/FOTO, VIDEO/ Budoucí restaurace McDonald’s ve Slaném už získává svou konečnou podobu. Hrubá stavba s výrazným označením známého řetězce je téměř hotová a mění tak i tvář někdejšího areálu bývalého dolního závodu ČKD. Nový fastfood vyrůstá v proluce v sousedství obchodního domu Tesco v Ouvalově ulici. Pokud půjde vše podle plánu, první zákazníky přivítá už na jaře příštího roku.
Českobudějovická radnice připravuje výběrové řízení na provozovatele gastronomické části rekonstruovaného domu Slavia. Vítěz tendru bude provozovat restauraci, bar i kavárnu, které v modernizovaném objektu budou. ČTK to řekl náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS). Radnice přitom původně zvažovala, že by restauraci, bar i kavárnu měli různí provozovatelé.
Trutnov bude mít brzy restauraci McDonald's. Její výstavba v průmyslové a obchodní zóně Krkonošská přímo vedle KFC je v plném proudu. „Výstavba probíhá podle plánovaného harmonogramu. Pokud vše bude pokračovat bez komplikací, rádi bychom restauraci otevřeli ke konci letošního roku,“ řekla Deníku Lucia Poláčeková, mluvčí McDonald's pro Česko a Slovensko.
Po letech se na televizní obrazovky vrátila oblíbená gastronomická show Ano, šéfe!, která se autentickou formou snaží zdokonalovat servis českých restaurací. V nejnovějším dílu Zdeněk Pohlreich zamířil na hranici Moravy a Slezska, do Bruntálu, kde si posvítil na nádražku na vlakovém nádraží.
Pokud chce vedení Prahy 1 dosáhnout toho, aby bylo možno po 22. hodině zakázat prodej alkoholu ve večerkách v ulicích centra metropole, bylo by nejúčinnější soustředit se na změny v legislativě. V odpovědi na otázku Deníku to potvrdil David Hluštík z ministerstva průmyslu a obchodu.
/FOTO, VIDEO/ Praha 1 zvažuje zákaz prodeje alkoholu ve večerkách po 22. hodině, což by mohlo výrazně poznamenat tržby těchto provozoven. Zatímco obchodníci vyjadřují obavy z ekonomických dopadů, podle lidí z restaurací to přispěje ke zlepšení dodržování nočního klidu – a tudíž i k příznivějšímu pohledu veřejnosti na jejich vlastní podnikání. Diskuse o zavedení takového opatření i jeho účinnosti však stále pokračují.
To nejlepší, co lze jíst a pít v Brně, přináší průvodce Gourmet Brno. Letos se do něj zařadilo sedmašedesát brněnských podniků. Výběr gastronomických provozů napříč Jihomoravským kraje přibližuje Gourmet Jižní Morava. Jeho součástí je letos osmapadesát podniků.
Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v horské restauraci na Telnici na Ústecku nedopadla bez ztráty kytičky. Inspektoři v restauraci a penzionu U Zeleného stromu našli nebezpečnou potravinu v podobě žampionů. Na žampionech byla okem viditelná plíseň.
/VIDEO, FOTO/ „Chtěl bych ti jednou ve džbánku, pro pivo skočit k Beránku…“ verše z komedie Jak básníkům chutná život se brzy mohou stát znovu realitou. Jeden z nejznámějších mělnických domů, Hotel U Zlatého beránka na náměstí Míru, který se objevil i ve známé filmové sérii, čeká po letech chátrání zásadní obnova. Historická památka by měla opět fungovat jako hotel, s restaurací a s velkým společenským sálem.
Chcete ušetřit za jídlo v Ostravě? Hranolky za korunu nebo dezert zdarma. V Ostravě funguje poslední dva měsíce nová mobilní aplikace TasteTown, která umožňuje zákazníkům získat výrazné slevy v restauracích, kavárnách i bistrech. Uživatelé díky ní mohou ochutnat jídla levněji nebo využít akce typu 1+1 zdarma. Do projektu se zapojily desítky podniků včetně Little Vietnam, Pizza Coloseum nebo Faency Fries.
Řetězec McDonald’s v blízké době rozšíří nabídku rychlého občerstvení o další město v Libereckém kraji. Cheeseburger, Big Mac či hranolky si budou moci dopřát i obyvatelé České Lípy, kde nová pobočka vyroste na sídlišti Špičák.
Příznivci rychlého občerstvení – burgerů, hranolek nebo mléčných koktejlů – se konečně dočkají. Legendární americký řetězec rychlého občerstvení Five Guys má už brzy spustit svou první pobočku v Česku, a to v budově Máj Národní v centru Prahy. Původní plány na otevření byly už na rok 2024, poté na letošní jaro. Kvůli logistickým a stavebním komplikacím se zpozdily. Deník nedávno navštívil jednu provozovnu v německém Berlíně.
Několik let byla restaurace na Pastýřské stěně v Děčíně uzavřená, v posledních měsících se město věnovalo opravě interiéru a hlavně hledání nového provozovatele. Ten první hosty přivítá během sobotního slavnostního otevření restaurace umístěné na unikátním místě nad údolím Labe.
/VIDEO, FOTO/ Stačil jeden článek a na sociálních sítích se strhla lavina reakcí. Po zprávě na webu Mělnického deníku, že město Kralupy nad Vltavou hledá provozovatele restaurace a pivovaru v prostorách na Palackého náměstí s pivovarskou historií, okamžitě se mezi místními zvedla vlna podpory pro jediné jméno – Michal Blecha, zakladatel a sládek létajícího pivovaru Chmeloun.
Ve čtvrtečním Ano, šéfe! byli diváci svědky překvapení, hrdinství i českého gastroporna. Restaurace U Třech kytar v jihočeských Košicích ale nakonec v Pohlreichově nemilosrdném testu uspěla, a dokonce si vysloužila jednu hvězdičku. Jak se podniku daří dnes a vzpomíná jeho provozovatel Michal na natáčení v dobrém? Víme i to, co v televizi nebylo.
K požáru v příbramské restauraci pod Domovem Maják vyjížděly ve čtvrtek 16. října dopoledne všechny složky integrovaného záchranného systému. Požár způsobil zakouření objektu a hasiči museli evakuovat klienty i personál domova se zvláštním režimem. Všichni senioři i zaměstnanci jsou v pořádku.
Tři a půl roku za mřížemi navrhuje Okresní soud v Ostravě jedenatřicetiletému muži za to, že před časem v restauraci ve Výškovicích napadl pivní sklenicí známého. Obviněný se odvolal.
Uspějí pouze v případě, že si objednají jídlo. Stále více turistů si podle polských médií stěžuje na přístup restaurací v centru Krakova, zejména pak těch na Hlavním náměstí. Číšníci je totiž buď odmítají obsloužit nebo rovnou posílají pryč, pokud si lidé chtějí na zahrádkách podniků dopřát pouze nápoje. Turisté uvádějí, že personál je navíc nepříjemný.
Za pár týdnů uplyne rok od otevření úseku dálnice D3 mezi Českými Budějovicemi a Kaplicí Nádražím, který odklonil dopravu z obcí a přinesl úlevu obyvatelům žijícím podél původní silnice E55. Zatímco místní si pochvalují klid a bezpečnější prostředí, majitelé restaurací u staré trasy hlásí úbytek zákazníků.
Když se řekne Jamajka, většina z nás si vybaví bílé pláže, reggae a pikantní jídla provoněná chilli a skořicí. Jen málokdo by čekal, že jídla šéfkuchaře z tohoto karibského ostrova ochutnáte v Poběžovicích na Domažlicku. A přesto se tak stane. Zanedlouho se tam otevře Hotel Hubertus, kde bude moderní českou kuchyni s jemným jamajským dotekem připravovat Leemel Morrison. A právě s ním přinášíme nyní rozhovor o jeho cestě do Poběžovic, o tom, co mu v Čechách nejvíce zachutnalo. V rozhovoru nalákal Leemel Morrison i na to, co bude v Poběžovicích vařit.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme gastronomické podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Dvaadvacátý díl jsme věnovali mexické restauraci Pepe Lopez na Mírovém náměstí.
/VIDEO/Oblíbený pořad Ano, šéfe! zavítal do další z jihočeských obcí. Tentokrát šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vydal na pomoc hostinci v Košicích u Tábora. Osmý díl oblíbené reality show se natáčel v únoru. Diváci se opět mohou těšit už tento čtvrtek 16. října večer na napětí v kuchyni i šéfovy ostré komentáře.
Zákaz prodeje alkoholu ve večerkách po 22. hodině zvažuje Praha 1. Mohlo by to výrazně ovlivnit noční život v centru města. Tento záměr, zaměřený na zklidnění ulic, by měl dopad na místní obchody, které se na noční prodej alkoholu spoléhají jako na významnou část svých tržeb. Prodavači o těchto tendencích, jimž místní dali zelenou v nedávném referendu, ale slyšeli od Deníku poprvé.
Restaurant Terrace v Hluboké nad Vltavou spojuje tradiční českou kuchyni s neotřelými recepty ze zahraniční. Vše vaří z lokálních surovin a jeho originální menu si lidé mohou vychutnat v nové restauraci s terasou a s výhledem na golfové hřiště.
Vítězem ankety Deníku o nejlepší pizzu na Tachovsku se stal Pizza Bar Da Gino v Přimdě. Podnik vyhrál na celé čáře, svůj hlas mu dalo 26 procent z více než 3100 hlasujících. V čem spočívá tajemství mimořádné chuti pravé italské pizzy, vysvětluje Gino De Bartolo, který oblíbenou restauraci u hlavní silnice v Přimdě provozuje už 25 let.
Legendární Šelepka se promění, ale majitelé chtějí zachovat její charakter. Známá brněnská restaurace v září zavřela, v lednu příštího roku, až zavře i klub, ji začnou dělníci rekonstruovat. Přestavba budovy slibuje i novou nástavbu, salonek a venkovní prostory.
Šumperský hotel Perk pronikl mezi světovou hotelovou špičku. Obdržel ocenění Michelin Key, ekvivalent proslulých michelinských hvězd u restaurací. V Česku je takto oceněných hotelů jedenáct, Perk je jedním ze tří mimopražských a vůbec jediným na Moravě.
Když se potká popová hvězda s charismatickým hercem, může vzniknout románek, který vydá na scénář hollywoodského filmu. U Duy Lipy a Calluma Turnera se k tomu přidala i špetka osudu – jejich cesty se totiž začaly proplétat ještě předtím, než si toho sami vůbec všimli.
Kontrola v restauraci v Raspenavě na Liberecku odhalila výskyt hmyzu, výrazně zanedbaný úklid i cigaretové nedopalky v popelníku v zázemí. Fotky a informace zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svém webu Potraviny na pranýři.
/VIDEO, FOTO/ Kralupy nad Vltavou finišují s rekonstrukcí historického areálu bývalého pivovaru. Po rekonstrukci tam už brzy najdou nové zázemí čtyři městské instituce - knihovna, muzeum, dům dětí a mládeže a základní umělecká škola. Prostory ale nebudou sloužit jen kultuře a vzdělávání. V přízemí vznikne restaurace s minipivovarem. Město hledá nájemce, který tam bude místním vařit skvělé pivo.
Šumperský hotel Perk pronikl mezi světovou hotelovou špičku. Obdržel ocenění Michelin Key, ekvivalent proslulých michelinských hvězd u restaurací. V Česku je takto oceněných hotelů jedenáct, Perk je jedním ze tří mimopražských a vůbec jediným na Moravě.
/VIDEO, FOTO/ Totální výprodej, všechno musí pryč. V legendární brněnské restauraci Šelepka mezi Šelepovou ulicí a sady Národního odboje to v neděli kolem druhé odpoledne hučí jako v úlu. Do oblíbeného podniku přicházejí desítky lidí. Cíl jejich návštěvy už je ale jiný než příjemné nedělní posezení u jídla či nápoje. Důvodem je výprodej veškerého vybavení dnes již zavřeného podniku.
Od obrázků v aplikaci se propracoval až do role manažera michelinské restaurace v Londýně. Od minulého týdne Tomáš Ngoc společně s dalšími dvěma společníky otevřeli v Brně luxusní restauraci Soyshi zaměřenou na asijskou kuchyni. Netradičnímu místu uprostřed sídliště ze začátku nevěřil, doma vaří jeho přítelkyně, brněnská gastronomie je podle něj většinou špatná a zachraňují ji jen kavárny.
Kbelíky, boxy, hamburgery, wrapy i smažené cibulové kroužky. Ze sladkostí muffiny, churros nebo koktejly. To všechno šlo v pátek v Kladně na dračku, konkrétně v Kročehlavech, kde po měsících výstavby otevřela nová pobočka amerického řetězce s rychlým občerstvením KFC.
Osud budovy s ikonickým nápisem Jiřina v hradecké ulici Jungmannova je zpečetěn. Dřívější prodejna Jednoty, v níž v současnosti sídlí například restaurace Metuje a obchod Hruška, půjde do konce příštího roku k zemi. Na jejím místě by měl vyrůst stejnojmenný polyfunkční dům s byty, supermarketem, restaurací či lékařskými ordinacemi. Investor má u výškového domu vybudovat i náměstí.
Česká republika se pyšní spoustou rozhleden a přírodních vyhlídek, v Dubičkách můžete pozorovat řeku Labe z několika míst, pokud je dobrá viditelnost je to pastva pro oči. Samozřejmě výhled z terasy před restaurací U sv. Barbory každý zná, sportovní vycházka zjistila následující. Restaurace je otevřená od středy do neděle, část venkovního sezení je zastřešené, orientační mapa byla vyměněna, kostel je nasvícený.
Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením Burger King otevřel ve čtvrtek 9. října svoji pobočku ve Strakonicích. Milovníci grilovaných burgerů si oblíbené speciality mohou vychutnat v prostorách nákupního centra na Katovické ve Strakonicích.
Známý brněnský podnik čeká velká rekonstrukce, která radikálně změní jeho podobu. Restaurace v sadech Národního odboje v brněnském Králově Poli už je zavřená, klub Šelepka bude fungovat ještě do konce roku.
Herec a autor populární gastromapy Lukáš Hejlík obráží české luhy a moravské háje a každý den přináší tip, kam se mohou strávníci s důvěrou vydat na dobré jídlo, pivo, víno nebo kávu. Nedávno zavítal i na Českolipsko do jednoho z novějších podniků a nešetřil slovy chvály.
/VIZUALIZACE/ V parku Javorka v České Třebové investor staví wellness hotel s restaurací. Bude na místě bývalé restaurace, kterou zboural. Zařízení zprovozní v létě příštího roku. Některým lidem se projekt nelíbí, podle nich se do parku založeného v 19. století třípatrový objekt nehodí.
Dlouhé měsíce se město Rakovník snažilo najít nového provozovatele pro Divadelní restauraci a bar v přízemí Kulturního centra. Prostory zůstávaly prázdné i přes opakované snížení nájemného. Nyní se ale zdá, že se situace konečně posouvá – město zveřejnilo záměr propachtovat prostory podnikateli Davidu Štillerovi ze Slabec.
Novinka na brněnském sídlišti Líšeň láká na netradiční kuchyni i přístup. Součástí má být například sdílení jídel. Jedním ze šéfů restaurace Soyshi je exmanažer londýnské michelinské restaurace.
/PŘÍBĚH/ Z Vietnamu do Chocně odešel, aniž by věděl, kde leží Česká republika. Dnes tu pan Le provozuje restauraci, do které za ním jezdí lidé z celé republiky. Vietnamské recepty upravil českým chutím, lásku k vaření si však zachoval stejnou.
Příbram tento týden ožije pestrou škálou akcí pro všechny věkové kategorie i zájmy. Přinášíme vám přehled nejzajímavějších událostí, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.
Přinášíme pravidelný přehled událostí, které nezůstaly bez povšimnutí a objevily se v uplynulých dnech na webu Táborského deníku. Událostí týdne byly bezpochyby volby do poslanecké sněmovny. Ale za zmínku stojí i řada dalších věcí, o kterých jsme informovali. V táborské Univerzitě se volila Jihočeská Babička roku 2025, od 1. října s lidé mohli začít rezervovat stání v parkovacím domě. Příběh kdysi úspěšného Kovosvitu končí prodejem.
Obecní úřad v Holčovicích bude i nadále provozovat dlouhodobě ztrátovou restauraci v Obecním domě. O víkendu o tom rozhodli obyvatelé obce v místním referendu. ČTK to řekl starosta Martin Hradil (Pro rozvoj Holčovic). Plebiscit se v obci konal souběžně s volbami do Poslanecké sněmovny. V obci mohlo hlasovat 601 lidí.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se vrátil na obrazovky, aby opět pomáhal hospodám zlepšit jejich služby. V rozhovoru pro Deník odhaluje, proč se rozhodl tuto výzvu přijmout a co mu pomáhá neusnout na vavřínech. Přibližuje, proč se v gastronomii tak těžko shání personál, jak je možné, že v luxusních restauracích jsou drogy na denním pořádku a co ho jako čerstvého youtubera a podcastera přimělo vydat se také do světa umělé inteligence.
Obchodní centrum Dragoun v Chebu bude o provozovnu KFC bohatší. Stavební úřad v Chebu schválil stavební záměr investora, kterým je skupina JTH Group podnikatele Jaroslava Třešňáka.