Dvůr Králové - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem má letos v plánu investice za více než 70 milionů korun. Hlavními budou výstavba krytého výběhu pro žirafy, modernizace tří pavilonů a přestavba restaurace Lemur. Informovala o tom mluvčí zoo Andrea Jiroušová.
Rakovník /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jan Šulc z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice. Hostům připravil spolu s kolegy Vlastimilem Růžičkou a Zdeňkem Šorsákem dvě originální menu. Jedno bílé, druhé červené.
Brno – Agresivní chování a hlasité sprosté nadávky dvou mužů zaměstnaly o víkendu brněnské strážníky. Jeden silně opilý muž nadával řidiči nočního autobusu, jiný zase peprná slova adresoval záchranářům, kteří ho přijeli ošetřit poté, co se sám zranil.
/ROZHOVOR/ Páteční večer v Gastrocentru Slezské univerzity patřil vietnamské gastronomii. V rámci své bakalářské práce ho připravila třiadvacetiletá studentka oboru Lázeňství a turismus Aneta Tranová z Bohumína.
Horní Cerekev – Sedmačtyřicetiletý muž přišel v pátek v Horní Cerekvi o peněženku, ve které měl kromě finanční hotovosti i osobní doklady, doklady k vozidlu a platební kartu.
Třebíč – Zima vládne dál. To platí nejen o současném ročním období, ale i o vedení Okresního fotbalového svazu Třebíč. Staronovým předsedou byl totiž na sobotní valné hromadě konané v třebíčské restauraci Molekula opět zvolen Radek Zima. Stejně jako před čtyřmi lety se jednalo o jediného kandidáta, a tak mohla volba proběhnout veřejně.
Vysočina - Některé venkovské hostince jsou zavřené, jiné se změnily v kluby. Restaurace zvedly ceny jídel i nápojů. I takové jsou leckde v zemi důsledky povinnosti elektronické evidence tržeb. Nová povinnost platí pro hostinské, restauratéry a hoteliéry od začátku prosince. Přímo na Vysočině však její důsledky tak jednoznačné nejsou.
/PŘÍBĚH DENÍKU/ Vystudoval stavební průmyslovku, tři roky se potácel na Vysoké škole báňské. Nakonec zjistil, že je nejvyšší čas rozhodnout se, co chce v životě dělat.
Přerov - Vedení přerovského Pivovaru Zubr se letos kvůli zavedení elektronické evidence tržeb (EET) i chystanému zákazu kouření v pohostinstvích obává citelného úbytku odběratelů z řad provozovatelů restaurací. Od prosincového zavedení EET pivovar zatím přišel zhruba o 25 provozoven, řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.
/PŘÍBĚH DENÍKU/ Vystudoval stavební průmyslovku, tři roky se potácel na Vysoké škole báňské. Nakonec zjistil, že je nejvyšší čas rozhodnout se, co chce v životě dělat.
/FOTOGALERIE/ Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplní osmého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který startuje právě dnes, v neděli 15. ledna. V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací.
Praha - Od neděle do konce února budou moci zájemci chodit do 93 prestižních restaurací po celé republice, kde dostanou za zvýhodněnou cenu degustační menu. Osmý ročníku Grand Restaurant Festivalu, který je letos zastřešený tématem Baroko na talíři, nabídne pokrmy ze surovin, které byly v 17. a 18. století typické pro urozenou společnost. Cena degustačního menu se pohybuje podle počtu chodů mezi 250 a 600 Kč.
Vysočina - Některé venkovské hostince jsou zavřené, jiné se změnily v kluby. Restaurace zvedly ceny jídel i nápojů. I takové jsou leckde v zemi důsledky povinnosti elektronické evidence tržeb. Nová povinnost platí pro hostinské, restauratéry a hoteliéry od začátku prosince. Přímo na Vysočině však její důsledky tak jednoznačné nejsou.
Teplicko - Výletníci budou mít ojedinělou možnost dostat se na vrcholky Krušných hor přímým spojem z Ústí nad Labem přes Teplice, Osek a Dubí. Na Moldavě bude i letos právě pro tuto příležitost otevřen vestibul a prostory restaurace tamějšího nádraží. Tento speciální vlak pojede v období pololetních a jarních prázdnin, konkrétně 3., 4., 27. a 28. února 2017. Z Ústí nad Labem hlavního nádraží vyjede vždy v 8:24 hod, zpět z Moldavy pak v 15:57.
Praha - Čeští kuchaři pojedou příští týden soutěžit do francouzského Lyonu. Zúčastní se soutěže International catering cup, své pokrmy vytvořené podle zadání poroty tedy budou předvádět v podobě občerstvení na společenské události, informoval manažer českého národního týmu Tomáš Popp. Kuchaři Radek David a Jan Horký, kteří jsou letos opět součástí týmu, se již soutěže v Lyonu třikrát zúčastnili, před dvěma lety získali čtvrté místo.
Ploužnice - Dva roky vězení hrozí čtyřiatřicetiletému muži, který na Nový rok nad ránem policistům telefonicky oznámil, že v obci Ploužnice vybuchne bomba.
Uherské Hradiště – Ještě před revolucí působil dnes padesátiletý Zdeněk Pospěch jako číšník v restauraci Corso v Uherském Hradišti. Po devětaosmdesátém se však rozhodl přestoupit do manažerských pozic, z nichž během své bohaté kariéry nasbíral cenné zkušenosti třeba i z pražské Spiritky, tedy Zařízení služeb ministerstva vnitra.
Uherské Hradiště – Ještě před revolucí působil dnes padesátiletý Zdeněk Pospěch jako číšník v restauraci Corso v Uherském Hradišti. Po devětaosmdesátém se však rozhodl přestoupit do manažerských pozic, z nichž během své bohaté kariéry nasbíral cenné zkušenosti třeba i z pražské Spiritky, tedy Zařízení služeb ministerstva vnitra.
Region - Zima jak má být a na horách to žije. Ať už jste majitelé snowboardů, lyží, běžek, sáněk či bobů, určitě vyrazíte ve svém volnu za aktivním sportem. Připravili jsme pro vás v sobotním regionálním Deníku velký přehled zimních středisek, včetně cen vleků, délky a upravenosti běžeckých tras, ubytování, půjčovny sportovního nářadí, provozní doby na svahu nebo restaurace, bufetu.
Zlín /ROZHOVOR/ - David Voráč se tanci věnuje více než deset let na profesionální úrovni. Mrzí ho, že ve Zlíně je málo tanečních prostor i klubů, přesto vzkazuje: „Nebojte se přijít si zatančit!"
Prostějovsko – Nesouhlas a vztek. Takové jsou reakce řady provozovatelů hostinců a restaurací na úplný zákaz kouření, který se v květnu dotkne podniků po celé zemi. Výjimku v názorech hostinců netvoří ani Prostějovsko. oslovení majitelé a provozovatelé mluví o finančních ztrátách, které je čekají, další rovnou o zavření lokálu.
Bohatý spolkový život. Tak vysvětluje starosta Polanky nad Odrou Pavel Bochnia skutečnost, že v obci s necelými pěti tisícovkami obyvatel pořádají v letošním roce snad rekordní počet plesových zábav a večírků.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Jelení kýta s dýňovým pyré a bramborovou kroketou v mandlích jako hlavní chod, čokoládový dort s domácí borůvkovou zmrzlinou jako dezert. I tak může vypadat nedělní oběd. Právě v neděli totiž začíná letošní Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny.
Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Jelení kýta s dýňovým pyré a bramborovou kroketou v mandlích jako hlavní chod, čokoládový dort s domácí borůvkovou zmrzlinou jako dezert. I tak může vypadat nedělní oběd. Právě v neděli totiž začíná letošní Grand Restaurant Festival. Speciální menu v deseti jihomoravských luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za zvýhodněné ceny. Deník Rovnost přináší i další tipy na víkendové akce z celé jižní Moravy.
Zlínský kraj - Kam se vypravit během víkendu? I zasněžený kraj skýtá mnoho možností, kam vyrazit za zábavou. Nabídka je pestrá - vernisáže, koncerty i degustace. Podívejte se na tipy našich zpravodajů.
Praha - Neutichající provoz aut, příliš hlasití sousedé anebo noční rámus ze zahrádky restaurace. Někteří lidé žijí v nedobrovolném hluku a ani neví, že svůj problém mohou řešit. Kam se ovšem v dané situaci obrátit?
Hodonín – Vladimír Štrba od malička miluje hory. Už ve třinácti letech zdolal hřeben Západních Tater v létě i v zimě. Loni měl na dosah splnění snu všech horolezců, nejvyšší vrchol světa Mount Everest. A to náročnou Boningtonovou cestou zvanou Hard Way. Kóta ve výšce 8 848 metrů nad mořem ale Štrbovi odolala. Doprovázel totiž oslepeného kolegu Zoltána Pála na cestě za pomocí. Cestu chtějí dokončit v příštím roce.
Praha - Do výběrového řízení na zajištění účtenkové loterie se přihlásila pouze společnost Sazka. Informoval o tom dnes server Euro.cz. Ministerstvo financí chce spustit účtenkovou loterii v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb v polovině roku. Lhůta pro podání přihlášky do tendru vypršela v úterý.
Olomoucko – Restaurace a zejména to, jestli jejich zaměstnanci nenalévají alkohol mladistvým, kontrolovala v úterý policie v několika obcích na Olomoucku. Zajímala se také o osoby v pátrání.
Telnice - Žádné fronty jako o víkendu, solidní prašan, bezpečné sjezdovky, projeté stopy na běžky, vyhřáté poloprázdné restaurace. Spodní parkoviště bylo volné, převažovala auta od německých sousedů. Drsný slalomák zaměstnával sněžná děla, pouze u Penzionu Tereza bylo živo. To je Telnice těchto dnů.
Brno /FOTOGALERIE/ – Pudink ze spáleného chleba nebo kaštanový knedlík vyzkoušejí lidé na Grand Restaurant Festivalu. Na jižní Moravě se ho zúčastní devět podniků, sedm z nich jen v Brně. Organizátoři degustační akce očekávají od osmého ročníku rekordní zájem. První festivalová jídla nabídnou restaurace již tuto neděli a akce skončí až s posledním únorovým dnem.
/FOTOGALERIE/ Už příští týden bude mít veřejnost možnost obdivovat kopii tzv. Turínského plátna, do něhož mělo být zabaleno Kristovo tělo po sejmutí z kříže. Posvátnou relikvii městu zapůjčili představitelé Broumovského kláštera, kde bylo v roce 1999 objeveno v dřevěné schránce pod štukovou vrstvou u stropu jedné z kaplí kostela.
Blanensko, Vyškovsko - Výherní automaty ve městě nechceme. Zástupci Kunštátu dali jasně najevo, že ve městě na Blanensku nepovolí další provozování výherních automatů. Nedávno schválili vyhlášku, která je na území města zakazuje a omezuje tak hazardní hry. Platí od prvního ledna. „Na úřad přišel majitel jedné restaurace, že by tam chtěl mít asi deset výherních automatů. Měli jsme obavy, aby tady pak nevznikaly další herny. Proto jsme vydali vyhlášku o regulaci hazardu," uvedl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.
Kostelec na Hané – O bowling a restauraci na čas přijdou v Kostelci na Hané. Dosavadní provozovatel pizzerie Sole Mio a právě bowlingových drah v Třebízského ulici dal totiž výpověď.
Samšina – V restauraci Samšina pokračují pravidelné produkce instrumentální skupiny Srazilka Drštěkryje. K poslechu i tanci nejen pro pokročilé hraje hudba každou sudou středu od 18 hodin. Za příjemnými zážitky vás zve dnes 11. ledna hudba Srazilka.
Kolín – Ve čtvrtek od 19 hodin proběhne v restauraci Korkorán v Praze slavnostní vyhlášení ankety „Jachtař roku". Své zastoupení zde bude mít i Kolín, a to v podobě šestnáctiletého Michala Koštýře, který jezdí za klub Tři Sestry.