/ŽEBŘÍČEK GAULT&MILLAU/ Celkem sedmadvacet brněnských restaurací a osmatřicet v Jihomoravském kraji se objevilo ve známém francouzském restauračním průvodci Gault&Millau, který vůbec poprvé zavítal do České republiky. Kvalitních restaurací doporučil celkem 270, přičemž jižní Morava se po Praze umístila na druhém místě. Podívejte se na TOP5 nejlepších restaurací v Brně podle průvodce.
Medvěd na provaze, skotačící laufr vybírající dary, smrtka i kobyla. Takový byl tradiční masopustní průvod, který se v sobotu vydal východočeskými Lázněmi Bělohrad, aby před časem půstu přinesl do města veselí.
Podstávkové domy, jedinečné architektonické skvosty na pomezí Česka, Německa a Polska, opět otevírají své dveře veřejnosti. Tato akce, která loni přilákala tisíce návštěvníků, nabízí jedinečnou příležitost prozkoumat historické stavby a jejich kulturní význam. Majitelé těchto domů mají možnost se do akce zapojit.
Oblíbená masna U Milana na hradeckém Pouchově končí. Budovu koupili od České pošty podnikatelé Le Thi Loan a Nguyen Quang Linh a chystají tady zřejmě večerku a restauraci.
Radim Říha je ze Zdic na Berounsku, ale v poslední době tráví hodně volného času na Moldavě v Krušných horách. Spolek Výtopna Zdice, v němž je jednatelem, převzal nedávno od obce hlavní budovu moldavského nádraží. S objektem, jenž je větší než mnohý zámek, se stále seznamujeme. Plánuje s dobrovolníky postupné opravy a budování expozic zaměřených na dopravu a retro.
/FOTO/ Obliba Valentýna rostla v Česku v uplynulých deseti až patnácti letech rychleji než ve světě. Alespoň tedy po přihlédnutí k růstu valentýnských výdajů v ČR a ve světě. Vyplývá to ze studií Mastercard Love Index. Podle nich Češi navyšovali své výdaje ve vyšších stovkách procent, zatímco zvýšení ve světě bylo „jen“ v jednotkách stovek procent, dvakrát až třikrát pomalejší.
Po více než čtvrt století vznikne na rohu brněnských ulic Mlýnská a Dornych nový kongresový hotel Clarion. Do roku 1998 na stejném místě stál hotel Metropol. Podle developera se plánovaná stavba stane největším a technologicky nejmodernějším kongresovým hotelem v Jihomoravském kraji.
Pro řadu párů to je už běžná věc. Na Valentýna vyrazí večer do restaurace a dopřejí si sváteční menu. Na Pardubicku ho nabízí řada restaurací, v různých cenových hladinách a v mnoha kombinacích pokrmů. Většinou se jedná o několikachodové menu, které je zakončené sladkou tečkou.
Valentýn, tedy celosvětový svátek zamilovaných, vyšel dnes právě na pátek. V celém regionu tak jistě proběhne nejedna oslava svátku. A jak se Valentýn slaví na Frýdecko-Místecku? Pojďme to zjistit ve valentýnské anketě Deníku.
Výběrové řízení na provozovatele ikonické restaurace Jelení skok se nepovedlo. Přihlásil se jeden nový zájemce, který ale svou nabídkou neuspokojil představy města. Proto se bude soutěž opakovat.
Volně přístupný objekt pod dolní tratí v Litoměřicích je v čím dál víc dezolátním stavu a láká problémové lidi. Budoucnost nemovitosti je nejasná, ohledně majitele jeho blízcí mlží.
/PŘEHLED/ Stále populárnější svátek všech zamilovaných se slaví každoročně 14. února. V dnešní době je Valentýn známý jako den plný květin, dárků, přáníček, cukrovinek a romantických menu. Přinášíme přehled restaurací, kam můžete se svojí polovičkou tento víkend na Rokycansku vyrazit.
Nenápadně zastrčená, ale přesto vyhledávaná, žádaná a dokonce i oceňovaná prestižními gastroprojekty. To je restaurace Sůl & Řepa ve Strakonicích, která na počátku roku získala ocenění francouzského gastroprůvodce Gault & Millau a obhájila post Nejlepší restaurace. Deník sem zavítal na návštěvu, aby zjistil, v čem tkví tento úspěch.
/VIDEO/ Až do roku 1998 stál na rohu Mlýnské ulice a Dornychu v Brně hotel Metropol, po více než pětadvaceti letech tam vznikne nový kongresový hotel Clarion. Podle developera se stane největším a technologicky nejmodernějším kongresovým hotelem v Jihomoravském kraji.
Bude v Krkonoších první McDonald´s? Vypadá to, že opravdu ano! Podle zjištění Deníku společnost McDonald´s připravuje výstavbu restaurace v Trutnově. Informaci o záměru potvrdili zástupci firmy McDonald´s.
"Nový barva, zavřeno," řekne cizinec překvapeným hostům stojícím před asijskou restaurací Huong Que v Chebu, vleze dovnitř a zase zamkne. Podnik kvůli otřesné hygieně v pondělí 10. února zavřeli inspektoři. Během jediné hodiny přicházejí k zamčeným dveřím dosud hojně navštěvovaného a vychvalovaného zařízení další, kteří dnes budou jíst jinde. „Tady mají nejlepší pho a bůček,“ říkají nám zklamaní návštěvníci a rovnou dodávají, že doufají v jeho brzké otevření.
O tom, že láska prochází žaludkem, se mohou přesvědčit zájemci, kteří se rozhodli oslavit svátek svatého Valentýna společným gurmánským zážitkem. Užít si mohou speciální menu v restauracích ve Znojmě i v okolí. Deník pro čtenáře vybral několik tipů, kde se dobře nají.
Radim Říha je ze Zdic na Berounsku, ale v poslední době tráví hodně volného času na Moldavě v Krušných horách. Spolek Výtopna Zdice, v němž je jednatelem, převzal nedávno od obce hlavní budovu moldavského nádraží. S objektem, jenž je větší než mnohý zámek, se stále seznamujeme. Plánuje s dobrovolníky postupné opravy a budování expozic zaměřených na dopravu a retro.
Zajít si do chebské restaurace Huong Que v blízkosti OC Dragoun na oběd či večeři? Zážitek jen pro silné žaludky, který mohl skončit zdravotními potížemi, odhalila úterní kontrola z hygieny. Rozsáhlé znečištění, plísně a výskyt trusu hlodavců inspektory donutil restauraci okamžitě zavřít. O hygienických nedostatcích informuje web Potraviny na pranýři.
Inspektoři prestižního francouzského gastroprůvodce Gault & Millau zavítali do restaurací na Klatovsku a šest se jich stalo jeho součástí. Dvě dokonce byly oceněny čepicemi, což je obdoba Michelinských hvězd.
Pokud jste jedli v chebské restauraci Huong Que v blízkosti OC Dragoun, můžete si oddychnout, jestli se návštěva tohoto podniku nepodepsala na vašem zdraví. Ocitl se totiž na seznamu problematických podniků poté, co zde kontroloři objevili alarmující hygienické nedostatky. Zpráva zveřejněná na webu Potraviny na pranýři odhalila rozsáhlé znečištění, plísně a výskyt trusu hlodavců. Zdejší jídlo bylo asi jen pro silné žaludky, o čemž svědčí i doložená fotodokumentace. Kontroloři v den návštěvy, tedy v pondělí 10. února, restauraci okamžitě uzavřeli.
Mostečanka Jana se odhodlala požádat veřejnost o pomoc. Po tragické události z 11. ledna v restauraci U Kojota, kdy utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně na čtvrtině těla, čelí náročné a dlouhodobé léčbě.
Tradiční restaurace v poklidné rodinné zástavbě na rozhraní Vítkovic, Zábřehu a Hrabůvky, asi kilometr od Městského stadionu v Ostravě toho má s Baníkem společného více, než by se na první pohled mohlo zdát. Její výstavba totiž začala rok poté, co byl slezský klub založen. Dnes je někdejší především hokejová hospoda místem setkávání fotbalových fandů před ligovými zápasy. Moravskoslezský deník zjišťoval, jak vnímá aktuální situaci současný provozovatel, co zahrnuje plánovaná rekonstrukce nebo v čem by se mohli samotní fanoušci polepšit.
Majitel objektu, ve kterém před měsícem vyhořela mostecká restaurace U Kojota, nedoložil dokumenty potvrzující povolení k přístavbě. Požár, kvůli kterému zemřelo sedm lidí, vypukl v noci na 12. ledna. Hasiči zničenou přístavbu strhli nedlouho po tragédii. K upřesnění některých záležitostí se uskuteční schůzka ještě s provozovatelem restaurace. ČTK to v úterý 11. února řekla mluvčí města Most Klára Vydrová.
Valentýn v Liberci nabízí pestrou paletu romantických zážitků pro zamilované páry. Od bruslení se skleničkou v ruce, přes večerní lyžování na Ještědu, až po kulturní večery a speciální večeře v místních restauracích. Nechybí ani možnost vyrazit do kina na romantický film.
Majitel objektu, ve kterém před měsícem vyhořela restaurace U Kojota, nedoložil dokumenty potvrzující povolení k přístavbě. Požár, kvůli kterému zemřelo sedm lidí, vypukl v noci na 12. ledna. Hasiči zničenou přístavbu strhli nedlouho po tragédii. K upřesnění některých záležitostí se uskuteční schůzka ještě s provozovatelem restaurace. ČTK to dnes řekla mluvčí města Most Klára Vydrová.
Kuchyně a sklady, ve kterých byli švábi. Nejen mrtví, ale i živí. Brněnská restaurace Butcher's v Králově Poli musela po kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), o kterém informoval jejich web Potraviny na pranýři, na den uzavřít podzemní sklad, kuchyni a přilehlé prostory. Nyní už je vše opět v pořádku.
I v době rostoucích cen je možné najít v Havlíčkově Brodě restauraci, kde hosté zaplatí za oběd méně než dvě stovky. Strávníci si dokonce mohou vybrat z několika hlavních jídel. Podle ekonoma si mohou držet nižší ceny hlavně podniky, které mají větší příliv zákazníků. Někde ale dbají na kvalitní potraviny a regionální produkty a ceny značně zvedají.
Na linku 158 oznámil ke konci ledna majitel jedné z restaurací v Třinci, že mu volala neznámá osoba s výhrůžkou výbuchu. Policisté dopadli dva školáky.
/FOTOGALERIE,VIDEO/ V největším středočeském městě Kladně zakotvili v pondělí 10. února filmaři, aby zde vytvořili záběry pro reklamní kampaň jednoho z významných prodejců energie na českém trhu. Štáb filmařů si pro natáčení vybral náměstí Svobody s nárožní neorenesanční budovou Dělnického domu, která je národní kulturní památkou.
/FOTO, VIDEO/ Před lety neobvyklým dárkem potěšil zpěváka Karla Gotta, nyní dělá radost lidem v Pelhřimově a v okolních obcích. Modelář Josef Přenosil dokáže oživit vzpomínky na místa, která dávno vzal čas, i vystihnout krásu ikonických budov, které města a obce zdobí dodnes. Jak si poradil s legendární hospodou v Sadech a s všem dobře známou Kalvárií?
Čabky pro Kuřim? Mají Kuřimáci povědomí o tom, co bylo podstatou tohoto netradičního sousloví? Nejen lidé žijící ve městě Kuřim možná zaznamenali, že po rozsáhlé renovaci železniční stanice v roce 2019 přibyl dne 31. května v prostorech nádražní haly nový netradiční doplněk. Jednalo se o pianino značky Petrof, které bylo určeno pro veřejnost. Každý, kdo uměl na tento nástroj hrát, se zde mohl zastavit a potěšit cestující čekající na jejich spoj klavírní hudbou. Nejednalo se o nic neobvyklého, protože veřejná pianina jsou takto lidem přístupná nejen ve světě, ale dávno i v tuzemsku. Navíc zrekonstruovaná nádražní hala nabízela mimo zajímavou akustiku i vynikající podmínky pro tento nástroj. Celý projekt byl nakonec pojmenován „Čabky pro Kuřim“. Nezvyklé slovo v názvu „čabky“ je akronym znamenající černé a bílé klapky, který doplňoval slova „pro Kuřim“.
Stojí na konci obce Chvalčov a nemá zadní východ. Budova hotelu Říka přímo vyrůstá ze strmého svahu Hostýnských vrchů. A stejně pevně, jako je budova spojená s kopcem, je zdejší vrchní spojený z tradičními pravidla svého řemesla.
Je posledním motorestem na silnici I/50 před hranicí se Slovenskou republikou a zároveň známým restauračním zařízením na hřebenu Bílých Karpat, nacházejícím se v nadmořské výšce 550 metrů, nedaleko přírodní památky Lom Rasová. Leží u křižovatky silnic ve směru na Bojkovice i té k nedalekému lyžařskému středisku na Mikulčině vrchu.
/VIDEO/ Zvuk odrážejících a kutálejících míčků na stolní tenis se v sobotu vpodvečer line Pivovarskou restaurací Starobrno na brněnském Mendlově náměstí. V místnosti však desítky soutěžících neměří síly v této sportovní disciplíně. U množství půllitrů starobrněnského piva tam právě v základní skupině soupeří týmy v takzvaném beer či pivním pongu.
Dobrá zpráva: zájem o svatby ve Zlíně neuvadá. Potvrdili to statistici, kteří se pustili do srovnání dat uplynulých let. V roce 2024 si v matričním obvodu města Zlína řeklo své svatební "ano" celkem 235 párů, což je pouze o jeden sňatek méně, než tomu bylo před rokem. Hned 44 párů si vybralo církevní obřad.
Dobré jídlo dokáže potěšit všechny smysly a proměnit běžný den ve svátek. Ať už hledáte místo pro romantickou večeři, rodinnou oslavu nebo pracovní oběd, správně zvolená restaurace může být zárukou nevšedního kulinářského zážitku. Kvalitní suroviny, um kuchařů a příjemné prostředí – to vše se podílí na tom, že se do některých podniků hosté rádi vracejí. Z regionu v renomovaném průvodci uspěl lounský Merlot a Resort Oblík.
Dobré jídlo dokáže potěšit všechny smysly a proměnit běžný den ve svátek. Ať už hledáte místo pro romantickou večeři, rodinnou oslavu nebo pracovní oběd, správně zvolená restaurace může být zárukou nevšedního kulinářského zážitku. Kvalitní suroviny, um kuchařů a příjemné prostředí – to vše se podílí na tom, že se do některých podniků hosté rádi vracejí.
Restaurace v Plzeňském kraji slaví úspěch, více než dvě desítky z nich se dostaly do prestižního francouzského gastroprůvodce Gault&Millau a mnohé z nich získaly i ocenění v podobě čepice, což je obdoba Michelinských hvězd.
Šupina v Třeboni, Sůl & Řepa ve Strakonicích nebo Brio v Českých Budějovicích. Fanoušci dobrého jídla a pití se mohou od nynějška orientovat pomocí vyhlášeného gastronomického průvodce Gault&Millau. Jeho historie sahá do Francie 60. let minulého století. Česká republika je patnáctou zemí světa, kde nyní nově působí. V Jihočeském kraji se do průvodce Gault&Millau na základě hodnocení dostalo celkem 19 podniků.
Restaurace v Plzeňském kraji slaví úspěch, více než dvě desítky z nich se dostaly do prestižního francouzského gastroprůvodce Gault&Millau a mnohé z nich získaly i ocenění v podobě čepice, což je obdoba Michelinských hvězd.
Nové české vydání gastronomického průvodce Gault&Millau ocenilo řadu podniků napříč republikou. V Olomouckém kraji doporučuje 16 restaurací nebo kaváren. V Olomouci hned tři podniky získaly vysoké hodnocení dvě "čepice", inspektoři ale ve městě ocenili i další restaurace.
Svižným tempem pokračují práce na stavbě nové restaurace fastfoodového krále Burger King, která vzniká u obchodního centra S1 v Lipnické ulici v Přerově. Návštěvníci, kteří zde pravidelně nakupují, už si všimli i nové cedule, lákající zákazníky.
Fanoušci dobrého jídla a pití se v Česku a také v Ústeckém kraji od nynějška mohou orientovat pomocí vyhlášeného gastronomického průvodce Gault&Millau. V Ústeckém kraji se do průvodce na základě hodnocení dostaly celkem dvě desítky podniků, mezi nimi restaurace Větruše v Ústí nad Labem.
I ve Zlíně a okolí se mohou lidé aktivně zapojit do záchrany potravin, které by jinak skončily v koši. Navíc přitom ušetří peníze z rodinného rozpočtu. Na konci loňského roku na Zlínsko dorazila aplikace, díky které mohou zákazníci zakoupit zvýhodněné balíčky. Ty by se jinak kvůli končící trvanlivosti vyhodily. Balíčky se slevou minimálně 50 % na platformě nabízejí restaurace, kavárny, pekárny i obchody s potravinami.
Michelinské hvězdy jsou skutečným pojmem a pro fajnšmekry jsou vodítkem, kde mohou očekávat velký gastronomický zážitek. Nyní mají možnost se orientovat i pomocí vyhlášeného gastronomického průvodce Gault&Millau. Jeho historie sahá do Francie 60. let minulého století, Česká republika je patnáctou zemí světa, kde nyní nově působí. Restaurace hodnotí v utajení skupina inspektorů pomocí bodového systému a uděluje symbol kuchařských čepic, které jsou obdobou hvězd Michelin. Na základě hodnocení se do průvodce dostalo 16 podniků z Královéhradeckého kraje. Mezi nimi i jeden z Rychnovska.
Po příslibu od Ústeckého kraje přispěchala s finanční výpomocí pozůstalým obětí požáru restaurace U Kojota v Mostě další samospráva, tentokrát však ze zahraničí.
Stavební úřady v Ústeckém kraji po tragickém požáru v Mostě zkontrolovaly 339 předzahrádek a stavebně-technických konstrukcí. Nedostatky zjistili úředníci u 118. V některých případech neměly stavby povolení. O výsledcích kontrol informovala mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Topidla u restaurací v době kontrol nebyla v provozu. Vyšetřování požáru z poloviny ledna v restauraci U Kojota, jehož následkem přišlo sedm lidí o život a další se vážně zranili, pokračuje. Požár mohlo způsobit převržené topidlo.