Kreativ

ŠTÍTEK: New York

Kontaktní čočky.

Opakovaně použitelné kontaktní čočky způsobují infekci rohovky, varují vědci

Vědci v nové studii varují před opakovaně použitelnými kontaktními čočkami. Mají podle nich téměř čtyřikrát zvyšovat riziko vzácné oční infekce oproti čočkám na jedno použití. Experti dále doporučují, aby se lidé s nasazenými čočkami vyvarovali jakémukoliv pobytu vodě a před spaním si je vyndali. Informaci přinesl deník The Independent.

Shilpa Ray vyráží na evropské turné. Zastaví se i v České republice.

SOUTĚŽ: Do Boskovic se žene punkový uragán z Brooklynu jménem Shilpa Ray!

Až ze země za velkou louží se do boskovického klubu Prostor chystá malá dáma s velkým hlasem Shilpa Ray. Brooklynská zpěvačka je prý majitelkou nejzajímavějšího hlasu, jaký současný rockový New York nabízí. České fanoušky o tom přesvědčí při koncertu, kde se svou doprovodnou kapelou představí nové hity z alba Portrait of Lady, které vyšlo na jaře. Hlasitě soulově rockový kabaret s punkovým nábojem nabídne koncert Shilpa Ray v boskovickém Prostoru ve středu 5.10.2022. 

Fešák! Ilustrační foto.

Od sousedů: Soudní pře o kocoura

Protože se jí vzhled koupeného kocoura nelíbil, prodala ho žena z okresu Ansbach dál, a tím spustila soudní spor. Šlechtitelka koček ze Saska-Ahaltska ji zažalovala o 5000 eur.

Václav Milík (ve žlutém) nebyl příliš z druhého místa nadšený, ale diváci ho odměnili za výkon i druhé místo obrovským potleskem.

Být kousek od vítězství je k vzteku, říká Milík. Žehrá na blbé startovní pozice

Nejraději by se někam zahrabal… Po závodě nedorazil na tiskovou konferenci a k nalezení nebyl ani v depu. Jestliže investigativní žurnalista pátrá po kauzách, tak ten sportovní hledal Václava Milíka. Česká jednička se ještě dlouho po finálovém závodě 74. ročníku Zlaté přilby města Pardubic dělila o své zklamání s nejvěrnějšími fanoušky. Symbolicky u vjezdu na dráhu plochodrážního stadionu ve Svítkově.

Václav Milík (ve žlutém) nebyl příliš z druhého místa nadšený, ale diváci ho odměnili za výkon i druhé místo obrovským potleskem.

Milík žehrá na blbé startovní pozice a také nezvykle tvrdou dráhu

/GLOSA, ROZHOVOR/ Nejraději by se se někam zahrabal… Po závodě nedorazil na tiskovou konferenci a k nalezení nebyl ani v depu. Jestliže investigativní žurnalista pátrá po kauzách, tak ten sportovní hledal Václava Milíka. Česká jednička se ještě dlouho po finálovém závodě 74. ročníku Zlaté přilby města Pardubic dělila o své zklamání s nejvěrnějšími fanoušky. Symbolicky u vjezdu na dráhu plochodrážního stadionu ve Svítkově.

Čínský voják sleduje dalekohledem tchajwanskou fregatu během cvičení ve vodách kolem Tchaj-wanu, 5. srpna 2022

USA vysílají ohledně Tchaj-wanu velmi nebezpečné signály, varuje Peking

Spojené státy vysílají ohledně Tchaj-wanu „velmi chybné, nebezpečné“ signály. Uvedla to čínská diplomacie po setkání mezi americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a jeho čínským protějškem Wang Iem. Podle Číny jsou vztahy s Tchaj-wanem její vnitřní záležitostí, do které USA nesmí zasahovat, uvedla agentura Reuters. Podle Pekingu se USA svými aktivitami na podporu Tchaj-wanu snaží narušit čínskou suverenitu a územní celistvost.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský hovoří na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku

Ruská invaze je neoprávněná a nevyprovokovaná, prohlásil Lipavský v OSN

OSN a její principy jsou ohrožené kvůli invazi Ruska, jednoho ze stálých členů Rady bezpečnosti (RB) OSN, na Ukrajinu. Na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku to řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský. Šéf české diplomacie posléze s pomocí citátu Václava Havla apeloval na světové lídry, aby nebyli lhostejní.

Letiště V. Havla. Ilustrační foto.

Růst nad očekávání: pražské letiště v létě odbavilo skoro čtyři miliony lidí

Letový provoz na pražském letišti letos dál roste nad původní očekávání. Letiště Václava Havla Praha v letních měsících odbavilo 3,85 milionu cestujících, což je asi o třetinu více, než původně předpokládalo. Provoz v létě táhly především lety do dovolenkových destinací a po dlouhé době převažovali Češi. Za celý rok tak letiště očekává, že odbaví celkově kolem 10,5 milionu pasažérů. Novinářům to řekl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Lauren Henderson Quartet na hradbách v Přerově

VIDEO: Přerovské hradby rozezněla skvělá Lauren Henderson

Koncert americké zpěvačky Lauren Henderson, která vystoupila v sobotu odpoledne na hradbách v Přerově, oslavil letošní desáté výročí festivalu Blues nad Bečvou. Přestože se na návštěvnosti podepsalo chladné počasí a lidí nedorazilo tolik jako obvykle, přišli si fanoušci tohoto žánru na na své.

Všestranná sportovkyně se stává součástí unikátního projektu v centru New Yorku

Madlenka ze Svojkovic zazáří dnes na Times Square

Magdalena Sailerová ze Svojkovic (pro všechny ale Madlenka) se objeví dnes v jasných světlech Manhattanu. V srdci New Yorku se stane součástí každoroční prezentace National Down Syndrome Society (NDSS).

1. Central Park v New Yorku.

Čtyřicet milionů lidí v parku i Hugův Zvoník. Místa, která stojí za návštěvu

Která města a místa na světě jsou nejkrásnější? Pokusů o sestavení žebříčků a nejrůznějších anket už bylo nespočet, ale protože názory a vkus každého člověka se liší a nádherných míst jsou na světě tisíce, mají takové průzkumy hodnotu pouze orientační. Ovšem pokud se na špičce takových žebříčků občas některá zajímavá místa vyskytují opakovaně, asi na nich opravdu něco bude.

Tenistky Barbora Krejčíková (vlevo) a Kateřina Siniaková

Krejčíková a Siniaková: Kariérním Grand Slamem to nekončí. Pořád máme motivaci

Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková si po triumfu ve čtyřhře na US Open užívaly završení kariérního Grand Slamu a mají motivaci bojovat o další úspěchy. Šestadvacetileté hráčky zkompletovaly na betonových dvorcích v New Yorku sbírku trofejí z turnajů velké čtyřky a ve finále ukázaly silnou vůli. Zápase s americkým duem Caty McNallyová, Taylor Townsendová otočily na 3:6, 7:5, 6:1.

Americká tenistka Serena Williamsová zdraví diváky na US Open.

Loučení legendy, rekordy i show mladých pušek. Letošní US Open mělo velké grády

V prvním týdnu se před zraky domácích fanoušků loučila obrovská tenisová ikona Serena Williamsová, v tom druhém se pak New York stal svědkem velkolepého vystoupení nastupující generace. Přepisovaly se dějiny, na závěr se dokonce předávala i koruna pro nového mužského vládce. Emoce, zábava, mnohdy až do pozdních ranních hodin. Zkrátka ten pravý a nefalšovaný americký Rock’n Roll.

Tenistky Barbora Krejčíková (zleva) a Kateřina Siniaková triumfovaly ve čtyřhře na US Open a zkompletovaly grandslamovou sbírku úspěchů.

Famózní obrat. Krejčíková se Siniakovou slaví vysněný titul na US Open

Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková triumfovaly ve čtyřhře na US Open a zkompletovaly grandslamovou sbírku úspěchů. Olympijské vítězky z Tokia otočily na betonových dvorcích v New Yorku finále proti domácímu páru Caty McNallyová, Taylor Townsendová a za více než dvě hodiny vyhrály 3:6, 7:5, 6:1. Po dvou titulech ve Wimbledonu, French Open a letošnímu vítězství na Australian Open získaly čtvrtou odlišnou trofej z turnajů velké čtyřky.

Španělský objev Carlos Alcaraz slaví postup do finále US Open.

Finále bez hvězd? Kdepak. New York čeká duel nové éry, hraje se o post jedničky

Carlos Alcaraz vs. Casper Ruud. Na jedné straně španělský teenager, který každým dalším výkonem v newyorském parku Flushing Meadows posouvá veškeré hranice nemožného, na té druhé pak skandinávský válečník, jenž si po finálové porážce na antukovém grandslamu v Paříži touží vzít zpátky to, co mu patří. A lepší závěr turnaje si snad domácí fanoušci ani nemohli přát.

Španělský supertalent Carlos Alcaraz slaví postup do semifinále US Open.

Zápas roku? Mladíci Alcaraz se Sinnerem předvedli v New Yorku pětihodinovou show

/VIDEO/ Pět hodin a 15 minut. V New Yorku už se pomalu blížila třetí hodina ranní, přesto to na centrálním dvorci areálu ve Flushing Meadows vypadalo jako na hodně povedené noční párty. V hlavním rolích budoucí panovníci mužského tenisu Carlos Alcaraz s Jannikem Sinnerem. A historicky druhý nejdelší zápas amerického grandslamu se ihned zařadil mezi klenoty letošní tenisové sezony.

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi (na snímku z 4. března 2022)

V Záporožské jaderné elektrárně si hrajeme s ohněm, varoval šéf MAAE Grossi

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi přirovnal na zasedání Rady bezpečnosti OSN situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině ke hře s ohněm. Podle agentury DPA varoval, že v jaderném zařízení, které je od března obsazené ruskými vojáky a čelí ostřelování, by mohlo dojít ke katastrofické události.

Česká tenistka Petra Kvitová (vpravo) gratuluje domácí Jessice Pegulaové k postupu do čtvrtfinále US Open v New Yorku, 5. září 2022.

Kvitová si grandslamové čtvrtfinále nezahraje. S Pegulaovou padla ve dvou setech

Tenistka Petra Kvitová se do čtvrtfinále US Open neprobojovala. Česká jednička a jednadvacátá hráčka světa prohrála na hlavním kurtu Arthura Ashe v New Yorku s domácí Američankou Jessicou Pegulaovou 3:6 a 2:6. Světová osmička Pegulaová narazí ve čtvrtfinále buď na Polku Igu Šwiatekovou, nebo Němku Jule Niemeierovou.

Česká tenistka Petra Kvitová

Úplně jsem se vyšťavila. Naštěstí jsem to nějak uklohnila, oddechla si Kvitová

Šťastná z postupu do osmifinále US Open, ale fyzicky a psychicky unavená z prožitého dramatu byla po utkání s Garbiňe Muguruzaovou tenistka Petra Kvitová. Česká jednička odvrátila v duelu 3. kola posledního grandslamu sezony dva mečboly a díky výhře 5:7, 6:3, 7:6 si zahraje po dvou letech v New Yorku mezi šestnácti nejlepšími. O čtvrtfinále se utká s domácí Jessicou Pegulaovou a vedle samotné soupeřky se bude muset vyrovnat i s pravděpodobnou nepřízní diváků.

Americká tenistka Serena Williamsová zdraví diváky na US Open.

Serena se loučí. Jsem připravená být mámou, vzkázala Williamsová

Vítězka třiadvaceti grandslamových titulů z dvouhry Serena Williamsová sehrála zřejmě poslední utkání v tenisové kariéře. Čtyřicetiletá americká hvězda prohrála ve 3. kole US Open s Australankou Ajlou Tomljanovicovou 5:7, 7:6, 1:6 a turnaj v New Yorku, který pojala jako rozlučku, pro ní skončil.

Dům Emila Kolbena v Hradešínské ulici

Kolben se učil od Edisona i Tesly. V pražských Vysočanech začínal v kůlně

Emil Kolben se narodil 1. listopadu 1862 ve Strančicích u Prahy do rodiny hokynáře. Německou vysokou školu technickou v Praze absolvoval s vyznamenáním a po roční praxi získal od Zemského výboru stipendium 1200 zlatých, které mu umožnilo studijní pobyt v zahraničí. Nejdříve se seznámil s některými průmyslovými podniky v Evropě a ještě v roce 1888 odplul i se svojí ženou Malvínou na pět let do Spojených států.

České tenistky Lucie Hradecká a Linda Nosková (zleva).

Postup Kvitové s Plíškovou. Nosková s Hradeckou vyřadily sestry Willamsovy

Tenistky Petra Kvitová a Karolína Plíšková jsou jedinými Češkami, které postoupily ve dvouhře US Open do 3. kola. Zatímco jednadvacátá hráčka světa Kvitová vytěžila z odstoupení ukrajinské soupeřky Anheliny Kalininové, loňská čtvrtfinalistka Plíšková porazila na betonových dvorcích v New Yorku krajanku Marii Bouzkovou 6:3, 6:2.

Zuzana Lapčíková.

Zuzana Lapčíková pro magazín Víkend: Ve folkloru se zpívá, o čem se nemluví

Tak jako každou sobotou, ani o prvním zářijovém víkendu nebude v trafikách chybět magazín Víkend. Tradiční příloha Deníku nabídne rozhovor s cimbalistkou a zpěvačkou Zuzanou Lapčíkovou. Hudebnice a pedagožka se rozpovídala mimo jiné o boji s předsudky či o magii hry na cimbál. Reportér Deníku Luboš Palata zavzpomíná na svoji cestu k Severnímu moři, kterou nedávno absolvoval na kole. Další putování čtenáře zavede do amerického New Yorku nebo Klecan u Prahy. Speciál magazínu se zaměří na developerské projekty. 

Titanic na dně oceánu.

Neskutečná podívaná: Nové záběry Titaniku ukazují vrak v dosud nejvyšší kvalitě

Je to už téměř čtyřicet let, co objevil tým amerického oceánologa Roberta Ballarda vrak pravděpodobně nejznámějšího zaocénského parníku, jehož plavba tragicky skončila po nárazu do ledovce v roce 1912. Řeč je o legendárním Titaniku, který stále poutá pozornost průzkumníků. Více než sto let po potopení lodi přinesla společnost OceanGate Expeditions unikátní video, které ukazuje dosud nezveřejněné záběry vraku v nevídané kvalitě.

Šestnáctiletá naděje českého tenisu Sara Bejlek slaví premiérový postup do hlavní soutěže grandslamu.

Plácání po zadku šokovalo Ameriku. V ČR by to nikdo neřešil, žasne Češka Bejlek

Již v šestnácti letech si splnila svůj celoživotní sen. Proklestila se náročnou tříkolovou kvalifikací v rozpáleném New Yorku a úplně poprvé v kariéře nakoukla i do hlavní soutěže grandslamu. A tak trochu nechtěně se také objevila v centru pozornosti domácích fanoušků. Tady však mladé české tenistce Sáře Bejlek příliš do smíchu rozhodně nebylo.

Česká tenistka Karolína Plíšková

Jako na horské dráze. Udělala jsem z toho zbytečně velké drama, uvedla Plíšková

Svou v newyorském areálu Flushing Meadows otevřela cestu vítězně, byla se k úvodnímu skalpu zase tak trochu zbytečně protrápila. „Přijde mi, že letos nedokážu odehrát jeden normální zápas,“ kála se s úsměvem na pozápasové tiskovce. Už ve čtvrtek odpoledne však čeká na třicetiletou rodačku z Loun další pořádná výzva. Tentokrát ostře sledovaný souboj s krajankou Marií Bouzkovou.

Charlbi Dean Kriek s hereckým partnerem Harrisem Dickinsonem v Trojúhelníku smutku

Zářila v Cannes v Trojúhelníku smutku. Teď čeká mladou Charlbi Dean pohřeb

Letos v Cannes sklízela obdivné pohledy mužů i pozornost diváků za výkon ve filmu Trojúhelník smutku, který ve finále vyhrál hlavní cenu Zlatou palmu. Dlouho se ale Charlbi Dean z úspěchu netěšila. Ve středu přišla smutná zpráva. Nadaná modelka a herečka podlehla v pondělí v New Yorku náhlému selhání organismu. Bylo jí 32 let.

Modelingový odborník a pořadatel světového finále Elite Model Look v Praze Saša Jány.

Saša Jány: Na světovém finále Elite Model Look chceme prezentovat Česko

/ROZHOVOR/ Saša Jány se ve světě modelingu pohybuje už více než třicet let. Za tu dobu dokázal vybudovat kariéru řadě českých a slovenských topmodelek, které fotí kampaně pro slavné značky a spolupracují se světovými návrháři. V současné době připravuje světové finále soutěže Schwarzkopf Elite Model Look 2022, které se bude konat 30. srpna ve Španělském sále Pražského hradu. Do Prahy se vrací po patnácti letech.

Modelingový odborník a pořadatel světového finále Elite Model Look v Praze Saša Jány.

Saša Jány: Na světovém finále Elite Model Look chceme prezentovat Česko

/ROZHOVOR/ Saša Jány se ve světě modelingu pohybuje už více než třicet let. Za tu dobu dokázal vybudovat kariéru řadě českých a slovenských topmodelek, které fotí kampaně pro slavné značky a spolupracují se světovými návrháři. V současné době připravuje světové finále soutěže Schwarzkopf Elite Model Look 2022, které se bude konat 30. srpna ve Španělském sále Pražského hradu. Do Prahy se vrací po patnácti letech.

Modelingový odborník a pořadatel světového finále Elite Model Look v Praze Saša Jány.

Saša Jány: Na světovém finále Elite Model Look chceme prezentovat Česko

/ROZHOVOR/ Saša Jány se ve světě modelingu pohybuje už více než třicet let. Za tu dobu dokázal vybudovat kariéru řadě českých a slovenských topmodelek, které fotí kampaně pro slavné značky a spolupracují se světovými návrháři. V současné době připravuje světové finále soutěže Schwarzkopf Elite Model Look 2022, které se bude konat 30. srpna ve Španělském sále Pražského hradu. Do Prahy se vrací po patnácti letech.

Modelingový odborník a pořadatel světového finále Elite Model Look v Praze Saša Jány.

Saša Jány: Na světovém finále Elite Model Look chceme prezentovat Česko

/ROZHOVOR/ Saša Jány se ve světě modelingu pohybuje už více než třicet let. Za tu dobu dokázal vybudovat kariéru řadě českých a slovenských topmodelek, které fotí kampaně pro slavné značky a spolupracují se světovými návrháři. V současné době připravuje světové finále soutěže Schwarzkopf Elite Model Look 2022, které se bude konat 30. srpna ve Španělském sále Pražského hradu. Do Prahy se vrací po patnácti letech.

Linda Nosková na tréninku v Přerově.

Americký sen. Nosková si na US Open zahraje proti svému idolu Sereně

Další velké tenisové sny si v New Yorku plní hráčka Linda Nosková. Teprve 17letá vycházející hvězda prošla kvalifikací US Open, vyřadila i bývalou světovou pětku z Kanady Eugenie Bouchardovou. To vše pod dohledem zkušené Lucie Hradecké, se kterou ve středu nastoupí do čtyřhry. A soupeřky? Nikdo menší než slavné sestry Williamsovy!

Linda Nosková na tréninku v Přerově.

Americký sen! Nosková si na US Open zahraje proti Williamsové

Další velké tenisové sny si v New Yorku plní hráčka TK Precheza Přerov Linda Nosková. Teprve 17letá vycházející hvězda prošla kvalifikací US Open, vyřadila i bývalou světovou pětku z Kanady Eugenie Bouchardovou. To vše pod dohledem zkušené Lucie Hradecké, se kterou ve středu nastoupí do čtyřhry. A soupeřky? Nikdo menší než slavné sestry Williamsovy!

Zpěvačka Taylor Swiftová na udílení cen americké televize MTV, 28. srpna 2022

Hudební ceny MTV znají vítěze. Uspěli Taylor Swift či Harry Styles

Cenu americké televize MTV za nejlepší hudební videoklip na letošním slavnostním udílení získala zpěvačka Taylor Swiftová za desetiminutovou verzi snímku k hitu All Too Well: The Short Film. Umělkyně na závěr děkovné řeči oznámila, že na říjen chystá vydání nového, desátého alba Midnights. K vítězům v dalších kategoriích patří mimo jiné zpěvačka Billie Eilish, rappeři Jack Harlow a Lil Nas X, zpěvák Harry Styles, rapperka a zpěvačka Nicky Minaj, skupina Red Hot Chili Peppers nebo vítěz loňské soutěže Eurovize Maneskin.

Linda Nosková na tréninku v Přerově pod vedením Tomáše Krupy

Vyklízejí Kvitová a spol. pozvolna scénu? US Open hlásí nástup českého mládí

Ve městě, které nikdy nespí a dennodenně píše příběhy pohádkových úspěchů a krutých pádů, dnes startuje US Open. Závěrečného grandslamu sezony se zúčastní také desítka českých tenistek (a trojice tenistů), otázkou však je, která z nich dokáže výrazněji promluvit do bojů o prestižní titul. Současný svět ženského tenisu je stejně nevyzpytatelný a plný možností jako samotný New York.

Česká tenistka Linda Fruhvirtová.

Úspěch českých teenagerek. Nosková s Fruhvirtovou se kvalifikovaly na US Open

Sedmnáctileté tenistky Linda Nosková a Linda Fruhvirtová se probojovaly z kvalifikace poprvé v kariéře do hlavní soutěže grandslamového US Open. Loňská vítězka juniorského Roland Garros Nosková porazila Rusku Anastasii Zacharovovou 6:2, 7:5, Fruhvirtová zdolala v posledním kvalifikačním kole Francouzku Chloé Paquetovou 6:4, 3:6, 6:3. Turnaj v New Yorku začne v pondělí.

Sedmnáctiletý Mack Rutherford se stal nejmladším člověkem, který kdy obletěl celou zeměkouli. Pokořil přitom i svou sestru Zaru, která naopak drží rekord za nejmladší ženu, která obletěla svět.

Mack Solo jako nejmladší člověk obletěl svět. Zažil pouštní bouři i drama ve tmě

Sedmnáctiletý Mack Rutherford se stal nejmladším člověkem, který kdy obletěl celou zeměkouli. Pokořil přitom i svou sestru Zaru, která naopak drží rekord za nejmladší ženu, která obletěla svět. Mladík přezdívaný Mack Solo po cestě viděl nejen krásná panoramata národních parků v Keni či horizont New Yorku, ale zažil také pouštní bouře v Súdánu, vedra v Dubaji a dokonce přespal na neobydleném ostrově v Pacifiku.

Povrch planety Mars.

Jeskyně na Marsu prozkoumají roboti, kteří se pohybují jako Spider-Man

Před tím, než na Marsu přistanou lidé, chtějí vědci na povrch rudé planety poslat roboty ReachBoty, kteří k pohybu využívají stejnou techniku jako Spider-Man. Tyto unikátní stroje by měly prozkoumat mimozemské jeskyně. Odborníci totiž věří, že důkazy dřívějšího života na planetě se schovávávají právě pod jejím povrchem.