/VIDEO/ Pivo s brněnskou duší. Novinku Štatl 12 uvařili v pivovaru Starobrno. Podle ředitelky pivovaru Kláry Konupčíkové reagují na změnu v preferencích konzumentů, kteří častěji vyhledávají prémiovější produkty. Na čepu je od pátku 28. března, zatím ve vybraných restauracích. Slavnostní představení se uskutečnilo o den dřív.
Zalužany a Chraštice na Příbramsku přišly po otevření nového úseku dálnice D4 o zákazníky. Zavřela se restaurace a brzy ji bude následovat i čerpací stanice. Lidé z obou vesnic si také stěžují na hluk.
Stovky turistů mířících o víkendu do podhradí v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku narazily na zamčenou bránu. Většina z nich nezastírala zklamání. O zákazu vstupu do obor, který má zamezit šíření slintavky a kulhavky, nevěděli. Rozčarování z opatření panuje i mezi místními prodejci občerstvení a suvenýrů.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stovky turistů, mířících o víkendu do podhradí v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku, narazily na zamčenou bránu. Většina z nich nezastírala zklamání. O zákazu vstupu do obor, který má zamezit šíření slintavky a kulhavky, nevěděli. Rozčarování z opatření panuje i mezi místními prodejci občerstvení a suvenýrů.
Dle nejnovějších dat společnosti Edenred byla v lednu cena obědů v průměru 193 korun, Jihlava se zhruba 176 korunami je čtvrtá nejlevnější, předloni přitom tomuto žebříčku kralovala. I tři padesátikoruny v kapse přesto stačí člověku, který si chce dát oběd v horácké metropoli. A má ještě slušně na výběr.
Na dálnici D10 mezi Mladou Boleslaví a Turnovem je gastronomická nabídka pro řidiče poměrně skromná. Jedinou výjimkou je čerpací stanice Kontakt u Turnova, která nabízí poctivou českou kuchyni. Zatímco většina zastávek na této trase se soustředí pouze na rychlé občerstvení, jídelna zde se může pochlubit tradičními pokrmy, které potěší každého fanouška české gastronomie. V dalším díle našeho seriálu, ve kterém hodnotíme občerstvení a čistotu WC na českých dálnicích, zjistíte, jak si vedl právě tento úsek D10.
/VIZUALIZACE/ Centrum Deštného v Orlických horách výrazně změní demolice Národního domu z 20. let minulého století a stavba hotelu s wellness a restaurací. Vyklízení zchátralého objektu by mělo začít v příštích týdnech. O termínu bourání bude vedení obce s investorem teprve jednat.
Městský dům, který je největším kulturním stánkem v Přerově, se počátkem dubna na několik měsíců uzavře. Důvodem je modernizace systému vytápění a vzduchotechniky, která během nadcházející podzimní sezony nabídne návštěvníkům vyšší komfort.
Desetina testovaných fritovacích olejů ve stravovacích zařízeních loni neprošlo kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podle inspektorů je to méně než v předchozích letech. Situace podle nich ale není zdaleka uspokojivá. Přepálené oleje jsou škodlivé pro lidské zdraví. Deník se zeptal na dodržování zásad při přípravě smažených pokrmů také kuchařů nebo českého zastoupení sítě McDonald’s.
Téměř přesně dva roky poté, co restaurace Angusfarm v Soběsukách na jižním Plzeňsku vyhořela, se jejímu osazenstvu dostalo velké pocty. Při své návštěvě Plzeňského kraje tam zavítal prezident Petr Pavel s manželkou Evou a doprovodem, aby pak přespali v penzionu, který k Angusfarm patří.
Další restaurace neobstála při kontrole inspektorů ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Výrazně zanedbala úklid celého objektu. Inspektoři proto provozovnu dočasně uzavřeli, v tuto chvíli je již restaurace znovu v provozu.
Nový gastronomický průvodce Gault&Millau, srovnávaný často s Michelinským průvodcem, letos poprvé hodnotil restaurace v Česku. Tento prestižní francouzský průvodce, známý svou kvalitou a náročností, udělil svá hodnocení stovkám restaurací po celé zemi. Ocenění putovalo i do Tábora, jednu čepičku, což je obdoba Michelinských hvězd, získala Mace restaurant v přízemí Hotelu Palcát v Táboře.
Do hledáčku inspektorů se dostala oblíbená restaurace Alfa v Protivanově. Sklad sudů tam museli uzavřít po středeční kontrole hygieny. Inspekce ve skladu našla trus hlodavců nebo plíseň. Restaurace ale bude normálně fungovat dál, uvedla provozovatelka.
Segedín, křenová omáčka nebo tvarůžková pizza. A k tomu pivo Radegast či točená kofola. To jsou pochoutky, na která láká nová chebská restaurace v Jateční ulici, pár kroků od náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Otevřená je pár dnů, tvarůžková pizza ale vzbudila ohlas na sociálních sítích.
Od úterý 1. dubna se ikonického Chicken Sandwiche dočkají i České Budějovice. Popeyes, americký řetězec, jehož příběh se začal psát už v roce 1972 v New Orleans, otevře první jihočeskou restauraci. A to v Českých Budějovicích. Slavnostní otevření je naplánované na 10. hodinu.
Restaurace Golf ve Frýdku-Místku, oblíbená destinace mnoha návštěvníků, je momentálně uzavřena kvůli rekonstrukci. Nejen své, ale i dopravního hřiště, v jehož areálu se nachází.
/VIDEO, FOTO/ Zalužany a Chraštice na Příbramsku přišly loňským otevřením nového úseku dálnice D4 o zákazníky. Zavřela se restaurace a brzy ji bude následovat i čerpací stanice. Lidé z obou vesnic si také stěžují na hluk z dálnice.
/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Phở 34, Phở Viet, Phở 81, Viet Hung a takhle bychom mohli pokračovat. V Ústí nad Labem jako houby po dešti rostou vietnamská bistra, která zaplňují nejen centrum města, naleznete je i na Bukově, v Trmicích, na Severní Terase či na Střekově. Proč jsou tak populární a za kolik se v nich dnes najíte? Co Ústečanům nejvíce chutná a jak se na bistra dívají majitelé „běžných“ restaurací?
Konec dohadů a indicií. Břeclavsko bude mít druhou restauraci KFC. Vedení řetězce v úterý oficiálně potvrdilo, že bude na odpočívce Ladná u dálnice D2 ve směru do Brna. Až dosud se firma k tématu přímo nevyjádřila.
Praha se může pochlubit skvělou gastronomickou scénou, která nyní získala další prestižní ocenění. Nový gastronomický průvodce Gault&Millau, který je často srovnáván s Michelinským průvodcem, uděloval své známky i v Česku. Restaurace hodnotí v rozmezí jedné až pěti kuchařských čepic, přičemž letos se v Praze objevilo hned několik vysoce oceněných podniků.
V gastronomii je konkurence neúprosná. Kuchaři přicházejí s novými nápady, restaurace se předhánějí v pojetí surovin, servisu i atmosféry. V tomto prostředí působí několik mezinárodních průvodců, které pomáhají hostům zorientovat se v nabídce – a jedním z nich je i Gault&Millau, francouzský projekt s historií sahající až do 60. let minulého století. Na rozdíl od hvězd Michelin přiděluje kuchařské čepice – od jedné do pěti – a letos jich v Česku rozdal několik desítek.
Berounsko má být opět na co hrdé. Nový gastronomický průvodce Gault&Millau, srovnávaný často s Michelinským průvodcem, letos poprvé hodnotil restaurace v Česku. Tento prestižní francouzský průvodce, známý svou kvalitou a náročností, udělil svá hodnocení stovkám restaurací po celé zemi. Zatímco v Praze se objevilo několik vynikajících podniků, největší úspěch zaznamenala restaurace na Berounsku.
Stoletou historii vítkovické atletiky psala řada osobností československé, české i světové atletiky. K jejich poctě vyšla kniha vzpomínek, rozhovorů a vyprávění, která však nedokázala připomenout všechny ty, kteří získávali medaile na evropských i světových šampionátech, šířili slávu vítkovických barev. Náš seriál příběhy některých z nich připomene.
Majitel investiční skupiny JTH Group Jaroslav Třešňák se setkal s chebským starostou Janem Vrbou. Jednali o změnách, které mají nastat v Obchodním centru Dragoun, které je majetkem JTH Group.
Otevření první pobočky Popeyes v Praze na podzim roku 2023 provázel obrovský zájem veřejnosti a první zájemci čekali ve frontě na sendvič až 26 hodin. Nyní americký řetězec rychlého občerstvení míří i do Plzně.
Češi jsou přeborníci v pití piva i jeho výrobě. Na oblíbenosti pěnivého moku nic nezměnily vnější okolnosti či postupné zdražování. Přestože jít „na jedno“ znamená sáhnout hlouběji do kapsy než v minulosti. K oblíbeným pivům patří plzeňská dvanáctka. Její cenu ovlivňuje třeba to, jestli se čepuje z tanku nebo ze sudu.
/FOTO/ Roky pracoval Tadeáš Nepovědomý z Chocně na dráze jako zabezpečovací technik. Před časem ale oblékl zahradnickou zástěru a v podkroví domu vybudoval mikrofarmu. Pěstuje mladé výhonky bylinek a zeleniny, kterým se říká microgreens. V mnoha restauracích je to nový hit na způsob vitaminové bomby, bez které se neobejde téměř žádný talíř. Choceňský pěstitel dodává microgreens do restaurací v Litomyšli, Hradci Králové i Pardubicích a chystá vlastní prodejnu.
Nachystat venkovní posezení, uklidit v prostorách, kde jsou stálé expozice, a připravit se na start sezony. Památky na Přerovsku se od dubna otevřou návštěvníkům i s novinkami a vylepšeným zázemím. Například hostům hradní restaurace na Helfštýně bude sloužit nové sociální zařízení, které zvýší návštěvnický komfort.
Hudecovi už nechtějí mlčet. Při lednovém požáru restaurace U Kojota v Mostě jim uhořela blízká osoba – dcera, matka a přítelkyně. Traumatizovaní a administrativou unavení pozůstalí netrpělivě čekají na závěry vyšetřování a žádají spravedlivý trest pro viníka. Zároveň tuší, že finanční podpora vyvolá závist.
Jako jeden z mála na Břeclavsku býval otevřený nonstop, známý byl i daleko za hranicemi regionu. Ted už Motorest Ladná u dálnice D2 směrem na Brno neexistuje. Začátkem března šel k zemi, na jeho místě bude nejspíš restaurace KFC. Podívejte se na fotky před demolicí a po ní.
Radnice v Třešti zahájila dlouho plánovanou rekonstrukci veřejných toalet, které po modernizaci nabídnou bezbariérový přístup a možnost platby kartou. Tento krok má nejen zlepšit komfort pro obyvatele a návštěvníky, ale také snížit vandalismus. Deník se podíval na situaci v dalších městech na Jihlavsku, kde se ukazuje, že většina veřejných toalet je zdarma.
Škodu přes 60 tisíc korun způsobil svému zaměstnavateli pracovník jedné restaurace na Náchodsku. Odnášel si odtud několik měsíců zboží i peníze. Případ řeší českoskaličtí policisté a upozorňují, že podobné zpronevěry nejsou ojedinělé.
/FOTO/ Krysí mrtvola mezi slupkami cibule nebo mouka a další potraviny nakousané škůdci. A kromě toho spousta trusu všude okolo. Hlavní prohřešky, kvůli kterým musela brněnská restaurace Ki-Ki v Kohoutovicích zavřít. Informoval o tom web zemědělské a potravinářské inspekce Potraviny na pranýři.
/VIDEO, FOTO/ Milovníci zlatavého moku a dobrého jídla, zbystřete! Ústecký deník pokračuje v seriálu Po stopách ústeckých hospod, v rámci kterého představujeme podniky, které patří k Ústí nad Labem stejně tak jako šikmý kostel. Již v devátém díle našeho seriálu jsme tentokrát okusili letitou ústeckou exotiku – navštívili jsme restauraci La Puerta del Mexico.
Hudecovi už nechtějí mlčet. Při lednovém požáru restaurace U Kojota v Mostě jim uhořela blízká osoba – dcera, matka, přítelkyně. Traumatizovaní a administrativou unavení pozůstalí netrpělivě čekají na závěry vyšetřování a žádají spravedlivý trest pro viníka. Navrhují zřídit památník sedmi obětem a děkují záchranářům. Zároveň tuší, že finanční podpora vyvolá závist.
Jízda po dálnici D10 z Prahy do Mladé Boleslavi může být pro řidiče i gastronomickým dobrodružstvím. Během naší inspekční cesty jsme zjistili, že nabídka teplých jídel na čerpacích stanicích je poměrně omezená, a proto se vyplatí malá odbočka k restauraci v letounu Iljušin Il-18D. Tento nevšední zážitek nejen zpestří jídelníček, ale zároveň poskytne jedinečné místo k odpočinku. Jaká je kvalita jídel, ceny a čistota toalet u dálnice D10? To odhalíme v dalším díle našeho redakčního seriálu, kde hodnotíme služby pro řidiče po celém Česku.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela v úterý 18. března část Restaurace U Štiky v Berouně. Inspektoři tam našli trus hlodavců, kontaminované potraviny škůdci, nečistoty a zanedbaný úklid.
Po dlouhé zimě se blíží chvíle, na kterou se těší nejeden milovník piva – otevírání zahrádek. Slunce, čerstvý vzduch a správně vychlazené pivo na stole. Mezi nejoblíbenější patří točené pivo vyráběné v Plzeňském Prazdroji– Pilsner Urquell. Jak jsou na tom ceny na Boleslavsku?
/VIDEO, FOTO/ Cena půl litru piva Pilsner Urquell se v restauracích na Kutnohorsku ve velké většině téměř shoduje. Najdou se ale i výjimky. Mezi vybranými podniky na okrese je mezi nejlevnější a nejdražší variantou rozdíl 23 korun. Za kolik a kde si dáte plzeňské pivo?
Ve třech restauracích v Berouně pravidelně sledujeme cenu točeného plzeňského piva. V jedné restauraci zdražili o pět korun, v dalších zůstala od loňska cena stejná. V Tmani dokonce zlevnili o tři koruny.
Už několik let v rámci cyklu Pivní index sledujeme cenu plzeňského piva ve čtyřech pražských restauracích v centru města. Po více než roce jsme se opět podívali, jak jsou na tom zmíněné restaurace nyní.
/VIDEO, FOTO/ Cenu točeného plzeňského piva pravidelně sledujeme ve třech restauracích na Mělnicku. A pro milovníky chmelového nápoje máme dobrou zprávu: ve všech se ceny oproti loňsku neliší. A ani by se v dohledné době měnit neměly. Alespoň pokud nepřijde nečekané zdražení ze strany pivovaru, jak se shodují provozovatelé podniků.
/VIDEO, FOTO/ Cena půllitru plzeňského piva se v řadě podniků na Příbramsku téměř shoduje, už dávno přesáhla šedesát korun a u některých z nich už je dokonce blíž k sedmdesátce. Najdou se ale i restaurace, kde za jedno orosené dají pivaři o jedenáct až třináct korun méně než v podniku nejdražším. Jaké jsou ceny plzničky na dalších místech ve středních Čechách a v Praze? Mezi částkami zeje propast: půllitr je za 39 i za 79 korun.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Ceny piva rostou rok od roku také na Kladensku. Přestože každé zdražení nese veřejnost zpočátku pokaždé s nelibostí, nezdá se, že by se hospody vylidňovaly. Tam, kde se schází i desítky let party přátel a chodí rádi na „točené“, nehrozí, že by pípy zatuhly nečinností. Podle Pivního indexu Deníku, který pro své čtenáře zaznamenává ceny plzeňského piva už několik let, je zřejmé, že cena štamgasty jen tak neodradí. Plzeňské teče denně proudem i v mnoha restauracích také největším středočeském městě.
/PŘEHLED/ Cena půl litru piva Pilsner Urquell se v restauracích na Kolínsku může poměrně o dost lišit. Mezi vybranými podniky na okrese je mezi nejlevnější a nejdražší variantou rozdíl osmnáct korun. Za kolik a kde si dáte plzeňské pivo?
Pivo se pije stále a to i navzdory loňskému zdražení, způsobenému přechodem na vyšší DPH. Plzeňský Prazdroj prodal loni v Česku 7,3 milionu hektolitrů piva, což je stejná úroveň jako v roce 2023. Ve většině plzeňských hospod a restaurací návštěvnost nepoklesla a cena piva, konkrétně Plzeňského Prazdroje vzrostla od té doby jen minimálně nebo vůbec. Stejně tak ve venkovských hospodách, kde často hostinští bojují o přežití. Půllitr plzeňské dvanáctky tam stojí často až o 15 korun méně, než v centru Plzně.
Pivo se pije stále a to i navzdory loňskému zdražení, způsobenému přechodem na vyšší DPH. Plzeňský Prazdroj prodal loni v Česku 7,3 milionu hektolitrů piva, což je stejná úroveň jako v roce 2023.
Plzeňská dvanáctka patří k oblíbeným pivům českých zákazníků. Pro některé je dokonce nejoblíbenějším pěnivým mokem. Deník zjišťoval, kolik nyní stojí a jestli se nechystá plošné zdražování. Ceny přitom ovlivňuje třeba to, jestli se čepuje z tanku nebo ze sudu.