Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Vltava v Českém Krumlově byla v sobotu po 21. hodině na 2. stupni SPA.

Český Krumlov zasáhla povodeň. Vltava v noci vystoupala na třetí stupeň

Český Krumlov zasáhla den před Vánoci velká voda. Ve městě v sobotu v noci Vltava stoupla na 3. stupeň povodňové aktivity (ohrožení). Město před půlnocí rozeslalo občanům sms zprávy, aby vyklidili přízemní prostory budov v okolí řeky a v případě potřeby volali městskou policii na lince 156. Už dopoledne zalila voda terasu Krumlovského mlýna, večer i další zahrádky restaurací v Rybářské ulici. Odtok z Lipna bude po celou neděli na 40 kubících za vteřinu.

Střelba v centru Prahy 21. prosince.

Největší masové střelby v dějinách Česka: Ostrava, Uherský Brod a teď i Praha

Střelba na Filozofické fakultě v Praze, která si vyžádala nejméně patnáct mrtvých, se stala dosud největším podobným případem v novodobých dějinách Česka. Za takzvanou masovou střelbu se označují incidenty, při kterých zemřeli čtyři a více lidí. Takové tragédie už se odehrály dvě před listopadem 1989 a čtyři po sametové revoluci.

Z výstavy betlémů v prostorách restaurace Swiss na lázeňské kolonádě v Poděbradech.

Více než stovka betlémů je k vidění v restauraci na poděbradské kolonádě

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dřevěné, papírové, ale také různé netradiční. Řeč je o betlémech, jejichž výstava se koná na poděbradské lázeňské kolonádě v prostorách restaurace Swiss. Betlémů je k vidění více než stovka a jsou opravdu různorodé. Některé mají i svoji historickou hodnotu a jsou vyrobeny v 19. století. Jiné jsou dokonale výtvarně propracované, další udivují počtem vyobrazených zvířat.

Klub Admirál v pozadí s výškovou budovou Merkuru.

FOTO, VIDEO: Chomutov zvažuje koupi nočního klubu Admirál. Za 40 milionů

Známý noční klub Admirál by mohl přejít do majetku města Chomutova. Zastupitelé budou jednat o jeho koupi na zasedání v úterý 12. prosince. Firma Familia Admi, která budovu vlastní, ho městu nabízí za 40 milionů korun s tím, že by další tři dekády využívala nově zbudovanou pivnici v přízemí.

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich: Brouky bych do pusy nevzal. Tyhle úchylárny nejsou pro mě

Vyrůstal na sladkém a nikdy nemiloval omáčky. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich v rozhovoru pro časopis Story přiznal, že extrémy v jídle nejsou jeho parketou a brouka by do pusy nevzal. Ač ve svých restauracích už nevaří, nadšení pro kulinářské umění neztratil. Nová kniha receptů a také čerstvě otevřená cukrárna jsou toho jasným důkazem.

Pardubický Grand projde zásadní rekonstrukcí.

Pardubický Grand se na dva roky zavře. Oživit ho má restaurace a moderní obchody

/ANKETA, VIZUALIZACE, VIDEO/ Nové obchody, restaurace, kavárna, venkovní terasy nebo moderní kino. To slibuje majitel Grandu po jeho generální proměně. Obchodní dům se zavře už v lednu 2024, čeká ho rekonstrukce za zhruba 300 milionů korun. Investor ho chce znovu probudit k životu. Znovutevření stavbaři plánují na podzim roku 2025.

Mikulášská nadílka a sklepní peklo v Hamru.

Hasiči v Hamru bojovali se sněhem, ale stihli dětem připravit mikulášskou

Od pátku do soboty sníh zaplnil celý Jihočeský kraj. Ne jinak tomu bylo i ve vesnici Hamru u Chlumu u Třeboně. Místní sbor dobrovolných hasičů, zvláště pak jeho zásahová jednotka společně s vedením obce a jejími pracovníky od ranních hodin odklízeli sníh z celého katastru obce. Hasiči ale stačili připravit i mikulášskou nadílku pro děti. Za příspěvek a fotky děkujeme Janu Pumprovi.

Kapka resort, 4. července 2023, Lhota u Vsetína.

Kapka resort u Vsetína je jednou ze staveb roku 2023

Prestižní ocenění v celostátní soutěži Stavba roku 2023 získalo multifunkční sportovní centrum Kapka resort ve Lhotě u Vsetína. Zimní stadion s hotelem, restaurací, fitness, klubovnami, prodejnou sportovních potřeb i venkovním upraveným sportovištěm nabízí široké možnosti trávení volného času pro místní i návštěvníky Valašska.

Proti rostoucímu antisemitismu v Německu demonstrovaly 19. listopadu v Berlíně stovky lidí

Hajlování v tramvaji, útoky ve školách. Sasko čelí nenávisti k Židům

Stovky antisemitských útoků, které mají přímou návaznost na válku na Blízkém východě, vyšetřovali němečtí kriminalisté od 7. října, kdy palestinský Hamás provedl svůj teroristický úder na Izrael. Velkou část výpadů proti Židům zaznamenali v Durynsku, Sasku–Anhaltsku i v Sasku. S projevy nenávisti se setkává židovská menšina v restauracích i ve veřejné dopravě.

Restaurace Na Střelně po dvou stech letech končí.

Poslední týdny Na Střelně. Legendární slánská hospoda s klubem Šantán končí

/FOTO, VIDEO/ Legendární restaurace Na Střelně ve Slaném s posledním dnem roku definitivně končí. Historie jednoho z nejstarších podniků ve městě je přitom více než dvě stě let dlouhá, přežil i časy socialismu. Gulášek nebo utopence si tam ale štamgasti zřejmě už nikdy nedají. Nově mají komplex provozovat Asiaté, kteří tam chtějí nabízet svou gastronomii.

Otevření McDonald's v Retail parku Ovčáry, 30. listopadu 2023.

McDonald’s u Kolína má otevřeno. Restaurace se zaplnila prvními hosty

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ve čtvrtek 30. listopadu dopoledne otevřela pro zákazníky první pobočka fastfoofového řetězce McDonald’s v okolí Kolína. Nachází se v nákupním centru Retail park Ovčáry v průmyslové zóně u města a kromě klasické nabídky nabízí i kavárnu McCafé či prodej do vozu McDrive.

Kvůli stávce byla v pondělí 27. listopadu uzavřená ZŠ Náchodská v Poříčí.

VIDEO: Kuchařky stávkovaly, škola přesto nezavřela. Děti dostaly pizzu a banány

Do pondělní stávky se zapojily některé školy na Trutnovsku. Ze základních škol byla v Trutnově uzavřená pouze ZŠ Náchodská v Poříčí, ze středních škol gymnázium, zdrávka nebo střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie a jejich učňovská restaurace a pekárna, z mateřských škol MŠ Horská v Horním Starém Městě, která slouží dětem už od roku 1910.

Ukrajinská národní jídla, ale i českou kuchyni nabízí nově otevřená ukrajinská restaurace ve Stříbře na náměstí

Nová restaurace DenMar ve Stříbře nabízí tradiční ukrajinskou kuchyni

Varenyky, zrazy, holubce, pelmeně, boršč a další tradiční ukrajinská jídla od začátku listopadu mohou ochutnat návštěvníci v nově otevřené restauraci DenMar ve Stříbře na náměstí. Ke vstupním dveřím, kde příchozí vítá socha rytíře, musíte projít průjezdem. Restauraci provozuje Ukrajinka Maryna Holovashych se svým mužem, kteří v Čechách žijí již několik let.

Ceny oblíbené plzně překračují v Brně mnohdy hranici šedesáti korun. V příštím roce se zřejmě přehoupnou i přes sedmdesát.

Ceny plzně na jižní Moravě vzrostly. Zdražení zvažují i podniky ve Vyškově

/FOTO/ Zdražení o tři koruny, jinde o dvě až čtyři podle situace. Hosté jihomoravských hospod a restaurací si kvůli vyšším cenám za půllitr plzeňského piva postupně sahají čím dál hlouběji do kapes. Od příštího roku se navíc musí připravit na další zdražení, a to kvůli vyšším sazbám daně z přidané hodnoty na pivo. Řada restauratérů proto zákazníky již nyní upozorňuje, že se ceny přesahující sedmdesát korun brzy stanou novou normou.

Měnit ceny budou provozovatelé restaurací zřejmě po novém roce, až dojde ke změně DPH na pivo. Předpokládají to také v restauraci U Gregorů.

Půllitr plzeňského piva podražil v Nymburce od jara o dvě až tři koruny

/FOTO/ Ve třech restauracích v Nymburce, v nichž pravidelně jednou za půl roku sledujeme cenu točeného plzeňského piva, zdražili od jara o dvě až tři koruny na půllitru. Do konce roku už pravděpodobně upravovat ceny nebudou. Podle vrchního z restaurace U Gregorů se však dá očekávat, že se zřejmě zvednou ceny po novém roce.

Plzeňské pivo. Ilustrační foto

Plzeňské pivo v Kolíně zdražilo. A v lednu ho to zřejmě čeká znovu

/FOTO, VIDEO/ Plzeňský Prazdroj opět zdražil. Cena stoupla i u jeho vlajkového piva Pilsner Urquell, v kolínských podnicích o pár korun za jeden půllitr. Na větší zdražení se však zákazníci budou muset připravit od leda 2024, kdy stoupne DPH z dosavadních 10 procent na 21. A to se promítne i v restauracích.

Jak během posledních šest měsíců zdražilo pivo? To Deník zjišťoval v pravidelném průzkumu

Unikátní průzkum Deníku v čase: Jak zdražuje plzeňské pivo napříč Českem

Zdražil pivovar, tak my taky. To je v kostce nejčastější důvod, proč hospodští napříč republikou zvedli ceny točené plzeňské dvanáctky Pilsner Urquell. Deník ve svém unikátním časosběrném průzkumu ve vyhlášených restauracích v zemi zjistil, že za půl roku zdražil tento chmelový mok o několik korun. Průzkum dělal už pošesté za poslední tři roky.

stylová hotelová restaurace  NH Collection Olomouc Congress hotelu

Skvělý příklad hotelu na vysoké evropské úrovni je v Olomouci

Přes nepříznivé vyhlídky máme i dnes v ČR hotelová zařízení vysoké evropské úrovně. Turisté jeznají zejména v Praze, ale dobrým příkladem je i příběh olomouckého NH Collection Congress hotelu. Před 13 lety jej v srdci Hané vybudoval místní stavitel Jaromír Uhýrek, jehož jmění jej řadí mezi sto nejbohatších lidí v zemi.

Znovuotevření výletní restaurace Rudolfov se těšilo velkému zájmu.

Restaurace Rudolfov po desítkách let přivítala zákazníky. Přišly stovky lidí

/VIDEO/ Výletní restaurace Rudolfov na okraji Jindřichova Hradce je od pátku opět v provozu. Jejímu majiteli se podařilo nemožné. Objekt v havarijním stavu dokázal probudit zpět k životu. Takzvaný Rudlák vnímá řada Hradečáků jako srdeční záležitost. Lidé sem totiž dříve chodili na plesy, koncerty a další akce, které uvnitř zařízení probíhaly. Právě kulturní dění v kombinaci s uměním by mělo být hlavním posláním znovu otevřeného podniku.

Pohled z music clubu do indické restaurace po otevření propojovacích dveří.

V Grandu otevřela indická restaurace a bistro. Zahajuje i víkendový hudební klub

/FOTO, VIDEO/ V centru Nymburka otevřela historicky první indická restaurace ve městě. K tomu otevírá ve vedlejších prostorech i nové bistro. V sále pak bude o víkendech fungovat hudební klub, a to až do pěti do rána. A kde se tyto prostory nacházejí? V bývalé slavné restauraci a hotelu Grand na Palackého třídě.

Velkou tradiční událostí už se stalo Hosínské zvonění. Začalo pořízením nových zvonů pro hosínský kostel svatých Pera a Pavla. Při slavnosti byl přítomen i Karel Schwarzenberg.

Jihočeši vzpomínají na humor Karla Schwarzenberga i jeho zaujetí pro historii

Deník přináší další vzpomínky Jihočechů na Karla Schwarzenberga, vlastence, šlechtice a diplomata, který zemřel v sobotu 11. listopadu 2023. Například, jak komentoval někdejší prezidentskou volbu, při jaké příležitosti provázel ministry zahraničí po zámku Hluboká, nebo kde bude připravena kondolenční kniha.

Od kuchařů přes výčepní až po manažery. Plzeňský pivovar se školením zaměřil na celý gastro sektor.

Jak načepovat lepší pivo a zlepšit kuchyni. Pivovary školí hospodské

Prostořeký šéfkuchař Zdeněk Pohlreich dlouhá léta objížděl české restaurace a hospody a upozorňoval na nešvary tuzemské gastronomie i neschopnost vedení podniků. V trošku jiném hávu, ale se stejným posláním, přistupují ke gastronomickému sektoru i některé české pivovary. Například Plzeňský Prazdroj či humpolecký Bernard. Zaměřují se na zlepšování provozu restaurací a rozvoj jejich kuchyně, ale i výchovu výčepních a zlepšování jejich umu.

Hradečáci se mohou těšit na znovuotevření oblíbené restaurace na okraji města.

Výletní restaurace Rudolfov hlásí hotovo. První zákazníky přivítá příští týden

/VIDEO/ Výletní restaurace Rudolfov na okraji Jindřichova Hradce už zná termín otevření. Památkově chráněný objekt prošel v předchozích letech náročnou rekonstrukcí, která mu vrátila původní lesk. Restaurační zařízení znají Hradečáci jako „Rudlák“ a řada z nich má na podnik vzpomínky z dob, kdy se tu pořádaly například plesy nebo jiné kulturní akce. Teď si vše budou moci osvěžit. Už na konci příštího týdne se totiž Rudolfov znovu otevře veřejnosti.

Hradečáci se mohou těšit na znovuotevření oblíbené restaurace na okraji města.

Výletní restaurace Rudolfov hlásí hotovo. První zákazníky přivítá příští týden

/VIDEO/ Výletní restaurace Rudolfov na okraji Jindřichova Hradce už zná termín otevření. Památkově chráněný objekt prošel v předchozích letech náročnou rekonstrukcí, která mu vrátila původní lesk. Restaurační zařízení znají Hradečáci jako „Rudlák“ a řada z nich má na podnik vzpomínky z dob, kdy se tu pořádaly například plesy nebo jiné kulturní akce. Teď si vše budou moci osvěžit. Už na konci příštího týdne se totiž Rudolfov znovu otevře veřejnosti.

Landon Bow po příletu do Česka

Bow se v Česku zabydlel, v Kladně vychovává dceru. Které výlety doporučuje?

Severní Ameriku vyměnil za Česko a už třetím rokem obléká dres hokejových Rytířů. Za tu dobu nastoupil brankář Landon Bow do více než stovky soutěžních zápasů a stihl poznat jak město, jehož barvy hájí, tak další kouty České republiky. „Když jste někde takhle dlouho, tak se trochu sžijete i s místní kulturou a zvyknete si, jak to tady funguje. Řada věcí je tu ale oproti Kanadě jiná,“ rozpovídal se kanadský gólman, který v Kladně vychovává i svoji malou dceru.