Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Smažený sýr. Smažák. Ilustrační foto

Smažák! Česká klasika. Kde ho mají podle vás nejlepší na Orlicku? Máme pár tipů

Legendární smažák patří mezi stálice v meníčku restaurací a hospod v Čechách, v nadsázce patří mezi naše národní jídla. Nejlépe v kombinaci s hranolkami a nebo vařeným bramborem. Pomyslnou tečkou je pak tatarka. Jinak tomu není na Orlickoústecku, kde mohli také čtenáři Deníku v naší výzvě vybírat ze svých oblíbených restaurací a hospod, které právě tento pokrm mají v nabídce. Kde ho mají na Orlicku nejlepší podle vás? A znáte Smažákomapu? 

Ilustrační foto.

Čtenáři vybrali. Kam na Jablonecku chodí rádi na smažený sýr?

Jedna z největších pochoutek Čechů. Smažák, správně smažený sýr, má v našich končinách až neuvěřitelnou pověst. Oslovili jsme veřejnost a ptali se, kde dělají nejlepší „smažák“. V článku tak najdete pět jabloneckých restaurací, které podle místních připravují tento oblíbený pokrm nejlépe. Zjistěte, jaké ingredience a techniky dělají z obyčejného smažáku kulinářský zážitek.    

Děčín usiluje o přestěhování K-centra. Nyní je ve hře bývalá restaurace Švejk, v areálu magistrátu kvůli nesouhlasu krajského úřadu být nemůže.

Děčín hledá nové místo pro K-centrum, ve hře je bývalá restaurace Švejk

/FOTO, VIDEO/ Nekonečný příběh děčínského K-centra, které chce město přestěhovat od domu dětí a mládeže na Teplické ulici, začal psát další kapitolu. Radnice začala na podnět Děčínského fóra jednat s majitelem bývalé restaurace Švejk nedaleko hypermarketu Tesco. Deníku se podařilo zjistit i cenu, o jaké se jedná.

Jedlík ze severní Moravy spořádal dvoukilový hamburger a ještě si dal nášup.

Chrudimský burgerový rekord padl, Radim Dvořáček nezklamal fanoušky

Třiatřicetiletý Ostravák Radim Dvořáček se velkého množství jídla nebojí. Ačkoliv váží kolem šedesáti kilogramů, dokáže porazit ty největší jedlíky. Na kanále YouTube má pod přezdívkou STEEL ROD Radim videa pořízená po celé Evropě a v Americe a zhlédly je desítky milionů lidí. V pondělí se v chrudimské restauraci Western Na Chrudimce vypořádal s obrovským hamburgerem a ještě si dal nášup v podobě minutky pro dva.

Ilustrační foto

Restaurace a kavárny ve Zlínském kraji bojují s rostoucími poplatky OSA

Ochranný svaz autorský (OSA) pro letošní rok zvyšuje poplatky za hudební produkci v návaznosti na inflaci. Pro mnoho provozovatelů restaurací, kaváren i poskytovatelů dalších služeb ve Zlínském kraji, kteří používají hudbu jako kulisu ve svých provozovnách, jsou tyto poplatky dalšími z řady prudce rostoucích nákladů a zhoršují ještě více jejich finanční situaci. Začínají tedy hledat legální cesty, jak získat levnější alternativu.

Dům kultury ve Vsetíně

Ostudy Vsetína 4. díl: Dům kultury zůstal v minulém století

Valašský deník zmapoval současnou situaci ve Vsetíně a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem města. Ve čtvrtém díle jsme se zabývali Domem kultury. V anketě lze hlasovat pro největší ostudu a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud víte o ostudném či problémovém místě, pošlete nám tip na e-mail: iva.nedavaskova@denik.cz. 

Indické restaurace. Ilustrační snímek

Šokující video: Lidé v indické restauraci zvraceli krev, mohl za to suchý led

Z příjemného sobotního večera se stala noční můra. Pětice přátel si v indickém městě Gurugram vyšla na večeři do hotelové restaurace. Po jídle ale nevědomky snědli suchý led a začali kašlat a zvracet krev. Všech pět hostů skončilo v nemocnici. Policisté v úterý zatkli manažera hotelu. „Čelí obvinění z úmyslného ublížení na zdraví,“ uvedl policejní mluvčí.

Toalety v přerovském parku Michalov, které se nacházejí u bistra U Králíčka, procházejí rekonstrukcí.

V Michalově opraví toalety i hřiště. Najde konečně restaurace provozovatele?

Do přerovského parku Michalov, který letos slaví sto dvacet let své existence, míří investice města. Oprav se dočkají nejen toalety u bistra U Králíčka, které je oblíbenou zastávkou maminek s malými dětmi, ale město provede také úpravy dětského hřiště a oplocení parku. Radní nyní intenzivně shánějí nového nájemce opuštěné restaurace.

Robert Mitrovský v restauraci U Cechu v Novém Jáchymově

Chalupář oživil místní hospodu a připomíná hornický původ obce

Robert Mitrovský odmalička jezdil do Nového Jáchymova na chalupu. V roce 2015 se rozhodl prodat byt v Praze a postavil si tu dům. Navíc jeho manželka odtud pochází. Společně rádi navštěvovali restauraci U Cechu. Když ji ale nájemce opustil a byla uzavřená, přihlásil se vloni v říjnu do výběrového řízení, které obec vyhlásila.

Jarně velikonoční menu restaurace Na Gruntu.

Mladý šéfkuchař restaurace Na Gruntu Ondřej Kurák sází na tradici i modernu

Původně chtěl stavět dřevěné sruby a pracovat se dřevem jako jeho otec. Zhruba ve třinácti letech ale začal pomáhat v rodinné restauraci. Začínal u myčky a nádobí. Pohyboval se v kuchyni a koukal kuchařům pod ruce. A jejich práce a kreativita se mu zalíbila. Tehdy vařit ještě nemohl a ani neuměl, a tak začal sledovat kuchařské umění nejen v rodinné restauraci, ale i v tehdy populárních televizních pořadech.

Krumlovská restaurace Depo se stala dějištěm Gastro Challenge, vol. 1 o nejlepší tatarák.

V gastronomické bitvě v krumlovském Depu se soutěžilo o nejlepší tatarák

Kdo dělá nejlepší, nekrásnější a nejchutnější tatarák? To byla otázka, na níž se hledala odpověď v pilotním projektu soutěže Gastro Challenge, vol. 1, kterou vyhlásila českokrumlovská restaurace Depo. Bitva se konala ve čtvrtek 22. února a v prvním díle, z něhož by mohla vzejít nová kulinářská soutěž, se utkalo devět restaurací nejen z Českého Krumlova. Zapojili se i Lipeňáci.

Herec Petr Batěk si s kamarádem Petrem Fibingrem v Břeclavi otevřel restauraci v ulici Na Valtické.

Na jižní Moravu jsem nezanevřel, říká herec Batěk. Otevřel restauraci v Břeclavi

/FOTO, VIDEO/ Kvalitní služby, skvělé jídlo, dobré pití, vybraná muzika a hlavně pohoda. S takovou vizí se pustil do nového podnikání v Břeclavi herec Petr Batěk, který sem přesídlil z Mikulova, kde provozoval do konce loňského roku penzion. Společně s kamarádem Petrem Fibingrem chce oživit dřívější Grilrestaurant v ulici Na Valtické.

Šéfkuchařem v krkonošském resortu OREA Sklář v Harrachově je Richard Fuchs.

Vařím také podle tradičních receptur z Krkonoš, říká šéfkuchař z Harrachova

Zatímco se bavíme o předávání zkušeností mladším kolegům a lásce ke kuchařskému řemeslu, vzniká pod jeho rukama s naprostou lehkostí tříchodové degustační menu zahrnující burratu s tomatovou salsou a olivovou tapenádou, pečená prsa z perličky se sezónní zeleninou a pestem z černých lanýžů a grilovanou chobotnici s blanšírovanou zeleninou a gnocchi…

Městský dům je chloubou Přerova. Jeho restaurace je ale už od března uzavřena, protože se nedaří najít provozovatele.

Vyhlášené restaurace v Přerově zejí prázdnotou, provozovatelé se sem nehrnou

Vyhlášené přerovské restaurace, které lidé v minulosti rádi navštěvovali, jsou opuštěné. Už dva roky je zavřená restaurace v Městském domě, takže pohoštění během plesové sezony a kulturních akcí zajišťuje pouze cateringová firma. Od podzimu je navíc mimo provoz také oblíbená restaurace v parku Michalov, častý cíl rodinných výletů a návštěvníků promenádních koncertů. Park Michalov přitom právě letos slaví sto dvacet let od svého založení.

Městský dům

Vyhlášené restaurace v Přerově zejí prázdnotou, provozovatelé se sem nehrnou

Vyhlášené přerovské restaurace, které lidé v minulosti rádi navštěvovali, jsou opuštěné. Už dva roky je zavřená restaurace v Městském domě, takže pohoštění během plesové sezony a kulturních akcí zajišťuje pouze cateringová firma. Od podzimu je navíc mimo provoz také oblíbená restaurace v parku Michalov, častý cíl rodinných výletů a návštěvníků promenádních koncertů. Park Michalov přitom právě letos slaví sto dvacet let od svého založení.

Eva Odehnalová (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Nejsme mentální, jen nevidíme. Neignorujte nás, říká nevidomá žena

Přecházela se slepeckou holí přes přechod. Auto, které se k ní blížilo nepřiměřenou rychlostí, mě přinutilo zahodit zmrzlinu a vyběhnout jí na pomoc. Těsně před autem jsem nevidomou ženu doslova strhla z přechodu s výkřikem: „Pozor!“ Paní zůstala stát jako opařená a místo díky mi důrazně řekla: „Větší šok mám z vás. Takto se k nevidomým nesmíte chovat.“ Uvědomila jsem si, že o nevidomých toho moc nevím, proto jsem ji poprosila o rozhovor. V něm si povídáme o tom, jak s nevidomými komunikovat a čeho se vyvarovat. Ale i o tom, proč nemá partnera a proč vyrůstala od tří let na internátu daleko od rodiny.

Pohled z haly k recepci hotelu Vyšehrad.

Jak se zrodila ostuda Krumlova. S nápadem na hotel na Vyšehradě přišli turisti

Vítěz čtenářské ankety o ostudu Českého Krumlova dnes připomíná dům duchů. V době svého vzniku, před necelými šedesáti lety, to ovšem bylo jedno z nejluxusnějších ubytovacích zařízení v regionu. S nápadem postavit na Vyšehradě hotel s jedinečným výhledem na Český Krumlov přišel krátce po 2. světové válce Klub českých turistů. Koupil pro něj dokonce parcelu. Z plánů ale sešlo, aby se znovu objevily v 60. letech.

Prostranství před A.centrem v Adamově na Blanensku.

Pásli koně na betoně. Adamovské naštvala hromada kobylinců před obchody

/FOTO, VIDEO/ V centru pětitisícového Adamova na Blanensku způsobila v sobotu poprask dvojice koní s postroji a sedly. Byli uvázaní za sloup veřejného osvětlení na betonové ploše před tamním A.centrem, kde je supermarket, drogerie, restaurace a pošta. Někteří místní nad tím kroutili nechápavě hlavou.