Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Restaurace U Aleny na Husově náměstí láká tradičně na svatomartinské menu.

Svatomartinské menu: Restaurace se předhánějí, čím zaujmou. Rezervace se plní

Svatomartinské hody se blíží a restaurace na Berounsku už mají téměř plné rezervace. Pokud si chcete vychutnat tradiční svatomartinské menu, je nejvyšší čas si zajistit místo. Zámecká restaurace na Zámku Svinaře, U Krobiána v Berouně a další podniky nabízejí lahodné pokrmy z husy, které doplňují svatomartinská vína. Neváhejte a rezervujte si svůj gurmánský zážitek včas.

Ilustrační foto.

Svatomartinské hody na Strakonicku. Kde ochutnat husu a jak ji správně péct doma

Jedenáctý listopad přináší do jižních Čech nejen vůni pečené husy a sklenku mladého vína, ale i příjemnou atmosféru, která k podzimu v regionu neodmyslitelně patří. Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny – a také letos lákají do jihočeských restaurací, hostinců a vinařství na sváteční menu, vychutnat si ho můžete i na Strakonicku.

Svatomartinská husa. Ilustrační snímek.

Svatomartinské menu podražilo, jde o luxus. Češi přišli na způsob, jak ušetřit

Je to tak trochu generálka před vánočním obžerstvím. Listopadové víkendy v restauracích i kuchyních zpestřují svatomartinská menu a husí pečínky. Jenže husa jako sezónní zvíře je poměrně drahá komodita a v restauracích se cena pečené husy šplhá k vyšším stovkám korun. Částku nezvyšuje cena drůbeže, ale režie a marže restaurací. Ušetřit a nepřipravit se o svatomartinské hody jde výběrem vhodné drůbeže i receptem a způsobem zpracování.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na husu na Slovácku? TOP 10 míst, kde servírují svatomartinské speciality

/NÁŠ TIP/ Oslava svátku svatého Martina bývá v posledních letech neodmyslitelně spjata s pečenou husou se zelím a knedlíky, husím kaldounem i paštikovým předkrmem s husími játry a k tomu pochopitelně chutným mladým vínem. Přestože Martina bude až v úterý, milovníci husí a kačení gastronomie se mohou těšit na tuto kategorii specialit už nyní. Deník napříč Slováckem zjišťoval, ve kterých restauracích si gurmáni právě na takovém svatomartinském menu v následujících dnech mohou pochutnat.

Ilustrační snímek

Svatomartinské hody v Kroměříži. Deník nabízí pět tipů na restaurace ve městě

Husa pečená, konfitovaná, trhaná nebo jako náplň v knedlíku. Restaurace v Kroměříži pořádají Svatomartinské hody a husu či kachnu při nich nabízejí v různých úpravách. Nabídka začíná v některých podnicích už v pátek 7. listopadu, v jiných trvá až do neděle 16. listopadu. Stačí tak sladit termín, nabídku a včas udělat rezervaci stolu.

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.

Kam na husí hody na Valašsku? Tady je 5 tipů Deníku

Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace na Valašsku.

Bistro U Matesa v prostějovském biokoridoru Hloučela - oblíbená zabijačka přitáhla spousty lidí.

Ikonické bistro v Prostějově končí. Zavře jej vyhlášená zabijačka

Pivo si už v prostějovském bistru U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.

Zdeněk Pohlreich v pořadu Ano, šéfe! trousí jednu hlášku za druhou.

Jídlo je sex starců. Připomeňte si nejlepší hlášky Zdeňka Pohlreicha z Ano, šéfe

Po odvysílání poslední řady pořadu Ano, šéfe! nastal ideální čas oprášit legendární bonmoty Zdeňka Pohlreicha. Šéfkuchař, který si nikdy nebral servítky, dokázal svými hláškami vystihnout stav české gastronomie lépe než sáhodlouhé studie a z návštěvy obyčejné hospody udělat nezapomenutelnou show. Připomeňte si s Deníkem jeho nejšťavnatější výroky – od skotského lososa z Bajkalu až po kuchařské „umění“, které by rozladilo i Mozarta.

Nabídka, Krčma Středověk.

Kam na husu ve Frýdku-Místku? TOP 5 míst, kde servírují svatomartinské hody

Husí kaldoun, paštika z husích jater s brusinkami, burger s trhaným kachním masem nebo nedělní husí brunch. Ve Frýdku-Místku začíná období svatomartinských hodů a místní restaurace lákají na tradiční i netradiční husí speciality. Deník vybral pět podniků, které letos připravily svatomartinské menu.

Restaurace Pam Pam v Ústí nad Labem.

Strašidelné masky na Severní Terase, otevření Pam Pam a požár na Bukově

Uplynulý víkend byl ve znamení pestrých zpráv. Sobota patřila Halloweenu, největší byl asi na Severní Terase. Podívejte se na naše fotografie. Za zmínku stojí i požár na Bukově, při kterém se naštěstí nikomu nic nestalo, a otevření oblíbené restaurace Pam Pam, kam jsme zavítali při slavnostním otevření pro hasiče a zákazníky.

Svatomartinský čas přináší do restaurací pečené husy i slavnosti na hradě Loket

Svatomartinský čas přináší do restaurací pečené husy i slavnosti na hradě Loket

Čas svatomartinských hus dozlatova upečených a s křupavou kůrčičkou je tady. Svatomartinský víkend je za dveřmi a restaurace se předhánějí s jídelními lístky, kde hraje husa hlavní roli v jejich menu. Letos je menu oproti loňsku o něco dražší. Lidé se však k této tradici znovu rádi vracejí. Kdo si chce doma připravit husu z chovu, musí počítat s o něco dražší cenou než za husu mraženou z obchodu. Kdo nechce shánět místa v restauraci ani péct, může vyrazit například na hrad Loket. Celý víkend ho budou ovládat Svatomartinské slavnosti a oblíbená pečínka zde nebude chybět.

Ilustrační foto.

Svatomartinské hody na Mostecku: Husa, víno, i něco navíc. Každý si najde své

Pečená husa, svatomartinské víno a slavnostní atmosféra – to vše čeká hosty restaurací na Mostecku v následujících dnech. Letos se svatomartinské hody rozprostřely od pátku 7. listopadu až do úterý 11. listopadu, kdy má svatý Martin svátek. Nabídka je bohatá, ceny rozmanité a některé podniky přidávají i kulinářské překvapení.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Kam na Chebsku vyrazit na svatomartinskou husu? Rezervujte si místo včas

Dokřupava upečená husa, červené nebo bílé zelí a knedlíky. Tuto pochoutku najdete v nejbližších dnech na tradičním svatomartinském menu v řadě restaurací na Chebsku. Volná místa ale rychle ubývají, s rezervací proto neváhejte. Ceny za menu se většinou pohybují od 500 korun.

Ilustrační foto

Svatomartinské hody v Přerově slibují gurmánský zážitek. Podívejte se na nabídku

Dozlatova propečená kůrčička, knedlík a zelí dvou barev. Ale nejen to. Některé přerovské restaurace nabízejí během svatomartinských hodů hotové delikatesy a nevšední gastronomický zážitek. Tradiční husí pochoutku lze totiž připravit na nejrůznější způsoby. Objednávky v restauracích, které nabízejí „něco navíc“, proto rychle mizí.

Svatomartinská husa na Jindřichohradecku: kdy a kam si vyrazit? Přinášíme přehled.

Kam na svatého Martina 2025: Trhy, koncerty a husí hody na Hradecku

Jindřichohradecko se v listopadu rozezní hudbou, zavoní pečenou husou a rozzáří lampionovými průvody. Svátek svatého Martina ponese v duchu dobrého jídla, vína a tradičních slavností. Přinášíme přehled akcí a menu, které si v regionu nenechejte ujít.

Ilustrační foto.

Kam na Rokycansku na svatomartinskou husu? Zajistěte si své místo včas

Dokřupava upečená husa, červené nebo bílé zelí a knedlíky. Tuto pochoutku najdete v nejbližších dnech na tradičním svatomartinském menu v řadě restaurací na Rokycansku. Místa se ale rychle plní, s rezervací proto neváhejte. Ceny za menu se většinou pohybují od 580 korun.

Pavel Matoušek, Zabíjačkové hody v prostějovském lesoparku Hloučela v bistru U Matesů

Ikonické bistro v Prostějově končí. Občerstvení v biokoridoru zavře zabijačka

Pivo si už U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v prostějovském biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.

Na Zaguří dělají svatomartinskou husu už přes 20 let. Objednat je možné i rodinnou celou husu.

Svatomartinská husa v Havířově. Klasika i moderní foodie zážitky

Svatomartinská husa v Havířově 2025 láká gurmány do místních restaurací. Od 7. listopadu se husí menu objeví v podnicích jako Nelli, U Jelena, U Balona, Na Zaguří, Zappa nebo Bistruck. Nabídky zahrnují pečenou husu, kaldoun, husí játra i moderní verze jako husí burger či bowl. Podívejte se, kam si letos zajít na svatomartinské menu v Havířově.

Konfitovaná husa.

Restaurace na svatého Martina hlásí plno. Husa s přílohou stojí až 2200 korun

Pečená husa s červeným zelím a knedlíkem patří k tradičním svatomartinským pochoutkám. Na Vysočině si ji opět mohou vychutnat milovníci husí pečeně – jen si musí sáhnout hlouběji do peněženky. Talíř s voňavou husičkou je rok od roku dražší. I tak však restaurace během svatomartinských hodů hlásí plno. Vyprodáno mají i některé husí farmy.

Ve svádovské hospodě U Koruny.

Po stopách ústeckých hospod: Tyhle podniky měly duši. Přesto zmizely navždy

V posledním dílu seriálu Ústeckého deníku o slavných ústeckých hospodách se ohlédneme za skutečnými legendami. Jejich jména dodnes přežívají v místních názvech, ale většinou už dávno, až na výjimky, zmizely v nenávratnu. Restaurace Na Předmostí a Budvarka. Pražačka, Grand, Londýn, U nového mostu, Na Luhách, Mikulda. Tady to v mnoha případech ještě po revoluci v roce 1989 žilo.

Svatomartinské munu letos podraží. Na kolik vyjde? Přečtete si článek.

Dražší husa i menu, sdílená pečínka a pivo. Svatomartinské hody mají nové trendy

Svatomartinská husí pečínka letos podle expertů opět o něco podraží. Tradiční oslavy, které v Česku každoročně vrcholí 11. listopadu, se nezadržitelně blíží. Spolu s husími specialitami dorazí i první letošní vína pod značkou Svatomartinské. Deník už zná jejich hodnocení od vinařských odborníků. Pro řadu restaurací i vinařství jde o jeden z vrcholů sezony. Deník má také pár tipů, jak za husí menu ušetřit.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto

Svatomartinské hody na Tachovsku: Kde podávají husu a za kolik

Začátek listopadu tradičně patří vůni pečené husy. Zapomeňte v tomto období na diety a pojďte se s námi podívat, kolik vás letos vyjde svatomartinská dobrota, pokud se na ni chystáte do restaurace. Ve většině podniků je však vhodné si místo předem zarezervovat. Přinášíme vám několik tipů, kam vyrazit a také kde svatomartinské menu neochutnáte.

Restaurace Pam Pam v Ústí nad Labem.

Pam Pam slavnostně otevřel, poděkoval hasičům i zákazníkům. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Nervy vystřídala radost a místo zápachu ze spáleniště tam zase cítíte libou vůni všelijakých gastronomických dobrot včetně legendární pizzy. Restaurace Pam Pam, která na Nový rok kompletně vyhořela, už opět funguje. Prvního září začala rozvozem a nedávno přidala i klasický provoz se vším všudy. Ve čtvrtek proběhlo oficiální slavnostní otevření oblíbené restaurace na ústecké Severní Terase. Podívejte se, jak to na akci vypadalo.

Masné krámy v Českých Budějovicích.

Svatomartinské hody jsou tady! Jižní Čechy provoní pečená husa a mladé víno

Jedenáctý listopad přináší do jižních Čech nejen vůni pečené husy a sklenku mladého vína, ale i příjemnou atmosféru, která k podzimu v regionu neodmyslitelně patří. Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezony – a také letos lákají do jihočeských restaurací, hostinců a vinařství na sváteční menu, doprovodné akce i autentické zážitky.

Letovský statek od šéfa dostal samolepku se dvěma hvězdičkami. Nejvíc v této řadě Ano, šéfe!.

Mňam, mňam, to je prďák! V posledním Ano, šéfe! dal Pohlreich hned dvě hvězdy

Nejlepší na konec. Tak by se dal charakterizovat výsledek posledního dílu nové řady Ano, šéfe!, ve kterém Zdeněk Pohlreich pozvedl kvalitu stravování všech motoristů, kteří projíždějí po dálnici D4 přes Horosedly na Písecku. „Dálnice hotová, zázraky se dějí. A ani zajížďka není velká,“ konstatuje šéf před svou kontrolní zastávkou v zájezdní restauraci Letovský statek, která za svou proměnu dostala samolepku hned se dvěma hvězdičkami.

Ilustrační foto.

V táborské restauraci začal hořet gril. Personál se zachoval duchapřítomně

/VIDEO/ V táborské restauraci na třídě 9. května ve čtvrtek 29. října večer začal hořet v kuchyni gril. Ke slovu přišel práškový hasicí přístroj a samoevakuace hostů. Hasiči pak provedli přetlakové odvětrání. Podívejte, jak jihočeské restaurace a potravinářské provozy čelily požárům v minulosti.

Zdeněk Pohlreich zavítal v posledním dílu Ano, šéfe! do restaurace Letovský statek.

Havaj po jihočesku? Restaurace Letovský statek šéfovi přidělá vrásky na čele

Letovský statek se kvůli stavbě dálnice ocitl mimo hlavní tah na Strakonice. Je logické, že podniku ubyli hosté. Proč si zajíždět a hledat správný sjezd? Vyhlášená zájezdní hospoda, kam chodily stovky lidí, zeje prázdnotou. Co s tím, a hlavně, co podávat, aby se těm, kdo si zajedou, takové prodloužení cesty vyplatilo? Zdeněk Pohlreich se v posledním dílu Ano, šéfe! řádně zapotí.

Minipivovar a restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích slaví téměř deset let úspěšného provozu pod vedením Petra Šmídka, který se rozhodl splnit si svůj sen.

Luxus v hotelu vyměnil za vlastní restauraci a pivovar. Staví na poctivém jídle

Minipivovar a restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích má za sebou téměř deset let úspěšného provozu pod vedením Petra Šmídka, který se rozhodl splnit si svůj sen. Navzdory počátečním výzvám a pandemii covid-19 se podnik stal oblíbeným místem pro milovníky tradiční české kuchyně a piva, za které získal i ocenění.

Zákazníci v Kavárně Špejchar v Rakovníku.

Ceny piva v Rakovníku: Plzeň většinou bez zdražení, ale najdou se i výjimky

Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, od 1. října zvýšil ceny části svých balených i čepovaných piv zhruba o tři procenta, tedy přibližně o 68 haléřů na půllitr. Nešlo však o plošné zdražení, dotklo se jen některých značek, například části portfolia Velkopopovického Kozla, Radegastu, Masteru či Primusu. Naopak beze změny zůstaly ceny ležáku Pilsner Urquell a Proud, čepované desítky Gambrinus, nealkoholického Birellu v lahvích a plechovkách a několika dalších produktů. Podle zjištění Deníku většina dlouhodobě sledovaných podniků v Rakovníku cenu Plzně zatím nezvýšila. Přesto se najdou výjimky. jedna z restaurací, která se ještě na jaře pyšnila nejnižší cenou ležáku, zdražila dokonce o pět korun.

Ilustrační foto.

Karvinsko na husí vlně. Kam se letos vydat na svatomartinské menu a kolik stojí

Pro někoho kalorická apokalypsa, pro jiné ideální listopadová terapie jídlem a možnost zlepšit si náladu v podzimní šedi. Svátek svatého Martina je tradicí, při níž husí tuk teče proudem, zelí se krájí po kilech a rezervace v restauracích mizí rychleji než poslední lok vína. Deník zjišťoval, kam se letos vydat na tradiční menu a jaké jsou jeho ceny.