Kreativ

ŠTÍTEK: New York

Mariana Prachařová

Dcera Davida Prachaře Mariana fandila tátovi na Islandu, sama jde jinou cestou

Hlásila se na DAMU a vidět jsme ji mohli i v několika seriálech. Přesto se devětadvacetiletá Mariana Prachařová nakonec rozhodla vydat jinou cestou než její rodiče David Prachař, který v sobotu vypadl ze StarDance, a Dana Batulková. Jako influencerka zakotvila v módním světě, kde inspiruje řady náctiletých, a aktuálně také rozjíždí vlastní podnikání. Sama, a někdy i s maminkou, hodně cestuje – aktuálně jsou spolu na Islandu – a na své problémy s poruchou příjmu potravy už nemyslí. 

Scarlett Johanssonová.

Uvěřil, že mu na WhatsApp napsala herečka Scarlett Johansson. Přišel o 200 tisíc

Na špek podvodníkovi skočil muž z Prahy, který uvěřil, že ho kontaktovala známá americká herečka Scarlett Johansonn s nabídkou na koupi její fanouškovské karty za tisíce dolarů a se slibem, že mu každý měsíc přijde pět tisíc dolarů měsíčně. Muži skutečně přišla karta s pěti miliony dolarů, bylo ji však za tisíce nutné odblokovat. A tak muž přišel postupně o 200 tisíc korun.

Scarlett Johanssonová.

Muž uvěřil, že mu na WhatsApp napsala Scarlett Johansson. Přišel o 200 tisíc

Na špek podvodníkovi skočil muž z Prahy, který uvěřil, že ho kontaktovala známá americká herečka Scarlett Johansonn s nabídkou na koupi její fanouškovské karty za tisíce dolarů a se slibem, že mu každý měsíc přijde pět tisíc dolarů měsíčně. Muži skutečně přišla karta s pěti miliony dolarů, bylo ji však za tisíce nutné odblokovat. A tak muž přišel postupně o 200 tisíc korun.

Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby. Češi se tak začali vyhýbat třeba čokoládě. Ilustrační snímek

Žáby nesou smrt. Češi naletěli dezinformacím, vyhýbají se čokoládě i banánům

Další pokus o ovládnutí lidstva skrze jedovaté jídlo je tady. Na sociálních sítích a v řetězových e-mailech sílí burcování dezinformátorů proti nákupům potravin označených logem zelené žáby, které jsou podle nich plné chemikálií, jedovatého hmyzu a geneticky modifikovaných přísad. Logo je přitom znakem téměř čtyřicet let působící organizace, která bojuje za udržitelné zemědělství a rovné podmínky farmářů. 

Medvěd grizzly v době přípravy k zimnímu spánku. Právě toto období se stalo osudným Timothymu Treadwellovi a jeho přítelkyni

Rád se fotil s medvědy. Jeden ho i s přítelkyní zabil, útok zachytila nahrávka

I když jste třeba nikdy neslyšeli jeho jméno, znáte patrně aspoň jednu z mnoha variací jeho nejoblíbenějšího snímku sama sebe: tedy fotografii mladého blonďáka v divočině hledícího bezstarostně do kamery, zatímco se někde za jeho zády vyskytuje velký medvěd grizzly. Před 20 lety však Timothyho Treadwella jeden takový grizzly zabil a stejně naložil i s jeho partnerkou. Poslední okamžiky páru zaznamenala nahrávka.

Obchod s panenkami na Madison Avenue v New Yorku, který si otevřela špionka Velvalee Dickinsonová

Špionka mezi panenkami. Američanka za války originálně špehovala pro Japonce

I na první pohled nevinně vypadající podnik, jako je obchod s panenkami, se může stát důležitou součástí špionážního řetězce. Svědčí o tom příběh Američanky Velvalee Dickinsonové. Vyhlášená sběratelka a odbornice na porcelánové panenky za druhé světové války svými obchody kryla špionáž pro Japonsko. FBI na ni narazila v podstatě náhodou. 

Expert na kryptoměny Dominik Stroukal

Když vše zapomenu, zaplatím čipem zašitým v těle, říká expert na kryptoměny

Je český guru kryptoměn a finančních technologií. Baví ho zkoumat, co dokážou. Nemělo by proto nikoho překvapit, že Dominik Stroukal má pod kůží zašité dva čipy. Jeden jako úložiště informací, druhý je určený k bezhotovostním platbám. „Už jsem se dostal do stavu, kdy u sebe nemám ani telefon. Stává se mi, že když si zapomenu úplně všechno, dokážu zaplatit pomocí čipu v těle,“ svěřuje se šestatřicetiletý ekonom a vysokoškolský učitel.

Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.

Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?

Vlajka Izraele před Krajským úřadem Moravskoslezského kraje v Ostravě, 8. října 2023.

Před Krajským úřadem Moravskoslezského kraje v Ostravě zavlála vlajka Izraele

Odsuzujeme násilí a nespravedlnost. Proto před Krajským úřadem Moravskoslezského kraje vlaje vlajka Izraele. Těmito slovy zdůvodnilo vedení Moravskoslezského kraje vyvěšení vlajky státu, na jehož území v sobotu zaútočilo Palestinské radikální hnutí Hamás. Ostrava není jediné město, kde byla o víkendu k vidění podpora obyvatel Izraele. 

Premiéra je v pátek 6. října v 19 hodin

Jmenuji se Ašer Lev. První premiéra Moravského divadla s klezmerovou kapelou

První premiérou nové sezony Moravského divadle Olomouc a zároveň českou divadelní premiérou je hra Jmenuji se Ašer Lev. Fascinující příběh mladého talentovaného Žida je intimní výpovědí o střetu hodnot v umění a tradičním náboženství. Premiéra se uskuteční v pátek 6. října v 19 hodin.

Šampion UFC Jiří Procházka

Jak to bylo s bitvou o titul? Procházka se mnou odmítl bojovat, odtajnil Pereira

Chce si vzít zpátky to, co mu patří. MMA zápasník Jiří Procházka se po zranění vrátí 11. listopadu v newyorské Madison Square Garden do klece, aby se utkal s Alexem Pereirou o světový pás nejprestižnější organizace UFC. K očekávanému střetu přitom mělo dojít mnohem dřív, ale podle Brazilce s ním český bojovník odmítl zápasit.

Břeclavští softbalisté Michal Holobrádek a Jakub Osička vyhlíží nové angažmá.

O břeclavské softbalisty Holobrádka s Osičkou mají zájem zámořské týmy

Čeští reprezentační nadhazovači dostávají nabídky od amerických týmů a zahrají si v nejprestižnějších softbalových soutěžích. Michal Holobrádek by měl v příští sezoně nastoupit za kanadský tým Hill United Chiefs, Jakub Osička se už domluvil s New York Gremlins. Turnaje a soutěže se hrají v USA během letních měsíců, letos si oba zahráli ten nejslavnější ISC turnaj. „V Americe čelíte nejlepším pálkařům na světě. Jsem moc rád, že tam budu pokračovat,“ prohlásil Osička, který společně s Holobrádkem na domácí scéně hraje za Locos Břeclav. Ty rozehrají o víkendu v extralize semifinálovou sérii proti Hrochům Havlíčkův Brod.

Český šampion UFC v polotěžké váze Jiří Procházka

Bitva o titul potvrzena. Procházka chce zpátky svůj pás, na stole další Brazilec

Definitivní konec všemožným spekulacím. Český MMA zápasník Jiří Procházka už zná jméno příštího soupeře, proti kterému zabojuje o titul v polotěžké váze věhlasné organizace UFC. Rodák z Hostěradic se 11. listopadu v New Yorku utká s Brazilcem Alexem Pereirou, svěřencem Glovera Teixeiry, jehož Procházka před rokem v červnu dokázal porazit a vybojoval pro domácí scénu historický titul v elitní světové organizaci.

Fentanyl je aktuálně nejzhoubnější drogou v USA. Před nedávnem zabila ročního chlapce, tři další děti skončily v nemocnici

Zrádná drogová hrozba. USA šokovala smrt ročního chlapce, zabil ho fentanyl

Nejzhoubnější současná droga ve Spojených státech amerických znovu zabíjela. Zbytky syntetického opiátu fentanylu podle policie způsobily smrt ročního chlapce v soukromé školce v New Yorku. Podle čerstvé studie stojí fentanyl za dvěma třetinami drogových úmrtí v zemi a velkou roli v tom hraje mexická mafie, neblaze proslulá díky druhé sérii seriálu Netflixu Narcos.

Když se touha promění v umění. Sochař Varga představil v Břeclavi své sochy

Když se touha promění v umění. Sochař Varga představil v Břeclavi své sochy

František Varga je známý sochař z Břeclavi, který nyní představil svá starší i nejnovější díla na vernisáži v Muzeu v Břeclavi. Jeho umělecká díla mohli vidět lidé nejen v řadě zemí Evropy, ale i v New Yorku nebo v polském Andrychowě. Svoji nynější vernisáž spojil i s oslavou narozenin, takže mnoho návštěvníků se přišlo nejen podívat, ale i umělci popřát. Krásnou výstavu svým zpěvem podpořil sbor Mužáků z Mutěnic, zazpívali Vargovi vnuci (Viktor a Richard), svou báseň přednesl nejlepší básník mezi vinaři Cyril Králík a do kytarových strun vložil své ruce virtuóz Vladislav Bláha

Recep Tayyip Erdogan

Rozejdou se cesty Turecka a EU? Ankara ztrácí zájem o členství, naznačil Erdogan

Turecko by se mohlo vydat jinou cestou než Evropská unie, která se snaží o oslabení svých vztahů s Ankarou, prohlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle agentury AP tím naznačil, že jeho země by mohla přestat usilovat o vstup do EU. Erdoganovo vyjádření nicméně přichází nedlouho poté, co turecký ministr zahraničí Hakan Fidan tento měsíc uvedl, že Turecko stále o členství stojí, a vyzval unijní blok k výraznějším krokům, které by tomu napomohly.

Náraz letadla do věže WTC

Výročí útoku na americká Dvojčata: Pohotovost tehdy měli i jihočeští vojáci

Od drtivého leteckého útoku na americká Dvojčata uplynulo 22 let. Datum 11. září 2001 se navždy zapsal do dějin jako den, který změnil svět. V ten den se totiž stalo něco, čemu v tu chvíli nechtěl nikdo na celém světě uvěřit. Teroristé se zmocnili ve vzduchu civilních letadel a následně s nimi zaútočili na cíle v amerických městech Washington a New York. Bezpečnostní opatření se ale dotýkala i českých obyvatel. Třeba na Jindřichohradecku tehdy vojáci zůstávali v kasárnách kvůli pohotovosti, zaměstnanci dačického strojírenského podniku, který měl americké vlastníky, nesměli létat, na úřadech se začaly objevovat americké vlajky.

Richard Müller kývl na spolupráci se zpěvačkou Emmou Smetana. Duet Tahle jedna vteřina má na YouTube přes milion a čtvrt zhlédnutí

Richard Müller: Se soukromím nekšeftuju. Starší syn se odmítá prezentovat

Proč se Richard Müller nevydal za oceán budovat kariéru? „Takovými, jako jsem já, tam silážují,“ řekl v rozhovoru pro časopis Story. Slovenský hudebník  nazpíval duet s Emmou Smetana. Jejich přístup ke sdílení osobního života je odlišný. Zatímco Emma je otevřená, Müller se drží zpátky. „Se soukromím nekšeftuju,“ stojí si za svým slovenská legenda. I přesto o svých dětech něco málo prozradil. 

Americká teenagerka Coco Gauffová ovládla letošní ročník US Open

Zlatá tečka domácí teenagerky. Gauffová otočila finále US Open a slaví titul

Devatenáctiletá americká teenagerka Coco Gauffová ovládla letošní ročník US Open a slaví premiérový grandslamový titul v kariéře. Turnajová šestka otočila finálovou bitvu s Běloruskou Arynou Sabalenkovou a zvítězila po více než dvou hodinách 2:6, 6:3, 6:2. Semifinálová přemožitelka české tenistky Karolíny Muchové se tak stala první domácí vítězkou posledního grandslamu sezony od úspěchu Sloane Stephensové v roce 2017.

Česká tenistka Karolína Muchová

Jsem smutná. Nepředvedla jsem to nejlepší, mrzelo Muchovou po semifinále US Open

Tenistku Karolínu Muchovou po semifinálové porážce na US Open s Američankou Cori Gauffovou mrzelo, že nepředvedla ideální výkon. Nehrála ani na 60 procent svých možností. Turnajová desítka prohrála za více než dvě hodiny 4:6, 5:7. Přesto si letos v New Yorku vylepšila osobní maximum a ve světovém žebříčku se posune z desátého na osmé místo, dosud nejvýš v kariéře.

Tenistka Karolína Muchová v akci na americkém US Open

Srdnatý boj na finále nestačil. Muchová skončila na US Open na raketě Gauffové

Tenistka Karolína Muchová se do druhého grandslamového finále v letošní sezoně neprobojovala. Turnajová desítka nestačila v semifinále US Open na rozjetou Američanku Coco Gauffovou, světové šestce nakonec podlehla i přes pět odvrácených mečbolů 4:6, 5:7. Devatenáctiletá domácí hvězda se utká v sobotu o svůj první grandslamový titul s nadcházející světovou jedničkou Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Markéta Vondroušová na US Open

Bolestivá newyorská lekce. Vondroušová končí na US Open před branami semifinále

Letošní wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová se do svého prvního semifinále na grandslamovém US Open neprobojovala. Aktuální česká jednička a turnajová devítka prohrála na newyorském betonu s Američankou Madison Keysovou za hodinu a jednadvacet minut 1:6, 4:6. Nasazená sedmnáctka Keysová se utká o postup do finále s Běloruskou Arynou Sabalenkovou, která vyřadila Číňanku Čeng Čchin-wen 6:1, 6:4.

Karolína Muchová na US Open

Radost ze semifinále US Open. Gauffová? Bude to tvrdá bitva, říká Muchová

Tenistka Karolína Muchová je po postupu do semifinále US Open spokojená se svou hrou i mentálním rozpoložením. Turnajová desítka naposledy v New Yorku jasně porazila Rumunku Soranu Cirsteaovou 6:0, 6:3 a na tiskové konferenci ocenila, jak se dokázala letos vrátit po dřívějších zdravotních potížích. Věří si také do boje o finále s domácí Američankou Cori Gauffovou, které bude moci oplatit nedávnou porážku z finále turnaje v Cincinnati.

Nešťastný let KAL 007 krátce před sestřelením v představě grafického designéra

Ano, sestřelili jsme dopravní letadlo, přiznali v roce 1983 po pěti dnech Rusové

Civilní let z New Yorku do svého cíle v jihokorejském Soulu před 40 lety nedorazil. Letadlo se kvůli navigační chybě ocitlo nad územím tehdejšího Sovětského svazu a jeho velitelé ho nechali sestřelit. Pět dní o tom mlčeli. „Zcela prostě se ukazuje, že Sověti se rozhodli sestřelit civilní letadlo, že ho sestřelili, zavraždili 269 osob na palubě a lhali o tom,“ prohlásila před Radou bezpečnosti OSN tehdejší velvyslankyně USA Jeane J. Kirkpatricková. Ještě týž den přiznal sestřelení tohoto letadla konečně i Sovětský svaz. Byla to jedna z nejožehavějších chvil studené války.

Markéta Vondroušová na US Open

Bolestivé rozhodnutí. Vondroušová konec se Strýcovou na US Open oplakala

Tenistka Markéta Vondroušová prožívala po postupu do čtvrtfinále dvouhry na US Open rozporuplné pocity. Wimbledonská vítězka byla ráda, že si po vítězství nad Američankou Peyton Stearnsovou 6:7, 6:3, 6:2 vylepšila v New Yorku maximum, zároveň se ale musela kvůli bolavému lokti omluvit že čtyřhry, kterou hrála po boku loučící se krajanky Barbory Strýcové. Rozhodnutí oplakala. Strýcová pro ni měla pochopení.

Zklamaná Polka Iga Šwiateková

Polská královna opouští trůn. Šwiateková ztratí po US Open post světové jedničky

Dlouhých 75 týdnů vévodila na čele žebříčku WTA celému ženskému tenisu. Zdálo se, že dvaadvacetiletá raketa z Varšavy o své dominantní postavení jen tak nepřijde. Nicméně po nečekané osmifinálové porážce v New Yorku, kde největší favoritka a zároveň nejvýše nasazená Iga Šwiateková obhajovala loňské prvenství, je rázem všechno jinak. A držitelka čtyř grandslamových titulů se tak ihned po skončení US Open bude muset rozloučit s pozicí světové jedničky.

Pokud rozmarýnovou vodu, kterou si vyrobíte, nezapomenete aplikovat po každém umytí vlasů, brzy se vaše vlasy dočkají zářivého lesku.

Mastné vlasy, pomalý růst, vypadávání vlasů? Levného pomocníka máte na dosah

Rozmarýn nebo také rozmarýna lékařská není jen voňavá bylinka, která bývá součástí kořenících směsí. Její využití je mnohem širší. Jak používat rozmaryn na vlasy?  Rozmarýnová voda, kterou si můžete sami snadno udělat, vám pomůže bojovat s mastnými vlasy. Rozmarýn podporuje také růst vlasů a dodává jim lesk. Rozmarýnová voda léčí i lupy. Rozmarýnový olej zase posiluje vlasové kořínky a obnovuje pružnost pokožky.

Nedávné zprávy o útocích žraloků řadu lidí vyděsily

Těmto plážím se raději vyhněte. Kvůli žralokům jsou jedny z nejnebezpečnějších

Na newyorské pláži Rockaway napadl v srpnu žralok ženu. Zaútočil na její stehno, ze kterého jí ukousl velkou část svaloviny. Hned po vytažení z vody jí plavčíci dali první pomoc. Následně ji záchranáři převezli do nemocnice a stabilizovali její stav, informovala americká televize NBC News.  Deník při této příležitosti přináší souhrn lokalit, ve kterých jsou útoky žraloků nejčastější.

Tenistka Markéta Vondroušová slaví postup do osmifinále US Open.

Vondroušová prolétla do osmifinále US Open. Bouzková i přes zranění vzdorovala

Wimbledonská vítězka a aktuální česká jednička Markéta Vondroušová postoupila podruhé v kariéře do osmifinále US Open. Turnajová devítka porazila v New Yorku ruskou tenistku Jekatěrinu Alexandrovovou jednoznačně 6:2, 6:1 a v boji o čtvrtfinále vyzve domácí Peyton Stearnsovou. Na americkém grandslamu naopak dohrála Marie Bouzková, která i vinou zranění podlehla loňské finalistce Uns Džábirové z Tuniska v třísetovém trháku 7:5, 6:7, 3:6.

Česká tenistka Karolína Muchová

Muchová postoupila na US Open do osmifinále, končí Veselý i Menšík

Tenistka Karolína Muchová postoupila na US Open podruhé v kariéře do osmifinále. Finalistka letošního Roland Garros a turnajová desítka porazila na betonu v New Yorku domácí Taylor Townsendovou za necelé dvě hodiny 7:6, 6:3. O čtvrtfinále se Muchová utká s 53. hráčkou světa Číňankou Wang Sin-jü. V den svých 18. narozenin naopak dohrál Jakub Menšík, který podlehl favorizovanému Američanovi Tayloru Fritzovi jasně 1:6, 2:6, 0:6. Neuspěl ani Jiří Veselý, jenž nestačil na Chorvata Bornu Goja poměrem 4:6, 3:6, 2:6.

Jaderná elektrárna Dukovany. Foto: JE Dukovany

Začalo velké armádní cvičení. Letadla mohou být slyšet až u Dukovan

Začalo armádní cvičení Odolné nebe. Letectvo bude mimo jiné testovat ochranu Jaderné elektrárny Temelín. Navzdory vzdálenosti přesahující sto padesát kilometrů je možné, že zvýšený hluk zaznamenají také lidé žijící na Vysočině poblíž druhé jaderné elektrárny v Česku, Dukovan.