Kreativ

ŠTÍTEK: New York

Vlevo Marek Pešl, vpravo Jakub Plánka.

Skryté olomoucké osobnosti představuje nový dokument Ve stínu. Tady je první díl

S novinkou v těchto dnech přicházejí autoři Marek Pešl a Jakub Plánka, kteří loni v březnu upozornili prostřednictvím dokumentárního snímku Za zavřenými dveřmi na složitou situaci olomouckých restaurací a gastropodniků v době koronaviru. Nyní uvádějí první tři díly minisérie nazvané Ve stínu, kde postupně představí některé méně známé olomoucké osobnosti.

Silvestrovské oslavy v Bangkoku.

Svět přivítal rok 2022, oslavy ovlivnila pandemie. V Rakousku zabíjel dělobuch

Svět vstoupil do nového roku 2022 - jeho příchod v různých částech Země s ohledem na časové posuny a místní administrativní úpravy začal již v pátek v 11:00 SEČ a skončil až v sobotu úderem 13:00 SEČ. Tradiční silvestrovské veselí stejně jako v předchozím roce ovlivnila pandemie covidu-19 a na řadě míst od New Yorku po Rio de Janeiro se proto oslavy konaly v omezené podobě nebo byly zcela zrušeny. Dva lidé zemřeli při manipulaci se zábavní pyrotechnikou v Německu a v Rakousku.

Zdravotníci na oddělení pro pacienty s nemocí covid-19 v nemocnici v New Yorku, 27. května 2020.

Obrovský nárůst. V USA rychle přibývá dětí hospitalizovaných kvůli covidu-19

V USA muselo být na konci prosince s covidem-19 hospitalizováno nově 378 dětí. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je to ve skupině občanů do 18 let oproti předchozímu týdnu 66procentní nárůst. V USA zaznamenali ve čtvrtek za minulých 24 hodin 580 tisíc nových nákaz, což je dosud nejvyšší denní údaj v zemi a dvojnásobek ve srovnání s růsty nákazy minulou zimu.

Cestování vlakem s rouškou.

Vlakem z Brna až na vídeňské letiště: v plánu je pilotní jízda

Do Paříže, New Yorku nebo Addis Abedy v Etiopii mohou cestovat lidé přímým letem z vídeňského letiště. Aby měli cestující z jihu Moravy co nejrychlejší a nejjednoduší cestu až do Schwechatu, kde se letiště nachází, rozhodli se představitelé města Brna a Jihomoravského kraje podpořit myšlenku přímého železničního spojení mezi Brnem a vídeňským letištěm.

Nedělní vernisáž Ivy Hüttnerové ve Veselí nad Lužnicí

Iva Hüttnerová zahájila svou výstavu. Pořídíte na ní originální dárečky

V neděli 12. prosince se ve Veselí nad Lužnicí konala vernisáž výstavy Ivy Hüttnerové Nádech starých časů. Vánoční výstava grafik a obrazů trvá od 29. listopadu do 24. února a je prodejní. K dostání jsou na ní grafiky, knihy i kalendáře. Vstupné 20 Kč. Děkujeme Romanu Růžičkovi za příspěvek. 

Podchod pod Frýdlantskými mosty. 7 prosince 2021 v Ostravě.

Podchod hrůzy v centru Ostravy: Nejdůležitější uzel města stále okupují somráci

/FOTOGALERIE/ Jedná se zřejmě o nejfrekventovanější dopravní terminál v Ostravě. Denně tudy projdou stovky i tisíce lidí. Míří na tramvaje, trolejbusy, nedaleko stojící dálkové autobusy, do práce nebo třeba na nákupy do obchodního centra. Přesto vytížený dopravní uzel na náměstí Republiky stále hyzdí podchod, který se začal stavět na konci 70. let a dnes je v žalostném stavu. Zejména jižní část pod Frýdlantskými mosty je špinavá, počmáraná a vyskytují se tu žebrající opilí pobudové.  

Náměstí republiky a jeho okolí - pohled z horních pater budovy Tieto Towers v Ostravě. Jižní část podchodů pod Frýdlantskými mosty je špinavá, počmáraná a vyskytují se tu žebrající opilí pobudové.

OBRAZEM: Ostudné místo Ostravy. Nejdůležitější uzel v centru okupují somráci

Jedná se zřejmě o nejfrekventovanější dopravní terminál v Ostravě. Denně tudy projdou stovky i tisíce lidí. Míří na tramvaje, trolejbusy, nedaleko stojící dálkové autobusy, do práce nebo třeba na nákupy do obchodního centra. Přesto vytížený dopravní uzel na náměstí Republiky stále hyzdí podchod, který se začal stavět na konci 70. let a dnes je v žalostném stavu. 

Ceremoniální nádoba Rhyton představující jelení hlavu. Pochází z Řecka z roku 400 let před naším letopočtem

Miliardář se musí vzdát sbírky artefaktů za 1,5 miliardy. Poklady byly kradené

Se svou sbírkou se musí rozloučit. Nemá na výběr. Americký miliardář Michael Steinhardt vlastnil desítky ukradených historických artefaktů. Po čtyřech letech vyšetřování případu přistoupil na dohodu, kterou mu navrhli právníci. Musel odevzdat 180 ukradených relikvií v hodnotě více než 1,5 miliardy korun a do konce života nesmí sbírat žádné další předměty. 

Chůze zlepšuje náladu a snižuje riziko řady chorob

Jak se léčit chůzí?

Přínosy našeho nejpřirozenějšího pohybu jsou široké a nepopiratelné. Zlepšuje náladu a snižuje riziko řady chorob. Ovšem důležité je správné provedení – a to je problém. Většina z nás totiž chodí špatně, čímž si naopak způsobujeme mnoho potíží.

Haagský vyšetřovatel Vladimír Dzuro.

V úterý unikátní setkání se zajímavými osobnostmi v klášteře

V sále kláštera Marianum v Opavě se v úterý 7. prosince mohou návštěvníci setkat a pobesedovat s Vladimírem Dzurem, který k nim zavítá z New Yorku. Je hlavní postavou akce festivalu Hradecký slunovrat s názvem Smrtící propaganda – Lži a dezinformace v politice a konfliktech po pádu železné opony.

Deník v ulicích Bělského Lesa.

Ostravská čtvrť Bělský Les: vnitrobloky s trochou nadsázky připomínají New York

/SERIÁL DENÍKU, FOTOGALERIE/ Na rozlohou nevelké ploše Ostravy-Jihu má hlášeno trvalý pobyt na sedm tisíc obyvatel, podle odhadů radnice jich zde však žije nejméně o tisíc víc. Sídliště s mnohapatrovými paneláky, ale i lesem a travnatými částmi patří mezi nejvyhledávanější lokality v obvodu. Vnitrobloky si s trochou nadsázky nezadají s panoramaty New Yorku. Ostravská čtvrť Bělský Les, trojúhelník na mapě s přírodou na dosah, se stala další zastávkou seriálu Deník na návštěvě.    

Výstavu Večerní setkání s uměním zahájila vernisáž v pátek 19. listopadu v kulturním domě Delta v Břeclavi

Fero Varga, Libor Vymyslický a Karel Mach. Vernisáž soch, obrazů a kropenek

Vzpomínka na nedávnou a velmi krásnou, společnou výstavu významných umělců našeho města. V pátek 19. listopadu ji zahájila slavnostní vernisáž v kulturním domě Delta v Břeclavi a následně v sobotu a neděli si ji mohli prohlédnout návštěvníci. Výstavu uspořádal hostitel František Varga, skvělý řezbář a kovotepec. A pozval ještě malíře jižní Moravy, Libora Vymyslického a sběratele kropenek, Karla Macha. Celou vernisáž uvedla Markéta Sýkorová a trochou hezkých tónů přispěl hornysta David Hála. Před diváky přednesl pár veselých historek, také lidový vypravěč, v podání Evy Vargové.

Žatecké kino láká na přenos Eurydiky z Metropolitní opery.

VIDEO: Žatecké kino láká na přenos Eurydiky z Metropolitní opery

Hudba se stává tématem uměleckých děl odnepaměti. Mezi nejstarší příběhy, v nichž hudba hraje klíčovou roli, je stará řecká báje o pěvci Orfeovi, který chce vyvést svou milou Eurydiku z podsvětí. Dnes už klasický příběh nabral v dějinách umění mnoha podob, jedním z posledních zpracování je opera Eurydika Matthewa Aucoina. V novém nastudování ansámblu Metropolitní opery v New Yorku vstoupí v rámci série přenosů MET: Live In HD v sobotu 4. prosince i v Digitálním kině v Žatci, a to od 18.45 hodin. Lístek přijde na 300 korun.

Rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vladimír Sedlařík.

Chemie se není třeba bát, říká rektor Univerzity Tomáše Bati

Rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, vědec, chemik a vysokoškolský pedagog. To vše je Vladimír Sedlařík, který věří, že chemie je obor, jehož se není třeba bát. Rektorem Univerzity Tomáše Bati byl Vladimír Sedlařík zvolen akademickým senátem v roce 2018.

Sériový vrah a pachatel desítek znásilnění Joseph Naso v roce 2013. Je odsouzen k trestu smrti, ten ale dosud nebyl vykonán.

Své vraždy detailně popisoval v deníku. Zvrácenost Šíleného Joea neznala mezí

Je tomu pár dní, co uplynulo půl století od první ze série amerických vražd, jež do historie vešla jako Abecední vraždy. O těchto případech Deník psal již dříve. Jenže… V minulém století se ve Spojených státech odehrály i jiné Abecední vraždy. A ačkoli v tomto případě byl pachatel dopaden, jeho deník dodnes ukrývá mnohá tajemství. 

Vojtěch Dyk v USA

Seriálový profesor Vojta Dyk: Je to poslání, tu zodpovědnost učitelům nezávidím

Herec a muzikant Vojtěch Dyk (36) si v poslední době získal velkou oblibu u diváků jako učitel tělocviku, chemie a fyziky Marek Vlček, který používá neobvyklé metody jak při výuce, tak především při řešení osobních problémů svých studentů. Zvládl by učit i v reálném životě? A co mu pomáhá vyčistit si hlavu, když už toho má moc?

Petr Sís se svým maskotem, toulavou kočkou

Petr Sís: Doma je tam, kde je vám dobře. Na Bali i na Vysočině

V 60. letech propadl rock ad rollu, nosil dlouhé vlasy, a měl bigbeatovou kapelu. Pouštěl desky na diskotékách, do toho kreslil. V půli 80. let „zkejsl“ jako nelegální turista v USA a od té doby žije mezi New Yorkem a Prahou. Petr Sís má na kontě několik desítek knih, tapiserie mu visí na letištích v Praze a Dublinu a jeho tečkované linky rozeznáte mezi tisíci. Teď mu vyšla nová kniha a v kinech má celovečerní film.

Concorde při přistání na letišti Farnborough

Symbol rychlosti a luxusu. Concorde dolétal před osmnácti lety

Elegantní, štíhlý, komfortní, ale hlavně nadzvukový a tím pádem velmi rychlý. Takový byl legendární letoun Concorde, výkladní skříň Air France i British Airways – jediných dvou aerolinek, které tento stroj provozovaly. Cestujícím nabízel Concorde nejen výjimečný komfort, ale i úžasnou dobu letu, ovšem samozřejmě za patřičnou cenu.

Taťána Gregor Brzobohatá

Taťána Gregor Brzobohatá: Můj život je pestrý a zajímavý, nenudím se

Před patnácti lety vyhrála světovou soutěž krásy Miss World, před deseti lety žila v New Yorku, věnovala se modelingu a cestovala po světě. Před pěti lety se provdala za hudebníka Ondřeje Gregora Brzobohatého a stala se ambasadorkou OSN. Co čeká modelku Taťánu Gregor Brzobohatou (33) teď?

Japonská princezna Mako se svým manželem

Odešla za láskou. Japonská princezna kvůli sňatku zahodila titul a opustila zemi

Ze země, kde byla princeznou, odešla do města, kde se z ní stane "obyčejná" manželka právníka. Bývalá japonská princezna Mako se konečně dočkala svého vytouženého štěstí. O víkendu i s novopečeným manželem, mužem kvůli kterému se vzdala titulu i peněz, odletěla z Japonska do New Yorku. Jejich vztah otřásl japonským císařství.

Legendární MiG-15 inspiroval výrobce hodinek. Jsou se čtyřmi ručičkami a bez kompromisů

MiG-15 inspiroval výrobce hodinek. Jsou se čtyřmi ručičkami a bez kompromisů

Když před třemi lety nakráčel Josef Miřácký do kanceláře hodinářské společnosti Elton, měl velký sen. Chtěl, aby novoměstská společnost spojená neodmyslitelně se značkou Prim, vyrobila ty nejlepší letecké hodinky na světě. To však nebylo všechno, navíc měly evokovat jeho velkou lásku – legendární letadlo MiG – 15.

Legendární MiG-15 inspiroval výrobce hodinek. Jsou se čtyřmi ručičkami a bez kompromisů

Výrobce hodinek inspiroval MiG-15. Jsou se čtyřmi ručičkami a bez kompromisů

Když před třemi lety nakráčel Josef Miřácký do kanceláře hodinářské společnosti Elton, měl velký sen. Chtěl, aby novoměstská společnost spojená neodmyslitelně se značkou Prim, vyrobila ty nejlepší letecké hodinky na světě. To však nebylo všechno, navíc měly evokovat jeho velkou lásku – legendární letadlo MiG – 15.

Cestující na Letišti Václava Havla v Praze

Dobré zprávy. USA znovu otevřely své hranice, přímé lety budou až od května

Po více než roce a půl zrušily Spojené státy omezení pro turisty mířící do země. Nově vydané opatření, které schválil americký prezident Joe Biden, se týká několika desítek zemí světa, mezi nimi i České republiky. Od pondělí 8. listopadu je tak pro turisty cesta do USA podstatně jednodušší, než tomu bylo dosud.

Na snímku zleva hlavní aktéři nahrávaného koncertu Kristýna Kůstková, Jiří Trtík, Petr Nekoranec, Marie Svobodová a Pavel Vančura

Chrám svatého Václava ve Světlé již okusil vánoční atmosféru

V sobotu 6. listopadu odpoledne dýchal kostel svatého Václava ve Světlé nad Sázavou neopakovatelnou vánoční atmosférou, byť do Štědrého dne zbývalo sedm týdnů. Uskutečnila se tam nahrávka České mše vánoční Jakuba Jana Ryby s vynikajícím pěveckém obsazení, když sólové party zpívali naši přední operní pěvci.

Ve filmu Hrana zlomu exceluje Štěpán Kozub.

Žatecké kino uvede v premiéře temné drama Hrana zlomu

Temné drama Hrana zlomu v hlavní roli se Štěpánem Kozubem v nečekaně maniakální poloze, kterému herecky sekunduje znepokojující hrdinka v podání Pavly Gajdošíkové, uvede v premiéře v pátek 5. listopadu od 18 hodin digitální kino Žatec. 

Z natáčení.

Temné drama Hrana zlomu si odbude premiéru v Novém Městě a Rychnově nad Kněžnou

V nečekaně maniakální poloze se představí Štěpán Kozub v temném dramatu Hrana zlomu. Filmoví fanoušci se mohou těšit na jeho premiéru už tento pátek 5. listopadu od 20 hodin a v pondělí 15. listopadu v Kině 70 v Novém Městě nad Metují a v úterý 9. listopadu v 19.30 v rychnovském kině. Štěpánu Kozubovi ve snímku herecky sekunduje hrdinka v podání Pavly Gajdošíkové.

Skupina N.O.H.A. vystoupí ve čtvrtek večer v Lucerna Music baru.

Tipy na čtvrtek 4. listopadu

Víte, jak si zpříjemníte dnešní odpoledne či večer? Budete odpočívat v klidu doma nebo máte v plánu vyrazit na nějakou zajímavou akci? Podívejte se níže na pár našich tipů.

Vysílač mobilní sítě - Ilustrační foto

Další český terorista? Muž zaútočil na mobilní vysílače a ohrozil životy lidí

Tuzemská policie šetří bezprecedentní sérii útoků na vysílače tuzemských mobilních operátorů. Minulý týden skončil ve vazbě jednatřicetiletý muž, který má podle informací Deníku na svědomí poškození hned devíti vysílačů mobilních operátorů v Jihlavě a okolí. Ve všech případech použil k vyřazení vysílače pákové kleště, kterými přestřihl kabely vedoucí do technologického zázemí. Svým činem nejenom odpojil tisíce lidí od signálu, ale především ohrozil jejich životy, když se v danou chvíli nemohli dovolat ani na tísňovou linku.

Huma Abedinová.

Asistentka Clintonové promluvila o sexuálním napadení senátorem

Bývalá asistentka Hillary Clintonové Huma Abedinová sepsala ve svých pamětech detaily sexuálního napadení, které na ní spáchal nejmenovaný americký senátor. Skandál ukončil i její manželství s kongresmanem Anthonym Weinerem. Vše sepsala v pamětech, které vyjdou příští týden.

Svět očima Líšňáků mohou lidé obdivovat ještě do poloviny prosince. Vítězný snímek s názvem Soustředění.

Soustředění, ruce i sněhová princezna. Víme, jaký je Svět očima Líšňáků

Fotka nazvaná „Soustředění" z operačního sálu získala čestné uznání v ceněné kategorii lidé/portrét na 19. ročníku mezinárodní fotografické soutěže IPA 2021. Autorkou je zakladatelka facebookové skupiny Foto-Líšeň Jana Stross. Její fotografii, spolu s díly dalších jedenácti členů skupiny, můžete až do poloviny prosince spatřit na výstavě Svět očima Líšňáků.