Plzeňská Spilka slaví rok. Za tu dobu tu načepovali statisíce piv
Je to rok, co se na mapu plzeňských restaurací vrátila legendární Hospoda Na Spilce. Najdete ji přímo v areálu plzeňského pivovaru a patří k největším v Česku.
Je to rok, co se na mapu plzeňských restaurací vrátila legendární Hospoda Na Spilce. Najdete ji přímo v areálu plzeňského pivovaru a patří k největším v Česku.
Zvyky klientů, kteří jezdí na Lipensko, se změnily. Lipenští podnikatelé se shodují, že ti kteří přijedou, šetří. Do restaurací chodí jen málo, zvažují příjezd do poslední chvíle a zkracují termíny pobytu.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Z horních pater nevzhledného objektu na třídě Svobody v Olomouci zbude jen nosný skelet. Proměna bývalé administrativní budovy Jednoty z přelomu 60. a 70. let minulého století začíná. Hotovo by mohlo být do dvou až tří let. Obchody v parteru jsou během stavby otevřené, o supermarket Albert zákazníci nepřijdou.
Zvyky klientů, kteří jezdí na Lipensko, se změnily. Lipenští podnikatelé se shodují, že ti kteří přijedou, šetří. Do restaurací chodí jen málo, zvažují příjezd do poslední chvíle a zkracují termíny pobytu.
/VIDEO/ S důležitými svědky výtržnictví a fyzického napadení, které se odehrály 10. června v Jabloneckých Pasekách, by ráda mluvila policie. Jde o několik lidí, které zaznamenaly kamery nedaleko restaurace.
Kdokoli může přijít a dostane plnohodnotný oběd zadarmo. Takový přístup mají v Mohelenském dvoře v Mohelně na Třebíčsku, už sedmý měsíc v kuse.
Druhý srpnový víkend lákají na Cibulové slavnosti pořadatelé z rakouského Laa an der Thaya. Na náměstí se představí místní farmáři, přímí prodejci, restaurace a vystavovatelé spolu s bohatým hudebním programem.
Objednat si hamburger z okénka auta je dnes běžná věc. Ale zastavit si takto jen pro zmrzlinu? Tuhle novinku mají v Ještěticích na silnici mezi Rychnovem nad Kněžnou a Novým Městem nad Metují. „Je neuvěřitelné, jak to funguje. Od počátku to má velký ohlas. Hodně toho využívají třeba řidiči dodávek, protože dnes hraje čas velkou roli, každý spěchá. Pokud vím, nikde jinde to nemají,“ pochvaluje si zájem šéf Zmrzlina Drive Milan Jarkovský.
Obrovský zájem byl o letošní ročník květinové soutěže vyhlášené Olomouckým spolkem okrašlovacím. Datum uzávěrky soutěže členové spolku posunuli o tři dny, díky čemuž se přihlásilo mnoho dalších milovníků květin. Dohromady došlo více než sto fotografií. Odborná porota z nich vybere pět nejlepších snímků květinových zahrad, oken a domů v každé kategorii. O absolutním výherci letošního ročníku soutěže rozhodnou sami čtenáři Deníku.
Sprintem přes plot skončilo vyloupení restaurace v Karviné, kterého se měl dopustit třiačtyřicetiletý muž. Ten pak uvedl, že byl pod vlivem drog.
Zákazníci restaurací nabízejících rychlé občerstvení zaplatili ve druhém čtvrtletí za jednu návštěvu v průměru 189 korun. Meziročně je to o šest procent více, před rokem byla průměrná útrata 178 korun. Naopak průměrná útrata v restauracích ve stejném období klesla na 256 korun, loni lidé ve druhém čtvrtletí zaplatili 278 korun, tedy zhruba o osm procent víc. Vyplývá to z analýzy dat společnosti Patron GO, která sleduje transakce platebními kartami 53 tisíc uživatelů. Podle ní klesla i průměrná útrata v obchodech.
Značce McDonald’s zůstává Jihočech Michal Mládek věrný třicet let. Začínal v kuchyni, nyní provozuje desítku restaurací nejen v našem kraji. V rozhovoru se zamýšlí nad tím, proč je tento řetězec rychlého občerstvení u nás nejoblíbenější. Popisuje ale také krok s dobou, díky němuž si teď jídlo můžete objednat přímo od stolu pomocí mobilu. A překvapuje tím, že u McDonald’s jsou velkým hitem sýry.
Hotovost ve výši téměř 900 tisíc korun si včera odnesl zloděj z restaurace s barem v ulici 1. máje ve Vimperku. Policisté po něm pátrají a o informace prosí i veřejnost.
/FOTO, VIDEO/ V plném proudu je stavba nového rychlého občerstvení v obchodní zóně za Tyršovým mostem v Litoměřicích. Jak Deník zjistil, KFC tu má začít fungovat už do Vánoc.
Když karvinští policisté vyjížděli řešit vloupání do restaurace v Mizerově, podařilo se jim zadržet muže, který měl na svědomí mnohem více skutků.
Zejména v letních měsících patří Stříbro mezi časté cíle turistů a táborníků. Deník se vypravil zjistit, co je potká ve chvíli, kdy si budou potřebovat ve městě horníků „odskočit“. Informační cedule v hlavní Benešově ulici u náměstí nasměruje každého naprosto bezpečně, a to i vozíčkáře.
Síla sociálních sítí pomohla vyřešit krádež. A to i bez zásahu policie. Z restaurace Udírna v Jindřichově Hradci v sobotu o uplynulém víkendu zmizela koloběžka malé dcerky majitelů. Bez ostychu si ji přivlastnila rodina z Prahy, která se do restauračního zařízení přišla najíst.
V průběhu prvního pololetí stoupla průměrná cena oběda o 2,7 % na 182,4 koruny. Ve srovnání s druhou polovinou loňského roku, kdy v důsledku inflace ceny poledního menu napříč republikou vzrostly o více než desetinu, tak došlo k výraznému zpomalení zdražování. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred.
Zajít v Olomouci na polední menu a zaplatit méně než 150 korun? Restaurací a hospod, které nabízejí hostům polévku a hlavní chod za tuto částku, v krajském městě postupně ubývá.
/FOTO/ Druhý koncert prázdninového cyklu Hudební léto u Dačického pořádaného kutnohorským spolkem Kultura do města na zahradě stylového restaurantu Dačický v Rakově ulici bude patřit v pátek 28. července od 20.30 kultovní pražské kapele Echt!
/VIDEO/ Polehávání na lavičkách vedle zahrádek, poptávání drobných či cigaret od zákazníků. Na problémy s bezdomovci a opilci si stěžují restauratéři z centra Brna. Strážníci naopak tvrdí, že se přes léto situace na náměstí Svobody zlepšila.
Polehávání na lavičkách vedle zahrádek, poptávání drobných či cigaret od zákazníků. Na problémy s bezdomovci a opilci si stěžují restauratéři z centra Brna. Strážníci naopak tvrdí, že se přes léto situace na náměstí Svobody zlepšila.
Javornický výběžek je úzké české území ze tří stran obklopené Polskem. Místní několikrát denně dostanou od svého operátora sms "Vítejte v Polsku".
Mají lidé v hospodách a kavárnách možnost zaplatit kartou? Toto téma se stalo diskutovaným během uplynulých týdnů. Řada provozovatelů či majitelů restauračních zařízení bezhotovostní variantu z nejrůznějších důvodů zrušili a začali brát pouze mince a bankovky.
Tradiční bašta českých turistů se nyní nepotýká jen s vysokými teplotami, ale i atakem ze strany médií. Ta často popisují Chorvatsko jako zemi, která se snaží z návštěvníků vyždímat co nejvíce peněz, a proto v poslední době vyšponovala ceny za jídlo a služby. S tím však nesouhlasí nejen místní restauratéři, ale i turistická centra. Tyto zprávy považují za kampaň.
Stalo se z toho během léta velké téma, které zase rozděluje společnost. Řada českých obchodníků v posledních měsících z nejrůznějších důvodů přestala akceptovat platby kartou. I proto Deník vyrazil do centra Krnova zjišťovat, zda také zde existují podniky, které odmítají platby kartou.
V přerovské restauraci Base Camp se odjakživa platilo jen hotově. A podle provozovatelky Lenky Sasákové to tak i do budoucna zůstane. Mezi mladými lidmi oblíbená hospůdka je ale v Přerově spíše výjimkou. Většina místních podniků nabízí možnost bezhotovostní platby, i když jejich majitelé připouštějí, že to někdy zdržuje.
V Hradci Králové letní kino podporuje město, přesto tu vybírají vstupné. V Pardubicích na letní filmy lidé chodí každý den a zadarmo. Kina pod širým nebem ve východočeských metropolích mají přesto ledasco společného: Oblíbený areál u vody, řady návštěvníků i nabídku filmových trháků. Deník se je pokusil porovnat. Je lepší Rebel nebo Širák? Hlasujte v anketě pod článkem.
Můžu vyrazit na oběd nebo na pivo bez peněz? Mohu spoléhat na to, že všude berou karty, nebo musím mít hotovost? Otázky, na které se v roce 2023 nabízí zdánlivě jednoduchá odpověď, a sice, že všude se dá dnes platit kartou. Ale je tomu opravdu tak? Jaká je realita, zjišťoval Deník v centrech dvou největších měst okresu – Havířova a Karviné.
Karty nebereme, pouze hotovost. Tak tuto větu uslyšíte ve zlínských restauracích jen zřídka. Většina z oslovených podniků v krajském městě bere platební terminál jako samozřejmost. Ano, lidé si zvykli platit kartou, telefonem nebo chytrými hodinkami téměř kdekoli a cokoli. Ale i tak se hotovost v kapse občas hodí.
Restaurace v Předměřicích nad Jizerou měla na konci června nezvanou návštěvu. Zloděj se však dlouho ze své kořisti v podobě několika desítek tisíc korun neradoval a nyní mu hrozí i dva roky vězení.
Karta, nebo jen bankovky a mince? Dostupnost bezhotovostních plateb v horských střediscích či na venkově se stala hlavním tématem letošní letní sezony. Deník se vydal do restaurací v jednom z horských středisek v Jeseníkách zmapovat, jaká zde ohledně způsobu plateb panuje situace. A hlavně se zeptat samotných restauratérů, proč dávají přednost hotovosti nebo naopak karty přijímají.
V celé řadě restaurací, barů i vyhlášených hospod v Uherském Hradišti i jinde na Slovácku nelze zaplatit kreditními kartami, ale jen hotově. Dokonce ani v hojně navštěvovaném motorestu Samota ve Chřibech nepochodíte jinak než s hotovostí.
/FOTO, VIDEO/ Vzít si telefon, klíče a vyrazit na výlet. Takto vybavena chodí do přírody řada lidí. Spoléhají na to, že během některé z přestávek se nají v restauraci a útratu zaplatí kartou. V Českém Švýcarsku, především ve Hřensku, ale mohou takoví výletníci narazit. Jednoduché pípnutí a odchod totiž téměř žádné restaurace ve Hřensku neakceptují. Údajně kvůli špatnému mobilnímu signálu.
/FOTO, VIDEO/ Vzít si telefon, klíče a vyrazit na výlet. Takto vybavena chodí do přírody řada lidí. Spoléhají na to, že během některé z přestávek se nají v restauraci a útratu zaplatí kartou. V Českém Švýcarsku, především ve Hřensku, ale mohou takoví výletníci narazit. Jednoduché pípnutí a odchod totiž téměř žádné restaurace ve Hřensku neakceptují. Údajně kvůli špatnému mobilnímu signálu.
/VIDEO/ Slunečný den láká ke koupání. U recepce v Campu Bítov u Vranovské přehrady postává muž. Chtěl by místo pro malý stan. „A zaplatím kartou,“ hlásí. Je to jeden z mála okamžiků, kdy se mu jeho požadavek splní. Ve zbytku areálu, který se přes léto plní turisty, už kartou nezaplatí.
Léto je v plném proudu a řada z nás cestuje za rekreací po celé republice. Dovolenkáři by ale vždy měli myslet na dostatek hotovosti v peněžence. Trend rozšiřování plateb kartou se totiž podle průzkumů v letošním roce otočil. Jedním z důvodů by mohlo být zrušení elektronické evidence tržeb. Některé podniky ale platby kartou vůbec nezavedly a do budoucna to ani neplánují. Přijímání kreditních karet si totiž stát nemůže nijak vynutit a je na svobodném rozhodnutí každého podnikatele.
V drtivé většině restaurací nebo hospod na Českobudějovicku se platí kartou i hotovostí. Nápis „Karty nebereme“ najdete už jen na pár posledních podnicích. Proč restauratéři hájí hotovost?
Chodí do školky, jezdí do hotelu nebo na masáže. Někteří mají i své výživové poradce. Psí parťáci už dávno nemusí jen hlídat na zahradě u domu. Pokud to vaše peněženka dovolí, může si váš pes užívat péče a luxusu.
Dvaadvacetiletý Petr Zejkan vystudoval mezinárodní vztahy a práva, dnes vede úspěšnou restauraci v Jablonci nad Nisou a významně podporuje obyvatele Ukrajiny.
Platit budete kartou nebo hotově? Lidé, kteří vyrážejí na oběd do některé z restaurací nebo hospůdek v historickém centru Olomouce mají na výběr. Zaplatit za útratu běžnou platební nebo třeba stravenkovou kartou jim stále častěji umožňují i podniky mimo centrum. Některé hospody tím vyšly hostům vstříc, protože si je chtějí udržet nejen dobrým jídlem a pitím, ale právě možností bezhotovostní platby.
Platit budete kartou nebo hotově? Lidé, kteří vyrážejí na oběd do některé z restaurací nebo hospůdek v historickém centru Olomouce mají na výběr. Zaplatit za útratu běžnou platební nebo třeba stravenkovou kartou jim stále častěji umožňují i podniky mimo centrum. Některé hospody tím vyšly hostům vstříc, protože si je chtějí udržet nejen dobrým jídlem a pitím, ale právě možností bezhotovostní platby.
/ANKETA: KARTOU NEBO HOTOVOSTÍ?/ Grandhotel Ambassador Národní dům stojí v samém centru Karlových Varů. Na svých webových stránkách se prezentuje nabídkou vysokého standardu hotelových a společensko-kulturních služeb.
/VIDEOANKETA/ Poslední dny se opět lidé potýkají s problémy způsobenými vysokými teplotami. Na mnoha místech v České republice naměřili během týdne přes 34 stupně Celsia. V pondělí dokonce padl rekord pro 10. červenec z roku 1984, když v plzeňském Bolevci naměřili 36,5 stupně Celsia.
Pokud vyrazíte na výlet do lázeňského městečka Konstantinovy Lázně na Tachovsku, raději než bankovní kartu mějte v peněžence připravenou hotovost. Dvě ze tří restaurací na hlavní Lázeňské ulici totiž platbu kartou nepřijímají. Pokud se chcete najíst ve Stříbře, Kladrubech či Tachově, tak kartu bez problémů využijete.
Kartou, nebo hotově? Lidé, kteří vyrážejí na oběd do některé z restaurací nebo hospůdek v historickém centru Olomouce mají obvykle na výběr. Zaplatit za útratu běžnou platební nebo třeba stravenkovou kartou jim stále častěji umožňují i podniky mimo centrum. Některé hospody tím vyšly hostům vstříc, protože si je chtějí udržet nejen dobrým jídlem a pitím, ale právě možností bezhotovostní platby.
Kartou, nebo hotově? Lidé, kteří vyrážejí na oběd do některé z restaurací nebo hospůdek v historickém centru Olomouce mají obvykle na výběr. Zaplatit za útratu běžnou platební nebo třeba stravenkovou kartou jim stále častěji umožňují i podniky mimo centrum. Některé hospody tím vyšly hostům vstříc, protože si je chtějí udržet nejen dobrým jídlem a pitím, ale právě možností bezhotovostní platby.
Chorvati milují elektronickou hudbu a nejlépe pop. Hity těchto žánrů nejspíš zaslechnete v místních restauracích a na plážových diskotékách. Colonia, Let 3, Massimo, Detour nebo Maja Šuput, to jsou jen některá jména populárních chorvatských kapel a interpretů. A třeba skupinu Karma překvapivě zaujalo Sladké mámení Heleny Vondráčkové.
Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou na Lounsku a Žatecku. Přidáváme i tipy z okolních regionů.
Řešíte, co si dát dobrého k obědu v Chebu a nezaplatít za to majlant? Deník spolu s některými restauracemi připravil nabídku obědového menu. Nechte se inspirovat.