Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Venkovní posezení před Operou a Asado grillem na Horním náměstí se letos rozrostlo, duben 2025

Zahrádky restaurací v centru Olomouce se mění. Jak se vám líbí?

Vzhled restauračních předzahrádek v centru Olomouce prochází proměnou. Podnikatelé by postupně měli upouštět od masivních „staveb“ s ohrazením a venkovní posezení a jeho umístění přizpůsobit požadavkům města. Pro starší zahrádky nyní platí přechodné pětileté období. V roce 2028 by už všechny měly odpovídat metodice, která u provozoven v městské památkové rezervaci (MPR) klade důraz na estetickou kvalitu.

Majitel restaurace  Slovanka ve Stochově Roman Šnajdr (vlevo)

Kofola a řízky pro hasiče. Majitel restaurace vozí občerstvení k požáru skládky

"Naši hasiči u Rynholce odvádí skvělou práci a my bychom je rádi podpořili alespoň drobným občerstvením na účet podniku, jako poděkování za jejich nasazení," tak začala výzva, kterou na focebookové stránky restaurace Slovanka Stochov pověsil její majitel Roman Šnajdr. O pár hodin později vezl přímo k zásahu desítky litrů kofoly a malinovky i holandské řízky s chlebem.

Soutěž O nejlepší velikonoční nádivku se konala tradičně v sokolovně ve Slaném-Kvíčku.

Královnou nádivkování se stala Kateřina Nováková ze Kvíčku

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Restaurace v sokolovně ve Slaném-Kvíčku hostila o velikonočním víkendu účastníky dalšího ročníku soutěže O nejlepší velikonoční nádivku. Místní i přespolní donesli letos k zápisu celkem 17 soutěžních vzorků nádivek.

Fastfood Popeyes v českobudějovickém IGY centru.

Five Guys, Popeyes, alternativy. Seznam fast foodů v Česku se rychle mění

Burgery, smažená kuřata, hranolky. Fast foody v Česku přibývají rychlým tempem. Globální značky hlásí lepší tržby a otevírají další pobočky. Dostávají se do regionů a menších měst. Na trh pak míří další světoví hráči, ale i zdravější nové stravovací koncepty. Jaký je vývoj v segmentu prodeje jídla a nápojů? Kdo a s čím míří do Česka? Podle odborníků je nástup provozovatelů stravování enormní.

Po stopách ústeckých hospod táhne. Hledali jsme nejlepší podnik z prvních deseti podniků.

Po stopách ústeckých hospod: Labužníkům nejvíce šmakuje U Eichlerů

Více než dva tisíce hlasů a boj do poslední hodiny. Celotýdenní anketu Ústeckého deníku o nejatraktivnější gastropodnik v Ústí nad Labem opanovala všebořická restaurace U Eichlerů. Pomyslné stříbro putuje do restaurace La Puerta del Mexico a bronzová placka míří do klíšského Replay's Restaurant. Jak si vedly jiné restaurace či hospůdky?

Mezinárodní gastroprůvodce Gault&Millau.

Ke hvězdám přibyly čepice. Nový gastroprůvodce zavede do top restaurací

V Česku přibyl další gastroprůvodce, který upozorňuje na nejlepší tuzemské podniky. Letos poprvé sem vstoupil prestižní francouzský průvodce Gault&Millau. Pokud lidé hledají restauraci či kavárnu, jejíž návštěva opravdu stojí za to a nabízí víc než kulinářské potěšení, seznamů a gastroprůvodců, jimiž se mohou inspirovat, je v tuzemsku celá řada, a ta se navíc letos rozšíří ještě jednou. Deník přibližuje, jakých a které podniky doporučují.

Ilustrační foto.

Zelené pivo na Zelený čtvrtek: V těchto olomouckých hospodách ho seženete

Špenát vám nechutná a zelené tričko nesluší? Nevadí, velikonoční pivní speciály budou na Zelený čtvrtek k dostání i v olomouckých restauracích. Hospodští se většinou shodují: Kdo dřív přijde, ten pije. Množství zásob je omezené. Olomoucký deník přináší výběr některých podniků, kde budou zelené pivo čepovat.

Burger King v Lipnické ulici v Přerově je těsně před dokončením.

Burger King v Přerově je těsně před dokončením. Víme, kdy otevře

Dolaďování detailů uvnitř nové provozovny, terénní úpravy okolí. Stavba nové restaurace fastfoodového krále Burger King, která vzniká u obchodního centra S1 v Lipnické ulici v Přerově, je těsně před dokončením. Kdy provozovna na frekventovaném místě poblíž nákupního centra otevře?

Ilustrační foto.

Zdražování obědů se zpomaluje. Jičínsko se drží pod celorepublikovým průměrem

Po měsících neustálého růstu se tempo zdražování obědů v tuzemských restauracích výrazně zpomalilo. Vyplývá to z aktuálního Edenred Restaurant Indexu, který sleduje více než 220 tisíc plateb benefitními kartami po celé republice. Průměrná cena oběda v Česku se v březnu 2025 ustálila na 194,20 Kč, což je jen mírný nárůst o 60 haléřů oproti únoru. Zajímavostí je, že některá krajská města, například Jihlava, Karlovy Vary nebo České Budějovice, dokonce zaznamenala první pokles cen za několik měsíců.

Restaurace Fírovka v Ústí nad Labem.

Po stopách ústeckých hospod: Nad pašerákem z Fírovky vidíte Větruši i Střekov

/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V již jedenáctém díle našeho seriálu jsme zamířili do místa, kde vítězí tradiční český pašerák nebo smažený sýr. Byli jsme ve Fírovce.

Na zelené pivo si mohou zájemci zajít napříč Vysočinou. Na některých místech vyžadují rezervace.  Snímek je ilustrační.

Kam na Brodsku zajít na zelené pivo? Na některých místech je třeba rezervace

Zelený čtvrtek je ve velikonočním týdnu dnem, kdy by lidé měli podle tradice dát přednost zelené barvě – v oblečení, ale třeba i volbě toho, co si dát k obědu. A právě tehdy se začíná v hospodách a restauracích na Vysočině čepovat originální zelené pivo. Rezervace je do něktrých podniků nutná. 

Podniky ve Znojmě, které s městem spolupracují na projektu WC Gratis. Na snímku restaurace U Zlaté Konve na Masarykově náměstí.

Turisté ve Znojmě. Kam doběhnout, ukáže cedule WC Gratis na dveřích restaurace

/VIDEO/ Znojmo od května spustí projekt nazvaný WC Gratis. Zajistí bezplatný přístup k toaletám ve vybraných lokalitách prostřednictvím spolupráce s místními podniky. Do projektu se zapojí osm restaurací a kaváren v turisticky vyhledávaných částech města, jako je okolí Znojemského pivovaru, Masarykovo náměstí či Divišovo náměstí. O záměru již Deník informoval.

Studenti Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově si užili lekci zážitkové gastronomie s Přemkem Forejtem v olomoucké restauraci Entrée.

Přemek Forejt zasvětil přerovské studenty do tajů zážitkové gastronomie

Teorie a praxe jsou dvě rozdílné věci. Takový byl hlavní důvod návštěvy studentů Střední školy gastronomie a služeb v Přerově ve vyhlášené olomoucké restauraci Entrée. Do tajů zážitkové gastronomie je zde minulý týden zasvětil slavný český šéfkuchař Přemek Forejt. Jeden z jeho receptů dokonce studenti musejí zvládnout v rámci praktické části maturit.

Reklama hotelu Kasalovský, později U Radnice. Foto: SOkA Přerov

Přerovský pitaval: Hoteliér, to zní hrdě

Už ho mají v Praze, Písku, Plzni, Krumlově, Šternberku, Brně, na Hané v Olomouci, Vyškově, tak proč ne i v Přerově. Řeč je o pitavalu, sbírce zajímavých kriminálních a soudních případů, jenž dostal svůj název podle francouzského právníka Françoise Gayota de Pitaval. Tady je jeden z mnoha příběhů, které se odehrály na Přerovsku před mnoha lety.

Penzion Georgia ve Slunečné zachvátil v noci na čtvrtek 10. dubna požár.

Shořel nám domov, ale žijeme. Majitelé restaurace ve Slunečné podezřívají žháře

/FOTO, VIDEO/ Byla noc z 9. na 10. dubna, když se nad penzionem a restaurací Georgia ve Slunečné, která se objevila i v pořadu Ano šéfe!, začaly vznášet první oblaky kouře. Oheň šlehal odspodu budovy a rychle zachvátil střechu. Majitel penzionu Rostislav Bachman spal se synem v patře. Jeho žena Gabriela měla noční směnu a nic netušila.  

Otevření restaurace Popeyes v Českých Budějovicích.

Fastfood Popeyes chce mít v Česku desítky restaurací. Jedna bude brzy i v Plzni

Americký řetězec rychlého občerstvení Popeyes potvrdil, že jedna z jeho poboček, které letos otevře v České republice, bude v Plzni. Deník už dříve informoval, že by se měla nacházet v prostoru po zbořeném Carimexu. Západočeská pobočka má společně s tou brněnskou a pardubickou nejblíže k otevření.

Po stopách ústeckých hospod táhne. Hledáme nejlepší podnik z prvních deseti

Po stopách ústeckých hospod: Hledáme nejlepší podnik z prvních deseti dílů

/ANKETA/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník v prosinci loňského roku spustil seriál Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Náš reportér zamířil již do deseti hospůdek či restaurací a právě z prvních deseti podniků nyní hledáme ten nejatraktivnější a nejzajímavější. 

Při klíčových zápasech Brna v play-off bývá v Kometa Pub Areně pravidelně plno.

Za každý gól Brna pivo zdarma. Fanoušci v Kometa Pubech bouří jako v hledišti

Semifinále play-off extraligy mezi Kometou a Spartou se vrací do pražské O2 Areny, která bude ve středu opět natřískaná do posledního místa. Plno však bude i jinde. Například v Kometa Pubu, kde pravidelně sledují zápasy brněnského klubu desítky jeho příznivců. Ti mohou Kometě fandit dvojnásob, za každý její vstřelený gól totiž dostanou pivo zdarma, za výhru jsou obdarováni panákem.

Místa v Nuslích, která se 8. května stanou dějištěm vzpomínkové akce Barikáda 2025, připomínající 80. výročí Pražského povstání a konce druhé světové války.

Nuselská barikáda ožije po 80 letech. Praha 4 chystá velkolepou vzpomínku

V Nuslích se chystá velkolepá vzpomínková akce Barikáda 2025, která připomene 80. výročí Pražského povstání. Na státní svátek 8. května se návštěvníci mohou těšit na ukázky historických bojů a vojenské techniky. Praha 4, ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem a Klubem vojenské historie Gardekorps, oživí místa, kde se kdysi odehrávaly významné události konce druhé světové války. Akce zřejmě přiláká tisíce zájemců o válečnou historii. Spíš desítky tisíc.

Pizzerie PamPam v Ústí nad Labem, stav k 7. dubnu 2025

Vyhořelá pizzerie v Ústí vstává z popela. Lidé PamPamu pomohli stovkami tisíc

Černé zdi, seškvařené kabely, poničená kuchyňská technika, kusy elektroinstalace visící ze stropu. Tak to po ničivém lednovém požáru vypadalo v pizzerii PamPam v Ústí nad Labem. Majitel se nakonec rozhodl zničené prostory zrenovovat a restauraci znovu otevřít. Na pizzu, těstoviny či vyhlášený tatarák si ale hosté ještě počkají.

Podniky zapojené projekty poznáte podle speciální nálepky.

Projekt WC Friendly restaurant vítá další podniky. Kam si můžete zajít ulevit?

Město Hradec Králové letos na jaře odstartovalo projekt WC Friendly restaurant. Zapojené restaurace, kavárny nebo cukrárna otevřou své toalety všem lidem, aniž by požadovaly, aby byli jejich zákazníky. „Odskočit si“ tak bude možné i bez nemístných poznámek personálu nebo nutnosti si v podniku něco objednat. Vybrané provozovny označí speciální nálepky.

Krajský soud řeší pokus o dvojnásobnou vraždu. Ilustrační foto.

Sekáčkem vážně zranil manželský pár na ulici v Jablonci, hrozí výjimečný trest

V Liberci dnes začal soud s osmatřicetiletým Vietnamcem, který před rokem v sousedním Jablonci nad Nisou údery sekáčkem do hlavy vážně zranil manželský pár ze své komunity. Měl s nimi dlouhodobé spory kvůli předchozímu společnému podnikání. U soudu uvedl, že v tu chvíli nevěděl, co dělá. Svého činu litoval a všem se omluvil. Quang Hung Phung je obžalovaný z pokusu o vraždu. Hrozí mu až výjimečný trest, neboť útok vedl vůči těhotné ženě a vícero lidem.

Budova soudu v Liberci.

Vietnamec útočil mačetou i na těhotnou ženu, v Liberci s ním začal soud

V Liberci dnes začal soud s osmatřicetiletým Vietnamcem, který před rokem v sousedním Jablonci nad Nisou údery sekáčkem do hlavy vážně zranil manželský pár ze své komunity. Měl s nimi dlouhodobé spory kvůli předchozímu společnému podnikání. U soudu uvedl, že v tu chvíli nevěděl, co dělá. Svého činu litoval a všem se omluvil. Quang Hung Phung je obžalovaný z pokusu o vraždu. Hrozí mu až výjimečný trest, neboť útok vedl vůči těhotné ženě a vícero lidem.

Pizzerie Pam Pam v Ústí nad Labem, stav k 7. dubnu 2025

Vyhořelá pizzerie vstává z popela. Ve velkém pomáhají solidární Ústečané

Černé zdi, seškvařené kabely, poničená kuchyňská technika, zcela nefunkční barové přístroje, ze stropu visící desky a kusy elektroinstalace. Zkrátka jedno velké spáleniště. Takhle to vypadalo po lednovém požáru v restauraci Pam Pam na Severní Terase. Po prvotní nejistotě se majitel rozhodl zničené prostory zrenovovat a pizzerii znovu otevřít. Na pizzu, těstoviny či vyhlášený tatarák si ale hosté ještě počkají.

Café Olivier v Poděbradech.

Pochvala. Čtyři podniky z Nymburka a Poděbrad ocenil francouzský gastro průvodce

/FOTO, VDIEO/ V gastronomii je konkurence neúprosná. Kuchaři přicházejí s novými nápady, restaurace se předhánějí v pojetí surovin, servisu i atmosféry. V tomto prostředí působí několik mezinárodních průvodců, které pomáhají hostům zorientovat se v nabídce – a jedním z nich je i Gault&Millau, francouzský projekt s historií sahající až do 60. let minulého století. Na rozdíl od hvězd Michelin přiděluje kuchařské čepice – od jedné do pěti – a letos jich v Česku rozdal několik desítek.

Město hledá do Divadelní restaurace v Rakovníku nájemce.

Město se rozhodlo ke snížení nájmu Divadelní restaurace. Bary čeká rekonstrukce

Ani do jedné z vypsaných aukcí se nepřihlásil zájemce o provozování Divadelní restaurace a baru v Rakovníku. Vedení města se proto rozhodlo pro snížení nájmu a bude vypsán další termín aukce. Stále bez provozovatele je také další restaurace v centru – Šalanda. Bary Kulturním centru, které má v pronájmu do konce června David Štiller, budou během léta renovovány.

Ilustrační foto

Najedl se a napil, platit nehodlal. Z restaurace utekl záchodovým okénkem

Pivo, burger i tvrdý alkohol. Takhle rozmanitou večeři si dal 23letý ve čtvrtek v restauraci na Kostelecké ulici. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by měl v úmyslu zaplatit. Místo úhrady účtu usnul, následně chtěl opustit lokál záchodovým okénkem. Měl ale smůlu, protože vedlo na uzavřenou restaurační zahrádku.

Restaurace Eliáš, 5. dubna 2025, Ostrava.

VIDEO: Ostrava žije fotbalem, v Baníkovské restauraci Eliáš teklo pivo proudem

Celý týden se ve městě neřeší téměř nic jiného. Do Ostravy přijede Sparta, po mnoha letech ji Baník vyzve jako rovný s rovným, dokonce je lepší tým v tabulce. A tomu odpovídá i natěšení fanoušků. Hospody otevírají dřív, než bývá obvyklé, městem znějí první chorály, přestože se hraje až v 16 hodin. Doprovodný program ale začíná už v dopoledních hodinách. Ostrava je na nohou a Deník bude celý den u toho.