Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Ve čtvrtek 27. března pivovar Starobrno slavnostně představil svou novinku - Štatl 12.

Jedno centrum Brna, objednají si lidé nové pivo. Štatl se inspiruje hantecem

/VIDEO/ Pivo s brněnskou duší. Novinku Štatl 12 uvařili v pivovaru Starobrno. Podle ředitelky pivovaru Kláry Konupčíkové reagují na změnu v preferencích konzumentů, kteří častěji vyhledávají prémiovější produkty. Na čepu je od pátku 28. března, zatím ve vybraných restauracích. Slavnostní představení se uskutečnilo o den dřív.

Uzavření obory v Hukvaldech zaskočilo o víkendu stovky turistů, březen 2025

Zákaz vstupu do obory v Hukvaldech kvůli slintavce zaskočil stovky turistů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stovky turistů, mířících o víkendu do podhradí v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku, narazily na zamčenou bránu. Většina z nich nezastírala zklamání. O zákazu vstupu do obor, který má zamezit šíření slintavky a kulhavky, nevěděli. Rozčarování z opatření panuje i mezi místními prodejci občerstvení a suvenýrů.

Na obědy lidé rádi chodí také do Smíchovské restaurace, která má bohatou nabídku.

Oběd v Jihlavě pod 150 korun? Peněženku lidem nezruinují ani vyhlášené podniky

Dle nejnovějších dat společnosti Edenred byla v lednu cena obědů v průměru 193 korun, Jihlava se zhruba 176 korunami je čtvrtá nejlevnější, předloni přitom tomuto žebříčku kralovala. I tři padesátikoruny v kapse přesto stačí člověku, který si chce dát oběd v horácké metropoli. A má ještě slušně na výběr.

Porce v Bistru Kontakt mají opravdu poctivé.

Gurmánský požitek na D10? V Turnově si vychutnáte porce jako pro dřevorubce

Na dálnici D10 mezi Mladou Boleslaví a Turnovem je gastronomická nabídka pro řidiče poměrně skromná. Jedinou výjimkou je čerpací stanice Kontakt u Turnova, která nabízí poctivou českou kuchyni. Zatímco většina zastávek na této trase se soustředí pouze na rychlé občerstvení, jídelna zde se může pochlubit tradičními pokrmy, které potěší každého fanouška české gastronomie. V dalším díle našeho seriálu, ve kterém hodnotíme občerstvení a čistotu WC na českých dálnicích, zjistíte, jak si vedl právě tento úsek D10.

Nedávno zveřejněné výsledky loňských kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v českých bistrech, fast foodech i restauracích prokázaly, že letitý nešvar s přepáleným olejem v gastronomických podnicích přetrvává.

Přepálený olej v restauracích a fast foodech je stále problém, ukázaly kontroly

Desetina testovaných fritovacích olejů ve stravovacích zařízeních loni neprošlo kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podle inspektorů je to méně než v předchozích letech. Situace podle nich ale není zdaleka uspokojivá. Přepálené oleje jsou škodlivé pro lidské zdraví. Deník se zeptal na dodržování zásad při přípravě smažených pokrmů také kuchařů nebo českého zastoupení sítě McDonald’s.

Před dvěma lety restaurace Angusfarm v Soběsukách vyhořela, teď tam hostili prezidenta při jeho návštěvě Plzeňského kraje.

Před dvěma lety restaurace Angusfarm vyhořela, teď tam hostili prezidenta

Téměř přesně dva roky poté, co restaurace Angusfarm v Soběsukách na jižním Plzeňsku vyhořela, se jejímu osazenstvu dostalo velké pocty. Při své návštěvě Plzeňského kraje tam zavítal prezident Petr Pavel s manželkou Evou a doprovodem, aby pak přespali v penzionu, který k Angusfarm patří.

Šéfkuchař Martin Svatek na snímku se Zdeňkem Pohlreichem.

Francouzský gastroprůvodce představil nejlepší české restaurace. Tábor bodoval

Nový gastronomický průvodce Gault&Millau, srovnávaný často s Michelinským průvodcem, letos poprvé hodnotil restaurace v Česku. Tento prestižní francouzský průvodce, známý svou kvalitou a náročností, udělil svá hodnocení stovkám restaurací po celé zemi. Ocenění putovalo i do Tábora, jednu čepičku, což je obdoba Michelinských hvězd, získala Mace restaurant v přízemí Hotelu Palcát v Táboře.

V přízemí domu je nově otevřená Česká restaurace a pizzerie U Panímámy.

Nová chebská restaurace nabízí českou klasiku i pizzu s originální oblohou

Segedín, křenová omáčka nebo tvarůžková pizza. A k tomu pivo Radegast či točená kofola. To jsou pochoutky, na která láká nová chebská restaurace v Jateční ulici, pár kroků od náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Otevřená je pár dnů, tvarůžková pizza ale vzbudila ohlas na sociálních sítích.

V českobudějovickém IGY Centru otevřou brzo nové občerstvení.

Louisiana v Českých Budějovicích. V IGY Centru otevírá fast food Popeyes

Od úterý 1. dubna se ikonického Chicken Sandwiche dočkají i České Budějovice. Popeyes, americký řetězec, jehož příběh se začal psát už v roce 1972 v New Orleans, otevře první jihočeskou restauraci. A to v Českých Budějovicích. Slavnostní otevření je naplánované na 10. hodinu.

Fóčko a kuřecí maso letí nejvíc. S vietnamskými bistry se v Ústí roztrhl pytel

Phóčko a kuřecí maso letí nejvíc. S vietnamskými bistry se v Ústí roztrhl pytel

/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Phở 34, Phở Viet, Phở 81, Viet Hung a takhle bychom mohli pokračovat. V Ústí nad Labem jako houby po dešti rostou vietnamská bistra, která zaplňují nejen centrum města, naleznete je i na Bukově, v Trmicích, na Severní Terase či na Střekově. Proč jsou tak populární a za kolik se v nich dnes najíte? Co Ústečanům nejvíce chutná a jak se na bistra dívají majitelé „běžných“ restaurací?

Ilustrační foto.

Gurmánský ráj: Prestižní průvodce ocenil podniky v Praze. Přinášíme přehled

Praha se může pochlubit skvělou gastronomickou scénou, která nyní získala další prestižní ocenění. Nový gastronomický průvodce Gault&Millau, který je často srovnáván s Michelinským průvodcem, uděloval své známky i v Česku. Restaurace hodnotí v rozmezí jedné až pěti kuchařských čepic, přičemž letos se v Praze objevilo hned několik vysoce oceněných podniků.

MG Restaurant

Restaurace v Boleslavi zabodovala. Stejné ocenění získal i podnik Pohlreicha

V gastronomii je konkurence neúprosná. Kuchaři přicházejí s novými nápady, restaurace se předhánějí v pojetí surovin, servisu i atmosféry. V tomto prostředí působí několik mezinárodních průvodců, které pomáhají hostům zorientovat se v nabídce – a jedním z nich je i Gault&Millau, francouzský projekt s historií sahající až do 60. let minulého století. Na rozdíl od hvězd Michelin přiděluje kuchařské čepice – od jedné do pěti – a letos jich v Česku rozdal několik desítek.

Ilustrační foto.

Úspěch: Restauraci z Berounska ocenil prestižní průvodce jako nejlepší v Česku

Berounsko má být opět na co hrdé. Nový gastronomický průvodce Gault&Millau, srovnávaný často s Michelinským průvodcem, letos poprvé hodnotil restaurace v Česku. Tento prestižní francouzský průvodce, známý svou kvalitou a náročností, udělil svá hodnocení stovkám restaurací po celé zemi. Zatímco v Praze se objevilo několik vynikajících podniků, největší úspěch zaznamenala restaurace na Berounsku.

Kniha ke 100. výročí atletického klubu SSK Vítkovice.

Jiří Tukinski? To není jen restaurace v Zábřehu, ale hlavně sprint

Stoletou historii vítkovické atletiky psala řada osobností československé, české i světové atletiky. K jejich poctě vyšla kniha vzpomínek, rozhovorů a vyprávění, která však nedokázala připomenout všechny ty, kteří získávali medaile na evropských i světových šampionátech, šířili slávu vítkovických barev. Náš seriál příběhy některých z nich připomene.

Ilustrační foto.

Bez peněz do hospody nelez. Pivaře na Liberecku neodradila cena plzeňského piva

Češi jsou přeborníci v pití piva i jeho výrobě. Na oblíbenosti pěnivého moku nic nezměnily vnější okolnosti či postupné zdražování. Přestože jít „na jedno“ znamená sáhnout hlouběji do kapsy než v minulosti. K oblíbeným pivům patří plzeňská dvanáctka. Její cenu ovlivňuje třeba to, jestli se čepuje z tanku nebo ze sudu.

Tadeáš Nepovědomý z Chocně pěstuje v podkroví svého domu microgreens.

Choceňský alchymista mění svět gastronomie. Jeho microgreens dobývají restaurace

/FOTO/ Roky pracoval Tadeáš Nepovědomý z Chocně na dráze jako zabezpečovací technik. Před časem ale oblékl zahradnickou zástěru a v podkroví domu vybudoval mikrofarmu. Pěstuje mladé výhonky bylinek a zeleniny, kterým se říká microgreens. V mnoha restauracích je to nový hit na způsob vitaminové bomby, bez které se neobejde téměř žádný talíř. Choceňský pěstitel dodává microgreens do restaurací v Litomyšli, Hradci Králové i Pardubicích a chystá vlastní prodejnu.

Helfštýn, ilustrační foto.

Středověký hrad Helfštýn se probouzí. Turisty potěší nové zázemí restaurace

Nachystat venkovní posezení, uklidit v prostorách, kde jsou stálé expozice, a připravit se na start sezony. Památky na Přerovsku se od dubna otevřou návštěvníkům i s novinkami a vylepšeným zázemím. Například hostům hradní restaurace na Helfštýně bude sloužit nové sociální zařízení, které zvýší návštěvnický komfort.

Třebaže je Radniční restaurace roky zavřená, veřejné WC jsou stále v provozu, ročně tam chodí desítky tisíc lidí.

Veřejné WC ve městech na Jihlavsku: Většinou zdarma, v Třešti nově za peníze

Radnice v Třešti zahájila dlouho plánovanou rekonstrukci veřejných toalet, které po modernizaci nabídnou bezbariérový přístup a možnost platby kartou. Tento krok má nejen zlepšit komfort pro obyvatele a návštěvníky, ale také snížit vandalismus. Deník se podíval na situaci v dalších městech na Jihlavsku, kde se ukazuje, že většina veřejných toalet je zdarma.

Problémy, které našla inspekce v brněnské restauraci Ki-Ki v Kohoutovicích. Na snímku je vidět mrtvá krysa.

Mrtvá krysa nebo nakousané potraviny. Brněnská restaurace musela zavřít

/FOTO/ Krysí mrtvola mezi slupkami cibule nebo mouka a další potraviny nakousané škůdci. A kromě toho spousta trusu všude okolo. Hlavní prohřešky, kvůli kterým musela brněnská restaurace Ki-Ki v Kohoutovicích zavřít. Informoval o tom web zemědělské a potravinářské inspekce Potraviny na pranýři.

Po stopách ústeckých hospod: Za Clarionem, tam, kde Mexiko můžete krájet

Po stopách ústeckých hospod: Za Clarionem, tam, kde Mexiko můžete krájet i pít

/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již v devátém díle našeho seriálu jsme tentokrát okusili letitou ústeckou exotiku – navštívili jsme restauraci La Puerta del Mexico.

Pietní místo u vyhořelé restaurace U Kojota v Mostě, situace ve středu 19. března.

Čas rány nehojí, říká rodina oběti požáru U Kojota. Moří je závist a papírování

Hudecovi už nechtějí mlčet. Při lednovém požáru restaurace U Kojota v Mostě jim uhořela blízká osoba – dcera, matka, přítelkyně. Traumatizovaní a administrativou unavení pozůstalí netrpělivě čekají na závěry vyšetřování a žádají spravedlivý trest pro viníka. Navrhují zřídit památník sedmi obětem a děkují záchranářům. Zároveň tuší, že finanční podpora vyvolá závist.

Svíčkova byla jako od babičky v restauraci v letadle u D10.

Gastro bída na D10: Teplé jídlo? Máte smůlu. Raději zamiřte do letadla

Jízda po dálnici D10 z Prahy do Mladé Boleslavi může být pro řidiče i gastronomickým dobrodružstvím. Během naší inspekční cesty jsme zjistili, že nabídka teplých jídel na čerpacích stanicích je poměrně omezená, a proto se vyplatí malá odbočka k restauraci v letounu Iljušin Il-18D. Tento nevšední zážitek nejen zpestří jídelníček, ale zároveň poskytne jedinečné místo k odpočinku. Jaká je kvalita jídel, ceny a čistota toalet u dálnice D10? To odhalíme v dalším díle našeho redakčního seriálu, kde hodnotíme služby pro řidiče po celém Česku. 

Pivo. Ilustrační foto.

V hospodách na Mělnicku se zastavil čas: půllitr plzně stojí stejně jako loni

/VIDEO, FOTO/ Cenu točeného plzeňského piva pravidelně sledujeme ve třech restauracích na Mělnicku. A pro milovníky chmelového nápoje máme dobrou zprávu: ve všech se ceny oproti loňsku neliší. A ani by se v dohledné době měnit neměly. Alespoň pokud nepřijde nečekané zdražení ze strany pivovaru, jak se shodují provozovatelé podniků.

Ilustrační foto.

Přehled cen: Plzeňské pivo na Příbramsku stojí nejčastěji kolem 60 korun

/VIDEO, FOTO/ Cena půllitru plzeňského piva se v řadě podniků na Příbramsku téměř shoduje, už dávno přesáhla šedesát korun a u některých z nich už je dokonce blíž k sedmdesátce. Najdou se ale i restaurace, kde za jedno orosené dají pivaři o jedenáct až třináct korun méně než v podniku nejdražším. Jaké jsou ceny plzničky na dalších místech ve středních Čechách a v Praze? Mezi částkami zeje propast: půllitr je za 39 i za 79 korun.

Kladenští pivaři a sportovci mají jasno. Česká klasika nikdy nezklame.  Do hospody na fotbalový stadion SK Kladno chodí i desítky let.

Pivní index Deníku: Plzeňská klasika je v oblibě na Kladensku i po zdražení

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ceny piva rostou rok od roku také na Kladensku. Přestože každé zdražení nese veřejnost zpočátku pokaždé s nelibostí, nezdá se, že by se hospody vylidňovaly. Tam, kde se schází i desítky let party přátel a chodí rádi na „točené“, nehrozí, že by pípy zatuhly nečinností. Podle Pivního indexu Deníku, který pro své čtenáře zaznamenává ceny plzeňského piva už několik let, je zřejmé, že cena štamgasty jen tak neodradí. Plzeňské teče denně proudem i v mnoha restauracích také největším středočeském městě.

V bufetu na náměstí Republiky v Plzni dostanete půllitr Prazdroje za 63 korun.

V Plzni dáte za půllitr Prazdroje téměř 70 korun, na venkově i o 15 korun méně

Pivo se pije stále a to i navzdory loňskému zdražení, způsobenému přechodem na vyšší DPH. Plzeňský Prazdroj prodal loni v Česku 7,3 milionu hektolitrů piva, což je stejná úroveň jako v roce 2023. Ve většině plzeňských hospod a restaurací návštěvnost nepoklesla a cena piva, konkrétně Plzeňského Prazdroje vzrostla od té doby jen minimálně nebo vůbec. Stejně tak ve venkovských hospodách, kde často hostinští bojují o přežití. Půllitr plzeňské dvanáctky tam stojí často až o 15 korun méně, než v centru Plzně.