Festival Restaurant Week, kterého se zúčastní přes 80 tuzemských restaurací, poběží od 19. března do 13. dubna. Zapojí se také ostravské značky GóKaNá, Heřmanická Beseda, Golf Park Lhotka či Pizzeria da Adriano. Deník o tom informoval oblastní manažer festivalu Jan Petrus.
/FOTO/ Večeří tu prezident, operní hvězdy z celého světa i politické špičky. Rádi sem ale zajdou i místní lidé na oběd nebo na večeři. Restaurace Bohém v hotelu Aplaus v Litomyšli je oceňovaná prestižními gastroprojekty. Na začátku roku získala ocenění francouzského gastroprůvodce Gault & Millau a také dva Zlaté lvy. Zajímalo nás, proč je Bohém tak oblíbený a v čem tkví jeho úspěch.
/FOTO/ Kvůli špíně a trusu hlodavců uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce libereckou restauraci Studánecký medvěd. Majitel tvrdí, že přes víkend udělali vše pro možnost znovu otevřít, což se jim hned v úterý podařilo.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již v sedmém díle našeho seriálu jsme se tentokrát podívali na letitou stálici – klíšskou restauraci Replay's restaurant.
Do centra Jihlavy se už letos v létě vrátí diskotéka. Bude ve spodní části bývalé Radniční restaurace, kde už podobný podnik fungoval pod názvem Netopýr. Jestli bude nová diskotéka podobně vyhlášená jako její předchůdkyně, to ukáže až čas.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zruč nad Sázavou ožila veselím a barevnými maskami. V sobotu 1. března se konal tradiční masopustní průvod, který vyrazil z náměstí a zamířil směrem k restauraci U Kuklů, kde na účastníky čekal další bohatý program. Akce přilákala desítky lidí všech věkových kategorií, kteří si přišli užít tuto oblíbenou lidovou tradici.
Na jižním svahu Kozákova na Semilsku se skrývá zřícenina kdysi luxusní restaurace Lebedárna, která v roce 1932 lákala návštěvníky výhledy i bazény. Dnes je z ní jen torzo, které pomalu pohlcuje příroda.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Před a při prezidentské návštěvě jihomoravského Hodonína to bylo tabu. Na to, kde a kdy bude slavnostní oběd během pobytu prezidenta Petra Pavla a jeho manželky Evy Pavlové bylo uvalené embargo. Deník nyní přináší exkluzivně i to, jaké bylo menu pro hlavu českého státu. Že šlo o správný výběr, dokázala následná nabídka pro kuchaře vařit pro Pražský hrad.
Ve středu je inspekce zavřela, v pátek se opět vaří. Motorest Rohlenka u dálnice D1 mezi Jiříkovicemi a Tvarožnou na Brněnsku je opět v provozu. Na nápravu provozovny stačil podle slov majitele jeden den.
Řetězec Popeyes míří na jih Čech. Nová restaurace otevře během několika týdnů v budějovickém IGY centru. Zároveň je to poprvé, kdy řetězec otevírá pobočku v nákupním centru.
Strážníci v noci na sobotu pohotově dopadli dva muže podezřelé z vloupání do restaurace v centru Brna. Upozornil na ně pracovník ostrahy, který je spatřil na kamerových záznamech. Oba se pokusili utéct, ale hlídky je rychle zadržely a předaly státní policii.
Na jižním svahu Kozákova se skrývá zřícenina kdysi luxusní restaurace Lebedárna, která v roce 1932 přilákala návštěvníky svými výhledy a bazény. Dnes je z ní jen torzo, které příroda pomalu pohlcuje. Jak se z výletního ráje stala opuštěná ruina a jaké příběhy se za jejími zdmi skrývají?
Na jižním svahu Kozákova se skrývá zřícenina kdysi luxusní restaurace Lebedárna, která v roce 1932 přilákala návštěvníky svými výhledy a bazény. Dnes je z ní jen torzo, které příroda pomalu pohlcuje. Jak se z výletního ráje stala opuštěná ruina a jaké příběhy se za jejími zdmi skrývají?
Další ročník soutěže Stavba roku Olomouckého kraje vyhlásilo na sklonku února hejtmanství. Mezi několika desítkami přihlášených projektů figuruje i atletický tunel při ZŠ Jana Železného z Prostějova. Rozhodnout o tom, která stavba získá titul Cena veřejnosti mohou svými hlasy i občané.
Jak se žije v jednotlivých regionech Česka? Mají lidé snadný přístup k lékařům, dostatek míst ve školkách a stabilní ekonomické podmínky? Na tyto otázky odpovídá Index prosperity a finančního zdraví, který přináší komplexní pohled na kvalitu života v obcích s rozšířenou působností. Zatímco dříve se zaměřoval hlavně na mezinárodní srovnání, nyní poskytuje detailní přehled i o situaci v českých mikroregionech.
Nebaví vás všeobecné znalostní hospodské kvízy, ale rádi soutěžíte? Je pro vás prostředí restaurací hlučné či nekomfortní a máte raději kavárenskou pohodu? Tak právě pro vás je určen velmi netradiční večer v nymburské stylové kavárně ArtDeco. A ještě jedna věc bude potřeba: znalost seriálu Sex ve městě.
Gastronomie se stala smyslem života osmdesátileté Renaty Pastelákové. Provozuje Restauraci Pod Kaštanem, kde se čtyřčlenná rodina i dnes nají do 800 korun, má pod sebou i v takovém věku 65 zaměstnanců, a denně prodá přes tisícovku knedlíků.
Od řádění střelce v Uherském Brodě uplynulo deset let. Tragédie, jejímž dějištěm se stala restaurace Družba, si vyžádala osm obětí, pachatel spáchal sebevraždu. Na událost zavzpomínalo několik obyvatel města.
Nejčernější den v novodobé historiii města. Tak Uherský Brod vzpomíná na středu 24. února 2015, kdy v tamní restauraci Družba řádil střelec. O život připravil osm lidí.
Najíst se dobře a levně. V Humpolci je možné i v době rostoucích cen najít restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Dokonce si mohou z podniků vybírat. Kdo není náročný, zajde si například do vyhlášené jídelny. V nabídce jsou i další osvědčené restaurace, které vám doporučí místní obyvatelé.
/VIDEO/ Až do 14. století sahá historie budovy bývalého Panského mlýna v Brusném na Kroměřížsku, kde nyní sídlí oblíbená restaurace a penzion Brusenka. Kromě domácí kuchyně a příjemného prostředí nabízí vyhlášený podnik také vlastní pivo a bohatou historii. Málokdo třeba ví, že se tam na svých cestách zastavil Tomáš Garrigue Masaryk.
Před 45 lety, v sobotu 23. února 1980, bylo v Ústí nad Labem naráz odstřeleno 19 domů staré městské výstavby. Šlo o vůbec největší jednorázovou demolici budov v historii socialistického Československa. Za oběť jí padly i dvě populární ústecké restaurace, Pražačka a Lověna. Odstřel byl součástí rozsáhlé asanace historického jádra města, při němž v Ústí nezůstal takřka doslova kámen na kameni.
V sobotu večer došlo u restaurace Mělník ve Varnsdorfu k dopravní nehodě, která si vyžádala zásah profesionálních i dobrovolných hasičů. Ti na místě zajistili protipožární opatření a poskytli předlékařskou pomoc. U nehody zasahovali i městská a státní policie, stejně jako zdravotníci.
Kvalita čepovaného piva v tuzemských podnicích setrvale roste. Ukazují to alespoň výsledky projektu Hvězda sládků, ocenění, které Plzeňský Prazdroj od roku 2019 uděluje hospodám, restauracím a barům za vynikající péči o čepované pivo.
Z nově otevřené restaurace vyhlášeného šéfkuchaře Gordona Ramsayho v Londýně, která nese název Lucky Cat (Šťastná kočka - pozn. red.) někdo během jednoho týdne odcizil téměř 480 japonských sošek maneki-neko. Mávající kočky mají majiteli přinášet štěstí a bohatství. Celková škoda za ně přesáhla 60 tisíc korun. Ramsay o incidentu mluvil v britském pořadu The Jonathan Ross Show, kde také zmínil, že se bojí rozrůstání svého globálního restauračního impéria. O případu informoval The Guardian.
Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve čtvrtek 20. února uzavřeli restauraci Pintovka v Táboře. Informovali o tom na webových stránkách inspekce.
Litvínovská policie rozlouskla případ kuriózního vloupání do místní restaurace. Noční návštěvník si z podniku odnesl pozoruhodnou kořist včetně televize.
Asijská restaurace Huong Que v Chebu, která byla 10. února uzavřena Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) kvůli závažným hygienickým nedostatkům, znovu přivítala hosty. Inspektoři 20. února provedli kontrolu, při níž konstatovali odstranění závad, a povolili tak obnovení provozu.
Jacob´s Pizza Bar v Aši uzavřeli tento týden na dva dny inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Informaci zveřejnili dnes na svém webu potravinynapranýři. Důvodem byl výskyt trusu hlodavců, známky jejich výskytu a také to, že provozovna nebyla zabezpečená proti jejich vniknutí.
Deset let po střelbě v restauraci Družba v Uherském Brodě se ohlíží za touto tragédií nejeden obyvatel Komenského města. Se čtenáři Deníku se o své vzpomínky podělilo několik z nich.
V nejčernější den novodobé historie Uherského Brodu proměnil před deseti lety středu 24. února 2015 masakr, k němuž došlo v době oběda v tamní restauraci Družba.
Kriminalisté stále zjišťují přesnou příčinu a okolnosti vzniku lednového požáru v mostecké restauraci U Kojota. Vyhodnocují velké množství zajištěných stop a důkazních prostředků, vyslýchají svědky tragické události a provádí další úkony trestního řízení.
/FOTOGALERIE/ Policisté prošetřují od středečního dopoledne událost, kdy v kladenských Kročehlavech někdo nad ránem namaloval bílou barvou na vozovku před restaurací Baráčnický dům U Meisnerů obří vulgární nápis obsahující nacistické symboly. Provozovatelka podniku čelí i výhrůžkám přes internet.
„Některé chvíle v životě člověka změní všechno. Přesně takovou chvílí byl 11. leden 2025 pro Petra a jeho rodinu.“ Tak začíná jedna ze sbírek běžících na portálu Donio. Pomoci má muži, který přišel při požáru mostecké restaurace U Kojota o členy rodiny a sám byl těžce popálen.
Budova pražského dejvického nádraží, kde se nachází oblíbená nádražní restaurace, by měla zůstat dosavadnímu provozovateli Martinu Ullmannovi. Společnost Spojka Events, která vyhrála ve výběrovém řízení, se rozhodla Ullmannovi provozovnu přenechat. ČTK to sdělila mluvčí Správy železnic (SŽ) Nela Eberl Friebová. Restaurace přezdívaná Dejvická nádražka by tak měla zůstat zachována. Nyní SŽ dokončuje právní kroky a pracuje na zajištění nové smlouvy.
„Některé chvíle v životě člověka změní všechno. Přesně takovou chvílí byl 11. leden 2025 pro Petra a jeho rodinu,“ začíná text výzvy k přispění do sbírky na portále Donio. Ta má pomoci muži, který během požáru mostecké restaurace U Kojota přišel o členy rodiny a sám dosud bojuje s těžkými popáleninami. Jeho dceři už lidé přispěli více než milion.
Neznámý pachatel kradl v jedné z restaurací poblíž centra Plzně. Obsluhu připravil o kasírtašku, hodila se mu i značková kabelka. Policisté žádají o pomoc veřejnost.
/FOTO, VIDEO/ Litoměřičanka z domu přilepeného k bývalému Motodolu marně apelovala na úřady a policii, že je tu opakovaně i po 22. hodině velmi hlučno. Podnik, který rodině ničí spánek, ale možná brzy zavřou kvůli jiným okolnostem.
Na záchod do restaurace bez studu a nemístných poznámek personálu. To Hradečanům přinese od jara novinka WC friendly restaurant. Zapojené restaurace, kavárny nebo cukrárna otevřou své toalety všem lidem, aniž by požadovaly, aby byli jejich zákazníky.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vyráží na kontroly pražských podniků pravidelně. Za posledního půl roku se vážných prohřešků dopustilo devět podniků – v centru i mimo něj.
Jeden z nejlépe hodnocených řemeslných pivovarů na střední Moravě je na prodej. Cena značky Chomout a komplexu nemovitostí s výrobní halou a známým hostincem v Olomouci-Chomoutově je 43 milionů korun. První zájemci o prohlídku se již hlásí.
V obchodní a průmyslové zóně Krkonošská u výpadovky na hory naproti KFC na pozemcích vedle hypermarketu Tesco by měla vyrůst restaurace McDonald´s. Společnost potvrdila Krkonošskému deníku svůj záměr, pracuje na přípravách a povoleních stavby.
Robotická kočka, domácí omáčky, pořádné porce masa i unikátní názvy pokrmů. To vše stojí za úspěchem restaurace CoolnaBurgery, které se podařilo zkombinovat moderní technologie s kreativní gastronomií. Nevšední podnik tak láká hosty z širokého okolí.
Sklad suchých potravin restaurace Na Patě uzavřeli minulý týden inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Informaci zveřejnili v sobotu na svém webu potravinynapranýři. Restaurace jako taková ale uzavřená nebyla.
Restaurace CoolnaBurgery láká do centra jihočeského městečka návštěvníky nejen na originální burgery, ale i „neživý personál“. Unikátnímu podniku na Táborsku se tak povedlo zkombinovat moderní technologie s kreativní gastronomií, což přitahuje hosty z širokého okolí. Bella, roztomilá mechanická kočka, přináší jídlo i zábavu, zatímco menu nabízí chuťové bomby.
Jen pár minut od Zlína se nachází restaurace Na Pinduli. Na její terase můžete pozorovat okolní kopce, pasoucí se krávy a ovce a připadáte si jako v jiném světě. „Výhled obdivuje každý. Nedotčená příroda bez komínů či průmyslu, jenom lesy a louky. Takové romantické místo kousek za městem,“ usmívá se majitelka Hana Pilíková.
/PŘEHLEDNĚ/ Velmi široký záběr měly události na Havlíčkobrodsku v uplynulých dnech. Podívejte se, o čem všem psal Deník. Do aktuálního přehledu se dostalo vylepšení Cihlářského rybníka v Brodě, přehled restaurací s levnými obědy a změna názvu pasáže Lucerna.