
Vyšetřování požáru U Kojota ještě neskončilo. Most už rozdělil peněžní pomoc
Lednový požár v restauraci U Kojota stále zaměstnává vyšetřovatele a znalce. Radnice rozhodla o rozdělení dvou milionů korun na pomoc zraněným a pozůstalým.
Lednový požár v restauraci U Kojota stále zaměstnává vyšetřovatele a znalce. Radnice rozhodla o rozdělení dvou milionů korun na pomoc zraněným a pozůstalým.
Už není opuštěná. Do lepších časů snad vstupuje známá Městská restaurace ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Před pěti lety zažila velkou proměnu. Na nájemce ale neměla v poslední době moc štěstí. Velký den D si užije za několik dní.
Vzhled restauračních předzahrádek v centru Olomouce prochází proměnou. Podnikatelé by postupně měli upouštět od masivních „staveb“ s ohrazením a venkovní posezení a jeho umístění přizpůsobit požadavkům města. Pro starší zahrádky nyní platí přechodné pětileté období. V roce 2028 by už všechny měly odpovídat metodice, která u provozoven v městské památkové rezervaci (MPR) klade důraz na estetickou kvalitu.
/FOTO/ Především v době poledních menu vyhledávaná brněnská restaurace je zavřená. První doubravnická restaurace na rohu Milady Horákové a třídy Kapitána Jaroše neprošla kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Informoval o tom jejich web Potraviny na pranýři.
Prachatice chtějí přeměnit areál bývalé střelnice na sportovní, kulturní a relaxační centrum. Půjde o rekonstrukci dvou objektů, ve kterých by vznikly například cyklopůjčovna, zázemí pro sportovce, restaurace, komunitní centrum i ubytování.
"Naši hasiči u Rynholce odvádí skvělou práci a my bychom je rádi podpořili alespoň drobným občerstvením na účet podniku, jako poděkování za jejich nasazení," tak začala výzva, kterou na focebookové stránky restaurace Slovanka Stochov pověsil její majitel Roman Šnajdr. O pár hodin později vezl přímo k zásahu desítky litrů kofoly a malinovky i holandské řízky s chlebem.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Restaurace v sokolovně ve Slaném-Kvíčku hostila o velikonočním víkendu účastníky dalšího ročníku soutěže O nejlepší velikonoční nádivku. Místní i přespolní donesli letos k zápisu celkem 17 soutěžních vzorků nádivek.
Burgery, smažená kuřata, hranolky. Fast foody v Česku přibývají rychlým tempem. Globální značky hlásí lepší tržby a otevírají další pobočky. Dostávají se do regionů a menších měst. Na trh pak míří další světoví hráči, ale i zdravější nové stravovací koncepty. Jaký je vývoj v segmentu prodeje jídla a nápojů? Kdo a s čím míří do Česka? Podle odborníků je nástup provozovatelů stravování enormní.
Dostavbu Kongresového centra, které navrhla známá architektka Eva Jiřičná, připravuje zlínská radnice. Součástí bude také nová tělocvična u sousední Základní školy Emila Zátopka.
Více než dva tisíce hlasů a boj do poslední hodiny. Celotýdenní anketu Ústeckého deníku o nejatraktivnější gastropodnik v Ústí nad Labem opanovala všebořická restaurace U Eichlerů. Pomyslné stříbro putuje do restaurace La Puerta del Mexico a bronzová placka míří do klíšského Replay's Restaurant. Jak si vedly jiné restaurace či hospůdky?
V Česku přibyl další gastroprůvodce, který upozorňuje na nejlepší tuzemské podniky. Letos poprvé sem vstoupil prestižní francouzský průvodce Gault&Millau. Pokud lidé hledají restauraci či kavárnu, jejíž návštěva opravdu stojí za to a nabízí víc než kulinářské potěšení, seznamů a gastroprůvodců, jimiž se mohou inspirovat, je v tuzemsku celá řada, a ta se navíc letos rozšíří ještě jednou. Deník přibližuje, jakých a které podniky doporučují.
Špenát vám nechutná a zelené tričko nesluší? Nevadí, velikonoční pivní speciály budou na Zelený čtvrtek k dostání i v olomouckých restauracích. Hospodští se většinou shodují: Kdo dřív přijde, ten pije. Množství zásob je omezené. Olomoucký deník přináší výběr některých podniků, kde budou zelené pivo čepovat.
Dolaďování detailů uvnitř nové provozovny, terénní úpravy okolí. Stavba nové restaurace fastfoodového krále Burger King, která vzniká u obchodního centra S1 v Lipnické ulici v Přerově, je těsně před dokončením. Kdy provozovna na frekventovaném místě poblíž nákupního centra otevře?
Po měsících neustálého růstu se tempo zdražování obědů v tuzemských restauracích výrazně zpomalilo. Vyplývá to z aktuálního Edenred Restaurant Indexu, který sleduje více než 220 tisíc plateb benefitními kartami po celé republice. Průměrná cena oběda v Česku se v březnu 2025 ustálila na 194,20 Kč, což je jen mírný nárůst o 60 haléřů oproti únoru. Zajímavostí je, že některá krajská města, například Jihlava, Karlovy Vary nebo České Budějovice, dokonce zaznamenala první pokles cen za několik měsíců.
Za nepovolenou restaurační zahrádku v Mostě, kde si lednový požár vyžádal sedm obětí, padla pokuta 20 tisíc korun. Pokuta za černou stavbu přitom mohla být až milion korun, přestupek je ale po 16 letech, kdy přístřešek u restaurace stál, promlčený. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V již jedenáctém díle našeho seriálu jsme zamířili do místa, kde vítězí tradiční český pašerák nebo smažený sýr. Byli jsme ve Fírovce.
Zelený čtvrtek je ve velikonočním týdnu dnem, kdy by lidé měli podle tradice dát přednost zelené barvě – v oblečení, ale třeba i volbě toho, co si dát k obědu. A právě tehdy se začíná v hospodách a restauracích na Vysočině čepovat originální zelené pivo. Rezervace je do něktrých podniků nutná.
/VIDEO/ Znojmo od května spustí projekt nazvaný WC Gratis. Zajistí bezplatný přístup k toaletám ve vybraných lokalitách prostřednictvím spolupráce s místními podniky. Do projektu se zapojí osm restaurací a kaváren v turisticky vyhledávaných částech města, jako je okolí Znojemského pivovaru, Masarykovo náměstí či Divišovo náměstí. O záměru již Deník informoval.
Bez fanfár a televizních kamer. Prezident Petr Pavel v neděli překvapil návštěvou města Seč na Chrudimsku. Šlo o soukromou zastávku, která neměla předem daný itinerář.
V posledních letech se také na Slovácku o velikonočním Zeleném čtvrtku ujala tradice konzumace zeleného piva. I letos proto bude na čepu i v lahvích pro pivní gurmány tato čím dál oblíbenější specialita. Deník zjišťoval, jaká bude letošní nabídka. Viz níže.
Bez peněz vyrazil na oběd do restaurace v Novém Boru 63letý muž. Nezaplacené jídlo jej nyní může stát až tři roky svobody.
Teorie a praxe jsou dvě rozdílné věci. Takový byl hlavní důvod návštěvy studentů Střední školy gastronomie a služeb v Přerově ve vyhlášené olomoucké restauraci Entrée. Do tajů zážitkové gastronomie je zde minulý týden zasvětil slavný český šéfkuchař Přemek Forejt. Jeden z jeho receptů dokonce studenti musejí zvládnout v rámci praktické části maturit.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kladeňáci si po letních prázdninách pochutnají v novém fast foodu. Jeho výstavba aktuálně probíhá na ploše před Tescem v Americké ulici v Kladně.
Bez fanfár, bez politiků a bez přísných bezpečnostních opatření. Prezident Petr Pavel překvapil návštěvou město Seč na Chrudimsku. Šlo o soukromou zastávku, která neměla předem daný itinerář.
Zelený čtvrtek, zelené pivo. Ostřílení štamgasti mění zlatavý mok za jeho zelenou variantu a do restaurací zavítají i lidé, kteří běžně pivu neholdují.
Lívance potřou náplní z pistácií a nudliček kadayif a postupně navrší tři na sebe, než je zalijí rozpuštěnou čokoládou. Nahoru ještě patří mleté pistácie a čerstvé maliny. Snídani ve stylu dubajské čokolády na tento víkend připravila Bistrotéka Valachy.
Už ho mají v Praze, Písku, Plzni, Krumlově, Šternberku, Brně, na Hané v Olomouci, Vyškově, tak proč ne i v Přerově. Řeč je o pitavalu, sbírce zajímavých kriminálních a soudních případů, jenž dostal svůj název podle francouzského právníka Françoise Gayota de Pitaval. Tady je jeden z mnoha příběhů, které se odehrály na Přerovsku před mnoha lety.
/FOTO, VIDEO/ Byla noc z 9. na 10. dubna, když se nad penzionem a restaurací Georgia ve Slunečné, která se objevila i v pořadu Ano šéfe!, začaly vznášet první oblaky kouře. Oheň šlehal odspodu budovy a rychle zachvátil střechu. Majitel penzionu Rostislav Bachman spal se synem v patře. Jeho žena Gabriela měla noční směnu a nic netušila.
Americký řetězec rychlého občerstvení Popeyes potvrdil, že jedna z jeho poboček, které letos otevře v České republice, bude v Plzni. Deník už dříve informoval, že by se měla nacházet v prostoru po zbořeném Carimexu. Západočeská pobočka má společně s tou brněnskou a pardubickou nejblíže k otevření.
Tržbu, alkohol i kávu. Zloděj, který se vloupal ze středy na čtvrtek do restaurace v Drahotuších, bral vše.
Do konce března měla otevřít nová restaurace Popeyes na rohu Panské a Masarykovy ulice nedaleko Náměstí Svobody. Měla být pátou pobočkou tohoto řetězce rychlého občerstvení v České republice. Lidé se však stále nedočkali.
/ANKETA/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník v prosinci loňského roku spustil seriál Po stopách ústeckých hospod, v rámci něhož představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Náš reportér zamířil již do deseti hospůdek či restaurací a právě z prvních deseti podniků nyní hledáme ten nejatraktivnější a nejzajímavější.
Restaurace a penzion Hamrovka v Dobřívě znovu otevírá na Velký pátek 18. dubna své dveře. Zařízení změnilo majitele po dvaceti letech. Nyní jej vlastní obec Dobřív, která dala důvěru v jeho vedení Martině Fischerové a týmu okolo ní.
Ve věku 71 let zemřel Petr Batko, zakladatel a duše oblíbeného Jack's Legendary Pubu v Sokolově. Jeho odchod zanechal prázdné místo nejen v restauraci, ale i v srdcích těch, kteří ho znali jako přátelského, vstřícného a oddaného člověka.
Semifinále play-off extraligy mezi Kometou a Spartou se vrací do pražské O2 Areny, která bude ve středu opět natřískaná do posledního místa. Plno však bude i jinde. Například v Kometa Pubu, kde pravidelně sledují zápasy brněnského klubu desítky jeho příznivců. Ti mohou Kometě fandit dvojnásob, za každý její vstřelený gól totiž dostanou pivo zdarma, za výhru jsou obdarováni panákem.
Doslova z pekla se podařilo dostat medvěda jménem Noah, který byl přes dva roky nucen žít zavřený v malé kleci u restaurace v arménském Jerevanu. Majitelé ho využívali jako propagační atrakci podniku. Na to, jak trpí, podle všeho vůbec nebrali ohledy.
/PŘEHLED, FOTO, VIDEO/ Hlavní chod za sto padesát korun, meníčko za sto šedesát korun. Přinášíme přehled podniků v centru Pehřimova, kde se v době oběda můžete najíst. Ceny se většinou drží pod dvěma stovkami.
V Nuslích se chystá velkolepá vzpomínková akce Barikáda 2025, která připomene 80. výročí Pražského povstání. Na státní svátek 8. května se návštěvníci mohou těšit na ukázky historických bojů a vojenské techniky. Praha 4, ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem a Klubem vojenské historie Gardekorps, oživí místa, kde se kdysi odehrávaly významné události konce druhé světové války. Akce zřejmě přiláká tisíce zájemců o válečnou historii. Spíš desítky tisíc.
Černé zdi, seškvařené kabely, poničená kuchyňská technika, kusy elektroinstalace visící ze stropu. Tak to po ničivém lednovém požáru vypadalo v pizzerii PamPam v Ústí nad Labem. Majitel se nakonec rozhodl zničené prostory zrenovovat a restauraci znovu otevřít. Na pizzu, těstoviny či vyhlášený tatarák si ale hosté ještě počkají.
Město toho mělo v novém Československu mnoho zajímavého. Kuriózní střípky z místního života před 100 lety pro vás vybírá Jan Schinko, odborník na budějovickou historii. Tentokrát o hotelu a baru Imperial.
Za přibližně tři měsíce by měla skončit rozsáhlá rekonstrukce horské chaty Libín. Vedení Prachatic se připravuje na spuštění provozu restaurace. Před pár dny radní diskutovali o jejím vybavení.
Město Hradec Králové letos na jaře odstartovalo projekt WC Friendly restaurant. Zapojené restaurace, kavárny nebo cukrárna otevřou své toalety všem lidem, aniž by požadovaly, aby byli jejich zákazníky. „Odskočit si“ tak bude možné i bez nemístných poznámek personálu nebo nutnosti si v podniku něco objednat. Vybrané provozovny označí speciální nálepky.
V Liberci dnes začal soud s osmatřicetiletým Vietnamcem, který před rokem v sousedním Jablonci nad Nisou údery sekáčkem do hlavy vážně zranil manželský pár ze své komunity. Měl s nimi dlouhodobé spory kvůli předchozímu společnému podnikání. U soudu uvedl, že v tu chvíli nevěděl, co dělá. Svého činu litoval a všem se omluvil. Quang Hung Phung je obžalovaný z pokusu o vraždu. Hrozí mu až výjimečný trest, neboť útok vedl vůči těhotné ženě a vícero lidem.
V Liberci dnes začal soud s osmatřicetiletým Vietnamcem, který před rokem v sousedním Jablonci nad Nisou údery sekáčkem do hlavy vážně zranil manželský pár ze své komunity. Měl s nimi dlouhodobé spory kvůli předchozímu společnému podnikání. U soudu uvedl, že v tu chvíli nevěděl, co dělá. Svého činu litoval a všem se omluvil. Quang Hung Phung je obžalovaný z pokusu o vraždu. Hrozí mu až výjimečný trest, neboť útok vedl vůči těhotné ženě a vícero lidem.
Černé zdi, seškvařené kabely, poničená kuchyňská technika, zcela nefunkční barové přístroje, ze stropu visící desky a kusy elektroinstalace. Zkrátka jedno velké spáleniště. Takhle to vypadalo po lednovém požáru v restauraci Pam Pam na Severní Terase. Po prvotní nejistotě se majitel rozhodl zničené prostory zrenovovat a pizzerii znovu otevřít. Na pizzu, těstoviny či vyhlášený tatarák si ale hosté ještě počkají.
/FOTO, VDIEO/ V gastronomii je konkurence neúprosná. Kuchaři přicházejí s novými nápady, restaurace se předhánějí v pojetí surovin, servisu i atmosféry. V tomto prostředí působí několik mezinárodních průvodců, které pomáhají hostům zorientovat se v nabídce – a jedním z nich je i Gault&Millau, francouzský projekt s historií sahající až do 60. let minulého století. Na rozdíl od hvězd Michelin přiděluje kuchařské čepice – od jedné do pěti – a letos jich v Česku rozdal několik desítek.
Nejen mistrně načepovat pivo, ale mít také hluboké znalosti o plzeňském ležáku a ovládat schopnost předávat nadšení pro pivní kulturu široké veřejnosti. To vše musel nejlépe ze všech prokázat Martin Tušek z pražské restaurace U Tellerů v dalším ročníku prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender.
Ani do jedné z vypsaných aukcí se nepřihlásil zájemce o provozování Divadelní restaurace a baru v Rakovníku. Vedení města se proto rozhodlo pro snížení nájmu a bude vypsán další termín aukce. Stále bez provozovatele je také další restaurace v centru – Šalanda. Bary Kulturním centru, které má v pronájmu do konce června David Štiller, budou během léta renovovány.
Pivo, burger i tvrdý alkohol. Takhle rozmanitou večeři si dal 23letý ve čtvrtek v restauraci na Kostelecké ulici. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by měl v úmyslu zaplatit. Místo úhrady účtu usnul, následně chtěl opustit lokál záchodovým okénkem. Měl ale smůlu, protože vedlo na uzavřenou restaurační zahrádku.
Celý týden se ve městě neřeší téměř nic jiného. Do Ostravy přijede Sparta, po mnoha letech ji Baník vyzve jako rovný s rovným, dokonce je lepší tým v tabulce. A tomu odpovídá i natěšení fanoušků. Hospody otevírají dřív, než bývá obvyklé, městem znějí první chorály, přestože se hraje až v 16 hodin. Doprovodný program ale začíná už v dopoledních hodinách. Ostrava je na nohou a Deník bude celý den u toho.