Kreativ

ŠTÍTEK: New York

Novoměstský kulturní dům navštívil legendární jazzmann Laco Déczi s hosty.

Legendární jazzman slaví 85. narozeniny. Zahrál v Novém Městě na Moravě

Do novoměstského kulturního domu přijel druhé květnové úterý enfant terrible světového jazzu Laco Déczi. Tento jazzový nestor slaví neuvěřitelné 85. narozeniny, na pódiu by mu jeho věk však nikdo nehádal. Do Nového Města na Moravě přijel s kapelou Celula New York a speciálním hostem byl Chris DePino.

Donald Trump

Trump se dopustil sexuálního zneužití, rozhodl soud. Novinářce přiznal odškodné

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou. Ta ho u soudu v New Yorku žalovala v občanskoprávním sporu a vinila ho ze znásilnění a také z pomluvy. Devítičlenná porota žalující straně přiznala odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (106 milionů Kč), uvedla agentura Reuters.

Jazzový festival u řeky v Kralupech nad Vltavou.

Levý břeh Vltavy patřil jazzovému festivalu. Nejen s Deczim, ale i se Stivínem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Před týdnem v Carnegie Hall v New Yorku, první májovou sobotu v Kralupech nad Vltavou. Takové koncertní zastávky má zpěvačka Dasha, která zahájila letošní Jazzový festiválek u řeky, kterému patřila část levého břehu. K dalším hvězdám akce patřil nejen už předem avizovaný Laco Deczi, ale jako překvapení i Jiří Stivín, nahrazující původně ohlášeného Fernanda Saunderse.

Nizozemský koncept Casa Brutale

Extrémní bydlení ve světě? Sotva metrový dům i chata na střeše paneláku

Bydlet se dá různě. Zcela běžným způsobem v rodinném domě nebo paneláku, ale i zvláštně. Je spousta extrémních staveb, které poskytují netradiční bydlení, ale i řada těch, které na první pohled okem ani nezahlédnete. Pojďte si s námi nejzajímavější pětici skrytého bydlení představit. Čeká vás návštěva objektů Keret House v Polsku, Villa Vals ve Švýcarsku, Casa Brutale v Nizozemí či Casa da Mata v Brazílii.

Met Gala 2023

Černobílé a šokující Met Gala: Rihanna se změnila v nevěstu, Jared Leto v kočku

Někdy se o této akci říká, že jde o Super Bowl (bombastický finálový zápas ligy amerického fotbalu s desetitisíci diváky) módy. V první květnový večer se v New Yorku konala nejprestižnější módní akce světa, galavečer Met Gala. Jeho letošním tématem byla pocta zesnulému návrháři Karlu Lagerfeldovi. Pozvané hvězdy se tak zahalily především do černobílých rób a záplavy růží.

Trenér mladých basketbalistů Ústí Michal Žalud vyrazil se svými svěřenci na cestu do Ameriky. Navštívili Atlantu a New York. Snímek je z návštěvy New Yorku.

Zážitek na celý život! Mladí basketbalisté Ústí vyrazili do USA

Už dvakrát vyvezl mladé basketbalisty Ústí nad Labem do Ameriky. Chtěl jim ukázat nejlepší ligu světa NBA a také okusit hru fyzicky zdatnějších soupeřů. Po návratu tým Michala Žaluda čeká vrchol sezóny – mistrovství republiky hráčů do patnácti let. A Sluneta patří v domácím prostředí k jednomu z favoritů. Turnaj začíná už tento pátek 28. dubna.

Vojáci z 512. dělostřeleckého praporu během druhé světové války.

Západní Čechy osvobozoval i zapomenutý dělostřelecký prapor

Při oslavách konce druhé světové války vzpomínáme většinou na jednotlivé divize, které osvobozovaly různé části naší republiky. Ty, a další větší armádní celky, byly ale podporovány různými jednotkami, na které se v průběhu desetiletí v podstatě zapomnělo.

Program Městské knihovny Dobříš na květen je plný zajímavých akcí.

Při revizi fondu dobříšské knihovny mohou čtenáři využít knižní pohotovost

/FOTOGALERIE, PROGRAM/ Na květen připravila Městská knihovna Dobříš celou řadu zajímavých akcí. Patří mezi ně výtvarná dílna, čtení pro děti, přednáška či vyprávění Tomáše Etzlera o Číně. Květen je v dobříšské knihovně také ve znamení revize knižního fondu, ovšem po dobu uzavírky knihovny bude ve vestibulu sportovní haly připravena knižní pohotovost. 

Ponorku Defender v roce 1907 nechal postavit inženýr Simon Lake. Inspiroval se přitom románem Julese Vernea Dvacet tisíc mil pod mořem

Poklad inspirovaný Vernem. U břehů USA potápěči objevili sto let starou ponorku

Tým profesionálních potápěčů objevil u východního pobřeží Spojených států vrak ponorky Defender, kterou v roce 1907 nechal postavit inženýr Simon Lake inspirovaný románem Julese Vernea Dvacet tisíc mil pod mořem. Pátrání po více než 100 let starém plavidlu trvalo skupině nadšenců roky, nyní chtějí ponorku nasnímat a zdokumentovat, napsal server stanice CBS News.

Dvanáctičlenný tým, ve kterém byly zastoupeny téměř všechny ročníky , vyrazil na východ USA

Podívejte se: Studenti příbramské průmyslové školy vyrazili do New Yorku

/FOTOGALERIE/ Dvanáctičlenný tým studentů, ve kterém byly zastoupeny téměř všechny ročníky, vyrazil na východ USA, aby navštívil hlavní město světa, jak zní jedna z přezdívek New Yorku. V našem programu samozřejmě nesměla chybět ani prohlídka Washingtonu DC a mekky hazardu Atlantic City neboli Las Vegas východního pobřeží. 

Popraskané ruce se musí především hydratovat a chránit před mrazem

Popraskané ruce umí potrápit, vyléčit je ovšem lze přes noc. Zkuste tyto tipy

Jak se zbavit popraskané kůže na rukou? To je otázka, která trápí mnohé z nás. Suchá kůže, která má v zimě navíc tendence se trhat a působit značné bolesti, dokáže velmi znepříjemnit život. Popraskanou kůži na rukou lze však snadno vyléčit i během jediné noci. Víme, čím ruce namazat, zda zabere domácí léčba i jaký postup zvolit, abyste se zbavili bolesti co nejrychleji.

Dům, kde byl postřelen šestnáctiletý Ralph Yarl

Chlapec v USA zazvonil na špatný dům. Muž ho střelil do hlavy

Ve Spojených státech minulý týden málem zemřel 16letý černošský chlapec, který omylem zazvonil na špatné adrese. Z domu ho totiž poté do hlavy a ruky střelil starší běloch. O případu, který vyvolal pobouření, v úterý informovaly světové tiskové agentury. S chlapcem, který se zotavuje doma poté, co byl v propuštěn z nemocnice, telefonicky hovořil prezident Joe Biden. Muž, který byl obviněn z napadení, se podle úřadů vzdal policii a je ve vazbě.

Když vyrůstal, nepatřil prý Adam Driver zrovna ke slušňákům. To se změnilo v dospělosti. Tehdy se dokonce rozhodl, že půjde do služeb amerického námořnictva a v případě nutnosti bude bránit svou vlast

Adam Driver: Po teroristických útocích se stal mariňákem, teď je hvězdným hercem

Nebýt zranění, které ukončilo jeho kariéru v armádě, Hollywood by Adama Drivera asi nepoznal. I když si sen o herectví splnil, tři roky u námořnictva byly bezesporu jeho nejdrsnější životní etapou. Sympatický herec má na svém kontě slušnou řádku rolí, neminuly ho dokonce ani nominace na Oscara za vedlejší roli i v hlavní mužské kategorii.

Hyundai Ioniq 6 - vítěz kategorií Světové auto roku, Světové elektrické auto a Automobilový design roku

Svět zná nové Světové auto roku. Hyundai Ioniq 6 vyhrál na plné čáře

Ve světe probíhají dvě nadnárodní odborné ankety o auto roku. S ohledem na výběr aut je pro našince běžně zajímavější ta, která se jmenuje zkrátka Car of the Year (COTY), a kterou zaštiťují evropská média. Přehlížet bychom ale určitě neměli ani anketu World Car Awards, jejíž porota je složená z novinářů skutečně z celého světa, a která svůj výběr uveřejnila právě nyní.

Brian Charette

Z New Yorku rovnou do Varnsdorfu přijede koncertovat Brian Charette

/ROZHOVOR/ Jestli je nějaký opravdu kultovní nástroj jazzu, rocku a především art rocku 60. a 70. let, pak jsou to bezesporu Hammondovy varhany. Ty byly do značné míry základem typického zvuku kapel typu The Doors, Emerson, Lake & Palmer, Santana, Deep Purple, Yes, Procol Harum, Greenslade, Blood, Sweat & Tears, Allman Brothers Band a nekonečně dalších. V jazzu je zhusta používali třeba Herbie Hancock, Quincey Jones, Reuben Wilson nebo Jimmy Smith. Hammondky ale nestárnou a jsou dodnes velmi často používané, třeba v acid jazzu dokonce velmi často.

Evan Gershkovich byl v Rusku zadržen po obvinění ze špionáže. Na snímku ho policie eskortuje od soudu

Kdo je Američan, kterého Rusko zatklo jako špiona: Kuchař, jenž si plnil sny

Scény známé naposledy z let studené války ožily ve čtvrtek v Jekatěrinburgu na Urale a posléze v Moskvě. Ruská tajná služba zatkla a oficiálně ze špionáže obvinila amerického novináře. Jednatřicetiletý Evan Gershkovich sedí ve vazbě. Mezinárodní kolegové i americké úřady jeho zatčení naprosto odsuzují.

Donald Trump

Velká porota hlasovala pro Trumpovo obvinění. Exprezident: Vměšování do voleb

Bývalý americký prezident Donald Trump označil obvinění, pro jehož vznesení hlasovala v noci na pátek velká porota newyorského soudu, za „politické pronásledování“ a „vměšování do voleb“. „Jsem zcela nevinen,“ ujistil Trump v prohlášení, ze kterého citovaly tiskové agentury. Bývalý šéf státu chce v roce 2024 usilovat o návrat do Bílého domu.

Uvítání držitelky prestižního ocenění pro nejoblíbenějšího učitele roku Zlatý Ámos Daniely Krátké v trutnovské lesnické škole.

Učitelku roku vítala plná tělocvična. Za odměnu vyhlásila amnestii na zkoušení

/FOTO, VIDEO/ V pondělí dopoledne jí gratulovali ve školní tělocvičně v Trutnově ředitel, kolegové a studenti, odpoledne na krajském úřadě v Hradci Králové hejtman a krajští zastupitelé. Učitelka češtiny a občanské výchovy na České lesnické akademii v Trutnově Daniela Krátká si užívá chvíle slávy poté, co v pátek získala titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku. Dokonalý dárek k jejím pondělním narozeninám.

Kamera, klapka - výbuch. Filmaři to v Mostě po poslední scéně zabalili.

Už jste viděli ty scény z Mostu? Město v britském akčním filmu. Vybuchuje Prior

/FOTO/ Na jaře před dvěma lety zahraniční štáb natáčel v Mostě záběry pro akční seriál Extinction (Zánik). Příběh o zamilovaném mladíkovi, který zažije konec světa a vrátí se v čase ovlivňovat budoucí dění, si už našel své diváky a odvysílal ho britský televizní kanál Sky pod názvem The Lazarus Project. 

Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.

Hvězda českokrumlovského zámku v novém. Zlatý kočár dostal zlatočerný kabát

Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.

Zlatě zdobené drapérie z černého sametu, to je nový kabát krumlovského zlatého kočáru.

Zlatý kočár, hvězda krumlovského zámku, dostal zbrusu nový, zlatočerný kabát

/VIDEO/ Jeden z nejpozoruhodnějších exponátů českokrumlovského zámku, zlatý kočár, který 16. listopadu 1638, tažen šestispřežím a naložen dary, uzavíral průvod knížete Jana Antonína I. z Eggenberku za papežem Urbanem VIII. v Římě, dostal nový kabát. Společně s ním už jsou pro návštěvníky nachystány i dva další světové unikáty. To je hlavní novinka letošní zámecké sezóny, která v Českém Krumlově vypukne 1. dubna.

Erotická malba sprejem se veřejnosti většinou líbí. Zdrženlivěji se k dílu vyjadřují odborníci.

Malba nahé ženy v Hradci budí emoce. Pro někoho je krásná, pro jiného sexistická

/VIDEO, FOTO/ „Obraz jsem maloval v neděli pět hodin,“ říká autor erotické malby plavající ženy na královéhradeckém mostu U Soutoku. Dílo s erotickým nádechem se veřejnosti většinou líbí, ale například ředitel hradecké Galerie moderního umění o něm mluví jako o sexistickém. Vlastník mostu, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), obraz nepovažuje za závadu.

Erotická malba sprejem se veřejnosti většinou líbí. Zdrženlivěji se k dílu vyjadřují odborníci.

„Prsatice“ v Hradci budí emoce. Pro někoho je krásná, pro jiného sexistická

/VIDEO, FOTO/ „Obraz jsem maloval v neděli pět hodin,“ říká autor erotické malby plavající ženy na královéhradeckém mostu U Soutoku. Dílo s erotickým nádechem se veřejnosti většinou líbí, ale například ředitel hradecké Galerie moderního umění o něm mluví jako o sexistickém. Vlastník mostu, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), obraz nepovažuje za závadu.

Erotická malba sprejem se veřejnosti většinou líbí. Zdrženlivěji se k dílu vyjadřují odborníci.

„Prsatice“ v Hradci budí emoce. Pro někoho je krásná, pro jiného sexistická

/VIDEO, FOTO/ „Obraz jsem maloval v neděli pět hodin,“ říká autor erotické malby plavající ženy na královéhradeckém mostu U Soutoku. Dílo s erotickým nádechem se veřejnosti většinou líbí, ale například ředitel hradecké Galerie moderního umění o něm mluví jako o sexistickém. Vlastník mostu, kterým je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), obraz nepovažuje za závadu.

Bývalý americký prezident Donald Trump (na snímku z 8. listopadu 2022)

V úterý mě možná zatknou, napsal Trump. Své stoupence vyzval k protestům

Bývalý americký prezident Donald Trump přišel s tvrzením, že v úterý by mohl být zatčen. Nasvědčují tomu podle něj informace unikající z prokuratury na Manhattanu, která exprezidenta vyšetřuje pro podezření z finanční trestné činnosti. Státní zastupitelství se k věci odmítlo vyjádřit a Trumpův tým později médiím sdělil, že exprezident od úřadů nedostal žádné upozornění. Přesto na své sociální síti Truth Social vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic.

Dlouhé lety mají vliv na lidské tělo, zjistili vědci

Co se děje s lidským tělem při dlouhých letech? Pozor na hydrataci i sezení

Při letech na některá místa na zeměkouli stráví lidé ve vzduchu i více než osmnáct hodin. Kromě toho, že to mnozí pasažéři navzdory vymoženostem, které jim letecké společnosti nabízejí, vnímají jako nepohodlné, takto dlouhý pobyt ve vzduchu má výrazný vliv na lidské tělo. Výzkumu konkrétních dopadů se nyní věnují australští vědci, kteří plánují tři experimentální lety. Lidé by si měli dát pozor například na hydrataci či dlouhé sezení bez pohnutí.

Lounská tenistka Karolína Plíšková stojí před výzvou, ve 3. kole jí čeká soupeřka z Ruska.

Tenisová výzva v Indian Wells. Plíšková bude hrát o postup s Kuděrmetovovou

Lounská tenistka Karolína Plíšková postoupila na prestižním podniku v Indian Wells do třetího 3 kola, kde se utká s Veronikou Kuděrmetovovou z Ruska. Obě hráčky se dosud utkaly třikrát. Premiérové vzájemné měření sil ovládla v roce 2018 na antuce ve Stuttgartu bývalá světová jednička Plíšková (7:6, 6:3). O dva roky později už se na venkovním tvrdém povrchu v New Yorku (7:5, 6:4) a v ostravské hale (4:6, 6:4, 6:3) radovala Kuděrmetovová.