Kreativ

ŠTÍTEK: New York

Zázrak na řece Hudson. 15. ledna 2009 musel kapitán Chesley Sullenberger přistát po strážce letadla s ptáky nouzově na řece Hudson. Nebezpečný manévr zvládl dokonale, přežilo všech 155 lidí na palubě.

Zázrak na řece Hudson: Správné rozhodnutí pilota Sullyho vešlo do dějin letectví

Měl to být běžný let mezi dvěma americkými městy. Změnil se ale v příběh, který nemá v dějinách letectví obdoby. Do letounu Airbus A320 narazilo nad New Yorkem hejno ptáků. Srážka vyřadila oba motory. Životy 155 lidí visely na vlásku. V kokpitu však naštěstí seděl muž, který se dokázal správně rozhodnout - kapitán Chesley Sullenberger. Jeho přistání na vodě, kterému se začalo přezdívat Zázrak na řece Hudson, se odehrálo přesně před patnácti lety.

Historická obálka jde do aukce.

Od sousedů: Na osmi metrech vezl 25 azylantů

Čtyři a půl roku odnětí svobody uložil soud v Linci 24letému Syřanovi, který vezl v malém náklaďáku s nákladovou plochou osm metrů čtverečních 25 azylantů z Turecka a Iráku skoro devět hodin bez zastávek, bez jídla a pití. 

Martin Mucha, spoluzakladatel a šéf platformy Igluu, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.

Realitní makléř musí nabízet lepší služby i kupujícím, říká šéf platformy Igluu

Založil jeden nejúspěšnějších realitních serverů v Americe, jako konzultant vedl tým, který prodával jeden z mrakodrapů v New Yorku. Teď se Martin Mucha se svou chytrou platformou s názvem Igluu snaží změnit realitní trh v Česku. Jaké výhody a zlepšení jeho systém přináší, a jak vnímá svět podnikání u nás a v zahraničí? To Martin Mucha prozradil v novém díle podcastu Byznys kafe.

Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky.

Odešel legendární sportovec, rekordman Jindřich Laky ze Znojma

Smutná zpráva zasáhla nejen příznivce sportu, zvláště ultramaratonu. Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky. Zemřel ve věku sedmašedesáti let. Poslední rozloučení s ním se uskuteční v úterý devátého ledna ve smuteční síni na Ústředním hřbitově ve Znojmě, a to dopoledne od desíti hodin.

Ondřej Pivec má nový projekt Greatest Hits 4000

Dobré nápady se vracejí, říká držitel cen Anděl a Grammy Ondřej Pivec

Producent, aranžér a hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec (39) patří k nejvýraznějším umělcům českého původu, kteří se prosadili na americké hudební scéně. Před měsícem vyšlo na značce Blue Note / Decca Records vánoční album jazzového zpěváka Gregoryho Portera, v jehož kapele Ondřej už osmým rokem účinkuje s nímž aktuálně koncertuje na světovém turné. CD Christmas Wish se okamžitě stalo jedním z hitů letošních svátků. A dobře si vede i nová deska Pivcovy vlastní skupiny Greatest Hits 4000, natočená předloni živě na festivalu Jazz Fest Brno.

Julia Roberts a Richard Gere nechybí ve vánočním programu ani letos. Pretty Woman uvidíte v televizi dnes odpoledne

Pretty Woman: Ve filmu jsou chyby. A Julia Robertsová dostala směšný honorář

Ani třicet let po premiéře romantického hitu Pretty Woman neztratila Julia Roberts nic ze svého kouzla. Víte, jak se herečka na legendární roli připravovala a jaký za ni dostala honorář? Navzdory obrazu romantické hrdinky má Julia Roberts v repertoáru širokou paletu postav. Filmy sahají od právních dramat po špionážní thrillery. Julia tak dokazuje svůj rozsáhlý talent. Konec konců, na svém kontě má víc než padesát rolí. 

Suchý vzduch, mráz i vítr pokožku obličeje vysušuje.

5 chyb v péči o pleť, které ženy v zimě dělají. Lékař Arenberger radí, jak na to

Pokožka našeho obličeje vyžaduje v zimě odlišnou péči. Ne každý to však ví, čímž si zadělává na řadu problémů. Na rozdíl od léta je například největší chybou nanášet hydratační či opalovací krém před odchodem z domova. Co na obličej v zimě namazat, jak pleť chránit a jak o ni pečovat poradil Deníku uznávaný dermatolog a český lékař Petr Arenberger.

Kondiční trenér Jiřího Procházky Filip Lukeš

Kondičák Procházky Lukeš: Život mě dovedl k Jirkovi, má speciální auru

Za úspěchy špičkových sportovců není pouze jejich um, ale také pomoc lidí v týmu, kteří nejsou až tolik vidět. Kondiční trenér a fyzioterapeut Filip Lukeš je jedním z nich. Kluk, který prošel uničovským gymnáziem a následně vystudoval magistra fyzioterapie na Univerzitě Palackého, se dostal ze Štarnova až k hvězdnému zápasníkovi MMA Jiřímu Procházkovi. Tomu nejprve pomáhal po operaci ramene a následně v jeho týmu už zůstal. Teď mu chystá tréninkové plány a prozradil, jaké to je být součástí světa UFC.

Slavný quarterback Aaron Rodgers toho letos v dresu NY Jets příliš neodehrál. A trápení slavné organizace pokračuje.

Nevšední trápení. New York je v NFL dál pro smích, hvězda se zotavovala zbytečně

/NA SKOK DO NFL/ Zase o rok delší. Čekání zoufalých fanoušků New York Jets na play-off zdaleka nekončí. Po víkendové ostudné prohře 0:30 s Miami Dolphins je už stoprocentně jisté, že to bude již třináctá sezona v řadě bez jediného zápasu o vytouženou Lombardi Trophy. V NFL byste nenašli tým, jenž by na účast ve vyřazovacích bojích čekal déle než právě „Green Gang“. A ne pouze v lize amerického fotbalu, ale i napříč všemi profesionálními sporty v USA. Předvánočním dílem pravidelné rubriky Deníku opět provází expert a podcaster Matěj Hejda.

Americkým Tennessee prošlo tornádo. Zemřelo šest lidí.

Jako zázrak. Dítě přežilo v kolébce na stromě poté, co jej odneslo tornádo

Americkým Tennessee se minulý týden prohnalo tornádo, které zranilo desítky lidí a nejméně šest zabilo. Mezi oběťmi mohl být i čtyřměsíční chlapec Lord, kterého tornádo odneslo přímo z mobilního domu, jemuž utrhlo střechu. Rodiče svého syna našli v dešti ve větvích stromu i s kolébkou po asi deseti minutách hledání, píší americká média.

Obdélný půdorys „od okna k oknu“ přetíná železobetonová nosná stěna.

Panelákový byt ze skla. Nevídané, co vzniklo na jednom pražském sídlišti

Když se dříve stavěla sídliště, podobaly se byty v jednotlivých lokalitách prakticky jako vejce vejci. Stejná kuchyň, stejná koupelna, podobné podlahy či tapety na stěnách. Po letech však nastal čas na rekonstrukce a ty mají už jen technická omezení. Velmi zajímavě toho využil sochař a sklář Vladimír Bachorík, jehož byt skutečně stojí za pozornost.

Učenec Nostradamus

Co předpověděl Nostradamus na rok 2024? Má dojít ke střetu na moři i pádu krále

Smrt krále Jindřicha II., zvolení Francoise Mitterranda prezidentem, atentát na Jana Pavla II., útok na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září, koronavirová pandemie. To vše údajně předpověděl francouzský lékař, astrolog a vědec Michel de Nostredame, který je známější pod jménem Nostradamus. Podle některých vykladačů Nostradamových proroctví obsahují i předpověď událostí pro rok 2024.

V newyorské čtvrti Bronx se zcela zhroutily dvě stěny šestipatrového rohového domu. Jako zázrakem se nejspíš nikdo z obyvatel nezranil.

Vánoční zázrak. V New Yorku se zhroutila část bytového domu, nikdo se nezranil

V newyorské čtvrti Bronx se v pondělí zcela zhroutily dvě stěny šestipatrového rohového domu z roku 1947. Na místě zasahují hasiči a nikdo podle nich nejspíš nebyl zraněn. Místo přesto prohledávají s psovody a za pomoci dronů, píše AP. Skutečnost, že nikdo nebyl zraněn, některá média označují jako „vánoční zázrak“. Příčiny pádu budovy jsou zatím nejasné.

Grand Theft Auto VI v prvních záběrech

GTA VI se ukázalo v prvním traileru. Způsobil poprask a odkryl důležité věci

Sluncem zalité Vice City, herní adaptaci skutečného Miami, i dávku akce odhalila úvodní ukázka pokračování z úspěšné série Grand Theft Auto od Rockstar Games, na kterou fanoušci čekali mnoho let. Jedná se o jeden z největších a nejambicióznějších projektů v celém videoherním průmyslu. Představení titulu navíc trhá rekordy zájmu na sociálních sítích.

Obraz Sandra Botticelliho - Ilustrační foto

Konec záhady: Italská policie objevila Botticelliho obraz, 50 let byl nezvěstný

Italská policie objevila v rodinném sídle poblíž Neapole obraz renesančního mistra Sandra Botticelliho, který byl více než 50 let nezvěstný a odborníci jej považovali za ztracený. Informoval o tom list La Repubblica. Hodnota díla z 15. století, které zobrazuje Madonu s dítětem, se odhaduje na 100 milionů eur (2,4 miliardy korun). Malba je ale ve velmi špatném stavu a čeká ji zásah restaurátorů.

Před poutním areálem v Hejnicích vyrostl nový Poesiomat.

Vzpomínky, písně i vyprávění. Před poutním kostelem v Hejnicích básní Poesiomat

/FOTO/ Mají různá označení: mluvící socha, posilovač genia loci či kulturní periskop. Najdeme je ve světových metropolích, například v New Yorku, Berlíně či Bruselu. Poesiomat se po zatočení kliky se rozmluví a rozezpívá. O místě, kde stojí. O historii a současnosti, o lidech a jejich osudech. A nově vyrostl před poutním kostelem Navštívení Panny Marie v Hejnicích.

Poetický večer v The Most café, kde 23letý básník T. H. Abraham představil svou sbírku Prasklé bubliny.

VIDEO: Nůžky a pak bublinky. Kavárna v Mostě hostila netradiční křest knihy

/FOTOGALERIE/ V kulturní kavárně The Most café se v sobotu 25. listopadu konala takzvaná obřízka nové básnické sbírky s názvem Prasklé bubliny. Příznivcům poezie představil svou prvotinu 23letý básník a student činoherního herectví Tomáš Henry Abraham z Mostu. Při recitaci ho na klávesy doprovázel jeho kamarád Martin Rufer.

Prototyp Concorde 001, 2. března 1969

Před 20 lety naposledy vzlétl letoun Concorde. Pověst mu zkazila katastrofa

Před 20 lety, ve středu 26. listopadu 2003, skončila jedna éra, která jakoby se snažila přenést do běžného života představu o životě ve světě Jamese Bonda. Éra cestování v luxusu, slibující mimo jiné překonat vzdálenost mezi Londýnem a New Yorkem za méně než tři hodiny. Éra letadla Concorde.

Pařížská.

Ulice Pařížská v Praze se opět dostala mezi 20 nejdražších ulic světa

Ulice Pařížská v Praze se opět dostala mezi 20 nejdražších nákupních ulic světa podle výše nájemného. Ve střední a východní Evropě jí patří první příčka, v celé Evropě pak jedenáctá. Vyplývá to z letošního žebříčku poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Nejdražší ulicí na světě je opět horní část Páté Avenue v New Yorku.

Český zápasník Jiří Procházka nezvládl titulovou bitvu o pás šampiona polotěžké váhy UFC

Tvrdý newyorský direkt. Procházka na titul nedosáhl, proti Pereirovi padl k zemi

Pás šampiona nejslavnější MMA organizace na světě se po téměř roce a půl do Česka nevrátí. Zápasník Jiří Procházka totiž nezvládl nejočekávanější duel 295. galavečera UFC v newyorské Madison Square Garden, když podlehl brazilskému protivníkovi Alexi Pereirovi a úplně poprvé po osmi letech musel skousnout hořkost porážky. Šestatřicetiletý ranař se zaskvěl povedeným TKO ke konci druhého kola, které mu po zásluze přihrálo titul v polotěžké divizi.

Orchestr Harmonie 1872 vystoupil v kolínském Městském divadle.

Muzikanti z Harmonie 1872 beznadějně vyprodali divadlo, lákala nejen muzika

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V letošním roce je to už dvacet let, kdy z tehdejší kolínské Městské hudby Františka Kmocha odešla většina muzikantů a založila si svůj vlastní orchestr. Ten po mnoha peripetiích dostal jméno Harmonie 1872 a nakonec zapadl do kolínského hudebního světa. Pravidelně se zúčastňuje festivalu Kmochův Kolín a organizuje další koncerty. Jedním z těch pravidelných je Svatomartinský, který se uskutečnil ve středu v kolínském Městském divadle. 

Tohle prý už v seriálu neuvidíte...

Od sousedů: Táta Homer už neškrtí

Tato nebo podobná scéna byla v kultovním seriálu Simpsonovi ukazována více než 140krát: táta Homer škrtí syna Barta, který zas něco provedl, což se stávalo hodně často. Kritikové v tom viděli normalizaci násilí v rodině. V nových dílech už tomu tak nebude.

Walt Disney na jedné z posledních fotografií z roku 1966.

Operace počká, řekl Walt Disney a zapálil si. Za pár týdnů zemřel

Zkraje roku 1964 začal být Walt Disney, jehož společnost The Walt Disney Studios letos oslavuje 100 let od svého vzniku, častěji nevrlý než dříve. Byl to signál, že je u konce fyzických sil. Kouřil dvě až tři desítky cigaret denně a pracoval dlouho do noci, mimo jiné na televizních pořadech pro ABC, ustavičně něco nového vymýšlel. O odpočinku nechtěl slyšet. Jeho novou hračkou byl robot. Budoucí atrakce Disneylandu Abraham Lincoln.

Aleš Hrnčálek z Březiny získal od jihomoravských policistů ocenění Ztracená pomněnka. V lese na Brněnsku našel zatoulaného šestiletého chlapce.

Muž jel na kole u Moravského krasu. Zachránil šestiletého ztraceného chlapce

/VIDEO/ Když se šestiletý chlapec vydal letos v létě na příměstský tábor do Babic nad Svitavou na Brněnsku, netušil, že po něm budou zanedlouho pátrat desítky lidí. Téměř hodinu bloudil malý táborník neznámým lesem a ušel zhruba dva kilometry, než si ho plačícího a vyděšeného všiml Aleš Hrnčálek z nedaleké Březiny u Křtin. Ten místem projížděl na kole a podle chlapcova chování ani na chvíli nepochyboval, že se děje něco špatného. Bezmyšlenkovitě se mu proto rozhodl pomoct.

Setkání Jiřího Procházky a jeho týmu s novináři před odletem na UFC 295 do New Yorku

Z Procházky je samotář. Dodává mi to vnitřní sílu, říká před bojem o titul UFC

Před necelým rokem si vážně poranil rameno těsně před obhajobou titulu v polotěžké váze UFC do 93 kilogramů. Jiří Procházka musel na operaci a pás šampiona smíšeného bojového umění MMA uvolnil, aby se o něj mohl ucházet někdo další. V neděli zápasník z Hostěradic na Znojemsku odletěl do Spojených států amerických, kde si 11. listopadu hodlá vzít titul zpět.

Setkání Jiřího Procházky a jeho týmu s novináři před odletem na UFC 295 do New Yorku.

Z Procházky je samotář. Dodává mi to vnitřní sílu, říká před bojem o titul UFC

Před necelým rokem si vážně poranil rameno těsně před obhajobou titulu v polotěžké váze UFC do 93 kilogramů. Jiří Procházka musel na operaci a pás šampiona smíšeného bojového umění MMA uvolnil, aby se o něj mohl ucházet někdo další. V neděli zápasník z Hostěradic na Znojemsku odletěl do Spojených států amerických, kde si 11. listopadu hodlá vzít titul zpět.