Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restaurace a velký sál hotelu Hubertus v Poběžovicích by měly být znovu otevřeny v listopadu 2024.

Hotel Hubertus v Poběžovicích by se měl začít otevírat na podzim

Zdá se, že by se dočasně uzavřený hotel Hubertus v Poběžovicích mohl začít otevírat v listopadu 2024. Jedna z dominant poběžovického náměstí i celého města má dlouhou tradici a až do začátku roku 2023 byl hotel nepostradatelný jak ubytovacími službami, tak nesporně také restaurací či velkým sálem.

Vítěz MasterChefa Jan Albrecht ve strakonické restaurace Sůl & Řepa.

Vítěz MasterChefa ve Strakonicích: Lidé v sobě potlačují potřebu scházet se

Pátek a sobota v oceňované strakonické restauraci Sůl & Řepa patřila Janu Albrechtovi, vítězi zatím poslední řady soutěže pro amatérské kuchaře MasterChef Česko. „Jezdím teď vařit po podnicích a většinou je menu postavené hlavně na mně. Ale tady se cítím být v roli učně. Baví mě koukat Pavlu Drdelovi pod ruce. Strakoňáci v něm mají obrovský poklad,“ vysekl strakonického šéfkuchaři poklonu.

Přestože poškozených restaurací, kde Ústečanka vesele a zdarma konzumovala, je s největší pravděpodobností daleko více, řeší policie čtyři ohlášené případy.

Abrháma v sukni zřejmě čeká jen pokuta. Někteří majitelé škodu řešit nechtějí

Během několika hodin se stala celebritou. Věnovala se jí televize, psalo o ní nespočet webových serverů. Potíž je v tom, že její sláva je ve velmi negativním úhlu pohledu. Řeč je o mladé Ústečance Michaele S., která na sebe v nedávné minulosti upozornila tím, že z ústeckých hospod utíkala bez placení. Celý případ je nyní v řešení policie. Ta ovšem sama přiznává, že fantomu hostinců a pivnic hrozí v současnosti maximálně finanční postih. Někteří majitelé poškozených restaurací totiž nad ztrátou jen mávli rukou.

Do dvou ústeckých restaurací zavítal známý herec Josef Polášek v rámci pořadu Příběhy starých hospod.

FOTO: Na Rychtě nebo Šenkovna. Nejstarší ústecké hospody si vybrali do televize

Za skvělým pivem a jídlem, nebo na panáka něčeho ostřejšího chodíme leckdy celá desetiletí do stejných hospod. Lhostejno, že se jmenují jinak. Dvě takové letité restaurace se tento týden objevily v pořadu známého herce Josefa Poláška, nazvaném Příběhy starých hospod. Hotel a Minipivovar Na Rychtě a Pivovarská šenkovna. Ty patří skutečně k těm nejstarším v Ústí nad Labem, a jejich původ sahá i hlouběji, než do 19. století.

Natáčení v hostinci U Gráfů v Želevicích na Lounsku. Úspěšnou dokumentární sérií České televize Příběhy starých hospod provází Josef Polášek. Tentokrát zavítal do Ústeckého kraje.

Žatecký Medvěd, U Gráfů v Želevicích. Hospody ukázaly svůj příběh na obrazovce

/FOTO/ Restaurace U Medvěda v Žatci a hostinec U Gráfů v Želevicích u Koštic na Lounsku. Do obou zavítal štáb České televize, aby v nich natočil záběry pro cyklus Příběhy starých hospod. Objevily se v díle věnovanému Ústeckému kraji, který ČT odvysílala ve středu 24. ledna. V dokumentu herec Josef Polášek poodkrývá minulost a jedinečnou atmosféru starých českých hospod.

Společenský dům ve Světlé nad Sázavou.

Společenský dům ve Světlé se mění, nová už je i městská restaurace

/VIDEO/ Postupnou ale zásadní proměnou prochází už víc než tři roky budova společenského domu ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Cílem je vytvořit moderní komplex přímo v centru města propojený schodištěm. Společenský dům tvoří městská restaurace, kulturní sál a kino.

Svatba. Ilustrační foto.

V zoo, na hradě i na Bárce. Kde si páry řekly v loňském roce ano?

Chuť lidí do toho takzvaně praštit stále klesá. Loni ve zlínském matričním obvodu (Zlín a 17 obcí) uzavřelo sňatek 236 párů. Z toho přímo ve Zlíně to bylo 197 sňatků. Podle statistiky je to nejméně za posledních dvacet let. Pro srovnání v roce 2003 vstoupilo do manželství 379 snoubenců a v roce 2022 jich bylo 310.

Penzion a restaurace V Zátiší, Horní Lhota, pivo, plzeň, Pillsner Urquell, Radegast, leden 2024.

VIDEO: To jinde neuvidíte! Nejlevnější plzeňské pivo v kraji čepují za 36 korun

/FOTOGALERIE/ Jdeme proti proudu, hlásá vzkaz před Restaurací a penzionem V Zátiší v Horní Lhotě na samé hranici Ostravska a Opavska. Provozovatelé zrenovovaného podniku se nyní pyšní patrně nejlevnějším pivem přinejmenším v Moravskoslezském kraji. Oblíbenou plzeň zde čepují za pouhých 36 korun, radegast je ještě levnější. Jak to dokázali?

Podnikat v centru Kladna je obtížné. Končí jedna provozovna za druhou. Lidé dnes dávají přednost obchodním centrům pod jednou střechou.

Kladenská pěší zóna se stala městem duchů. Končí i Zanzibar a TV produkty

/FOTO, VIDEO/ Kladenská pěší zóna v ulici TGM, kde už druhý rok pokračuje rekonstrukce, má aktuálně z velké části položenu novou dlažbu ze žulových kostek. Povrch je to pěkný, ovšem když odlepíte zrak od země, zmocní se vás pocit, že se nacházíte ve městě duchů. Převládají zašedlé výlohy zkrachovalých obchodů a opuštěných restaurací, po soumraku nikde nikdo.

Šéfkuchař Martin Sklenář

Šéfkuchař z Olomouce získal ocenění Michelin. Začínal v Zenitu a Domě armády

Obrovského úspěchu dosáhl olomoucký rodák Martin Sklenář. Šéfkuchař a provozovatel vyhlášené rodinné restaurace v německém Oberkirchu v loňském roce získal ocenění Bib Gourmand Michelin. Prestižní průvodce Michelin je uděluje restauracím, které nabízejí výborné jídlo za skvělou cenu. Šéfkuchař Martin Sklenář přitom toto ocenění obdržel po pouhém roce a půl od otevření vlastního podniku.

Michala Bučka baví nejvíce vařit českou kuchyni. Kvalitně, precizně, nepřeplácaně.

Kuchař ze Zlína vařil pro prezidenta USA. Zazářil i v pořadu MasterChef

Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.

Těsně u řeky stály domy, v jednom bylo sklenářství. Pískovcová zeď je pozůstatkem.

Zřícená zeď u Kateřiny: První soud Chrudim vyhrála, ale... začala se sypat další

/FOTO, VIDEO/ Nábřežní zeď Chrudimky u restaurace Kateřina nikdo nechce. Není totiž o co stát, je v havarijním stavu a oprava spolkne miliony. Město Chrudim se proto pře se státním podnikem Povodí Labe, komu zeď patří a kdo opravy zaplatí. A první verdikt je na stole. Okresní soud rozhodl, že zeď patří státu. Dá se však očekávat, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nepřijme výrok bez námitek a věc postoupí krajskému soudu. Spor o majitele zdi tak pokračuje, a přitom jen asi o sto metrů dál se začíná sypat další opěrná stěna, a to přímo pod kostelem svaté Kateřiny.

Nová podoba zámeckého pivovaru, jak ji navrhli projektanti.

Nová podoba zámeckému pivovaru sluší. Nabídne restauraci, sál i veterány

/VIDEO/ Zámecký pivovar v Jindřichově Hradci se letos dočká rekonstrukce. Budova svému účelu neslouží už desítky let. Objekt z 19. století, kde byl sládkem otec Bedřicha Smetany, v roce 2011 vyhořel. O několik let později prostory od původního majitele odkoupilo město a provedlo nejnutnější zabezpečovací práce. Současnému vedení radnice se po letech příprav podařilo dotáhnout plánovanou rekonstrukci objektu blíže k realizaci.

Hostem podcastu Ostravské ozvěny byl spolumajitel restaurace Slezska P.U.O.R. Martin Sláma, moderuje redaktorka Deníku Kateřina Součková, 11. ledna 2024, Ostrava.

Šéf plzeňské pivnice v Ostravě Martin Sláma: Vypít 10 piv denně? Bývávalo…

Vítejte u nového dílu podcastu redakce Moravskoslezského deníku Ostravské ozvěny. Jeho záměrem je přinášet rozhovory se zajímavými hosty, jejichž životy, práce a osudy jsou spojeny s Ostravou a regionem. Osmým hostem je Martin Sláma, spolumajitel restaurace s tankovým plzeňským pivem P.U.O.R. Slezska. Jaký má postoj ke zdražování piva? Co musí restaurace nabídnout, aby přilákala mladé i starší lidi a jak hodnotí vývoj gastronomie v Ostravě?

U Dobrého Kance v Mělníku zatím nezdražili.

Hospody na Mělnicku zdražují pivo. Štamgasti jsou ohrožený druh

/FOTO, VIDEO/ Majitelé hospod na Mělnicku po přesunutí piva do vyšší sazby DPH zdražují. Půllitr plzeňského piva už v některých podnicích překročil hranici šedesáti korun nebo se k ní rychle blíží. A zřejmě bude ještě hůř. „Pamatuji doby, kdy nám přišlo 40 korun za plzeň hodně," vzpomíná Petr Kubita, majitel restaurace Na Františku v Kralupech nad Vltavou.

V Čechách platilo a platí, že pivo teče a řeč se vede, i když je zlatavý mok dražší než benzin.

Milovníci piva ani moc nebrblají, množství vypitého moku omezovat nebudou

Změna daně z přidané hodnoty, v případě točeného piva z deseti na 21 procent, přinesla od Nového roku 2024 zvýšení ceny zlatavého moku. Ten je například v případě plzeňského Prazdroje i více než třikrát dražší než třeba benzin. Jak na situaci reagují ti, kteří si pivo dopřávají v restauracích?

Karviná, restaurace s plzeňským pivem, leden 2024.

Konsolidační balíček a ceny piva v Karviné. Milovníci pěnivého moku si připlatí

Kdo má rád plzeňské pivo, neměl by váhat. V nejbližších hodinách, možná dnech si může půllitr čepovaného dát ještě za staré ceny, nejčastěji za 52 korun. Zdražení čepovaného piva do vyšší sazby DPH (z 10 na 21 procent) se zatím v karvinských hospodách, kde plzeňské čepují, neprojevilo. To se však, jak říkají hostinští, stoprocentně změní.

Baretta Kitchen

Hospody se zdražením piva váhají. Některé zvedly cenu loni a bojí se o štamgasty

/VIDEO, FOTO/Od začátku ledna došlo na státem předem avizované zvednutí sazby DPH na točené pivo. Může za to přeřazení do vyšší daňové sazby – tedy z 10 do 21 procent. Některé pražské podniky už cenu za plzeň zvedly, a to v řádu korun. Jiné váhají a bojí se, zda jim další navýšení ceny piva neodradí i zbytek hostů.

Ilustrační snímek

Ceny v restauracích: Pivo v garáži vyjde levněji. U vody pozor na citron

Lidé v Česku mají stále v paměti zmatky kolem daně z přidané hodnoty u čepovaného piva v hospodě v době, kdy nad státní kasou bděla za covidu Alena Schillerová (ANO). Její nástupce a současný strážce veřejných financí Zbyněk Stanjura (ODS) sazby změnil. Deník přihláší přehled důležitých otázek a odpovědí na to, co nová norma pro cenu pití nejen piva v hospodě i mimo ni znamená.  

Z českého čepovaného piva se stává luxusní zboží. Ceny v hospodách a restauracích rostou

Z čepovaného piva se stává luxusní zboží. Vesnické hospody se bojí o existenci

Zapíjet langustu, tatarák, hovězí steak či kachnu v hospodě či restauraci dobrým vínem, znamenalo ještě před nějakým časem luxus. Že bude brán za chudého se ale nemusí bát ani ten, kdo dává při zapíjení jídla přednost pěkně orosenému čepovanému pivu. Chmelový mok, který se uchází i o vstup do vybrané společnosti nehmotného kulturního dědictví UNESCO, je totiž i v Česku čím dál dražší. Největší zdražení jej potkalo na začátku roku, kdy se jeho cenovka v nápojovém lístku hospod a restaurací zvedla kvůli novému DPH až o osm korun.

Restaurace Grandhotelu Zvon v Českých Budějovicích. Za výčepem Ondřej Švík.

Ceny čepovaného piva se pohnuly i na jihu Čech, drží se zvýšené daně

Od 1. ledna 2024 se zvýšila daň z přidané hodnoty z čepovaného piva z 10% na 21%, takže se vrátila na úroveň před koronavirem. Některé restaurace zdražení rozložily, řada podniků upravila ceny už v prosinci. Deník se ptal v Českých Budějovicích v Grandhotelu Zvon nebo Masných krámech i jinde v kraji. Třeba v prachatické Almaře či U Šmiků v Jindřichově Hradci.

Ilustrační foto.

DPH na pivo stouplo. Museli jsme zdražit, zní z kolínských podniků

Od 1. ledna se změnila hodnota DPH u čepovaného piva. Z dosavadních 10 procent stoupla nově na 21 procent - a kvůli tomu v některých restaurací stoupla cena. Kolik budou pivaři platit za svůj oblíbený nápoj, nadále bude záležet hlavně na cenách energií, kterou pivovary spotřebovávají.

Restaurace Měšťanský pivovar v Polné nese stopy Bohumila Hrabala. Restauraci provozuje Ladislav Pártl a sní i výrobě piva

Pohádkové tři oříšky i Bohumil Hrabal stále žijí v pivovarském areálu v Polné

Plní si své klukovské sny. Lze říci, že už rozlouskl „tři pohádkové oříšky“. V myšlenkách má ještě jeden, ten je ale obrovský. Ladislav Pártl je majitelem restaurace Měšťanský pivovar Polná. Ten oříšek, který ještě touží rozlousknout, je vaření piva v pivovaru. Tomu snu věří i kvůli tomu, že o sobě tvrdí, že je klikař.