Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Bary žádají ušlý zisk

Zlínský kraj - Desetitisícové ztráty, poloprázdné bary, sklady plné alkoholu, jehož budoucnost je nejistá. Tento žalostný obrázek ve většině klubů, restaurací a barů ve Zlínském kraji zavinila kauza metylalkohol a s ní spojená prohibice.

HLASUJTE: Prohibice skončila, ale její dozvuky ještě budou znát

Jablonec n. N. – Likérky, hospodští, prodejci, ale i sami konzumenti si mohou oddychnout. Celonárodní prohibice ve čtvrtek skončila a s určitými omezeními je nyní znovu možné prodávat i lihoviny s více než dvacetiprocentním obsahem alkoholu. Vítají to i majitelé restauračních zařízení na Jablonecku, i když se vesměs shodují, že propady v tržbách nakonec vůbec nebyly tak drastické, jak se zpočátku čekalo.

Valašsko vítá konec prohibice

Valašsko – Restauratéři vítají zmírnění prohibice. Od jedné hodiny odpoledne se může prodávat a nalévat alkohol vyrobený před lednem letošního roku, u uskladněných lihovin budou muset prodejci doložit původ, případně je nechat otestovat. Nově vyrobené destiláty dodají výrobci s novým kolkem a takzvaným rodným listem.

Prohibice: v Blansku budou třídit lahve alkoholu

Blanensko – Zákaz prodeje lihovin s více než dvacetiprocentním obsahem alkoholu ve čtvrtek zmírnil. Hodinu po poledni se na pulty obchodů, restaurací a barů vrátil tvrdý alkohol, který byl vyrobený před prvním lednem letošního roku nebo ten, který je opatřený novým kolkem. U novějších lahví budou muset prodejci doložit doklad o původu a nezávadnosti. Pro prodejce alkoholu to ale znamená vytřídit alkohol lahev po lahvi.

Prohibice skončila, alkohol se vrací na pulty

Prachaticko - V jednu hodinu po poledni povolil ministr zdravotnictví prodej alkoholu s vyšším než dvaceti procentním obsahem. Na pulty obchodů a restaurací se tak alkohol zase vrací.

O nové kolky je mela, menší likérky musí počkat do října

Východní Čechy – S novými kolky na lahvích tvrdého alkoholu se v případě méně rozšířených značek setkáme v obchodech nejdříve za týden.  Zatímco velké likérky už ve středu začaly expedovat lahve s novými kolky, menší východočeští výrobci lihovin se jich dočkají nejdříve v pondělí.

HLASUJTE: Prohibice polevuje. Každý destilát musí mít doklad o původu lihu

Ústí nad Labem, Praha - Lihoviny, které byly vyrobeny od začátku letošního roku musí musí být opatřeny doklady dokladující původ lihu. Takový alkohol bude moci být legálně prodáván a nabízen. Vláda České republiky na svém středečním zasedání schválila nařízení, které stanovuje doklad o původu lihovin. Na pulty obchodů, bary hospod a restaurací začali prodejci vracet lahve s tvrdým alkoholem. Lahve plněné alkoholem vyrobeným před začátkem letošního roku rodokmen nepotřebují.

Prohibice zmírnila, pootevřen je znovu i vývoz

Region /SLEDOVALI JSME ON-LINE/ – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zmírnil dnes krátce po 13:00 prohibici. Na pulty může tvrdý alkohol vyrobený loni a dříve a také lahve s prokázaným původem lihu, takzvaným rodným listem. Možný je také vývoz starších lihovin a těch s prokázaným původem. Heger předpokládá, že dnešní vyhlášení bude platné několik měsíců, během nichž bude upravena legislativa týkající se výroby a distribuce lihu.

Svatováclavské pivo má alkoholu skoro jako víno

Velké Březno - Uctít svátek patrona české země svatého Václava budou moci znalci a milovníci zlatavého moku. Sládci v pivovaru ve Velkém Březně na tento slavnostní den uvařili Svatováclavský speciál.

Konec prohibice neznamená, že se na pult hned všechno vrátí

Praha – Od čtvrtka bude možné prodávat a konzumovat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu bude doklad původu třeba, řekl novinářům po středečním jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS).

Trhanovští hasiči budou slavit

Trhanov – Sto a deset let od založení dobrovolného hasičského sboru si ve státní svátek, v pátek 28. září vpodvečer, připomenou trhanovští hasiči.

Analytik Kozub: Poptávka naroste po známých značkách lihovin

Praha /ROZHOVOR/ – Téměř dva týdny bylo Česko na suchu. 
Z obchodů 
a restaurací musely zmizet láhve s tvrdým alkoholem. Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub předpokládá, že kauza bude mít na svědomí 
i změnu spotřebitelského chování. Řada lidí se po skončení prohibice začne obracet k nápojům zavedených značek, což bude mít neblahý vliv na menší likérky. Některé z nich zřejmě nepřežijí.

Prohibice se má omezit na alkohol z letošního roku

Praha – Od čtvrtka bude možné prodávat a konzumovat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu bude doklad původu třeba, řekl ve středu novinářům po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS). Opatření vejde v platnost ve čtvrtek prohlášením ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Nařízení s podobou formuláře takzvaného rodného listu ve středu vláda přijala, ve čtvrtek ráno nabude účinnosti.

Prohibice se má omezit na alkohol z letošního roku

Praha – Od dneška je možné prodávat a konzumovat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu bude doklad původu třeba, řekl ve středu novinářům po jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS). Opatření vejde v platnost ve čtvrtek prohlášením ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Nařízení s podobou formuláře takzvaného rodného listu ve středu vláda přijala, ve čtvrtek ráno nabude účinnosti.

Vláda zmírnila prohibici. Neplatit pro alkohol vyrobený před rokem 2012

Písecko – Po dvou týdnech částečně skončil zákaz prodeje tvrdého alkoholu v Česku. Část tvrdého alkoholu se vrátil do regálů obchodů i nabídek restaurací a barů. Uvolnění prodeje platí od čtvrtka, kdy to oznámil ministr zdravotnictví Leoš Heger. Rozhodla o tom vláda na středečním zasedání. 

Majitelé restaurací a likérek na Kroměřížsku vyhlížejí konec prohibice

Kroměřížsko – Stav ženy, jež byla v noci na sobotu hospitalizována v kroměřížské nemocnici s těžkou otravou metylalkoholem, se nadále pomalu zlepšuje. Pacientka je dnes už pátým dnem v nemocnici. Lékaři o jejím propuštění zatím nemluví, trvalé následky by ale šestašedesátileté ženě hrozit neměly.

Šéf veterinární správy: Většina restaurací prodává zvěřinu načerno

Praha - Naprostá většina restaurací, která v Česku prodává zvěřinu, tak činí načerno, uvedl dnes na tiskové konferenci šéf Státní veterinární správy (SVS) Milan Malena. Všechny provozy, která ulovenou zvěř stahují a bourají, mají ze zákona povinnost se dopředu zaregistrovat. V tuzemsku má však takovou registraci jediná restaurace. Na jídelních lístcích tuzemských podniků jsou přitom pokrmy ze zvěřiny poměrně časté.