Kreativ

ŠTÍTEK: trh práce

Ilustrační foto.

Studentům začal školní rok, volných míst pro brigádníky skokově přibylo

Přelom srpna a září je v posledních letech podle agentur práce jednoznačně nejlepším časem pro brigádníky a naopak nejčernější každoroční černou můrou pro firmy. Jak vysvětlil Radovan Burkovič, jednatel agentury práce JOB-centrum, v září ze dne na den zmizí z trhu práce na Ostravsku několik desítek tisíc středoškoláků, kteří zasedli do školních lavic.

Ilustrační foto.

Nezaměstnanost v ČR mírně stoupla, stále je ale nejnižší v Evropě

Míra nezaměstnanosti v červnu dosáhla hodnoty 2,4 procenta, když se meziročně snížilo o 0,6 procentního bodu. V rámci Evropské unie je tak stále suverénně nejnižší, prvenství České republice patří i v pomyslném žebříčku zemí OECD, v němž se o ně dělí s Japonskem. Vyplývá to z výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Ilustrační foto.

Po jakých profesích je v kraji největší hlad? Odpověď nepřekvapí

Karlovarský kraj - Zaměstnavatelé mají potíže s obsazením svých volných míst především pak dělníky v oblasti stavebnictví, montážními dělníky, uklízeči, pomocníky ve výrobě, v zemědělství či dopravě. Dlouhodobý deficit zaměstnanců ve strojírenství a stavebnictví se tak znovu potvrzuje.

Ilustrační foto

Kraj: Školství v regionu nelikvidujeme

Karlovarský kraj – Krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč (nez.) odmítá kritiku Středoškolské unie, která se ostře vymezila k rušení lyceí v kraji a změnám v oborové struktuře krajských středních škol.

Vstupní hala kina Moravia dnes.

Přestavba kina Moravia na komunitní centrum startuje

Třebíč - Od poloviny května do konce srpna příštího roku se bývalé kino ve Smrtelné ulici v Třebíči promění ve staveniště. Rekonstrukcí a přestavbou budovy vznikne komunitní centrum pro sociální, vzdělávací, kulturní a zájmové aktivity.

Ilustrační foto.

Průzkum: Čechům chybí osobní kontakt s kolegy

Z posledního globálního průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad vyplynulo, že i když mezi českými zaměstnanci (64 procent dotazovaných) stále převládá tradiční způsob práce, tj. v kanceláři během běžné pracovní doby, oproti zbytku světa zaostávají v osobním pracovním kontaktu se svými kolegy. Tuzemští zaměstnanci mají také ze všech zkoumaných zemí nejnižší možnost svobodně se rozhodovat a organizovat svou práci.

Ilustrační foto

Kraj: Školství v regionu nelikvidujeme

Karlovarský kraj – Krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč (nez.) odmítá kritiku Středoškolské unie, která se ostře vymezila k rušení lyceí v kraji a změnám v oborové struktuře krajských středních škol.

Z otevření sociálně terapeutických dílen v České Třebové.

Dílny zapojí do běžného života lidi s postižením

Česká Třebová – Odlévají svíčky, tkají koberečky, vyrábějí keramiku. V nových sociálně terapeutických dílnách v České Třebové dostanou lidé se zdravotním postižením šanci začlenit se do běžného života.

Martin Netolický

Kraj chce obchodní akademii sloučit s gymnáziem

Svitavy – Pardubický kraj, který je zřizovatelem středních škol, zvažuje sloučení svitavské obchodní akademie s gymnáziem. „Naším cílem je udržet strukturu oborů v kraji v nezměněné podobně, případně reagovat na aktuální požadavky trhu práce a jednotlivých zaměstnavatelů,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický.

Ilustrační foto.

Blíží se maturity. Jenže kam po nich?

Kolínsko – Už v dubnu se rozběhnou písemné části maturit, do začátku června pak studenti budou skládat také ústní zkoušky. Po příjemné euforii ze složení zkoušky ale může přijít rozčarování. Protože pokud se studenti nerozhodnou pokračovat ve studiu dále, musí si hledat práci. Jaká je šance, že v regionu uspějí? 

Na Úřadu práce v Kaplici.

Úřad práce: pomůžeme propouštěným zaměstnancům Vítkovických strojíren

Úřad práce (ÚP) je připraven nabídnout pomocnou ruku všem, kterých se dotkne případné hromadné propouštění ve společnosti Vítkovické strojírny. Úřad je v kontaktu se zaměstnavatelem a má informace o počtech a struktuře zaměstnanců, zároveň už nyní nabízí pomoc ve věci možné změny zaměstnání. Variant, jak pomoci propouštěným zaměstnancům, je hned několik.

Umělá inteligence

Jak se budeme vzdělávat a pracovat? Kongres na Žofíně se dotkl budoucnosti

/VIDEO/ Jak robotika a umělá inteligence promění trh práce? Jak by se měl změnit vzdělávací systém, aby naše děti v měnící se světě uspěly? To jsou jen některé z otázek, které se pokusil zodpovědět Singularity University Czech Summit, který proběhl v Žofínském paláci v Praze. Podívejte se na sestřih toho nejzajímavějšího, co na pódiu zaznělo.

Ilustrační foto.

Nezaměstnanost v okrese klesá dál

Českobudějovicko - Celkem 3 570 uchazečů o zaměstnání evidovali na konci února na českobudějovickém úřadu práce. Jak uvedl Jiří Beran, vedoucí oddělení trhu práce krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích, to je o 183 uchazeče méně než na konci předchozího měsíce a dokonce o 1 123 nezaměstnaných méně než ve stejnou dobu roku 2017. Bez práce bylo v tomto regionu 1 758 žen, tedy 49,2 procent.

Dům školství přivítal první veletrh pracovních příležitostí, který se stane součástí veletrhů společnosti Alfa Fairs.

Pracovní veletrh Job Day poradil s hledáním místa i nástrahami v zaměstnání

Břeclav – Pracovním veletrhům před dlouhým pročítáním inzerátů na internetu dává přednost Mirek Galbavý z Břeclavi. „Hlavně proto, že si můžu přímo na místě popovídat s lidmi z firem a dozvědět se, co mě zajímá,“ řekl Galbavý. Proto se vydal ve středu jako desítky dalších lidí na první ročník veletrhu pracovních příležitostí Job Day v Domě školství v Břeclavi.

V Krnově prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý navštívil Kofolu a Krnovské opravny a strojírny KOS. Kofolu mu představil René Sommer a v KOS ho provázel Jaromír Valčiš.

Zakázek je dost, ale chybí nám lidi, shodují se firmy na Bruntálsku

Krnov, Bruntál - Vysoká nezaměstnanost byla řadu let považována za hlavní problém okresu Bruntál. Z pohledu firem teď nastává spíš opačný problém. Kvalifikovaní zaměstnanci na trhu práce chybí. Firmy si je přetahují nabídkami vyšších mezd a benefitů. Přesto už není kde brát a selhává i nábor cizinců.

Gymnázium Jana Pivečky ve Slavičíně.

Mladým strojařům pomůže dotace

Částkou ve výši téměř jeden milion korun přispěje Zlínský kraj Gymnáziu J. Pivečky a SOŠ Slavičín na projekt Zvýšení technické a odborné kvalifikace žáků v příhraniční oblasti Zlínského a Trenčínského kraje. Informoval o tom radní Zlínského kraje Petr Gazdík, zodpovědný za školství.

V Obchodní akademii v Mladé Boleslavi měli žáci maturitních ročníků možnost prezentovat své schopnosti před porotou složenou ze zástupců místních firem a organizací.

Studenti si vyzkoušeli pracovní pohovor

Mladá Boleslav – V mladoboleslavské Obchodní akademii měli žáci maturitních ročníků možnost prezentovat své schopnosti před porotou složenou ze zástupců místních firem a organizací. 

Projekt má propojit žáky a absolventy speciálních středních škol se sociálním podniky.

Kraj chce projektem propojit speciální školy a sociální podniky

Královéhradecko - V pátek 9. února se na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje uskutečnilo setkání, na kterém se sešli zástupci regionálních speciálních středních škol a sociálních podniků. Hlavním tématem diskuze byla možnost podpory osob se zdravotní postižením, respektive studentů a absolventů v souvislosti s jejich vstupem na trh práce.

Stavaři. Ilustrační foto.

Celkový pokles učňů se zastavil, dál ale ubývá stavbařů

Celkový pokles učňů se v posledních několika letech zastavil, když po deseti letech poklesu se již třetím rokem drží jejich počet na stejné úrovni. Oživuje strojírenství, elektro obory a potravinářství, pokles ale pokračuje ve stavebních profesích a své dno stále hledají nábytkářské obory. Třeba malířů mezi absolventy ubylo o dvě pětiny a tesařů o pětinu. Sdělila to dnes v tiskové zprávě Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). Za poklesem je podle asociace kromě úbytku mladých lidí v populaci také obava z manuální práce.

Stavaři. Ilustrační foto.

Celkový pokles učňů se zastavil, dál ale ubývá stavbařů

Celkový pokles učňů se v posledních několika letech zastavil, když po deseti letech poklesu se již třetím rokem drží jejich počet na stejné úrovni. Oživuje strojírenství, elektro obory a potravinářství, pokles ale pokračuje ve stavebních profesích a své dno stále hledají nábytkářské obory. Třeba malířů mezi absolventy ubylo o dvě pětiny a tesařů o pětinu. Sdělila to dnes v tiskové zprávě Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP).

Projekt Cesta za povoláním na ZŠ Blovice.

Den D na Základní škole Blovice

Blovice - Na Základní škole Blovice probíhá každý rok celoškolní projekt Cesta za povoláním, jehož cílem je seznámit žáky s poptávkou reálných firem a společností v regionu, místě bydliště a jeho okolí a možnostmi uplatnění v těchto firmách.   

Ilustrační foto.

Ekonomice eurozóny se loni dařilo. Rostla nejrychleji za deset let

Hrubý domácí produkt (HDP) zemí používajících euro se loni meziročně zvýšil o 2,5 procenta. Zaznamenal tak nejprudší tempo růstu od roku 2007, kdy se zvýšil o tři procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil statistický úřad Eurostat.