Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Pension Vodotrysk. Ilustrační foto.

Památná hospodská rvačka v Krumlově skončila zdemolovaným Vodotryskem

Vydáte-li se po svých nebo autem k zámecké zahradě cestou kolem mlékárny, minete v ostré zatáčce u Chvalšinského potoka budovu, kde se říká U vodotrysku. Stojí tam osamoceně, vypadá, že je v pohodě, ale žádný vodotrysk tam není a nikdy nebyl. Poohlédneme-li do historie, pak zjistíme, že v 18. století na tomto místě nechali Schwarzenbergové vybudovat zařízení pro čerpání vody z potoku do zámecké zahrady.

Personál, na který mohla být originální ústecká vietnamská restaurace Hai Phong pyšná. Za její kuchyní přicházely davy, bývalo těžké tu sehnat stůl.

Ty chutě, ta jídla! Uběhlo 40 let od otevření první vietnamské restaurace u nás

Haiphong je dnes třetím největším městem Vietnamu a největším námořním přístavem. Když se v roce 1983 otevřela v Ústí nad Labem stejnojmenná vietnamská restaurace, vůbec první v Československu, málokdo tušil, že se téměř okamžitě stane žádaným přístavem nejen pro ústeckou vietnamskou komunitu, ale pro všechny, kdo hledají nezvyklý a kvalitní gurmánský zážitek.

Designový výčepní pult v Pivovarské restauraci.

Do pravěku, za Eduardem Štorchem či na Pivo ze sklepa. Svijany lákají na novinky

/FOTO, VIDEO/ Zámek Svijany odstartoval návštěvnickou sezónu na začátku května a u příležitosti sedmého výročí svého zpřístupnění si pro návštěvníky připravil překvapení v podobě unikátní expozice Neolitu a Eduarda Štorcha, která se nachází ve dvou zámeckých místnostech. Součástí expozice jsou tisíce odštípaných pazourků a stovky kamenných nástrojů z doby před 6,5 až sedmi tisíci let, tedy z období, kdy se na našem území usadili první zemědělci.

Finále Pohlreichova souboje restaurací - tým Long Story Short Olomouc, vpravo šéfkuchař Petr Heneš

Olomoucký Long Story Short bojoval ve finále Pohlreichova souboje restaurací

Moderní olomoucká restaurace Long Story Short se razantně zapsala do povědomí všech milovníků skvělé kuchyně. Přes několik výzev se provařila až do úplného finále televizního Pohlreichova souboje restaurací, do kterého se na počátku vydalo vybraných dvanáct výjimečných podniků z celé republiky. Olomoucká restaurace šla do klání tuzemské gastronomické špičky jako jediný zástupce z Moravy.

Zájezdní hostinec U Jiskrů ve Kbelnici měl úplně plno.

VIDEO: Pohlreich nám změnil klientelu, říká majitel slavného hostince U Jiskrů

První květnová sobota patřila dobrému jídlu. Zájezdní hostinec U Jiskrů v Kbelnici na Strakonicku připravil akci Zahradní festival. Jde prakticky o pokračování předešlých festivalů s podtitulem Drive – in. První ročník se konal v roce 2020 a byl jednou z možností, jak pokračovat v činnosti i v době covidových omezení. „Letošní ročník má podtitul Walk – in. Otevřeli jsme celý hostinec, tedy restauraci, stodolu, dvůr i zahradu,“ říká majitel hostince Martin Jiskra.

Hostinec U Sladovny, nyní uzavřený.

V Chrudimi zanikla kvůli drahotě řada vyhlášených restaurací. Mizí i obchody

/FOTO, VIDEO/ V posledních měsících zmizelo v Chrudimi z mapy města hned několik vyhlášených restaurací. Na jejich zániku se podepsaly stoupající ceny potravinových surovin, ale také drahé energie, klesající kupní síla zákazníků, chybějící personál nebo i nedostatek parkovacích míst v centru města. S podobným problém se ale potýká i Brandýs nad Orlicí a některá další města v kraji. Problémy začaly již s covidovou pandemií a současná situace je umocnila. Třeba v turistické Litomyšli ale naopak nové podniky vznikají. 

Rizoto existuje na tisíc způsobů, základ má ale stejný

Rizoto zachránilo Itálii v těžkých dobách. Dnes se podává i v nóbl restauracích

Když nevíme, co vařit, často sáhneme po jídlech na přípravu jednoduchých. Za jedno z nich lze označit rizoto, které můžeme připravit na různé způsoby a téměř nic na něm nejde pokazit. Druhů rizota je však mnoho a možná je až překvapivé, jaká věda je jen okolo výběru správné rýže nebo způsobu, kterým chceme rizoto uvařit.

Češi si oblíbili hotová jídla z obchodů. Výhodná je u nich cena, lákají i jména šéfkuchařů.

Přehledně: Podívejte se na osmnáct rad, jak ušetřit na jídle v restauracích

Kolem poledne s kolegy přerušit práci a vyrazit společně na oběd. Případně po návratu z práce vzít partnera na sklenku spojenou s večeří. Mnohde zažité rituály dostaly ránu při covidových opatřeních a tvrdě na ně dopadá i současná inflace a zdražování. Ne každý má totiž dost peněz na to, aby chodil denně z práce na oběd. Deník přináší čtenářům několik tipů, jak si navzdory krizi tuto kratochvíli neodepřít a přísun nutných živin neodbít pouze obligátní bagetou či salátem a studenou sekanou.

Ilustrační foto.

Nejoblíbenější restaurace? V Libereckém kraji mají úspěch kiosky

Jakou restauraci doporučit? Někdo preferuje luxus, jiný nízké ceny. Podle zákazníků je nejoblíbenějším podnikem v Libereckém kraji Krömerova bouda v areálu Protržené přehrady. Vyplynulo to z porovnání hodnocení uživatelů služeb mapy.cz a firmy.cz. V celorepublikovém žebříčku figuruje Krömerova bouda na 5. místě. Horská útulna vznikla v nové podobě v roce 2015, kdy ji nechal postavit státní podnik České lesy.

Karviná, smažení vepřového řízku. 18.4. 2023

Smažit řízek jen na 180 stupňů? Naprostý nesmysl, shodují se hospodští v Ostravě

Nechápavě až posměšně reagují majitelé restaurací v kraji na připravovanou vyhlášku, podle které budou kuchaři v restauracích moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků. „A jak to budou kontrolovat?“ ptají se mnozí z oslovených hospodských.

Karviná, smažení vepřového řízku. 18.4. 2023

Smažit jen na 180 stupňů? Nesmysl, záleží spíš na oleji, reagují hospodští

Nechápavě až posměšně reagují majitelé restaurací v kraji na připravovanou vyhlášku, podle které budou kuchaři v restauracích moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků. „A jak to budou kontrolovat?“ ptají se mnozí z oslovených hospodských.

Karviná, smažení vepřového řízku. 18.4. 2023

Smažit řízek jen na 180 stupňů? Nesmysl, shodují se hospodští na Karvinsku

Nechápavě až posměšně reagují majitelé restaurací v kraji na připravovanou vyhlášku, podle které budou kuchaři v restauracích moci připravovat pokrmy ve fritézách s maximální teplotou 180 stupňů. Předpisem chtějí úředníci chránit zdraví strávníků. „A jak to budou kontrolovat?“ ptají se mnozí z oslovených hospodských.

Lidé začali v restauracích hledat způsoby, jak na jídle ušetřit. Jedni si k jídlu odepřou pití, druzí se s porcí podělí s ostatními či si ji rozdělí na dva chody. Ilustrační foto

Češi vykoumali, jak v restauraci ušetřit. Někteří si i dělí porci na dva chody

Za poslední měsíce zdražilo jídlo v restauracích o desítky procent. Ukázalo se to například na číslech Českého statistického úřadu z posledního měsíce loňského roku. Právě v prosinci byla gastronomie se svým meziročním navýšením cen o 26 procent na vrcholu zdražování v Česku. Odrazilo se to i na přízni zákazníků. Ti, kteří však nakonec do restaurace zajdou, obracejí každou korunu a hledají způsoby, jak na jídle ušetřit. Jedni si k jídlu odepřou pití, druzí se s porcí podělí s ostatními či si ji rozdělí na dva chody.

Na novém okruhu pro kolečkové brusle v Brně se budou moct konat i závody.

Nová sportoviště v Brně: bruslaři i pískové hřiště, vzniknou u Anthroposu

Dříve tyto pozemky využívala armáda, nově v lokalitě u Anthroposu v brněnských Pisárkách vzniknou nová sportoviště. Městští radní ve středu vybrali firmu, která vybuduje první etapu sportovně-rekreačního areálu. „Jedná se o další významnou investici do sportu. Náklady budou 177 milionů korun bez daně. Výrazným pozitivem je, že vítězná nabídka je přibližně o třiasedmdesát milionů nižší než naše původní odhady,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

Herci z projektu Listování do Nymburka přivezli Historky z Tinderu.

Poprvé se hrálo na nymburském nádraží. Historky z Tinderu zaplnily sál u kavárny

/FOTO, VIDEO/ Svoji premiéru má za sebou nový kulturní prostor, který je přístupný z bývalé nádražní restaurace na hlavním nymburském nádraží.  Provozovatel nové kavárny a pekárny Stanice chce v přilehlém malém sále pořádat kulturní akce a workshopy různých zaměření. V úterý večer se tak poprvé na místě hrálo a akce byla hned napoprvé vyprodaná.

Samopal, kterým 15. dubna 2023 50letý muž postřílel lidi v pokoji rodinného domu v olšovecké osadě Boňkov.

Masakr v Boňkově: muž samopalem postřílel tři lidi, zemřel i 15letý chlapec

Chorobná žárlivost stojí podle krajských kriminalistů za sobotní tragédií v Boňkově, místní části obce Olšovec na Přerovsku. Nelegálně drženým samopalem tam padesátiletý muž cizí státní příslušnosti zavraždil sedmasedmdesátiletou ženu, stejně starého muže a patnáctiletého chlapce. Svou sedmačtyřicetiletou partnerku bodl šroubovákem a také postřelil. Žena si zachránila život útěkem do restaurace, odkud jí byla přivolána pomoc. Pachatel se pak zastřelil v nedalekém lese.

Samopal, kterým 15. dubna 2023 50letý muž postřílel lidi v pokoji rodinného domu v olšovecké osadě Boňkov.

Masakr na Přerovsku. Muž samopalem postřílel tři lidi, zemřel i 15letý chlapec

Chorobná žárlivost stojí podle krajských kriminalistů za sobotní tragédií v Boňkově, místní části obce Olšovec na Přerovsku. Nelegálně drženým samopalem tam padesátiletý muž cizí státní příslušnosti zavraždil sedmasedmdesátiletou ženu, stejně starého muže a patnáctiletého chlapce. Svou sedmačtyřicetiletou partnerku bodl šroubovákem a také postřelil. Žena si zachránila život útěkem do restaurace, odkud jí byla přivolána pomoc. Pachatel se pak zastřelil v nedalekém lese.

Derby pražských "S" U Kropáčů.

U Kropáčů bylo na derby narváno. Infarktový zápas si všichni užili

/FOTOGALERIE/ Letošní jarní derby pražských S si nenechali ujít ani fanoušci z Berouna. Na dlouho očekávané utkání se v sobotu 15. dubna sešli v restauraci U Kropáčů. Strhující zápas, u kterého si odvěcí rivalové tentokrát po remíze 3:3 odnesli každý po bodu, sledovala narvaná hospoda.

Děti jsou v Šalandě v Kralupech nad Vltavou vítány.

Zákaz pro děti? Hostinským vadí spíš rodiče uznávající volnou výchovu

/FOTO, VIDEO/ Rozjívené děti pobíhající mezi stoly v restauraci mohou být nebezpečné, stačí nést horkou kávu… A mnohdy vadí i ostatním hostům. Jedno z pražských bister proto dokonce stanovilo pravidla, jak se mají malí návštěvníci v podniku chovat. Na sociálních sítích to řada lidí ostře kritizovala i podpořila. Provozovatelé podniků na Mělnicku se k podobným opatřením nechystají, shodují se ale na tom, že děti v restauracích musí usměrňovat rodiče.

Bakterie rodu Salmonella - Ilustrační foto.

Bakterii salmonely hygienici potvrdili také u zaměstnanců hradecké restaurace

Hygienikům se do pátečního dopoledne přihlásilo už 130 osob, kteří měli zdravotní problémy po návštěvě vietnamské restaurace v centru Hradce Králové. U 90 z nich byla laboratorně potvrzena salmonelóza. Bakterii salmonely nyní hygienici odhalili u části personálu restaurace a v několika vzorcích odebraných v provozovně.

Restaurace Čtyři sestry, Kutná Hora

Restaurace v Kutné Hoře malé děti pravidly neomezují, jsou na ně připraveny

/FOTO/ Restauratéři v Kutné Hoře nemají v úmyslu omezovat rodiče s dětmi podmínkami, za jakých budou v podniku obslouženi, jako to udělalo pražské bistro Marthy's Kitchen. To na sociálních sítích zveřejnilo seznam sedmi pravidel, kterými se musí řídit nejmenší hosté a jejich doprovod, pokud se v něm chtějí najíst a napít.

Ilustrační snímek.

Kladenský restauratér mívá nutkání vyvěsit plakát: Děti do hospody nepatří

/FOTO, VIDEO/ Pražské francouzské bistro Marthy's Kitchen způsobilo svým sedmerem pravidel, jak se u nich mají hosté s dětmi chovat, rozruch. Na sociálních sítích to řada lidí ostře kritizovala, většinová však byla podpora. Pochopení pro stanovení podmínek mají i restauratéři na Kladensku, sami se ale k podobným opatřením nechystají. Ve kterých podnicích děti vítají a kde by byli naopak raději, kdyby je tam rodiče s sebou nebrali, dokud nevyrostou?

Děti v restauraci. Ilustrační snímek

Zákaz pro děti? Hostinským vadí spíš rodiče uznávající volnou výchovu

Kauza provozovatele pražské restaurace, který po zkušenostech s nezvedeným dítětem zakázal do lokálu vstup všem dětem, rezonuje také mezi hostinskými na Benešovsku. Žádný z dotázaných provozovatelů restauračního zařízení se však k přítomnosti dětí v prostorách pro hosty nestaví negativně.

Dítě v restauraci. Ilustrační foto.

Zákaz pro děti? Hostinským vadí spíš rodiče uznávající volnou výchovu

/FOTOGALERIE/ Kauza provozovatele pražské restaurace, který po zkušenostech s nezvedeným dítětem zakázal do lokálu vstup všech dětí, rezonuje také mezi hostinskými na Benešovsku. Žádný z dotázaných provozovatelů restauračního zařízení se však k přítomnosti dětí v prostorách pro hosty nestaví negativně.

Ilustrační snímek.

Zákaz pro děti? Hostinským vadí spíš rodiče uznávající volnou výchovu

/FOTOGALERIE/ Pražské francouzské bistro Marthy's Kitchen způsobilo svým sedmerem pravidel, jak se u nich mají hosté s dětmi chovat, rozruch. Na sociálních sítích to řada lidí ostře kritizovala, ale většinová byla podpora. Pochopení pro stanovení podmínek mají i restauratéři na Berounsku, sami se ale k podobným opatřením nechystají.

Ilustrační snímek.

Zákaz pro děti? Hostinským vadí spíš rodiče uznávající volnou výchovu

/FOTOGALERIE/ Hlučné děti pobíhající mezi stoly v restauracích mnohdy vadí ostatním hostům, kteří chtějí mít klid. Jedno z pražských bister proto dokonce stanovilo pravidla, jak se mají malí návštěvníci v podniku chovat. Na sociálních sítích to řada lidí podpořila i ostře kritizovala. Majitelům rakovnických gastro podniků děti nevadí, alespoň mají-li rodiče, kteří je dokážou usměrnit.

Děti v pekárně a kavárně Zrno zrnko v Nuslích

Anketa: Zákaz vstupu do restaurací? Podniky zavedení pravidel pro děti chápou

/FOTOGALERIE/ Rozjívené děti pobíhající mezi stoly v restauraci mohou být nebezpečné, stačí nést horkou kávu… A mnohdy vadí i ostatním hostům. Jedno z pražských bister proto dokonce stanovilo pravidla, jak se mají malí návštěvníci v podniku chovat. Na sociálních sítích to řada lidí podpořila i ostře kritizovala. Provozovatelé oslovených pražských podniků svým kolegům, kteří zavedli podmínky pro děti nebo přímo omezili jejich vstup, rozumí. Sami se ale k podobným opatřením nechystají.