Kreativ

ŠTÍTEK: New York

Pravidelná konzumace slazených cereálií vede k obezitě

Nejzrádnější potravinové pasti. Mnoho Čechů se nechá nachytat

Je překvapivě hodně potravin, o nichž dobře víme, že škodí zdraví, a přece je jíme. Nejzrádnější jsou ale takové, které nám uškodí, aniž bychom to tušili, protože si je kupujeme s přesvědčením, že jsou zdraví prospěšné. Tématem se zabýval časopis Květy.

Dovážka jídla kurýrem společnosti Grubhub v newyorských ulicích.

Znásilnil ji a držel v bytě. Žena si zachránila život objednávkou jídla

Aplikace na objednání jídla před nedávnem doslova zachránila mladou ženu v newyorském Bronxu. Poté, co byla znásilněna a útočník ji odmítl propustit ze svého bytu, podařilo se jí obratně přivolat policisty. Objednala si totiž jídlo a do poznámky pro restauraci připsala prosbu o pomoc. Jak se později ukázalo, možná si tím zachránila život.

Z filmu Nebezpečná rychlost

Auta letí do vzduchu, náboje opisují oblouky. Vědec rozebral chyby ve filmech

Jan Kaufman je výzkumník v Centru HiLASE v Dolních Břežanech, které se zabývá vývojem nové generace laserů a jejich využitím v průmyslu. Jde ale také o velkého milovníka akčních, kriminálních a vědecko-fantastických filmů. Jen ho při jejich sledování trochu ruší fyzikální nesmysly, kterých se scenáristi a režiséři dopouštějí. Přednáší o nich veřejnosti, pouští dotyčné ukázky a popularizuje tak základní fyzikální zákonitosti. Jedno z jeho vystoupení proběhlo i na červnovém Veletrhu vědy v pražských Letňanech.

Fanoušci při příležitosti vyhlášení pořadatelských měst MS 2026. New York 16. června 2022.

Rozmanité MS ve fotbale bude hostit 16 měst, čeká se pokoření diváckého rekordu

Dějišti fotbalového mistrovství světa v roce 2026 bude jedenáct měst ve Spojených státech amerických, tři v Mexiku a dvě v Kanadě. Pořadatelství dnes od světové federace FIFA získala americká města Atlanta, Boston, Dallas, Filadelfie, Houston, Kansas City, Los Angeles, Miami, New York/New Jersey, San Francisco a Seattle, v Mexiku se bude hrát v Guadalajaře, Mexiko City a Monterrey, kanadskými hostitelskými městy budou Toronto a Vancouver.

Kim Kardashian na Met Gala 2022.

Zničila šaty Marilyn? Poškozené už byly, zastal se Kardashianové jejich vlastník

Blonďatý drdol, luxusní náušnice a k tomu ikonické třpytivé šaty, které však hyzdí několik trhlin a chybějících krystalů. Výstup americké osobnosti Kim Kardashianové na letošním Met Gala pobouřil fanoušky historické módy i řadu odborníků. Modelka a podnikatelka se rozhodla předvést ve slavných šatech Marilyn Monroe přezdívaných „Happy Birthday Dress“. Ty však po galavečeru působily značně poničeně. Kardashianové se nyní zastal vlastník oděvu.

Ruský tenista Daniil Medveděv je jedním z hráčů, kteří si letošní Wimbledon nezahrají

Na Wimbledon nesmí, do Ameriky ho pustí. Budu hrát tam, kde můžu, říká Medveděv

Nejslavnější turnaj planety bez světové jedničky? Na tom nesejde. Daniil Medveděv nad zákazem startu ve Wimbledonu jen mávne rukou. Ostatně, tráva není jeho nejoblíbenější povrch. Vždyť ani o body do žebříčku ATP se v Londýně hrát nebude. Ruský tenista se tak může soustředit na obhajobu titulu na posledním grandslamu roku US Open. Do New Yorku totiž Američané Rusy pustí.

Martin Pawera před svým dílem.

Martin Pawera jubiluje výstavou v Havířově

Portrét dobráckého strýce v zapadlé hospůdce, pohodový dialog dvou tatíků u rybníka, pohled do otevřeného okna kdesi u Kysuc, kde žije zapomenutá rodina či dobrácký včelař milující svého koníčka… I to jsou motivy rozměrných figurálních obrazů akademického malíře Martina Pawery.

Brittney Grinerová odchází od moskevského soudu.

Případ zmizelé hvězdy. Lesbická černoška v ruské cele? Hrozný osud, říká mariňák

Má dvě zlaté olympijské medaile, vyhrála ženskou NBA i Euroligu, drží řadu střeleckých rekordů a je považována za jednu z nejlepších basketbalistek světa. Navíc měří 206 centimetrů. Jak může někdo takový zmizet? A jak její kauza souvisí s „obchodníkem se smrtí“ Viktorem Butem? Hvězdná Američanka Brittney Grinerová je od února v ruském vězení a zatím není jasné, kdy její utrpení skončí.

Nadační fond Moravská krása připravil v poštorenské Havlíčkově vile zajímavou podívanou. Malířka Lenka Jurečková ozdobila auto ornamenty z Podluží. Ve vile pak sochařka Jana  Jana Galaxia Brisudova slavnostně ukončila svou výstavu.

Unikát. Podlužácké ornamenty od malířky zdobí karoserii auta

Ptáček, srdéčko, jablúčko, chrpy a hrozny. Automobil nadačního fondu Moravská krása teď upoutá na dálku, neboť jeho bílou karoserii ozvláštnily červené motivy malovaného ornamentu z regionu Podluží. Ty na škodovku na konci května při finisáži v Havlíčkově vile v Břeclavi-Poštorné, zrenovované galerii pod správou Moravské krásy, namalovala malířka pocházející z Bzence na Hodonínsku Lenka Jurečková. Nadačnímu fondu Moravská krása děkujeme za zajímavý příspěvek, Miloši Ruferovi za krásné fotky.

Cukrárna Krakhmalnikov brothers.

Nové restaurace v kraji sázejí nejen na originalitu

Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

V Chebu blízkosti náměstí se nachází další velmi mladý podnik Bagel Lounge Cheb.

Kam na Chebsku vyrazit na jídlo

Na Chebsku se to za poslední rok novými podniky jenom hemží, a to jak do rozmanitosti, tak i počtu. Deníkem se vydal na průzkum a vybral pětici TOP podniků.

Podnik Lékárna.

Bistra v centru Karlových Varů sází na originalitu

Nabídka provozoven, kde se dá v centru Karlových Varů rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.

Eliáška v Kamenickém Šenově.

Secesní perla stále chátrá. Eliáška v Kamenickém Šenově čeká na nový začátek

Opera La Scala v Miláně, paláce v Paříži a New Yorku, vyhlášené hotely a divadla či operní dům Teatro dell'Opera v Římě. Taková místa osvětlovaly nejluxusnější lustry vyrobené v bývalé továrně na křišťálové lustry firmy Elias Palme v severočeském Kamenickém Šenově. Po ukončení provozu v druhé polovině 20. století začala chátrat, lesk a sláva postupně zašly a z továrny se stala jedna z nejznámějších ruin v Libereckém kraji. 

Ilustrační snímek

VIDEO: Rapem proti mrtvici. Vědci vyměnili letáky za YouTube

Ročně v České republice umírá šest tisíc lidí na následky mrtvice. Přibývá také obézních dětí. Že se vám tento příměr nepozdává? Jedná se však o spojené nádoby. Čím dál více mladých lidí totiž postihuje právě mrtvice. „V současné době máme v populaci do 45 let asi tisíc pacientů s mrtvicí. Z toho je stovka do 25 let. A to není zanedbatelné číslo,“ varoval vedoucí brněnského Cerebrovaskulárního výzkumného programu Robert Mikulík.

V České republice je nyní pohřešováno šestnáct dětí. Některé jsou v databázi dlouhé roky.

Pomněnkový den byl věnován pohřešovaným dětem. Chrudimáci vzpomínají na Tadeáška

Pětadvacátý květnový den je každoročně věnován všem pohřešovaným dětem. Většina těch, po kterých je vyhlášeno pátrání, je v poměrně krátké době nalezeno, ale v databázi policie se bohužel v současné době nachází čtrnáct dívek a dva chlapci ve věku od jednoho do 15 let. U některých uplynula už dlouhá doba od data pohřešování, jde o dlouhé roky. Domů se děti nevrátily.

Z koncertu písničkáře Slávka Janouška a dalších tří muzikantů na terasách za Městským společenským domem v Kolíně.

OBRAZEM: Slávek Janoušek na terasách připomněl své staré hity, dotkl se i války

Krásné počasí opět přálo druhému květnovému koncertu na terasách za Městským společenským domem v Kolíně, kam po Jiřím Dědečkovi zavítala další folková ikona Slávek Janoušek, ale tentokrát v doprovodu dalších tří muzikantů. Na valchu a foukací harmoniku hrál Láďa Zítka, na kytaru Luboš Vondrák a na kontrabas jeho syn Honza Vondrák.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Nenamáhejte se jet do Turecka, vzkázal Erdogan. Rozšíření NATO nadále odmítá

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zopakoval odmítavý postoj své vlády k chystanému vstupu Švédska a Finska do NATO. V projevu k poslancům své strany řekl, že očekává, že spojenci v Severoatlantické alianci pochopí argumenty Ankary. Ta své stanovisko zdůvodňuje mimo jiné obavami o bezpečnost s odkazem na kurdskou teroristickou organizaci a po dvou severských zemích žádá vydání těchto "teroristů". Za ně ale Ankara považuje i jiná kurdská hnutí.

Jiří Langmajer, Pavel Liška a Milan Hein zářili v hořké komedii Housle ve vyprodaném litoměřickém divadle K. H. Máchy.

OBRAZEM: Herci Liška a Langmajer bavili diváky v litoměřickém divadle

Zlodějíčkovské komediální drama Housle o dvou bratrech a jejich rodinném příteli, kde naděje na lepší život odhalí pohnutou rodinnou minulost i sílu charakterů. To je hlavní nit příběhu, který v podání Divadla Ungelt mohli v neděli 15. května večer vidět diváci v litoměřickém Divadle Karla Hynka Máchy.

Policie na místě střelby v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York

Při střelbě v obchodě v USA zemřelo deset lidí. Tragédie mohla mít rasový motiv

Osmnáctiletý střelec bílé pleti v sobotu v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York zabil deset lidí a další tři zranil. Následně se vzdal policii. Oznámily to americké úřady. Podle FBI se střelba vyšetřuje jako zločin z nenávisti a rasově motivovaný násilný extremismus. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová střelbu označila za teroristický čin.

Šéf automobilky Tesla a společnosti SpaceX Elon Musk

Musk pozastavil nákup Twitteru. Chce informace o podílu falešných účtů

Plán převzetí internetové společnosti Twitter zhruba za 44 miliard dolarů (více než bilion korun), které za podnik nabídl šéf americké společnosti Tesla Elon Musk, je pozastaven. Musk to dnes uvedl na svém twitterovém účtu. Chce nejprve podrobnosti k podílu falešných a spamových účtů a ujistit se, že tvoří méně než pět procent všech účtů. Musk ale později v dalším tweetu napsal, že o převzetí firmy Twitter pořád stojí.

Boeing 747-400 společnosti Virgin Atlantic. Ilustrační foto

Letadlo se muselo po 40 minutách vrátit. Pilot neměl letový test

Nepříjemný zážitek mají za sebou cestující letu společnosti Virgin Atlantic. Jejich letadlo se totiž po čtyřiceti minutách od startu neplánovaně vracelo na výchozí letiště. Důvod byl vskutku kuriózní - až když byl stroj ve vzduchu, zjistilo se, že první důstojník nemá splněny všechny potřebné letové testy.

Tvorba českého umělce Marka Thera

V Telegraph Gallery jsou k vidění díla Marka Thera

vorba českého umělce Marka Thera, který se věnuje tabuizovaným tématům, bude od čtvrtka k vidění v olomoucké Telegraph Gallery. Výstava s názvem Květen se zaměřuje na téma smrti. Její podoba zůstane pro návštěvníky překvapením až do vernisáže, která proběhne v 18 hodin. Práce Marka Thera často vzbuzují otázky, emoce a někdy také veřejnost pobuřují.

Portrét Marilyn Monroe

Rekord padl. Portrét Marilyn Monroe je nejdražším vydraženým dílem z 20. století

Slavný portrét portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola se v noci na úterý SELČ prodal v aukční síni Christie’s v New Yorku za 195 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Jedná se o nejvyšší cenu, za níž se dosud vydražilo jakékoliv dílo z 20. století. Dílo bylo součástí sbírky sourozenců Thomase a Doris Ammannových, z níž bylo k dispozici celkem 36 kusů od význačných malířů minulého století, například od Roberta Rymana, Cy Twomblyho nebo Francesca Clementeho. Výtěžek aukce putuje na charitativní účely.

V malostranském ateliéru výtvarníka a hudebníka Petra Nikla

Rád se nechávám překvapovat, říká malíř a ilustrátor Petr Nikl

„Podstatné je podělit se s ostatními o to, co je pro mne fascinující. Jestli to vytvořil červotoč, nebo já svou rukou, to už je vlastně trochu jedno,“ říká výtvarník a hudebník Petr Nikl (61). Jeden z našich nejúspěšnějších tvůrců má na kontě bezpočet ocenění včetně ceny Magnesia Litera, Ceny Jindřicha Chalupeckého či nominace na Cenu Astrid Lindgrenové. 

Duo absoluto: Martin Kot (19) a Viktor Stocker (12)

Nositelé mezinárodních hudebních cen koncertují v Benešově

Široké možnosti a svébytnou krásu koncertního akordeonu vám přiblíží Duo Absoluto: Martin Kot (19) a Viktor Stocker (12), výjimečně talentovaní hudebníci, držitelé prestižního ocenění Zlatý oříšek a řady dalších cen z mezinárodních soutěží (New York, Londýn, Sarajevo, Budapešť, Vídeň ad.).

Kim Kardashian na Met Gala 2022.

Módní událost roku Met Gala: Kardashianová vynesla šaty Marylin Monroe

K pozvánce se dostanou jen vyvolení. Galavečer Met Gala (Costume Institute Gala) v New Yorku je považován za jednu z vrcholných módních událostí roku. Po dvouleté pauze se opět konal v tradiční první květnové pondělí. A opět nechyběly opulentní róby s dlouhými vlečkami a drahými šperky, ani špetka kontroverze. Módní svět zalapal od nadšení po dechu hned několikrát - třeba když se rozvinula vlečka šatů herečky Blake Lively, nebo se zjevila celebrita Kim Kardashianová v šatech legendární Marylin Monroe.

Americký školní autobus- Ilustrační foto.

Děsivé video. Kamera zachytila, co se dělo s dětmi v autobusu při nehodě

Školním autobusem se rozléhalo veselé dětské švitoření. Na cestě z vyučování školáci neposeděli. Během okamžiku se ale odpolední idyla změnila v horor. Ozval se křik a pláč. Do autobusu naboural bílý Mustang. Náraz děti vymrštil ze sedaček, některé letěly přes celou délku autobusu. „Děti křičely a prosily o pomoc, některé utrpěly vážné zlomeniny,“ sdělila policie. Nikdo nezemřel. Většina školáků však kromě zranění utrpěla i psychické trauma. 

René Č. neskončil ve vězení, nýbrž v detenčním ústavu.

Bez slitování: Nože na tyčích, desky s hřeby. Vrah si z domu udělal pevnost

„Démon? To jsem,“ měl pobaveně odpovědět na otázku tehdy 45letého Reného Č. jeho známý Jindřich L. (64), když se u něj zastavil na kus řeči. Známý plzeňský starožitník netušil, že si žertíkem podepsal ortel smrti. René Č. do něj vystřílel celý zásobník. Znalci u pachatele odhalili duševní nemoc, a tak neskončil ve vězení, nýbrž v detenčním ústavu.

René Č. neskončil ve vězení, nýbrž v detenčním ústavu.

Bez slitování: Nože na tyčích, desky s hřeby. Vrah si z domu udělal pevnost

„Démon? To jsem,“ měl pobaveně odpovědět na otázku tehdy 45letého Reného Č. jeho známý Jindřich L. (64), když se u něj zastavil na kus řeči. Známý plzeňský starožitník netušil, že si žertíkem podepsal ortel smrti. René Č. do něj vystřílel celý zásobník. Znalci u pachatele odhalili duševní nemoc, a tak neskončil ve vězení, nýbrž v detenčním ústavu.

Poesiomat těší Hradečany od začátku týdne na nábřeží Labe poblíž Gymnázia Josefa Kajetána Tyla. Na snímku vynálezce Poesiomatu Ondřej Kobza.

Na ulicích rostou automaty na básně. Kobza představil další Poesiomat

Jako periskop ponorky kapitána Nema vyhlíží kovová roura, která se v posledních letech objevuje nejen po městech České republiky, ale i v zahraničí. Nejde však o součást batyskafu zbloudilého románového hrdiny, ale o projekt kavárníka a kulturního aktivisty Ondřeje Kobzy s názvem Poesiomat. Po zatočení klikou a stisknutím tlačítka se z výduchu začne linout nejen poezie, ale zkazky a tóny událostí spjatých s daným městem.