Kreativ

ŠTÍTEK: strava

Středomořská strava, vegetariánství nebo jídlo zaměřené na prevenci proti chronickým onemocněním. Nová studie prozrazuje, jak se stravovat, abychom předešli předčasné smrti.

Jak jíst, abyste žili déle? Podle vědců se stačí řídit jednoduchými tipy

Riziko předčasné smrti může ohrozit každého z nás. To, zda zemřeme na onemocnění srdce už v padesáti, nebo se ve zdraví dožijeme osmdesátky, však můžeme sami do velké míry ovlivnit svým stravováním. Jídlo, které dodáváme svému tělu, nám pak podle nové studie může zajistit podstatně delší život. Zajímá vás, jak? Podle vědců se stačí řídit několika jednoduchými tipy.

Ben Cristovao, zpěvák, textař a tanečník, který nás reprezentoval v roce 2021 v hudební soutěži Eurovision Song Contest.

Zpěvák Ben Cristovao odmítl kamarádovu výzvu zabít zvíře. Od té doby je veganem

Leden je měsíc, který celosvětově patří výzvě Veganuary. Nabízí možnost během 30 dní vyzkoušet jíst více veganským způsobem. Asi nejznámějším českým veganem, tedy vyznavačem čistě rostlinné stravy, je Ben Cristovao, zpěvák, textař a tanečník, který nás reprezentoval v roce 2021 v hudební soutěži Eurovision Song Contest. Proč se on rozhodl už nikdy nevzít maso do úst?

Trenérka a výživová poradkyně Barbora Demelová.

Předsevzetí? Na nový rok nečekejte, začněte hned, radí trenérka z Brna

/ROZHOVOR/ Konec každého roku je plný předsevzetí. Zhubnu, bývá jedno z těch nejčastějších – překvapivě právě v době svátečního hodování. Jak předsevzetí dodržet? Jak začít měnit jídelníček? A lze mít zdravější Vánoce? „Nečekejte na prvního ledna. Začněte hned,“ radí v rozhovoru pro Deník osobní trenérka a výživová poradkyně Barbora Demelová z Brna.

Gabriela Peacock je známá nutriční specialistka českého původu, mezi jejíž klienty se řadí i členové britské královské rodiny.

Jak nepřibrat o Vánocích? Gabriela Peacock radí: Klidně si dopřejte a pijte vodu

Přípravy na Vánoce vrcholí a pilné hospodyňky už mají napečených i několik druhů cukroví. Pokud jste pozadu, nevadí. Naopak. Díky tipům Gabriely Peacock, která vydala novou knihu o zdravé stravě, můžete letos nejen cukroví, ale i sváteční hodování pojmout trochu jinak. „Mít období, kdy se hřeší, není zase tak špatný přístup. Ale nedopřávejte si celé svátky. Vánoce by si měli lidi užívat, ne se přežírat,“ řekla v rozhovoru pro časopis Story uznávaná výživová poradkyně. 

Některé potraviny mají prokazatelný vliv na dobrou náladu.

Čokoláda i ryby. Některá jídla zatočí s bolestivou menstruací lépe než pilulka

Bolestivá menstruace trápí mnoho žen a některé státy kvůli ní přistupují i k takzvanému menstruačnímu volnu. U nás toto opatření v platnost nejspíš zatím nevstoupí, a tak nám nezbude než si od bolesti pomoci sami. Někdy ale není nutné sahat hned do lékárničky, jelikož od bolesti mohou ulevit i některé potraviny, které máme běžně doma.

Akademie Vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem. Poklepání na základní kámen nové vlastní kuchyně a jídelny, která vzdělávací instituci léta chybí.

Studium kazí budoucím dozorcům bídná strava. Dostávají jídlo určené pro seniory

Učebny moderní, lektoři skvělí, ale strava žalostná. Akademie Vězeňské služby ČR (AVS) pro budoucí dozorce, justiční strážce a další pracovníky ve Stráži pod Ralskem postrádá vlastní stravovací zařízení. A jídlo od externích dodavatelů prý nestojí za nic. Což je zejména při mnohatýdenních pobytech kadetů veliký problém. Akademie proto teď ve svém areálu přistaví vlastní kuchyň a jídelnu. Za 15 měsíců by stavba měla být hotová.

Akademie Vězeňské služby ČR ve Stráži pod Ralskem. Poklepání na základní kámen nové vlastní kuchyně a jídelny, která vzdělávací instituci léta chybí.

Budoucím dozorcům kazí studium bídná strava. Dostávají jídlo určené pro seniory

Učebny moderní, lektoři skvělí, ale strava žalostná. Akademie Vězeňské služby ČR (AVS) pro budoucí dozorce, justiční strážce a další pracovníky ve Stráži pod Ralskem postrádá vlastní stravovací zařízení. A jídlo od externích dodavatelů prý nestojí za nic. Což je zejména při mnohatýdenních pobytech kadetů veliký problém. Akademie proto teď ve svém areálu přistaví vlastní kuchyň a jídelnu. Za 15 měsíců by stavba měla být hotová.

Sexuální choutky byly ve středověku pranýřovány.

Údajná nebezpečí sexuálních hrátek. Rady středověkých lékařů jsou dnes k smíchu

Určité nebezpečí hrozí v životě asi na každém kroku. Ovšem taková nebezpečí, která měla údajně hrozit při sexu ve středověku, z dnešního pohledu rozhodně nejsou založena na pravdě. Nebo snad věříte, že hladový muž může při sexu ochrnout, honosná strava spěje ke sterilitě, tělesná rozkoš zkracuje život a hubení mít sex vůbec nesmí? Tyto a další rady byly však dříve běžné.

Při nákupu doplňků stravy na podporu imunity se vyplatí vše podrobně probrat s lékárníkem.

Co koupit v lékárně na podporu imunity? Vitamín C zbytečně přeceňujeme

Podpora imunity je teď téma číslo jedna. Ze všech stran se na nás řítí reklamy na doplňky stravy s obsahem vitamínů, minerálních látek, bylin, výtažků z hub a dalších látek. Slibují upevnit naši obranyschopnost před všemi virózami, včetně covidu. Co z té záplavy má opravdu cenu si pořídit, jsme se zeptali lékárníků.

Catherine, princezna z Walesu zhubla díky Dukanově dietě

Oblíbené diety celebrit: Slavné ženy se hlady rozhodně nemučí

Zatímco některé diety, jako například paleo, jsou zacílené přímo na snižování hmotnosti, jiné, třeba očistné, kterou praktikuje Gwyneth Paltrow, mají zdravotní přesah. Co celebrita, to téměř jiná dieta. Vévodkyně z Walesu před svou svatbou spoléhala na rozfázovanou dietu, zatímco Ilona Csáková na to šla úderně a jak prozradila v časopisu Story, nadobro si odepřela mouku. Všechny dámy, které si hlídají stravu ale pojí jedno. Hlady se žádná z nich nemučí.

I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin.

Veganství je v kurzu. Nevěřte pomluvám o rostlinné stravě, bez masa lze být

Vegetariánství a veganství je v Čechách na vzestupu. Někteří odborníci na výživu sice ještě straší zastaralými informacemi, že bez živočišných bílkovin se zdravý jídelníček neobejde, ale světové výzkumy už to dávno vyvrátily. Svět stále více směřuje k rostlinné stravě a není žádný zdravotní důvod, proč by se k němu Češi neměli přidat.

I bříško má Héra světlé

Cruela by koukala. Studentka si pořídila dalmatina s podivným genem

Pamatujete si zlou Cruelu, která chtěla v pohádce 101 dalmatinů štěňata tohoto roztomilého plemene jen kvůli jejich flekatému kožíšku? Na psa Štěpánky Novákové by pohádková čarodějnice jen nevěřícně zírala. Studentka si totiž pořídila fenku pomerančově zbarveného dalmatina. V čem se liší od klasického dalmatina a proč jsou její flíčky oranžové?

Je sója zdravější než mléko a maso?

Je sója zdravější než maso či mléko? Odbornice popsala největší mýty

Nápoje či jídlo ze sóji a dalších rostlinných produktů se i v Česku staly oblíbenou součástí stravy. Někteří lidé jim dávají přednost před mlékem, masem a sýry. Lze je jimi ale zcela nahradit? Podle vysokoškolské profesorky a specialistky v oboru potravinářství Jany Dostálové ne. „Mohu je doporučit jen pro zpestření jídelníčku. Člověk je všežravec, který je desítky tisíc let nastaven na pestrou stravu,“ řekla Deníku.

Fotografie nemocničního jídla od našich čtenářů.

Jídlo v Pardubické nemocnici? Žádná hitparáda, ale sníst se to dá, míní pacienti

V pondělí vepřová pečeně, v úterý boloňské špagety, další dny třeba kynuté jahodové knedlíky nebo čočkový salát. V neděli svíčková na smetaně a houskový knedlík. To není menu z restaurace, ale jídelníček Pardubické nemocnice. U starších pacientů vede česká klasika, mladší generace naopak vyžaduje odlehčenou stravu. Vyhovět všem se ovšem nedá. Podle čtenářů Deníku chybí ve špitálu ovoce a zelenina. O skladbě jídelníčku však rozhoduje ošetřující lékař nebo nutriční terapeutka.

Na Mušově u novomlýnských nádrží pokračuje archeologický výzkum jednoho z největších pohřebišť germánských Langobardů ze šestého století našeho letopočtu. Zaujal objev téměř neporušené kostry bojovníka, který byl pochovaný s kopím a svými dvěma psy.

Langobardské ženy nosily ve vlasech jehlice: výzkum na Mušově pokračuje

Prameny dlouhých vlasů jim v účesu upevňovaly jehlice. Zřídkakdy je krášlily náušnice. Bez ohledu na věk si však potrpěly na barevné náhrdelníky z korálků. Některé z nich nosily i bronzové náramky. Oděv a plášť, často se zdobnými opaskovými přezkami, jim spínaly vždy v páru spony. Dvě na hrudi a dvě pak v oblasti stehen.

Stravovací novinky na porodnickém oddělení Nemocnice Slaný.

Snídaně jako v hotelu. Nemocnice mění nabídku stravování

Vločky s jogurtem k snídani rovnou do postele? To nemusí být projev domácí pohody ve dnech, kdy se nikam nespěchá. I zdraví může procházet žaludkem, nikoli jen láska. Dokazují to změny podávaného jídla, s nimiž se mohou setkávat pacienti v některých nemocnicích.

Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psů čisté maso, zeleninu a bylinky.

Syrová psí hostina? BARF je alchymie, neobejde se bez zkušeností i mrazáku

Pařátek, stažená kachní hlava, plovák, žebro, syrové ryby i s očima. To, co chovatelka Jana Kozlová vyskládává do velké plechové misky, je pro člověka možná nevábná podívaná, pro psy ale spouštěč chuťových buněk. Takzvaná BARF (bones and raw) strava nehraje na líbivé obaly ani granule v různých tvarech a barvách, ale předkládá psům čisté maso, zeleninu a bylinky. „Je to způsob výživy, který spočívá v myšlence co nejvíce se přiblížit přirozené stravě psa, jako kdyby žil divoce v přírodě,“ vysvětluje.

Funkční poruchy trávení se projevují bolestmi břicha, intolerancí některých jídel či poruchami vyprazdňování.

Lékař z IKEM vysvětlil, co spustí peklo v žaludku i střevech

Dortíček sem, svíčková tam, po obědě káva a něco ostřejšího před spaním… Každý občas zhřešíme. Dlouhodobě však špatné stravovací návyky vedou k řadě zdravotních obtíží. Někdo si to nepřipouští, jiný o tom nerad mluví, problémy se zažíváním jsou ale poměrně běžným neduhem. Víte, jak jim předcházet? Změňte svůj životní styl, nebo si řekněte o pomoc!

Petra Šedová, lékařka a vědkyně z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Mrtvice hrozí i mladším lidem, o mozek je potřeba pečovat, říká odbornice

Každou hodinu průměrně jeden člověk v České republice zemře na následky mozkové mrtvice. Na nebezpečí spojená s ní a dalšími nemocemi napadajícími nenahraditelný lidský orgán upozorňuje mezinárodní Týden mozku, který začal v pondělí 14. března. Odborníci krom jiného chtějí lidem sdělit, že i strašákům, jako je mrtvice, která v Česku ročně postihne až pětadvacet tisíc lidí, lze přinejmenším částečně předcházet. 

Správné krmení koťat a štěňat je důležité

Jak správně vychovat a krmit koťata a štěňata

Téměř půl milionů koťat a přes půl milionů štěňat má domov v Česku. Ke svým majitelům se neformální cestou nebo jako dárek dostane 68 procent z nich. Právě kvůli tomu noví majitelé často nemají dost potřebných informací o tom, jak správně malé chlupáče krmit a vychovávat.

Dle výzkumu jsou burgery z masa výživnější než burgery rostlinné

Výzkum: Burgery z masa jsou výživnější než ty rostlinné

O benefitech rostlinné stravy pro lidské zdraví není potřeba diskutovat, stejně jako o prokázané škodlivosti nezřízeného masožroutství. Pokud vám ale jde o příjem nepostradatelných esenciálních aminokyselin, ve světě burgerů stále vítězí ty masové nad jejich rostlinnými alternativami.

Za zdravotně prospěšné tuky se považuje většina rostlinných olejů, rybí tuk a ořechy

Tuky jsou nenahraditelným zdrojem energie a zabijákem v jednom

V potravě přijímáme většinu živin důležitých pro náš organismus. Někteří z nás se snaží špatnou stravu vyvážit vitamínovými a minerálními doplňky stravy. Jsme v tom více či méně úspěšní. Jsou i tací, kdo naopak dbají jen a pouze na zdravý životní styl a pečlivě volí svůj jídelníček, ve kterém se vyhýbají vysokým dávkám cukrů a tuků. Nehledě na tuto snahu jsou cukry i tuky pro člověka velmi důležité.