Praha - Já tu vidím medvídka mývala… Takovéhle oznámení dostala pražská policie v pondělí necelé tři hodiny po půlnoci z tramvajové zastávky Lehovec. Kdo ví, zda policisté neměli zprvu tendenci myslet si spíš něco o bílých myškách - nicméně hlídka vyslaná k prověření situace mohla jen potvrzovat: je tady.
Mladá Boleslav /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - „Mě už si nefoťte, vždyť už tady skoro nic nemám," poznamenává s omluvným úsměvem Petra Jacinová, které na pultu zbývá posledních pár balíčků domácího müsli. „Na dnešní den jsem upekla šest dortů, ale všechny už jsou pryč," krčí spokojeně rameny.
Chomutov - Určitě jste kolem ní šli nebo jeli. Ale možná jste si jí ani nevšimli. Chomutovská kaple Panny Marie stojí u silnice v Mostecké ulici naproti restauraci Tykev. A jakkoli asi nikdy nebude vyhledávanou turistickou atrakcí, její příběh stojí za vyprávění.
Karlovy Vary – Smůlu měl čtyřiapadesátiletý zloděj z Přerovska, který opakovaně kradl v karlovarském zdravotnickém zařízení. Neušel pozornosti tří zaměstnankyň, které pomohly k jeho dopadení.
Kokory – Až roční pobyt ve vězení hrozí pětačtyřicetileté ženě, která v neděli před půl jedenáctou večer nasedla opilá do auta u restaurace v Kokorách s úmyslem jet na Přerov.
Kraslice – Masopustní průvod prošel po dlouhých letech městem Kraslice. Uspořádali ho místní nadšenci, kteří loni založili Kraslickou knihu rekordů. A do té se v sobotu zapisovalo hned několikrát.
Kraslice – Devět metrů a třiatřicet centimetrů. Tak dlouhou jitrnici vyrobil v sobotu v Kraslicích řezník Miroslav Kmec. Překonal tak republikový rekord, který oficiálně drží v České knize rekordů město Hodonín.
Krkonoše – Rekordní účastí devatenácti „Přátel hor" vyvrcholil jubilejní 10. ročník přechodu hor, tentokrát bez sněžnic, ale jen na lyžích nebo v pohorkách s nesmeky. Letošní zima je opravdu skoupá na přírodní sníh, ale nikomu z přítomných to nevadilo.
Brno – Stolky a židle přímo na chodníku, žádná vyvýšená pódia a nové sazby za pronájem. Restauratérům v Brně-středu se nelíbí nová pravidla pro zřizování zahrádek, která loni na podzim odsouhlasili radní největší městské části. Metodika má závazně platit až od příštího roku. Jak zjistil Brněnský deník Rovnost, už teď u některých podnikatelů vyvolává nevoli.
Praha – Loni si Češi v obchodech koupili skoro 66 tisíc hektolitrů polotmavého nebo řezaného pivo v lahvích. To je dvojnásobek proti předloňským nákupům. Ukazují to údaje společnosti Nielsen zabývající se maloobchodním trhem. Přes nárůst činily prodeje těchto nápojů jen necelé procento z pivního trhu. Další růst se dá čekat letos, řezané pivo v lahvích začíná prodávat například Velkopopovický kozel.
Praha - Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.
Restaurant day aneb festival domácího kuchtění se konal v Ostravě už po osmé. Tentokrát se milovníci jídla mohli zastavit ve 22 podnicích, kde vzniklo 40 improvizovaných restaurací kuchařských nadšenců.
Štolmíř – Malá vesnička, ale světová akce. Tedy ve smyslu toho, že restaurant day, který se tu uskutečnil již po čtvrté je podle Jiřího Stuchla, jednoho z pořadatelů, mezinárodním dnem.
Hradec Králové - Zašlá špína, mastnota, plíseň, hmyz a hlodavci nikomu chuť k jídlu nepřidají. Přesto se v kuchyních restaurací a jídelen vyskytují častěji, než by bylo hostům milé.
Rakovník - Počet žadatelů o vydání zbrojního průkazu se neustále zvyšuje. Důvod? Možné obavy o svoji bezpečnost v souvislosti s uprchlickou krizí, která trápí celou Evropu. Dalším důvodem je podle policistů fakt, že vláda schválila novelu zákona o zbraních a střelivu, která zpřísňuje podmínky nejen pro stávající držitele střeleckého průkazu, ale i budoucí žadatele. Vláda touto novelou především reagovala na tragické události v Uherském Brodu, kde psychicky narušený střelec zastřelil osm návštěvníků restaurace a následně i sebe.
Hradec Králové - Zašlá špína, mastnota, plíseň, hmyz a hlodavci nikomu chuť k jídlu nepřidají. Přesto se v kuchyních restaurací a jídelen vyskytují častěji, než by bylo hostům milé.
Hradec Králové - Zašlá špína, mastnota, plíseň, hmyz a hlodavci nikomu chuť k jídlu nepřidají. Přesto se v kuchyních restaurací a jídelen vyskytují častěji, než by bylo hostům milé.
Smržice – Krásné bílé svatební šaty, cukroví ve tvaru srdce, snubní prstýnky, moře květin a slavnostní nálada, tak přesně taková byla sobota ve Smržicích. Probíhal zde totiž již pátý ročník Svatebního dne. Mladé zamilované páry si mohly v restauraci u tamějšího hřiště prohlédnout nové trendy pro svatby a nabrat inspiraci.
Brno - Rekordní počet tuňáků se v sobotu za slunečného počasí objevil za Lužánkami poblíž hotelu Bobycentrum. Krátce po jedenácté hodině dopoledne začali profesionálové hromadně porcovat devět tuňáků o délce zhruba jeden metr.
Brno - Dlouhých padesát let brázdila loď Veveří vody Brněnské přehrady. Přestože ji v roce 2011 dopravní podnik prodal za dvě stě tisíc korun soukromníkovi, lidé loď u břehu pravidelně vídali. Vznikla v ní totiž restaurace u přístupu k bystrckému přístavišti. Teď ale čeká na nové využití. Současný majitel Daniel Nevřiva ji nabízí k pronájmu.
Kněžice - Nevšedního zážitku se dočkali na přelomu minulého a stávajícího týdne návštěvníci Zámecké restaurace v Kněžicích na Jihlavsku. V salonku si mohli prohlédnout výstavu kovových předmětů, nalezených pomocí detektorů.
Všeruby – Městys Všeruby a Eschlkam již dlouhá léta spojuje nejen společná historie, ale i vzájemná propagace turistických cílů v pohraničí. Mají za sebou již několik úspěšných společných projektů, akcí i setkání v rámci přeshraniční spolupráce.
Převážně deštivé počasí posledních dní příznivce lyžování a ani provozovatele ski areálů moc nepotěšilo. Vleky však přesto jezdí dál a ski areály chystají pro návštěvníky další zajímavé akce.
/ROZHOVOR/ Narodil se v Bruntále a první roky svého života prožil na sádkách v Tylově, o které se staral jeho otec. K vaření jej přivedli a ve všech studiích podporovali jeho rodiče. Talent k vaření se u Martina Staňka projevoval již od mládí, kdy získával mnohá ocenění na gastronomických soutěžích, nyní je šéfkuchařem pražské společnosti Perfect Canteen Kooperativa a jeho práce jej baví a naplňuje.
Liberec - Hned tři skupiny zájemců si včera přišly prohlédnout Libereckou výšinu. Ta jde už za měsíc do dražby. Vyvolávací cena je 11,3 milionů korun. Šlo už o druhou prohlídku atraktivní nemovitosti, která skončila v konkurzu.
Brno/Praha - Tři poroty složené z odborníků i zástupců restaurací ocenily 33 nejlepších minipivovarů. Překvapením bylo například umístění ne příliš známých pivovarů Mazák z Dolních Bojanovic a Rodinného pivovaru Bravůr z Loučné nad Desnou. Výsledky soutěže, které se vyhlašovaly na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v Brně, dnes sdělil za pořadatele sdělil šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale Pavel Borowiec. V ČR pokračuje boom minipivovarů, jejich počet už překonal 300. Některé z nich ale nejsou schopné udržet stále stejnou produkci.
Praha - Odbory varují před možným zhoršením ochrany pro zákazníky restaurací, pokud hygienici přijdou o pravomoci při kontrole těchto zařízení. Sněmovní zemědělský výbor ve čtvrtek doporučil změny v novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích ve prospěch Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Místopředsedkyně zdravotnických odborů Ivana Břeňková dnes řekla, že odbory se obrátí na ministerstvo zdravotnictví a na problém upozorní příští týden také zdravotnickou tripartitu.
Uherský Brod /ROZHOVOR/ - S ročním odstupem hodnotí 34letý Broďana Petr Gabriel v rozhovoru pro Slovácký deník nejen své nekonečně dlouhé dvě hodiny, které musel strávit 24. února 2015 zavřený v kabince toalet uherskobrodské restaurace Družba, kde vyšinutý vrah Zdeněk Kovář popravoval svými dvěma pistolemi nevinné hosty.
Uherský Brod /ROZHOVOR/ - S ročním odstupem hodnotí 34letý Broďana Petr Gabriel v rozhovoru pro Slovácký deník nejen své nekonečně dlouhé dvě hodiny, které musel strávit 24. února 2015 zavřený v kabince toalet uherskobrodské restaurace Družba, kde vyšinutý vrah Zdeněk Kovář popravoval svými dvěma pistolemi nevinné hosty.
Brno /TIPY NA VÍKEND/ – Nadcházející víkend potěší milovníky ryb, zabíjačkových specialit, ale třeba i cimbálové muziky. Kdo se bude chtít dovědět něco o Brně, zúčastní se některé z komentovaných prohlídek města s průvodcem.
Mladá Boleslav - Skauti jsou v Mladé Boleslavi už sto let. Založení prvního chlapeckého oddílu připomenou veřejnosti výstavou, kterou vernisáží v Muzeu Mladoboleslavska otevřou už ve středu v 17 hodin. Oslavy jako takové vyvrcholí v září.
Západní Čechy - Deník spolu s Českou barmanskou asociací, Bohemia sektem a Akademií hotelnictví a cestovního ruchu vyhlašuje soutěž o nejzajímavější, nejnápaditější a nejchutnější koktejl, jehož nedílnou součástí musí být Bohemia Sekt (u soutěžících do 18 let nealko sekt).
Praha - Pětihvězdičkový pražský hotel President změnil majitele. Od španělské společnosti Comar jej loni podle deníku E15 koupil ruský investor Rafik Gasanov, který už v Česku vlastní například golfový resort Cihelny u Karlových Varů. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.
Hranice – Vládní koalici se začátkem února konečně podařilo kontroverzním způsobem prohlasovat snad ještě kontroverznější zákon o elektronické evidenci tržeb. Jak se na tuto novinku dívají hraničtí živnostníci?
Břeclavsko – Ano protikuřáckému zákonu řekli členové zdravotnického výboru poslanecké sněmovny. Jde o jeden z podpůrných kroků na cestě ke schválení zákona omezujícího kouření v hospodách, restauracích či kavárnách. Na Břeclavsku se reakce různí. Zní hlasy o poklidném přizpůsobení i nejistotě, zda jde o vhodné řešení.
Brno – Destilátům na jižní Moravě vládne rum a ještě nějakou dobu to tak bude. Myslí si to aspoň odborník na destiláty Tomáš Ševčík, který ve čtvrtek vedl řízenou degustaci rumů v hotelu Continental. „Rumy jsou chuťově rozmanité a staly se tak zážitkovým pitím," prozrazuje Ševčík.
Tokio - Restaurace rychlého občerstvení McDonald's začaly v Japonsku nabízet hranolky s čokoládovou polevou. Snaží se tak přilákat zákazníky po sérii skandálů se špatnou kvalitou potravin. "Jsou vynikající," pochvaluje hranolky polité tmavou a bílou čokoládou sedmatřicetiletý Šigeaki Jamaguči. "Přišel jsem právě proto, abych vyzkoušel nové produkty, které dosud v nabídce nebyly," dodává Jamaguči v jedné z restaurací v rušné tokijské čtvrti Šindžuku.