Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Objekt bývalé Jednoty, 4. srpna 2023.

Z budovy Jednoty mizí plášť. Chystá se proměna s exotickou restaurací na střeše

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Z horních pater nevzhledného objektu na třídě Svobody v Olomouci zbude jen nosný skelet. Proměna bývalé administrativní budovy Jednoty z přelomu 60. a 70. let minulého století začíná. Hotovo by mohlo být do dvou až tří let. Obchody v parteru jsou během stavby otevřené, o supermarket Albert zákazníci nepřijdou.

Kvalitní suroviny jsou základem úspěchu, shodují se zmrzlináři na Rychnovsku. Ilustrační foto.

Kde je na Rychnovsku nejlepší zmrzlina? U Solnice vám ji natočí přímo do auta

Objednat si hamburger z okénka auta je dnes běžná věc. Ale zastavit si takto jen pro zmrzlinu? Tuhle novinku mají v Ještěticích na silnici mezi Rychnovem nad Kněžnou a Novým Městem nad Metují. „Je neuvěřitelné, jak to funguje. Od počátku to má velký ohlas. Hodně toho využívají třeba řidiči dodávek, protože dnes hraje čas velkou roli, každý spěchá. Pokud vím, nikde jinde to nemají,“ pochvaluje si zájem šéf Zmrzlina Drive Milan Jarkovský.

Květinová výzdoba Arionovy kašny v Olomouci. Ilustrační foto.

Soutěž o nejkrásnější květinovou výzdobu jde do finále. Kdo vyhraje skvělé ceny?

Obrovský zájem byl o letošní ročník květinové soutěže vyhlášené Olomouckým spolkem okrašlovacím. Datum uzávěrky soutěže členové spolku posunuli o tři dny, díky čemuž se přihlásilo mnoho dalších milovníků květin. Dohromady došlo více než sto fotografií. Odborná porota z nich vybere pět nejlepších snímků květinových zahrad, oken a domů v každé kategorii. O absolutním výherci letošního ročníku soutěže rozhodnou sami čtenáři Deníku.

Ceny v řetězcích rychlého občerstvení již loni reagovaly na růst inflace a nákladů firem. McDonald's například u cheeseburgeru minulý rok ceny upravil dvakrát a doporučená cena se zvýšila o pětinu na 42 Kč

Češi a jídlo: Průměrná útrata ve fast foodech stoupla, vyplývá z dostupných dat

Zákazníci restaurací nabízejících rychlé občerstvení zaplatili ve druhém čtvrtletí za jednu návštěvu v průměru 189 korun. Meziročně je to o šest procent více, před rokem byla průměrná útrata 178 korun. Naopak průměrná útrata v restauracích ve stejném období klesla na 256 korun, loni lidé ve druhém čtvrtletí zaplatili 278 korun, tedy zhruba o osm procent víc. Vyplývá to z analýzy dat společnosti Patron GO, která sleduje transakce platebními kartami 53 tisíc uživatelů. Podle ní klesla i průměrná útrata v obchodech.

Michal Mládek provozuje coby franšízant desítku restaurací McDonald’s.

Chutě lidí se tříbí, hranolky a cheeseburger ale dál vedou, říká šéf „Mekáčů“

Značce McDonald’s zůstává Jihočech Michal Mládek věrný třicet let. Začínal v kuchyni, nyní provozuje desítku restaurací nejen v našem kraji. V rozhovoru se zamýšlí nad tím, proč je tento řetězec rychlého občerstvení u nás nejoblíbenější. Popisuje ale také krok s dobou, díky němuž si teď jídlo můžete objednat přímo od stolu pomocí mobilu. A překvapuje tím, že u McDonald’s jsou velkým hitem sýry.

Na veřejné záchodky ve Stříbře se nemusíte bát vstoupit. Je tam dokonale čisto. O pořádek se zde stará Anna Bénová.

Na veřejných toaletách ve Stříbře to voní třeba i po perníku

Zejména v letních měsících patří Stříbro mezi časté cíle turistů a táborníků. Deník se vypravil zjistit, co je potká ve chvíli, kdy si budou potřebovat ve městě horníků „odskočit“. Informační cedule v hlavní Benešově ulici u náměstí nasměruje každého naprosto bezpečně, a to i vozíčkáře.

Ilustrační foto

Velké srovnání cen obědů: Ve většině regionů zdražování zpomaluje

V průběhu prvního pololetí stoupla průměrná cena oběda o 2,7 % na 182,4 koruny. Ve srovnání s druhou polovinou loňského roku, kdy v důsledku inflace ceny poledního menu napříč republikou vzrostly o více než desetinu, tak došlo k výraznému zpomalení zdražování. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred.

Média v poslední době často popisují Chorvatsko jako zemi, která se snaží z návštěvníků vyždímat co nejvíce peněz, a proto v poslední době vyšponovala ceny za jídlo a služby. Místní restauratéři s tím ale nesouhlasí

Antichorvatská kampaň? Místní se diví zprávám o extrémní drahotě

Tradiční bašta českých turistů se nyní nepotýká jen s vysokými teplotami, ale i atakem ze strany médií. Ta často popisují Chorvatsko jako zemi, která se snaží z návštěvníků vyždímat co nejvíce peněz, a proto v poslední době vyšponovala ceny za jídlo a služby. S tím však nesouhlasí nejen místní restauratéři, ale i turistická centra. Tyto zprávy považují za kampaň.

Restaurace U Bukáčků v Přerově.

Kartou nebo cash? V Přerově se platí hotově jen někde

V přerovské restauraci Base Camp se odjakživa platilo jen hotově. A podle provozovatelky Lenky Sasákové to tak i do budoucna zůstane. Mezi mladými lidmi oblíbená hospůdka je ale v Přerově spíše výjimkou. Většina místních podniků nabízí možnost bezhotovostní platby, i když jejich majitelé připouštějí, že to někdy zdržuje.

Pardubické letní kino Rebel. V Pardubicích byla posledním velkým trhákem světová předpremiéra filmu Brutální vedro.

Souboj letních kin: Pardubice mají vstup zdarma, Hradec láká na restauraci

V Hradci Králové letní kino podporuje město, přesto tu vybírají vstupné. V Pardubicích na letní filmy lidé chodí každý den a zadarmo. Kina pod širým nebem ve východočeských metropolích mají přesto ledasco společného: Oblíbený areál u vody, řady návštěvníků i nabídku filmových trháků. Deník se je pokusil porovnat. Je lepší Rebel nebo Širák? Hlasujte v anketě pod článkem. 

Karviná-Fryštát, bistro BOK of KA.

Restaurace Havířov a Karviná: Na obědy s kartou, na pivo raději s hotovostí

Můžu vyrazit na oběd nebo na pivo bez peněz? Mohu spoléhat na to, že všude berou karty, nebo musím mít hotovost? Otázky, na které se v roce 2023 nabízí zdánlivě jednoduchá odpověď, a sice, že všude se dá dnes platit kartou. Ale je tomu opravdu tak? Jaká je realita, zjišťoval Deník v centrech dvou největších měst okresu – Havířova a Karviné.

Platební karta. Bezkontaktní platba. Ilustrační foto.

Ve většině zlínských restaurací zaplatíte kartou. Hotovost nepotřebujete

Karty nebereme, pouze hotovost. Tak tuto větu uslyšíte ve zlínských restauracích jen zřídka. Většina z oslovených podniků v krajském městě bere platební terminál jako samozřejmost. Ano, lidé si zvykli platit kartou, telefonem nebo chytrými hodinkami téměř kdekoli a cokoli. Ale i tak se hotovost v kapse občas hodí.

Ramzová v Jeseníkách.

Jen hotově? Jak je to s placením kartou v restauracích v Jeseníkách

Karta, nebo jen bankovky a mince? Dostupnost bezhotovostních plateb v horských střediscích či na venkově se stala hlavním tématem letošní letní sezony. Deník se vydal do restaurací v jednom z horských středisek v Jeseníkách zmapovat, jaká zde ohledně způsobu plateb panuje situace. A hlavně se zeptat samotných restauratérů, proč dávají přednost hotovosti nebo naopak karty přijímají.

Placení kartou může být v Českém Švýcarsku problematické, především ve Hřensku.

Bez peněz v Hřensku ani ránu. Zaplatit v hospodách kartou je téměř nemožné

/FOTO, VIDEO/ Vzít si telefon, klíče a vyrazit na výlet. Takto vybavena chodí do přírody řada lidí. Spoléhají na to, že během některé z přestávek se nají v restauraci a útratu zaplatí kartou. V Českém Švýcarsku, především ve Hřensku, ale mohou takoví výletníci narazit. Jednoduché pípnutí a odchod totiž téměř žádné restaurace ve Hřensku neakceptují. Údajně kvůli špatnému mobilnímu signálu.

Placení kartou může být v Českém Švýcarsku problematické, především ve Hřensku.

Bez peněz do Hřenska nelez! Zaplatit v hospodách kartou je téměř nemožné

/FOTO, VIDEO/ Vzít si telefon, klíče a vyrazit na výlet. Takto vybavena chodí do přírody řada lidí. Spoléhají na to, že během některé z přestávek se nají v restauraci a útratu zaplatí kartou. V Českém Švýcarsku, především ve Hřensku, ale mohou takoví výletníci narazit. Jednoduché pípnutí a odchod totiž téměř žádné restaurace ve Hřensku neakceptují. Údajně kvůli špatnému mobilnímu signálu.

Někteří podnikatelé v lázeňském městě se rozhodli platební karty nezavádět.

Na dovolenou do Třeboně i s hotovostí v kapse. Platební karty tu neberou všude

Léto je v plném proudu a řada z nás cestuje za rekreací po celé republice. Dovolenkáři by ale vždy měli myslet na dostatek hotovosti v peněžence. Trend rozšiřování plateb kartou se totiž podle průzkumů v letošním roce otočil. Jedním z důvodů by mohlo být zrušení elektronické evidence tržeb. Některé podniky ale platby kartou vůbec nezavedly a do budoucna to ani neplánují. Přijímání kreditních karet si totiž stát nemůže nijak vynutit a je na svobodném rozhodnutí každého podnikatele.

Ilustrační foto

Bezhotovostní platby jsou pro mladší generaci pohodlné, někde ale vyžadují cash

Platit budete kartou nebo hotově? Lidé, kteří vyrážejí na oběd do některé z restaurací nebo hospůdek v historickém centru Olomouce mají na výběr. Zaplatit za útratu běžnou platební nebo třeba stravenkovou kartou jim stále častěji umožňují i podniky mimo centrum. Některé hospody tím vyšly hostům vstříc, protože si je chtějí udržet nejen dobrým jídlem a pitím, ale právě možností bezhotovostní platby.

Ilustrační foto

Hotovost nebo platební karty? Mladá generace teď většinou platí mobilem

Platit budete kartou nebo hotově? Lidé, kteří vyrážejí na oběd do některé z restaurací nebo hospůdek v historickém centru Olomouce mají na výběr. Zaplatit za útratu běžnou platební nebo třeba stravenkovou kartou jim stále častěji umožňují i podniky mimo centrum. Některé hospody tím vyšly hostům vstříc, protože si je chtějí udržet nejen dobrým jídlem a pitím, ale právě možností bezhotovostní platby.

Současná vlna veder způsobuje problémy lidem, podepisuje se i na plzeňských trávnících.

Vedro se v sobotu vrátí, život komplikuje seniorům i restauratérům

/VIDEOANKETA/ Poslední dny se opět lidé potýkají s problémy způsobenými vysokými teplotami. Na mnoha místech v České republice naměřili během týdne přes 34 stupně Celsia. V pondělí dokonce padl rekord pro 10. červenec z roku 1984, když v plzeňském Bolevci naměřili 36,5 stupně Celsia.

Možnosti platby kartou se na Tachovsku různí. Do Konstantinek je lepší jet s hotovostí, ve Stříbře či Kladrubech ji nepotřebujete, s kartou vystačíte.

Do Konstantinek vyrazte raději s hotovostí než s platební kartou

Pokud vyrazíte na výlet do lázeňského městečka Konstantinovy Lázně na Tachovsku, raději než bankovní kartu mějte v peněžence připravenou hotovost. Dvě ze tří restaurací na hlavní Lázeňské ulici totiž platbu kartou nepřijímají. Pokud se chcete najíst ve Stříbře, Kladrubech či Tachově, tak kartu bez problémů využijete.

Ilustrační snímek

V hospodě jen hotově? V Olomouci lze platit kartou i za makrelu na hřišti

Kartou, nebo hotově? Lidé, kteří vyrážejí na oběd do některé z restaurací nebo hospůdek v historickém centru Olomouce mají obvykle na výběr. Zaplatit za útratu běžnou platební nebo třeba stravenkovou kartou jim stále častěji umožňují i podniky mimo centrum. Některé hospody tím vyšly hostům vstříc, protože si je chtějí udržet nejen dobrým jídlem a pitím, ale právě možností bezhotovostní platby.

Ilustrační foto

Jen hotově? V Olomouci lze platit kartou i za makrelu na hřišti

Kartou, nebo hotově? Lidé, kteří vyrážejí na oběd do některé z restaurací nebo hospůdek v historickém centru Olomouce mají obvykle na výběr. Zaplatit za útratu běžnou platební nebo třeba stravenkovou kartou jim stále častěji umožňují i podniky mimo centrum. Některé hospody tím vyšly hostům vstříc, protože si je chtějí udržet nejen dobrým jídlem a pitím, ale právě možností bezhotovostní platby.

Luka Bulić

Mama ŠČ!, Johnny Däpp i Sladké mámení. Deset písní, které uslyšíte v Chorvatsku

Chorvati milují elektronickou hudbu a nejlépe pop. Hity těchto žánrů nejspíš zaslechnete v místních restauracích a na plážových diskotékách. Colonia, Let 3, Massimo, Detour nebo Maja Šuput, to jsou jen některá jména populárních chorvatských kapel a interpretů. A třeba skupinu Karma překvapivě zaujalo Sladké mámení Heleny Vondráčkové.