Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Nejlepší maso na steak? Jen libové ne

Ústecko /REPORTÁŽ/ - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.

Vodu z kohoutku? Také restaurace ze Znojemska se pomalu přidávají

Znojemsko – Nejméně sedm restaurací na Znojemsku nabízí už běžně zákazníkům vodu z kohoutku. Průzkum provedli členové občanského sdružení Česko pije z vodovodu jako součást Dne Země. Cílem sdružení je snížit negativní dopad na životní prostředí, který způsobuje balená voda.

Kuchyně Tomato Fresh? Skvělá, ale schovaná

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - K perle ukryté na dně moře lze přirovnat Tomato Fresh Restaurant. Je trochu zastrčený za silnicí na třídě Generála Píky a daleko od zastávek. Kdo k němu ale váží cestu, najde klenot.

Obyčejná voda je zákazníky oblíbená, hlavně po finanční stránce

Tachov - Ještě před pár lety se číšníci na prosbu o sklenici obyčejné vody tvářili nechápavě. Většinou jejich odpověď zněla: „Bohužel, šéf to zakázal," či „To z hygienických důvodů nesmíme." Dnes je ale situace přívětivější a stále se zlepšuje. V České republice vodu z kohoutku podává již přes 1900 restaurací.

Cyklisty zavede za humna

Broumov - Cyklistické trasy v Broumovském výběžku propojí s těmi v blízkém polském pohraničí nová stezka z Broumova do Olivětína a dále do Polska. Město Broumov má v plánu zahájit výstavbu té části, která povede na území katastru města, koncem letních prázdnin či v září. Hotova má být do listopadu.

ROZHOVOR: Jak se stane firma z Obrnic nejúspěšnější na světě?

Most - Karel Pádár je typ člověka, který má tu vlastnost, že v tom co dělá, dokáže být vždycky nějak výjimečný. Když se zabýval rytectvím skla, úspěšně reprezentoval naši republiku. Letecké modely od Eduarda zná také celý svět a nemají konkurenci. Se šéfem této společnosti jsme se sešli v restauraci, která má interiér vyzdobený fotografiemi Starého Mostu. Se zaujetím si je prohlížel a bylo na něm znát, jak moc ho mrzí, že vlastně nic z toho už neexistuje. Také hned zavzpomínal na místo pod Hněvínem, kde kdysi jeho rodina bydlela.

Piráti slaví čtyřleté výročí, firmám radí, jak neplatit OSA

Praha  – Pirátská strana spustila kampaň, v které radí provozovatelům restaurací a dalších podniků, aby hráli hudbu, za níž nemusí platit správcům autorských práv, jako jsou OSA (Ochranný svaz autorský) nebo Intergram. Projekt „Hrajeme svobodnou hudbu" má ušetřit majitelům podniků peníze. V pátek to řekl místopředseda strany Mikuláš Ferjenčík.

Načepovat dobré pivo je umění. I hostinští se proto musí vzdělávat

Krušovice - Jak správně načepovat pivo, aby mělo hustou pěnu, správnou míru a štamgast si pochutnal, či jak se vypořádat s běžnými problémy v provozovně, jak je řešit a hlavně vyřešit? To bylo hlavním tématem Akademie gastronomických umění, která se nyní konala v pivovaru Krušovice na Rakovnicku.

Voda z kohoutku v restauraci? V regionu stále výjimečně

Vyškovsko – Zažádat o sklenici obyčejné vody je v restauracích Vyškovska stále problém. Zákazník se dočká nechápavých nebo rovnou odmítavých výrazů personálu. Móda pití obyčejné vody se však na Vyškovsko přece jen probojovala. I když hodně pozvolna.

Valencie: Z ráje jídla do rajské zahrady

Nejlepší španělské jídlo ve Valencii vaří Němec a na kole se tu nejlépe vyzná Belgičan… Je to trochu paradox, že můj největší kulinární zážitek ve španělské Valencii má na svědomí Němec ze Schwarzwaldu. Jmenuje se Bernd Knöller a je šéfkuchařem v restauraci Riff, která se pyšní michelinskou hvězdou. Ačkoliv hlava kuchyně pochází z Bádenska-Würtenberska, v Riffu ochutnáte typickou středomořskou kuchyni.

Taverna deklasovala Veltruby a vrátila se do čela tabulky Pivní ligy

Kolín – V 18. kole Pivní ligy (malá kopaná) porazila Taverna beznadějně poslední Veltruby 10:0 a dostala se o jeden gól ve  skóre na první místo před Naivní FC. Kanonýr Polák  vstřelil v utkání pět branek a díky tomu se vrátil do čela mezi kanonýry. Na svém kontě má čtyřicet gólů.

Zlou firmu s hrnci teď pohostí Máj

Pelhřimov – Klamání seniorů na předváděčkách stále trvá a článek Deníku na toto téma vzbudil ohlas čtenářů. Ozvali se nám ti, kteří chtějí výrobky vrátit, ovšem nelze najít firmu, která je prodala.

Z předzahrádek nesmí být „halygaly“. Zmizí z nich reklamy

Tábor – Odstranění divokých reklamních poutačů, použití pouze přírodních materiálů či kovů a květinová výzdoba či plůtek nesmějí zastiňovat výhled do ulice. To je pouze nástin nových pravidel pro majitele předzahrádek, která radní připravili pro letošní sezonu. Důvodem je zachování určité estetiky, tedy sjednocení pohledu v centru a na Starém Městě v Táboře.

Přežijí obchůdky v centru Přerova? Radnice je chce prodat

Přerov – Centrum Přerova se už teď nemá moc čím chlubit. Obchůdky na lukrativních místech ve velké pasáži nebo ve Wilsonově ulici si „rozebrali" asijští prodejci a ty, co ještě v centru zbyly, bojují kvůli konkurenci supermarketů o přežití.

Olšiak představí obrazy i otevře galerii

Žďár nad Sázavou – Krajiny předělané k obrazu svému představí již dnes v 17 hodin na vernisáži ve Žďáře nad Sázavou místní malíř a sochař Michal Olšiak. V okresním městě vystaví plátna po několika letech, navíc ve vlastních prostorách ve Veselské ulici.

Unikátní album Strangers čeká křest

Ústí nad Labem, Božtěšice - Country koncert s křtem historických nahrávek zpěváka-legendy Jindry Šťáhlavského z let 1971 - 1972 začne v pátek 19. dubna od 18.00 v restauraci U Fírů v Božtěšicích.

Kam na kapra na zelenině? Na baštu na vodě

Hodonín /VIZUALIZACE/ - Soustavu rybníků na Písečném lidé vyhledávají především kvůli jeho atmosféře. Někteří k němu chodí na procházky, jiní kolem projíždějí na kole či koních. A téměř dva roky už místy vede i cyklotrasa, která pokračuje až do Hodonína. Časem ho má doplnit i rybářská bašta.

Přežijí obchůdky v centru Přerova? Radnice je chce prodat

Přerov – Centrum Přerova se už teď nemá moc čím chlubit. Obchůdky na lukrativních místech ve velké pasáži nebo ve Wilsonově ulici si „rozebrali" asijští prodejci a ty, co ještě v centru zbyly, bojují kvůli konkurenci supermarketů o přežití.

Za nejlepší jehněčí recept noc na Lanterně

Velké Karlovice - Chov ovcí patřil v minulosti k hlavním zdrojům obživy Valachů. Není tedy divu, že jehněčí maso bylo jedním ze základních „stavebních kamenů" jídelníčku lidí v regionu.