Kreativ

ŠTÍTEK: Šumava

Turisté na Šumavě sledují tlející dřevo.

Modrava a okolí jsou hitem mezi návštěvníky Národního parku Šumava

Jedenáctikilometrová trasa z Modravy přes Rybárnu na Javoří pilu a Tříjezerní slať. Chalupská a Jezerní slať. Návštěvnické centrum Srní, proslulé vlčím výběhem, který si nedávno nenechal ujít ani prezident Petr Pavel. To jsou podle turistů největší lákadla Národního parku Šumava. Vloni jich do tohoto krásného koutu naší země zavítalo výrazně přes dva miliony, což je, pomineme-li mimořádné období covid-19, rekord.

Fotbalisté Dobříše absolvovali soustředění na Šumavě.

Dobříš nabírá kondici v Nových Hutí. Překvapují mladíci Diviš a Nevosad

Fotbalisté Dobříše mají tento týden volno co se týče přípravných zápasů. Makají ale dál na tradičním soustředění na Šumavě v Nových Hutích, kde od středy do neděle pracují především na fyzické kondici. Trenér Jiří Rychlík chce vyladit i taktické věci. V týmu účastníka krajského přeboru se začínají objevovat i přísliby do budoucna. Slibně se jeví mladíci Diviš a Nevosad.

Tradiční masopust v Postřekově na Domažlicku.

Tipy na víkend: Vládnou masopusty, na své si přijdou i milovníci čokolády

Víkendovému programu v Plzeňském kraji vládnou masopusty. Uskuteční se v řadě měst i vesnic, včetně toho největšího v Postřekově či nejstaršího v Sulislavi. Výjimkou nebude ani Plzeň, kde mohou lidé navštívit také třídenní festival čokolády v Olympii. Kromě toho se konají bály, v plzeňské Šeříkovce vystoupí Aleš Brichta a do Sušice mohou na festival Animánie Šumava vyrazit nadšenci do animovaných filmů.

Ilustrační foto z přípravy Dobříše.

Dobříš završila anglický týden v přípravě remízou s Katovicemi

Fotbalisté Dobříše mají za sebou ostrý start v rámci zimní přípravy. Duelem s Katovicemi uzavřeli anglický týden a s divizním soupeřem remizovali 2:2, ač dvakrát vedli. Svěřenci Jiřího Rychlíka přišli o vedení až v závěru zápasu. Nyní je od středy do neděle čeká soustředění v Nových Hutích na Šumavě, kde se budou věnovat převážně kondici.

Zimní příprava 2024: TJ Sušice (na snímku fotbalisté v modrých dresech) - SK Rapid Plzeň 1:3 (0:1).

OBRAZEM: Rapid v rámci soustředění skolil Sušici, v přípravě ještě neprohrál

/FOTOGALERIE/ Tvrdě dřeli na tradičním soustředění v Sušici a v rámci něj na Šumavě sehráli další ze série přípravných utkání. Řeč je o fotbalistech plzeňského Rapidu, kteří v neděli dopoledne vyzvali na sušické umělce domácí výběr. Přestože měli v nohách desítky kilometrů v několika trénincích, utkání výsledkově zvládli a po brankách Fikrleho, Peška a Votavy zvítězili 3:1. Stále tak platí, že přední tým krajského přeboru z Lopatárny zůstává v zimní přípravě neporažený. Po remíze s Tachovem a výhrách nad Stříbrem a Nepomukem skolil i Sušici. Mrkněte na fotky.

Střet dvou vozů nedaleko Špičáku 30. března 2023, který skončil těžkým zraněním.

Opilý řidič způsobil na Šumavě vážnou nehodu. Dostal podmínku

Opilý přejel na Šumavě do protisměru a střetl se s protijedoucím autem, jehož řidič utrpěl těžké zranění. U klatovského soudu podnikatel Václav Koubík (42) z Rokycanska, jemuž hrozily až čtyři roky vězení, vše doznal a uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Odešel tak s podmínkou, peněžitým trestem a zákazem řízení.

Třiatřicetiletý laufař Jan Šrail.

Marcialonga mu radost nepřinesla, teď už se Šrail připravuje na Jizerskou 50

Třiatřicetiletý laufař ze Šumavy Jan Šrail, který už nějaký ten čas závodí v barvách středoevropského Vltava Fund Ski Teamu, má za sebou další závod elitní kategorie seriálu Ski Classics. Rodák z Nové Hůrky u Prášil absolvoval jeden z nejtěžších eventů sezony - ikonickou Marcialongu, která se o víkendu konala v regionu Trentino v Itálii.

TJ Lokomotiva Teplice ve Vimperku - Kryštof Háněl, stříbro sprint

Znovu veleúspěšný Vimperk na běžkách. Tentokrát zazářili dorostenci

Po týdnu se výprava závodníků z oddílu běhu na lyžích TJ Lokomotiva Teplice opět vydala do Vimperka, tentokrát na závody Českého poháru dorostu a dospělých přeložené ze šumavského Zadova. Početnou výpravu 11 závodníků kategorie dorostu a juniorů čekal v sobotu norský sprint klasicky, v neděli pak intervalový klasický závod. Vedla si velmi dobře! 

Kriminalista Jiří Markovič v penzi na Šumavě.

Legenda Markovič: Chytal vrahy v Praze, rád se vracel na Šumavu a má svůj seriál

Podle informací Deníku už je v plánu další řada seriálu Metoda Markovič, a to má první série nazvaná Metoda Markovič: Hojer za sebou jen uvedení pro novináře a pozvané hosty a na platformě Voyo poběží od 26. ledna. V úvahách tvůrců a producentů už navíc figuruje série třetí. Kdo vlastně byl proslulý vyšetřovatel Jiří Markovič?

Jan Šrail (vpravo) s týmovým parťákem Fabiánem Štočkem po konci La Diagonely. Oba zmrzlí až na kost.

Čtyřicátá příčka v přírodním mrazáku. Nejsem spokojený, připustil laufař Šrail

Lednový kalendář Ski Classics, seriálu dálkových běhů na lyžích, je nadupaný k prasknutí. Jen týden po Pustertaler Ski-Marathonu (3 Zinnen Ski Marathon) v Itálii se elitní laufaři přesunuli do Švýcarska, kde se o víkendu konal další podnik nejvyšší kategorii Pro Tour. Do země zasněžených alpských vrcholů vyrazili i členové středoevropského Vltava Fund Ski Teamu s Janem Šrailem ze Šumavy.

Fotbalisté TJ Sušice odstartovali zimní přípravu.

Sušice odstartovala tvrdé zimní galeje, v plánu má šest přípravných zápasů

Fotbalisté TJ Sušice, někdejší účastník republikové divize, ale v současnosti osmý tým krajské I. A třídy, v pátek 19. ledna odstartoval zimní přípravu na důležité jarní boje a už zná i její jízdní řad. Svěřenci trenéra Pavla Hrubce kromě náročných tréninkových jednotek v prostředí drsné Šumavy absolvují i šest přípravných zápasů.

Prezidenti Miloš Zeman i Václav Klaus dostali při svých návštěvách Plzeňského kraje pestrou škálu darů.

Dary pro prezidenty? Fanfrnoch, autobus, ježek v kleci, alkohol i zabijačka

Do Plzeňského kraje poprvé zavítá prezident Petr Pavel. Navštíví města i Šumavu a stejně jako jeho předchůdci si odveze i dary. Deník připomíná, co obdrželi při cestách po Plzeňském kraji v minulosti jeho předchůdci ve funkci Miloš Zeman a Václav Klaus. Byly to např. zabijačka, lahve s alkoholem, fanfrnoch či vyřezávaná hlava Karla IV.

Soutěž Dřevorubec roku se v Adršpachu konala naposledy v roce 2020.

VIDEO: V Adršpachu budou po letech opět korunovat Dřevorubce roku

Dovednost s motorovou pilou, sílu při nakládání špalku na valník, obratnost při odvětvování, zručnost se sekerou a ve finále přesnost při kácení stojícího kmene - to všechno bude muset co nejlépe předvést ten, kdo se chce stát Dřevorubcem roku 2024. Do Adršpachu míří borci od Šumavy až po Beskydy, mezinárodní punc závodům dodají dřevorubci z Polska, Slovenska a Německa.

Prezident Petr Pavel.

Prezident si v Plzeňském kraji pochutná na telecí svíčkové i kanci se šípkovou

Plzeňský kraj se chystá na návštěvu prezidenta Petra Pavla, který ve dnech 23. a 24. ledna společně s manželkou Evou zavítá na Plzeňsko, Domažlicko, Klatovsko a samozřejmě nevynechá ani rodné Tachovsko. Nachystány jsou pro něj dárky, vybráno menu (pochutná si například na kančím se šípkovou omáčkou) a řeší se samozřejmě i témata, která budou zástupci samospráv či ochránci přírody s prezidentem probírat.