/VIDEO/ Výletní restaurace Rudolfov na okraji Jindřichova Hradce je od pátku opět v provozu. Jejímu majiteli se podařilo nemožné. Objekt v havarijním stavu dokázal probudit zpět k životu. Takzvaný Rudlák vnímá řada Hradečáků jako srdeční záležitost. Lidé sem totiž dříve chodili na plesy, koncerty a další akce, které uvnitř zařízení probíhaly. Právě kulturní dění v kombinaci s uměním by mělo být hlavním posláním znovu otevřeného podniku.
/FOTO, VIDEO/ V centru Nymburka otevřela historicky první indická restaurace ve městě. K tomu otevírá ve vedlejších prostorech i nové bistro. V sále pak bude o víkendech fungovat hudební klub, a to až do pěti do rána. A kde se tyto prostory nacházejí? V bývalé slavné restauraci a hotelu Grand na Palackého třídě.
V severozápadním cípu plzeňského obchodního centra Galerie Slovany směřujícímu k náměstí generála Píky, se v úterý 21. listopadu slavnostně otevře nová restaurace řetězce rychlého občerstvení Burger King.
Řetězec provozoven rychlého občerstvení KFC bude mít svou pobočku také v České Lípě. Stát bude na okraji sídliště Lada, na louce vedle kruhového objezdu v blízkosti silnice I/9.
/VIZUALIZACE, VIDEO/ Bývalá hospoda U Kellnerů v Olomučanech na Blanensku je opuštěná. Na první pohled hodně zanedbaná a ve špatném stavu. Budovu, která i s většinou okolních pozemků patří obci, využívají podle starosty Josefa Smíška už jen velmi zřídka tamní spolky.
Deník přináší další vzpomínky Jihočechů na Karla Schwarzenberga, vlastence, šlechtice a diplomata, který zemřel v sobotu 11. listopadu 2023. Například, jak komentoval někdejší prezidentskou volbu, při jaké příležitosti provázel ministry zahraničí po zámku Hluboká, nebo kde bude připravena kondolenční kniha.
V Opavě jsou od pondělí 13. listopadu k dispozici dvě restaurace rychlého občerstvení KFC. Nejnovější pobočka fastfoodu se nachází v OC Silesia v Těšínské ulici. Součástí je i Drive Thru pro objednávky přímo z auta a rozvoz.
Už dvě desítky let jsou spolumajiteli restaurace Solidní šance v Hluboké nad Vltavou manželé Blanka a Michael Macháčkovi. V podniku pokračují v rodinné tradici a pravidelně je na podzim v nabídce také svatomartinské menu. Na slavnostní menu zašla i držitelka gymnastických medailí.
Prostořeký šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dlouhá léta objížděl české restaurace a hospody a upozorňoval na nešvary tuzemské gastronomie i neschopnost vedení podniků. V trošku jiném hávu, ale se stejným posláním, přistupují ke gastronomickému sektoru i některé české pivovary. Například Plzeňský Prazdroj či humpolecký Bernard. Zaměřují se na zlepšování provozu restaurací a rozvoj jejich kuchyně, ale i výchovu výčepních a zlepšování jejich umu.
/VIDEO/ Výletní restaurace Rudolfov na okraji Jindřichova Hradce už zná termín otevření. Památkově chráněný objekt prošel v předchozích letech náročnou rekonstrukcí, která mu vrátila původní lesk. Restaurační zařízení znají Hradečáci jako „Rudlák“ a řada z nich má na podnik vzpomínky z dob, kdy se tu pořádaly například plesy nebo jiné kulturní akce. Teď si vše budou moci osvěžit. Už na konci příštího týdne se totiž Rudolfov znovu otevře veřejnosti.
/VIDEO/ Výletní restaurace Rudolfov na okraji Jindřichova Hradce už zná termín otevření. Památkově chráněný objekt prošel v předchozích letech náročnou rekonstrukcí, která mu vrátila původní lesk. Restaurační zařízení znají Hradečáci jako „Rudlák“ a řada z nich má na podnik vzpomínky z dob, kdy se tu pořádaly například plesy nebo jiné kulturní akce. Teď si vše budou moci osvěžit. Už na konci příštího týdne se totiž Rudolfov znovu otevře veřejnosti.
Severní Ameriku vyměnil za Česko a už třetím rokem obléká dres hokejových Rytířů. Za tu dobu nastoupil brankář Landon Bow do více než stovky soutěžních zápasů a stihl poznat jak město, jehož barvy hájí, tak další kouty České republiky. „Když jste někde takhle dlouho, tak se trochu sžijete i s místní kulturou a zvyknete si, jak to tady funguje. Řada věcí je tu ale oproti Kanadě jiná,“ rozpovídal se kanadský gólman, který v Kladně vychovává i svoji malou dceru.
K svátku svatého Martina patří neodmyslitelně husa. Abyste si užili kulinářský zážitek, nemusíte nutně na ni jít do restaurace, zvládnete ji připravit v klidu domova. I v domácím prostředí může svatomartinská husa ještě povýšit. Zkuste s Deníkem a šéfkuchařem Markem Lojdou, který má zkušenosti i z michelinské restaurace Paloma Mougins ve Francii, dva recepty. Pokud preferujete kachny, i pro vás má šéfkuchař Lojda dva tipy.
/ANKETA/ Jako každý rok se pro mnohé z nás svátek svatého Martina neobejde bez tradičního svatomartinského vína a dokřupava upečené husy. Ta se bude letos opět podávat i v mnoha restauracích na Rokycansku. Dobrou zprávou je, že cena svatomartinského menu vzrostla jen minimálně.
/RECEPT NA SVATOMARTINSKOU HUSU/ S blížícím se svátkem svatého Martina se mnozí chystají také na tradiční husí hody. Svatomartinské menu přichystal pro návštěvníky své restaurace v Mikulově také známý slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák. Profesionál, který připravoval jídlo například pro Karla Gotta, Václava Havla či Seana Conneryho se s Deníkem podělil o svůj recept na svatomartinskou husu.
Husa je pokrm, který by na stole na svátek sv. Martina neměl chybět. I když v posledních letech představuje opravdu nemalé náklady, letos dáte v restauraci za jednu porci od 350 do 600 korun. Husu si ale můžete upéct i doma. O pár triků a rad jsme poprosili vyhlášeného šéfkuchaře Martina Jiskru. Ve videu vám poradí, jak se s pečením husičky poprat.
/ANKETA/ Čas svatomartinských hus dozlatova upečených a s křupavou kůrčičkou je tady. Svatomartinský víkend je za dveřmi a restaurace se předhánějí s jídelními lístky, kde hraje husa hlavní roli v jejich menu. Lidé se k této tradici znovu vracejí.
Čas před odjezdem či při zpoždění vlaků nemusí už cestující ve Stříbře v době, kdy je zavřena nádražní budova s čekárnou, trávit na peróně. Od října si mohou zpříjemnit čekání v restauraci Perónka u Lenky a Jirky. Otevřeno je každý den kromě neděle a nabízí zde nejen nápoje, ale také několik hotových jídel či minutek a studenou kuchyni. Dle zájmu do budoucna chystají provozovatelé nabídku rozšířit o bagety či chlebíčky. V době, kdy je zavřena nádražní budova, je možno v restauraci za poplatek využít i toaletu.
Další restaurace na Pardubicku neobstála při kontrole inspektorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Výrazně zanedbala úklid kuchyně a skladu. Vyskytoval se tam trus hlodavců a další nečistoty.
Dozlatova vypečená husička, červené a bílé zelí a k tomu variace knedlíků - bramborový, karlovarský nebo i houskový. Bez této delikatesy si mnoho lidí nedovede představit svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopad. Pokud nechcete strávit několik hodin v kuchyni, dopřejte si svatomartinské menu v příjemném prostředí některé z restaurací v Hranicích. Deník zjišťoval v pěti podnicích, na co a za kolik můžete vyrazit.
/ANKETA/ Jako každý rok se pro mnohé z nás svátek svatého Martina neobejde bez tradičního svatomartinského vína a dokřupava upečené husy. Ta se bude letos opět podávat i v mnoha plzeňských restauracích. Dobrou zprávou je, že cena svatomartinského menu vzrostla jen minimálně.
/ANKETA/ O nadcházejícím svatomartinském víkendu si mnozí rádi dopřejí tradiční pečenou husu i jiné pochutiny patřící k tomuto období. Řada restaurací připravuje pro své zákazníky svatomartinské menu. S nabídkou chlazených a mražených hus se předbíhají i obchodní řetězce.
Oblíbená restaurace Beseda v centru Třeboně je opět v provozu. Objekt v majetku města na Masarykově náměstí byl několik týdnů uzavřený a hledal nového nájemce. V pátek 3. listopadu se ale znovu otevřel pro veřejnost. Pod křídla si Besedu nově vzaly Slatinné lázně Třeboň, které mají s provozováním restauračních zařízení bohaté zkušenosti.
/RECEPT/ Husa s křupavou kůrčičkou, červené zelí, knedlík. Na tradiční svatomartinskou pochoutku se mohou obyvatelé Vysočiny těšit už nejméně týden před příjezdem svatého Martina. Jen je nesmí odradit cena. Talíř s voňavou pečínkou stojí minimálně 400 korun. Celá husa přijde i na dva tisíce korun. I tak mají už některé restaurace v kraji na nadcházející víkend beznadějně plno.
Svatomartinská husa je oblíbeným symbolem podzimní gastronomie. Kdo si ji připravuje doma, může využít nabídku několika obchodních řetězců, u nichž se dá v příštích dnech pořídit kilo zhruba za 180 korun. Při váze pět kilo tak vyjde jedna na devět set. V restauraci je třeba připravit si na hlavní jídlo necelou pětistovku, ale může být i mnohem dražší.
Podkovy na kopytech koně svatého Martina už pomalu v dáli cinkají, lidé se však více než na první sníh, který by mohl přinést, těší na hodování. Oblíbenou voňavou pochoutku, svatomartinskou husu, leckde i celé svatomartinské menu, jinde levnější verzi v podobě pečené kachny, nabídnou také letos restaurace na Tachovsku i Domažlicku.
Na několik měsíců zmizel z gastronomické mapy Českých Budějovic známý restaurační podnik U Karla IV., teď se připravuje jeho návrat, slavnostně se chystá na 11. listopad 2023.
Josef Raba už jako desetiletý připravil rodičům překvapení a upekl jim svou první kachnu. „Tenkrát však bramborové knedlíky spíše připomínaly míčky na squash a zelí by se dalo použít při stavbě Karlova mostu. Ale chuť experimentovat a sestavovat si vlastní recepty mě neopouští dodnes,“ říká kuchař, který žije v Cholticích na Pardubicku.
/FOTOGALERIE/ Zelenou plochu u křižovatky ulic Václava Jiříkovského a Horní v Ostravě nahradila nová pobočka rychlého občerstvení KFC. Jde o první fastfood v městské části Dubina. Prvních 100 zákazníků čekal kyblík kuřecího masa zdarma.
Přestože svatý Martin přijede na bílém koni až příští sobotu 11. listopadu, některé restaurace v Kutné Hoře už s předstihem lákají na voňavé svatomartinské pochoutky. Kdo si nechce slavnostní menu nechat utéct, měl by si pro jistotu rezervovat stůl, nabádají restauratéři.
Milovníci husí pečínky a svatomartinského vína počítají dny. Tento víkend a někde i další dny totiž budou ve znamená tradičních oblíbených husích hodů. A ochutnávky svatomartinského vína samozřejmě. Přímo v Karviné budou mít lidé možnost ochutnat dílo kuchařů hned v několika restauracích.
Za tradiční svatomartinské menu si letos zájemci sáhnou hlouběji do kapsy. Důvodem je nejenom nedostatek hus na českém trhu, ale také jejich vyšší cena. Většina Deníkem oslovených restaurací připouští, že oproti loňskému roku bude sváteční menu až o desetinu dražší. Někde husy nahradí na tabuli kachny, případně husokachny.
Josef Raba už jako desetiletý připravil rodičům překvapení a upekl jim svou první kachnu. „Tenkrát však bramborové knedlíky spíše připomínaly míčky na squash a zelí by se dalo použít při stavbě Karlova mostu, jako spojovací materiál. Ale chuť experimentovat a sestavovat si vlastní recepty mě neopouští dodnes," říká mladý kuchař, který se narodil a žije v Cholticích na Pardubicku.
V pátek 3. listopadu se v Praze slavnostně otevřela první restaurace amerického řetězce Popeyes. Na Václavském náměstí se scházeli lidé už od předešlé noci, aby čekali ve frontě na první louisianské kuře. První stovka návštěvníků totiž může ochutnat Chicken Sandwich zdarma.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V pátek 3. listopadu se v Praze slavnostně otevřela první restaurace amerického řetězce Popeyes. Na Václavském náměstí se scházeli lidé už od předešlého dne, aby čekali ve frontě na první louisianské kuře. První stovka návštěvníků totiž může ochutnat Chicken Sandwich zdarma.
/PŘEHLED, FOTO, VIDEO/Svátek svatého Martina s sebou každoročně přináší husí hodování. Restaurace už se nyní předbíhají s nabídkou speciálních menu a snaží se zákazníky nalákat na nejrůznější speciality. Svatý Martin však není spojen jen s dobrým jídlem a vínem, konat se budou i tradiční trhy i různé kulturní akce.
Policisté řeší krádež kola od restaurace v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku a potřebují zjistit totožnost muže na fotografii. Uvítají i případné informace o ukradeném kole.
Zajít si na svatomartinskou husu není levnou záležitostí. Přesto se rezervace ve většině restaurací, které na sobotu 11. listopadu připravují speciální menu, rychle plní. Kolik hosté podniků na Mělnicku zaplatí za porci kusu pečené husy s knedlíky a se zelím?
/FOTO, VIDEO/ Za skleněnou výlohou zavřeného přízemí kulturního domu Repre je ticho a prázdno. Na podlaze leží ošuntělý koberec, vedle stojí rozviklaný stůl a v rohu místnosti visí starý hasičský přístroj. Z venku je vidět ještě vyklizená chodba a za ní už jen tma opuštěných útrob největší stavby mosteckého centra. Přitom přesně před deseti lety, v listopadu 2013, bylo ve spodní části Repre živo a uvnitř vonělo smažené kuřecí maso. Tehdy se tu otevřela restaurace ACF (American Chicken Food), což byla nová mostecká značka inspirovaná globálním rychlým občerstvením. „Chtěli jsme oživit centrum Mostu. Bylo to v době, kdy ve městě ještě nebylo KFC, a to byl další důvod, proč jsme do toho šli,“ zavzpomínal na rozjezd nového podniku jeho spoluzakladatel Pavel Kavický.
/FOTO/ Svatomartinské husy jdou v Berouně i přes vyšší cenu rychle na odbyt. Kdo by si ji rád příští sobotu dopřál, musí si pospíšit. Například Šťastná koza na Husově náměstí husy už vyprodala. To Řeznictví a uzenářství Kamil Alfery v Hornohradební ulici jich má ještě dost. Rychle se plní také rezervace v restauracích.
Americký řetězec Popeyes otevře 3. listopadu úderem 10. hodiny svou první restauraci v Česku. Louisianské kuře se bude servírovat v Domě módy na pražském Václavském náměstí. V USA je Popeyes velkým konkurentem rychloobčerstvení typu McDonald's nebo Burger King a obdobně jako KFC se specializuje na kuřecí maso
/VIDEO/ Pomalu pečená husa v rozmarýnovém sádle, kachní paštika, červené zelí se skořicí a hřebíčkem nebo domácí bramborové lokše. Na voňavé svatomartinské pochoutky se mohou Jihomoravané těšit už za několik dní, s rezervacemi by však neměli otálet. Řadě podniků se totiž povedlo zlákat zákazníky s předstihem a na nadcházející týden hlásí téměř obsazeno.
Vyhlášená místa v Opavě, kam se chodívalo na kávu, zmrzlinu, jídlo, víno i něco ostřejšího, byla ve své době známá a navštěvovaná, dnes už však na ně lidé jen s nostalgií vzpomínají. Řeč je o opavských hospodách, restauracích, barech, kavárnách, jídelnách či cukrárnách, které mají jedno společné – dříve či později zanikly.
/VIDEO/ Secesní radnice v Hodoníně slaví příští rok sto dvacet let. Od svého otevření se stala oblíbeným místem především zdejší restaurace. Od covidové pandemie je ale mimo provoz. To se má brzy změnit.
/FOTO, VIDEO/ S úderem úterní 14. hodiny se zvedly mříže a nová stravovací zóna obchodního centra Nisa v Liberci přivítala první strávníky. Mezi restauracemi nechybí ani nová pobočka řetězce rychlého občerstvení Burger King.
/FOTO, VIDEO/ V září byly vidět za plotem jen hromady zeminy, teď už se do výšky tyčí nový objekt lemovaný připravovaným prostranstvím, kde bude drive-in a oplocená zahrádka se stolky a herním prvkem pro zákazníky. Výstavba restaurace McDonald's v obchodní zóně nedaleko litvínovského nádraží rychle pokračuje.