Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Je potřeba mít přehled o tom, jaké maso a jak dlouho v mrazničce skladujeme.

Jak dlouho vydrží maso v mrazničce? Radí šéfkuchař, který vařil i pro prezidenty

Zásoby masa v mrazničce nám usnadňují vaření i zásobování a šetří peníze. Pokud seženeme kvalitní maso za dobrou cenu, vyplatí se jej zmrazit a mít tak dlouhodoběji k dispozici suroviny pro přípravu dobrého jídla. Ale ani zmražení nezaručuje masu věčnou trvanlivost. Jeho kvalita může dlouhým skladováním utrpět. Navíc různé druhy masa snášejí pobyt v mrazničce odlišně.

Jídelna Ural

Knedlo zelo vepřo za 85 korun. V sokolovské jídelně Ural se zastavil čas i ceny

Kvůli nárůstu cen surovin či energií mnohé restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky do 150 korun je dnes zázrak. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé za tyto peníze najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny či veřejné jídelny. Jednou z nich je i známá jídelna Ural, která vaří hotovky už od roku 1996.

Jídelna Ural

Knedlo zelo vepřo za 85 korun. V sokolovské jídelně Ural se zastavil čas i ceny

Kvůli nárůstu cen surovin či energií mnohé restaurace zdražují. Cenově nahoru jdou i kdysi výhodnější meníčka, na která se kolem poledne snažily restaurace přilákat hosty. Najít v nich hlavní jídlo včetně polévky do 150 korun je dnes zázrak. Přesto je ještě řada míst, kde se lidé za tyto peníze najedí. Nejsou to však restaurace, ale spíše provozovny či veřejné jídelny. Jednou z nich je i známá jídelna Ural, která vaří hotovky už od roku 1996.

Nádražka v Dejvicích.

Dejvická nádražka se má změnit. Provozovatel se brání

Dejvická nádražní restaurace, známá jedinečnou atmosférou punkového ražení, stojí vstříc zásadní změně. Správa železnic připravila změnu nájemce, což by znamenalo konec přes třicet let trvající éry. Nový provozovatel má přinést modernizaci – ten dosavadní a jeho příznivci se však nevzdávají bez boje. Jaký bude osud tohoto místa, jež se pro mnohé stalo kultovním?

Ilustrační foto.

Úspěch středoškolačky z Dakolu v Petrovicích. První místo na kuchařské soutěži

Kuchařskou soutěž, ve které se utkali středoškoláci z České republiky, dnes v Humpolci na Pelhřimovsku vyhrála Natálie Rohalová ze střední školy Dakol z Petrovic u Karviné. Porotu oslovila svojí prací v kuchyni i nevšední kombinací ingrediencí připravovaných jídel. Zástupkyně středních škol z Vysočiny Natálie Heralová skončila druhá.

Ukázka jídel Podkarpatské restaurace.

Jablonecká restaurace se probojovala do finále soutěže Gastropodnik 2024

Podkarpatská restaurace z Jablonce nad Nisou se probojovala do finále prestižní soutěže Gastropodnik roku 2024. Tento úspěch ji řadí mezi 14 nejlepších podniků v České republice, které budou soutěžit o titul nejoblíbenějšího gastropodniku. Hlasování již probíhá a vítěz získá nejen uznání, ale i významnou mediální podporu.

Řada podniků v centru musela skončit a jejich výlohy zejí prázdnotou. Jiným se ale daří.

Kde už nenakoupíte? V centru Jihlavy přibývají prázdné obchody, Veselo expanduje

Někteří přirovnávají centrum Jihlavy k místu duchů, kam téměř nikdo nechodí. Na Masarykově náměstí a v přilehlých ulicicích opravdu přibývá prázdných obchodů, o prázdném a vylidněném centru se však mluvit nedá. Deník se zajímal, co je tedy největší bolestí centra krajského města a proč se tu některým obchodníkům nedaří.

Ohřívače využívá také řada ústeckých restaurací.

Restaurace kvůli tragédii čelily masivním kontrolám. Padly první sankce

153 provozoven, 3 sankce. Krajský úřad Ústeckého kraje zavelel k více než týdenním kontrolám restauračních zařízení napříč celým regionem, a to ohledně bezpečnostních opatření v souvislosti s nedávným požárem v mostecké restauraci U Kojota, kvůli němuž přišlo o život sedm lidí.

Oběd v restauraci. Ilustrační foto.

Polední menu za 85 korun. Aplikace z Brna zachraňuje jídlo za zlomek běžné ceny

Přes dvě stovky platí mnohdy strávníci za polední menu v brněnských restauracích. Zatímco v případě klasických podniků zaplatí Brňané za oběd průměrně 205 korun, prostřednictvím takzvané záchrany jídla mohou ušetřit i víc než polovinu. V aplikaci Nesnězeno, která v Brně funguje již osm let, koupí třeba porci poledního menu za pětaosmdesát korun.

Ilustrační foto

Nesnězeno zamířilo do Varů. Díky aplikaci si lidé mohou koupit jídlo levněji

Jako poslední v republice mají i obyvatelé Karlovarska nyní možnost zakoupit zvýhodněné balíčky potravin, které by se jinak kvůli končící trvanlivosti vyhodily. Každý obyvatel České republiky vyhodí za pouhý jeden rok podle údajů Eurostatu neuvěřitelných 91 kilogramů potravin. Za den je to tedy čtvrt kilogramu, což odpovídá necelým dvěma jogurtům. Plýtvání potravinami je palčivý problém v celosvětovém měřítku, a i proto bylo důvodem vzniku platformy Nesnězeno a Munch, která ve třetím lednovém týdnu vstoupila se svou aplikací i na území Karlovarského kraje. Ten byl posledním regionem, kde začala platforma působit. Díky ní tak obyvatelé mohou zakoupit se slevou potraviny, které by se jinak vyhodily.

Ilustrační foto.

Průměrná cena oběda dosáhla rekordní hodnoty. Kolik utratíte vy?

/ANKETA/ V prosinci 2024 se průměrná cena oběda v Česku vyšplhala na 193,90 Kč, což je nejvyšší hodnota v průběhu roku. Tento měsíc zaznamenal výrazný nárůst o 2,40 Kč oproti předchozím měsícům, kdy ceny rostly spíše pozvolna. V období od srpna do listopadu se cena pohybovala stabilně mezi 191 a 192 Kč, přičemž prosinec přinesl skok ve stravovacích nákladech.

Nákupní centrum v Kozomíně otevře na konci února.

Dalších deset obchodů, které jste nečekali. Nákupní centrum v Kozomíně překvapí

/FOTO, VIDEO/ Blíží se doba, kdy lidé z Kralup nad Vltavou a širokého okolí nebudou muset za atraktivnějšími nákupy do pražských Letňan. V Kozomíně se už brzy otevřou brány nových prodejen s rozmanitým sortimentem. Původně bylo avizováno, že se v novém obchodním centru v blízkosti dálnice D8 otevře šestnáct obchodů, nakonec jich ale bude výrazně více. A takové, které zákazníci ani ve snu nečekali. Podívejte se s Deníkem, ke komu a od kdy tam budete chodit nakupovat.

Nedostatky, které odhalila v restauraci asijské kuchyně v Potůčkách Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Jedno velké fuj. Inspektoři zavřeli kvůli špíně restauraci v Potůčkách

Hodně dlouho nemuseli zaměstnanci Státní zemědělské a potravinářské inspekce uzavřít nějakou provozovnu na Karlovarsku. Pozitivní období překazila ale úterní kontrola, kterou inspektoři podnikli ve vietnamské a thajské restauraci Viet Thai Fusion Restaurant v Potůčkách. Fotografie, které zde pořídili, dokládají, v jak špatných hygienických podmínkách restaurace fungovala.

Po stopách ústeckých hospod: Srdcovka si získala Ústečany nebývale rychle

Po stopách ústeckých hospod: Srdcovka si získala Ústečany nebývale rychle

/ANKETA/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého vám představujeme pětici podniků, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Po Pivovarské Šenkovně, Rychtě a Tyršovce jsme se tentokrát podívali do restaurace Srdcovka.

Nový elektromobil pro rozvoz školních obědů v Tanvaldu.

Tanvald investuje do školního stravování. Elektromobil nahradil staré auto

Město Tanvald investovalo do nového elektromobilu pro rozvoz obědů, který nahradí staré vozidlo se spalovacím motorem. Tento krok podpoří ekologické stravování ve školách, které jako jediné v ČR využívají finský samoobslužný model. Financování je zajištěno z dotace Programu rozvoje venkova.

Areál s dlouholetou restaurací v Perunské ulici v Hodoníně je zavřený. Město řeší, co s lokalitou dále.

VIDEO: Bašta v Hodoníně je zavřená. Město řeklo, co rozhodne o dalším využití

/FOTOGALERIE/ Uzavřený je areál někdejší restaurace Rybářská bašta v Hodoníně. Dlouholetí nájemci v místě skončili. Prostor je majetkem města, které aktuálně řeší, co s ním dále. Napovědět má odborný posudek o stavu hlavní budovy. Místo zasluhující minimálně rekonstrukci mělo výhodnou podobu například pro rodiny s dětmi, když nabízelo velkou zahrádku s hřištěm.

Situace u restaurace U Kojota v Mostě v pondělí 20. ledna.

U Kojota v Mostě dál vyklízí trosky, na hřbitově vzniklo nové pietní místo

Týden po požáru mostecké restaurace U Kojota pokračovaly v pondělí 20. ledna vyklízecí práce ve vyhořelém objektu, který zůstává oplocen. Dělníci dopoledne odstraňovali a na valník nakládali další části zničeného interiéru. Vstup do kanceláří v horních patrech budovy byl zavřený. Pietní místo se stovkami svíček, s květinami a vzkazy bylo přemístěno na chodník, kde smuteční předměty zaplnily i dva stoly. Někteří kolemjdoucí se tam zastavují a mlčky dávají najevo soustrast.

Prostějovský Národní dům

Divadelní restaurace v Národním domě bilancuje úspěšný rok

Provoz málokteré restaurace je pod takovým veřejným drobnohledem jako Divadelní restaurace v Prostějově. Jako součást městského divadla, které sídlí v památkově chráněném Národním domě, je její činnost financována z městského rozpočtu. Navzdory hlasité politické kritice má restaurace za sebou úspěšný rok. Jaké jsou plány na ten další?

Grill&Pub balí kufry z Masaryčky, majitel plánuje přesun na Střekov.

Grill&Pub balí kufry z Masaryčky, majitel plánuje přesun na Střekov

Milovníky a pravidelné návštěvníky ústecké pivnice Grill&Pub ležící v ulici Masarykova v blízkosti polikliniky v neděli vystrašila zpráva o plánovaném uzavření podniku, který v Ústí nad Labem funguje více než dvanáct let. Byli jsme se na místě podívat a zjistit, zda restaurace zavírá své brány natrvalo.

Situace u restaurace U Kojota v Mostě v pondělí 20. ledna.

U Kojota v Mostě se dál vyklízí trosky, na hřbitově vzniklo nové pietní místo

Týden po požáru mostecké restaurace U Kojota pokračovaly v pondělí 20. ledna vyklízecí práce ve vyhořelém objektu, který zůstává oplocen. Dělníci dopoledne odstraňovali a na valník nakládali další části zničeného interiéru. Vstup do kanceláří v horních patrech budovy byl zavřený. Pietní místo se stovkami svíček, s květinami a vzkazy bylo přemístěno na chodník, kde smuteční předměty zaplnily i dva stoly. Někteří kolemjdoucí se tam zastavují a mlčky dávají najevo soustrast.

Strahováček, kdysi pulzující letní restaurace na pláži u Máchova jezera, čeká na svou druhou šanci.

Ikonickou restauraci u Mácháče čeká obnova. Doksy mají plány pro Strahováček

/FOTO, VIDEO/ Strahováček, kdysi pulzující letní restaurace na pláži u Máchova jezera, čeká na svou druhou šanci. Město Doksy představilo ambiciózní plán revitalizace, který slibuje obnovu budovy se zajímavou historií a jejího okolí. Zatímco někteří obyvatelé vítají návrat k tradicím, jiní volají po investicích do čistější vody. Jak se město rozhodne a co to znamená pro budoucnost této ikonické lokality?