Kreativ

ŠTÍTEK: trh práce

Ilustrační fotografie.

Nezaměstnaných lidí na Berounsku ubylo

Berounsko – V berounském regionu se výrazně snížil počet lidí bez práce. Podle údajů Úřadu práce Beroun bylo k 31. lednu v evidenci úřadu 2485 lidí.

Ilustrační foto.

Firmy marně shánějí řidiče, zedníky, svářeče i kuchaře

Poptávka po řidičích nákladních automobilů, obráběčích, zednících, svářečích, kuchařích, údržbářích nebo zdravotních sestrách na trhu práce stále trvá. Vedle těchto nejžádanějších profesí shánějí firmy ve středních Čechách lidi i na další pozice. Úřady práce na Mělnicku, Mladoboleslavsku a Nymbursku evidují bezmála pět tisíc volných pracovních pozic.

Ilustrační foto.

Profi babičky na trhu práce moc nefrčí

Tábor – Dana Kyselová je doma s dvěma dětmi. Dcera jde občas do školky, syna ještě vozí v kočárku. Jsou chvíle, kdy by je ráda někomu svěřila. Náhradní babička by se rodině hodila. 

Cukrářský kurz s modelovací hmotou v ISŠ Jesenice

Novinky se neustále učí v odborných kurzech

Rakovnicko - Novinky pronikají do všech oborů lidské činnosti. Vývoj jde rychle dopředu i v řemeslných oborech. Otázkou je, zda toto rychlé tempo drží i školy s učňovskými obory a dokážou do praxe poslat řemeslníky znalé moderních postupů. Není proto už žádnou výjimkou, že školy pořádají různé odborné kurzy, workshopy i semináře pro své žáky. Ti pak mohou získat i certifikáty. Nebo se s novinkami seznamují přímo v praxi ve firmách pod vedením zkušených řemeslníků.

Ilustrační foto

Workshop v Šumperku poradí kam po škole

Šumperk – Žáci posledních ročníků základních škol, rodiče, výchovní poradci a další návštěvníci z řad veřejnosti jsou zváni na workshop, který bude hostit v úterý 14. února Divadlo Šumperk.

Ilustrační foto.

Vzdělanost žen roste. V mladší generaci jsou vzdělanější než muži

Vzdělanost žen se ve srovnání se situací před několika desítkami let velmi zvýšila, vyplývá ze statistik. Vysokoškolské vzdělání má 38 procent žen mezi 25 a 34 lety a jen necelá čtvrtina stejně starých mužů. Ve věku od 55 do 64 let je obecně vysokoškoláků méně, větší podíl lidí s vystudovanou vysokou školou je mezi muži. Vysokoškolský titul má 17 procent mužů ze starší generace a 12 procent jejich vrstevnic. Statistiky ve čtvrtek prezentoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Ministr vnitra Milan Chovanec

Přísnější metr na cizince? Nesmysl, reagují firmy na plán ministra Chovance

Vyškovsko, Blanensko – Nejen v práci, ale i mimo ni. Podle ministra vnitra Milana Chovance by firmy, které zaměstnávají cizince, měly dohlížet na zahraniční pracovníky čtyřiadvacet hodin denně. Kriminalita cizinců v Česku se totiž podle Chovance zvyšuje. Navíc, jak řekl, práce v České republice by měla být dostupná především pro místní obyvatele. Navrhovaná opatření byl ale uškodila firmám na Vyškovsku i Blanensku, které pracovní sílu ze zahraničí potřebují. Buďto kvůli malému počtu dostatečně kvalifikovaných českých pracovníků, nebo kvůli tomu, že Jihomoravané o konkrétní práci prostě nestojí.

Ilustrační foto.

Ministerstvo práce málo podporuje zdravotně postižené. Tvrdí NKÚ

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vydalo v letech 2010 až 2015 na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením 22,4 miliardy korun, na volný trh práce jim ale nepomohlo. Nepodařilo se také snížit podíl uchazečů o práci se zdravotním postižením na celkovém počtu nezaměstnaných. MPSV ani Úřad práce navíc zaměstnávání handicapovaných dostatečně nekontrolovaly. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Ministerstvo se závěry nesouhlasí. Tvrzení jsou prý nepřesná a zavádějící.

Univerzita Karlova. Ilustrační foto.

Univerzita Karlova měla v hodnocení VŠ nejvíce nejvyšších známek

Praha - Univerzita Karlova (UK) získala nejvyšší známku ve třech ze sedmi sledovaných aspektů hodnocení českých univerzit, které zpracovalo Středisko vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Alespoň v jedné kategorii získalo pět hvězdiček dalších 11 veřejných vysokých škol. Hodnocení popisovalo charakteristické rysy vysokých škol i fakult, pět hvězdiček bylo za umístění školy nebo fakulty mezi nejlepšími z určitého pohledu. Autoři posuzovali 130 fakult 21 veřejných vysokých škol.

Španělská vlajka

Španělská ekonomika roste už třetí rok v řadě

Madrid (Španělsko) - Hrubý domácí produkt Španělska se loni zvýšil o 3,2 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Španělský statistický úřad. Čtvrtá největší ekonomika eurozóny tak vykázala růst již třetí rok za sebou, a to navzdory desetiměsíční patové situaci, během níž se v zemi nedařilo sestavit vládu.

Továrna Mölnlycke Health Care v Havířově v době těsně před dokončením stavby.

Nová fabrika v Havířově shání lidi

Havířov - Přestože zahraniční společnost postavila velkou výrobní halu a nabízí až tři stovky pracovních míst, potýká se s nezájmem, a volné pozice proto pravděpodobně obsadí zahraničními dělníky.

Módní přehlídka v podaní studentů textilní školy z Liberce byla příjemným zpestřením úterní prezentace.

Firmy i školy se prezentovaly

Svitavy – Ve svitavské Fabrice se žáci základek mohli seznámit s nabídkou středních škol i budoucího zaměstnání.

Ilustrační foto.

Práci na konci roku hledalo sedm tisíc lidí

Situaci na trhu práce v okrese Frýdek-Místek na přelomu roku shrnují tato čísla: k 31. prosinci 2016 úřad práce evidoval v regionu 7090 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 364 více než na konci listopadu.

Ilustrační snímek.

Jak si najít práci? Chce to znát elektro

Kolínsko - Kolínsko 3970. Kutnohorsko 2674. Benešovsko 1829. Takové jsou počty nezaměstnaných ke konci roku. I když by ale se mohlo zdát, že firmy nemají o zaměstnance, opak je pravdou.

Ilustrační foto

Lidí bez práce ubylo, mzdy rostou

Jižní Morava /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Úřad práce v pondělí zveřejnil prosincová čísla nezaměstnanosti. Vyplývá z nich, že oproti listopadu sice ve všech jihomoravských regionech lidí bez práce o něco přibylo, v porovnání s loňským prosincem je jich ale zhruba o procento méně.

Ilustrační fotografie.

V kraji je o 1500 lidí bez práce víc. Čísla navýšily sezonní profese

Zlínský kraj - Nezaměstnaných ve Zlínském kraji v prosinci přibylo, bez práce bylo na konci měsíce 19 848 lidí. Je to o 1426 více než na konci listopadu. Podíl nezaměstnaných se tak v kraji zvýšil z listopadových 4,5 procenta na prosincových 4,9 procenta. Nárůst nezaměstnanosti se podle krajské pobočky úřadu práce Miriam Majdyšové dal čekat. „Do evidence úřadu práce přišli zejména lidé, kteří ukončili pracovní poměry v sezonních profesích," zmínila Majdyšová.

Ilustrační foto.

Aktuální nezaměstnanost v okrese je šest procent

Kladensko - Úřad práce Kladno měl k poslednímu dni loňského roku ve své evidenci 6502 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob tak činil v okrese šest procent. Vyplývá to z aktuálně zveřejněných statistických údajů. 

Ilustrační foto

Stipendia učňům poskytují kraj i firmy

Jižní Čechy, České Velenice - Zvýšení zájmu o učební obory, jejichž absolventů je na trhu práce nedostatek, je cílem stipendijního motivačního programu Jihočeského kraje.

Ilustrační foto

Posílí výzkum, vývoj a vzdělávání

Východní Čechy, Pardubicko /OD SOUSEDŮ/ - Hejtmanství spouští projekt Smart Akcelerátor, který má v následujících letech podpořit rozvoj inovačního prostředí a konkurenceschopnost klíčových odvětví ekonomiky kraje.

USA - vlajka.

USA: méně nových míst, zato vyšší platy

Washington/New York (USA) - Americká ekonomika vytvořila v prosinci zhruba 156.000 pracovních míst, což bylo méně, než se čekalo, i méně než v předešlém měsíci. Míra nezaměstnanosti se mírně zvýšila a dosáhla 4,7 procenta, mzdy ale zaznamenaly nejvyšší meziroční nárůst za více než sedm let.

Ilustrační foto.

Americký dolar oslabuje vůči asijským měnám i euru

Londýn/New York (Velká Británie/USA) - Americký dolar dnes dál klesá ze 14letých maxim z počátku týdne. Pokles dolaru spustilo výrazné oživování čínského jüanu a americké měně nepomohly ani nové údaje z domácího trhu práce.

Burza škol.

Stipendia učňům poskytují kraj i firmy

Jižní Čechy - Zvýšení zájmu o učební obory, jejichž absolventů je na trhu práce nedostatek, je cílem stipendijního motivačního programu Jihočeského kraje. 

Jihočeský kraj chce zvýšit zájem o učební obory.

Stipendia učňům poskytuje kraj i firmy

Jižní Čechy - Zvýšení zájmu o učební obory, jejichž absolventů je na trhu práce nedostatek, je cílem stipendijního motivačního programu Jihočeského kraje. Stipendia využívají i studenti střední školy COP v Sezimově Ústí.

Burza škol.

Stipendia učňům poskytují kraj i firmy

Jižní Čechy - Zvýšení zájmu o učební obory, jejichž absolventů je na trhu práce nedostatek, je cílem stipendijního motivačního programu Jihočeského kraje.