Smažený sýr s brambory nebo hranolkami a tatarkou patří podle restauratérů k nejoblíbenějším pokrmům Čechů. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Berounsku stojí, ale třeba také na to, proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
Smažený sýr neboli smažák je už řadu let stálicí českých restaurací. Jde totiž o dobré jídlo za dostupnou cenu. Restaurace na Jindřichohradecku nabízejí nejčastěji obalovaný eidam, camembert nebo hermelín. Cena oblíbené pochoutky se v okrese pohybuje v širokém rozmezí od 130 do 175 korun.
Dlouhé roky byl smažák v restauracích jedinou variantou pro ty, kteří hledali v jídelníčku něco jiného než maso. To už se sice změnilo, bezmasých položek je v nabídce více, ale smažák se dokázal pevně vklínit do nabídky gastronomických podniků. Zpočátku byl i levnější alternativou k jídlům s masem.
Zdražili jsme o pět korun, hlavně kvůli vyšší DPH za stravovací služby. Tak odpověděli na otázku, jestli zdražovali, provozovatelé několika krumlovských podniků, jejichž ceny Deník dlouhodobě sleduje.
Novopačtí fotbalisté o uplynulém víkendu překvapili výhrou 1:0 v Kosičkách. Čistým kontem se v utkání blýskl Pavel Strohschneider (28). Ten do jara naskočil místo vážně zraněného Jakuba Vočka, kterému přeje rychlé uzdravení a s týmem by se rád posunul tabulkou I. B třídy směrem nahoru. Sám v Nové Pace provozuje restauraci a miluje pivo. Co dalšího na sebe zkušený gólman prásknul?
Známe to všichni. Sedíme v restauraci, sjíždíme jídelní lístek odshora dolů a naopak a stále se nemůžeme rozhodnout. A pak to přijde. „A víte co, já si dám smažák. S hranolkama a tatarkou.“ Proč je tento pokrm tak populární a jaké jsou triky kuchařů na ten nejlepší?
Oblíbený smažený sýr si vychutnáte i dnes, ale ceny jsou daleko od těch totalitních. Deník prozkoumal, kde na Tachovsku najdete tu nejlepší porci a kolik vás přijde.
/FOTO/ Smažený sýr je tradiční česká pochoutka, kterou si čas od času dá snad každý. V Kolíně ho také nabízí také řada restaurací, ceny se však v řadě z nich hodně liší. Důležité je také si dát pozor, zda podnik pokrm nabízí i s přílohou či bez ní, jelikož ve druhém případě to znamená další 50 korun navíc.
V Čechách je to klasika nejklasičtější. Smažený sýr s bramborem a tatarkou. Najdete ho v nabídce snad všech restaurací a výjimkou nejsou ani ty na Benešovsku.
Smažený sýr zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny českých podniků. Frčí především běžný eidam, restaurace v Kutné Hoře ale nabízejí ve stejné úpravě třeba i sýr uzený, goudu nebo hermelín. Za socialismu býval smažák za pár korun, dnes se jeho cena pohybuje většinou kolem dvou stovek.
Smažený sýr zůstává stálicí na jídelních lístcích většiny českých podniků. Frčí především běžný eidam, restaurace na Děčínsku ale nabízejí ve stejné úpravě třeba i sýr uzený, goudu nebo hermelín. Za socialismu býval smažák za pár korun, dnes se jeho cena pohybuje většinou kolem dvou stovek.
K českým hospodám a restauracím patří stejně neodmyslitelně jako pivo. Přesto i smažák podražil a už běžně stojí v hostincích přes sto padesát korun. Jenže stále ve Žďáře nad Sázavou existují místa, kde toto oblíbené jídlo stojí i méně než stovku. Ceny smažáků ze Žďárska najdete na konci článku.
Smažený sýr je stálicí v nabídce většiny hospod i restaurací. Díky jeho oblibě mezi strávníky ho restauratéři pravidelně zařazují do poledních meníček. I když jejich cena časem roste, v Pelhřimově lidé takzvaný smažák stále seženou poměrně levně. Deník zmapoval, kde v okrese tento pokrm nabízejí a za kolik.
Smažený sýr s hranolkami a tatarkou je podle restauratérů i konzumentů zapsaný v análech české gastronomie. Redakce Deníku se zaměřila nejen na to, kolik na Břeclavsku stojí, ale třeba také na to, proč se v místních restauracích pořád drží na špici oblíbenosti.
/VIDEO, FOTO/ Mezi nejoblíbenější jídla nabízená na polední menu v hodonínských restauracích dlouhodobě patří smažený sýr. Právě na to, kolik takzvaný smažák stojí, se Deník zaměřil napříč podniky v největším městě regionu.
/VELKÝ PŘEHLED/ Co si dát v restauraci, když člověk nechce maso? Nebo se obává různých gastro experimentů? Či má prostě rád sýr? Odpověď je stejná. Vyhrává smažený sýr s přílohou. Kolik za něj dáte restauracích na Jihlavsku?
/VIDEO/ Levný smažený sýr s hranolky pod stovku je minulost. Lidová klasika podražila. V restauraci si za smažák dnes řeknou i víc než dvě stovky. Nejlevněji se dá smažený sýr pořídit v restauraci za necelých 150 korun, ovšem zákazník musí pátrat. Ceny smažáků na Havlíčkobrodsku najdete ke konci článku.
/FOTO/ Smažený sýr, hranolky a tatarka je klasika, která v jídelním menu restaurací funguje už desítky let. Redakce Deníku se zaměřila na to, jak se k tomuto lákadlu stavějí restaurace na Vyškovsku a za kolik si na něm lidé pochutnají v rámci obědové nabídky.
/PŘEHLED SMAŽÁKŮ/ Mezi nepříliš zdravou, ale stále velice oblíbenou klasiku české kuchyně patří smažený sýr. Ten si udržuje své pevné místo nejen v domácích kuchyních, ale také na jídelních lístcích. V Třebíči se jeho ceny pohybují ve značném rozmezí. Objevte tajné tipy místních gurmánů.
Smažený sýr je fenomén. K českým hospodám a restauracím patří téměř stejně neodmyslitelně jako pivo. Stálice české kuchyně má spoustu příznivců a restauratéři to dobře vědí. Proto smažák s hranolky nebo vařenými bramborami nabízejí při obědových menu, ale i ve stálých jídelních lístcích. Redakce Deníku se zaměřila na to, kolik na Pardubicku stojí.
V brněnských Kohoutovicích lidem zdarma zpřístupní bývalou vyhlídkovou kavárnu Grand Prix. Zájemci mohou kohoutovickou dominantu navštívit 18. května díky akci Open House Brno 2024. Tento týden o tom informovali představitelé městské části.
Když Pivovar Trautenberk v Malé Úpě zkoušel vyřadit z nabídky jídel smažený sýr, se zlou se potázal u hostů. Zákazníci ho vyžadují. A milují. Smažený sýr zůstává v restauracích stálicí. V nabídce ho mají podniky ve všech krkonošských střediscích. Dát si ho můžete v Peci pod Sněžkou, Špindlerově Mlýně, na Černé hoře či v Malé Úpě. Deník zjišťoval, kolik na horách stojí a jaký je o něj zájem.
Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.
Smažený sýr neboli smažák, je přesně ten typ jídla, který hosté buď milují nebo si ho v restauracích vůbec nevšímají. Kousek sýra v obaleném trojobale je téměř na každém menu, protože si ho lidé prostě žádají. Smažený sýr je u nich nejen jídlo, ale neodmyslitelná součást nabídky stejně jako například vepřový řízek, knedlo zelo s vepřovou, guláš či svíčková. Deník zjišťoval cenu klasického menu s polévkou i smaženého sýru s přílohou. Drtivá většina restauratérů jej totiž v poledním menu nabídne. Když ne každý den v menu, tak v nabídce stálého lístku.
I když nad ním mnozí šéfkuchaři ohrnují nos, česká klasika v podobě smaženého sýra je stále velmi žádanou v restauracích a ty ho tak i přes moderní trendy v kuchyních nevyřadily ze svých nabídek. Rozdíl není pak jen v ceně, ale pochopitelně i v druhu sýra. Obecně totiž platí, že čím více tučný sýr je, tím je ten smažený lepší.
/VIDEO/ Jednačtyřicetiletého muže, který ve středu 27. března vytáhl v restauraci v Chebu střelnou zbraň, kriminalisté obvinili ze spáchání zločinu vydírání a přečinů výtržnictví a násilí proti úřední osobě. V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let.
Velmi nepříjemné okamžiky zažili dnes návštěvníci a personál jedné z restaurací v centru Chebu. V odpoledních hodinách vešel dovnitř muž, vytáhl zbraň a před přítomnými s ní začal manipulovat. Nikomu se nic nestalo a policie muže zadržela, informovala o tom na své sociální síti X.
Kulturní dům v Chlumčanech, kde svého času vystupovaly naše největší hvězdy, čeká rekonstrukce. Stavební úpravy odstartují začátkem dubna. Pivaři ale truchlí. Kvůli opravám přijdou o jedinou restauraci v obci.
Známá restaurace v Dubu nad Moravou skončila. Protože ekonomicky už provoz nefungoval, majitel se rozhodl upravit prostory na menší byty, po kterých naopak roste hlad i na venkově. Není první.
Před lety patřil smažený sýr k vůbec nejlevnějším jídlům. To sice již dávno neplatí, ale oblibu neztratil. Čas naopak potvrdil, že smažák je držák a klasika našich restaurací, přestože jeho cena míří na Rychnovsku ke 200 korunám.
Před lety patřil smažený sýr k vůbec nejlevnějším jídlům. To sice již dávno neplatí, ale oblibu neztratil. Smažák nabízejí na Náchodsku i restauratéři, kteří ho nemají rádi a odmítají ho zařadit na jídelní lístek. Proč? Lidé ho chtějí.
/VIDEO/ Obsluha v restauraci už značně opilému muži odmítla nalít další drink, tak se vydal směrem k vyšehradským hradbám a skočil. Po pádu z dvanácti metrů skončil v bezvědomí a nedýchal.
Redakce Olomouckého deníku se vydala v době oběda do několika restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru TOP5 smažáků v Olomouci a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím jej podávají a kolik za něj zaplatíte.
/FOTO, VIDEO/ Stálice českého gastronomického nebe, král vegetariánských menu i noční můra kreativních kuchařů. Popularita smaženého sýra s pořádnou porcí brambor nebo hranolek s tatarskou omáčkou je v českých restauracích vyhlášená. Redakce Deníku prozkoumala obědová menu restaurací na Jičínsku a vyrazila na do několika z nich na hříšnou ochutnávku smažáků. Poradili nám sami čtenáři i oblíbená Smažákomapa, kam fanoušci posílají recenze z navštívených restaurací po celém Česku.
Redakce Přerovského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků v Přerově a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Valašského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na výběr nejlepších smažáků ve Vsetíně podle Deníku a zjistěte, z jakého sýra se připravují, s čím se podávají a kolik za ně zaplatíte.
Redakce Zlínského deníku se vypravila do restaurací ve Zlíně a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Vybrala pět míst, kde si ho člověk může dát. Podívejte se, jaký druh sýra tu smaží a s čím ho podávají. A taky kolik za smažák zaplatíte.
Redakce Slováckého deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Deník vybral pět smažáků v Uherském Hradišti. Podívejte se, kde je dělají, z jakého sýra je připravují, s čím podávají a kolik za dobrotu zaplatíte.
Redakce Kroměřížského deníku se vydala do restaurací ve městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se na náš výběr pěti nejlepších smažáků v Kroměříži a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Deníku se vydala do restaurací ve Frýdku-Místku a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků ve městě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji v dané restauraci podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Prostějovského deníku se vydala do restaurací v Prostějově, nebo v Olšanech u Prostějova a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti restaurací na Prostějovsku a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Deníku se vydala do restaurací v Karviné a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků ve městě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji v dané restauraci podávají a kolik za ni zaplatíte.
/FOTOGALERIE/ Redakce Moravskoslezského deníku se vydala do restaurací v krajském městě a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie: smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků v Ostravě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji podávají a kolik za ni zaplatíte.
Redakce Deníku se vydala do restaurací v Novém Jičíně a zaměřila se na klasiku všech klasik české gastronomie - smažený sýr. Podívejte se do našeho výběru pěti nejlepších smažáků ve městě a zjistěte, z jakého sýra se pochoutka připravuje, s čím ji v dané restauraci podávají a kolik za ni zaplatíte.
/FOTOGALERIE/ Byl, je a bude! Smažák s hranolkami či bramborem má v tuzemské gastronomii stále pevné místo. S klidem můžeme říci, že je pořád hitovkou. Redakce Opavského a hlučínského deníku se vydala udělat sondu do některých opavských restaurací.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Obyvatelé a návštěvníci Šumperku si budou moci opět zajít na oběd, večeři nebo kávu do Opery. Populární restaurace po sedmi měsících znovu otevírá. Nový provozovatel chystá řadu novinek.
Už popáté v řadě získala ostravská restaurace P.U.O.R Slezska ocenění Hvězda sládků, které od roku 2019 uděluje Plzeňský Prazdroj za perfektní péči o pivo. Toto ocenění představuje nejkomplexnější hodnocení v oblasti péče o čepované pivo u nás.
Smažák je nesmrtelný, shodují se kuchaři z restaurací na Svitavsku. Klasiku s brambory a tatarkou nabízí většina hospod v regionu. Smažený sýr se již dlouhá léta objevuje v poledních menu nejen takzvaných třetích cenových, ale i v luxusních restauracích. A boduje nejen u dětí. Kde ho mají na Svitavsku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu?