Kreativ

ŠTÍTEK: trh práce

Otec a syn Skaličtí.

Češi oživují bavorský trh práce

Pasov - „V posledních nejméně pěti letech proudí stále víc Čechů na trh práce v Dolním Bavorsku – ke štěstí mnoha firem,“ uvedla PNP. „Ty už strachují, jak dlouho ještě budou sousedé moci kompenzovat jejich aktuální nedostatek odborných sil…“

V úterý do Mladé Boleslavi zavítala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Škodovka řeší s politiky trh práce

Mladá Boleslav - Kolokvium o budoucnosti automobilového průmyslu v Česku, kterého se letos účastnila podstatná část vlády, zintenzivnilo vztahy mezi automobilkou Škoda a vrcholnou politickou scénou. V úterý do Mladé Boleslavi zavítala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která s vedením Škody diskutovala o flexibilitě trhu práce, digitalizaci pracovního prostředí i celém konceptu Průmysl 4.0.

Ilustrační foto

Romové jsou ve vzdělávání segregováni, říká vládní zpráva

Romské děti se ve vzdělávání často setkávají se segregací. V posledním školním roce tvořily zhruba čtyři procenta žáků v ČR, v takzvaných zvláštních školách ale jejich podíl činil skoro 15 procent. Téměř čtvrtina romských chlapců a děvčat také chodila do základní školy, kde většinu jejich spolužáků představovali Romové.

Letní brigáda. Ilustrační snímek.

Firmy v okrese mají nouzi o brigádníky

Táborsko - Nezaměstnanost na Táborsku je na rekordně nízké úrovni. Lépe bylo naposled před více jak dvaceti lety. Na jedno pracovní místo teď připadá 1,5 uchazeče o práci.

Studenti. Ilustrační foto

Zájemci se mohou hlásit na vysokoškolské studium v Šumperku

Vysoká škola báňská – fakulta strojní vyhlásila druhé kolo přijímacího řízení k bakalářskému studiu oboru „Strojírenství“, které lze studovat v prezenční i kombinované formě v Centru bakalářských studií v Šumperku. Zájemci o prestižní technické obory, jejichž studium zvyšuje šance dobře se uplatnit na trhu práce, mohou zasílat elektronické přihlášky do 4. srpna.

Ilustrační fotografie.

Práci už má téměř každý

Českolipsko – Nezaměstnaných stále ubývá, v červnu jich bylo nejméně od roku 1997. Na Českolipsku jsou bez práce jen tři procenta lidí.

Ilustrační foto.

Volných míst je v kraji zase víc

Karlovarský kraj - Podíl nezaměstnaných osob se podle Úřadu práce ČR v uplynulém měsíci v České republice snížil na čtyři procenta.

Ilustrační fotografie.

O jedno pracovní místo soupeří méně než dva uchazeči

Vysočina – Množství lidí, kteří hledají práci v Kraji Vysočina je letos zatím nejmenší. A to v porovnání s rokem 2008, kdy byla nezaměstnanost na Vysočině do té doby nejnižší a úřad práce tehdy evidoval o 1 402 osob více než letos.

Ilustrační foto

Na úřednická místa se zájemci nehrnou

Prachatice - Aktuálně tři zaměstnance, z toho dva na vedoucí pozice, hledá Městský úřad v Prachaticích. Na čtvrté volné místo výběrové řízení skončilo v pátek.

Ilustrační fotografie.

Míra nezaměstnanosti v Česku opět klesla. Nyní je na třech procentech

Růst české ekonomiky se pozitivně projevuje i na tuzemském trhu práce. Obecná míra nezaměstnanosti osob ve věku 15 až 64 let dosáhla letos v květnu tří procent. To je o 1,1 procentního bodu méně než v loňském roce. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Servisní centrum elektrického nářadí v Mikulově funguje už deset let.

Deset let existence. Mikulovský Bosch se za dekádu rozšířil trojnásobně

Mikulov – Rozkládá se na devíti tisících metrech čtverečních. Zaměstnává přes to lidí. Majitelé za jeho vznik a rozšíření zaplatili zhruba devět milionů euro, tedy skoro čtvrt miliardy korun. Řeč je o Servisním centru elektrického nářadí v Mikulově. Na konci minulého týdne si tam připomněli deset let od jeho vybudování.

Ilustrační foto.

Šancí může být rekvalifikace na chůvy

Nymbursko – Je jim víc než 50 let, ocitly se bez zaměstnání a přes veškerou snahu zjišťují, že na trhu práce o ně není zájem. Řeč je o ženách středního věku. Mají ještě vůbec šanci?

Peníze. Ilustrační foto.

Oprava stacionáře vyjde na 8,5 milionů

Mladá Boleslav - Podpořit projektový záměr na rozšíření zázemí mladoboleslavského denního stacionáře Centrum 83 se rozhodli středočeští krajští radní. Díky němu bude moci centrum, které se stará o osoby s mentálním a kombinovaným postižením, nabídnout svým klientům nové kvalitní prostory pro aktivizační činnosti v rámci denního stacionáře s kapacitou deseti až patnácti klientů.

Sedmatřicet úspěšných učňů z vyškovské Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Sochorova si ve středu mohlo převzít výuční listy v obřadní síni ve Vyškově.

Mladí řemeslníci převzali výuční listy. Na trhu práce jsou stále velmi žádaní

Vyškov - Začátkem června museli složit závěrečné písemné a praktické zkoušky, v jeho polovině pak bylo třeba zvládnout ještě ústní zkoušky. Sedmatřicet úspěšných učňů z vyškovské Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Sochorova si ve středu mohlo převzít výuční listy v obřadní síni ve Vyškově.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Máme práci

Nacházíme se v zajímavé fázi vývoje trhu práce, kdy máme k disposici nejvíce pracovních míst za posledních dvacet let. Rovněž ale nasloucháme prognóze, že v budoucnu kvůli digitalizaci a robotizaci polovina dnešních pracovních míst zanikne. Můžeme si tedy vybrat, zda slavit, že práci máme už, nebo že ji máme ještě, neboť pokud jde o dostupnost práce, hůř už bylo, ale také teprve bude.

Praxe bude probíhat přímo v dílnách velkomeziříčské společnosti Výtahy.

První čtyři žáci se začnou učit opravovat výtahy

Velké Meziříčí – Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí přišla s nabídkou nového oboru, jehož absolventi začínají citelně chybět na trhu práce. Specialisté s kvalifikací výtahář totiž vyšli ze školních lavic naposledy před více než dvaceti lety.

Nedostatek pracovních sil trápí některé společnosti v chebské průmyslové zóně. Například DHL Supply Chain tento problém vyřešila zaměstnáváním vězňů, kteří si odpykávají trest třeba za neplacení alimentů

V průmyslové zóně našli pracovní uplatnění i vězni

Cheb - Nedostatek pracovních sil trápí některé společnosti v chebské průmyslové zóně. Například DHL Supply Chain tento problém vyřešila zaměstnáváním vězňů, kteří si odpykávají trest třeba za neplacení alimentů.

Mateřské centrum Zvoneček chce nabízet maminkám zázemí bez ohledu na stav jejich peněženky.

Zvoneček pomůže maminkám při návratu do práce

Havlíčkův Brod – Ženy na rodičovské dovolené jsou vystaveny velkému tlaku okolí. Očekává se od nich, že zvládnou bez potíží výchovu dětí, péči o domácnost a hlavně se brzy vrátí na trh práce. Ten se ovšem neustále proměňuje. Návrat do zaměstnání se maminkám snaží usnadnit Mateřské centrum Zvoneček ve spolupráci se společností Attavena.

Ilustrační foto.

Na chvíli do práce. Matky chtějí kratší úvazky, firmy se vzpouzejí

/INFOGRAFIKA/ Nejsou lidi. To je častá odpověď úřadů práce firmám, které shánějí nové pracovníky. Aby nemusely odříkat zakázky, poohlížejí se po zaměstnancích třeba i za hranicemi. Přitom by si i dnes mohli pomoci z vlastních zdrojů. Pracovat by chtěly mnohé ženy s malými dětmi.

Ilustrační snímek.

Získá škola dílny pro praktickou výuku žáků?

Podpořit výuku řemesel a technických oborů by kromě motivačních a prospěchových stipendií mohlo i lepší zázemí pro praktickou výuku. Moravskoslezský kraj, který zřizuje většinu středních škol, chystá ve Střední odborné škole ve Frýdku-Místku v Lískovecké ulici výstavbu nových dílen.

Ilustrační foto.

Dopravě a logistice chybějí lidé. Nedostatek vzrůstá

Dopravci a logistické firmy obtížně hledají zájemce o práci. Nedostatek lidí v těchto oborech se začal výrazněji projevovat už v druhé polovině roku 2015. Podíl pracovních nabídek z těchto oblastí roste také na celkovém počtu inzerátů na portálu Profesia.cz.

Ilustrační foto.

Dům dětí a mládeže doufá, že získá dotaci

Beroun - Dům dětí a mládeže Beroun by se kromě zrekonstruovaného zázemí mohl letos dočkat i nového vybavení do chemické a fyzikální laboratoře, polyfunkční modelářské dílny a učebny ICT a digitálních technologií, a to díky dotaci.

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto.

I přes konec těžby lidí bez práce ubylo

Ani březnový konec těžby na Dole Paskov nezhoršil situaci na trhu práce v regionu. Podíl nezaměstnaných lidí je za poslední léta rekordně nízko, na konci dubna činil na Frýdecko-Místecku čtyři procenta. To je o dvě desetiny procentního bodu méně než v závěru března.