Kreativ

ŠTÍTEK: pěstounská péče

Dětský domov v Nové vsi u Chotěboře v sobotu slavil 65 let existence.

Cvičný byt učí děti z dětského domova v Nové Vsi samostatnosti

Nová ves u Chotěboře – Už celých 65 let existence si v sobotu připomněl dětský domov v Nové Vsi u Chotěboře. Návštěvníkům vedení domova představilo v rámci dne otevřených dveří i takzvaný cvičný byt, kde se obyvatelé domova připravují na vstup do samostatného života.

Anna Heřnámková už měla ve své péči tři děti a teď čeká na další.

Docházet do kojeneckého ústavu jí nestačilo, dnes je pěstounkou

Karlovy Vary - Být pěstounem není jednoduché, člověk se musí vypořádat se spoustou věcí, a když už zdolá byrokratického molocha, dostane dítě, které potřebuje lásku, domov a péči, která je mnohdy úplně jiná, než jakou věnujeme našim vlastním dětem.

Kladenské Středisko ROSA, jehož cílem je pomáhat snižovat vlivy, které negativně působí na vývoj dítěte a rodinu, v úterý oslavilo pětadvacet let od svého založení.

Středisko ROSA slaví: dětem a jejich blízkým pomáhá už čtvrt století

Kladno /FOTOGALERIE/ - Kladenské Středisko ROSA, jehož cílem je pomáhat snižovat vlivy, které negativně působí na vývoj dítěte a rodinu, v úterý oslavilo pětadvacet let od svého založení. Zahradní slavnosti se zúčastnilo mnoho lidí včetně dětí, rodičů, zástupců kladenského magistrátu i sponzorů.

Ilustrační foto.

Pěstouny trápí řada problémů

Karlovarský kraj - Náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis svolal dvě jednání u kulatého stolu, jejichž hlavním cílem bylo definovat problémy, se kterými se potýkají přechodní i dlouhodobí pěstouni v regionu.

Ilustrační foto.

Pěstounů v Česku přibývá, stále jich je ale málo

Množství pěstounů v tuzemsku narůstá. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí se jejich počet zvýšil za posledních deset let více než dvojnásobně. Zhruba v polovině případů jsou přitom pěstouni s dítětem v příbuzenském vztahu. Chybí však zejména dlouhodobí pěstouni ochotní přijmout děti s handicapem, poruchami chování nebo sourozenecké skupiny.

Ilustrační foto.

Na ty nejmenší čeká vyrábění

Cheb – Centrum rozvoje pěstounské péče ve spolupráci se zahradnictvím Hrdlička v Třebeni u Františkových Lázní si připravilo jedinečnou akci.

KLOKÁNEK. Kapacita Klokánku je skoro stále naplněná 18 dětmi. Větší nouze je po tetách, čtyři se v posledních letech rozhodly, že nabyté zkušenosti přetaví do pěstounské péče.

Tety v Klokánku jsou zlaté, často nahrazují zdravotníky

Litoměřice – V Ústeckém kraji funguje pět poboček Klokánku, ten litoměřický patří kapacitou 18 dětí do jejich středu. Tety, které se o ně starají v týdenních cyklech 24 hodin denně, si zaslouží obrovské uznání.

Ilustrační foto

V Rakovníku otevřeli pracoviště pomáhající rodinám

Rakovník – Kancelář sociálně aktivizační služby byla před nedávnem otevřena v Rakovníku na Vrchlického náměstí. Pracoviště zajišťuje kompletní služby pro ohroženou rodinu v různých směrech. Je to v oblasti prevence, kde je hlavním cílem, aby dítě zůstalo v rodině. Dále je to výkon sociální výchovy.

Ilustrační foto.

Chtějí lepší svět pro všechny děti

Centrum sociálních služeb Ostrava je nevládní nezisková organizace pomáhající zkvalitňovat život těm, kteří se musí potýkat s mnohými životními obtížemi. Středisko doprovází pěstounské rodiny v jejich každodennosti, pomáhá překonávat rozdíly a podává podpůrnou ruku tam, kde je potřeba.

Zdeňka Šárová

Zdeňka Šárová, zastupitelka

Zdeňka Šárová se narodila v roce 1974. Je vdaná, má dvě děti, dceru a syna. Studovala obor Evropská studia a veřejná práva. Má vystudovanou Metropolitní univerzitu v Praze a práva studovala na vysoké škole v Karlových Varech.

Ivana Rygalová.

Pomáhá rodičům dětí. V nejtěžších chvílích

Brno - Zásadní pomoc v nejtěžších chvílích rodičů. Tak se dá ve zkratce vystihnout pracovní náplň Ivany Rygalové. Je poradenská pracovnice v Centru provázení, které od loňského listopadu funguje v Dětské nemocnici Fakultní nemocnice Brno. „Hlavní úkol je postarat se a podpořit rodiče ve chvíli, kdy se dozvědí závažnou a nepříznivou diagnózu jejich dítěte. Provázíme je zlomovými okamžiky života," vysvětluje.

Jitka Pokorná

Jitka Pokorná, starostka obce Nová Role

Jitka Pokorná je starostkou města Nová Role. Je výborná kamarádka a žena které nejsou lhostejné osudy jiných lidí. Věnuje se zejména zdravotnictví a charitativním akcím, které mnohým rodinám a lidem změnily život k lepšímu. Pod jejím vedením naše město vzkvétá a je přátelské ke starým, nemocným a hendikepovaným obyvatelům.

Dětské centrum. Ilustrační foto.

Středočeský kraj neplánuje rušení dětských center pro malé děti

Střední Čechy - Středočeský kraj neplánuje rušení dětských center pro děti do tří let, zároveň však podporuje umísťování dětí do rodinné péče. Krátkodobých pěstounů a zájemců o osvojení má dostatek, chybějí dlouhodobí pěstouni, sdělil ve středu mluvčí středočeského hejtmanství Pavel Lochař. Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo vládě plán, který má zavést do praxe zákaz posílat malé děti do ústavu či stanovit maximální kapacitu dětského domova. Kabinet dnes dokument vyřadil z programu.

Ilustrační foto

S hledáním pěstounů pomohla v kraji také speciální kampaň

Karlovy Vary - Nové dlouhodobé pěstouny pro děti, které nemají potřebné rodinné zázemí nebo jsou v ústavní péči, se i v loňském roce snažil získat Karlovarský kraj. Kampaň na vyhledávání těchto zájemců v regionu s názvem Staňte se pěstounem měla během roku celou řadu podob. Díky ní se povedlo najít pěstouny pro celkem 27 dětí.

Ilustrační foto

Děti z ústavů u pěstounů: Mají citovou nádrž s dírou, tvrdí náhradní rodiče

Chlapečka z kojeneckého ústavu a holčičku z klokánku přijala do pěstounské péče rodina Jany Luhanové. Manželský pár si tak ke dvou vlastním potomkům přibral ještě dva další. I když Mirek a Monika bydlí s náhradními rodiči a sourozenci už několik let, první roky života strávené v ústavních zařízeních na nich podle pěstounky dodnes nechaly stopy. Česko dlouhodobě sklízí kritiku domácích i mezinárodních organizací za posílání dětí do ústavů.

Ilustrační foto

Statistiky: V Česku přibývá dětí, které vyrůstají mimo svou rodinu

V Česku přibývá dětí, které vyrůstají mimo svou vlastní rodinu. Za posledních deset let se víc než zdvojnásobil počet chlapců a děvčat, o které se starají pěstouni. V roce 2006 v pěstounských domácnostech žilo ani ne 5000 dětí, nyní přes deset tisíc. Dětských domovů a kojeneckých ústavů a dětí v nich přitom ale výrazně neubylo. Vyplývá to ze statistik ministerstev práce, školství a zdravotnictví.

Ilustrační foto.

Policisté pátrali po osmileté dívce z Prahy

Policisté dnes pátrali po osmileté dívce s jihoafrickým občanstvím, která bydlí v Praze. Z domova odešla dnes časně ráno, nalezena byla nezraněná večer. O útěk z domova se dívka pokusila již v minulosti.

Martina Příhodová z Plzně se teď stará o dvouměsíční holčičku Elišku

Ústavní zařízení versus pěstounská péče v Plzeňském kraji

Plzeňský kraj – Sotva se narodí, už trpí silnými abstinenčními příznaky, které se mohou projevovat nespavostí, křečemi nebo respiračními problémy. Právě děti, jejichž matky jsou závislé na alkoholu či drogách, často končí v plzeňském dětském centru (dříve kojeneckém ústavu).

Ilustrační foto.

Dětem v nouzi pomáhají pěstouni

Královéhradecko, Jičínsko - Pěstounů je nedostatek, chybí především lidé ochotní postarat se o děti se specifickými potřebami.

Ilustrační foto

Tříkrálová sbírka je tu

Jesenice – V prvních dnech nového roku 2017 pořádá Charita Česká republika již tradiční Tříkrálovou sbírku.

Ilustrační foto.

Pěstounská péče aneb Děti patří domů

Svitavy - Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné výchovy, a to v případech, kdy se o potomka nemohou nebo nechtějí starat vlastní rodiče. I přes to však dítě neztrácí kontakt s biologickou rodinou. „Každodenní realitou pěstounů je stále se něco učit. Děti přinášejí neustálý přísun podnětů, inspirace, zamyšlení a mnohdy také situací, se kterými si člověk nemusí hned vědět rady. Proto vždy byl mezi našimi přáteli a pěstouny zájem o vzájemná setkávání, předávání zkušeností a získávání nových informací, které by třeba mohly pomoci vyřešit problém či alespoň porozumět chování dítěte," dodává lektorka spolku Děti patří domů Lenka Ondráčková.

Pěstounská péče ve Svitavách

Pěstounská péče aneb Děti patří domů

Svitavy- Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné výchovy, a to v případech, kdy se o potomka nemohou nebo nechtějí starat vlastní rodiče. I přes to však dítě neztrácí kontakt s biologickou rodinou.

Schůzka rektorů v rakovnickém centru

Dlouhodobých pěstounů je citelný nedostatek

Střední Čechy - Centrum psychologicko-sociálního poradenství Středočeského kraje, které se dříve jmenovalo Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Rakovník, má mimo jiné už od roku 2011 také na starosti odbornou přípravu žadatelů o náhradní rodinnou péči.

Šestiletá Agnes má dvěma tatínky, Martina (na snímku) a Filipa, kteří jsou registrovanými partnery necelé tři roky.

Vyrůstá u homosexuálů. Šestiletá Agnes má místo nefunkční rodiny dva tatínky

Brno – Zatímco poslanci řeší, jak co nejlépe právně uchopit problém adopcí dětí homosexuálními páry, asi tisíc dětí v České republice už u partnerů stejného pohlaví vyrůstá. V jedné takové rodině žije i šestiletá Agnes se dvěma tatínky, Martinem a Filipem, kteří jsou registrovanými partnery necelé tři roky.

Šestiletá Agnes má dvěma tatínky, Martina (na snímku) a Filipa, kteří jsou registrovanými partnery necelé tři roky.

Vyrůstá u homosexuálů. Šestiletá Agnes má místo nefunkční rodiny dva tatínky

Brno – Zatím co poslanci řeší, jak co nejlépe právně uchopit problém adopcí dětí homosexuálními páry, asi tisíc dětí v České republice už u partnerů stejného pohlaví vyrůstá. V jedné takové rodině žije i šestiletá Agnes se dvěma tatínky, Martinem a Filipem, kteří jsou registrovanými partnery necelé tři roky.

Schůzka rektorů v rakovnickém centru

Dlouhodobých pěstounů je citelný nedostatek

Střední Čechy – Centrum psychologicko-sociálního poradenství Středočeského kraje, které se dříve jmenovalo Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy Rakovník, má mimo jiné už od roku 2011 také na starosti odbornou přípravu žadatelů o náhradní rodinnou péči.

Knihovna v Třinci.

Sbírka pomůže dětem

Knihovna Třinec tradičně pořádá sbírky na pomoc potřebným a tento rok tomu nebude jinak. V prosinci může veřejnost přispět na materiální sbírku pro děti z Dětského domova ve Frýdku-Místku.

Ilustrační foto

Opatrovnické soudy musí rozhodovat v zájmu dítěte, zdůraznil Ústavní soud

Brno - Opatrovnické soudy musí rozhodovat v zájmu dítěte a maximálně chránit jeho původní rodinu, zdůraznil v novém nálezu Ústavní soud (ÚS). Vyhověl stížnosti otce, po kterém stát vymáhal výživné za období, kdy měl jeho dceru v péči jako pěstoun její zletilý bratr. Otec ale finančně přispíval na dceřiny potřeby přímo jejímu bratrovi a podle svých možností se o ni sám staral.

Arfík pomáhá pěstounské péči

Arfík pomáhá pěstounské péči

Svitavy – Čtvrteční podvečer ve svitavském kině Vesmír patřil dětem. Společnost Děti patří domů pro ně a jejich rodiče připravila filmovou projekci Můj kamarád Arfík.

Foyer kina Alfa v Sokolově zaplnily fotografie a příběhy pěstounských rodin. Výstava potrvá do adventu.

Každé dítě si zaslouží být šťastné

Sokolov - Jejich vlastní maminka se dostala do těžké životní situace a nemohla se o své dvě děti postarat. Kdyby se jich neujala jejich babička, skončily by pravděpodobně v Klokánku nebo v dětském domově. Rozhodování pro ni nebylo úplně jednoduché, jak přiznává Hana Banciová z Lomnice u Sokolova, ale nakonec nepřemýšlela dlouho a dneska obě děti vyrůstají ve spokojené rodině a jsou šťastné. Podobné příběhy pěstounů a jejich dětí zaplnily foyer kina Alfa na výstavě nazvané Citové pouto.

Nemocnice Hořovice se počínaje 9. listopadem 2016  zapojila oficiálně do projektu Život v kufříku.

První okamžiky života mají děti ukryté v kufříku

Hořovice - Nemocnice Hořovice se počínaje 9. listopadem 2016 zapojila oficiálně do projektu Život v kufříku. Jde se o projekt, jehož cílem je zajistit nově narozeným dětem vyrůstajícím bez svých biologických rodičů kufřík s prvními vzpomínkami na cestu životem.

Miroslav Boš v jednom z nových prostorů spolku.

Pěstouni dostali více prostoru

Česká Lípa - Centrum pro podporu pěstounů v České Lípě se přestěhovalo do větších prostor. Kvalitnější zázemí prospěje i samotným dětem.

RUDOLF ADAM (vlevo)  předává klíče od nového auta řediteli Amalthey Davidu Svobodovi.

Na nové auto pro Amaltheu se složili místní podnikatelé

Chrudim – Terénní pracovníci zapsaného spolku Amalthea, která pomáhá řešit problémy v rodinách tak, aby se předcházelo umísťování dětí do ústavní nebo pěstounské péče, budou moci spolehlivěji dojíždět za svými klienty. Od společnosti Kompakt získali zbrusu nový automobil, na který se složili regionální podnikatelé.

Ilustrační foto

SOS vesnička otevře brány

Karlovy Vary - První česká SOS vesnička v Karlových Varech v Doubí dnes pořádá den otevřených dveří. Od 14 hodin se otevírají brány světa péče o děti.

Manželé Juklíčkovi z Plzně si před dvěma lety vzali do pěstounské péče Jeni (druhá zleva). Natálka  i Jakub přijali  dalšího člena rodiny velmi hezky.

V kraji je nedostatek pěstounů. Na náhradní rodiče čeká zhruba 200 dětí

Plzeň – Neplnoletá dívka, jež vyrůstala v dětském domově, otěhotní. Snaží se sama o dítě postarat, ale náročnou životní situaci nezvládne a svého potomka odkládá. Drogově závislá matka, která nechá svou dceru nebo svého syna napospas osudu. Takové jsou nejčastější případy, kvůli nimž se děti dostávají do ústavní péče. A náhradních rodičů, kteří by se o ně postarali, je v kraji nedostatek.