Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Rom Rest Severka v Karviné.

Chci lidem dát ochutnat romskou kuchyni, říká majitelka restaurace v Karviné

„Vařím, jak mě to učila maminka. Mně i sourozencům vždycky chutnalo, tak věřím, že bude chutnat i mým hostům.“ Těmito slovy přiblížila majitelka Rom Rest Severka Karin Ferencová pohnutky, s nimiž jde do boje o přízeň hostů. Jako jediná restaurace široko daleko nabízí typická romská jídla.

Platforma Nesnězeno zachraňuje jídlo, které by skončilo v koši. Od října ji mohou používat i Plzeňané. Na snímku tým tvůrců Nesnězeno.

Platforma Nesnězeno zachraňuje jídlo, které by skončilo v koši. Už je i v Plzni

Česká platforma Nesnězeno bojující proti plýtvání jídlem vstoupila do Plzně. Její uživatelé tak mohou od poloviny října kupovat balíčky jídla, které by jinak skončily v koši, s minimálně padesátiprocentní slevou oproti původní hodnotě. K aplikaci se mohou přidat i restaurace, kavárny či pekárny, kterým na konci dne zbývá jídlo, jež vyhazují.

Miroslav Nový se Stříbra nedávno oslavil 101. narozeniny, těší se dobrému zdraví, má spoustu přátel a stále dobrou náladu.

Věk je jen číslo. 101letý muž ze Stříbra si užívá život plnými doušky

„Ahoj dědo,“ zdraví svého 101letého štamgasta při příchodu do restaurace servírka Jiřka. Miroslav Nový ze Stříbra i přesto, že je na světě už více jak jedno století, dodržuje po mnoho let svůj oblíbený každodenní rituál. Nedaleko svého bytu nastoupí na autobus a vyrazí do centra Stříbra, kde si v restauraci U Vilímů dá oběd a k němu malé pivko. Poté se přesune do cukrárny Orange na dortík a kávičku a pak se zase vrátí autobusem domů.

Miroslav Nový se Stříbra nedávno oslavil 101. narozeniny, těší se dobrému zdraví, má spoustu přátel a stále dobrou náladu

Věk je jen číslo. Stojednaletý stařík ze Stříbra si užívá život plnými doušky

„Ahoj dědo,“ zdraví 101letého štamgasta při příchodu do restaurace servírka Jiřka. Miroslav Nový ze Stříbra i přesto, že je na světě už více jak jedno století, dodržuje po mnoho let svůj oblíbený každodenní rituál. Nedaleko svého bytu nastoupí na autobus a vyrazí do centra Stříbra, kde si v restauraci U Vilímů dá oběd a k němu malé pivko. Poté se přesune do cukrárny Orange na dortík a kávičku, a pak se zase vrátí autobusem domů.

Za zajímavostmi severních Čech.

VIDEO: Malebné uličky i pohádkové hrady aneb Za zajímavostmi severních Čech

Je to jen týden, kdy jsme opustili Kunratice u Cvikova a vracíme se opět zpátky do kraje pod Bezdězem, do kraje Karla Hynka Máchy. Prostřednictvím fotografií navštívíme, milí čtenáři, malebné městečko Úštěk, zajímavou sklářskou restauraci v Novém Boru, hrad Helfenburk nebo také krásné poutní místo nazývané příznačně Kostelíky.

Za zajímavostmi severních Čech

VIDEO: Malebné uličky i pohádkové hrady aneb Za zajímavostmi severních Čech

Je to jen týden, kdy jsme opustili Kunratice u Cvikova a vracíme se opět zpátky do kraje pod Bezdězem, do kraje Karla Hynka Máchy. Prostřednictvím fotografií navštívíme, milí čtenáři, malebné městečko Úštěk, zajímavou sklářskou restauraci v Novém Boru, hrad Helfenburk nebo také krásné poutní místo nazývané příznačně Kostelíky.

V restauraci v Olomouci obsluhuje hosty robot.

VIDEO: V olomoucké restauraci obsluhuje hosty robot

Umělá inteligence už pronikla mezi servírky a číšníky. V olomouckém podniku Bounty Rock Cafe se stal členem týmu robot. Poslušný a rychlý kolega je vítaným pomocníkem nejen v době podávání obědových meníček, kdy je v populární restauraci na třídě Kosmonautů plno.

Restaurace řetězce Burger King nabízejí rychlé občerstvení. Ilustrační foto.

Burger King otevírá novou restauraci v obchodním centru Futurum Brno

Milovníci na ohni grilovaných burgerů se mohou těšit na nově otevřenou restauraci řetězce Burger King v Brně. V obchodním centru Futurum zavoní jejich speciality poprvé ve čtvrtek dvanáctého října od jedenácti hodin dopoledne. Jedná se o pátou pobočku této značky v krajském městě.

Aktuální stav rekonstrukce před stadionem Sparty Kolín.

Kolín se utká s Bohemians. Na stadionu bude vše jinak, dohlížet bude policie

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Už ve středu 11. října v 15:30 hodin se v rámci 3. kola pohárového Mol Cupu představí v Borkách na hřišti Sparty Kolín pražští Bohemians. Spolu s tím však přichází na poměry třetiligového klubu velké organizační změny. Přibydou stánky s občerstvením i početný policejní dozor.

V Chomutově ožívá street hudební scéna.

FOTO: Hudba na ulici? Díky majitelům Cafe44 ožívá centrum Chomutova

V chomutovské ulici Na Příkopech to žije. V pátek tu venku vystoupil Laco Déczi, v sobotu večer pětičlenná pražská kapela Island Mint. Hudební stage vymezuje z jedné strany zahrádka restaurace a na straně druhé jmenovaná ulice, ale ani takto stísněný prostor nikoho neodradil a hudební zážitek to dle hostů zcela jistě nesnižuje.

Do Hradce přijede pražská Sparta.

Zavřené restaurace kvůli fanouškům Sparty? Komedie! Senzací je asi málo

Hradec Králové se připravuje na nájezd fanoušků pražské Sparty. Utkání 11. kola FORTUNA:LIGY se hraje v neděli od 15 hodin. Na poplach bijí restauratéři v okolí stadionu, část z nich své provozovny raději uzavře. Podobný přístup však nechápe místopředseda hradeckého fanklubu s přezdívkou Kuksič. „Přijde mi to dost utažené za vlasy,“ říká před nedělním šlágrem.

Do Hradce přijede pražská Sparta.

Zavřené restaurace kvůli fanouškům Sparty? Komedie! Senzací je asi málo

Hradec Králové se připravuje na nájezd fanoušků pražské Sparty. Utkání 11. kola FORTUNA:LIGY se hraje v neděli od 15 hodin. Na poplach bijí restauratéři v okolí stadionu, část z nich své provozovny raději uzavře. Podobný přístup však nechápe místopředseda hradeckého fanklubu s přezdívkou Kuksič. „Přijde mi to dost utažené za vlasy,“ říká před nedělním šlágrem.

Obchodní centrum S1 Chomutov v otvické nákupní zóně,

Burger King možná, Gate určitě. Víme, které velké značky míří do Otvic

/FOTO, VIDEO/ Obchodní zóna v Otvicích, ve které každodenně nakupují tisíce lidí z Chomutova, Jirkova a okolí, se opět rozroste o další známé značky. Tamní centrum S1 Chomutov nabídne nové prodejny s módou, nábytkem, potřebami pro domácnost i pro kutily a možná také další světoznámou restauraci rychlého občerstvení. Přibudou i nové parkovací plochy.

Závod Pinkasova noční můra v úterý 3. října 2023.

Obrazem: Pinkasova noční můra. Třináctý ročník běhu výčepních vyhrál Polák

Již tradiční závod výčepních Pinkasova noční můra se uskutečnil v úterý 3. října v pražské restauraci U Pinkasů. Soutěžící měli za úkol načepovat v co nejkratším čase 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů, kromě rychlosti však odborná porota hodnotila i kvalitu a míru piv, která před ni účastníci soutěže postavili. Letošní třináctý ročník vyhrál Jacek Maliszewski z Polska.

Ve Zlíně se naučíte vařit i s Tomášem Černým.

Zlínskou školou vaření už letos prošlo 600 amatérských kuchařů

Na šest stovek amatérských kuchařek a kuchařů prošlo letos školou vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Zájem o kuchařské kurzy stále roste, na nadcházející měsíce vypsala restaurace pět desítek dalších termínů, a to včetně nových témat. Zaujmou i nejmladší kuchaře.

Hlasujte v anketě, kam v Novém Městě na Moravě chodíte nejradši

Kavárny, restaurace žádná. Hlasujte, kam v centru Nového Města chodíte nejradši

/ANKETA/ Kavárenský ráj, ale bez místa, kam by si člověk mohl zajít na oběd. Tak hodnotí obyvatelé centrum Nového Města na Moravě. Na Vratislavově náměstí totiž stačí udělat jen pár kroků, aby člověk postupně obešel rovnou sedm kaváren či cukráren. Za to klasickou restauraci by zájemce v okolí hledal marně. Podle návštěvníků i majitelů podniků je taková situace dlouhodobě neúnosná.

Ilustrační foto

Restaurace Pod Kaštanem je rájem pro noční hladové strávníky

Noční hlad přepadne čas od času každého z nás. Nejsme-li doma, jdeme z kina či divadla, nebo prostě odněkud přijedeme. V sokolovském regionu jsou často k dispozici jen nonstop benzínové čerpací stanice. Většinou nabízejí jen chlazené výrobky, někde ohřejí nějakou zmraženou rychlovku. Řada lidí by uvítala bistra či restaurace s nočním provozem. Jejich provozovatelům se však takový provoz nevyplatí. Existují však ojedinělé výjimky, kde není problém dát si pivo a najíst se klidně i po půlnoci.

Makrely na klacku pečené u fotbalového hřiště v Blatci

Fenomén, který jinde neznají. Pečenou makrelu na klacku si na Hané vychutnávají

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Jiří Sebera.

Konec jednoho hospodského života. Jiří Sebera končí Na Radosti ve Vodňanech

Dvacet let působil ve vodňanské restauraci Na Radosti. A předešlých 20 let v mnoha jiných hospodách a restauracích. Teď ale přišel konec. Hospodský, kuchař a podnikatel v jedné osobě Jiří Sebera dal přednost zdraví. „Prostě nastal konec jednoho hospodského života,“ řekl s mírnou, sobě vlastní nadsázkou.

Kapela Vasilův Rubáš zahraje 21. září v Malostranské Besedě.

Máte už plán na dnešní večer? V Besedě zahraje Vasilův Rubáš

Známá kapela Vasilův Rubáš zahraje ve čtvrtek 21. září v pražské restauraci Malostranská beseda na Malé Straně. Toto folk-reggae-punkové duo nabízí chytlavé melodie, nápadité a vtipné texty plné originálních spojení, obrazů či asociací a především neuvěřitelný proud energie

Svůj tým pravidelně školí a zdokonalují se.

Ve Francii padl na dno a žebral. Teď má vysněnou restauraci v Karlových Varech

Osmatřicetiletý Lukáš Nechanický začal podnikat před devatenácti lety. Tehdy si otevřel kavárnu a pak i restauraci v Karlových Varech. Stále však nebyl spokojený, a tak se rozhodl zcela změnit život. Lázeňskému městu zamával a odjel hledat štěstí do francouzského města Cognac. Místo úspěchu však skončil na ulici. Lukášův příběh má ale naštěstí dobrý konec.

Restaurace Bon - jour, kde došlo v září k incidentu.

Limberský míří před karlovarský soud. U vydírání měli komplicové použít pistoli

Kauza údajného vydírání, kterého se měl dopustit bývalý fotbalový reprezentant David Limberský společně s dalšími třemi muži, míří před Okresní soud v Karlových Varech. Vzhledem k tomu, že k incidentu mělo dojít v karlovarské kavárně Bon – jour, kterou u AC Start provozuje právnička Martina Holoubková, dostalo případ na starosti karlovarské státní zastupitelství.

V Česku se v posledních letech výše spropitného pohybovala v rozmezí od pěti do deseti procent ceny. Teď je to v průměru šest procent, navíc téměř čtvrtina lidí dýško nedává vůbec. Ilustrační foto

Doba se mění. Lidé šetří na dýškách, téměř čtvrtina je nedává vůbec

Není žádným tajemstvím, že pracovníci v gastroprůmyslu jsou mnohdy kvůli menším mzdám odkázáni na to, kolik jim hosté dají peněz bokem. Tedy jaké dostanou spropitné. V poslední době se částka, kterou jsou lidé ochotni personálu takto zaplatit, zmenšuje. Přibývá i případů, kdy na dýško čekají číšníci marně.