Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Pradávné městečko Radstadt leží asi 70 kilometrů od Salcburkem. Oblast byla osídlena už ve čtvrtém století před Kristem Kelty. Samotná historie města se ale začala psát v 7. století našeho letopočtu

Horské výlety a úchvatná příroda. Letní Salcbursko začalo vábit Čechy

Letní krajina pod rakouským Salcburkem je kýč. Opravdu. Krásný kýč. V podstatě kamkoliv se návštěvník toho kousku země hne, najde pohled jako vystřižený z reklamního letáku. Může přitom přijet na jakkoliv dlouhou dobu a vždy to bude málo. Jsou tu stovky kilometrů turistických a cyklistických tras, malebné vesničky s výbornými stylovými restauracemi a spousty atrakcí pro děti. Takže pokud člověk nemusí letní dovolenou prožít u moře a rád ji tráví aktivně, může si tuto oblast vyznačit špendlíkem na mapě jako tip pro svůj další výlet. Nejzajímavější místa tam prošel reportér Deníku.

Porubské restaurace na Hlavní třídě v Ostravě.

Od sushi až po kulajdu. Letní tipy Deníku na TOP 5 podniků v Ostravě-Porubě

/FOTO, VIDEO/ Od Havaje přes Japonsko, Řecko, Španělsko, Itálii až do Česka. Tak se dá cestovat díky gastronomii v okolí Hlavní třídy v Ostravě-Porubě. Deník se zaměřil na centrum Poruby, kde se za posledních pět let objevily nové restaurace a bistra, která nabízí jak čerstvé ryby, tak tradiční české pokrmy. Vybrali jsme pět restaurací.

V kempu Trhovky u přehrady Orlík na Příbramsku v sobotu 8. července ráno shořela restaurace, asi čtyři pergoly a karavan.

Škoda za milion, dva lidé v péči lékařů. Požár kempu zničil restauraci i karavan

V kempu Trhovky u přehrady Orlík na Příbramsku dnes ráno shořela restaurace, asi čtyři pergoly a karavan, škoda bude nad jeden milion korun. Dva lidé se nadýchali kouře, když se oheň pokoušeli uhasit před příjezdem hasičů. Záchranná služba je odvezla do nemocnice. Na místě dopoledne pokračovalo dohašování, jako možnou příčinu požáru zatím vyšetřovatel nevyloučil cizí zavinění nebo nedbalost, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

V kempu Trhovky u přehrady Orlík na Příbramsku v sobotu 8. července ráno shořela restaurace, asi čtyři pergoly a karavan.

Škoda za milion, dva lidé v nemocnici. Oheň u Orlíku zničil restauraci i karavan

V kempu Trhovky u přehrady Orlík na Příbramsku dnes ráno shořela restaurace, asi čtyři pergoly a karavan, škoda bude nad jeden milion korun. Dva lidé se nadýchali kouře, když se oheň pokoušeli uhasit před příjezdem hasičů. Záchranná služba je odvezla do nemocnice. Na místě dopoledne pokračovalo dohašování, jako možnou příčinu požáru zatím vyšetřovatel nevyloučil cizí zavinění nebo nedbalost, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Na Znojemsku se dá najít bělolanýž obecný.

Lanýž? Pochoutka nejen v drahé restauraci. Vzácná houba roste i na Znojemsku

Vybrané jídlo, které si lidé dají třeba v dobré italské restauraci, doplňují často lanýže. Tato podzemní houba má své specifické aroma, které nejde ničím nahradit. Za lanýž bílý zaplatí restauratéři i několik desítek tisíc korun za kilo. Na Znojemsku lze v těchto dnech najít bělolanýž obecný, který sice není tak vzácný, ale chuť má také výraznou a svou službu v kuchyni a na talíři udělá na výbornou. 

Brodet (nebo také brudet) jsou dušené ryby. Takový guláš z moře.

Deset rybích delikates Chorvatska: Ochutnejte to nejlepší z místní kuchyně

Návštěva chorvatského pobřeží přímo vybízí k poznávání pokladů moře a místní kuchyně – čerstvých ryb připravovaných na řadu způsobů. Najdete tu vše od levných osmažených sardinek přes plody moře, jako jsou garnáty, krevety a ráčky, až po nejdražší humry a langusty. Deník přináší výběr i méně známých ryb a delikates, které stojí za to ochutnat v konobách a restauracích na Jadranu. Druhů je víc než dost.

Zrekonstruovaný objekt oblíbené restaurace Angusfarm v Soběsukách

Sto dnů od zničujícího požáru. Angusfarm vstala z popela a opět chystá steaky

Uplynulo přesně sto dnů od chvíle, kdy plameny zachvátily penzion a restauraci Angusfarm v Soběsukách na jižním Plzeňsku. Hned druhý den po požáru začaly vyklízecí práce a majitel objektu Marcel Klaus tehdy sliboval: „Chtěli bychom slavnostně otevřít 30. června, to bude přesně za sto dnů. Pevně v to věříme.“ Své slovo splnil a v pátek 30. června 2023 se restaurace opět pro veřejnost otevřela.

Zrekonstruovaný objekt oblíbené restaurace Angusfarm v Soběsukách

Sto dnů od zničujícího požáru. Angusfarm opět chystá steaky

Uplynulo přesně sto dnů od chvíle, kdy plameny zachvátily penzion a restauraci Angusfarm v Soběsukách na jižním Plzeňsku. Hned druhý den po požáru začaly vyklízecí práce a majitel objektu Marcel Klaus tehdy sliboval: „Chtěli bychom slavnostně otevřít 30. června, to bude přesně za sto dnů. Pevně v to věříme.“ Své slovo splnil a v pátek 30. června 2023 se restaurace opět pro veřejnost otevřela.

Necelý týden po otevření pobočky řetězce McDonald’s ve Znojmě zájem zákazníků trvá.

VIDEO: McDonald’s ve Znojmě týden po otevření. Plné parkoviště a fronty na jídlo

Plná restaurace nově otevřené pobočky McDonald’s ve Znojmě a desítky minut čekání. Zcela zaplněné parkoviště. Lidé nechávají svá auta u nedalekého nákupního centra. Taková je běžná situace posledních dnů. Rodiny s dětmi, party přátel nebo jednotlivci přišli a berou si jídlo domů. Pár z nich ale nakonec zůstává na zahrádce restaurace a pouští se do burgerů nebo hranolek přímo z krabiček a papírových pytlíků.

Šéfkuchaři toto léto vaří na Vavřinci v Peci

Šéfkuchaři toto léto vaří na Vavřinci v Peci

Za pestrou škálou chutí a vůní letos v létě nemusíte nikam do světa. Celý svět přijede do Pece a vy ho můžete ochutnat v Aparthotelu Svatý Vavřinec. Festival street food zážitků, který toto léto nesmíte minout se jmenuje Vavřincovo Gastro léto.

Berounka u Nižboru

Vodácké léto na Berounce. Jak na jezy, kde se dobře najíst a kam na nocleh

/FOTOGALERIE/ Berounka, která patří mezi klidnější české řeky, bývá jednou z nejsnáze sjízdných vodních toků u nás. Přesto se na ní lze snadno takzvaně cvaknout. Kterým jezem proplujete hladce, jak zvládnout ty náročnější a kde vůbec nemáte šanci? Pomohou rady zkušených vodáků nebo aplikace, která mapuje i aktuální situaci na vodě.

Restaurace Central v peruánské Limě.

Nejlepší restaurací světa je Central. Vaří z listů koky, a dokonce i zubaté ryby

Stačilo pouhých patnáct let existence a z restaurace Central se stal nejlepší podnik světa. Tento týden mu takovýto titul přidělila porota prestižní soutěže s názvem TOP 50 nejlepších restaurací světa pro rok 2023. Ráj všech gurmánů se nachází v jihoamerickém Peru. Jeho kuchaři se snaží maximálně využívat produktů tamní rozmanité přírody.

Ústecký Interhotel Bohemia v letech minulých. Na snímku vpravo je Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.

Hála prožil v Bohemce roky života, vzpomíná na cukráře, striptýz a kolegy

 Právě tak, jako jsme si před nedávnem velmi rádi připomněli již 40 let od zahájení provozu první vietnamské restaurace v Ústí nad Labem, podniku stylově nazvaného Hai-Phong, máme zde podstatně důležitější a pestřejší vzpomínání. A to na otevření ve své době nesporně největšího i nejprestižnějšího hotelu v severočeském regionu tedy Interhotelu Bohemia, kterému lidé neřeknou jinak než Bohemka. Na začátky tohoto prestižního podniku, i na jeho zlaté časy v 80. letech minulého století, rád vzpomíná Václav Hála. Ten byl dlouhé roky důležitým kmenovým zaměstnancem Bohemky a dělal též vedoucího v oblíbené restauraci Hai-Phong.

Do Pecky konečně na Dlabanec. Cukrárna otevírá na náměstí pobočku s občerstvením

Do Pecky konečně na Dlabanec. Pod hradem se otevře nové občerstvení

Letní výlet na hrad Pecka v malebně zvlněné podkrkonošské krajině měl v uplynulých několika letech pro turisty jeden zásadní problém. Neměli kam zajít alespoň na lehký oběd. „Po převratu tu fungovaly najednou čtyři hospody, teď nemáme ani jednu. Jako obec nás to hodně trápí, ale teď se snad blýská na lepší časy,“ prozradila starostka městysu Pecka Hana Štěrbová.

V Jeseníkách podražilo parkování  i jízdenky  z Hvězdy na Ovčárnu. Trend mírného zvýšení cen lze pozorovat také  v jídelních a nápojových lístcích. 21. června 2023

Podívejte se, kolik stojí výlet na Praděd. Podražil autobus, parkování i jídlo

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kolik dnes stojí výlet na Praděd? Turisté, kteří vyráží autem na výlet do Jeseníků, jsou přesvědčeni, že zdejší ceny už dobře znají z předchozích návštěv. Parkování na Hvězdě bývalo za stovku, jízdenka v autobuse na Ovčárnu stála čtyřicet korun a obědové menu kolem dvou stovek. Dnes už jsou ale ceny vyšší.

V Jeseníkách podražilo parkování  i jízdenky  z Hvězdy na Ovčárnu. Trend mírného zvýšení cen lze pozorovat také  v jídelních a nápojových lístcích. 21. června 2023

Podívejte se, kolik stojí výlet na Praděd. Podražil autobus, parkování i jídlo

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kolik dnes stojí výlet na Praděd? Turisté, kteří vyráží autem na výlet do Jeseníků, jsou přesvědčeni, že zdejší ceny už dobře znají z předchozích návštěv. Parkování na Hvězdě bývalo za stovku, jízdenka v autobuse na Ovčárnu stála čtyřicet korun a obědové menu kolem dvou stovek. Dnes už jsou ale ceny vyšší.

Otevření pobočky McDonald’s ve Znojmě. Plno bylo po celý den.

VIDEO: Pobočka řetězce McDonald’s ve Znojmě hlásí otevřeno. Přišla spousta lidí

V jedenáct hodin dopoledne byla nově otevřená pobočka řetězce McDonald’s ve Znojmě plná lidí. Obsazené byly i stolky před restaurací. „Těšil jsem se na otevření, je to tady skvělé. Takové jídlo tady chybělo,“ pochvaloval si jeden ze zákazníků nad kuřecími nugetkami. Rodiny s dětmi si pochutnávaly na zmrzlině nebo ledové kávě. Dorazili i školáci na výletě.

Gekon obrovský.

Od sousedů: Čech přiletěl do Vídně s 85 gekony

50letý Čech přivezl 23. května za poledne na letiště ve Vídni v zavazadle tři boxy ilegálně transportovaných plazů z Addis Abeby - 85 gekonů, šupinatých malých až středně velkých ještěrů s přísavnými prsty, dva hady a dva škorpiony, v celkové ceně asi 47 000 eur. Zkusil je vynést "zeleným kanálem" odbavovací haly.

Vladimír Kasík.

Špičák láká v létě na novinky v bikeparku, ale i na novou, moderní restauraci

Areál Ski&Bike Špičák láká návštěvníky nejen v zimě, ale také během léta, kdy je tam možno využít hned několik aktivit. V letošní sezoně tam na příchozí čeká i několik novinek, tou největší je moderní restaurace. Co je ale dále na Špičáku nového, jsme si povídali s jeho ředitelem Vladimírem Kasíkem.

Rozhledna na Špičáku.

Lanovka na Špičák pojede denně, otevírají se naučné stezky

Počínaje čtvrtkem 15. června pojede lanovka na vrchol šumavského Špičáku k 26,5 metru vysoké rozhledně už každý den. Letní etapa areálu potrvá do 15. září, potom bude lanovka v provozu opět jen o víkendech a státních svátcích. Důvodem omezení je ochrana tamní přírody.

Možnost nechat si drinky namíchat přímo od barmana se poslední dobou stává vzácností. Mistři shakerů jsou totiž nedostatkovým zbožím. Ilustrační snímek

Restauracím chybí lidé: Barmany nahrazují plechovky, kuchaře oloupané brambory

Zpoza barů a z kuchyní restaurací za poslední měsíce nejen kvůli covidu nenávratně zmizelo několik tisíc zaměstnanců. Provozní barů, hospod a restaurací tak hledají, jak díru zacelit. Velkého pomocníka získávají v polotovarech. Například v takzvaných RTD (ready to drink) nápojích, tedy v míchaných drincích v plechovkách, které mnohdy stojí zlomek ceny koktejlu namíchaného přímo barmanem.

Restaurace Vegtral

Restaurace odmítla obsloužit fanoušky Putina. Zaplavila ji smršť komentářů

Do restaurace Vegtral na pražské Letné přišli v sobotu hosté. Podle obsluhy restaurace provolávali slávu ruskému prezidentovi Putinovi a rušili ostatní hosty. Servírka je proto odmítla obsloužit a obě strany přivolaly policii. Následně restauraci zaplavily negativní recenze a množství komentářů na sociálních sítích.

Restaurace Vegtral, Letná.

Pražská restaurace odmítla obsloužit proputinovce. Na sítích se spustila smršť

Do restaurace Vegtral na pražské Letné přišli v sobotu hosté. Podle obsluhy restaurace provolávali slávu ruskému prezidentovi Putinovi a rušili ostatní hosty. Servírka je proto odmítla obsloužit a obě strany přivolaly policii. Následně restauraci zaplavily negativní recenze a množství komentářů na sociálních sítích.

Novou podobu obecního lidového domu navrhla projekční kancelář z Prahy IO Studio.

Hospoda v Zaječově nezanikne. V novém lidovém domě ji provozuje radnice

/FOTO, VIDEO/ Zaječov kompletně zrekonstruoval místní lidový dům s hospodou. Hlavním motivem bylo zachovat ve vsi kulturu a fungující restauraci. Tu přitom obec sama provozuje - s vírou, že podnik zvládne udržet v chodu celoročně. Náklady na opravy dosáhly téměř padesáti milionů korun. 

Specializací cateringových služeb GastroEvent.cz je zajištění tradičních i netradičních událostí. Zajišťují firemní rauty české i světové kuchyně, vánoční party, soukromou oslavu, zahradní party, ale i svatbu, nebo zabijačkové hody

Spokojení klienti mi za ty probdělé noci stojí, říká majitel cateringové firmy

Už jako malý měl k jídlu obecně vřelý vztah. Možná právě proto si už tenkrát zahrával s myšlenkou, že by někdy chtěl mít vlastní podnik. „Tehdy to ale byl hodně vzdálený sen. Sen, který se mi nakonec po dlouhých letech splnil,“ začíná své vyprávění Petr Svoboda, který je dnes majitelem společností GastroEvent.cz a Pomodori.cz, díky kterým si nejeden novomanželský pár užil parádní svatební hostinu a nejedna společnost profesionální catering.

Za stolem jako kyselina. Profi jedlík Radim Dvořáček se cpal v Boskovicích v restauraci Eden obřími burgery.

Za stolem jako kyselina. Profi jedlík se cpal v Boskovicích obřími burgery

/FOTO, VIDEO/ Deset rohlíků a dva kelímky vlašáku. Dobře, tři, ale to je strop. Víc do sebe nemůže tenhle střízlík nacpat. Vždyť váží sotva šedesát kilo! Omyl. Radim Dvořáček se za stolem mění v pohádkového Otesánka a hravě spořádá vše, co se mu naservíruje pod nos. S trochou nadsázky se dá jeho apetit srovnat s působením kyseliny. Ne nadarmo se na svém internetovém kanálu tento chlapík z Ostravy s přezdívkou Steel Rod tituluje nejlepším profesionálním jedlíkem v Česku. S několika zápisy v knize rekordů za spořádané množství jídla a rychlost. V pátek odpoledne se v boskovické restauraci Eden pokouší zdolat další výzvu na talíři. „Přijel jsem, abych tu spořádal zdejší specialitu. Hamburger velikosti XXL. A ne jeden. Zkusím hned dva,“ usmívá se dvaatřicetiletý drobný muž.

Pavel Sapík je šéfkuchař Restaurantu U Sapíků. Je synem českého šéfkuchaře, gastronoma, podnikatele, publicisty a moderátora pořadů o vaření Jaroslava Sapíka.

VIDEO: Na Špilberku začal Prima Fresh festival. Dorazí i Zdeněk Polhreich

Vybranými delikatesami pohostí své návštěvníky první červnový víkend brněnský hrad Špilberk. V jeho areálu je v pátek a v sobotu na programu Prima Fresh festival. Akce nabízí známé osobnosti ze světa gastronomie. Ty nechají zájemce nahlédnout pod ruce na kuchařských show, vystupovat budou ale i na stáncích svých restaurací, které budou pro všechny gurmány připravovat svoje degustační menu. Festival se koná už po dvanácté, v Brně však teprve podruhé.

Cigarety, kouření - Ilustrační foto

Štamgasti hospod na Chrudimsku kouření omezili, ale cestující zákaz ignorují dál

Ve středu 31. května uplynulo šest let od zákazu kouření v barech a restauracích. Od stejného data je zapovězeno také kouření na nástupištích a zastávkách pro cestující, na sportovištích nebo v zoologických zahradách. Každodenní zkušenost ukazuje, že kuřáci v hospodách zákaz vesměs dodržují a hlídá ho také personál samotných podniků, i když se před lety zprvu ozývaly i některé odmítavé hlasy. Horší je to ale na prostranstvích venkovních autobusových zastávek, kde si dosud někteří cestující nelámou se zákazem hlavu.