![](https://g.denik.cz/57/0c/ostrava-jidlo-snidane-kaskada_prazena-list-l.jpg)
Snídaně v Ostravě: TOP 5 PODNIKŮ
FOTOGALERIE/ Snídaně je základ každého dne. Pokud se ráno nestihnete najíst doma, stále to můžete napravit. Víte, kde v Ostravě podávají nejlepší snídaně?
FOTOGALERIE/ Snídaně je základ každého dne. Pokud se ráno nestihnete najíst doma, stále to můžete napravit. Víte, kde v Ostravě podávají nejlepší snídaně?
FOTOGALERIE/ Snídaně je základ každého dne. Pokud se ráno nestihnete najíst doma, stále to můžete napravit. Víte, kde v Ostravě podávají nejlepší snídaně?
FOTOGALERIE/ Snídaně je základ každého dne. Pokud se ráno nestihnete najíst doma, stále to můžete napravit. Víte, kde v Ostravě podávají nejlepší snídaně? Představujeme A Café.
Brno – Slunečné dny vybízely Brňany k posezení pod širým nebem už v neobvykle teplých dnech letošního února. Počkat si ale musí až do dubna, kdy restaurace otevřou první venkovní zahrádky. Jejich počet v Brně roste.
Před několika měsíci byla v Opavě otevřena restaurace Taste of India. Provozují ji spolu Jana Barvínková a Satveer Singh. Češka a Ind, kteří nejsou jen pracovními, ale i životními partnery. Region si s nimi povídal o tom, jak Opavané reagují na jejich podnik, co je typické pro indickou kuchyni anebo proč je pro člověka z Indie momentálně lepší otevřít restauraci mimo svou rodnou zemi.
Zbiroh – Hodně těžké břímě si na svá záda naložili organizátoři dalšího ročníku Zbirožského esa. Přípravný výbor mariášníků uspořádal v Lesance už devatenáctý ročník turnaje a kromě toho se v jiné restauraci hrálo populární prší.
Být vegetariánem dnes už není nic zvláštního. V poslední době je mnohem víc v módě veganství. Ruku v ruce s tímto trendem tak přibývají restaurace, v nichž vám nabídnou nejen bezmasé pokrmy, ale i jídla bez jakýchkoliv živočišných produktů. Kam se za veganskou kuchyní vypravit v Praze? Deník vám přináší přehled sedmi podniků, kde si zaručeně pochutnáte.
Frymburk – Ne zcela tradiční zásah má za sebou horská služba z Lipna. Ti v pátek odpoledne zachraňovali těžce zraněnou ženu v restauraci u sjezdovky ve Frymburku.
Mám si dát hovězí, není to teď riziko? přemýšlejí lidé při pohledu na jídelní lístky v restauracích. Poslední aféra s polským hovězím masem totiž v mnohých lidech opět probudila nejistotu. A debata se mimochodem dotkla i oblíbené hospodské pochoutky – tatarského bifteku.
Jižní Morava – Polské hovězí maso s obsahem nebezpečných salmonel mohlo skončit na talířích až osmi restaurací na Hodonínsku a Břeclavsku. Uvedla to Státní veterinární správa při došetřování moravské větve zásilky polského masa, které rozvezli přepravci ze skladu společnosti Alda Foods v Praze.
Habrovany – V nové letní restauraci si vychutnají oběd návštěvníci zámeckého parku v Habrovanech na Vyškovsku už příští rok. Historickou oranžerii pocházející ze začátku devatenáctého století, která je momentálně v havarijním stavu, nechá vedení obce zrekonstruovat. Práce vyjdou na víc než sedm milionů korun.
/FOTOGALERIE/ V aktuálně nejznámější české restauraci Severka se potkal „bílý“ a „černý“ Most při společném rozloučení s komediálním seriálem, který legrací z xenofobie vyvolal nebývalý rozruch a zájem veřejnosti.
Most /FOTO/ - Fanoušci seriálu Most! zaplavili ulici u Severky jako na hollywoodském festivalu.
Rakovnicko – Velmi nemilé překvapení. Těmito slovy hodnotí středočeští hygienici kontrolní návštěvu restaurace na Rakovnicku, jež svou prezentací na internetu láká návštěvníky na výbornou domácí kuchyni a rozhodně nemá pověst podniku, kde by se scházeli lidé, kteří mají v oblibě prostředí nižších cenových skupin. Dnes už je vše v pořádku, jak hygienici ověřili při opakované návštěvě – první kontrola z posledního lednového dne ale přinesla odhalení stavu, pro který hygiena našla jednoznačné pojmenování: hrubé hygienické nedostatky.
Podezření, že některé luxusní pražské restaurace vydávaly hovězí maso z problematických polských jatek za argentinské, se nepotvrdilo. Novinářům to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD), který informaci o podobných praktikách restaurací zveřejnil začátkem února.
Porubský „masakr motorovou pilou“ se podle ochránců zeleně odehrával v lesoparku Březí pod restaurací Myslivna. Takzvanou holoseč nicméně lesáci uskutečnili ve starém nemocném porostu, kde navíc s příchodem jara vysadí spoustu nových stromků.
TÉMA DENÍKU/ Patříte mezi ty, kteří si obědy nosí z domu v plastových dózách do práce, nebo jste objevili restauraci, kde dobře vaří a kam chodíte na „meníčka“?
TÉMA DENÍKU/ Oběd už od sedmdesáti korun je v nabídce menu bruntálských restaurací. Nejdražším jídlem v menu bývají obvykle ryby.
TÉMA DENÍKU/ Ceny „meníček“ sice neustále rostou, ale to Opavany neodrazuje. Naopak si většina ráda připlatí za kvalitně zpracované jídlo.
ANKETA/ Naobědvat se v restauracích za stokorunu je ve Frýdku-Místku sice stále možné, ceny poledních menu ale prakticky ve všech podnicích postupně rostou.
ANKETA/ Nenápadně, ale přece se zvyšují. Slova se vztahují k cenám poledního menu ve více restauracích a dalších podnicích.
Brno /ANKETA/ - Jsou chutné a kvalitní, přesto končí v koši. Neprodané porce jídla musely dosud kavárny a restaurace na konci dne vyhazovat. Proti takovému plýtvání se nyní rozhodla bojovat unikátní brněnská iniciativa Nesnězeno.
ANKETA/ Ta vlna začíná okolo 11 hodin dopoledne a končí zhruba o hodinu později, poslední „zoufalci“ ale někdy a někde uspějí ještě i před 14. hodinou. „Meníčka“ na Karvinsku. Jedou ve městech, ale také v menších obcích, poptávka je podle provozních restaurací poměrně vysoká, úroveň se podle strávníků liší podnik od podniku.
Jihlava – Dobrý den, vzala bych si prosím půlku Vlastíka a půlku Venouška, říká jedna ze zákaznic, která v pátek dopoledne nakupuje chleba ve vyhlášené jihlavské pekárničce Veselo. Lidé postupně přicházejí a vybírají z pestré nabídky pečiva, málokdy se stane, že je tu prázdno. Před víkendem totiž bývá největší šrumec. A majitel Oldřich Heřman se téměř nezastaví. Z tváře mu ale nemizí úsměv, přece jen tu musí být veselo, když se tak pekárna i jmenuje. Sama ochutnávám dobroty, které vytváří jeho šikovné ruce, a musím uznat, že umí. Za chvíli se objevuje manželka Martina se synkem Vilémem. I oni dva a další členové rodiny jsou totiž dobrou duší pekárny. A přichází čas pro několik otázek pro Oldřicha Heřmana.
Otvice – Nákupní park Chomutov se rozroste o obchody podél železniční trati a také v místě bourané benzinky.
Hovězí se salmonelou se dostalo i do škol a školek. Tepelná úprava pomohla.
Jedna mrtvá a dalších osmadvacet otrávených. Takovou bilanci oznámily španělské úřady zabývající se kauzou závadného jídla servírovaného v jedné valencijské restauraci. Ta se specializuje na podávaní nevšedních pokrmů, které pocházejí od místních dodavatelů. Její kuchyň patří mezi vyhlášené, a to tak moc, že si v minulosti dokonce vysloužila prestižní ocenění v podobě michelinské hvězdy. Nyní se však dostala do velice závažných problémů.
Maso s bakterií salmonely se dostala i do Zlínského kraje. A to do našich škol, nemocnice i restaurací.
V českých restauracích od roku 2017 platí zákaz kouření, ale k některým občanům se tato nová informace dosud nedostala.
/INFOGRAFIKA/ Čeští veterináři přitvrzují. Při kontrolách našli 700 kilogramů polského hovězího, které mělo salmonelu. Prodávala ho firma spadající pod Agrofert. V pražských restauracích kontroly odhalily především špatně označený původ masa.
Ukrajinské hlavní město je plné krymských restaurací a kaváren. Většinou je vlastní Krymští Tataři, kteří museli z poloostrova odejít nebo nechtěli žít na Ruskem okupovaném území. A Ukrajinci je mají v oblibě kvůli dobrému, trochu exotickému jídlu a vínu, ale také proto, že jejich návštěvou dávají Krymským Tatarům najevo svoji solidaritu.
V dalších dvou pražských restauracích zákazníkům nabízeli jídla, která měla být podle jídelního lístku z argentinského hovězího, avšak původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. Jedná se o restauraci ve Stodůlkách Pizzeria Palatino a o restauraci El Barrio de Angel na Andělu. Uvedl to v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal.
Děčín – Na dvojici narkomanů, kteří si aplikovali drogu na veřejnosti, si stěžovali hosté restaurace v Děčíně 2.
Domažlice – Šestadvacetiletý muž z Domažlic byl agresivní na obsluhu místní restaurace, požadoval další alkoholické nápoje.
Ústí n. L. - Co obléct na ples, jak nezklamat? Jak se chovat v restauraci k dámě, jak ona k muži? Co smí do restaurace obléci dítě, co lze jíst rukama u stolu?
FOTOGALERIE / Po skandálu s masem z problematických polských jatek, kde poráželi nemocný skot, vyznavači hovězího znejistěli.
/FOTOGALERIE/ Po skandálu s masem z problematických polských jatek, kde poráželi nemocný skot, vyznavači hovězího znejistěli.
Sušice – Policisté v Sušici se ve středu 13. února opět vydali na kontrolu do restaurací. Do akce byl zapojen i policejní psovod se služebním psem a strážníci městské policie. Našli i usušené rostliny.
Benešov - Také v letošní turistické sezoně se mohou hosté restauračních zařízení v centru těšit na posezení pod slunečnou oblohou. Žádost hned čtyř z nich o zřízení předzahrádky projednává od čtvrtka 7. února vlastník pozemků, město Benešov. Jde o Sport bar Fortuna a kavárnu Štrůdl do krabice ve Vnoučkově ulici, Kavárnu u Piaristů v Tyršově a Švejk restaurant u Zimů v ulici F. V. Mareše. Všem žadatelům město započítá nájem pět korun za metr čtvereční a den.
Přibližně 7 milionů korun. Tolik peněz bylo potřeba investovat do původní restaurace v uherskobrodském Domě kultury, která byla veřejnosti po delší dobu znepřístupněna. Tím však její renovace nekončí.
Na kontrolu původu hovězího masa ve stravovacích provozech se zaměřili při svých kontrolách v uplynulých dnech moravskoslezští hygienici.
Plzeň - Svátek zamilovaných se těší velké oblibě. Většina restaurací v Plzni hlásí na dnešek plno. Lákají na speciální menu.
FOTOGALERIE/ Celkem tři hasičské jednotky zaměstnal požár Restaurace Kotelna, která se nachází v Kylešovicích. V noci ze středy na čtvrtek tam okolo půl druhé ráno začalo hořet.
Pražská restaurace Grill Restaurant Za Větrem klamavě uváděla původ nabízeného masa. Nabízela dva pokrmy, v jejichž názvu figurovalo hovězí původem ze Severní Ameriky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že šlo v jednom případě o hovězí z Austrálie a ve druhém o maso české, uvedl mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.
Třebíčsko – Nejprve sportovní vyžití, potom dobrá večeře. Nejen to je ve valentýnské nabídce akcí na Třebíčsku. Vyberou si jak zamilovaní, tak i svobodní.
Trvá to už roky a brzda je stále stejná. Peníze. Několik verzí, jak vyřešit letitou absenci letního koupaliště nyní opět projednávali orlovští radní, vybraný projekt za 240 milionů budou hodnotit i tamní zastupitelé.
Klatovy – Šest nezletilých při policejní kontrole, která se konala v Klatovech, nadýchala alkohol.
Hradec Králové - V době zvýšených kontrol kvůli kauze hovězího masa z Polska si na problém zadělala hradecká restaurace Mexita.
/ANKETA/ Je to zvyk dovezený z ciziny, ale pro restaurace, květináře či prodejce erotického zboží je Valentýn opravdovým „svátkem“.
Pokud nenastanou výrazné komplikace, stavba nového orlovského náměstí by mohla stát ode dneška do dvou a půl až tří let.