Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Martin Svatek z táborské restaurace Mace.

Chceš být šťastný celý život? Staň se kuchařem, říká Martin Svatek

"Chceš-li být šťastný jednu hodinu, tak se opij. Chceš-li být šťastný jeden den, tak se ožeň. Chceš-li být šťastný celý život, tak se staň kuchařem," říká šéfkuchař Martin Svatek z táborské restaurace Mace. Ve středu večer jste ho mohli vidět v Pohlreichově souboji restaurací na TV Nova.

Střevní potíže lidem v Hradci Králové nejspíše způsobila arašídová omáčka. Ilustrační foto.

Salmonelózou se lidé v hradecké restauraci nakazili nejspíše z arašídové omáčky

Hradecká fakultní nemocnice ošetřila celkem 46 lidí, kteří trpěli zdravotními problémy po návštěvě vietnamské restaurace na Velkém náměstí v Hradci Králové. Hygienikům se do úterý přihlásilo 127 lidí s obtížemi, 78 z nich má salmonelózu. Podle hygieniků je pravděpodobným zdrojem nákazy arašídová omáčka. Případem se zabývají i policisté.

Simona Mann, jednatelka mostecké společnosti Nord Food, která se stará o městský hrad Hněvín v Mostě.

Rodačka z Mostu pečuje o městský hrad Hněvín. Lidé se mají na co těšit, říká

/ROZHOVOR/ Na schůzku pod věží přijela z Prahy, kde bydlí. Simona Mann ale hrad Hněvín dobře zná a má k němu osobní vztah. Je totiž rodačkou z Mostu, kde moc kulturních památek není. „Naším záměrem je hrad celkově oživit,“ říká v rozhovoru jednatelka mostecké společnosti Nord Food, která se svým týmem zajišťuje pro město Most správu a provoz historické památky.

Požár automatické pračky v restauraci U Batelků v Jemníkách.

V restauraci v Jemníkách hořela automatická pračka. Muž se nadýchal kouře

/VIDEO, FOTO/ Do restaurace U Batelků v Jemníkách vyjely ve čtvrtek 6. dubna okolo 19. hodiny čtyři jednotky hasičů. V technické místnosti podniku hořela automatická pračka. Podle mluvčího středočeských hasičů Tomáše Bakaláře se podařilo požár lokalizovat v půl osmé. Jeden člověk se nadýchal zplodin z kouře a ošetřit ho museli záchranáři.

Zákaz vstupu s dětmi do hospody? I v Ústí řeší, co je v restauraci nevhodné

Zákaz vstupu s dětmi do hospody? I v Ústí řeší, co je v restauraci nevhodné

Zákaz vstupu dětem do restaurace? Ústečtí restauratéři se k něčemu podobnému rozhodně nechystají. Prý to není potřeba, protože většina rodičů si své potomstvo dovede usměrnit. Na druhou stranu si ale myslí, že podnikatel nebo živnostník by měli mít svobodné právo rozhodnout se, jak velký rozsah služeb poskytnou. Zákaz vstupu dětem by toho měl být součástí a stát by za to rozhodně neměl nikoho pokutovat. Hosté restaurací se s obsluhou v tomto směru docela shodují, dokonce i v tom, který podnik a jaká hodina je pro děti v restauraci nevhodná.

Lidé v restauraci. Ilustrační snímek

Dobrá zpráva. Ceny obědů narazily na svůj strop, jejich růst se takřka zastavil

V Česku ceny obědů v restauraci narazily na svůj strop, růst se od loňského prosince téměř zastavil. V březnu dosáhla průměrná cena oběda v českých restauracích téměř 181,90 koruny. Zatímco letos během prvního čtvrtletí rostly ceny o haléře, v meziročním srovnání ceny stouply zhruba o 22 korun, tedy o 13 procent. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Sodexo Benefity. 

Na Pustevny je možno vyjet lanovkou z Trojanovic-Ráztoky.

Lanovka na Pustevny nepojede, restaurace bude zavřená

Turisté, kteří se chystají vyrazit po velikonočních svátcích na Pustevny ze strany od Trojanovic, musí počítat s jistou komplikací. Provozovatel lanové dráhy společnost Pustevny s. r. o. kvůli pravidelné údržbě a technickým revizím přerušuje provoz lanové dráhy Ráztoka-Pustevny.

Oblíbenou restauraci Angusfarm v Soběsukách u Nepomuku zničil požár

Majitelé se nevzdávají. Angusfarm po požáru opět otevírá, láká na poukazy

Požár restaurace a penzionu Angusfarm v Soběsukách, který napáchal škody za desítky milionů korun a zničil celou restauraci, zasáhl mnoho lidí. Majitelé manželé Klausovi se ale rozhodně nevzdávají a mají dokonce pro své návštěvníky dobrou zprávu. I když opravy restaurace ještě nějakou dobu potrvají, oni přesto otvírají.

Oblíbenou restauraci Angusfarm v Soběsukách u Nepomuku zničil požár

Majitelé se nevzdávají, Angusfarm opět otvírají a připravili speciální poukazy

Požár restaurace a penzionu Angusfarm v Soběsukách, který napáchal škody za desítky milionů korun a zničil celou restauraci, zasáhl mnoho lidí. Majitelé manželé Klausovi se ale rozhodně nevzdávají a mají dokonce pro své návštěvníky dobrou zprávu. I když opravy restaurace ještě nějakou dobu potrvají, oni přesto otvírají.

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc.

77plus1: Návrat slavné restaurace, dobroty na hokeji i neobvyklé květinářství

Baví vás dobře jíst a současně si číst o chutném jídle? Pak vás musela potěšit informace, kterou přinesl Klatovský deník. Oblíbená restaurace U Štěpána ve Vojeticích u Petrovic bude od konce května opět v provozu. Manželé Štěpán a Zdeňka Rudovi, které proslavil Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu „Ano, šéfe!“, svůj úspěšný podnik kvůli únavě zavřeli v září loňského roku. Nyní načerpali nové síly a opět se vrhnou do svých lahodných steaků, které dělají z hovězího masa plemene Charolais, převážně z jejich vlastního chovu. Taková informace prostě nemůže chybět ve výčtu zpráv z uplynulého týdne. 

Spa & Wellness v Zámečku Petrovice je opět otevřeno a přivítalo už první hosty.

Po Gottovi nocoval na Zámečku v Petrovicích také prezident Petr Pavel se ženou

V knize hostů Zámečku Petrovice přibyla tento týden další jména - Evy a Petra Pavlových. Ač se nabízelo, že prezidentská kancelář zvolí pro ubytování prezidentského páru při návštěvě Moravskoslezského kraje některý z ostravských hotelů známých značek, čest ubytovat prezidentský pár i s doprovodem dostal vyhlášený čtyřhvězdičkový hotel v Petrovicích u Karviné.

Pohled na hřiště a hlavní budovu Spartaku Chrastava.

Chrastavský Spartak bojuje o postup. Diváci fandí zpoza silnice

Jedenáct. Přesně tolik let uplynulo od zničujících povodní v Chrastavě, které vzaly místnímu Spartaku celý areál a klub tak musel začít budovat vše od nuly. To se po dvou letech povedlo. Třešničkou na dortu byl postup do divize v roce 2016. Momentálně vede chrastavský celek I.A třídu a usiluje o postup do Krajského přeboru.

Pohled na hlavní budovu z opačné strany hřiště, kde dříve stály topoly

Areál fotbalového klubu z Krásné Studánky se může pyšnit pěknou restaurací

V rámci souboje o nejhezčí či nejzajímavější fotbalový areál jsme s foťákem tentokrát zamířili na severní hranici krajského města, konkrétně do Krásné Studánky. Ve fotogalerii si můžete prohlédnout, v jakých podmínkách trénují a hrají místní borci, kteří se momentálně nachází uprostřed tabulky liberecké I.A třídy.

Točenou Plzeň si mohou Jihlavané vychutnat v Dělnickém domě, v Buena Vistě nebo třeba v Pivním Ráji.

Cena Plzně se v Jihlavě od podzimu nezměnila, ve vzduchu ale visí další zdražení

/TÉMA DENÍKU/ Točené pivo letos pravděpodobně zdražovat bude, ale kdy a o kolik zatím nikdo neví. „Záleží na pivovarech. Většinou to dávají vědět tak dva měsíce dopředu a zatím o tom informace nemáme. Počítám proto, že ještě minimálně dva měsíce se zdražovat nebude,“ odhadl manažer jihlavské restaurace Dělnický dům Michal Daniš.

Ilustrační foto

Za plzeňské pivo si lidé v hospodách opět připlatí. Pivaře to ale neodradilo

Přestože milovníci zlatavého moku musejí sáhnout hlouběji do peněženky než v minulosti, v pití piva jim to nebrání. Vyšší ceny z hospody nevyhnaly ani třiatřicetiletého Václava Marka, který „na jedno“ chodí s kamarády každý pátek. „Nejraději mám plzeňské pivo. Když nám ho výčepní dobře načepuje, nic se mu nevyrovná,“ řekl Marek, který dodal, že pivo kvůli ceně neomezuje. „Samozřejmě mě zdražování netěší, ale když je pivo kvalitní, klidně si za něj připlatím,“ dodal.

Horská chata u rozhledny na vrcholu Libína.

Na vrcholu Libína turisté zatím hlavu nesloží, restaurace má přednost

Otevření restaurace nebo ubytování v horské chatě na vrcholu Libína se rozhodně letos neuskuteční. Město Prachatice koupilo chatu na Libíně a přilehlé pozemky v listopadu roku 2019 za 8,6 milionu korun. Hned potom začaly vést diskuze o projektu. Jenže se ukázalo, že na vrcholu chybí pitná voda a průzkumné vrty zatím správný zdroj neukázaly. Projekt na rekonstrukci je zadaný, ale hned také nebude.

Šéfkuchař Mirek Kalina.

Byl to šok, řekl k požáru Angusfarm šéfkuchař Mirek Kalina, který byl u něj

Přímým účastníkem velkého požáru, který zachvátil ve čtvrtek večer restauraci a penzion Angusfarm v Soběsukách, byl i známý šéfkuchař a porotce kulinářské soutěže Mirek Kalina, který se tam chystal na své páteční vaření, jež už se ale neodehrálo. Přiznal, že něco takového zažil poprvé v životě. Majitelům, manželům Klausovým, chce pomoci.

Kdo před cestou do exotických zemí podcení očkování, riskuje, že skončí třeba v takovéto nemocnici

Co mají společného levá ruka a toaletní papír? Tuto souvislost byste nečekali

Asi čtyři miliardy lidí na celém světě nepoužívají toaletní papír. Buď kvůli nedostatku stromů v jejich regionu pro jeho výrobu, nebo proto, že je pro ně přílišným luxusem. S tím souvisí třeba i fakt, že v mnoha pro nás exotických zemích používá personál v restauracích k přípravě a servírování jídla jen pravou ruku. Tento zdánlivý detail je důležitý pro všechny cestovatele a jejich zdraví.

Jan Punčochář a Radek Kašpárek při natáčení reality show Souboj na talíři v Angusfarmě.

Požár Angusfarm zasáhl i slavné šéfkuchaře, Radek Kašpárek nabízí i pomoc

Restaurace Angusfarm v Soběsukách byla vyhlášená, a tak není divu, že ji několikrát navštívili i známí šéfkuchaři, kteří tam vařili, a natáčel se tam také jeden z dílů reality show Souboj na talíři. Aktérům podnik přirostl k srdci, a tak je zpráva o ničivém požáru velmi zasáhla. Angusfarm se rovněž dostala do populární Gastromapy Lukáše Hejlíka, pro něhož jde o již druhou podobnou událost a rád opět pomůže.