Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

KRIMI MIX: Na noční tramvaj čekal mýval. Odjel autem

Praha - Já tu vidím medvídka mývala… Takovéhle oznámení dostala pražská policie v pondělí necelé tři hodiny po půlnoci z tramvajové zastávky Lehovec. Kdo ví, zda policisté neměli zprvu tendenci myslet si spíš něco o bílých myškách - nicméně hlídka vyslaná k prověření situace mohla jen potvrzovat: je tady.

Restaurant Day v Mladé Boleslavi: bůček, zdravá výživa i chuť Asie

Mladá Boleslav /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ/ - „Mě už si nefoťte, vždyť už tady skoro nic nemám," poznamenává s omluvným úsměvem Petra Jacinová, které na pultu zbývá posledních pár balíčků domácího müsli. „Na dnešní den jsem upekla šest dortů, ale všechny už jsou pryč," krčí spokojeně rameny.

Jubilejní zimní přechod Jizerských hor a Krkonoš

Krkonoše – Rekordní účastí devatenácti „Přátel hor" vyvrcholil jubilejní 10. ročník přechodu hor, tentokrát bez sněžnic, ale jen na lyžích nebo v pohorkách s nesmeky. Letošní zima je opravdu skoupá na přírodní sníh, ale nikomu z přítomných to nevadilo.

Pódia musejí pryč. Nová pravidla pro zahrádky pobouřila některé podnikatele

Brno – Stolky a židle přímo na chodníku, žádná vyvýšená pódia a nové sazby za pronájem. Restauratérům v Brně-středu se nelíbí nová pravidla pro zřizování zahrádek, která loni na podzim odsouhlasili radní největší městské části. Metodika má závazně platit až od příštího roku. Jak zjistil Brněnský deník Rovnost, už teď u některých podnikatelů vyvolává nevoli.

Nielsen: Polotmavého a řezaného piva se loni prodal dvojnásobek

Praha – Loni si Češi v obchodech koupili skoro 66 tisíc hektolitrů polotmavého nebo řezaného pivo v lahvích. To je dvojnásobek proti předloňským nákupům. Ukazují to údaje společnosti Nielsen zabývající se maloobchodním trhem. Přes nárůst činily prodeje těchto nápojů jen necelé procento z pivního trhu. Další růst se dá čekat letos, řezané pivo v lahvích začíná prodávat například Velkopopovický ko­zel.

Veterináři: Víc než čtvrtina pražských restaurací loni pochybila

Praha - Více než čtvrtina v loňském roce zkontrolovaných pražských restaurací loni pochybila, nejčastějším prohřeškem přitom byly chybějící nebo neúplné informace o původu a datu použitelnosti masa. Praha je tak na tom hůře než republikový průměr, kde se chyby zjistily přibližně u sedminy kontrol. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

OBRAZEM: Ostravané ochutnávali domácí jídla

Restaurant day aneb festival domácího kuchtění se konal v Ostravě už po osmé. Tentokrát se milovníci jídla mohli zastavit ve 22 podnicích, kde vzniklo 40 improvizovaných restaurací kuchařských nadšenců.

Hygienici museli v lednu zavřít tři restaurace

Hradec Králové - Zašlá špína, mastnota, plíseň, hmyz a hlodavci nikomu chuť k jídlu nepřidají. Přesto se v kuchyních restaurací a jídelen vyskytují častěji, než by bylo hostům milé.

Přibývá žadatelů o zbrojní průkaz i kvůli migrační krizi

Rakovník - Počet žadatelů o vydání zbrojního průkazu se neustále zvyšuje. Důvod? Možné obavy o svoji bezpečnost v souvislosti s uprchlickou krizí, která trápí celou Evropu. Dalším důvodem je podle policistů fakt, že vláda schválila novelu zákona o zbraních a střelivu, která zpřísňuje podmínky nejen pro stávající držitele střeleckého průkazu, ale i budoucí žadatele. Vláda touto novelou především reagovala na tragické události v Uherském Brodu, kde psychicky narušený střelec zastřelil osm návštěvníků restaurace a následně i sebe.

Hygienici museli v lednu zavřít tři restaurace

Hradec Králové - Zašlá špína, mastnota, plíseň, hmyz a hlodavci nikomu chuť k jídlu nepřidají. Přesto se v kuchyních restaurací a jídelen vyskytují častěji, než by bylo hostům milé.

Hygienici museli v lednu zavřít tři restaurace

Hradec Králové - Zašlá špína, mastnota, plíseň, hmyz a hlodavci nikomu chuť k jídlu nepřidají. Přesto se v kuchyních restaurací a jídelen vyskytují častěji, než by bylo hostům milé.

Nevěsta, kam se podíváš! Ve Smržicích pořádali již popáté Svatební den

Smržice – Krásné bílé svatební šaty, cukroví ve tvaru srdce, snubní prstýnky, moře květin a slavnostní nálada, tak přesně taková byla sobota ve Smržicích. Probíhal zde totiž již pátý ročník Svatebního dne. Mladé zamilované páry si mohly v restauraci u tamějšího hřiště prohlédnout nové trendy pro svatby a nabrat inspiraci.

Opuštěný parník Veveří hledá využití. Majitel ho chce pronajímat

Brno - Dlouhých padesát let brázdila loď Veveří vody Brněnské přehrady. Přestože ji v roce 2011 dopravní podnik prodal za dvě stě tisíc korun soukromníkovi, lidé loď u břehu pravidelně vídali. Vznikla v ní totiž restaurace u přístupu k bystrckému přístavišti. Teď ale čeká na nové využití. Současný majitel Daniel Nevřiva ji nabízí k pronájmu.

Na restauraci v Kněžicích dýchla historie

Kněžice - Nevšedního zážitku se dočkali na přelomu minulého a stávajícího týdne návštěvníci Zámecké restaurace v Kněžicích na Jihlavsku. V salonku si mohli prohlédnout výstavu kovových předmětů, nalezených pomocí detektorů.

Mobil nenabil, ale ukradl

Sokolov – Krádež telefonu, za kterou pachateli hrozí až dva roky vězení? Ano, stala se v Sokolově.

Kamionová doprava trápí Všerubské i Eschlkamské

Všeruby – Městys Všeruby a Eschlkam již dlouhá léta spojuje nejen společná historie, ale i vzájemná propagace turistických cílů v pohraničí. Mají za sebou již několik úspěšných společných projektů, akcí i setkání v rámci přeshraniční spolupráce.

Martin Staněk: Nikdy nechci ztratit svou kuchařskou hrdost

/ROZHOVOR/ Narodil se
 v Bruntále a první roky svého života prožil na sádkách v Tylově, o které se staral jeho otec. K vaření jej přivedli a ve všech studiích podporovali jeho rodiče. Talent k vaření se u Martina Staňka projevoval již od mládí, kdy získával mnohá ocenění na gastronomických soutěžích, nyní je šéfkuchařem pražské společnosti Perfect Canteen Kooperativa a jeho práce jej baví a naplňuje.

Liberecká výšina se bude dražit za měsíc

Liberec - Hned tři skupiny zájemců si včera přišly prohlédnout Libereckou výšinu. Ta jde už za měsíc do dražby. Vyvolávací cena je 11,3 milionů korun. Šlo už o druhou prohlídku atraktivní nemovitosti, která skončila v konkurzu.

Poroty ocenily 33 nejlepších minipivovarů

Brno/Praha - Tři poroty složené z odborníků i zástupců restaurací ocenily 33 nejlepších minipivovarů. Překvapením bylo například umístění ne příliš známých pivovarů Mazák z Dolních Bojanovic a Rodinného pivovaru Bravůr z Loučné nad Desnou. Výsledky soutěže, které se vyhlašovaly na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima v Brně, dnes sdělil za pořadatele sdělil šéfredaktor časopisu Pivo, Bier & Ale Pavel Borowiec. V ČR pokračuje boom minipivovarů, jejich počet už překonal 300. Některé z nich ale nejsou schopné udržet stále stejnou produkci.

Odbory: Pokud hygienici nebudou kontrolovat restaurace, půjde o zdraví lidí

Praha - Odbory varují před možným zhoršením ochrany pro zákazníky restaurací, pokud hygienici přijdou o pravomoci při kontrole těchto zařízení. Sněmovní zemědělský výbor ve čtvrtek doporučil změny v novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích ve prospěch Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Místopředsedkyně zdravotnických odborů Ivana Břeňková dnes řekla, že odbory se obrátí na ministerstvo zdravotnictví a na problém upozorní příští týden také zdravotnickou tripartitu.

Petr Gabriel po roce: Policejní zásah v Uherském Brodě byl zpackaný

Uherský Brod /ROZHOVOR/ - S ročním odstupem hodnotí 34letý Broďana Petr Gabriel v rozhovoru pro Slovácký deník nejen své nekonečně dlouhé dvě hodiny, které musel strávit 24. února 2015 zavřený v kabince toalet uherskobrodské restaurace Družba, kde vyšinutý vrah Zdeněk Kovář popravoval svými dvěma pistolemi nevinné hosty.

Petr Gabriel po roce: Policejní zásah v Uherském Brodě byl zpackaný

Uherský Brod /ROZHOVOR/ - S ročním odstupem hodnotí 34letý Broďana Petr Gabriel v rozhovoru pro Slovácký deník nejen své nekonečně dlouhé dvě hodiny, které musel strávit 24. února 2015 zavřený v kabince toalet uherskobrodské restaurace Družba, kde vyšinutý vrah Zdeněk Kovář popravoval svými dvěma pistolemi nevinné hosty.

Pražský hotel President koupil ruský investor

Praha - Pětihvězdičkový pražský hotel President změnil majitele. Od španělské společnosti Comar jej loni podle deníku E15 koupil ruský investor Rafik Gasanov, který už v Česku vlastní například golfový resort Cihelny u Karlových Varů. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

Zákaz kouření? Poslanec Petrů je spíš proti, zdravotnický výbor naopak souhlasí

Břeclavsko – Ano protikuřáckému zákonu řekli členové zdravotnického výboru poslanecké sněmovny. Jde o jeden z podpůrných kroků na cestě ke schválení zákona omezujícího kouření v hospodách, restauracích či kavárnách. Na Břeclavsku se reakce různí. Zní hlasy o poklidném přizpůsobení i nejistotě, zda jde o vhodné řešení.

Whisky a tequilu nahradila doba rumu, říká odborník na destiláty

Brno – Destilátům na jižní Moravě vládne rum a ještě nějakou dobu to tak bude. Myslí si to aspoň odborník na destiláty Tomáš Ševčík, který ve čtvrtek vedl řízenou degustaci rumů v hotelu Continental. „Rumy jsou chuťově rozmanité a staly se tak zážitkovým pitím," prozrazuje Ševčík.

McDonald's v Japonsku láká zákazníky na hranolky s čokoládou

Tokio - Restaurace rychlého občerstvení McDonald's začaly v Japonsku nabízet hranolky s čokoládovou polevou. Snaží se tak přilákat zákazníky po sérii skandálů se špatnou kvalitou potravin. "Jsou vynikající," pochvaluje hranolky polité tmavou a bílou čokoládou sedmatřicetiletý Šigeaki Jamaguči. "Přišel jsem právě proto, abych vyzkoušel nové produkty, které dosud v nabídce nebyly," dodává Jamaguči v jedné z restaurací v rušné tokijské čtvrti Šindžuku.