Svatomartinské hody se blíží a restaurace na Berounsku už mají téměř plné rezervace. Pokud si chcete vychutnat tradiční svatomartinské menu, je nejvyšší čas si zajistit místo. Zámecká restaurace na Zámku Svinaře, U Krobiána v Berouně a další podniky nabízejí lahodné pokrmy z husy, které doplňují svatomartinská vína. Neváhejte a rezervujte si svůj gurmánský zážitek včas.
Jedenáctý listopad přináší do jižních Čech nejen vůni pečené husy a sklenku mladého vína, ale i příjemnou atmosféru, která k podzimu v regionu neodmyslitelně patří. Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezóny – a také letos lákají do jihočeských restaurací, hostinců a vinařství na sváteční menu, vychutnat si ho můžete i na Strakonicku.
Je to tak trochu generálka před vánočním obžerstvím. Listopadové víkendy v restauracích i kuchyních zpestřují svatomartinská menu a husí pečínky. Jenže husa jako sezónní zvíře je poměrně drahá komodita a v restauracích se cena pečené husy šplhá k vyšším stovkám korun. Částku nezvyšuje cena drůbeže, ale režie a marže restaurací. Ušetřit a nepřipravit se o svatomartinské hody jde výběrem vhodné drůbeže i receptem a způsobem zpracování.
Svátek svatého Martina patří už tradičně k období, kdy se na stolech objevuje pečená husa s knedlíkem a zelím. I na Jihlavsku si letos mohou milovníci husí pečeně přijít na své, ale kdo se nerozhodne včas, může mít smůlu. Volná místa rychle mizí.
/NÁŠ TIP/ Oslava svátku svatého Martina bývá v posledních letech neodmyslitelně spjata s pečenou husou se zelím a knedlíky, husím kaldounem i paštikovým předkrmem s husími játry a k tomu pochopitelně chutným mladým vínem. Přestože Martina bude až v úterý, milovníci husí a kačení gastronomie se mohou těšit na tuto kategorii specialit už nyní. Deník napříč Slováckem zjišťoval, ve kterých restauracích si gurmáni právě na takovém svatomartinském menu v následujících dnech mohou pochutnat.
Husa pečená, konfitovaná, trhaná nebo jako náplň v knedlíku. Restaurace v Kroměříži pořádají Svatomartinské hody a husu či kachnu při nich nabízejí v různých úpravách. Nabídka začíná v některých podnicích už v pátek 7. listopadu, v jiných trvá až do neděle 16. listopadu. Stačí tak sladit termín, nabídku a včas udělat rezervaci stolu.
Svátek svatého Martina milovníci jídla slaví husími pečínkami. Na Třebíčsku je bude nabízet více restaurací. V Třebíči se cena za porci pohybuje nad čtyřmi sty korunami, mimo město je nižší. Kompletní menu z celé husy až pro šest lidí vyjde na dva tisíce.
Pečená husa se zelím a knedlíky, husí kaldoun či paštiky. Svátek milovníků dobrého jídla a pití je za dveřmi. K listopadu totiž už tradičně patří svatomartinské menu, které je plné husích specialit. Deník proto zjišťoval, co si na nadcházející dny pro své hosty připravily některé restaurace na Valašsku.
Pivo si už v prostějovském bistru U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.
Tradiční dozlatova vypečené husí stehýnko s bílým a červeným zelím a variací knedlíků nebo bramborovými lokšemi. Na slavnostní Svatomartinské menu už od pátku 7. listopadu láká hned několik vyhlášených olomouckých restaurací.
Po odvysílání poslední řady pořadu Ano, šéfe! nastal ideální čas oprášit legendární bonmoty Zdeňka Pohlreicha. Šéfkuchař, který si nikdy nebral servítky, dokázal svými hláškami vystihnout stav české gastronomie lépe než sáhodlouhé studie a z návštěvy obyčejné hospody udělat nezapomenutelnou show. Připomeňte si s Deníkem jeho nejšťavnatější výroky – od skotského lososa z Bajkalu až po kuchařské „umění“, které by rozladilo i Mozarta.
Husí kaldoun, paštika z husích jater s brusinkami, burger s trhaným kachním masem nebo nedělní husí brunch. Ve Frýdku-Místku začíná období svatomartinských hodů a místní restaurace lákají na tradiční i netradiční husí speciality. Deník vybral pět podniků, které letos připravily svatomartinské menu.
Uplynulý víkend byl ve znamení pestrých zpráv. Sobota patřila Halloweenu, největší byl asi na Severní Terase. Podívejte se na naše fotografie. Za zmínku stojí i požár na Bukově, při kterém se naštěstí nikomu nic nestalo, a otevření oblíbené restaurace Pam Pam, kam jsme zavítali při slavnostním otevření pro hasiče a zákazníky.
Čas svatomartinských hus dozlatova upečených a s křupavou kůrčičkou je tady. Svatomartinský víkend je za dveřmi a restaurace se předhánějí s jídelními lístky, kde hraje husa hlavní roli v jejich menu. Letos je menu oproti loňsku o něco dražší. Lidé se však k této tradici znovu rádi vracejí. Kdo si chce doma připravit husu z chovu, musí počítat s o něco dražší cenou než za husu mraženou z obchodu. Kdo nechce shánět místa v restauraci ani péct, může vyrazit například na hrad Loket. Celý víkend ho budou ovládat Svatomartinské slavnosti a oblíbená pečínka zde nebude chybět.
Pečená husa, svatomartinské víno a slavnostní atmosféra – to vše čeká hosty restaurací na Mostecku v následujících dnech. Letos se svatomartinské hody rozprostřely od pátku 7. listopadu až do úterý 11. listopadu, kdy má svatý Martin svátek. Nabídka je bohatá, ceny rozmanité a některé podniky přidávají i kulinářské překvapení.
Hodně komplikovaný případ hromadné bitky začal tento týden rozplétat Krajský soud v Ostravě. V roli obžalovaných se ocitli dva muži z Ostravy, kteří podle státního zástupce byli aktéry krvavé hospodské rvačky, která se odehrála v restauraci Maštal v Ostravě-Bělském Lese.
Dokřupava upečená husa, červené nebo bílé zelí a knedlíky. Tuto pochoutku najdete v nejbližších dnech na tradičním svatomartinském menu v řadě restaurací na Chebsku. Volná místa ale rychle ubývají, s rezervací proto neváhejte. Ceny za menu se většinou pohybují od 500 korun.
Svatý Martin přijede na bílém koni v nadcházejících dnech do Vyškova, Slavkova nebo Drysic. Akce spojené s tradičním svátkem lákají zájemce také na Vyškovsku. Jsou to i hody v Lulči nebo speciální menu v restauraci. Podívejte se na svatomartinské tipy z regionu.
Dozlatova propečená kůrčička, knedlík a zelí dvou barev. Ale nejen to. Některé přerovské restaurace nabízejí během svatomartinských hodů hotové delikatesy a nevšední gastronomický zážitek. Tradiční husí pochoutku lze totiž připravit na nejrůznější způsoby. Objednávky v restauracích, které nabízejí „něco navíc“, proto rychle mizí.
Jindřichohradecko se v listopadu rozezní hudbou, zavoní pečenou husou a rozzáří lampionovými průvody. Svátek svatého Martina ponese v duchu dobrého jídla, vína a tradičních slavností. Přinášíme přehled akcí a menu, které si v regionu nenechejte ujít.
Dokřupava upečená husa, červené nebo bílé zelí a knedlíky. Tuto pochoutku najdete v nejbližších dnech na tradičním svatomartinském menu v řadě restaurací na Rokycansku. Místa se ale rychle plní, s rezervací proto neváhejte. Ceny za menu se většinou pohybují od 580 korun.
Pivo si už U Matesa nedáte. Přežil covid, EET, nepřízeň živlů i mocných. Po devíti letech ale marný boj s větrnými mlýny vzdal. Pavel Matoušek, provozovatel ikonického občerstvení v prostějovském biokoridoru Hloučela zavírá krám. Bistro U Matesa, které mělo jako první v republice otevřeno i v období pandemie Covid-19, ukončí provoz s koncem letošního roku.
Svatomartinská husa v Havířově 2025 láká gurmány do místních restaurací. Od 7. listopadu se husí menu objeví v podnicích jako Nelli, U Jelena, U Balona, Na Zaguří, Zappa nebo Bistruck. Nabídky zahrnují pečenou husu, kaldoun, husí játra i moderní verze jako husí burger či bowl. Podívejte se, kam si letos zajít na svatomartinské menu v Havířově.
Pečená husa s červeným zelím a knedlíkem patří k tradičním svatomartinským pochoutkám. Na Vysočině si ji opět mohou vychutnat milovníci husí pečeně – jen si musí sáhnout hlouběji do peněženky. Talíř s voňavou husičkou je rok od roku dražší. I tak však restaurace během svatomartinských hodů hlásí plno. Vyprodáno mají i některé husí farmy.
Policisté z Nymburka a Poděbrad dopadli devětatřicetiletého muže z Prahy, který během dvou dnů stačil vykrást desítku provozoven v obou městech. Krást jezdil v noci a zaměřoval se na obchody, restaurace i kavárny.
V posledním dílu seriálu Ústeckého deníku o slavných ústeckých hospodách se ohlédneme za skutečnými legendami. Jejich jména dodnes přežívají v místních názvech, ale většinou už dávno, až na výjimky, zmizely v nenávratnu. Restaurace Na Předmostí a Budvarka. Pražačka, Grand, Londýn, U nového mostu, Na Luhách, Mikulda. Tady to v mnoha případech ještě po revoluci v roce 1989 žilo.
Až 10 korun. Takový je aktuální rozdíl v cenách půllitru točeného plzeňského piva v barech, hospodách a restauracích v Uherském Hradišti. Vyplývá to z pivního průzkumu Deníku, který mapuje ceny čepovaného piva Pilsner Urquell ve vybraných podnicích metropole Slovácka.
Svatomartinská husí pečínka letos podle expertů opět o něco podraží. Tradiční oslavy, které v Česku každoročně vrcholí 11. listopadu, se nezadržitelně blíží. Spolu s husími specialitami dorazí i první letošní vína pod značkou Svatomartinské. Deník už zná jejich hodnocení od vinařských odborníků. Pro řadu restaurací i vinařství jde o jeden z vrcholů sezony. Deník má také pár tipů, jak za husí menu ušetřit.
Začátek listopadu tradičně patří vůni pečené husy. Zapomeňte v tomto období na diety a pojďte se s námi podívat, kolik vás letos vyjde svatomartinská dobrota, pokud se na ni chystáte do restaurace. Ve většině podniků je však vhodné si místo předem zarezervovat. Přinášíme vám několik tipů, kam vyrazit a také kde svatomartinské menu neochutnáte.
/FOTO, VIDEO/ Nervy vystřídala radost a místo zápachu ze spáleniště tam zase cítíte libou vůni všelijakých gastronomických dobrot včetně legendární pizzy. Restaurace Pam Pam, která na Nový rok kompletně vyhořela, už opět funguje. Prvního září začala rozvozem a nedávno přidala i klasický provoz se vším všudy. Ve čtvrtek proběhlo oficiální slavnostní otevření oblíbené restaurace na ústecké Severní Terase. Podívejte se, jak to na akci vypadalo.
Jedenáctý listopad přináší do jižních Čech nejen vůni pečené husy a sklenku mladého vína, ale i příjemnou atmosféru, která k podzimu v regionu neodmyslitelně patří. Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením gastronomické sezony – a také letos lákají do jihočeských restaurací, hostinců a vinařství na sváteční menu, doprovodné akce i autentické zážitky.
Po patnácti letech končí provozovatel Klášterní restaurace v Kladrubech na Tachovsku. Milan Tolar se rozhodl dopřát si po letech dřiny trochu klidu. Obrazy, paroží, porcelán, sošky, mlýnky na kávu, dobové žehličky a další dekorace, které byly neodmyslitelnou součástí podniku, jsou teď na prodej.
Nejlepší na konec. Tak by se dal charakterizovat výsledek posledního dílu nové řady Ano, šéfe!, ve kterém Zdeněk Pohlreich pozvedl kvalitu stravování všech motoristů, kteří projíždějí po dálnici D4 přes Horosedly na Písecku. „Dálnice hotová, zázraky se dějí. A ani zajížďka není velká,“ konstatuje šéf před svou kontrolní zastávkou v zájezdní restauraci Letovský statek, která za svou proměnu dostala samolepku hned se dvěma hvězdičkami.
/VIDEO/ V táborské restauraci na třídě 9. května ve čtvrtek 29. října večer začal hořet v kuchyni gril. Ke slovu přišel práškový hasicí přístroj a samoevakuace hostů. Hasiči pak provedli přetlakové odvětrání. Podívejte, jak jihočeské restaurace a potravinářské provozy čelily požárům v minulosti.
Letovský statek se kvůli stavbě dálnice ocitl mimo hlavní tah na Strakonice. Je logické, že podniku ubyli hosté. Proč si zajíždět a hledat správný sjezd? Vyhlášená zájezdní hospoda, kam chodily stovky lidí, zeje prázdnotou. Co s tím, a hlavně, co podávat, aby se těm, kdo si zajedou, takové prodloužení cesty vyplatilo? Zdeněk Pohlreich se v posledním dílu Ano, šéfe! řádně zapotí.
/VIDEO, FOTO/ Ceny půl litru piva Pilsner Urquell se v restauracích na Kutnohorsku ve velké většině téměř shodují. Najdou se ale i výjimky. Mezi vybranými podniky na okrese je mezi nejlevnější a nejdražší variantou rozdíl 24 korun. Za kolik a kde si dáte plzeňské pivo?
Minipivovar a restaurace Krajinská 27 v Českých Budějovicích má za sebou téměř deset let úspěšného provozu pod vedením Petra Šmídka, který se rozhodl splnit si svůj sen. Navzdory počátečním výzvám a pandemii covid-19 se podnik stal oblíbeným místem pro milovníky tradiční české kuchyně a piva, za které získal i ocenění.
Americký řetězec rychlého občerstvení Popeyes otevře v listopadu novou pobočku u Milína. Restaurace u sjezdu z dálnice D4 nabídne kromě klasického posezení také drive-thru, tedy možnost objednat si jídlo přímo z auta.
Po zhruba půl roce jsme v rámci dlouhodobého sledování ceny plzeňského piva opět zjistili, kolik stojí Prazdroj ve třech populárních nymburských restauracích. Ve dvou z nich se cena zvedla o dvě koruny na půllitr. U Gregorů zůstává cena stejná jako na jaře.
Město Písek prodá restauraci na zimním stadionu, kterou před pár lety koupilo z důvodu zachování přístupu na stadion. Přes restauraci totiž vede jeden ze vchodů.
/VIDEO/ Během dvou dnů odhalili policisté lupiče, kteří se v noci vloupali do trezoru restaurace na Chomutovsku. Brali koruny i eura, celkem za více než 440 tisíc korun. Trojice mužů skončila rychle v poutech.
Karlštejn patří k oblíbeným turistickým cílům, a tak není divu, že ceny jsou zde vysoké. Některé jsou dokonce vyšší než v Praze. Přesto se dají najít i rozumné.
Slovenská policie obvinila osmačtyřicetiletého muže, že na tísňovou linku nahlásil uložení bomby v jedné z bratislavských restaurací, protože neměl na zaplacení útraty. Policie o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě.
Plzeňské pivo patří k nejoblíbenějším chmelovým nápojům v Česku. Zároveň si za něj lidé mnohdy výrazně připlatí. Restaurace v Benešově od jara podražily o dvě koruny, naopak ve Vlašimi půllitr seženete do 60 korun.
Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, od 1. října zvýšil ceny části svých balených i čepovaných piv zhruba o tři procenta, tedy přibližně o 68 haléřů na půllitr. Nešlo však o plošné zdražení, dotklo se jen některých značek, například části portfolia Velkopopovického Kozla, Radegastu, Masteru či Primusu. Naopak beze změny zůstaly ceny ležáku Pilsner Urquell a Proud, čepované desítky Gambrinus, nealkoholického Birellu v lahvích a plechovkách a několika dalších produktů. Podle zjištění Deníku většina dlouhodobě sledovaných podniků v Rakovníku cenu Plzně zatím nezvýšila. Přesto se najdou výjimky. jedna z restaurací, která se ještě na jaře pyšnila nejnižší cenou ležáku, zdražila dokonce o pět korun.
Cena půl litru piva Pilsner Urquell se v restauracích na Kolínsku může poměrně o dost lišit. Mezi vybranými podniky na okrese je mezi nejlevnější a nejdražší variantou rozdíl 18 korun. Za kolik a kde si dáte plzeňské pivo?
Ve třech restauracích v Berouně pravidelně sledujeme cenu točeného plzeňského piva. Ve dvou restauracích zdražili majitelé o dvě koruny, v další zůstala od loňska cena stejná.
/FOTOGALERIE, ANKETA/ Na Mělnicku si lidé za půllitr plzeňského piva opět připlatí. V několika místních restauracích šly ceny vzhůru, nejčastěji o několik korun. Důvodem jsou podle provozovatelů rostoucí náklady na energie, suroviny i personál.
Pro někoho kalorická apokalypsa, pro jiné ideální listopadová terapie jídlem a možnost zlepšit si náladu v podzimní šedi. Svátek svatého Martina je tradicí, při níž husí tuk teče proudem, zelí se krájí po kilech a rezervace v restauracích mizí rychleji než poslední lok vína. Deník zjišťoval, kam se letos vydat na tradiční menu a jaké jsou jeho ceny.