Kreativ

ŠTÍTEK: New York

Přáníčka k Mezinárodnímu dni žen.

RETRO: Vše nejlepší, našim ženám! Taková přáníčka dostávaly dámy k MDŽ

/GALERIE/ Červený karafiát, básnička a přáníčko. Mnohdy častěji oslava pro muže než pro ženy. Takové jsou časté vzpomínky na Mezinárodní den žen (MDŽ). Za totality přály různé podniky, školy a další organizace 8. března ženám k jejich svátku. Zavzpomínat můžeme na přání, která v letech 1968 až 1975 potěšila ženy v ČZM, Fezku a stavebním bytovém družstvu.

Divocí psi u Černobylu

Psi v Černobylu inspirují vědce. Ti pátrají, jak dokáží v nebezpečné zóně přežít

Trpí různými neduhy a dožívají se v průměru jen šesti let. Přesto jsou výjimeční, a proto přitáhli pozornost genetiků. Tentokrát budou psi učit novým kouskům lidi. Žijí totiž v zakázané zóně kolem jaderné elektrárny v Černobylu. A v jejich změněné genetické výbavě hledají vědci poučení, jak přežít i v tom nejdrsnějším prostředí po jaderné katastrofě.

Bombový útok na Světové obchodní centrum z 26. února 1993 zabil šest lidí a zničil několik podzemních podlaží. Na snímku vyšetřovatelé prohledávající trosky

Islamisté zaútočili na Světové obchodní centrum už v roce 1993. Použili bombu

V pátek 26. února 1993 vybuchla v garážích Světového obchodního centra v New Yorku bomba. Spojené státy byly poprvé varovány, že islámský terorismus přerůstá z regionálního problému v nadnárodní fenomén a stupňuje se. Ačkoli byli pachatelé útoku rychle dopadeni, zkušení agenti FBI tušili, že útok přijde znovu a v brutálnější formě. Po 8,5 roku se jejich obava hrozivým způsobem naplnila.

Manažer orchestru Pavel Šindelář.

Filharmonie přivezla z USA úspěch. Všichni se zajímali o Brno, tvrdí ředitelka

Pro hudebníka je vrcholný moment hrát v newyorské Carnegie Hall, svěřil se po návratu z turné po Spojených státech amerických klarinetista Lukáš Daňhel. Filharmonie Brno odjela do zámoří na začátku února a odehrála tam sedm koncertů. Její členové se podívali do Kalifornie, Michiganu, Texasu, Missouri a New Yorku. „Velmi mile mě překvapil i sál v Českém centru, kde je nad jevištěm heslo Národ sobě. To byl opravdu krásný vstup do celého turné,” řekl Daňhel.

Harvey Weinstein na archivním snímku z 4. října 2022 v Los Angeles

Nový trest pro Weinsteina. Za znásilnění si odpyká dalších 16 let vězení

Soudkyně v americkém Los Angeles uložila trest 16 let vězení bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který byl odsouzen za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen. Před třemi lety dostal v New Yorku 23 let odnětí svobody a druhý trest si začne odpykávat až po uplynutí toho původního. Podle webu Variety je prakticky jisté, že někdejší velikán Hollywoodu stráví zbytek života za mřížemi.

Ocenění předali zástupci Policie ČR a Slavia pojišťovny

Ztracenou pomněnku převzala Barbora z Rokycan

Ztracená pomněnka je oceněním projektu Policie České republiky a Slavia pojišťovny. V pondělí ho převzala Barbora Rýdlová z Rokycan, podílející se poslední den roku 2022 při hledání tříletého chlapce v lese na okraji okresního města.

Koncert Petra Nouzovského - violoncello a Ladislava Horáka – akordeon v Heroldově síni.

Záskok se podařil. Petr Nouzovský a Ladislav Horák uchvátili Heroldovu síň

/FOTOGALERIE/ Pro každého pořadatele koncertů je noční můrou odpadnutí plánovaného účinkujícího. A to přesně řešil den před čtvrtým koncertem letošního abonentního cyklu Rabasovy galerie jeho dramaturg Radek Křižanovský. Ovšem povedl se mu husarský kousek, protože namísto avizovaného Českého saxofonového kvarteta vyslal do Rakovníka dvě obrovské hvězdy hudebního nebe.

Filharmonie Brno.

Filharmonie Brno v New Yorku. Carnegie Hall rozezněl jásot i dlouhý potlesk

Kulturní událost století. Filharmonie Brno odehrála v noci ze středy na čtvrtek nejzásadnější koncert své novodobé historie. V newyorské Carnegie Hall představila netradiční program kombinující českou a americkou hudbu: Martinů, Janáčka a Glasse. Symfonie č. 12 „Lodger“ se stala událostí večera, zazněla totiž v newyorské premiéře, a navíc za osobní účasti autora Philipa Glasse.

Úřady amerického města Memphis zveřejnily 27. ledna 2023 obrazový materiál zachycující brutální zásah policistů ze 7. ledna, v jehož důsledku zemřel černošský řidič Tyre Nichols

Bili ho několik minut, poté zemřel. V USA zveřejnili záběry ze zákroku policistů

/VIDEO/ Úřady amerického města Memphis zveřejnily obrazový materiál zachycující brutální zásah policistů ze 7. ledna, v jehož důsledku zemřel černošský řidič Tyre Nichols. Prokuratura tento týden v souvislosti s tímto případem obvinila z vraždy a dalších trestných činů pět policistů, kteří jsou všichni černé pleti. V reakci na zveřejnění záběrů se v několika amerických městech demonstrovalo proti policejní brutalitě.

Camila Giorgiová z Itálie

Falešné dokumenty proti covidu. Doktorka vystoupila proti tenisové krásce

Do pořádného průšvihu se dostala italská tenistka Camila Giorgiová. Aktuálně devětašedesátá hráčka ženského žebříčku WTA čelí od prosince policejnímu vyšetřování kvůli tomu, že se údajně prokazovala zfalšovanými dokumenty o covidové bezinfekčnosti. Podezření se zvýšilo, když zadržená doktorka Daniela Grilloneová prohlásila, že Giorgiové padělané potvrzení vystavila.

Na zastupitelských úřadech na americkém kontinentě začaly 12. ledna 2023 prezidentské volby v zahraničí. Mezi prvními se českým voličům otevřela ambasáda v Santiagu de Chile.

Češi v zahraničí začali volit prezidenta. Jako první hlasují v Jižní Americe

Nového prezidenta České republiky začali dnes jako první v zahraničí volit čeští občané na zastupitelských úřadech v Jižní Americe. První volební místnosti se otevřely ve 14:00 místního času (18:00 SEČ) v brazilských městech Sao Paulo a Brasília, v argentinském Buenos Aires a v Santiagu de Chile. Po 20:00 SEČ se začalo volit i na východním pobřeží Spojených států, konkrétně ve Washingtonu a v New Yorku, a v kanadské Ottawě. V Severní a Jižní Americe hlasují čeští občané dnes a v pátek, oba dny od 14:00 do 21:00 místního času.

Semifinálové boje na mistrovstí ČR squashistů v Ostravě. Na snímku Anna Serme.

Serme odložila squashovou raketu, z české mistryně bude maminka

/FOTOGALERIE/ Tahle sezona byla její nejlepší. Na cestě za čtvrtým domácím titulem neztratila Anna Serme ani set, bodovala na velkých turnajích a ve světovém žebříčku se vyhoupla na 38. místo. To už je minulostí, nejlepší českou squashistku teď čeká nová životní role mimo kurty. „Čekáme miminko,“ podělila se o dobrou zprávu jednatřicetiletá rodačka z Krnova s rodinnými kořeny v Opavě.

Kamarádky z Jirkova si hrají se svými Hobby "horsíky". Maruška, která je na snímku uprostřed, si svého dokonce sama ušila. Stačil jí na to den a půl.

Jízda na tyči s koňskou hlavou: Hobby Horsing doputoval z Finska na sever Čech

Řada dětí našla pod vánočním stromkem plyšovou koňskou hlavu na dřevěné násadě. S novou hračkou vyráží do ulic, kde cválají s tyčí mezi stehny jako na koni, skáčou přes překážky a natáčí o tom videa. Jedná se o Hobby Horsing. Fenomén, který přišel z Finska a v řadě zemí je populární jako oficiální sport. Podporují ho například některé stáje v Ústeckém kraji.

Kamarádky z Jirkova si hrají se svými hobby „horsíky“. Maruška, která je na snímku uprostřed, si svého dokonce sama ušila. Stačil jí na to den a půl

Jízda na tyči s koňskou hlavou. Hobby horsing doputoval z Finska i do Čech

Řada dětí našla pod vánočním stromkem plyšovou koňskou hlavu na dřevěné násadě. S novou hračkou vyráží do ulic, kde cválají s tyčí mezi stehny jako na koni, skáčou přes překážky a natáčí o tom videa. Jedná se o hobby horsing. Fenomén, který přišel z Finska a v řadě zemí je populární jako oficiální sport. 

Sníh pokrývá rozestavěnou Zděnou přehradu na Cedrové řece, 9. ledna 1913. Přehrada byla dokončena v roce 1914

Před 110 lety udeřila na pobřeží USA bouře. Námořníci umrzali přímo na lodích

Před 110 lety, dne 3. ledna 1913, udeřila na východní pobřeží Spojených států prudká bouře provázená ničivými vichřicemi, která se náhle zformovala v noci, prohnala se nad východní Pennsylvánií, Virginií, New Jersey, New Yorkem a Massachusetts a způsobila těžké škody. Jedním z jejích symbolů se stala zkáza škuneru Future.

Americká televizní moderátorka Barbara Waltersová (na snímku z 9. dubna 2008).

Zemřela proslulá americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Bylo jí 93

Ve věku 93 let zemřela někdejší významná americká televizní moderátorka Barbara Waltersová. Oznámila to v noci na sobotu stanice ABC News, kde Waltersová pracovala. Novinářka proslula televizními rozhovory s vlivnými osobnostmi a celebritami. V 70. letech minulého století se stala první moderátorkou večerních televizních zpráv ve Spojených státech. Zemřela v pátek ve svém domě v New Yorku.

Policejní vůz v New Yorku blokuje nájezd na dálnici, která je uzavřená kvůli sněhové kalamitě, 27. prosince 2022

Sněhové bouře v USA si vyžádaly 65 obětí. Počasí dál komplikuje leteckou dopravu

Počet známých obětí rozsáhlých sněhových bouří ve Spojených státech se vyšplhal už na 65, napsal dnes zpravodajský server nbcnews.com. Jen v nejpostiženějším státě New York přišlo o život 34 lidí. I dnes jsou kvůli počasí v USA zrušeny tisíce letů. Velkou většinu z nich provozuje společnost Southwest Airlines, na níž se teď kvůli nezvládnutí situace snáší tvrdá kritika a pozornost federální vlády.

Silná sněhová bouře v Buffalu. Bouře sužuje rozsáhlé oblasti Severní Ameriky, 25. prosince 2022

Tragická bilance. Zimní bouře si napříč USA vyžádaly nejméně 48 životů

Mrazivé počasí a sněhové bouře si ve Spojených státech v posledních dnech vyžádaly nejméně 48 lidských životů, uvádí v pondělní bilanci agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.

Rožnovský muzikant a zpěvák Adam Uličný.

Co je krásnější než Vánoce, ptá se v novém singlu rožnovský zpěvák Adam Uličný

S receptem na navození příjemné vánoční nálady přišel rožnovský muzikant, skladatel a zpěvák Adam Uličný. Nazpíval nový singl s názvem Ta pravá, o který se nejen se svými fanoušky podělil na hudebním kanále YouTube. Jde o takzvanou lyric verzi písně – to znamená, že hudba není doplněná o videoklip, ale doprovází ji text skladby.

Bývalý filmový producent Harvey Weinstein u soudu v Los Angeles 4. října 2022

Weinstein byl odsouzen za další znásilnění. Zbytek života stráví ve vězení

Soud v Los Angeles shledal v pondělí bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina vinným ze znásilnění, informovala agentura AP. Porota se na tom shodla po devíti dnech diskuzí. Sexuálních deliktů se podle poroty Weinstein dopustil v případě jedné ze čtyř žen, které u kalifornského soudu vypovídaly. V případě další ženy ho porotci zprostili obvinění a u zbývajících dvou nedospěli k závěru. Weinstein si už odpykává 23letý trest odnětí svobody, který mu uložil v roce 2020 soud v New Yorku.