Kreativ

ŠTÍTEK: restaurace

Snídaně v Ostravě: TOP 5 PODNIKŮ

FOTOGALERIE/ Snídaně je základ každého dne. Pokud se ráno nestihnete najíst doma, stále to můžete napravit. Víte, kde v Ostravě podávají nejlepší snídaně?

Snídaně v Ostravě: TOP 5 PODNIKŮ

FOTOGALERIE/ Snídaně je základ každého dne. Pokud se ráno nestihnete najíst doma, stále to můžete napravit. Víte, kde v Ostravě podávají nejlepší snídaně?

Satveer Singh a Jana Barvínková z indické restaurace: Indii musíte zažít

Před několika měsíci byla v Opavě otevřena restaurace Taste of India. Provozují ji spolu Jana Barvínková a Satveer Singh. Češka a Ind, kteří nejsou jen pracovními, ale i životními partnery. Region si s nimi povídal o tom, jak Opavané reagují na jejich podnik, co je typické pro indickou kuchyni anebo proč je pro člověka z Indie momentálně lepší otevřít restauraci mimo svou rodnou zemi.

Zbirožští registrovali osmačtyřicet karbaníků

Zbiroh – Hodně těžké břímě si na svá záda naložili organizátoři dalšího ročníku Zbirožského esa. Přípravný výbor mariášníků uspořádal v Lesance už devatenáctý ročník turnaje a kromě toho se v jiné restauraci hrálo populární prší.

I bezmasá jídla mohou chutnat. Vyzkoušejte nejlepší veganské restaurace v Praze

Být vegetariánem dnes už není nic zvláštního. V poslední době je mnohem víc v módě veganství. Ruku v ruce s tímto trendem tak přibývají restaurace, v nichž vám nabídnou nejen bezmasé pokrmy, ale i jídla bez jakýchkoliv živočišných produktů. Kam se za veganskou kuchyní vypravit v Praze? Deník vám přináší přehled sedmi podniků, kde si zaručeně pochutnáte.

Horská služba zasahovala v restauraci

Frymburk – Ne zcela tradiční zásah má za sebou horská služba z Lipna. Ti v pátek odpoledne zachraňovali těžce zraněnou ženu v restauraci u sjezdovky ve Frymburku.

Salmonela v tataráku? Rarita, říká odborník

Mám si dát hovězí, není to teď riziko? přemýšlejí lidé při pohledu na jídelní lístky v restauracích. Poslední aféra s polským hovězím masem totiž v mnohých lidech opět probudila nejistotu. A debata se mimochodem dotkla i oblíbené hospodské pochoutky – tatarského bifteku. 

Rozpadlá oranžerie se změní v letní restauraci. Už příští rok

Habrovany – V nové letní restauraci si vychutnají oběd návštěvníci zámeckého parku v Habrovanech na Vyškovsku už příští rok. Historickou oranžerii pocházející ze začátku devatenáctého století, která je momentálně v havarijním stavu, nechá vedení obce zrekonstruovat. Práce vyjdou na víc než sedm milionů korun.

Z restaurace musel provozovatel vypakovat myši

Rakovnicko – Velmi nemilé překvapení. Těmito slovy hodnotí středočeští hygienici kontrolní návštěvu restaurace na Rakovnicku, jež svou prezentací na internetu láká návštěvníky na výbornou domácí kuchyni a rozhodně nemá pověst podniku, kde by se scházeli lidé, kteří mají v oblibě prostředí nižších cenových skupin. Dnes už je vše v pořádku, jak hygienici ověřili při opakované návštěvě – první kontrola z posledního lednového dne ale přinesla odhalení stavu, pro který hygiena našla jednoznačné pojmenování: hrubé hygienické nedostatky.

Polední menu jsou stále v oblibě, poobědvat je možné i do stovky

ANKETA/ Ta vlna začíná okolo 11 hodin dopoledne a končí zhruba o hodinu později, poslední „zoufalci“ ale někdy a někde uspějí ještě i před 14. hodinou. „Meníčka“ na Karvinsku. Jedou ve městech, ale také v menších obcích, poptávka je podle provozních restaurací poměrně vysoká, úroveň se podle strávníků liší podnik od podniku.

Není to jen moje práce, je to celý můj život, říká pekař Oldřich Heřman

Jihlava – Dobrý den, vzala bych si prosím půlku Vlastíka a půlku Venouška, říká jedna ze zákaznic, která v pátek dopoledne nakupuje chleba ve vyhlášené jihlavské pekárničce Veselo. Lidé postupně přicházejí a vybírají z pestré nabídky pečiva, málokdy se stane, že je tu prázdno. Před víkendem totiž bývá největší šrumec. A majitel Oldřich Heřman se téměř nezastaví. Z tváře mu ale nemizí úsměv, přece jen tu musí být veselo, když se tak pekárna i jmenuje. Sama ochutnávám dobroty, které vytváří jeho šikovné ruce, a musím uznat, že umí. Za chvíli se objevuje manželka Martina se synkem Vilémem. I oni dva a další členové rodiny jsou totiž dobrou duší pekárny. A přichází čas pro několik otázek pro Oldřicha Heřmana.

Michelinská hvězda zárukou kvality? Žena po návštěvě vyhlášeného podniku zemřela

Jedna mrtvá a dalších osmadvacet otrávených. Takovou bilanci oznámily španělské úřady zabývající se kauzou závadného jídla servírovaného v jedné valencijské restauraci. Ta se specializuje na podávaní nevšedních pokrmů, které pocházejí od místních dodavatelů. Její kuchyň patří mezi vyhlášené, a to tak moc, že si v minulosti dokonce vysloužila prestižní ocenění v podobě michelinské hvězdy. Nyní se však dostala do velice závažných problémů.

Ruská okupace Krymu začala před pěti lety. Putin měsíc lhal

Ukrajinské hlavní město je plné krymských restaurací a kaváren. Většinou je vlastní Krymští Tataři, kteří museli z poloostrova odejít nebo nechtěli žít na Ruskem okupovaném území. A Ukrajinci je mají v oblibě kvůli dobrému, trochu exotickému jídlu a vínu, ale také proto, že jejich návštěvou dávají Krymským Tatarům najevo svoji solidaritu.

Další restaurace v Praze klamaly zákazníky. Maso nebylo z Argentiny

V dalších dvou pražských restauracích zákazníkům nabízeli jídla, která měla být podle jídelního lístku z argentinského hovězího, avšak původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. Jedná se o restauraci ve Stodůlkách Pizzeria Palatino a o restauraci El Barrio de Angel na Andělu. Uvedl to v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal.

Policisté našli usušené rostliny

Sušice – Policisté v Sušici se ve středu 13. února opět vydali na kontrolu do restaurací. Do akce byl zapojen i policejní psovod se služebním psem a strážníci městské policie. Našli i usušené rostliny.

KRÁTCE: Hosté restaurací se mohou těšit na posezení na vzduchu

Benešov - Také v letošní turistické sezoně se mohou hosté restauračních zařízení v centru těšit na posezení pod slunečnou oblohou. Žádost hned čtyř z nich o zřízení předzahrádky projednává od čtvrtka 7. února vlastník pozemků, město Benešov. Jde o Sport bar Fortuna a kavárnu Štrůdl do krabice ve Vnoučkově ulici, Kavárnu u Piaristů v Tyršově a Švejk restaurant u Zimů v ulici F. V. Mareše. Všem žadatelům město započítá nájem pět korun za metr čtvereční a den.

Kam na Valentýna v Plzni?

Plzeň - Svátek zamilovaných se těší velké oblibě. Většina restaurací v Plzni hlásí na dnešek plno. Lákají na speciální menu.

Pražský restaurant klamal zákazníky. Hovězí mělo jiný původ, ale nebylo z Polska

Pražská restaurace Grill Restaurant Za Větrem klamavě uváděla původ nabízeného masa. Nabízela dva pokrmy, v jejichž názvu figurovalo hovězí původem ze Severní Ameriky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že šlo v jednom případě o hovězí z Austrálie a ve druhém o maso české, uvedl mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.