Kreativ

ŠTÍTEK: trh práce

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Počet, kolikrát letos ČNB zvýší sazby, odhadl Rusnok nula až dvě

Počet, kolikrát letos Česká národní banka zvýší úrokové sazby, odhadl její guvernér Jiří Rusnok od nuly do dvou. V České televizi (ČT) dnes poukázal na to, že zvyšování úroků oddaluje Evropská centrální banka. Zmínil i poměrně citelné signály oslabení ekonomiky ze zahraničí. Loni bankovní rada ČNB zvýšila úrokové sazby pětkrát, základní sazba je nyní na 1,75 procenta.

Ilustrační foto

Růst české ekonomiky bude nižší, než se čekalo. Na vině je vývoj ve světě

Ministerstvo financí předpokládá, že Česká republika letos poroste pouze o 2,5 procenta. V příštím roce by pak měl růst dosáhnout pouze 2,4 procenta. Loni měla ekonomika vzrůst o 2,8 procenta. Ještě v listopadu přitom ministerstvo očekávalo za loňský rok tříprocentní růst a pro letošek 2,9 procenta. Na vině má být zhoršení ekonomické situace v zahraničí. Ministerstvo financí o tom informovalo v tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Střední školy lákají studenty na nové obory

Karvinsko - Střední školy se snaží přilákat nové studenty, a proto rozšiřují portfolio studijních a učebních oborů tak, aby odpovídalo potřebám trhu práce. V nabídce se objevují i staronové a občas i zapomenuté obory. 

Den řemesel je pro školáky velkou inspirací.

Den řemesel je pro školáky velkou inspirací

Kladno /FOTOGALERIE/ - Střední odborné učiliště a Praktická škola Kladno - Vrapice uspořádala ve čtvrtek pro žáky základní škol Den řemesel. Školáci z prvního i druhého stupně z různých míst okresu tak mohli na vlastní oči poznat, jak se učni připravují na své budoucí povolání a případně zde i pro sebe najít inspiraci.

Hledání zaměstnání. Ilustrační foto.

Ještě vyšší plat? To už firmy lidem nesplní

Jižní Morava – Za svou pětatřicetiletou praxi jsem tohle na trhu práce nezažil, přiznal jednatel firmy Las-pro z Rousínova na Vyškovsku Zdeněk Dostal. „Sehnat kvalitní lidi je boj, chybí nám nyní asi šest zaměstnanců, Problém máme už zhruba dva roky, jelikož na naši práci neexistuje automatizace a patnáctiprocentní nárůst mezd také tolerovat nemůžeme,“ tvrdí Dostal. Nezaměstnanost v Jihomoravském kraji dosahovala v loňském roce rekordně nízkých hodnot, nedostatek lidí pocítily firmy napříč obory.

Sociální podnik je zatím na trhu práce poměrně novým pojmem. Úkolem sociálních podniků je dávat šance lidem, kteří by svoje uplatnění hledali jen těžko.

I postižený člověk potřebuje zažít úspěch

Ledeč nad Sázavou – Spolek pod názvem Sociální podniky Kraje Vysočina, byl založen ve čtvrtek 10 ledna v Ledči nad Sázavou. Jeho cílem je sdružovat neziskové organizace které se zabývají na Vysočině sociálním podnikáním a vést jednání s Krajem Vysočina o jejich podpoře a pomoci.

Pracovníci společnosti Amazon

Prosincová míra nezaměstnanosti byla 3,1 procenta. Růst mezd by měl pokračovat

/INFOGRAFIKA/ Ačkoliv v meziměsíčním srovnání došlo, co se celkového počtu nezaměstnaných osob týče, k drobnému nárůstu, v kontextu s čísly z konce roku 2017 evidovaly tuzemské úřady práce o 49 tisíc lidí méně. To představuje nejnižší prosincovou hodnotu za posledních třiadvacet let. Nedostatek pracovní síly bude podle analytiků pokračovat i během následujících dvanácti měsíců, a proto lze počítat s dalším rychlým růstem mezd.

Klienti mají v albrechtické sociálně terapeutické dílně k dispozici například tkalcovské stavy, košíkářské vybavení i ponk se svěrákem.

Jak funguje sociálně terapeutická dílna

FOTOGALERIE/ Město Albrechtice Ve Městě Albrechticích působí Sociálně terapeutická dílna, která je určena dospělým lidem s mentálním postižením. Lidem, kteří z různých důvodů v současné době nemají možnost pracovat na běžném trhu práce.

Ilustrace bydlení a stavby bytových domů.

Stavebnictví v příštím roce zpomalí růst. Kvůli nedostatku pracovníků

Stavebnictví bude i příští rok pokračovat v růstu, jeho tempo však bude proti letošku zhruba poloviční. Uvedli to analytici, které ČTK oslovila. Letos do konce října stavebnictví vzrostlo o 10,1 procenta, růst za celý rok by tak mohl být nejvyšší od roku 2001. Podle analytiků bude příští rok stavebnictví brzdit především nedostatek pracovníků.

Pečení chleba ve Štolmíři.

M‘am‘loca podpoří v novém roce znevýhodněné osoby

Štolmíř /FOTOGALERIE/ - Obecně prospěšná společnost M‘am‘aloca se stará o rozvoj ve Štolmíři i v českobrodském okolí pod heslem „Mysli globálně, jednej lokálně“. Během roku pořádá spousty zajímavých akcí, jako je například pečení chleba ve veřejné štolmířské peci, cestovatelské výstavy či různé kulturní akce, které pomáhají k rozvoji komunitního života.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže 'Stavíme vám sen' v Kolíně.

Jonáš a jeho parta postaví sen tábornickému spolku

Kolín /FOTOGALERIE/ - Slavnostní vyhlašování soutěže 'Stavíme vám sen' pod taktovkou Jonáše a jeho party kluků ze SOŠ a SOU stavební Kolín se konalo ve středu 12. prosince v Kolíně. Absolutním vítězem se stal projekt s názvem 'Podlaha ve společné klubovně' tábornických klubů Oregon, Průzkumník, Stopaři a Utah!

Škoda Auto. Ilustrační foto.

Česká ekonomika stagnuje. Růst HDP se drží na 2,4 procentech

Růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí letošního roku stagnoval na 2,4 procenta. Vyplývá to z nového zpřesněného odhadu, který ČSÚ zveřejnil v pátek. První odhady úřadu uváděly, že meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) proti druhému čtvrtletí zpomalil na 2,3 procenta. Statistici také upravili údaje o mezičtvrtletním růstu HDP, který dříve odhadovali na 0,4 procenta. Dnes uvedli, že dosáhl 0,6 procenta.

Richard Brabec na tiskové konferenci po jednání vlády

Vláda odmítla širší pravomoci krajů ohledně škol. Počty uchazečů stanoví ředitel

Kraje by neměly dostat pravomoc schvalovat předpokládané počty uchazečů o výuku v jednotlivých oborech vzdělání ve svých středních školách. Vláda se na dnešní schůzi negativně postavila ke školské novele Karlovarského kraje, která by širší kompetenci regionů vůči svým středním školám uzákonila. Novinářům to po jednání vlády řekl vicepremiér Richard Brabec (ANO).

Ilustrační foto.

Míst je stále více, než lidí

Karlovarský kraj – Pokud by do práce nastoupili všichni lidé, kteří jsou evidováni úřady práce, stále by se nepodařilo obsadit stovky volných pracovních míst.

Ani mentální postižení důvodem, aby si člověk nemohl pěstovat pracovní návyky a starat se sám o sebe.

I mentálně postižení mohou pracovat, díky Hátě

Ledeč nad Sázavou – S Hátou do práce. To je projekt, který úspěšně pokračuje v Ledči nad Sázavou. „Díky němu se nám podařilo 21 nějak znevýhodněným osobám nastoupit na pracovní trh,“ informuje za společnost Háta z Ledče Štěpánka Vrbová.

Ilustrační foto.

V Nové Pace vyučí nově i sládky

Nová Paka - Od září plánuje Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace vyučovat nový obor sladovník - pivovarník. Nabírat bude zájemce z celého Královéhradeckého kraje, kde doposud tento vzdělávací obor chybí.

Ilustrační foto.

Trh práce neustále láme nové rekordy

Karlovy Vary - Patrně nejnižší počet lidí bez práce za uplynulých deset let byl evidován v uplynulém měsíci v Karlovarském kraji, kde se podíl nezaměstnaných snížil z 2,8 procenta na 2,7 procenta v září.

Ilustrační foto.

Je to dobré, práce je v regionu stále dost

Karlovy Vary - Přestože na trhu práce je v prázdninových měsících klidněji, udržel se v srpnu podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji na stejné úrovni jako v červenci. Tedy na 2,8 procenta.