Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Husa odnepaměti patří k svátku svatého Martina. Zkuste si dva netradiční recepty na svatomartinský pokrm. Ilustrační snímek

Jak udělat svatomartinskou husu? Zkuste recepty od michelinského kuchaře

K svátku svatého Martina patří neodmyslitelně husa. Abyste si užili kulinářský zážitek, nemusíte nutně na ni jít do restaurace, zvládnete ji připravit v klidu domova. I v domácím prostředí může svatomartinská husa ještě povýšit. Zkuste s Deníkem a šéfkuchařem Markem Lojdou, který má zkušenosti i z michelinské restaurace Paloma Mougins ve Francii, dva recepty. Pokud preferujete kachny, i pro vás má šéfkuchař Lojda dva tipy.

Svatomartinské menu v restauracích mírně podražilo

Svatomartinská husa na Rokycansku? Podniky mají poslední volná místa

/ANKETA/ Jako každý rok se pro mnohé z nás svátek svatého Martina neobejde bez tradičního svatomartinského vína a dokřupava upečené husy. Ta se bude letos opět podávat i v mnoha restauracích na Rokycansku. Dobrou zprávou je, že cena svatomartinského menu vzrostla jen minimálně.

Svatomartinskou husu s bulgurem i tradičně se zelím a lokšemi servíruje Ihnačák ve své hotelové restauraci od čtvrtka.

Svatomartinská husa podle šéfkuchaře Marcela Ihnačáka: jižní Moravu si oblíbil

/RECEPT NA SVATOMARTINSKOU HUSU/ S blížícím se svátkem svatého Martina se mnozí chystají také na tradiční husí hody. Svatomartinské menu přichystal pro návštěvníky své restaurace v Mikulově také známý slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák. Profesionál, který připravoval jídlo například pro Karla Gotta, Václava Havla či Seana Conneryho se s Deníkem podělil o svůj recept na svatomartinskou husu.

Martin Jiskra při přípravě Martinské husy.

VIDEO: Martinská husa podle šéfkuchaře Martina Jiskry. Tipy a rady na pečení

Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.

Cestující vlakem už nemusí čekat na peróně, ve Stříbře je u vlakového nádraží opět otevřená restaurace.

Konec čekání na vlak na peróně, ve Stříbře na nádraží opět funguje restaurace

Čas před odjezdem či při zpoždění vlaků nemusí už cestující ve Stříbře v době, kdy je zavřena nádražní budova s čekárnou, trávit na peróně. Od října si mohou zpříjemnit čekání v restauraci Perónka u Lenky a Jirky. Otevřeno je každý den kromě neděle a nabízí zde nejen nápoje, ale také několik hotových jídel či minutek a studenou kuchyni. Dle zájmu do budoucna chystají provozovatelé nabídku rozšířit o bagety či chlebíčky. V době, kdy je zavřena nádražní budova, je možno v restauraci za poplatek využít i toaletu.

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.

VIDEO: Svatomartinské menu v Hranicích. Je libo husičku nebo kachničku?

Dozlatova vypečená husička, červené a bílé zelí a k tomu variace knedlíků - bramborový, karlovarský nebo i houskový. Bez této delikatesy si mnoho lidí nedovede představit svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopad. Pokud nechcete strávit několik hodin v kuchyni, dopřejte si svatomartinské menu v příjemném prostředí některé z restaurací v Hranicích. Deník zjišťoval v pěti podnicích, na co a za kolik můžete vyrazit.

Oblíbený podnik se po měsíci opět otevřel pro zákazníky. Bývalý nájemce opustil Interiéry na konci září.

Třeboňská restaurace Beseda znovu otevřela. Láká na chuťovky i pivní speciály

Oblíbená restaurace Beseda v centru Třeboně je opět v provozu. Objekt v majetku města na Masarykově náměstí byl několik týdnů uzavřený a hledal nového nájemce. V pátek 3. listopadu se ale znovu otevřel pro veřejnost. Pod křídla si Besedu nově vzaly Slatinné lázně Třeboň, které mají s provozováním restauračních zařízení bohaté zkušenosti.

Správná husa do zlatova vypečená.

Svatomartinské menu na Vysočině: místa ještě jsou, lidé si musí pospíšit

/RECEPT/ Husa s křupavou kůrčičkou, červené zelí, knedlík. Na tradiční svatomartinskou pochoutku se mohou obyvatelé Vysočiny těšit už nejméně týden před příjezdem svatého Martina. Jen je nesmí odradit cena. Talíř s voňavou pečínkou stojí minimálně 400 korun. Celá husa přijde i na dva tisíce korun. I tak mají už některé restaurace v kraji na nadcházející víkend beznadějně plno.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.

Kolik dáte za husu? Ptali jsme se na jihu Čech, v Rakousku i Německu

Svatomartinská husa je oblíbeným symbolem podzimní gastronomie. Kdo si ji připravuje doma, může využít nabídku několika obchodních řetězců, u nichž se dá v příštích dnech pořídit kilo zhruba za 180 korun. Při váze pět kilo tak vyjde jedna na devět set. V restauraci je třeba připravit si na hlavní jídlo necelou pětistovku, ale může být i mnohem dražší.

Ilustrační fotografie.

Svatomartinské husy a další dobroty zavoní na Domažlicku i Tachovsku

Podkovy na kopytech koně svatého Martina už pomalu v dáli cinkají, lidé se však více než na první sníh, který by mohl přinést, těší na hodování. Oblíbenou voňavou pochoutku, svatomartinskou husu, leckde i celé svatomartinské menu, jinde levnější verzi v podobě pečené kachny, nabídnou také letos restaurace na Tachovsku i Domažlicku.

Josef Raba prošel pořadem Ano, šéfe! v pohodě. Našel si časem vlastní cestu

Potulný kuchař z Choltic? Hvězda z pořadu Ano, šéfe! jezdí po okolí s truckem

Josef Raba už jako desetiletý připravil rodičům překvapení a upekl jim svou první kachnu. „Tenkrát však bramborové knedlíky spíše připomínaly míčky na squash a zelí by se dalo použít při stavbě Karlova mostu. Ale chuť experimentovat a sestavovat si vlastní recepty mě neopouští dodnes,“ říká kuchař, který žije v Cholticích na Pardubicku.

Svatomartinská husa.

Svatomartinské husy a menu v Karviné. Takové jsou ceny a nabídka

Milovníci husí pečínky a svatomartinského vína počítají dny. Tento víkend a někde i další dny totiž budou ve znamená tradičních oblíbených husích hodů. A ochutnávky svatomartinského vína samozřejmě. Přímo v Karviné budou mít lidé možnost ochutnat dílo kuchařů hned v několika restauracích.

Svatomartinská husa v restauracích letos podraží. Ne však tak výrazně jako loni. Někde kvůli ceně raději volí kachny, případně husokachny. Ilustrační snímek

Svatomartinská husa je luxus, hospody zdražují. Češi našli způsob, jak ušetřit

Za tradiční svatomartinské menu si letos zájemci sáhnou hlouběji do kapsy. Důvodem je nejenom nedostatek hus na českém trhu, ale také jejich vyšší cena. Většina Deníkem oslovených restaurací připouští, že oproti loňskému roku bude sváteční menu až o desetinu dražší. Někde husy nahradí na tabuli kachny, případně husokachny.

Josef Raba prošel pořadem Ano, šéfe! v pohodě. Našel si časem vlastní cestu.

Potulný kuchař z Choltic? Hvězda z pořadu Ano, šéfe! jezdí po kraji s truckem

Josef Raba už jako desetiletý připravil rodičům překvapení a upekl jim svou první kachnu. „Tenkrát však bramborové knedlíky spíše připomínaly míčky na squash a zelí by se dalo použít při stavbě Karlova mostu, jako spojovací materiál. Ale chuť experimentovat a sestavovat si vlastní recepty mě neopouští dodnes," říká mladý kuchař, který se narodil a žije v Cholticích na Pardubicku.

Václavské náměstí Popeyes - skupinka z Vinohrad čeká od 20.hod na dnešní slavnostní otevření v 10.00.

Podívejte se: Na první kuře z řetězce Popeyes čekali zájemci celou noc

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pátek 3. listopadu se v Praze slavnostně otevřela první restaurace amerického řetězce Popeyes. Na Václavském náměstí se scházeli lidé už od předešlého dne, aby čekali ve frontě na první louisianské kuře. První stovka návštěvníků totiž může ochutnat Chicken Sandwich zdarma.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na svatomartinské hody? Slavnostní menu nabízí restaurace i školní jídelna

/PŘEHLED, FOTO, VIDEO/Svátek svatého Martina s sebou každoročně přináší husí hodování. Restaurace už se nyní předbíhají s nabídkou speciálních menu a snaží se zákazníky nalákat na nejrůznější speciality. Svatý Martin však není spojen jen s dobrým jídlem a vínem, konat se budou i tradiční trhy i různé kulturní akce.

V obchodním domě Central v Mostě bude KFC.

V Mostě se otevřou další restaurace. Patří k nim nové KFC nebo running sushi

/FOTO, VIDEO/ Za skleněnou výlohou zavřeného přízemí kulturního domu Repre je ticho a prázdno. Na podlaze leží ošuntělý koberec, vedle stojí rozviklaný stůl a v rohu místnosti visí starý hasičský přístroj. Z venku je vidět ještě vyklizená chodba a za ní už jen tma opuštěných útrob největší stavby mosteckého centra. Přitom přesně před deseti lety, v listopadu 2013, bylo ve spodní části Repre živo a uvnitř vonělo smažené kuřecí maso. Tehdy se tu otevřela restaurace ACF (American Chicken Food), což byla nová mostecká značka inspirovaná globálním rychlým občerstvením. „Chtěli jsme oživit centrum Mostu. Bylo to v době, kdy ve městě ještě nebylo KFC, a to byl další důvod, proč jsme do toho šli,“ zavzpomínal na rozjezd nového podniku jeho spoluzakladatel Pavel Kavický.

Svatomartinské husy ve Šťastné koze na Husově náměstí  už vyprodali.

Svatomartinské husy jdou v Berouně na dračku. Někde už mají vyprodáno

/FOTO/ Svatomartinské husy jdou v Berouně i přes vyšší cenu rychle na odbyt. Kdo by si ji rád příští sobotu dopřál, musí si pospíšit. Například Šťastná koza na Husově náměstí husy už vyprodala. To Řeznictví a uzenářství Kamil Alfery v Hornohradební ulici jich má ještě dost. Rychle se plní také rezervace v restauracích. 

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Na svatomartinskou husu? Pospěšte si s rezervací, podniky v Brně mají dost plno

/VIDEO/ Pomalu pečená husa v rozmarýnovém sádle, kachní paštika, červené zelí se skořicí a hřebíčkem nebo domácí bramborové lokše. Na voňavé svatomartinské pochoutky se mohou Jihomoravané těšit už za několik dní, s rezervacemi by však neměli otálet. Řadě podniků se totiž povedlo zlákat zákazníky s předstihem a na nadcházející týden hlásí téměř obsazeno.

Jak vypadají bývalá opavská hospodská či restaurační zařízení? Zkuste si náš kvíz.

Zaniklé podniky v Opavě: Patřily mezi legendy, taková jsou vyhlášená místa dnes

Vyhlášená místa v Opavě, kam se chodívalo na kávu, zmrzlinu, jídlo, víno i něco ostřejšího, byla ve své době známá a navštěvovaná, dnes už však na ně lidé jen s nostalgií vzpomínají. Řeč je o opavských hospodách, restauracích, barech, kavárnách, jídelnách či cukrárnách, které mají jedno společné – dříve či později zanikly.

Stavba restaurace McDonald's v Litvínově, pondělí 30. října.

Výstavba první restaurace McDonald's v Litvínově pokročila. Už je vidět budova

/FOTO, VIDEO/ V září byly vidět za plotem jen hromady zeminy, teď už se do výšky tyčí nový objekt lemovaný připravovaným prostranstvím, kde bude drive-in a oplocená zahrádka se stolky a herním prvkem pro zákazníky. Výstavba restaurace McDonald's v obchodní zóně nedaleko litvínovského nádraží rychle pokračuje.

Ze křtu nové desky kapely Benefit v Konárovicích.

Benefit uvedl do života novou desku, Blue Bucks se loučili s bubeníkem

/VIDEO, FOTO/ Sál za restaurací v Konárovicích se stal svědkem křtu nové desky dnes již legendární kapely Benefit a její příznivci jej zcela zaplnili. Než ale Benefit spustil první tóny svých skladeb, naladila publikum kolínská hudební parta okolo zpěváka Jiřího „Maria“ Kampeho říkající si Blue Bucks. 

Mys Grim je místem, kde je nejčistější vzduch z celé planety.

Nejčistější vzduch z celé planety. Vědci prozradili, kde se ho nadechnout

Mys Grim. To je jedno z nejodlehlejších míst na planetě Zemi. Nachází se na severozápadním cípu australské Tasmánie. Vědci před nedávnem přišli s tím, že právě tomuto místu patří jedno velmi pozitivní prvenství. Alespoň co se vzduchu týče. Čisté ovzduší pak stojí i za vyhlášeným steakem.

Provozovna McDonald´s nedaleko exitu 342 (dálnice D1), 22. října 2023, Bravantice.

McDonald's u dálnice u Ostravy táhne. Zamíří sem tisíc zákazníků denně

/FOTO, VIDEO/ U sjezdu 342 z dálnice D1 stojí nová restaurace McDonald’s. Provozovna v Bravanticích funguje od 12. října a jedná se o sto sedmnáctý McDonald’s v České republice. V Moravskoslezském kraji je to pátá pobočka provozovatele Jana Ostrého. Výstavba restaurace trvala šest měsíců. Deník vyrazil na místo za reportáží.

Bakterie rodu Salmonella. Ilustrační foto

Salmonelózou se v Hradci nakazilo sto lidí. Restaurace zaplatí čtvrt milionu

Hygienici ukončili epidemiologické šetření v souvislosti s vietnamskou restaurací Chich Food's v Hradci Králové. Podle závěrečné zprávy, kterou hygienici uveřejnili v pondělí, celkem 130 strávníků po návštěvě restaurace onemocnělo, u stovky z nich se laboratorně prokázala salmonelóza a z toho osm lidí muselo být hospitalizováno. K případu došlo letos na jaře.