řeší, co s ním dále. Napovědět má odborný posudek o stavu hlavní budovy. Místo zasluhující minimálně rekonstrukci mělo výhodnou podobu například pro rodiny s dětmi, když nabízelo velkou zahrádku s hřištěm.
Že je potřeba dávat na své osobní věci větší pozor, se přesvědčil host, který v prosinci navštívil jednu z děčínských restaurací. Jeho nepozornosti totiž využil zloděj a ukradl mu peníze.
/VIZUALIZACE/ Už příští rok dojde v Retail Parku Ovčáry v průmyslové zóně u Kolína k velkému rozšíření. Ke stávajícím obchodům totiž přibyde třináct nových a navíc i jedna restaurace. Developerem je, stejně jako v případě již hotové části, společnost Portin.
Sukuba, Hopkirk, Bubák, Houwárek, Poustevník. To jsou jen některá proslulá piva, která se vařila ve známém chudenickém pivovaru. Bohužel ale jeho éra nyní skončila, je zavřený stejně tak jako tamní restaurace Stará škola, která byla jediná v Chudenicích.
Hasiči v Ústeckém kraji už začali s nařízenými kontrolami v restauracích po tragickém požáru v Mostě, zatím se ale soustředí právě na Most, chodí také na Děčínsku. Teplice zatím mimo jejich hledáček.
Týden po požáru mostecké restaurace U Kojota pokračovaly v pondělí 20. ledna vyklízecí práce ve vyhořelém objektu, který zůstává oplocen. Dělníci dopoledne odstraňovali a na valník nakládali další části zničeného interiéru. Vstup do kanceláří v horních patrech budovy byl zavřený. Pietní místo se stovkami svíček, s květinami a vzkazy bylo přemístěno na chodník, kde smuteční předměty zaplnily i dva stoly. Někteří kolemjdoucí se tam zastavují a mlčky dávají najevo soustrast.