Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Veganská jídla z děčínského bistra Les.

Levné, a přesto kvalitní obědy na Děčínsku? Není to mýtus. Víme, kde jsou

/PŘEHLEDNĚ/ Kebab, asijské restaurace, veganské jídlo, fast food, ale i česká klasika. Přestože v posledním roce extrémně vzrostly ceny v restauracích, stále se je možné najíst do 130 až 150 korun za hlavní jídlo. V některých případech dokonce i s pitím či polévkou. Deník vám přináší několik tipů, jak se za rozumné peníze rozumně najíst.

Takhle vaří v restauraci Český dům v Chomutově, kde nabízejí hlavní chod i polévku za sto korun.

Restaurace, kde vaří chutně a za stovku? Umí to Český dům v Chomutově

/VIDEO/ Za poslední tři roky vylétly ceny za polední menu ve většině restaurací takřka na dvojnásobek. Lidé si proto dvakrát rozmýšlejí, jestli zajít na teplý oběd, nebo raději do práce přibalit krabičku s jídlem. Přesto stále existují restaurace, kde je možné čekat polévku a chutné hlavní jídlo do 120 korun. Mezi ně patří restaurace Český dům v Lipské ulici v Chomutově. Obojí nabízí dokonce za pouhou stovku.

Oběd v restauraci, jídlo - ilustrační foto

Naobědvat se levně a chutně? Na Orlicku to jde, ale pozor na gramáž

/ANKETA/ Restaurace a hospody napříč Českem zvyšují ceny. Nejinak je tomu i na Orlicku. Někde se však stále můžete dobře naobědvat za rozumnou cenu do 180 korun i s polévkou a nápojem. Některé podniky nadále lákají na levná jídla. Pozor ale na gramáž, někde se konzumentům může stát, že mají pár hodin po obědě opět hlad. Vybrali jsme několik podniků v okrese, kde je podle čtenářů rozumný poměr v ceně a kvalitě. Podívejte se. A můžete hlasovat v naší anketě: kolik jste ochotni utratit za polední menu? 

Budovu B Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově ve Volanovské ulici s restaurací Junior zbourali v srpnu stavbaři.

Ve zbouraném Junioru žil Hujer, učni se stěhují do pekařství, hotelu a Kotvy

/FOTO, VIDEO/ Nejen jednu, ale dvě budovy areálu Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie ve Volanovské ulici v Trutnově museli zbourat stavbaři. Poté, co na začátku srpna začala demolice budovy A sloužící pro praktickou výuku oborů kuchař - číšník, školní jídelnu a kuchyň s kantýnou, byla zjištěna velká prasklina i na vedlejší budově B, kde se nacházela restaurace Junior. Statik nařídil i tuto budovu zdemolovat.

Restauraci s kulturním domem v Dobroměřicích má v pronájmu Roman Voříšek.

Chcete ušetřit? Oběd nemusí být drahý, dá se najíst i pod stovku

Je teplý letní den a na oběd v kulturním domě v Dobroměřicích u Loun se sjíždí řada lidí. Na tácy si pokládají talíře s jídlem, na které mají zrovna chuť. Nabídka na výdejních pultech je pestrá, dominuje česká kuchyně. Plněný bramborový knedlík s uzeným, rajská omáčka, výpečky, smažený květák nebo sýr, svíčková. Každý den výběr ze sedmi jídel, každý si může nabrat tolik, kolik sní. Zaplatí jednotnou cenu 128 korun.

Mikroregion Poličsko se rozhodl rozšířit místa s nabíjecími stanicemi v obcích.

Došla šťáva vašemu elektrokolu? Víme, kde si na Svitavsku zdarma dobijete kolo

/SEZNAM DOBÍJECÍCH STANIC/ Hrad Svojanov, Lukasova zpívající lípa a městské hradby. Ale nejen okolí Poličky nabízí  na Svitavsku spoustu možností, kam vyrazit na cyklovýlet. V dnešní době jsou velmi rozšířená elektrokola, která potřebují po určité době znovu nabít. Přinášíme přehled dobíjecích stanic elektrokol na Svitavsku. Podívejte se, kde je najdete.

Restaurace a herna Macao v Kraslicích

Obyvatelé kraslického sídliště vyzývají město ke zlepšení veřejného pořádku

Hluk, nepořádek, krádeže, rvačky či obtěžování kolemjdoucích. To vše vadí lidem z největšího kraslického sídliště Sever. Děje se tak zejména v okolí tamní restaurace a herny Macao. Rozhořčení občané proto sepsali petici, kterou adresovali kraslické radnici. Žádají v ní o zvýšený policejní dohled, posílení kamerového systému v kritických místech či zřízení městské policie ve městě.

Český premiér Petr Fiala

Setkání s Nejedlým? Blažek dostal od vedení ODS žlutou kartu, uvedl Fiala

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) dostal kvůli setkání s lobbistou Martinem Nejedlým od vedení strany žlutou kartu a ví, co toto varování ve sportovní terminologii pro něj znamená. Premiér novinářům po jednání kabinetu řekl, že mimo jiné přihlédl k dobrému hodnocení Blažkovy práce v čele ministerstva spravedlnosti. Pokud by se podle premiéra ukázalo, že ve vysvětlování kauzy neříkal pravdu, následovala by červená karta. To ve fotbale znamená vyloučení ze hry.

Český premiér Petr Fiala

Setkání s Nejedlým? Fiala ho označil za chybu, ministr Blažek se omluvil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek je podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) připraven vysvětlit v koalici okolnosti svého setkání s proruským lobbistou Martinem Nejedlým. Fiala novinářům řekl, že podstatné pro něj je to, že šlo o náhodné setkání, na odchod ministra z vlády by podle něj bylo, kdyby schůzka byla plánovaná. Blažek ve vyjádření pro média uznal, že jeho setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. 

Romská svatba ve 100dole u Klatov.

Romská svatba byla se vší parádou, ale doteď ji nikdo nezaplatil

Romská svatba, která se odehrála na počátku srpna v restauraci 100dola u Klatov, má další nepříjemné pokračování. Nejprve se na ní strhla bitka, po které skončil muž s úrazem hlavy v nemocnici, nyní řeší majitel restaurace a žena, která instalovala výzdobu, dosud nezaplacené faktury. Jsou zoufalí, marně kontaktují ženicha, aby zaplatil, jelikož nejde o malé částky. Ženich se dušuje, že vše zaplatí.

Romská svatba ve 100dole u Klatov.

Romská svatba proběhla se vší parádou. Doteď ji ale nikdo nezaplatil

Romská svatba, která se odehrála na počátku srpna v restauraci 100dola u Klatov, má další nepříjemné pokračování. Nejprve se na ní strhla bitka, po které skončil muž s úrazem hlavy v nemocnici, nyní řeší majitel restaurace a žena, která instalovala výzdobu, dosud nezaplacené faktury. Jsou zoufalí, marně kontaktují ženicha, aby zaplatil, jelikož nejde o malé částky. Ženich se dušuje, že vše zaplatí.

Na dovolené v Turecku vážil Fernao nejméně, asi kolem 90 kilo.

Fernao shodil 15 kilo, ale pak se projedl k cukrovce. Teď hubne, tím se léčí

Příběh pětašedesátiletého pana Fernanda, kterému nikdo neřekne jinak než Fernao, má mnoho společného s osudy miliónů diabetiků 2. typu. Ke své cukrovce se totiž s postupujícím věkem projedl a prolenošil. Miluje jídlo a pivo. Ale protože nechce, aby mu obezita zbytečně zkrátila život, dal se už podruhé do boje s nadbytečnými kilogramy. Jak zhubne diabetik? Přečtěte si Fernandův příběh.

V centru Olomouce otevřel Asado grill -  jedinečná restaurace s otevřeným ohněm.

Olomouc jako centrum špičkové gastronomie. U náměstí otevřel nový podnik s ohněm

Olomouc se v poslední době stala centrem špičkové gastronomie, za kterou na Hanou míří gurmáni z různých koutů Česka. Táhnou nejen jména gastrokouzelníků v čele s populárním Přemkem Forejtem nebo michelinským šéfkuchařem Romanem Paulusem, ale i zajímavé koncepty a top kvalita a pestrost na talíři. Ambici posílit Olomouc jako gastronomický cíl má i Asado grill. Nový podnik s otevřeným španělským grilem na dřevo a dřevěné uhlí, který se hned tak nevidí.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Blažek strávil pět hodin v restauraci s Nejedlým. Náhoda kvůli bouřce, tvrdí

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve středu strávil pět hodin v pražské restauraci s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy dopoledne na sociální síti X popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která hlavní město zasáhla. O okolnostech a obsahu setkání Blažek informoval premiéra a předsedu ODS Petra Fialu. 

Příznivci kodaňského fotbalového týmu na Staroměstském náměstí v Praze.

Na Letné se odehrála odveta Sparty s Kodaní. Policie označila zápas za rizikový

/VIDEO, FOTO/ Policisté od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné, které považují za rizikový. Dosud nemuseli řešit vážnější problémy. ČTK to po odchodu fanoušků z Letné ve 23:00 řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie se ale zabývá incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě. Fotbalisté Sparty večer podlehli v domácí odvetě 3. předkola Ligy mistrů FC Kodaň. Zahrají si závěrečné předkolo Evropské ligy.

Golf umí být i levný, zabavíte se za necelé dvě stovky. Zkusit si ho můžete třeba Dýšině na Plzeňsku.

Golf umí být i levný, zabavíte se za necelé dvě stovky

Bořit mýty o uzavřenosti golfové komunity se rozhodli v golfovém resortu Greensgate v Dýšině na Plzeňsku. V moderním areálu se chlubí špičkovým hřištěm pro amatérské i profesionální hráče, ovšem resort s restaurací, hotelem a wellness je otevřen i široké veřejnosti. Zváni jsou všichni, ať už v okolí bydlí nebo tudy zrovna projíždí.

Martin Sedlák, organizátor největšího punkového festivalu v Česku Pod Parou, hraje na baskytaru v kapele N.V.Ú.

Když poprvé přijeli pankáči, město bylo v šoku, vzpomíná šéf festivalu

„Doba se hodně změnila. Dnes lidi čekají, aby i na louce či v přírodě měli super služby, které jsou jen obtížně splnitelné. Tehdejší punkeři byli trošku z jiného, odolnějšího těsta,“ říká Martin Sedlák, baskytarista kapely N.V.Ú., který na konci července v Trutnově na Bojišti uspořádal 20. ročník největšího českého punkového festivalu Pod Parou. Začínal s ním v roce 2003 doma v Moravské Třebové, kde provozuje penzion a restauraci.

Ikonické restaurace v Chorvatsku. Konoba Mate

Michelin, panorama i český číšník. Toto jsou ikonické restaurace v Chorvatsku

Hned jedenáct restaurací v Chorvatsku se pyšní jednou michelinskou hvězdou. Celkem 89 podniků je součástí výběru každoročně vydávaného francouzskou společností. Deník ovšem do výběru ikonických restaurací při pobřeží zařadil i tipy na atmosférická či cenově dostupnější místa, která hostům tolik neprovětrají peněženky.