Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Deník připravil velký souhrn zpráv končícího týdne na Hodonínsku.

To nej na Hodonínsku: pomoc nemocné ženě, návrat hospody i tlačenice u burgerů

Deník připravil velký souhrn zpráv končícího týdne na Hodonínsku. V přehledu nechybí články, o které měli čtenáři výrazný zájem. Týkají se silné podpory vážně nemocné ženy z Mikulčic, aktuálního vývoje stavby dálnice D55, HamburgerFestu v Kyjově nebo návratu Nové Budvarky v Hodoníně. Pod každou ukázkou najdete odkaz na celý článek.

Mistrovství České republiky v country tancích a cloggingu dětí.

Rakovník přivítá Mistrovství ČR v country tancích. Využita bude i Divadelní

Kulturní centrum v Rakovníku se o víkendu 10. – 11. května stane dějištěm 28. ročníku Mistrovství České republiky v country tancích a americkém stepu. Do města přijedou desítky tanečních souborů z celé České republiky i Slovenska, které předvedou své umění v soutěžních kategoriích a stylově tak oživí rakovnickou kulturní scénu. Zázemí soubory najdou i v doposud nevyužité Divadelní restauraci, která ani na konci dubna nenašla nového provozovatele.  

Staré náměstí Sokolov

Sokolov rozšiřuje vodní prvky na náměstí. Osvěžení vítají děti i restauratéři

Loňská novinka, mlžné trysky stříkající ze země, měla na Starém náměstí v Sokolově velký úspěch zejména u dětí, které zde v parném létě řádily. Podobné osvěžení se Sokolov rozhodl instalovat i na druhém konci náměstí kde jsou zahrádky restaurací. Jejich majitelé s tím nemají problém, naopak. Přiláká to prý lidi a v letních vedrech na rozpáleném náměstí přijde osvěžení vhod. Celkové náklady jsou bez mála 790 tisíc korun.

Bohumil Palounek, nejdéle působící hospodský na Českolipsku, je živoucí legendou regionální gastronomie. I přes zdravotní problémy zůstává duší své restaurace U Bohouše, kterou provozuje přes třicet let.

Skoro 60 let za sporákem. Opustil Hilton a v Lípě vypiplal restauraci U Bohouše

/FOTO, VIDEO/ Nejdéle působící hospodský na Českolipsku je živoucí legendou regionální gastronomie. Bohumil Palounek (75 let) i přes zdravotní problémy zůstává duší své restaurace U Bohouše, kterou provozuje přes 30 let. Kuchařského matadora, který vyniká v přípravě zvěřiny a ryb, ocenila nejvyšším vyznamenáním také Asociace kuchařů a cukrářů.

Prostranství před restaurací Brno, Karviná, květen 2025

Po Brnu přijde na řadu Skleník. Karviná mění podobu zastaralých ploch v Ráji

Dlouhá léta působily prostory před známými hospodami v Karviné-Ráji zanedbaně, město teď veřejná místa ladí do moderního tónu. Loni přetvořilo parčík u restaurace Brno a v podobném duchu se chystá upravit i plochu u pivnice Skleník. K úplné proměně karvinských prostranství ale zatím chybí ochota soukromých vlastníků zapojit se do změn.

V Přerově se v úterý otevřela nová restaurace řetězce Burger King.

Burger King v Přerově otevřel novou restauraci

Burger King, jeden z nejznámějších řetězců rychlého občerstvení na světě, uvedl v úterý hodinu před polednem do provozu novou restauraci v Přerově. Nejnovější HOME OF THE WHOPPER® v České republice otevírá dveře všem fanouškům na ohni grilovaných burgerů.

Po stopách ústeckých hospod: U Kováře, tam, kde chutnají výpečky u živé hudby

Po stopách ústeckých hospod: U Kováře, tam, kde chutnají výpečky u živé hudby

/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již dvanáctý díl patřil místu, kde dvanáctku dostanete na stůl dříve, než se stihnete pohodlně usadit. Navštívili jsme jednu z nejtradičnějších ústeckých hospůdek a restaurací, byli jsme U Kováře.

Venkovní posezení před Operou a Asado grillem na Horním náměstí se letos rozrostlo, duben 2025

Zahrádky restaurací v centru Olomouce se mění. Jak se vám líbí?

Vzhled restauračních předzahrádek v centru Olomouce prochází proměnou. Podnikatelé by postupně měli upouštět od masivních „staveb“ s ohrazením a venkovní posezení a jeho umístění přizpůsobit požadavkům města. Pro starší zahrádky nyní platí přechodné pětileté období. V roce 2028 by už všechny měly odpovídat metodice, která u provozoven v městské památkové rezervaci (MPR) klade důraz na estetickou kvalitu.

Majitel restaurace  Slovanka ve Stochově Roman Šnajdr (vlevo)

Kofola a řízky pro hasiče. Majitel restaurace vozí občerstvení k požáru skládky

"Naši hasiči u Rynholce odvádí skvělou práci a my bychom je rádi podpořili alespoň drobným občerstvením na účet podniku, jako poděkování za jejich nasazení," tak začala výzva, kterou na focebookové stránky restaurace Slovanka Stochov pověsil její majitel Roman Šnajdr. O pár hodin později vezl přímo k zásahu desítky litrů kofoly a malinovky i holandské řízky s chlebem.

Soutěž O nejlepší velikonoční nádivku se konala tradičně v sokolovně ve Slaném-Kvíčku.

Královnou nádivkování se stala Kateřina Nováková ze Kvíčku

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Restaurace v sokolovně ve Slaném-Kvíčku hostila o velikonočním víkendu účastníky dalšího ročníku soutěže O nejlepší velikonoční nádivku. Místní i přespolní donesli letos k zápisu celkem 17 soutěžních vzorků nádivek.

Fastfood Popeyes v českobudějovickém IGY centru.

Five Guys, Popeyes, alternativy. Seznam fast foodů v Česku se rychle mění

Burgery, smažená kuřata, hranolky. Fast foody v Česku přibývají rychlým tempem. Globální značky hlásí lepší tržby a otevírají další pobočky. Dostávají se do regionů a menších měst. Na trh pak míří další světoví hráči, ale i zdravější nové stravovací koncepty. Jaký je vývoj v segmentu prodeje jídla a nápojů? Kdo a s čím míří do Česka? Podle odborníků je nástup provozovatelů stravování enormní.

Po stopách ústeckých hospod táhne. Hledali jsme nejlepší podnik z prvních deseti podniků.

Po stopách ústeckých hospod: Labužníkům nejvíce šmakuje U Eichlerů

Více než dva tisíce hlasů a boj do poslední hodiny. Celotýdenní anketu Ústeckého deníku o nejatraktivnější gastropodnik v Ústí nad Labem opanovala všebořická restaurace U Eichlerů. Pomyslné stříbro putuje do restaurace La Puerta del Mexico a bronzová placka míří do klíšského Replay's Restaurant. Jak si vedly jiné restaurace či hospůdky?

Mezinárodní gastroprůvodce Gault&Millau.

Ke hvězdám přibyly čepice. Nový gastroprůvodce zavede do top restaurací

V Česku přibyl další gastroprůvodce, který upozorňuje na nejlepší tuzemské podniky. Letos poprvé sem vstoupil prestižní francouzský průvodce Gault&Millau. Pokud lidé hledají restauraci či kavárnu, jejíž návštěva opravdu stojí za to a nabízí víc než kulinářské potěšení, seznamů a gastroprůvodců, jimiž se mohou inspirovat, je v tuzemsku celá řada, a ta se navíc letos rozšíří ještě jednou. Deník přibližuje, jakých a které podniky doporučují.

Ilustrační foto.

Zelené pivo na Zelený čtvrtek: V těchto olomouckých hospodách ho seženete

Špenát vám nechutná a zelené tričko nesluší? Nevadí, velikonoční pivní speciály budou na Zelený čtvrtek k dostání i v olomouckých restauracích. Hospodští se většinou shodují: Kdo dřív přijde, ten pije. Množství zásob je omezené. Olomoucký deník přináší výběr některých podniků, kde budou zelené pivo čepovat.

Burger King v Lipnické ulici v Přerově je těsně před dokončením.

Burger King v Přerově je těsně před dokončením. Víme, kdy otevře

Dolaďování detailů uvnitř nové provozovny, terénní úpravy okolí. Stavba nové restaurace fastfoodového krále Burger King, která vzniká u obchodního centra S1 v Lipnické ulici v Přerově, je těsně před dokončením. Kdy provozovna na frekventovaném místě poblíž nákupního centra otevře?

Ilustrační foto.

Zdražování obědů se zpomaluje. Jičínsko se drží pod celorepublikovým průměrem

Po měsících neustálého růstu se tempo zdražování obědů v tuzemských restauracích výrazně zpomalilo. Vyplývá to z aktuálního Edenred Restaurant Indexu, který sleduje více než 220 tisíc plateb benefitními kartami po celé republice. Průměrná cena oběda v Česku se v březnu 2025 ustálila na 194,20 Kč, což je jen mírný nárůst o 60 haléřů oproti únoru. Zajímavostí je, že některá krajská města, například Jihlava, Karlovy Vary nebo České Budějovice, dokonce zaznamenala první pokles cen za několik měsíců.

Restaurace Fírovka v Ústí nad Labem.

Po stopách ústeckých hospod: Nad pašerákem z Fírovky vidíte Větruši i Střekov

/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. V již jedenáctém díle našeho seriálu jsme zamířili do místa, kde vítězí tradiční český pašerák nebo smažený sýr. Byli jsme ve Fírovce.

Na zelené pivo si mohou zájemci zajít napříč Vysočinou. Na některých místech vyžadují rezervace.  Snímek je ilustrační.

Kam na Brodsku zajít na zelené pivo? Na některých místech je třeba rezervace

Zelený čtvrtek je ve velikonočním týdnu dnem, kdy by lidé měli podle tradice dát přednost zelené barvě – v oblečení, ale třeba i volbě toho, co si dát k obědu. A právě tehdy se začíná v hospodách a restauracích na Vysočině čepovat originální zelené pivo. Rezervace je do něktrých podniků nutná. 

Podniky ve Znojmě, které s městem spolupracují na projektu WC Gratis. Na snímku restaurace U Zlaté Konve na Masarykově náměstí.

Turisté ve Znojmě. Kam doběhnout, ukáže cedule WC Gratis na dveřích restaurace

/VIDEO/ Znojmo od května spustí projekt nazvaný WC Gratis. Zajistí bezplatný přístup k toaletám ve vybraných lokalitách prostřednictvím spolupráce s místními podniky. Do projektu se zapojí osm restaurací a kaváren v turisticky vyhledávaných částech města, jako je okolí Znojemského pivovaru, Masarykovo náměstí či Divišovo náměstí. O záměru již Deník informoval.