Kreativ

ŠTÍTEK: New York

Zařízení AirTag společnosti Apple, které má sloužit například ke sledování polohy klíčů či odbaveného zavazadla na letišti, je předmětem nejnovější žaloby.

Expřítel vždycky ví, kde jsem. Ženy žalují Apple, AirTag prý usnadňuje stalking

Když u sebe AirTag objevily, vyrazil jim po těle ledový pot. Strach o vlastní bezpečí už nebyl jen paranoidní iluzí, stal se reálným jako kapky stékající po jejich zádech. Tak malé zařízení je lehké schovat. Co když to jedno, které našly, nebylo jediné? S takovým stalkingem mají zkušenosti dvě ženy, které nyní podaly žalobu na firmu Apple. Viní ji z toho, že jejich bývalým partnerům umožnila jednodušší sledování jejich polohy. V žalobě u federálního soudu v San Francisku nyní tvrdí, že produkt AirTag pomáhá stalkerům pronásledovat svou oběť

Bývalý americký prezident Donald Trump

Daňový podvod: Soud vynesl verdikt nad Trumpovou firmou

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, The Trump Organization, byla u soudu v New Yorku shledána vinnou z daňového podvodu. Informuje o tom agentura AP, která výsledek soudu charakterizuje jako jasné odmítnutí finančních praktik vysokých manažerů v Trumpově společnosti.

V březnu 2022 byla Liběna Rochová uvedena do síně slávy Czech Grand Design.

Legendární návrhářka Liběna Rochová: Jsem pyšná na to, kam až jsem došla

Liběna Rochová je přední oděvní designérkou. Její potenciál udělat velkou kariéru v zahraničí byl obrovský. Sama se ale cítí být kreativcem, spíš než obchodníkem s oděvy. I to byl jeden z důvodů, proč sešlo z jejího butiku na 5. Avenue v New Yorku. Tím druhým důvodem byla rodina. A tak hlavní těžiště její práce zůstalo v Česku. Zákaznice ji zde milují, studenti obdivují a konkurenti respektují.

Ilustrační foto.

Domy v Postoloprtech ozdobí vitráže na motivy dětských obrazů

Na jaře příštího roku předá městu Postoloprty firma Chládek a Tintěra patnáct nových bytů s pečovatelskou službou v domech čp. 129 a 172 mezi centrálním náměstím a autobusovým nádražím. Ozdobí je vitráže z firmy Skloart rodiny Kantových z Lubence.

ŠARM FOLKLÓRU. V historickom srdci Managuy sa zvyknú konať vystúpenia tradičného nikaragujského folklóru.

Managua je nebezpečné mesto, v ktorom sa nesmiete zatúlať

Človek sa zväčša teší na návštevu svetových metropol. Veď komu by sa nepáčilo ísť do Londýna, Paríža, či New Yorku. Metropoly jednotlivých štátov si predstavujeme ako to najlepšie z danej krajiny, niečo obrovské, brilantné, žiarivé, plné možností a atrakcií. Teraz si však predstavte, že sa ocitnete v metropole, ktorá je tak trochu úplným opakom toho vyššie spomenutého. Zrazu ste v najnebezpečnejšom meste krajiny, ktoré takpovediac ani nemá historické centrum, ulice sú prašné a plné každodenných nástrah, neodporúča sa kráčať pešo po uliciach a to nehovorím len o čase po zotmení, zohnať prácu je výzva a celé akosi dýcha revolučnou atmosférou. Vybrali by ste sa dobrovoľne aj do hlavného mesta Nikaraguy?

LGBT vlajka - ve světě celkem běžná věc, na stadionech v Kataru však na ni téměř nenarazíte. Své o tom ví už i americký novinář Grant Wahl.

Tričko na podporu LGBT? Okamžitě si to sundej, slyšel americký novinář v Kataru

Měl to být pro něj jeden z nejkrásnějších zážitků v novinářské kariéře. Američan Grant Wahl mířil na úvodní utkání Spojených států proti Walesu v duhovém tričku s fotbalovým míčem podporujícím LGBT komunitu, aby dal jasně najevo svůj postoj ke vztahům mezi osobami stejného pohlaví. Jenže jakmile dorazil ke vchodu na stadion, dočkal se hodně nečekaného přivítání od domácích pořadatelů.

Daniel Duch v dresu FK Neratovice-Byškovice

"Střelec" Duch kvituje příchod parťáka. Na jaře se chce rvát o nejvyšší příčky

/KANONÝR DENÍKU, ROZHOVOR/ V neratovické kabině už patří mezi mazáky. Daniel Duch je v šestadvaceti jedním z nejzkušenějších hráčů kádru, ve kterém navíc působí už více než čtyři roky. V podzimní části na sebe v tuhých divizních bojích vzal i střeleckou odpovědnost. Šesti góly pomohl k zimování na solidní čtvrté příčce a z pozice středního záložníka se stal nejlepším střelcem mužstva.

Česká lyžařka Martina Dubovská ve slalomu SP v Levi.

Dubovská skončila v Levi osmnáctá. Myslím si, že mám na víc, přiznala slalomářka

V sobotu třináctá, v neděli osmnáctá. To je účet české slalomářky Martiny Dubovské v prvních dvou slalomech světového poháru, které se uskutečnily ve finském Levi. Její reprezentační kolegyně Elese Sommerová naproti tomu druhý závod v řadě nedokončila. V obou případech na dalekém severu kralovala Američanka Mikaela Shiffrinová.

Dílo dánského malíře Batese v Mladé Boleslavi.

Legenda pouliční malby: V průmyslové Mladé Boleslavi je ukrytý velký potenciál

/ROZHOVOR/ Málokterý umělec zaměřující se na street art udělal takovou díru do světa jako on. Dán Bates procestoval více než tři desítky zemí světa. Jeho díla zdobí nejen galerie, ale především veřejné prostory od Kodaně až po New York. Před nedávnem dánská legenda, která patří od osmdesátých letech k nejvěhlasnějším evropským umělcům v oboru, premiérově navštívila i Českou republiku.

Dějištěm příštího šampionátu bude na sklonku roku 2022 Katar.

Výlet do katarského luxusu? Pro mnoho fanoušků naprosto nemyslitelná záležitost

Vyrazit na populární mistrovství světa ve fotbale a sledovat, jak vaše země válčí s těmi největšími hvězdami o vzácný pozlacený artefakt? Doslova scénář jako z pohádky. Jenže takový snový zájezd na Blízký východ, kde už v neděli odstartuje dlouho očekáváný světový šampionát, přijde fotbalové fanoušky hodně draho. Vůbec nejvíce v historii slavných turnajů. A to ve všech ohledech.

Olomoučtí maratonci se zúčastnili maratonu v New Yorku.

Přes Brooklyn i Bronx. Olomoucká stopa na největším maratonu světa

Jedním z největších snů každého maratonce je zúčastnit se maratonu v New Yorku. Proč? Je totiž největší na světě. Každoročně se na něm v listopadu schází ke sportovnímu zážitku a zápolení kolem 50 000 profesionálních a amatérských závodníků ze všech koutů světa. 

Vojtěch Dyk si považuje hlavní roli ve filmu Il Boemo za životní příležitost

Vojtěch Dyk: Příroda mě inspiruje, moje aktuální téma je ticho a tajemství

Historický film Il Boemo, mapující život hudebního skladatele Josefa Myslivečka, měl premiéru koncem října. Tato role je pro Vojtu Dyka zatím největší výzvou jeho dosavadní herecké kariéry, učil se kvůli ní italsky, rok piloval, jak se do čekého barokního umělce vtělit… Jak na to dnes s odstupem vzpomíná?

Jak to začínalo...

Od sousedů: Vraha usvědčily genetické otisky

62letý důchodce byl zemským soudem v Salcburku uznán vinným vraždou 81leté seniorky v létě 2020 ve čtvrti Maxglan v Salcburku a odsouzen k 20 letům vězení, napsal Donaukurier. Usvědčila ho DNA.

Jiří Procházka si prošel pozoruhodnou cestu až k pozici prvního českého šampiona UFC

Procházka odletěl do USA. Všechno jsme udělali správně, titul obhájím, hlásí

Na červnový turnaj UFC odlétal porvat se o titul v polotěžké váze, teď už zamířil Jiří Procházka do Las Vegas jako šampion, který bude pás obhajovat. Znovu proti Gloveru Teixeirovi, s nímž v Singapuru svedl lítou bitvu až do poslední minuty pátého kola. „Před prvním zápasem jsem dal slib, že budu lepší než Glover v postoji, ve wrestlingu i na zemi. Jsem připravený mu čelit ve všech situacích,“ vyhlásil český bijec před odletem na poslední fázi přípravy do Spojených států.

Jak často si mýt vlasy? Podle odborníků záleží na mnoha faktorech. Důležitá je však i následná péče.

Jak často si mýt vlasy? Odborníci přišli s důležitými závěry i varováním

Nedávno publikovaná studie o tom, že se v některých suchých šamponech nachází rakovinotvorná chemická látka, způsobila velký poprask. A mnoho lidí pravděpodobně donutila přehodnotit svou rutinní péči o vlasy. Odborníci však žádný jasný návod nedávají a tvrdí, že univerzální odpověď na to, jak často by si člověk měl mýt vlasy, neexistuje.

Jiří Lehečka si na závěr sezony vyzkouší prestižní turnaj Next Gen Finals.

Česká stopa na Turnaji mistrů. Klidně můžu vyhrát, tvrdí tenisový talent Lehečka

Má za sebou první rok v elitní stovce světového žebříčku. Mezi hvězdami současnosti vůbec nezklamal, zahrál si na všech čtyřech grandslamech sezony a za odměnu se v příštím týdnu ukáže na setkání nejlepších tenistů do 21 let. „Beru to jako velké zadostiučinění a sladkou odměnu za tu roční dřinu,“ prozradil v rozhovoru pro Deník, kde se mimo jiné rozpovídal o vzácném setkání se slavným Novakem Djokovičem.

Kapela Lucky Chops.

Tipy na úterý 1. listopadu

Máme tu první listopadový den letošního roku. Přemýšleli jste o tom, co budete mít tento den v plánu? Podívejte se níže, třeba vám pár našich tipů rozhodování usnadní.

Laco Déczi ve Slavkově u Brna vystoupil se svojí kapelou Cecula New York.

Svátek pro milovníky jazzu: Ve Slavkově vystoupil Laco Déczi

Výjimečný hudební zážitek čekal v neděli večer návštěvníky společenského centra Bonaparte ve Slavkově u Brna. Se svojí kapelou Cecula New York tam vystoupil světoznámý jazzový trumpetista, skladatel, malíř a bouřlivák Laco Déczi. Děkujeme Martinu Matessovi za hezké fotografie z koncertu.

Bývalý filmový producent Harvey Weinstein u soudu v Los Angeles 4. října 2022.

Napadení? Sex byl v Hollywoodu vždycky zbožím, brání Weinsteina u soudu obhajoba

Obhajoba bývalého filmového producenta Harveye Weinsteina při prvním dni hlavního líčení před soudem odmítla obvinění, že se někdejší mocný muž filmového byznysu dopustil sexuálního napadení. Podle obhájců měly ženy sex s Weinsteinem dobrovolně, protože od něj očekávaly nějakou protislužbu. Podle advokáta Marka Werksmana pohlavní styky fungovaly v Hollywoodu jako zboží ve výměnném obchodě. Obžaloba tvrdí, že Weinstein sexuálně napadl v Los Angeles pět žen, za což mu hrozí až 140 let vězení, uvedla agentura AP.

Americký herec Kevin Spacey u soudu na ostrově Nantucket ve státě Massachusetts.

Americký soud zamítl žalobu na herce Kevina Spaceyho. Obtěžování se nedopustil

Soud v New Yorku zamítl žalobu podanou na herce Kevina Spaceyho kvůli údajnému obtěžování. Podle poroty se Spacey jednání, za které byl žalován, nedopustil, uvedla agentura AP. Žalobu podal další herec Anthony Rapp, který tvrdil, že se k němu Spacey choval v roce 1986, kdy Rappovi bylo 14 let, nevhodně. Rapp chtěl po Spaceymu odškodnění 40 milionů dolarů (zhruba jedna miliarda korun).

Euforie, pocit bezpečí nebo úleva od bolesti. Uživatelé heroinu se na jeho na první pohled líbivých účincích na lidskou psychiku stávají velice rychle závislými

Skryté nebezpečí drog. Závislí mají poškozenou část mozku, zjistili vědci

Odborníci si v nové studii posvítili na důvod vysoké návykovosti heroinu. Závislost na heroinu a kokainu vzniká podle nich zejména kvůli špatné komunikaci různých části mozku. Vědci kromě toho také tvrdí, že je větší poškození mozku spojené s nižším věkem prvního užití drogy. Informoval o tom deník Independent.

Po smrti své matky začala umělkyně vyšívat konkrétní obrazy ze starých VHS

Francouzka vyšívá obrazy z VHS. Vzpomíná tak na svou mrtvou matku

Křížkový a řetízkový steh zná jistě každý, kdo někdy držel bavlnky a vyšívací jehlu v ruce. Je to příjemný relax do sychravých podzimních dnů a večerů. Mladá francouzská umělkyně Cecile Davidovici však nevyšívá pouze krajinky, ale svou jehlou dokáže věrně „namalovat“ v podstatě jakýkoliv obraz. Zhmotňuje tak vzpomínky na svou zesnulou matku.

Shilpa Ray v boskovickém Prostoru.

Shilpa Ray rozvlnila Boskovice. Její přidrzlý zpěv sklidil úspěch

V boskovickém Prostoru v minulých dnech vystoupila newyorská zpěvačka indického původu Shilpa Ray se svou kapelou. Oblibenkyně Nicka Cave při koncertu předvedla širokou škálu hlasových poloh a svou přirozeností si získala srdce publika. Děkujeme Elišce Kudláčkové za dnešní příspěvek. 

Anna Sorokinová před soudem v New Yorku

Neskutečná Anna je na svobodě. Falešnou dědičku propustili na kauci

Anna Sorokinová, podle jejíhož příběhu vznikl seriál Inventing Anna (Neskutečná Anna) společnosti Netflix, byla v pátek propuštěna z vazby Imigračního a celního úřadu USA (ICE). Sorokinová se proslavila jako falešná dědička vystupující pod jménem Anna Delvey. Smyšleným příběhem dokázala obelhat a okrást newyorskou smetánku.

Charitativní Táborský sraz mustangů a US Cars.

VIDEO: Super auta a krásné holky zaplnily táborskou Komoru

Mirek se před dvěma lety rozhodl, že si pořídí parádní auto – mustanga. „Je to hrozně příjemný pocit mít takové auto,“ řekl majitel luxusního vozu, který i se svou přítelkyní Veronikou dorazil v sobotu do táborského areálu Komora na Charitativní Táborský sraz mustangů a US Cars. Hlavní rozdíl prý je v tom, že auto takové kategorie dává určitý pocit svobody. „V dřívějších autech to bylo jen přemísťování z místa na místo,“ dodal.

Vůz, jehož kufr zdemoloval takzvaný peekskillský meteorit

Záblesk, a pak rána. Myslela, že jí auto zničil vandal, pravda ale byla jiná

V sobotu 9. října 1992 večer se nad městem Peekskill ve státě New York zableskla zářivá ohnivá koule a donutila tamější fanoušky právě probíhajícího středoškolského fotbalového utkání zvednout oči k obloze. Pak se ozval strašlivý náraz. Úlomek meteoritu totiž prorazil kufr nedaleko parkujícího auta a zabořil se do cesty pod ním. Když lidé tento kámen o pár vteřin později našli, byl ještě teplý a páchl sírou.

Shilpa Ray vyráží na evropské turné. Zastaví se i v České republice.

Do Veselí se žene punkový uragán z Brooklynu Shilpa Ray! Zaujala i Nicka Cava

Až ze země za velkou louží se do veselského Kafé v kině chystá malá dáma s velkým hlasem Shilpa Ray. Brooklynská zpěvačka je prý majitelkou nejzajímavějšího hlasu, jaký současný rockový New York nabízí. Veselské fanoušky o tom přesvědčí při koncertu, kde se svou doprovodnou kapelou představí nové hity z alba Portrait of Lady, které vyšlo na jaře. Hlasitě soulově rockový kabaret s punkovým nábojem nabídne koncert Shilpa Ray v hudebním klubu Kafé v kině ve čtvrtek 6.10.2022.