Kreativ

ŠTÍTEK: New York

Archeolog Howard Carter prozkoumává egyptského faraona Tutanchamona.

Slavný archeolog Carter kradl z Tutanchamonovy hrobky, naznačuje dopis kolegy

Egypťané dlouhodobě podezírali britského archeologa Howarda Cartera, který v roce 1922 objevil hrobku faraona Tutanchamona, že část pokladu z hrobky před jejím oficiálním otevřením ukradl. Ačkoli se zvěsti o krádeži šířily po generace, bylo těžké najít důkazy. Nyní se v doposud nezveřejněném dopise z roku 1934 objevilo obvinění, že Carter nakládal s majetkem "nepochybně ukradeným z hrobky", píše list The Guardian.

Britský spisovatel Salman Rushdie je ošetřován poté, co byl pobodán během svého vystoupení v neziskovém vzdělávacím centru v americkém městečku Chautauqua, 12. srpna 2022

Spisovatele Rushdieho odpojili od ventilátoru. Dokáže mluvit, potvrdil agent

Britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho, který byl v pátek při přípravě na přednášku napaden nožem a zraněn, odpojili od ventilátoru a Rushdie už dokáže mluvit. Na twitteru to uvedl kolega autora Satanských veršů Aatish Taseer a dodal, že Rushdie i žertoval. Informaci potvrdil spisovatelův agent Andrew Wylie, který později podle agentury Reuters uvedl, že se Rushdieho stav ubírá dobrým směrem.

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie na snímku z 15. listopaddu 2017.

Spisovatele Salmana Rushdieho v New Yorku pobodal útočník. Zasáhl ho do krku

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie byl napaden při vystoupení v americkém státě New York. Na pódium vtrhnul muž, který na Rushdieho zaútočil a pobodal ho. Spisovatel utrpěl nejméně jednu bodnou ránu do krku a jednu do břicha, uvedla na tiskové konferenci policie, podle které byl lékař kolem 17:00 místního času (23:00 SELČ) stále na operačním sále. Útočníka policisté zadrželi, nyní je ve vazbě. Motiv jeho činu zatím není známý.

Na brněnské radnici zahrál jeden z nejlepších světových kytaristů Jorge Caballero.

Jako jediný kytarista na světě zahraje Novosvětskou. Nyní vystoupil v Brně

Počátkem srpna se v Brně konala přehlídka vystoupení nejlepších světových kytaristů při příležitosti 31. mezinárodního kytarového festivalu. Miloš Rufer měl možnost být u koncertu kytaristy Jorga Caballera na brněnské radnici. Tento špičkový virtuóz má úžasně brilantní techniku hry na kytaru a jako jediný kytarista umí zahrát celou Novosvětskou symfonii Antonína Dvořáka. Děkujeme za příspěvek a hezké fotografie.

Jedna z hvězd večera - američtí Cannibal Corpse

OBRAZEM: Metalový svátek. Druhý den Brutalu ovládli kanibalové z Ameriky

Druhým dnem pokračoval ve středu v utrobách josefovské pevnosti metalový svátek. Kromě muziky Brutal Assault opět nabídl i pestrou nabídku kostýmů, ze kterých by asi lifestylové magazíny trnuly hrůzou. Ale o to přeci jde a k menu, které přehlídka toho nejlepšího na metalové scéně nabízí, to zkrátka neodmyslitelně patří.

Stolní tenista Ondřej Lapčík absolvoval třítýdenní kemp v americkém Ohiu.

Lapčíkovy zážitky z Ameriky: let s olympioničkou, získaný bronz i zápas Yankees

Má za sebou třítýdenní dobrodružství, úžasný červenec. Stolní tenista Ondřej Lapčík se vrátil domů ze zámoří plný zážitků, cenných zkušeností. Odchovanec a rodák ze Zlína, který v současnosti žije v obci Tupesy na Uherskohradišťsku, absolvoval v americkém Ohiu tréninkový kemp, za oceánem absolvoval i dva turnaje, zahrál si proti špičkovým soupeřům.

Cesta kolem světa, do Prdele a za Dračicí na Jindřichohradecku může být super výlet, i netradiční součást cyklodovolené. Rozhodně je tu klidněji než ve stejnojmenných světových lokalitách.

Benátky, Londýn, Paříž, New York, Bosna, Prdel, objet svět lze i na jihu Čech

Nebýt sázky v klubu, těžko by se anglický gentleman Phileas Fogg rozhodl objet svět za 80 dní. Na cestě zažívá se svým sluhou množství dobrodružství, která mu přinesou slávu i štěstí v lásce. Když Cestu kolem světa Julius Verne psal, zřejmě neměl tušení, že svět půjde v budoucnu objet i za 80 minut. A to aniž bychom opustili Českou republiku, ba dokonce jeden okres v Jihočeském kraji. Podívejte se, kam všude se dostanete na Jindřichohradecku.

Letiště Praha.

Pražským letištěm denně projde 45 tisíc lidí. Pořád méně než před covidem

Více než pětinásobně se proti loňsku s covidovými omezeními zvýšil během prvního pololetí počet lidí, kteří prošli ruzyňském letištěm. Letiště Václava Havla Praha za prvních šest měsíců odbavilo bezmála 4,3 milionu cestujících; téměř tolik, jako loni za celý rok. Pořád se to ale ani z daleka neblíží situaci před příchodem koronaviru: v tomto srovnání jde stále o 45procentní propad.

Kostra gorgosaura.

Vzácná kostra dinosaura se v aukci prodala za miliony. Vědci se bouří

Na přírodovědné aukci v New Yorku bylo možné zakoupit jedinečný exemplář - kostru smrtelně nebezpečného gorgosaura. Aukční síň Sotheby's nepochybovala o tom, že se najdou zájemci. Konečná částka nakonec dosáhla šesti milionů dolarů. Bylo to ale méně, než se očekávalo. 

Sbor Campanella reprezentoval město Olomouc, Olomoucký kraj a Českou republiku v 9 státech USA na 10 koncertech.

Olomoucký pěvecký sbor Campanella reprezentoval svůj kraj na turné po USA

Ve dnech 22. června – 8. července 2022 absolvoval olomoucký pěvecký sbor Campanella koncertní turné v USA. Myšlenka uspořádat toto koncertní turné vznikla před 3 lety s cílem navázat na významné úspěchy Campanelly doma i v zahraničí, a také podpořit partnerství měst Olomouc a Owensboro.

Finále tenisového ITS Cupu 2022 v Olomouci. Sára Bejlek vs. Makedonka Lina Gjorčeská.

Šestnáctiletá Bejlek obhájila olomoucký titul. Nyní vyrazí do New Yorku

Čtvrtý titul v kariéře, druhý z Olomouce! Teprve 16letá česká tenisová naděje Sára Bejlek obhájila loňský triumf z ITS Cupu, který nastartoval cestu hráčky Prostějova mezi dospělými. Bejlek letos na podniku ITF s dotací 60 tisíc amerických dolarů ztratila jediný set. V nedělním finále porazila Makedonku Linu Gjorčeskou po setech 6:2 a 7:6(0).

Finále tenisového ITS Cupu 2022 v Olomouci. Sára Bejlek vs. Makedonka Lina Gjorčeská.

OBRAZEM: Šestnáctiletá Bejlek obhájila olomoucký titul! Čeká ji US Open

/FOTO + VIDEO/ Čtvrtý titul v kariéře, druhý z Olomouce! Teprve 16letá česká tenisová naděje Sára Bejlek obhájila loňský triumf z ITS Cupu, který nastartoval cestu hráčky Prostějova mezi dospělými. Bejlek letos na podniku ITF s dotací 60 000 amerických dolarů ztratila jediný set. V nedělním finále porazila Makedonku Linu Gjorčeskou po setech 6:2 a 7:6(0).

Muzikálový podvečer na náměstí.

Navštívili Londýn, Paříž, Maďarsko nebo třeba New York. A to díky koncertu

Užili jste si další pohodový koncert? Konal se ve čtvrtek 14. července od 18 hodin na náměstí v Hulíně. Po úspěšném pořadu Láskyplná opereta z loňského roku do Hulína opět zavítala agentura Bubble Music, tentokrát s programem Letem muzikálovým světem. A jak název napovídá, podvečer byl plný muzikálových písní ze slavných muzikálů jako My Fair Lady, Hraběnka Marica, Divotvorný hrnec a mnoho dalších.

Magické zrcadlo ze Cincinnati.

V muzeu zjistili, že mají kouzelné zrcadlo. Starý artefakt odhalil tajemný obraz

Ve sbírkách Muzea umění v americkém Cincinnati se nachází tisíce předmětů. Ve společnosti opravdových unikátů tak malé bronzové zrcadlo z 15. nebo 16. století působilo poněkud nuzným dojmem. V roce 2017 bylo sice i ono krátce vystavené, častěji ale zůstávalo zastrčené poličce ve skladu. Přesto právě toto malé zrcadlo ukrývalo obrovské tajemství.

Pohřeb Ivany Trumpové. Na snímku její rodina 20. července 2022 v New Yorku

V New Yorku se konal pohřeb Ivany Trumpové. Rozloučit se přišel i Trump

V New Yorku se dnes konal pohřeb Ivany Trumpové, československé rodačky a první manželky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten jí přišel uctít památku i se svou nynější chotí Melanií. Trump se připojil ke třem dětem, které s Ivanou má - Donaldu juniorovi, Erikovi a dceři Ivance s manželem.

Americká milionářka Margaret Brownová, která se do dějin zapsala jako přeživší z Titanicu, Nepotopitelná Molly.

Nepotopitelná Molly: Zvolila lásku před penězi, na Titaniku se stala legendou

Jmenovala se Margaret Brownová, narodila se jako Tobinová, historie ji zná ale především pod přezdívkou Nepotopitelná Molly. Americká milionářka přežila potopení Titaniku, a v kritických chvílích se chovala mimořádně nesobecky a hrdinsky. Molly Brownová byla zbohatlicí, která se nikdy nezapomínala chovat slušně k lidem z nižších společenských tříd.

Ivana Trumpová a Donald Trump v roce 1988

Byla to cílevědomá černovláska, vzpomíná na školní léta Trumpové její spolužačka

Jako na cílevědomou černovlásku a sportovkyni vzpomíná na Ivanu Trumpovou, rozenou Zelníčkovou, její spolužačka ze základní školy Jarmila Trávníčková. Stejnou třídu v tehdejším Gottwaldově navštěvovaly po celou dobu povinné školní docházky. „Záviděli jsme jí tatínka, který byl obrovský sportovec a všude s námi chodil na výlety,“ řekla ČTK Trávníčková. Bývalá manželka amerického exprezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtek zemřela v New Yorku, bylo jí 73 let.

Zemřela Ivana Trumpová

Schopná manažerka a hrdá Češka. Prezident Zeman zaslal kondolenci dětem Trumpové

Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci dětem Ivany Trumpové, která ve čtvrtek zemřela. Vyslovil lítost nad ztrátou, která je postihla. Trumpovou, s níž se v minulosti několikrát setkal, označil za vynikající sportovkyni, schopnou manažerku a hrdou Češku. Poznamenal, že si ji pamatuje jako laskavého a srdečného člověka. O kondolenčním dopise informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ivana Trumpová se svojí maminkou Marií Zelníčkovou v Praze v listopadu 2005

Maminka Ivany Trumpové o jejím mládí, odchodu i životě ve Zlíně

Ve věku 73 let zemřela ve čtvrtek v New Yorku Ivana Trumpová. Dívka vyrůstající v tehdejším Gottwaldově (nyní Zlíně) sbírala úspěchy nejdříve jako sportovkyně, po odchodu za oceán se proslavila jako manažerka a podnikatelka. Byla první manželkou byznysmena a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, se kterým měla tři děti. Do Česka se už jako mimořádně bohatá a slavná žena vracela, velmi blízký vztah měla se svoji maminkou Marií Zelníčkovou. 

Ivana Trumpová se svojí maminkou Marií Zelníčkovou v Praze v listopadu 2005

Maminka Ivany Trumpové o jejím mládí, odchodu i životě ve Zlíně

Ve věku 73 let zemřela ve čtvrtek v New Yorku Ivana Trumpová. Dívka vyrůstající v tehdejším Gottwaldově (nyní Zlíně) sbírala úspěchy nejdříve jako sportovkyně, po odchodu za oceán se proslavila jako manažerka a podnikatelka. Byla první manželkou byznysmena a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, se kterým měla tři děti. Do Česka se už jako mimořádně bohatá a slavná žena vracela, velmi blízký vztah měla se svoji maminkou Marií Zelníčkovou. 

Ivana Trumpová se svojí maminkou Marií Zelníčkovou v Praze v listopadu 2005

Maminka Ivany Trumpové o jejím mládí, odchodu i životě ve Zlíně

Ve věku 73 let zemřela ve čtvrtek v New Yorku Ivana Trumpová. Dívka vyrůstající v tehdejším Gottwaldově (Zlíně) sbírala úspěchy nejdříve jako sportovkyně, po odchodu za oceán se proslavila jako manažerka a podnikatelka. Byla první manželkou byznysmena a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, se kterým měla tři děti. Do Česka se už jako bohatá a slavná žena vracela, velmi blízký vztah měla se svojí maminkou Marií Zelníčkovou. 

Zemřela Ivana Trumpová

Zemřela Ivana Trumpová, rodačka ze Zlína. Bylo jí 73 let

Zemřela Ivana Trumpová. Rodačka ze Zlína, talentovaná sportovkyně, úspěšná podnikatelka a první manželka amerického exprezidenta Donalda Trumpa. Bylo jí 73 let. Trump o jejím úmrtí informoval na své sociální síti. Prohlášení vydala také rodina.

Trosky kampanily na náměstí Svatého Marka v Benátkách. Slavná věž se zřítila 14. července 1902.

Prokletí Zvonice svatého Marka: Symbol Benátek provází temná minulost

Fotka s ní je při návštěvě Benátek prakticky povinnou záležitostí. Zvonice svatého Marka, takzvaná kampanila, patří mezi dominanty tamního náměstí pojmenovaného po stejném světci. Málokdo ale tuší, že byť má věž podobu, jakou získala v roce 1514, nejde o původní stavbu. Ve skutečnosti ji počátkem minulého století znovu postavili, neboť se v roce 1902, před 120 lety, zřítila.

Přerovská výtvarnice Věrka Vybíralová je autorkou portrétu pro nový český film Prezidentka.

Portrét pro film Prezidentka vytvořila přerovská výtvarnice

V novém českém filmu Prezidentka hraje portrét hlavní hrdinky Ani Geislerové od přerovské výtvarnice Věrky Vybíralové pouze epizodní roli. Přesto je dílem, které umělkyni posunulo dál. „Byla to pro mě nová zkušenost a výzva. Portrét prezidentky je ve filmu jako korálek, který běhá na niti, a pokaždé se nečekaně blýskne,“ říká.

Z hudebního setkání Týden snů v kempu Ostende v Choceradech. Na snímku trumpetista Laco Deczi.

OBRAZEM: Nad večerní řekou v Choceradech se nesl jazz trumpetisty Laco Decziho

Čtvrtečním večerem pokračoval v choceradském kempu Ostende Týden snů. Tentokrát potěšil zejména příznivce jazzu. Svůj koncert tam odehrál Laco Deczi, světový trumpetista a frotman kapely Celula New York. Ještě před ním si obecenstvo podmanily melodie skladeb slavné skupiny Pink Floyd v zajímavé aranži dvou akustických kytar v podání Milana Matouška a Martina Gregora, formace která si říká Pink Floyd Accuostic Duo.

Judas Priest.

Kam o víkendu? Na Judas Priest, No Name, Laca Décziho nebo do skanzenu

Víkendové Tipy Deníku jsou tu! Každý čtvrtek pro vás v redakci připravujeme bohatou várku možností, jak zajímavě strávit celý víkend. Tentokrát přinášíme i pár tipů na následující dva sváteční dny. Z naší nabídky akcí si vybere opravdu každý, malý i velký.

Kutil a dobrák.

Od sousedů: Opravuje auta a rozdává je. A vrah ze Somálska dostal doživotí

O automechaniku Hansi Eidenhammerovi z Burgkirchenu jsme v srpnu 2020 napsali, že daroval své už 53. osobní auto. Připomněli jsme, že všechno začalo před 42 roky, kdy se mu svěřil zoufající si klient, který už nedostal „technickou“ na své auto, ale že musí vozit pravidelně manželku na terapii rakoviny.

Zpěvák R. Kelly půjde do vězení na 30 let.

Roky zneužíval své fanynky. Zpěváka R. Kellyho poslal soud na 30 let do vězení

Slavný americký zpěvák R&B R. Kelly byl ve středu odsouzen ke třiceti letům vězení. Oznámila to americká prokuratura pro východní okres New Yorku. Zpěvák byl loni obviněn z vydírání a obchodování se sexem. Verdikt padl poté, co prokurátoři předložili důkazy o jeho dlouholeté snaze využít své slávy k nalákání obětí, které následně sexuálně zneužíval.

Emil Kolben.

Kolben se učil od Edisona i Tesly, ve Vysočanech začínal v kůlně

Emil Kolben se narodil 1. listopadu 1862 ve Strančicích u Prahy do rodiny hokynáře. Německou vysokou školu technickou v Praze absolvoval s vyznamenáním a po roční praxi získal od Zemského výboru stipendium 1200 zlatých, které mu umožnilo studijní pobyt v zahraničí. Nejdříve se seznámil s některými průmyslovými podniky v Evropě a ještě v roce 1888 odplul i se svojí ženou Malvínou na pět let do Spojených států.