Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Valentýnský dezert ve Ville Fitz v Rokycanech.

V těchto restauracích na Rokycansku si užijete Valentýn naplno

/PŘEHLED/ Stále populárnější svátek všech zamilovaných se slaví každoročně 14. února. V dnešní době je Valentýn známý jako den plný květin, dárků, přáníček, cukrovinek a romantických menu. Přinášíme přehled restaurací, kam můžete se svojí polovičkou tento víkend na Rokycansku vyrazit.

Příprava jídel v restauraci Sůl & Řepa ve Strakonicích šéfkuchařem Pavlem Drdelem (modrá zástěra) a jeho kolegou.

Vaří ze všeho, co roste kolem. Restaurace Sůl a řepa sbírá prestižní ocenění

Nenápadně zastrčená, ale přesto vyhledávaná, žádaná a dokonce i oceňovaná prestižními gastroprojekty. To je restaurace Sůl & Řepa ve Strakonicích, která na počátku roku získala ocenění francouzského gastroprůvodce Gault & Millau a obhájila post Nejlepší restaurace. Deník sem zavítal na návštěvu, aby zjistil, v čem tkví tento úspěch.

„Špína? To je Asie.“ Řada hostů hájí restauraci a těší se na znovuotevření

„Špína? To je Asie.“ Řada hostů hájí restauraci a těší se na znovuotevření

"Nový barva, zavřeno," řekne cizinec překvapeným hostům stojícím před asijskou restaurací Huong Que v Chebu, vleze dovnitř a zase zamkne. Podnik kvůli otřesné hygieně v pondělí 10. února zavřeli inspektoři. Během jediné hodiny přicházejí k zamčeným dveřím dosud hojně navštěvovaného a vychvalovaného zařízení další, kteří dnes budou jíst jinde. „Tady mají nejlepší pho a bůček,“ říkají nám zklamaní návštěvníci a rovnou dodávají, že doufají v jeho brzké otevření.

Radim Říha, jednatel spolku Výtopna Zdice, který chce oživit historickou hlavní budovu nádraží Moldava. Plánuje postupné opravy a budování expozic zaměřených na dopravu a retro.

Jaké plány má s Moldavou železniční nadšenec? Plní si sen, že zachrání nádraží

Radim Říha je ze Zdic na Berounsku, ale v poslední době tráví hodně volného času na Moldavě v Krušných horách. Spolek Výtopna Zdice, v němž je jednatelem, převzal nedávno od obce hlavní budovu moldavského nádraží. S objektem, jenž je větší než mnohý zámek, se stále seznamujeme. Plánuje s dobrovolníky postupné opravy a budování expozic zaměřených na dopravu a retro.

Odporná restaurace v Chebu: Trus hlodavců, plísně i znečištěné náčiní

Trus hlodavců, plísně i znečištěné náčiní. Hygiena uzavřela restauraci v Chebu

Zajít si do chebské restaurace Huong Que v blízkosti OC Dragoun na oběd či večeři? Zážitek jen pro silné žaludky, který mohl skončit zdravotními potížemi, odhalila úterní kontrola z hygieny. Rozsáhlé znečištění, plísně a výskyt trusu hlodavců inspektory donutil restauraci okamžitě zavřít. O hygienických nedostatcích informuje web Potraviny na pranýři.

Restaurace v Chebu: Trus hlodavců, plísně i znečištěné náčiní

Nepořádek, plísně a trus hlodavců. Inspekce zavřela chebskou restauraci

Pokud jste jedli v chebské restauraci Huong Que v blízkosti OC Dragoun, můžete si oddychnout, jestli se návštěva tohoto podniku nepodepsala na vašem zdraví. Ocitl se totiž na seznamu problematických podniků poté, co zde kontroloři objevili alarmující hygienické nedostatky. Zpráva zveřejněná na webu Potraviny na pranýři odhalila rozsáhlé znečištění, plísně a výskyt trusu hlodavců. Zdejší jídlo bylo asi jen pro silné žaludky, o čemž svědčí i doložená fotodokumentace. Kontroloři v den návštěvy, tedy v pondělí 10. února, restauraci okamžitě uzavřeli.

Restaurace Eliáš, 9. února 2025, Ostrava.

Legendární hospoda Eliáš je domovem fanoušků už roky. Plánuje navýšit kapacitu

Tradiční restaurace v poklidné rodinné zástavbě na rozhraní Vítkovic, Zábřehu a Hrabůvky, asi kilometr od Městského stadionu v Ostravě toho má s Baníkem společného více, než by se na první pohled mohlo zdát. Její výstavba totiž začala rok poté, co byl slezský klub založen. Dnes je někdejší především hokejová hospoda místem setkávání fotbalových fandů před ligovými zápasy. Moravskoslezský deník zjišťoval, jak vnímá aktuální situaci současný provozovatel, co zahrnuje plánovaná rekonstrukce nebo v čem by se mohli samotní fanoušci polepšit.

Situace u restaurace U Kojota v Mostě v pondělí 20. ledna, kdy ještě pokračovaly vyklízecí práce vyhořelého objektu.

Povolení k přístavbě vyhořelé restaurace v Mostě majitel nedodal

Majitel objektu, ve kterém před měsícem vyhořela mostecká restaurace U Kojota, nedoložil dokumenty potvrzující povolení k přístavbě. Požár, kvůli kterému zemřelo sedm lidí, vypukl v noci na 12. ledna. Hasiči zničenou přístavbu strhli nedlouho po tragédii. K upřesnění některých záležitostí se uskuteční schůzka ještě s provozovatelem restaurace. ČTK to v úterý 11. února řekla mluvčí města Most Klára Vydrová.

Situace u restaurace U Kojota v Mostě v pondělí 20. ledna, kdy ještě pokračovaly vyklízecí práce vyhořelého objektu.

Povolení k přístavbě vyhořelé restaurace v Mostě majitel nedodal

Majitel objektu, ve kterém před měsícem vyhořela restaurace U Kojota, nedoložil dokumenty potvrzující povolení k přístavbě. Požár, kvůli kterému zemřelo sedm lidí, vypukl v noci na 12. ledna. Hasiči zničenou přístavbu strhli nedlouho po tragédii. K upřesnění některých záležitostí se uskuteční schůzka ještě s provozovatelem restaurace. ČTK to dnes řekla mluvčí města Most Klára Vydrová.

V brněnské restauraci Butcher´s objevili švábi v kuchyni.

Problémy brněnské restaurace Butcher's. Jídlo vařili vedle švábů, byli v kuchyni

Kuchyně a sklady, ve kterých byli švábi. Nejen mrtví, ale i živí. Brněnská restaurace Butcher's v Králově Poli musela po kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), o kterém informoval jejich web Potraviny na pranýři, na den uzavřít podzemní sklad, kuchyni a přilehlé prostory. Nyní už je vše opět v pořádku.

Podle ekonoma mohou restaurace snížit marže a i kvalitní jídlo mohou prodávat pro strávníky za rozumnou cenu. Ilustrační foto.

Oběd za méně než dvě stovky je v Brodě stále realitou, podívejte se

I v době rostoucích cen je možné najít v Havlíčkově Brodě restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Strávníci si dokonce mohou vybrat z několika hlavních jídel. Podle ekonoma si mohou držet nižší ceny hlavně podniky, které mají větší příliv zákazníků. Někde ale dbají na kvalitní potraviny a regionální produkty a ceny značně zvedají.

Natáčení na náměstí Svobody a v nárožním Dělnickém domě v Kladně v restauraci Hladinka. Foto: Josef Průšek

Filmaři si vybrali Kladno. Snímku dominuje herec Martin Myšička

/FOTOGALERIE,VIDEO/ V největším středočeském městě Kladně zakotvili v pondělí 10. února filmaři, aby zde vytvořili záběry pro reklamní kampaň jednoho z významných prodejců energie na českém trhu. Štáb filmařů si pro natáčení vybral náměstí Svobody s nárožní neorenesanční budovou Dělnického domu, která je národní kulturní památkou.

Modelář Josef Přenosil se věnuje pamětihodnostem z Pelhřimova.

Modelář Josef Přenosil oživuje vzpomínky. Pelhřimov dostává unikátní dárky

/FOTO, VIDEO/ Před lety neobvyklým dárkem potěšil zpěváka Karla Gotta, nyní dělá radost lidem v Pelhřimově a v okolních obcích. Modelář Josef Přenosil dokáže oživit vzpomínky na místa, která dávno vzal čas, i vystihnout krásu ikonických budov, které města a obce zdobí dodnes. Jak si poradil s legendární hospodou v Sadech a s všem dobře známou Kalvárií?

Trampoty Čabek pro Kuřim: veřejné piano je pryč, lidé hledají náhradu

Trampoty Čabek pro Kuřim: veřejné piano je pryč, lidé hledají náhradu

Čabky pro Kuřim? Mají Kuřimáci povědomí o tom, co bylo podstatou tohoto netradičního sousloví? Nejen lidé žijící ve městě Kuřim možná zaznamenali, že po rozsáhlé renovaci železniční stanice v roce 2019 přibyl dne 31. května v prostorech nádražní haly nový netradiční doplněk. Jednalo se o pianino značky Petrof, které bylo určeno pro veřejnost. Každý, kdo uměl na tento nástroj hrát, se zde mohl zastavit a potěšit cestující čekající na jejich spoj klavírní hudbou. Nejednalo se o nic neobvyklého, protože veřejná pianina jsou takto lidem přístupná nejen ve světě, ale dávno i v tuzemsku. Navíc zrekonstruovaná nádražní hala nabízela mimo zajímavou akustiku i vynikající podmínky pro tento nástroj. Celý projekt byl nakonec pojmenován „Čabky pro Kuřim“. Nezvyklé slovo v názvu „čabky“ je akronym znamenající černé a bílé klapky, který doplňoval slova „pro Kuřim“.

Motorest Rasová, zastávka kamioňáků i buzola pro turisty v Bílých Karpatech

Motorest Rasová, zastávka kamioňáků i buzola pro turisty v Bílých Karpatech

Je posledním motorestem na silnici I/50 před hranicí se Slovenskou republikou a zároveň známým restauračním zařízením na hřebenu Bílých Karpat, nacházejícím se v nadmořské výšce 550 metrů, nedaleko přírodní památky Lom Rasová. Leží u křižovatky silnic ve směru na Bojkovice i té k nedalekému lyžařskému středisku na Mikulčině vrchu.

O poháry a spoustu dalších cen se v disciplíně beer pong utkaly desítky soutěžících v Brně.

Ťukot půllitrů nahradil v pivovaru zvuk míčků. Podívejte, jak se hraje beer pong

/VIDEO/ Zvuk odrážejících a kutálejících míčků na stolní tenis se v sobotu vpodvečer line Pivovarskou restaurací Starobrno na brněnském Mendlově náměstí. V místnosti však desítky soutěžících neměří síly v této sportovní disciplíně. U množství půllitrů starobrněnského piva tam právě v základní skupině soupeří týmy v takzvaném beer či pivním pongu.

Svatba jako na zámku v ZOO Lešná ve Zlíně.

Svatby ve Zlíně: červen kraloval, 27. červenec byl rekordní

Dobrá zpráva: zájem o svatby ve Zlíně neuvadá. Potvrdili to statistici, kteří se pustili do srovnání dat uplynulých let. V roce 2024 si v matričním obvodu města Zlína řeklo své svatební "ano" celkem 235 párů, což je pouze o jeden sňatek méně, než tomu bylo před rokem. Hned 44 párů si vybralo církevní obřad.

Ilustrační foto.

Dobrou chuť z Loun! Do vyhlášeného gastro průvodce se dostaly i místní podniky

Dobré jídlo dokáže potěšit všechny smysly a proměnit běžný den ve svátek. Ať už hledáte místo pro romantickou večeři, rodinnou oslavu nebo pracovní oběd, správně zvolená restaurace může být zárukou nevšedního kulinářského zážitku. Kvalitní suroviny, um kuchařů a příjemné prostředí – to vše se podílí na tom, že se do některých podniků hosté rádi vracejí. Z regionu v renomovaném průvodci uspěl lounský Merlot a Resort Oblík.

El Toro v Mostě se nachází v centru města a nabízí kombinaci americké a české kuchyně.

Dobrou chuť z Mostu! Do vyhlášeného gastro průvodce se dostal i místní podnik

Dobré jídlo dokáže potěšit všechny smysly a proměnit běžný den ve svátek. Ať už hledáte místo pro romantickou večeři, rodinnou oslavu nebo pracovní oběd, správně zvolená restaurace může být zárukou nevšedního kulinářského zážitku. Kvalitní suroviny, um kuchařů a příjemné prostředí – to vše se podílí na tom, že se do některých podniků hosté rádi vracejí.

Fanoušci dobrého jídla a pití se mohou od nynějška orientovat pomocí vyhlášeného gastronomického průvodce Gault&Millau.

Jižní Čechy na gastronomické mapě světa. Gault&Millau ocenil místní restaurace

Šupina v Třeboni, Sůl & Řepa ve Strakonicích nebo Brio v Českých Budějovicích. Fanoušci dobrého jídla a pití se mohou od nynějška orientovat pomocí vyhlášeného gastronomického průvodce Gault&Millau. Jeho historie sahá do Francie 60. let minulého století. Česká republika je patnáctou zemí světa, kde nyní nově působí. V Jihočeském kraji se do průvodce Gault&Millau na základě hodnocení dostalo celkem 19 podniků.

Stavba nového objektu v Lipnické ulici v Přerově, ve kterém vznikne restaurace Burger King, pokročila.

Burger King v Přerově pokročil. Kdy bude otevřeno?

Svižným tempem pokračují práce na stavbě nové restaurace fastfoodového krále Burger King, která vzniká u obchodního centra S1 v Lipnické ulici v Přerově. Návštěvníci, kteří zde pravidelně nakupují, už si všimli i nové cedule, lákající zákazníky.

Platforma Nesnězeno zachraňuje jídlo, které by skončilo v koši. Ilustrační foto.

Nesnězeno ve Zlíně. Díky aplikaci lidé ušetření peníze za potraviny i květiny

I ve Zlíně a okolí se mohou lidé aktivně zapojit do záchrany potravin, které by jinak skončily v koši. Navíc přitom ušetří peníze z rodinného rozpočtu. Na konci loňského roku na Zlínsko dorazila aplikace, díky které mohou zákazníci zakoupit zvýhodněné balíčky. Ty by se jinak kvůli končící trvanlivosti vyhodily. Balíčky se slevou minimálně 50 % na platformě nabízejí restaurace, kavárny, pekárny i obchody s potravinami.

Průvodce Gault&Millau je dodnes považován za jednu z nejlepších příruček na světě, která prezentuje kvalitní restaurace a podniky.

Prestižní gastroprůvodce na Rychnovsku: do svého výběru tu přidal jeden podnik

Michelinské hvězdy jsou skutečným pojmem a pro fajnšmekry jsou vodítkem, kde mohou očekávat velký gastronomický zážitek. Nyní mají možnost se orientovat i pomocí vyhlášeného gastronomického průvodce Gault&Millau. Jeho historie sahá do Francie 60. let minulého století, Česká republika je patnáctou zemí světa, kde nyní nově působí. Restaurace hodnotí v utajení skupina inspektorů pomocí bodového systému a uděluje symbol kuchařských čepic, které jsou obdobou hvězd Michelin. Na základě hodnocení se do průvodce dostalo 16 podniků z Královéhradeckého kraje. Mezi nimi i jeden z Rychnovska.

Kontrolu v mostecké restauraci Kozí dech prováděly pracovnice živnostenského úřadu v Mostě.

Kontroly předzahrádek v Ústeckém kraji po požáru v Mostě odhalily mnoho vad

Stavební úřady v Ústeckém kraji po tragickém požáru v Mostě zkontrolovaly 339 předzahrádek a stavebně-technických konstrukcí. Nedostatky zjistili úředníci u 118. V některých případech neměly stavby povolení. O výsledcích kontrol informovala mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Topidla u restaurací v době kontrol nebyla v provozu. Vyšetřování požáru z poloviny ledna v restauraci U Kojota, jehož následkem přišlo sedm lidí o život a další se vážně zranili, pokračuje. Požár mohlo způsobit převržené topidlo.

Na koupališti Včelné v Rychnově nad Kněžnou vloni začaly změny, které po desítkách let znamenají modernizaci oblíbeného areálu z roku 1934.

Mění se i v zimě. Rychnovské koupaliště Včelné překvapí návštěvníky už letos

Na koupališti Včelné v Rychnově nad Kněžnou vloni začaly změny, které po desítkách let předznamenaly modernizaci oblíbeného areálu z roku 1934. Ovšem s důrazem na jeho oceňovaný přírodní ráz a návaznost na historii. Již nyní je restaurace vůbec poprvé otevřená i přes zimu a chystá se nový vstup, šatny i přívod vody do betonového bazénu, ve kterém se koupaly generace Rychnováků.

Ředitelem rychnovského hotelu Havel a jednatelem stejnojmenné společnosti se stal Matouš Libotovský.

Když jsem vstoupil, hned mi zasvítily oči, říká nový šéf hotelu Havel v Rychnově

Hotel Havel patří k Rychnovu nad Kněžnou a jeho společenskému životu přes 160 let a v dohledné době se to patrně nezmění. Posílit věhlas dominanty jižní části Starého náměstí a pozvednout úroveň služeb pro hosty i místní má nyní za úkol jeho nový ředitel Matouš Libotovský. V plánu má změny na více úrovních, od nového jídelního lístku, přes kvalitní pivnici a úpravy hotelových pokojů, až po wellness a orientální masáže. „Od posledních úprav uplynula dlouhá doba, přesto si myslím, že hotel je v relativně zachovalém a pěkném stavu. Všechny Rychnováky k nám zveme a doufám, že pro ně budeme vytvářet stále přívětivější prostředí,“ říká v rozhovoru pro Deník sedmatřicetiletý absolvent oboru hotelnictví, který dosud působil jako provozní manažer v restauraci U Zvonu.

Hotelu Havel na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou má nové vedení.

Město Rychnov nad Kněžnou prodělečný hotel neprodá. Havel má nové vedení

/FOTO, VIDEO/ Mezi lidmi v Rychnově se opět proslýchá, že radnice chystá prodej hotelu Havel na Starém náměstí, který město vlastní od konce devatenáctého století. Starosta Jan Skořepa potvrzuje, že se informace nezakládá na pravdě, ovšem ke změnám došlo. Dominanta jižní části rynku má totiž nové vedení.

Město hledá do Divadelní restaurace v Rakovníku nájemce.

Divadelní restaurace v Rakovníku zůstává prázdná. Do aukce se nikdo nepřihlásil

Do prvního kola aukce o pronájem Divadelní restaurace a baru v Rakovníku se nepřihlásil jediný zájemce. Město ji vypsalo v pátek 31. ledna od 10.10 hodin. Už předtím se na sociálních sítích ozývaly hlasy, že minimální roční nájemné ve výši 1,567 milionu korun za 373 metrů čtverečních je pro jakéhokoliv provozovatele příliš vysoké. Vedení města na to reagovalo tak, že se musí chovat jako řádný hospodář a vychází z atraktivity dané lokality.