Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Šlechtova restaurace.

Dokončení opravy Šlechtovy restaurace vyjde na téměř 200 milionů korun

Dokončení rekonstrukce Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce vyjde předběžně na téměř 200 milionů korun. Hlavní město vypíše tendr, ve kterém bude hledat stavebníka. Vzniknou tři gastroprovozy, při rekonstrukčních pracích se opraví kolonáda, altán či svah nad restaurací. V nedokončených prostorách také dělníci doplní příčky a vybudují výtah a udělají rovněž rozvody inženýrských sítí. Vypsání zakázky schválili pražští zastupitelé.

Práce s regionálními potravinami a benefiční akce otužilců se dají skloubit, obě přinášejí radost.

Za covidu poslali nás hostinské k vodě. A tak jsem tam šel, říká René Salaquarda

Salaquarda. Toto neobvyklé příjmení, které nosí jen pár desítek lidí v Česku, má i René, osmačtyřicetiletý majitel rodinné restaurace Na Zámku v Chrasti na Chrudimsku. Vedle svého angažmá v gastronomii, kde si zakládá na regionálních farmářských potravinách, vytvořil známý spolek otužilců. A to rovnou s benefičním přesahem.

Hostem videopodcastu Byznys Kafe byl ředitel pro maloobchodní prodej firmy WOLT František Cmunt

Hitem jsou stále hamburgery. Kurýr už vám ale k obědu přibere i nákup z e-shopu

On-line nakupování z pohodlí domova má v oblibě stále více Čechů. Jednoduše přes některou z aplikací v mobilu si objednávají jídlo z restaurací a bister, nebo si pořizují potraviny, spotřební zboží, módu či elektroniku. Společnost Wolt se snaží všechny tyto nákupy spojit a svými kurýry doručovat lidem rychle jak obědy, tak třeba i nákup z obchodu či věci z lékárny. Jak se tyto služby vyvíjejí a jaké další novinky na zákazníky čekají? To prozradil František Cmunt, ředitel pro maloobchodní prodej firmy Wolt, který byl hostem dalšího dílu pořadu Byznys kafe.

Ilustrační foto.

Kde mají v Žatci nejlepší smažený sýr? Milovníci klasiky mají oblíbené podniky

Smažený sýr? Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a v restauracích to dobře vědí. Obalený sýr s hranolky, kroketami nebo vařenými bramborami nabízejí také v Žatci při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. V nabídce je obalovaný eidam, hermelín i Gouda, cena se liší od hospody a hmotnosti porce. Podstatné také je, zda je v ní započtena i příloha.

Ilustrační foto.

Kam na Liberecku na smažený sýr? Do výzvy se zapojili čtenáři Deníku

Smažený sýr je fenoménem české gastronomie, který si získal srdce mnohých gurmánů napříč cenovými kategoriemi. Ptali jsme se čtenářů, kde na Liberecku podávají ten nejlepší. Od hospodských klasik po luxusní restaurace, přinášíme vám tipy na místa, kde si na tomto oblíbeném jídle pochutnáte nejvíce.

Smažený sýr. Smažák. Ilustrační foto

Smažák! Česká klasika. Kde je podle vás nejlepší na Chrudimsku? Máme pár tipů

Kdo by nemiloval smažený sýr? Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Osvěžením pro gurmány jsou také smažené olomoucké tvarůžky nebo obalovaný romadur, které lze na Chrudimsku v několika restauracích na Chrudimsku ochutnat. Kde mají smažák na Chrudimsku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu? 

Smažený sýr. Smažák. Ilustrační foto

Smažák! Česká klasika. Kde ho mají podle vás nejlepší na Orlicku? Máme pár tipů

Legendární smažák patří mezi stálice v meníčku restaurací a hospod v Čechách, v nadsázce patří mezi naše národní jídla. Nejlépe v kombinaci s hranolkami a nebo vařeným bramborem. Pomyslnou tečkou je pak tatarka. Jinak tomu není na Orlickoústecku, kde mohli také čtenáři Deníku v naší výzvě vybírat ze svých oblíbených restaurací a hospod, které právě tento pokrm mají v nabídce. Kde ho mají na Orlicku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu? 

Ilustrační foto.

Čtenáři vybrali. Kam na Jablonecku chodí rádi na smažený sýr?

Jedna z největších pochoutek Čechů. Smažák, správně smažený sýr, má v našich končinách až neuvěřitelnou pověst. Oslovili jsme veřejnost a ptali se, kde dělají nejlepší „smažák“. V článku tak najdete pět jabloneckých restaurací, které podle místních připravují tento oblíbený pokrm nejlépe. Zjistěte, jaké ingredience a techniky dělají z obyčejného smažáku kulinářský zážitek.    

Děčín usiluje o přestěhování K-centra. Nyní je ve hře bývalá restaurace Švejk, v areálu magistrátu kvůli nesouhlasu krajského úřadu být nemůže.

Děčín hledá nové místo pro K-centrum, ve hře je bývalá restaurace Švejk

/FOTO, VIDEO/ Nekonečný příběh děčínského K-centra, které chce město přestěhovat od domu dětí a mládeže na Teplické ulici, začal psát další kapitolu. Radnice začala na podnět Děčínského fóra jednat s majitelem bývalé restaurace Švejk nedaleko hypermarketu Tesco. Deníku se podařilo zjistit i cenu, o jaké se jedná.

Jedlík ze severní Moravy spořádal dvoukilový hamburger a ještě si dal nášup.

Chrudimský burgerový rekord padl, Radim Dvořáček nezklamal fanoušky

Třiatřicetiletý Ostravák Radim Dvořáček se velkého množství jídla nebojí. Ačkoliv váží kolem šedesáti kilogramů, dokáže porazit ty největší jedlíky. Na kanále YouTube má pod přezdívkou STEEL ROD Radim videa pořízená po celé Evropě a v Americe a zhlédly je desítky milionů lidí. V pondělí se v chrudimské restauraci Western Na Chrudimce vypořádal s obrovským hamburgerem a ještě si dal nášup v podobě minutky pro dva.

Ilustrační foto

Restaurace a kavárny ve Zlínském kraji bojují s rostoucími poplatky OSA

Ochranný svaz autorský (OSA) pro letošní rok zvyšuje poplatky za hudební produkci v návaznosti na inflaci. Pro mnoho provozovatelů restaurací, kaváren i poskytovatelů dalších služeb ve Zlínském kraji, kteří používají hudbu jako kulisu ve svých provozovnách, jsou tyto poplatky dalšími z řady prudce rostoucích nákladů a zhoršují ještě více jejich finanční situaci. Začínají tedy hledat legální cesty, jak získat levnější alternativu.

Dům kultury ve Vsetíně

Ostudy Vsetína 4. díl: Dům kultury zůstal v minulém století

Valašský deník zmapoval současnou situaci ve Vsetíně a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem města. Ve čtvrtém díle jsme se zabývali Domem kultury. V anketě lze hlasovat pro největší ostudu a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud víte o ostudném či problémovém místě, pošlete nám tip na e-mail: iva.nedavaskova@denik.cz. 

Indické restaurace. Ilustrační snímek

Šokující video: Lidé v indické restauraci zvraceli krev, mohl za to suchý led

Z příjemného sobotního večera se stala noční můra. Pětice přátel si v indickém městě Gurugram vyšla na večeři do hotelové restaurace. Po jídle ale nevědomky snědli suchý led a začali kašlat a zvracet krev. Všech pět hostů skončilo v nemocnici. Policisté v úterý zatkli manažera hotelu. „Čelí obvinění z úmyslného ublížení na zdraví,“ uvedl policejní mluvčí.

Toalety v přerovském parku Michalov, které se nacházejí u bistra U Králíčka, procházejí rekonstrukcí.

V Michalově opraví toalety i hřiště. Najde konečně restaurace provozovatele?

Do přerovského parku Michalov, který letos slaví sto dvacet let své existence, míří investice města. Oprav se dočkají nejen toalety u bistra U Králíčka, které je oblíbenou zastávkou maminek s malými dětmi, ale město provede také úpravy dětského hřiště a oplocení parku. Radní nyní intenzivně shánějí nového nájemce opuštěné restaurace.

Robert Mitrovský v restauraci U Cechu v Novém Jáchymově

Chalupář oživil místní hospodu a připomíná hornický původ obce

Robert Mitrovský odmalička jezdil do Nového Jáchymova na chalupu. V roce 2015 se rozhodl prodat byt v Praze a postavil si tu dům. Navíc jeho manželka odtud pochází. Společně rádi navštěvovali restauraci U Cechu. Když ji ale nájemce opustil a byla uzavřená, přihlásil se vloni v říjnu do výběrového řízení, které obec vyhlásila.

Jarně velikonoční menu restaurace Na Gruntu.

Mladý šéfkuchař restaurace Na Gruntu Ondřej Kurák sází na tradici i modernu

Původně chtěl stavět dřevěné sruby a pracovat se dřevem jako jeho otec. Zhruba ve třinácti letech ale začal pomáhat v rodinné restauraci. Začínal u myčky a nádobí. Pohyboval se v kuchyni a koukal kuchařům pod ruce. A jejich práce a kreativita se mu zalíbila. Tehdy vařit ještě nemohl a ani neuměl, a tak začal sledovat kuchařské umění nejen v rodinné restauraci, ale i v tehdy populárních televizních pořadech.

Krumlovská restaurace Depo se stala dějištěm Gastro Challenge, vol. 1 o nejlepší tatarák.

V gastronomické bitvě v krumlovském Depu se soutěžilo o nejlepší tatarák

Kdo dělá nejlepší, nekrásnější a nejchutnější tatarák? To byla otázka, na níž se hledala odpověď v pilotním projektu soutěže Gastro Challenge, vol. 1, kterou vyhlásila českokrumlovská restaurace Depo. Bitva se konala ve čtvrtek 22. února a v prvním díle, z něhož by mohla vzejít nová kulinářská soutěž, se utkalo devět restaurací nejen z Českého Krumlova. Zapojili se i Lipeňáci.

Herec Petr Batěk si s kamarádem Petrem Fibingrem v Břeclavi otevřel restauraci v ulici Na Valtické.

Na jižní Moravu jsem nezanevřel, říká herec Batěk. Otevřel restauraci v Břeclavi

/FOTO, VIDEO/ Kvalitní služby, skvělé jídlo, dobré pití, vybraná muzika a hlavně pohoda. S takovou vizí se pustil do nového podnikání v Břeclavi herec Petr Batěk, který sem přesídlil z Mikulova, kde provozoval do konce loňského roku penzion. Společně s kamarádem Petrem Fibingrem chce oživit dřívější Grilrestaurant v ulici Na Valtické.

Šéfkuchařem v krkonošském resortu OREA Sklář v Harrachově je Richard Fuchs.

Vařím také podle tradičních receptur z Krkonoš, říká šéfkuchař z Harrachova

Zatímco se bavíme o předávání zkušeností mladším kolegům a lásce ke kuchařskému řemeslu, vzniká pod jeho rukama s naprostou lehkostí tříchodové degustační menu zahrnující burratu s tomatovou salsou a olivovou tapenádou, pečená prsa z perličky se sezónní zeleninou a pestem z černých lanýžů a grilovanou chobotnici s blanšírovanou zeleninou a gnocchi…

Městský dům je chloubou Přerova. Jeho restaurace je ale už od března uzavřena, protože se nedaří najít provozovatele.

Vyhlášené restaurace v Přerově zejí prázdnotou, provozovatelé se sem nehrnou

Vyhlášené přerovské restaurace, které lidé v minulosti rádi navštěvovali, jsou opuštěné. Už dva roky je zavřená restaurace v Městském domě, takže pohoštění během plesové sezony a kulturních akcí zajišťuje pouze cateringová firma. Od podzimu je navíc mimo provoz také oblíbená restaurace v parku Michalov, častý cíl rodinných výletů a návštěvníků promenádních koncertů. Park Michalov přitom právě letos slaví sto dvacet let od svého založení.

Městský dům

Vyhlášené restaurace v Přerově zejí prázdnotou, provozovatelé se sem nehrnou

Vyhlášené přerovské restaurace, které lidé v minulosti rádi navštěvovali, jsou opuštěné. Už dva roky je zavřená restaurace v Městském domě, takže pohoštění během plesové sezony a kulturních akcí zajišťuje pouze cateringová firma. Od podzimu je navíc mimo provoz také oblíbená restaurace v parku Michalov, častý cíl rodinných výletů a návštěvníků promenádních koncertů. Park Michalov přitom právě letos slaví sto dvacet let od svého založení.