Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Šéfkuchař Mirek Kalina.

Byl to šok, řekl k požáru Angusfarm šéfkuchař Mirek Kalina, který byl u něj

Přímým účastníkem velkého požáru, který zachvátil ve čtvrtek večer restauraci a penzion Angusfarm v Soběsukách, byl i známý šéfkuchař a porotce kulinářské soutěže Mirek Kalina, který se tam chystal na své páteční vaření, jež už se ale neodehrálo. Přiznal, že něco takového zažil poprvé v životě. Majitelům, manželům Klausovým, chce pomoci.

Kdo před cestou do exotických zemí podcení očkování, riskuje, že skončí třeba v takovéto nemocnici

Co mají společného levá ruka a toaletní papír? Tuto souvislost byste nečekali

Asi čtyři miliardy lidí na celém světě nepoužívají toaletní papír. Buď kvůli nedostatku stromů v jejich regionu pro jeho výrobu, nebo proto, že je pro ně přílišným luxusem. S tím souvisí třeba i fakt, že v mnoha pro nás exotických zemích používá personál v restauracích k přípravě a servírování jídla jen pravou ruku. Tento zdánlivý detail je důležitý pro všechny cestovatele a jejich zdraví.

Jan Punčochář a Radek Kašpárek při natáčení reality show Souboj na talíři v Angusfarmě.

Požár Angusfarm zasáhl i slavné šéfkuchaře, Radek Kašpárek nabízí i pomoc

Restaurace Angusfarm v Soběsukách byla vyhlášená, a tak není divu, že ji několikrát navštívili i známí šéfkuchaři, kteří tam vařili, a natáčel se tam také jeden z dílů reality show Souboj na talíři. Aktérům podnik přirostl k srdci, a tak je zpráva o ničivém požáru velmi zasáhla. Angusfarm se rovněž dostala do populární Gastromapy Lukáše Hejlíka, pro něhož jde o již druhou podobnou událost a rád opět pomůže.

Jiří Šolek provozuje v Mohelnici oblíbenou burgrárnu

Prostě umí. Na burgery Jiřího Šolka jezdí do Mohelnice lidé ze širokého okolí

Podnik Solek’s food ve Smetanově ulici u mohelnického náměstí může roztržitý kolemjdoucí přehlédnout. Rozhodně se zde však vyplatí zastavit. Pro burgery sem míří lidé ze širokého okolí. „Nejsme žádná turistická oblast. O zákazníky se musíme starat, aby se k nám vraceli,“ říká majitel podniku Jiří Šolek.

Oblíbenou restauraci Angusfarm v Soběsukách u Nepomuku zničil požár.

S partou skvělých lidí to zvládneme, říká po požáru majitel Angusfarm Soběsuky

Za červenobílou páskou před oblíbenou restaurací Angusfarm v Soběsukách stojí mezi přihlížejícími i majitelé restaurace manželé Klausovi. Jejich podnik ve čtvrtek večer zachvátil ničivý požár, který nadělal škody za desítky milionů korun. Ještě v pátek ráno jsou na místě hasiči, kteří dohlížejí a hledají i za pomoci dronu případná ohniska.

Česko za babku

Víc než polovina Čechů omezila jedení v restauracích. Proč? Jak jste na tom vy?

Každý druhý Čech omezil stravování v restauracích. Každý třetí do nich přestal chodit úplně. Alespoň pokud jde o odpovědi v anketě čtenářů Deníku na otázku Omezil jste stravování v restauracích, která je součástí velkého dotazníku denik.cz Česko za babku. Možná i zde je důvod, proč některé restaurace musely zavřít a jiné omezit sortiment a služby.

Restaurace Eatery & Bakery Long Story Short v Olomouci, březen 2023

Restaurace Long Story Short uspěla u Pohlreicha. Ten nešetřil chválou

Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.

Řízek s bramborovým salátem patří k tradičním českým jídlům.

Kam v Mělníku na řízek se salátem? Ceny poledních menu nejdou pod dvě stovky

/FOTOGALERIE/ Fenomén české kuchyně - řízek s bramborovým salátem - patří v restauracích mezi nejvyhledávanější pokrmy. V některých podnicích se přitom toto tradiční české jídlo opakuje na jídelním lístku pravidelně jednou týdně. A zákazníci se tam v řízkových dnech vracejí. Kolik zaplatíte v mělnických restauracích za menu s řízkem? Ceny se liší nejméně o stokorunu.

Vepřový řízek je stále králem nabídky obědů v řadě restaurací.

Vepřový řízek v Táboře? V hospodách zaplatíte většinou kolem 150 korun

Vepřový řízek k obědu stále patří mezi návštěvníky restaurací mezi oblíbenou klasiku. Nárůst inflace se ale už promítá i do cen obědů a většina restaurací musela meziročně polední menu mírně zdražit. Zvýšení cen tak zaznamenal i král obědových nabídek - vepřový řízek s přílohou. Bývá jí většinou bramborová kaše, bramborový salát či vařené brambory. Zjišťovali jsme, jak se ceny oblíbené položky poledních meníček vyvíjejí v Táboře.

Restaurace Eatery & Bakery Long Story Short v Olomouci, březen 2023

Olomoucká restaurace Long Story Short vyhrála u Pohlreicha. Ten nešetřil chválou

Velký úspěch zaznamenal olomoucký podnik Long Story Short, který teď soutěží v televizní kulinářské show Polhreichův souboj restaurací. Do klání špičkových tuzemských podniků se dostal jako jediný z Moravy. Jeho tým soupeří s dalšími jedenácti top restauracemi z celé republiky a Zdeněk Pohlreich z nich vybírá ten nejlepší.

Šachový turnaj Litomyšl

FOTO: Příznivci bleskových šachových partií hráli jako o život

Litomyšlští šachisté uspořádali první letošní turnaj v bleskové hře. Uskutečnil se v salonku restaurace Slunce. Hlavním organizátorem turnaje byl Vlastimil Pešina a další lidé kolem místního šachového klubu. Na turnaj přijeli hráči z regionu, ale i z pěkné dálky. Nejvzdálenější končinou odkud milovníci královské hry zavítali do Litomyšle byl Beroun.

Kapela Vasilův Rubáš vás zve na svůj sólový koncert na pátek 24. března do Malostranské Besedy.

Páteční večer plný muziky! Vasilův Rubáš zahraje v Malostranské Besedě

Známá kapela Vasilův Rubáš zahraje v pátek 24. března v pražské restauraci Malostranská Beseda na Malé Straně. Toto folk-reggae-punkové duo nabízí chytlavé melodie, nápadité a vtipné texty plné originálních spojení, obrazů či asociací a především neuvěřitelný proud energie. Návštěvníky koncertu zaručeně dostane nejen unikátním mixem skvělé hudby, ale i svým komickým vystoupením a humorem. Kapela inklinuje k široké škále stylů, dokáže tak nadchnout nejen příznivce folku, ale i fanoušky ostřejšího punku. Hravost, střídmá instrumentace a zemitý zpěv, otevřenost, ironie i sarkasmus tvoří dokonalou symbiózu. Velký sólo koncert začíná od 20.30 hodin.

Zdeněk Pohlreich hodnotí úroveň restaurací

Zdeněk Pohlreich: Tradiční česká kuchyně to bude mít hodně složité

Stačí vyslovit jméno Zdeněk Pohlreich a všichni jsou v tu ránu doma. Několik let šlapal na paty českým restauracím a uděloval jim rady, jak být lepší. Bylo to v časech, kdy byla úroveň pohostinství v Česku na špatné úrovni, což už je naštěstí pryč. Republiku zaplavilo množství fantastických podniků, kde se dá nádherně najíst. Které jsou z těch už tak skvělých nejlepší? Mistr Pohlreich to vyřeší během Souboje restaurací, pořadu, který právě vysílá televize Nova. Rozhoduje v něm nápad, koncept a kreativita šéfkuchařů.

Golfové hřiště v Sokolově.

Golfové hřiště v Sokolově nabídne i gastronomické zážitky

Golfové hřiště v Sokolově, které patří k vyhledávaným mistrovským hřištím v České republice, finišuje s přestavbou restaurace u golfového areálu. Má lákat návštěvníky ze Sokolovska, Karlovarského kraje i sousedního Německa na gastronomické zážitky pod taktovkou čtyř zkušených kuchařů, kteří mají za sebou dlouholeté působení v zahraničí.

První Pivovarský ples v pivovarském domě Poupě v Brně

První pivovarský ples v Brně: Štamgasti si mohli popovídat i zatančit se sládky

/VIDEO/ Historicky první pivovarský ples se v Brně konal v sobotu večer. Hostil ho Pivovarský dům Poupě v centru města. Za tancem, a hlavně na kus dobré řeči se na jednom místě sešli sládci, štamgasti, provozovatelé restaurací a všichni milovníci zlatavého moku. Podle organizátora Marka Tichého z Pivovarského domu Poupě chtějí zahájit tradici setkávání v místě, které je historicky spojené jak s plesy, tak s tradicí a současností pivovarské výroby.

Guláš se šesti se hodí pro dělníky, ostatním stačí lehčí oběd, po kterém nepřijde únava.

Jak jíst zdravě při drahotě a potřebujeme teplé jídlo? Ptali jsme se šéfkuchařů

Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.

První Pivovarský ples v pivovarském domě Poupě v Brně.

První pivovarský ples v Brně: štamgasti si mohli popovídat i zatančit se sládky

/VIDEO/ Historicky první pivovarský ples se v Brně konal v sobotu večer. Hostil ho Pivovarský dům Poupě v centru města. Za tancem, a hlavně na kus dobré řeči se na jednom místě sešli sládci, štamgasti, provozovatelé restaurací a všichni milovníci zlatavého moku. Podle organizátora Marka Tichého z Pivovarského domu Poupě chtějí zahájit tradici setkávání v místě, které je historicky spojené jak s plesy, tak s tradicí a současností pivovarské výroby.

Restauraci U Železného dědka v Soběhrdech provozuje od začátku roku 2023 obec.

V Soběhrdech zachránili místní restauraci. Nechceme vydělávat, říká starosta

/FOTOGALERIE/ Vesnická hospoda byla a mnohde stále zůstává středem tamního světa. Hodně jich po roce 1990 skončilo. Ty, co přestály devadesátá léta a přelom milénia, pak často „načal“ koronavirus a nakonec „dodělala“ extrémní drahota energií, surovin a práce.  Tento krátký popis neblahé situace téměř dokonale sedí i na restauraci U Železného dědka v Soběhrdech.

Řízek pod stovku je ve Žďáru jen v dětské porci

Inflace na talíři: řízek pod stovku je ve Žďáře už jen v dětské porci

Ani řízku, jednomu z nejoblíbenějších jídel v restauracích, se nevyhnulo meziroční zdražení kvůli stoupající inflaci a rostoucím cenám energií. Ve Žďáře nad Sázavou cena pokrmu v hostincích přesahuje i dvě stě korun za porci. Zvlášť když si k ní strávník objedná i polévku. Přesto se v některých podnicích stále dá najíst i za méně než sto korun.

Obědy v restauracích pod sto korun jsou vzácností.

Velké obědové srovnání na Břeclavsku. Řízek? Rozdíl může být až sto korun

I několik desetikorun je rozdíl v cenách za řízek s přílohou a polévkou v poledním menu, které nabízejí restaurace v Břeclavi. Podle průzkumu Deníku si nejlevnější řízek s bramborovou kaší mohou lidé dát v břeclavském bistru U Cukrovaru. Vyjde na 120 korun včetně polévky.Cena za řízek s přílohou a polévkou? V Břeclavi je rozdíl i stovka.

Smažený vepřový řízek z obědového menu v hodonínské restauraci na Dolních Valech.

Obědové srovnání v Hodoníně. Řízek v týdenním menu podražil i o dvacet korun

Chutná polévka. Pak smažený řízek a k němu bramborový salát či hranolky. Tradiční oběd stále zůstává mezi vyhledávanými jídly v obědovém menu v řadě restaurací v Hodoníně. Před rokem si jej tam lidé dopřávali často za 110 či 125 korun. Letos si už musejí za meníčka připlatit, někde patnáct, jinde i dvacet korun.

Cena řízků se v brněnských restauracích liší i o sto korun.

Obědové srovnání v Brně. Cena řízků se v týdenním menu liší i o stovku

Sto šedesát korun v prosinci před dvěma lety, loni ve stejnou dobu už skoro sto devadesát. Průměrná útrata Jihomoravanů za oběd v restauraci se meziročně zvýšila o devětadvacet korun, tedy o osmnáct procent. Vyplývá to z plateb stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity. Důvodem jsou rostoucí ceny surovin, nájmů, energií i práce. Redaktorka Deníku zjišťovala ceny klasického poledního menu v restauracích v Brně. Polévka plus řízek s přílohou.

Řízek s bramboroovu kaší. Ilustrační snímek.

Obědové menu s řízkem stojí na Vyškovsku i 150 korun. Lidé plní resturace

Přes meziroční růst nákladů a s tím souvisejících cen návštěvníci stále zaplňují restaurace na Vyškovsku. Například v restauraci při Slavkovském pivovaru zaplatí začátkem března za polední menu v podobě smaženého vepřového řízku, bramborové kaše a zeleninové polévky sto padesát korun. „I v této složitější době nám naši zákazníci zachovávají přízeň, za což jsme velmi rádi,“ sdělil obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Vlček.

Řízek s bramboroovu kaší. Ilustrační snímek.

Řízek a salát? Nestárnoucí klasika. V Boskovicích oběd lidé pořídí za 120 korun

Klasika na obědové menu? Smažený vepřový řízek s bramborem nebo salátem. Pokrm, který nemůže chybět v týdenní nabídce prakticky žádné restaurace v regionu. Doba, kdy tam ale za něj strávníci zaplatili i s polévkou do stovky je dávno ta tam. Dnes musejí z peněženky vytáhnout o několik desítek korun navíc. Část lidí se proto snaží šetřit a polední menu v hospodách vynechává nebo jí doma.

Ilustrační foto

V Domažlicích se naobědváte ještě za lidové ceny

Zajít si do restaurace na oběd za stovku, to už je téměř nemožné, pokud nenavštívíte jen nějaké bistro či podobné provozovny na rychlovku. V Domažlicích, když si ale připlatíte ještě dvě koruny, takový oběd už reálný je. Astronomické ceny ale nejsou ani v dalších restauracích.