Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Novou podobu obecního lidového domu navrhla projekční kancelář z Prahy IO Studio.

Hospoda v Zaječově nezanikne. V novém lidovém domě ji provozuje radnice

/FOTO, VIDEO/ Zaječov kompletně zrekonstruoval místní lidový dům s hospodou. Hlavním motivem bylo zachovat ve vsi kulturu a fungující restauraci. Tu přitom obec sama provozuje - s vírou, že podnik zvládne udržet v chodu celoročně. Náklady na opravy dosáhly téměř padesáti milionů korun. 

Specializací cateringových služeb GastroEvent.cz je zajištění tradičních i netradičních událostí. Zajišťují firemní rauty české i světové kuchyně, vánoční party, soukromou oslavu, zahradní party, ale i svatbu, nebo zabijačkové hody

Spokojení klienti mi za ty probdělé noci stojí, říká majitel cateringové firmy

Už jako malý měl k jídlu obecně vřelý vztah. Možná právě proto si už tenkrát zahrával s myšlenkou, že by někdy chtěl mít vlastní podnik. „Tehdy to ale byl hodně vzdálený sen. Sen, který se mi nakonec po dlouhých letech splnil,“ začíná své vyprávění Petr Svoboda, který je dnes majitelem společností GastroEvent.cz a Pomodori.cz, díky kterým si nejeden novomanželský pár užil parádní svatební hostinu a nejedna společnost profesionální catering.

Za stolem jako kyselina. Profi jedlík Radim Dvořáček se cpal v Boskovicích v restauraci Eden obřími burgery.

Za stolem jako kyselina. Profi jedlík se cpal v Boskovicích obřími burgery

/FOTO, VIDEO/ Deset rohlíků a dva kelímky vlašáku. Dobře, tři, ale to je strop. Víc do sebe nemůže tenhle střízlík nacpat. Vždyť váží sotva šedesát kilo! Omyl. Radim Dvořáček se za stolem mění v pohádkového Otesánka a hravě spořádá vše, co se mu naservíruje pod nos. S trochou nadsázky se dá jeho apetit srovnat s působením kyseliny. Ne nadarmo se na svém internetovém kanálu tento chlapík z Ostravy s přezdívkou Steel Rod tituluje nejlepším profesionálním jedlíkem v Česku. S několika zápisy v knize rekordů za spořádané množství jídla a rychlost. V pátek odpoledne se v boskovické restauraci Eden pokouší zdolat další výzvu na talíři. „Přijel jsem, abych tu spořádal zdejší specialitu. Hamburger velikosti XXL. A ne jeden. Zkusím hned dva,“ usmívá se dvaatřicetiletý drobný muž.

Pavel Sapík je šéfkuchař Restaurantu U Sapíků. Je synem českého šéfkuchaře, gastronoma, podnikatele, publicisty a moderátora pořadů o vaření Jaroslava Sapíka.

VIDEO: Na Špilberku začal Prima Fresh festival. Dorazí i Zdeněk Polhreich

Vybranými delikatesami pohostí své návštěvníky první červnový víkend brněnský hrad Špilberk. V jeho areálu je v pátek a v sobotu na programu Prima Fresh festival. Akce nabízí známé osobnosti ze světa gastronomie. Ty nechají zájemce nahlédnout pod ruce na kuchařských show, vystupovat budou ale i na stáncích svých restaurací, které budou pro všechny gurmány připravovat svoje degustační menu. Festival se koná už po dvanácté, v Brně však teprve podruhé.

Cigarety, kouření - Ilustrační foto

Štamgasti hospod na Chrudimsku kouření omezili, ale cestující zákaz ignorují dál

Ve středu 31. května uplynulo šest let od zákazu kouření v barech a restauracích. Od stejného data je zapovězeno také kouření na nástupištích a zastávkách pro cestující, na sportovištích nebo v zoologických zahradách. Každodenní zkušenost ukazuje, že kuřáci v hospodách zákaz vesměs dodržují a hlídá ho také personál samotných podniků, i když se před lety zprvu ozývaly i některé odmítavé hlasy. Horší je to ale na prostranstvích venkovních autobusových zastávek, kde si dosud někteří cestující nelámou se zákazem hlavu. 

Zákaz kouření v restauracích začal platit před šesti lety. Čtvrtina lidí ale podle primáře hradecké plicní kliniky kouří dál. Ilustrační foto.

Jakmile si bývalý kuřák zapálí, spadne do toho znovu, říká hradecký psycholog

Před šesti lety se před českými restauracemi začaly objevovat hloučky lidí. Zákaz kouření v interiérech hospod tehdy vyvolal odpor velké části kuřáků, kteří si však brzy zvykli, že musí s cigaretou ven. Přestože na očekávané snížení jejich počtu odborníci stále čekají. Poradny pro odvykání kouření se ukazují jako účinná možnost, jak se závislosti zbavit. Reportér Deníku se podíval, jaká je situace v Královéhradeckém kraji.

Cigarety, kouření - Ilustrační foto

Protikuřácký zákon vyhnal štamgasty na jihu Moravy z hospod do soukromých klubů

Nedopalky na ulicích, zápach pod okny a opilci pokuřující před hospodou. Na druhé straně oběd v čistotě, ochrana zdraví a návrat domů bez závanu kouře v oblečení. Takové argumenty mezi lidmi rezonovaly před šesti lety, kdy vstupoval v platnost takzvaný protikuřácký zákon. Ten kromě jiného zakázal kouření v restauracích a hospodách, ale také například na zastávkách.

Kouření. Ilustrační snímek.

V Karlovarském kraji stoupá počet lidí, co cigaretu vyměňují za nahřívaný tabák

Češi si už šest let nezapálí cigaretu v restauracích, barech a kavárnách. 31. května 2017 začal platit takzvaný protikuřácký zákon. Česká republika byla jednou z posledních zemí Evropské unie, která tehdy zákonem neomezovala kouření v restauracích. Tento právní předpis navíc zakázal kouření i na dalších veřejných prostorech.

Poslední akcí oblíbené restaurace U Komína v Plzni na Košutce byla sobotní rozlučková diskotéka

Slzy a zklamání. Oblíbená plzeňská hospoda U Komína končí

Do oblíbené Restaurace U Komína v Plzni na Košutce si Plzeňané už na dobré pivo nezajdou. Mnoho let se do ní chodilo nejen na pivo, ale také na skvělé jídlo a především za zábavou. Hosté si pochvalovali i přátelskou atmosféru a vždy ochotný a usměvavý personál.

Když není otevřená zahrádka mají kuřáci v restauraci U Zlodějky Havlíčkův Brod k dispozici venku zvláštní pultíky, kam si mohou odložit pivo i popelník

Na pivo bez cigarety si hospody na Vysočině většinou zvykly. Pomohly pultíky

/FOTOGALERIE/ Protikuřácký zákon, který začal platit od 1. června 2017 budil mezi lidmi nejprve rozporuplné reakce. Vláda tehdy vyhlásila zákaz kouření v restauracích. I ti, kteří se proti této novince nejprve bouřili, si nakonec zvykli. Potvrzují to hosté i provozovatelé na Vysočině. Některé podniky v kraji na zákon ale doplatily a zavřely. V Havlíčkově Brodě naopak vyšli kuřákům vstříc a pořídili jim ven pultíky.

Když není otevřená zahrádka mají kuřáci v restauraci U Zlodějky Havlíčkův Brod k dispozici venku zvláštní pultíky, kam si mohou odložit pivo i popelník

Na pivo bez cigarety si hospody na Vysočině většinou zvykly. Pomohly pultíky

/FOTOGALERIE/ Protikuřácký zákon, který začal platit od 1. června 2017 budil mezi lidmi nejprve rozporuplné reakce. Vláda tehdy vyhlásila zákaz kouření v restauracích. I ti, kteří se proti této novince nejprve bouřili, si nakonec zvykli. Potvrzují to hosté i provozovatelé na Vysočině. Některé podniky v kraji na zákon ale doplatily a zavřely. V Havlíčkově Brodě naopak vyšli kuřákům vstříc a pořídili jim ven pultíky.

Už od příštího týdne začne nárožní budova mezi brněnskými ulicemi Koliště a Lidická znovu zet prázdnotou. Po osmi letech sporů se příběh mezi městem a tamním bistrem Gattamelata chýlí ke konci.

Muzejka v Brně znovu osiří. Pekařství končí kvůli sporu s městem, vinu odmítá

/FOTO/ Už od příštího týdne začne nárožní budova mezi brněnskými ulicemi Koliště a Lidická znovu zet prázdnotou. Po osmi letech sporů se příběh mezi městem a tamním bistrem Gattamelata chýlí ke konci. Zatímco majitelé podniku v prostorách bývalé restaurace přezdívané Muzejka argumentují despotickým a arogantním chováním ze strany města, jeho představitelé naopak nesouhlasí a tvrdí, že mu bistro dluží na nájemném několik set tisíc korun. Neshody tak vyřeší teprve soud, u nějž se obě strany potkají příští pátek.

Čísla jsou podle hygieniků každým rokem vyšší a značně překračují doporučený limit.

Hygienici na Vysočině: Jídla v restauracích i jídelnách jsou extrémně přesolená

Hygienici na Vysočině zjistili, že lidé v kraji denně konzumují obědy, které jsou značně přesolené. Hygienici srovnávali pokrmy v domovech důchodců, restauracích, závodních jídelnách a rychlých občerstveních. Poslední jmenovaný vyšel z měření nejhůře, velký obsah soli ale mají například i jídla v domovech pro seniory a restauracích.

Karel Hlaváček zmrzlinu vyrábí, ale neprodává. Při focení však dokázal, že nabrat kopeček a pevně ho usadit ho na oplatkový kornout, aby vzápětí nespadl na zem, umí

Vyhlášená zmrzlina. Do Bystřice jezdí i ti, co tam mlsali před půl stoletím

Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.

Karel Hlaváček zmrzlinu vyrábí, ale neprodává. Při focení však dokázal, že nabrat kopeček a pevně ho usadit ho na oplatkový kornout, aby vzápětí nespadl na zem, umí.

Na zmrzlinu od Hlaváčků do Bystřice jezdí i ti, co tam mlsali před půlstoletím

/FOTO, VIDEO/ Když se zeptáte v Benešově nebo i na jiných místech okresu těch, jímž je čtyřicet a více, jakou zmrzlinu mají nejraději, řada z nich nezaváhá. „Přece tu od Hlaváčků z Bystřice,“ vyhrkl na benešovském náměstí při dotazu Deníku pan Ladislav a jeho zhruba desetiletý vnuk se při pomyšlení na sladké mlsání jen pousmál.

Chris Pratt nechce být spojován s žádnou církví, která zneužívá moc nad lidmi. Víra pro něj ale nabyla na významu, když jeho syn přišel na svět o devět týdnů dříve a nebylo jisté, zda přežije. Bůh tedy ano. Církev ne

Americký sen Chrise Pratta: Herec se živil i striptýzem a zbytky v restauracích

Žil na ulici, svlékal se pro peníze, živil se zbytky v restauracích… Trvalo deset let, než přišla role oplácaného povaleče, díky které si producenti herce Chrise Pratta konečně všimli. Následně se zrodila hvězda. Kluk „z ulice“ se začal objevovat v největších hollywoodských bijácích v čele se Strážci galaxie. 

Ilustrační foto

Z Pivovaru zazní fúze jazzového šansonu se špetkou rapu

Neobvyklý koktejl žánrů nabídne sobotní koncert v přerovské restauraci Pivovar, který se koná v rámci jarní série festivalu Blues nad Bečvou. Projekt SAX & CRIME rakouských muzikantů Haralda Kräutera a Thomase Vigla představí neobvyklou fúzi rapu, jazzu, reggae, kabaretu, ale i parodie ikon světového rocku.

Ilustrační foto

Restauratéři a kadeřníci: obavy z budoucnosti i očekávané zdražování

Změny u DPH, které vláda chystá od začátku ledna příštího roku, zdraží mimo jiné pivo a celou řadu služeb. Oslovení provozovatelé restaurací a kadeřnictví na Slovácku přiznávají, že jsou tím zaskočeni, ale zatím se daňovými změnami příliš nezabývají a čekají, až to přijde a budou mít víc informací.