Kreativ

ŠTÍTEK: stříbro

Z kanceláře ve sběrně na Sokolovsku odcizili zlato a stříbro za téměř milion.

Z kanceláře sběrny na Sokolovsku odcizili zlato a stříbro za téměř milion

Téměř 50 kilogramů čistého stříbra a několik dalších desítek kilogramů vážícího technického stříbra, tedy dosud nevyčištěného stříbra, a také různé pozlacené kontakty, vše celkem za skoro milion korun. S takovým lupem odcházel čtyřlístek zlodějů z kanceláře sběrny druhotných surovin v jedné menší obci na Sokolovsku. V rukou zákona nakonec skončila dokonce pětice osob, kterým teď hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Alobal má mnoho využití. Vrátí lesk i vašim příborům

Jak rozzářit staré příbory: Lesk jim může navrátit běžná věc za 30 korun

Hliníková fólie nazývaná alobal či staniol je běžnou součástí každé domácnosti. Používáme ji k pečení i k zabalení svačiny, ale má mnohem širší využití. Alobal za cenu asi 30 korun zvládne mimo jiné vrátit původní krásu zašlým stříbrným příborům. Pokud jsou příbory matné nebo se na nich objevily skvrny, stačí použít kus obyčejného alobalu a trochu jedlé sody a příbory budou zase jako nové. Zejména pokud pak jde o stříbrné příbory, které má řada lidí jako dědictví po svých předcích.

Ilustrační foto.

Pražský groš připomíná doby minulé, kdy stříbro a těžká mince vládly

V dávných časech, ve střední Evropě země krále Václava, se zrodila mince vzácná, Pražský groš ji jmenujeme znova. Název svůj z latiny čerpal, denarius grossus, jak zní, tlouštíkem svým zboží v ruce, stříbro nám zde poskytl svůj klín. Tato mince těžká, velká, leskla se ve slunečním svitu, ryzostí stříbra lesklého, každý groš nám plnil spokojeným životu.

Zoo Olomouc se pyšní mládětem hrabáče kapského. Narodilo se  8. dubna 2023. Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy.

Ušatý zázrak i vousák senegalský. Zoo Olomouc se pyšnila přírůstky

V olomoucké zoo na Svatém Kopečku se letos chovanci činili. Na svět přivedla mláďata i zvířata, u kterých je odchov v zajetí velkou vzácností. Důvod k oslavám tak měli v zahradě poté, co hnízdní dutinu opustilo první mládě vousáka senegalského anebo když rozmnožili „rodinné stříbro“ – pakoně běloocasého. Neméně se však dmuli pýchou nad miminem hrabáče kapského, ale i dalšími zvířecími odchovanci s letopočtem 2023 v rodném listě.

Klatovské záchranářky v Neratovicích.

Klatovské záchranářky vybojovaly stříbro na Podzimní ceně Neratovic

/ZÁCHRANÁŘSKÝ SPORT/ Poslední zářijový den se šestičlenný dívčí tým Klubu vodních záchranářů Klatovy vydal do Neratovic, kde poměřil svoje síly v rámci Podzimní ceny. Západočešky nedaleko Prahy závodily ve čtyřech disciplínách a ve dvou štafetových závodech. Samotný závod se skládal z těchto disciplín: 100 metrů tažení modelu s pásem a ploutvemi, 100 metrů záchranný polohový závod, 100 metrů plavání s překážkami a 50 metrů tažení modelu. Výsledky z těchto disciplín se sečetly a klatovská děvčata si domů odvezla tři poháry a stříbro.

Z minulých ročníků celoprázdninového festivalu Kutnohorské léto.

Tip na výlet: Prázdninový festival Kutnohorské léto slaví patnácté narozeniny

/FOTO, VIDEO/ „Přijměte naše vřelé pozvání na Hory Kutné, do města stříbra, chrámových věží, půvabných uliček a malebných zákoutí. Do města dvou katedrál, města vpravdě královského, které před Vašimi zraky v letních měsících ožije nejen historickými postavami, ale nabídne vám i neobvyklé pohledy na život našich předků i současníků. Města, na jehož poznání jen jeden den nestačí,“ řekl Václav Veselý, jeden ze zakladatelů Kutnohorského léta, už v roce 2009.

Anna Krejčí z TJ Spartak Přerov stříbrná na Poháru mladých nadějí v kuželkách.

Anna Krejčí vybojovala kuželkářské stříbro pro Přerov

Parádní stříbro vybojovala na Poháru mladých nadějí v kuželkách hráčka TJ Spartak Přerov Anna Krejčí. Z průběžného patnáctého místa v kategorii mladších žákyň probojovala až do finále a po výborném výkonu 259 sražených kuželek byla druhá v konkurenci nejlepších žákyň v České republice.

Taneční skupina DIAMOND DANCE Klatovy - mini.

FOTO: Děvčata z klatovské skupiny DIAMOND DANCE si vytančila zlato a dvě stříbra

/FOTOGALERIE/ V Břežanech u Prahy se v první polovině prosince konalo vánoční kolo taneční soutěže MIA Festival, jehož se zúčastnila také taneční skupina DIAMOND DANCE Klatovy. Děvčatům z města pod Černou věží se nedaleko hlavního města dařilo, o čemž svědčí fakt, že si domů na západ republiky přivezly jedno zlato a dvě stříbra.

Advent a vánoční výstava v Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře.

Vůně skořice a svařeného vína. Užijte si advent i Tvořivé Vánoce v muzeu stříbra

Letošní vánoční výstavu v Českém muzeu stříbra opět doprovodí akce Advent na Hrádku. Pro tento den bude připraven celodenní doprovodný program nejen pro rodiny s dětmi. Jak adventní dílny (zdobení perníčků, výroba ozdob z ovčího rouna, zvykoslovná dílna atd.), tak i tradiční adventní trh s vůní skořice a svařeného vína. Pro návštěvníky bude otevřena vánoční výstava „Tvořivé Vánoce“ s vánočním kvízem a s fotokoutkem.

Trucbáby z Jihlavy na 26. Setkání hornických měst a obcí ČR v Kutné Hoře.

Hornická paráda v Kutné Hoře. Došlo stříbro? Nechyběly ani trucbáby z Jihlavy

Zdař Bůh! Došlo stříbro? Znělo o uplynulém víkendu Kutnou Horou. Konal se tu totiž 26. ročník setkání hornických měst a obcí České republiky. A proč zrovna tento pozdrav? Horníci totiž vyjadřovali přání, aby se jim v jejich těžké důlní práci dařilo. Nechyběli ani členové Jihlavského havířského průvodu, kterých do Kutné Hory vyrazilo asi šedesát.

Štola Ondřej Šlik v Plané je impozantní.

Tip na výlet: Po stopách horníků. Podívejte se do míst, kde se těžilo stříbro

/GALERIE/ Hornické muzeum v Plané u Mariánských Lázní, celým názvem Hornické muzeum Planá – štola Ondřej Šlik, se nachází v průzkumné štole z druhé poloviny 16. století a v přilehlých budovách poblíž historického centra města Planá. Muzeum provozuje místní Hornicko-historický spolek, založený v roce 1995. Území, kde se nachází štola, je součástí Městské památkové zóny Planá u Mariánských Lázní.

Slavkovský les je útočištěm mnoha živočichů a vzácných rostlin. Majestátnost pohoří je vidět ze všech stran.

GALERIE: Těžil se tu cín i stříbro. Slavkovský les nesl dříve jméno Císařský

Slavkovský les je část Karlovarské vrchoviny, který obklopuje Mariánské Lázně, část Sokolovska a Karlovarska. Slavkovský les je poměrně málo členitý, i když prodělal v geologické historii bouřlivý vývoj. S nejstarším geologickým útvarem oblasti se setkáváte v centru Slavkovského lesa, v okolí Horního Slavkova a Krásna. Do konce druhé světové války se jmenoval Císařský les. Od roku 1974 je to Chráněnná krajinná oblast. 

Prokopská pouť byla v roce 2020 proti předchozím ročníkům kvůli koronaviru komornější.

Tradiční Prokopská pouť opět vzdá hold hornictví. Chystají se i dobové scénky

Oslavám hornické minulosti města patří první červencový víkend v Příbrami. Jejich vrcholem se v neděli stane tradiční Prokopská pouť, největší a nejslavnější hornická pouť v republice s kulturními vystoupeními, kostýmovanými průvody, dobovými scénkami, staročeskými trhy i pouťovými atrakcemi, která dospěla již do 33. ročníku.

Pradávné asteroidy odhalují počátky sluneční soustavy, ilustrační foto

Pradávné asteroidy vydaly tajemství o rané sluneční soustavě: Byla plná chaosu

Představte si dopravní špičku, v níž vozidla všech možných tvarů i velikostí uhánějí obrovskou rychlostí, ale naprosto chaoticky bez dodržování sebemenších pravidel. Srážka střídá srážku, aniž by to provoz jakkoli zpomalilo. Asi tak vypadala na svém počátku sluneční soustava, kde do sebe opakovaně narážely vesmírné skály, balvany i planetesimály. Časovou osu tohoto zmatku nyní prozkoumala nová studie.

Z aplikace speciálního nástřiku odpuzujícího viry a bakterie v jednom z autobusů Městské hromadné dopravy v Kolíně.

OBRAZEM: Před bacily ochrání cestující v kolínských autobusech ionty stříbra

V autobusech kolínské městské hromadné se testuje speciální povrchová úprava odpuzující viry a bakterie. Jedná se o technologickou novinku, biocidní úpravu povrchů. Vysoce efektivní antimikrobiální nátěrový systém se nazývá NG Coatings a vyvinula ho česká firma ve spolupráci s chemicko-technologickou fakultou v Pardubicích.

Dobrá práce! Jihomoravští záchranáři přivezli od Rozkoše stříbro.

Dobrá práce! Jihomoravští záchranáři přivezli stříbro ze soutěže u Rozkoše

/FOTO/ Parádní výkon! Posádka jihomoravské záchranky přivezla ze soutěže Rescue Rozkoš 2022 stříbro. Ta se o víkendu konala u přehradní nádrže Rozkoš poblíž České Skalice na Náchodsku. Čtyřčlenný tým ve složení Jaroslav Hradečný, Vojtěch Outlý, Rudolf Hudec a Luděk Maděřič si musel poradit s řadou disciplín, které simulovaly ostré zákroky v terénu.

Celoroční výstava s názvem Čaj a stříbro prezentuje rozsáhlou sbírku historického čajového příslušenství krakovské zlatnické rodiny Komorowski.

OBRAZEM: Čaj a stříbro. Muzeum zahájilo sezonu novou výstavou

V pátek 1. dubna byly v Kamenném domě zahájeny hned dvě výstavy. Celoroční výstava s názvem Čaj a stříbro prezentuje rozsáhlou sbírku historického čajového příslušenství krakovské zlatnické rodiny Komorowski. Výstava se koná pod záštitou Velvyslanectví Polské republiky v Praze.

Hrabalova chata, kterou nabízí realitní kancelář ke koupi za necelých 12 milionů korun.

Hrabalovu chatu v Kersku chce koupit kraj. Za deset milionů

Koupit někdejší chatu spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku, kde slavný autor žil i tvořil a jeho sousedé se mu stali přáteli i inspirací, navrhli ve čtvrtek středočeští radní krajským zastupitelům. Nemovitost s velkým pozemkem, kde kraj plánuje ve spolupráci s ministerstvem kultury a jím řízeným Památníkem národního písemnictví vybudovat vzpomínkovou expozici připomínající Hrabalův život, dílo i odkaz, míní hejtmanství od nynějších majitelů odkoupit za 9,9 milionu korun. Chata nyní patří rodině sousedů, jíž ji bezdětný Hrabal odkázal, když se o něj starala na sklonku jeho života.

Kajakářka Antonie Galušková.

Galušková ve své premiéře na seniorském MS vybojovala týmové stříbro

/KRÁTCE Z BRATISLAVY/ Ve středu začalo v Bratislavě dlouho očekávané mistrovství světa ve vodním slalomu a hned první den to českým barvám cinklo. Značně k tomu přispěla i kajakářka Antonie Galušková ze Sušice, která s Kateřinou Minařík Kudějovou a Lucií Nesnídalovou vybojovaly v kategorii týmů (3xK1) světové stříbro.

Lucie Svěcená zapózovala na žateckém koupališti

Kráska z bazénu končí. Zničené tělo řeklo Svěcené dost: Plavání není všechno

Česká rekordmanka Lucie Svěcená se odhodlala k životnímu rozhodnutí. Už ve 23 letech ukončila kariéru. Talentovaná plavkyně, která usilovala o účast na olympiádě v Tokiu ve štafetě, bojovala podobně jako tenistka a někdejší světová jednička Caroline Wozniacká s revmatoidní artritidou. Nevyléčitelné onemocnění nešlo (na rozdíl od soupeřek) porazit.