Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Vítězný šéfkuchař Jan Štěrba: Mým osudem je kuchyň a zahrádka

Praha – Nechtěl být popelářem ani kosmonautem. Vždycky snil o vařečce, vůni koření 
a chuťové alchymii. „Od dětství jsem chtěl být kuchařem a zahradníkem. Teď se mi to splnilo," říká Jan Štěrba, letošní vítěz Maurerova výběru Grand Restaurant. Čtvrtým rokem kraluje kuchyni Piano Nobile na zámku Mcely. Začínal tu ale už v roce 2006.

Násilník napadl ženu, dva muže a posléze i policii

Dvůr Králové –  Jednu z místních restaurací si k řádění vybral agresivní výtržník. Sedmatřicetiletý muž napadl v provozovně ženu, dva muže a nakonec se pokusil zaútočit i na přivolanou policejní hlídku.  Na místo přijeli policisté i městští strážníci. Snažili se násilníka zklidnit a vyzývali ho, aby v jednání nepokračoval.

Centrum Bánova se promění. Už na jaře

Bánov - Centrum Bánova dostane novou podobu. Obec se tak aktuálně se svým projektem na vylepšení podoby návsi zařadila k dalším slováckým vsím, například k Topolné a Jalubí.

Výstava zve na cestu z pohádky do horroru

Liberec – Butterfly je napůl výstavou, napůl vtipem. Ukazuje, jak málo stačí, aby se z obyčejných lidí stali zcela neobyčejní. Více v rozhovoru s autorkou Silvií Lintimerovou.

Výstava zve na cestu z pohádky do horroru

Liberec – Butterfly je napůl výstavou, napůl vtipem. Ukazuje, jak málo stačí, aby se z obyčejných lidí stali zcela neobyčejní. Více v rozhovoru s autorkou Silvií Lintimerovou.

Masné krámy uctívají kuchyni dvou sousedů

České Budějovice - Slovutná restaurace Masné krámy v Českých Budějovicích představuje tento týden kuchyni nejbližších sousedů z Rakouska a Bavorska. Jedná se už o pátý ročník Dnů rakouské a bavorské kuchyně.

Parádní podívaná! Barborka bude patřit lyžařům a snowboardistům

Hranice/Drahotuše – Meatfly snowboard & freeski jam, to je název prvního ročníku závodu, který se uskuteční 7. prosince u Restaurace Barborka v Drahotuších. Závod spočívá v tom, že se jezdec, lyžař či snowboardista, rozjede z připravené rampy a musí předvést co nejtěžší trik na zábradlí. Výkony bude hodnotit tříčlenná porota.

Bezdomovec si ustlal na toaletách

Svitavy – Venku se citelně ochladilo a už teď řeší městská policie případy porušení zákona, které mají na svědomí bezdomovci.

FOTO: Restaurace Dvůr Křečhoř Hospůdkou roku

Křečhoř – Vítězem letošního ročníku ankety čtenářů Kolínského deníku o Hospůdku roku se stala restaurace Dvůr Křečhoř. Certifikát převzala spolumajitelka Marie Králová. Při této příležitosti jsme jí položili několik otázek.

Anketu Grand Restaurant vyhrála zámecká restaurace Piano Nobile

Praha - Anketu Maurerův výběr Grand Restaurant letos vyhrála zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která se tak stala prvním vítězným podnikem ze Středočeského kraje. Na druhém místě skončila pražská restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, třetí je restauraci Alcron v pražském hotelu Radisson Blu. Oba pražské podniky letos obhájily michelinskou hvězdu. Výsledky poskytla mluvčí projektu Dominika Vrkotová.

Zima se blíží, mladobucký Skipark začal zasněžovat

Mladé Buky – Skiareály v Krkonoších se pilně připravují na novou lyžařskou sezonu. Nejinak je tomu ve Skiparku Mladé Buky, kde v noci z neděle na pondělí začali díky příznivým teplotám pod bodem mrazu zasněžovat.

Ubytovna? Spíš lehké ženy, bojí se chataři

Brno-Kníničky - Nechceme u Brněnské přehrady erotický podnik, brání se chataři. Majitel ale v místě podle svých slov staví jen ubytovnu pro rekreanty. Projekt prověří stavební úřad.

Masné krámy uctívají kuchyni dvou sousedů

České Budějovice – Slovutná restaurace Masné krámy představuje tento týden kuchyni našich nejbližších sousedů z Rakouska a Bavorska. Jedná se už o pátý ročník Dnů rakouské a bavorské kuchyně.

Zima se blíží, mladobucký Skipark začal zasněžovat

Mladé Buky – Skiareály v Krkonoších se pilně připravují na novou lyžařskou sezonu. Nejinak je tomu ve Skiparku Mladé Buky, kde v noci z neděle na pondělí začali díky příznivým teplotám pod bodem mrazu zasněžovat.

Zima se blíží, mladobucký Skipark začal zasněžovat

Mladé Buky – Skiareály v Krkonoších se pilně připravují na novou lyžařskou sezonu. Nejinak je tomu ve Skiparku Mladé Buky, kde v noci z neděle na pondělí začali díky příznivým teplotám pod bodem mrazu zasněžovat.

Pachatele strážníci brzy dopadli

Kroměříž – Při pátrání po neznámém muži, který v jedné z kroměřížských restaurací rozbil v uplynulých dnech jukebox, požádala policie o pomoc strážníky.

Vykrádal byty, prodejny a restaurace. Přišel si tak na více než milion korun

Liberec - Liberečtí kriminalisté zadrželi 33letého muže, kterého viní z vloupání do 34 objektů ve čtyřech krajích. Z bytů, prodejen a restaurací údajně ukradl věci za 1,3 milionu korun a na zařízení způsobil škodu za dalších 180.000 Kč. Muž je stíhán vazebně a hrozí mu až osm let vězení, informovala v úterý mluvčí liberecké policie Dagmar Sochorová.

Rodiče mladých opilců skončí před komisí

Ústí n. L. - Šest podnapilých mladistvých na jedné z ústeckých diskoték. To je výsledek kontrolní akce, kterou uspořádala ústecká policie z pátku na sobotu ve spolupráci s oddělením sociálně právní ochrany dětí ústeckého magistrátu a městskými strážníky. Mladí opilci tak místo zábavy na diskotéce skončili na policejní služebně.

Vraha vězení nenapravilo, zranil pět lidí

Sušice - Obyvatelé Sušice si mohou oddychnout. Klatovský soud poslal do vazby 38letého Davida J., který během jediného dne zranil pět lidí, z toho jednu ženu. Jde o nebezpečného násilníka, který byl v minulosti dokonce odsouzen za vraždu.

Nejdražší stravenky dostávají zaměstnanci bank a pojišťoven

Praha – Stravenky s nejvyšší hodnotou dostávají jako zaměstnanecký benefit lidé pracující v bankovnictví a pojišťovnictví. Sedmadvacet procent z nich pobírá kupony s 90korunovou a vyšší hodnotou, vyplývá z průzkumu stravenkové společnosti Sodexo. Nejnižší hodnotu jídelních šeků naopak dostávají zaměstnanci ve veřejné správě a školství. Jen dvě procenta lidí ve veřejné správě dostávají 90korunové kupony. Šeky s vyšší nominální hodnotou se v této sféře téměř nevyskytují.

Loket zpřístupnil občanům elektronické mapy

Loket - Město Loket na Sokolovsku spustilo bezplatný přístup do mapového Geoportálu. Webová aplikace umožní občanům nahlédnout do mapových podkladů města. Prozatím jsou do aplikace zanesena například čísla popisná a údaje z katastru nemovitostí.

Na Punkvě šustily taroky. Hrál se poslední turnaj Grand Prix

Blansko – O pohár starosty města Blanska. A také zároveň velké finále tarokového seriálu Grand Prix Povodí Křetínky a Svitavy – Memoriál Františka Škaroupky. V sobotu zasedlo za stoly v blanenské restauraci Punkva dvaadevadesát tarokářů. Z toho sedm žen. „Hrají se čtyři kola. Každé kolo po padesáti minutách. Blanenský turnaj je současně závěrečným podnikem seriálu Grand Prix. Takže ve hře je hodně. Za stoly se bojuje také o celkové pořadí celého tarokového seriálu," poznamenal ředitel blanenského turnaje Jiří Kraváček.

Na Kost přišlo letos více návštěvníků než loni, chystá i vánoční prohlídky

Kost je jedním z mála zbývajících středověkých hradů v České republice. V letošní sezóně nabízela památka řadu novot. Jednou z nich je krátký prohlídkový okruh pro děti. Uspokojen byl tak i malý návštěvník, který se ve společnosti princezny Karolínky seznámil se životem v dávných dobách. Třináctá komnata kata Heřmana přilákala své další objevitele – akce slaví mezi návštěvníky úspěch.

Co dál s kempem? Zájemce z něj chce domov důchodců

Hustopeče – Může se stát, že od prvního prosince zůstane zavřený. Hustopečský kemp Formanka s restaurací je pro město, které ho vlastní, tak trochu noční můrou. Radnice už několik let hledá efektivní model fungování. Marně. Provoz Formanky stojí městskou kasu ročně stovky tisíc korun.

NAPSALI NÁM: Správná auta parkují, kde nemají

Vážený pane primátore, nebudu se zabývat cenou za odtah či tím, kdo na něm nejvíc vydělává. Dovolím si zkritizovat selektivní (protiústavní) přístup nejen k odtahům, ale i k rozdávání výzev o spáchání dopravního přestupku. Konec konců to dokládá i ilustrační foto, které je součástí článku redaktora Lukáše.

Šumavský park se vrhá na byznys, rozjíždí své hospody

Modrava - Šumavský fořt - to je název nového piva, které se začne čepovat zhruba od druhé poloviny prosince v nově zrekonstruované hospůdce na Březníku u Modravy. Ta se stane vlajkovou lodí nového projektu Park restaurantů Správy Národního parku (NP) a Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Šumava.