Kreativ

ŠTÍTEK: pěstounská péče

ZÁSTUPKYNĚ NADAČNÍHO FONDU La Vida Loca slavnostně předaly vedení kladenské nemocnice kufříky pro opuštěné novorozence.

Opuštění novorozenci dostali kufříky na památku

Kladno – Oblastní nemocnice Kladno se v pondělí, jakožto v pořadí šestá nemocnice v České republice a první ve Středočeském kraji, slavnostně zapojila do projektu s názvem Život v kufříku.

ZÁSTUPKYNĚ NADAČNÍHO FONDU La Vida Loca slavnostně předaly vedení kladenské nemocnice kufříky pro opuštěné novorozence.

Opuštění novorozenci dostali kufříky na památku

Kladno – Oblastní nemocnice Kladno se v pondělí, jakožto v pořadí šestá nemocnice v České republice a první ve Středočeském kraji, slavnostně zapojila do projektu s názvem Život v kufříku.

Ilustrační foto

Psi z útulku nacházejí nové domovy stále častěji

Počet psů v útulcích na Karvinsku se snižuje. To je jistě dobrá zpráva. Podle lidí, kteří se o opuštěná zvířata starají, je to jednoznačně díky rozšířenému čipování psů, mediální podpoře a rostoucímu zájmu lidí o to, mít doma čtyřnohého mazlíčka.

Salinger na táboře hravou formou povzbuzoval silné stránky dětí

Salinger na táboře hravou formou povzbuzoval silné stránky dětí

Hradec Králové - Skupinka po patnácti dětech, celotáborová hra bez vítězného týmu, poznávání svých silných stránek, i tak může vypadat letní tábor. Hradecký Salinger pořádal již počtvrté týdenní pobyt 
pro děti vyrůstající v pěstounské péči.

Hana Schwarz, vedoucí střediska Náhradní rodinná péče.

Hana Schwarz: Jsme tady, aby v tom nebyli sami

/ROZHOVOR/ Před nedávnem oficiálně začalo poskytovat službu pro pěstouny a pěstounské rodiny středisko Náhradní rodinná péče – pobočka v Odrách. O tom, co obnáší pěstounství a jakou službu středisko Náhradní rodinná péče poskytuje, hovoří jeho vedoucí Hana Schwarz.

Miloš Zeman

Zeman nesouhlasí s výrokem norského soudu

Bystřice nad Pernštejnem (Žďársko) - Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s výrokem norského soudu, který potvrdil, že Eva Michaláková ztrácí rodičovská práva na své dva syny, jak už dříve rozhodl místní sociální úřad Barnevernet. Prezident předpokládá, že bude podáno odvolání a "soud rozhodne rozumněji". Zeman to dnes řekl novinářům v Bystřici nad Pernštejnem na závěr své návštěvy Kraje Vysočina.

Michaela Marksová

Marksová jednala s norskou ministryní o postupu při ochraně dětí

Praha - Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) se sešla tento týden v Norsku se svou resortní kolegyní Solveig Horneovou. Jednaly spolu o ochraně dětí a o přistoupení Norska k mezinárodní úmluvě. Norské království se ode dneška řídí takzvanou Haagskou úmluvou, která mimo jiné upravuje navracení dětí, pěstounskou péči či postup a jednání úřadů a soudů. Nynější řízení Evy Michalákové a jejích synů to ale neovlivní. Dnes to řekl mluvčí ministryně Petr Habáň.

Ilustrační foto

Výzkum: Dočasné umisťování k pěstounům dětem škodí

Olomouc - Přechodná pěstounská péče je pro děti v mnohém riziková a na rozdíl od dlouhodobé péče má značná úskalí, zjistili psychologové z Univerzity Palackého v Olomouci. Výzkum provedli mezi 50 lidmi, kteří vyrostli v pěstounské péči. Podle autorek výzkumu jakékoli dočasné umístění ohrožuje vývoj identity dítěte a naplňování jeho psychických potřeb, mezi které patří potřeba lásky, bezpečí nebo sounáležitosti s rodinou.

Ilustrační foto.

V regionu chybí pěstouni

Domažlicko – Na Domažlicku je stovka pěstounských rodin. Počet pěstounů v celém kraji postupně stoupá, stále však není dostatečný.

Ilustrační foto.

Novorozená holčička nalezená na Bulovce je zdravá

Praha - Čerstvě narozená holčička, kterou ve čtvrtek odpoledne na cestě v areálu Nemocnice Na Bulovce našla sanitářka interního oddělení, je zcela zdravá a už nemusí být v inkubátoru. V pátek to sdělil mluvčí nemocnice Martin Šalek. Policie případ šetří jako opuštění dítěte, konkrétní informace k matce ale zatím nemá, řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Čížkovická cementárna.

Cementárna v sobotu otevře své brány

Čížkovice - V sobotu 28. května cementárna v Čížkovicích opět otevře své brány veřejnosti. Den s cementárnou zaměřený na poznání provozu výroby cementu nabídne bohatý program pro děti i dospělé.

Ilustrační foto

Norsko slíbilo změny v postupu sociálního úřadu Barnevernet

Oslo - Norská ministryně pro děti, rovnost a sociální začleňování Solveig Horneová dnes prohlásila, že připravovaná ratifikace haagské Úmluvy o ochraně dětí povede ke změnám při řešení případů týkajících se odebírání dětí, které mají vazbu na zahraniční země. V některých případech by děti odebrané cizincům v Norsku mohly být umístěny do rodin svých příbuzných v zahraničí, a nikoli do pěstounské péče v Norsku, napsal zpravodajský server The Local.

Ilustrační foto.

Britský soud zakázal ženě dát dceři jméno Kyanid

Londýn – Britský soud v odvolacím řízení zakázal ženě z Walesu, aby své dceři dala jméno Cyanide (Kyanid), které považovala za mimořádně pěkné. Matka, které přivedla loni na svět dvojčata, zároveň marně usilovala o to, aby se syn jmenoval Preacher (Kazatel), uvedla agentura AP.

Irena Pravdová z Jílového – Modrá u soudu.

Soud řeší pokus o vraždu dítěte z Jílového, zabít ho údajně chtěla babička

Ústí nad Labem/Jílové – Ústecký krajský soud začal v pondělí projednávat případ pokusu o vraždu dítěte. Podle obžaloby se ho pokusila zavraždit jeho babička, invalidní důchodkyně Irena Pravdová (1957) z Jílového – Modrá. Žena byla dopravena k soudu z vazební věznice. Hrozí jí až výjimečný trest. Obžalovaná vinu odmítla.

Ilustrační foto.

Pěstounských rodin na Vyškovsku přibývá, dvě třetiny pěstounů tvoří příbuzní

Vyškovsko – Potíže, jak každý měsíc vyjít s penězi. I to představuje jeden z důvodů, proč v posledních letech narůstá počet pěstounů. Na Vyškovsku nevyjímaje. Zájemci o náhradní péči hrazenou státem často představují členy jedné rodiny. „V roce 2013 se dávky právě příbuzenským pěstounům vyplácely bez větších problémů. Bohužel někteří toho začali rychle zneužívat," sdělil předseda Sdružení pěstounských rodin Pavel Šmýd.

Tříkrálový trh pro dobrou věc. Hračky či oblečení pro své ratolesti za jakýkoliv finanční příspěvek ve prospěch organizací: Centrum integrace dětí a mládeže CID,o.s.,FOD-Azylový dům Klokánek Praha 8 a další. KD Ládví

OBRAZEM: Lidé podpořili přechodnou rodinnou péči v Klokánku

Praha - Tříkrálová sbírka a trh, kterou každoročně pořádá vedení Prahy 8, letos podpořily Klokánek. Místní nejdříve darovali věci do sbírky, některé z nich se následně prodávaly na únorovém trhu. „Letos se díky dobrovolným příspěvkům podařilo vybrat 20 712 korun, které pomohou Klokánku zajistit vlastní provoz přibližně na čtrnáct dnů," uvedla s poděkováním Margareta Johnová, vedoucí Klokánku v Praze 8.

Poradna.

Pěstouni mají v Ostravě novou poradnu

Žadatelé o náhradní rodinnou péči, pěstouni a děti žijící v pěstounských rodinách mohou využívat služby nové poradny Centra psychologické pomoci, které bylo včera otevřeno v Hornické ulici v Ostravě.

Ilustrační foto.

Pěstounů každý rok přibývá, loni jich bylo 12 tisíc

Praha – V Česku přibývá pěstounů. Zatímco v roce 2012 úřady práce vyplácely pěstounskou odměnu 9300 lidem, na konci loňska ji dostávalo už 12.000 osob. Na všechny dávky pěstounské péče stát v minulém roce vydal 2,66 miliardy korun. Za poslední tři roky se tak částka víc než zdvojnásobila. Vyplývá to ze zpráv ministerstva práce o vyplácených dávkách.

Odbornice na náhradní rodičovskou péči Petra Winnette.

Ztráta rodičů? Pro dítě větší trauma, než se myslelo

Praha /ROZHOVOR/ - To nejhorší, co se malému dítěti může stát. Tak popisuje přední česká odbornice na náhradní rodičovskou péči ztrátu rodičů. Současná věda mluví jasně. Následky provázejí dítě, které vyrůstá v ústavní péči, celý život. Problémy ve škole jsou pouze začátek. Dětí v ústavech je přitom podle Petry Winnette stále příliš.

Přední česká odbornice na náhradní rodičovskou péči a zakladatelka institutu rodinné péče Natama Petra Winnete

Odbornice Petra Winnete: Ztráta rodičů? Pro dítě větší trauma, než se myslelo

Praha /ROZHOVOR/ - To nejhorší, co se malému dítěti může stát. Tak popisuje přední česká odbornice na náhradní rodičovskou péči ztrátu rodičů. Současná věda mluví jasně. Následky provázejí dítě, které vyrůstá v ústavní péči, celý život. Problémy ve škole jsou pouze začátek. Dětí v ústavech je přitom podle Petry Winnette stále příliš. Proč Česko oproti světu zaostává? Se zakladatelkou institutu rodinné péče Natama jsme se bavili o radostech i úskalích náhradní rodičovské péče, o vysokém počtu dětí bez rodičů i o důvodech, proč stojí věda v otázce adopcí na straně homosexuálních párů.

Pěstounství lze provozovat i profesionálně.

Rodiny pěstounů mají podporu radnice

Benešov – Celkem devětačtyřicet dětí eviduje v náhradní rodinné péči benešovský městský úřad. Pěstounských rodin pod dohledem pracovníků odboru sociálních věcí funguje necelá čtyřicítka. Úředníci pravidelně vyhodnocují situaci dětí a jejich rodiny a stanovují individuální plán ochrany dítěte. „Nejúčinnější cestou, jíž můžeme opuštěnému dítěti opravdu pomoci, je poskytnout mu přechodně nebo dlouhodobě bezpečí a lásku v rodině. Jednou z forem náhradní rodičovské péče je pěstounství," uvedla Blanka Tulachová z odboru sociálních věcí MěÚ Benešov s tím, že pěstounem se stává člověk, který je schopný a ochotný vychovávat cizí dítě, dokáže ho citově přijmout se všemi jeho obtížemi, zvláštnostmi a potřebami.

Budova na Lidické ulici v Šumperku, kde až do konce minulého roku sídlil Úřad práce.

Po stěhování úřadů v Šumperku zůstaly prázdné budovy. Co teď s nimi?

Šumperk – Zřejmě těžkým oříškem bude hledání využití pro velké prázdné budovy, které si v Šumperku zanedlouho převezme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jedná se o nemovitosti, kde sídlila šumperská pobočka úřadu práce. Jedna z nich se nachází ve Starobranské ulici, druhý a větší objekt je v ulici Lidické. Úřad práce se totiž před koncem roku přestěhoval do budovy bývalého okresu v ulici M. R. Štefánika.

Oceněné pěstounce Daniele Cincibusové pogratulovala k ceně Roma Spirit náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová.

Oceněná pěstounka z Mimoně přijala další poděkování

Liberec, Mimoň - Za obětavost a nasazení, s nímž pomáhají potřebným, v úterý poděkovala Daniele Cincibusové z Mimoně a starostovi Velkých Hamrů Jaroslavu Najmanovi, náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová.

POHROMADĚ. Rodina, která nechce zveřejnit své jméno, poskytla petičnímu výboru fotografii z doby před odebráním dítěte.

Norský úřad odebral další české dítě. Je těžce nemocné

Praha - Hororové vánoční svátky zažil smíšený česko-norský pár, jemuž sociální služba Barnevernet na Štědrý den oznámila, že jim odebere jejich devítiměsíční dceru. Děvčátko s těžce nemocnými ledvinami dal norský úřad do pěstounské péče s odůvodněním, že rodiče mají s dítětem nedostatečně rozvinutý kontakt.

Novopacké matky - pěstounky.

Andělé, kteří rozdávají lásku každým dnem

Nová Paka – Co je na Vánocích nejkouzelnější? Asi se shodneme všichni, že to jsou rozzářené oči těch nejmenších, když se ozve hlas zvonku, v pokoji se rozsvítí vánoční stromek a děti se nedočkavě vrhnou na rozbalení dárků.

Ilustrační foto.

Malé dítě v domově stojí dvakrát více než u pěstounů

Praha - Pobyt malého dítěte v ústavu stojí stát víc než dvakrát tolik peněz co život v pěstounské rodině. Sociální práce, která má bránit odebrání dětí, je dokonce patnáctkrát levnější. Zatímco rok v ústavu vyjde na víc než půl milionu korun ročně, dlouhodobá pěstounská péče stojí zhruba 243.000 korun a prevence kolem 33.500 korun. Spočítala to organizace na pomoc dětem Lumos.

Ilustrační foto.

SOS vesničky: Naděje na normální dětství

Praha /ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/– Děti potřebují především lásku, péči a porozumění. Mnohé ale nemají takové štěstí a již na „startu" se musejí potýkat s nezájmem, ponižováním či fyzickými újmami, a to od svých nejbližších. První dětské útrapy pomáhají napravovat neziskovky. Tou vůbec nejstarší u nás je organizace SOS dětské vesničky, která funguje již od konce šedesátých let minulého století.

Ping-pongový stůl dostali od České olympijské nadace Trávníčkovi ze Škrdlovic. Sami o prázdninách pořádají kempy pro jiné pěstounské rodiny, s dětmi sportují, jezdí na kolech na výlety po okolí.

Přání splnila rodině olympijská nadace

Škrdlovice - Po ping-pongovém stole, u něhož by mohli všichni hrát, toužila desetičlenná rodina Trávníčkových ze Škrdlovic. Velké přání jim splnila Česká olympijská nadace a děti už u nového stolu pilně hrají. „Zrovna teď o víkendu vyšlo počasí, stavili se přátelé, hrálo se a všichni si to užili," řekla s úsměvem maminka Marie Trávníčková.

Ping-pongový stůl dostali od České olympijské nadace Trávníčkovi ze Škrdlovic. Sami o prázdninách pořádají kempy pro jiné pěstounské rodiny, s dětmi sportují, jezdí na kolech na výlety po okolí.

Přání splnila rodině olympijská nadace

Škrdlovice - Po ping-pongovém stole, u něhož by mohli všichni hrát, toužila desetičlenná rodina Trávníčkových ze Škrdlovic. Velké přání jim splnila Česká olympijská nadace a děti už u nového stolu pilně hrají. „Zrovna teď o víkendu vyšlo počasí, stavili se přátelé, hrálo se a všichni si to užili," řekla s úsměvem maminka Marie Trávníčková.

Nové sídlo kralupského kontaktního pracoviště na Palackého náměstí sousedí s radnicí.

Kralupský úřad práce se stěhuje na Palackého náměstí

Kralupy – Kralupské kontaktní pracoviště úřadu práce se v tomto týdnu stěhuje z Přemyslovy ulice, kde sídlilo od svých začátků. Od prvního prosincového dne si budou lidé chodit pro sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti na Palackého náměstí.

Michaela Marksová

Ministerstvo práce chce příští rok získat 1500 nových pěstounů

Praha - Ministerstvo práce plánuje v příštím roce získat 1500 nových pěstounů. Na dávky pěstounské péče chce mít zhruba čtyři miliardy korun. Vyplývá to z podkladů k návrhu rozpočtu na příští rok, který dnes projednávala Sněmovna. Na konci pololetí resort evidoval 11.829 pěstounů, měsíčně jich podle něj sto až 200 přibývá. Některé poslance počet lidí, které chce ministerstvo získat do pěstounských řad, zarazil.