Suchý únor ve většině hospod na jihu nepoznají. V koktejlovém baru je to jinak
Před víkendem začal únor, který je v posledních letech pro některé „suchým“ měsícem, tedy bez alkoholu. V jihočeských restauracích to ale většinou moc poznat není.
Před víkendem začal únor, který je v posledních letech pro některé „suchým“ měsícem, tedy bez alkoholu. V jihočeských restauracích to ale většinou moc poznat není.
/FOTO, VIDEO/ Na hlavním vlakovém nádraží v Jihlavě cestujícím chybí restaurace a lepší možnost občerstvení. K dispozici mají malou prodejnu v hale a několik automatů s jídlem a pitím. V dohledné době se to zřejmě nezlepší. Na autobusovém nádraží se situace od loňského roku rapidně změnila.
Nadcházející víkend nenabízí pro zájemce pouze masopusty. Brtnici provoní vepřové hody se zabijačkovými specialitami, horácký bál čeká Krahulčí. Budou i nějaké karnevaly a tematické plesy.
První únorový víkend bude patřit na Žďársku mariášovému turnaji ve Velkém Meziříčí. Horácká galerie v Novém Městě na Moravě bude hostit slavnostní koncert. Přijede sopranistka Gabriela Beňačková a Jakub Pustina.
Vzhůru do dalších čtyřiceti let je speciálním mottem letošního recesistického lyžařského závodu se startem v Radostíně s názvem Expedice Račín 84 – Procházkův memoriál. Ten v sobotu 3. února oslaví významné jubileum.
Zdá se, že by se dočasně uzavřený hotel Hubertus v Poběžovicích mohl začít otevírat v listopadu 2024. Jedna z dominant poběžovického náměstí i celého města má dlouhou tradici a až do začátku roku 2023 byl hotel nepostradatelný jak ubytovacími službami, tak nesporně také restaurací či velkým sálem.
Pátek a sobota v oceňované strakonické restauraci Sůl & Řepa patřila Janu Albrechtovi, vítězi zatím poslední řady soutěže pro amatérské kuchaře MasterChef Česko. „Jezdím teď vařit po podnicích a většinou je menu postavené hlavně na mně. Ale tady se cítím být v roli učně. Baví mě koukat Pavlu Drdelovi pod ruce. Strakoňáci v něm mají obrovský poklad,“ vysekl strakonického šéfkuchaři poklonu.
V pátek večer se v Tmani uskutečnil historicky první hospodský kvíz, který nalákal do restaurace Kulturák na pět desítek lidí.
/VIDEO/ Hodonínská radnice letos oslaví svých sto dvacet let. Rok jubilea začal před dominantní secesní stavbou i dole, pod ní. Právě zdola se tak po několikaleté pauze opět line vůně jídla z vlastní kuchyně. A znovu se točí pivo.
Během několika hodin se stala celebritou. Věnovala se jí televize, psalo o ní nespočet webových serverů. Potíž je v tom, že její sláva je ve velmi negativním úhlu pohledu. Řeč je o mladé Ústečance Michaele S., která na sebe v nedávné minulosti upozornila tím, že z ústeckých hospod utíkala bez placení. Celý případ je nyní v řešení policie. Ta ovšem sama přiznává, že fantomu hostinců a pivnic hrozí v současnosti maximálně finanční postih. Někteří majitelé poškozených restaurací totiž nad ztrátou jen mávli rukou.
Posun ceny čepovaného piva z 10 do 21 procent DPH znamenal zdražení piva v restauracích. Reportér Jabloneckého deníku se vydal zjistit, jak se to projevilo na ceně nejznámějšího piva vyráběného v Libereckém kraji v hospodách na Jablonecku. Jedenáctku Svijany si dal za 32 korun, ale i také za 42.
Za skvělým pivem a jídlem, nebo na panáka něčeho ostřejšího chodíme leckdy celá desetiletí do stejných hospod. Lhostejno, že se jmenují jinak. Dvě takové letité restaurace se tento týden objevily v pořadu známého herce Josefa Poláška, nazvaném Příběhy starých hospod. Hotel a Minipivovar Na Rychtě a Pivovarská šenkovna. Ty patří skutečně k těm nejstarším v Ústí nad Labem, a jejich původ sahá i hlouběji, než do 19. století.
/FOTO/ Restaurace U Medvěda v Žatci a hostinec U Gráfů v Želevicích u Koštic na Lounsku. Do obou zavítal štáb České televize, aby v nich natočil záběry pro cyklus Příběhy starých hospod. Objevily se v díle věnovanému Ústeckému kraji, který ČT odvysílala ve středu 24. ledna. V dokumentu herec Josef Polášek poodkrývá minulost a jedinečnou atmosféru starých českých hospod.
/VIDEO/ Postupnou ale zásadní proměnou prochází už víc než tři roky budova společenského domu ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Cílem je vytvořit moderní komplex přímo v centru města propojený schodištěm. Společenský dům tvoří městská restaurace, kulturní sál a kino.
Chuť lidí do toho takzvaně praštit stále klesá. Loni ve zlínském matričním obvodu (Zlín a 17 obcí) uzavřelo sňatek 236 párů. Z toho přímo ve Zlíně to bylo 197 sňatků. Podle statistiky je to nejméně za posledních dvacet let. Pro srovnání v roce 2003 vstoupilo do manželství 379 snoubenců a v roce 2022 jich bylo 310.
/FOTOGALERIE/ Jdeme proti proudu, hlásá vzkaz před Restaurací a penzionem V Zátiší v Horní Lhotě na samé hranici Ostravska a Opavska. Provozovatelé zrenovovaného podniku se nyní pyšní patrně nejlevnějším pivem přinejmenším v Moravskoslezském kraji. Oblíbenou plzeň zde čepují za pouhých 36 korun, radegast je ještě levnější. Jak to dokázali?
/FOTO, VIDEO/ Kladenská pěší zóna v ulici TGM, kde už druhý rok pokračuje rekonstrukce, má aktuálně z velké části položenu novou dlažbu ze žulových kostek. Povrch je to pěkný, ovšem když odlepíte zrak od země, zmocní se vás pocit, že se nacházíte ve městě duchů. Převládají zašedlé výlohy zkrachovalých obchodů a opuštěných restaurací, po soumraku nikde nikdo.
Netrvalo dlouho a hanbář, který se nerozpakoval zaneřádit stavebním odpadem krajinu na jižním okraji metropole, se díky pátrání Davida Ježka z Cholupic našel. Černá skládka se objevila - jak popsal - u letiště Točná, kde se hlavní město mění na vesnici, patřící ale ještě stále do Prahy…
Obrovského úspěchu dosáhl olomoucký rodák Martin Sklenář. Šéfkuchař a provozovatel vyhlášené rodinné restaurace v německém Oberkirchu v loňském roce získal ocenění Bib Gourmand Michelin. Prestižní průvodce Michelin je uděluje restauracím, které nabízejí výborné jídlo za skvělou cenu. Šéfkuchař Martin Sklenář přitom toto ocenění obdržel po pouhém roce a půl od otevření vlastního podniku.
/FOTO/ V kolektivu udržuje dobrou náladu, ale jako šéf musí umět občas i zvýšit hlas. Takový je třicetiletý Michal Koreš z Telče, který pracuje jako šéfkuchař Pivnice Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard. V pondělí bude jako člen poroty vybírat vítěze letošní soutěže mladých kuchařů BernardChef.
Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
/FOTO, VIDEO/ Nábřežní zeď Chrudimky u restaurace Kateřina nikdo nechce. Není totiž o co stát, je v havarijním stavu a oprava spolkne miliony. Město Chrudim se proto pře se státním podnikem Povodí Labe, komu zeď patří a kdo opravy zaplatí. A první verdikt je na stole. Okresní soud rozhodl, že zeď patří státu. Dá se však očekávat, že Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nepřijme výrok bez námitek a věc postoupí krajskému soudu. Spor o majitele zdi tak pokračuje, a přitom jen asi o sto metrů dál se začíná sypat další opěrná stěna, a to přímo pod kostelem svaté Kateřiny.
/VIDEO/ Zámecký pivovar v Jindřichově Hradci se letos dočká rekonstrukce. Budova svému účelu neslouží už desítky let. Objekt z 19. století, kde byl sládkem otec Bedřicha Smetany, v roce 2011 vyhořel. O několik let později prostory od původního majitele odkoupilo město a provedlo nejnutnější zabezpečovací práce. Současnému vedení radnice se po letech příprav podařilo dotáhnout plánovanou rekonstrukci objektu blíže k realizaci.
Vítejte u nového dílu podcastu redakce Moravskoslezského deníku Ostravské ozvěny. Jeho záměrem je přinášet rozhovory se zajímavými hosty, jejichž životy, práce a osudy jsou spojeny s Ostravou a regionem. Osmým hostem je Martin Sláma, spolumajitel restaurace s tankovým plzeňským pivem P.U.O.R. Slezska. Jaký má postoj ke zdražování piva? Co musí restaurace nabídnout, aby přilákala mladé i starší lidi a jak hodnotí vývoj gastronomie v Ostravě?
/FOTO, VIDEO/ Majitelé hospod na Mělnicku po přesunutí piva do vyšší sazby DPH zdražují. Půllitr plzeňského piva už v některých podnicích překročil hranici šedesáti korun nebo se k ní rychle blíží. A zřejmě bude ještě hůř. „Pamatuji doby, kdy nám přišlo 40 korun za plzeň hodně," vzpomíná Petr Kubita, majitel restaurace Na Františku v Kralupech nad Vltavou.
/VIDEO, FOTO/ V Třebíči v posledních dnech ukončily svůj provoz hned dvě restaurace. Centrum Lihovar nedaleko zámku a Whiskyhrádek v Kočičině. Oba podniky mají ale pořád naději, že se je podaří novým nájemcům znovu otevřít.
Uzavřená zůstala kuchyně restaurace v Letovicích na Blanensku poté, co ji navštívila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontroloři našli špinavé prostředí a upozornili na riziko kontaminace uskladněných potravin.
Změna daně z přidané hodnoty, v případě točeného piva z deseti na 21 procent, přinesla od Nového roku 2024 zvýšení ceny zlatavého moku. Ten je například v případě plzeňského Prazdroje i více než třikrát dražší než třeba benzin. Jak na situaci reagují ti, kteří si pivo dopřávají v restauracích?
Do restaurace v autokempu Jenišov se někdo vloupal. Takové oznámení dostali v pátek 12. ledna večer policisté z obvodního oddělení Horní Planá.
Centrum Lihovar sídlící nedaleko zámku v Třebíči třináct let fungovalo jako velká restaurace s vlastním pivovarem a také s muzeem Jaguárů. Nyní zavřelo. Centrum však činnost zatím neukončilo, lidé jej budou moci ještě navštívit.
Neobvyklé oznámení řešili v pondělí 8. ledna dopoledne strážníci Městské policie ve Zlíně. Volali je z restaurace, v níž měla jistá žena obtěžovat ostatní hosty nevhodnými dotazy, jež se týkaly sexuálního života. Protože si s ní v podniku už nevěděli rady, obrátili se na strážníky.
Čepované pivo se v části hradeckých hospod za poslední dobu zdražilo již několikrát. Část Hradečáků přestává do restaurací chodit úplně, další omezují návštěvy i počet vypitých nápojů. Navíc se očekává další zvyšování cen.
Zavřené dveře některých restaurací v historickém centru města nacházejí v těchto dnech lidé ve Znojmě. Na vině je nedostatek hostů v zimních měsících a také chybějící spolehlivý personál. Alespoň takové hlasy znějí z Rezidence Černý medvěd na Masarykově náměstí.
Několik korun za půllitr piva si od nového roku musí připlatit hosté ve většině restaurací v Plzni i blízkém okolí. Majitelé podniků museli do ceníků promítnout zvýšení DPH na čepované pivo.
Agresivním křikem a výhružkami obtěžovali dva muži zákazníky restaurace v brněnském Králově Poli. „Ostraha objektu nás kvůli nezvladatelným návštěvníkům kontaktovala,“ upozornil v úterý mluvčí městských strážníků Jakub Ghanem.
Tohoto hosta ve své hospodě nechcete. Zbrusu nový koníček si našla mladá Ústečanka, která zvyšuje pozornost číšníků v Ústí nad Labem. Michaela S. údajně utíká pravidelně z restauračních zařízení bez placení. Pořádné průšvihy má navíc páchat také za hranicemi ústeckého okresu.
Potravinářská inspekce uzavřela asijskou restauraci v obchodním centru ve Velkém Týnci u Olomouce.
Přestože točené pivo přechodem z nižší daňové sazby do vyšší ve většině restaurací podražilo, pivařům na Tachovsku chutnat nepřestalo. K jídlu si ho dávají dál a večer na pár kousků točeného zajdou též. Najdou se restaurace, kde jsou ceny stejné jako v uplynulém roce.
/FOTO, VIDEO/ Po Novém roce došlo na avizované zdražení točeného piva, které se dostalo do vyšší daňové sazby. Pivaři na Berounsku za půllitr zaplatí zhruba o desetinu více. V některých hospodách se zvýšení cen teprve chystá, za pár týdnů nebo až na jaře.
Kdo má rád plzeňské pivo, neměl by váhat. V nejbližších hodinách, možná dnech si může půllitr čepovaného dát ještě za staré ceny, nejčastěji za 52 korun. Zdražení čepovaného piva do vyšší sazby DPH (z 10 na 21 procent) se zatím v karvinských hospodách, kde plzeňské čepují, neprojevilo. To se však, jak říkají hostinští, stoprocentně změní.
/VIDEO, FOTO/Od začátku ledna došlo na státem předem avizované zvednutí sazby DPH na točené pivo. Může za to přeřazení do vyšší daňové sazby – tedy z 10 do 21 procent. Některé pražské podniky už cenu za plzeň zvedly, a to v řádu korun. Jiné váhají a bojí se, zda jim další navýšení ceny piva neodradí i zbytek hostů.
Lidé v Česku mají stále v paměti zmatky kolem daně z přidané hodnoty u čepovaného piva v hospodě v době, kdy nad státní kasou bděla za covidu Alena Schillerová (ANO). Její nástupce a současný strážce veřejných financí Zbyněk Stanjura (ODS) sazby změnil. Deník přihláší přehled důležitých otázek a odpovědí na to, co nová norma pro cenu pití nejen piva v hospodě i mimo ni znamená.
Zapíjet langustu, tatarák, hovězí steak či kachnu v hospodě či restauraci dobrým vínem, znamenalo ještě před nějakým časem luxus. Že bude brán za chudého se ale nemusí bát ani ten, kdo dává při zapíjení jídla přednost pěkně orosenému čepovanému pivu. Chmelový mok, který se uchází i o vstup do vybrané společnosti nehmotného kulturního dědictví UNESCO, je totiž i v Česku čím dál dražší. Největší zdražení jej potkalo na začátku roku, kdy se jeho cenovka v nápojovém lístku hospod a restaurací zvedla kvůli novému DPH až o osm korun.
Rozžhavená zeď v litomyšlské restauraci přivolala hasiče s termokamerou.
Od 1. ledna 2024 se zvýšila daň z přidané hodnoty z čepovaného piva z 10% na 21%, takže se vrátila na úroveň před koronavirem. Některé restaurace zdražení rozložily, řada podniků upravila ceny už v prosinci. Deník se ptal v Českých Budějovicích v Grandhotelu Zvon nebo Masných krámech i jinde v kraji. Třeba v prachatické Almaře či U Šmiků v Jindřichově Hradci.
Od 1. ledna se změnila hodnota DPH u čepovaného piva. Z dosavadních 10 procent stoupla nově na 21 procent - a kvůli tomu v některých restaurací stoupla cena. Kolik budou pivaři platit za svůj oblíbený nápoj, nadále bude záležet hlavně na cenách energií, kterou pivovary spotřebovávají.
/PŘEHLED CEN/ Po novém roce došlo na avizované zdražení točeného piva. A to kvůli jeho přeřazení do vyšší daňové sazby. Konkrétně z 10 do 21 procent. Někde zdražili razantně hned od prvního dne. Jinde ještě čepují za starou cenu, ovšem s tou pohnou nahoru hned poté, co jim dodavatelé přivezou novou a dražší várku.
První víkend roku 2024 bude na Pelhřimovsku ve znamení tříkrálových akcí. V Želivě mohou zájemci do klášterní restaurace na koncert a v neděli na tříkrálový pochod z Pelhřimova na Křemešník. Cestou bude spoustu doprovodných aktivit.
Plní si své klukovské sny. Lze říci, že už rozlouskl „tři pohádkové oříšky“. V myšlenkách má ještě jeden, ten je ale obrovský. Ladislav Pártl je majitelem restaurace Měšťanský pivovar Polná. Ten oříšek, který ještě touží rozlousknout, je vaření piva v pivovaru. Tomu snu věří i kvůli tomu, že o sobě tvrdí, že je klikař.
Každý den v roce vám Táborský deník přináší ty nejčerstvější a nejzajímavější zprávy z Tábora a jeho okolí. Pojďte se s námi podívat, kterých deset článků vás v letošním roce zaujalo ze všeho nejvíce.