Kreativ

ŠTÍTEK: Tančící dům

Architekt František Maria Černý, věže Emauzského kláštera (Emauzy)

Jak jsme žili v Československu. Tento týden v Novém Městě

Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším dílu, který vychází v pátek 1. března, se podíváme do Nového Města!

Srážka tramvají na Rašínově nábřeží.

VIDEO: Na nábřeží v Praze se srazily dvě tramvaje, zraněno 12 lidí

Další dopravní nehoda, při které se střetly dvě tramvaje, se odehrála krátce před druhou hodinou odpoledne na nábřeží u Tančícího domu. Podle původních informací došlo ke zranění šesti osob, nakonec jich bylo dvanáct. Na místě zasahovaly všechny jednotky Integrovaného záchranného systému.

Ilustrační foto

Střelnice se zahalí do purpurové

Tábor - Historická budova Spolkového domu Střelnice se připojí ke celosvětovým oslavám Mezinárodního dne předčasně narozených, který připadá na sobotu 17. listopadu.

Výstava Retro zima za socíku v pražské Galerie Tančící dům ukazuje dobovou atmosféru v Československu v 70. a 80. letech minulého století před Vánocemi.

Retro zima za socíku. Výstava v Tančícím domě ukazuje dobové oblečení i hračky

/FOTOGALERIE/ Stýská se vám po socialismu? Chcete si zavzpomínat na dětství? Nebo toužíte poznat, jak vypadaly Vánoce v Československu v 70. a 80. letech minulého století, když v zemi vládla komunistická strana? Galerie Tančící dům v Praze ve středu zahájila výstavu Retro zima za socíku, která navazuje na předchozí expozici inspirovanou stejným obdobím. Výstava potrvá až do 3. března 2019.

Holešovický mrakodrap. Ilustrační foto.

Výškové domy Pražané nechtějí, moderních budov se ale nebojí

Obyvatelé Prahy nechtějí další výškové budovy, moderní architektuře už se ale tolik nebrání. V průzkumu, který pro skupinu Penta Investments udělala agentura Nielsen-ADmosphere mezi tisícovkou dospělých Pražanů, se jich 55 procent vyslovilo pro vznik moderních staveb. Ovšem za předpokladu, že budou v souladu s okolní historickou zástavbou.

Petřínská rozhledna.

Rozhledna se rozsvítila červeně. Registry připomínaly den dárců kostní dřeně

Petřínská rozhledna a Tančící dům v Praze byly v sobotu večer nasvícené červenou barvou. Český registr dárců krvetvorných buněk při pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) tak připomene Mezinárodní den dárců kostní dřeně. Počty dárců rostou i v českých registrech. Díky mezinárodnímu propojení databází se podaří najít dárce pro 90 procent českých pacientů. Úspěšnost léčby je 60 až 80 procent u dospělých a 70 až 90 procent u dětí.

Finále krajského kola soutěže Žena regionu proběhlo 12. září v Praze. Vítězkou se stala Gabriela Křivánková.

KRÁTCE: Žena regionu pomáhá mladým lidem

Vítězkou devátého ročníku ocenění Žena regionu se za hlavní město stala Gabriela Křivánková. Ta si svou stálou podporou mladých lidí opouštějících dětské domovy získala nejvyšší počet hlasů veřejnosti. 

Stalin.

Na opravu Stalina bude soutěž, říká šéf galerie. ANO chce autora Tančícího domu

Kritiku odborníků, která se v tomto týdnu snesla na pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO), mírní ředitel Národní galerie Jiří Fajt. Podle něj podobu prostor pod bývalým památníkem sovětského vůdce Stalina na Letné určí řádně vypsaná architektonická soutěž s mezinárodní účastí. Předtím však rozhodnutí magistrátu o opravě Stalina vypadalo, že projekt soutěž postrádá.

Prohlédnout si budete moci i kostýmy z Dívky na koštěti

Co nosila Saxana či Arabela? Výstava ukáže unikátní filmové kostýmy

Šaty královské rodiny z Arabely. Oblečení z klasické komedie Vrchní, prchni! a oskarových Ostře sledovaných vlaků. V Galerii Tančící dům začíná výstava Retro biják 60. – 90. let. Ta představí 200 kostýmů ze 70 československých filmů a seriálů. Většinu z nich uvidí veřejnost úplně poprvé.

Nahé ženy můžete obdivovat, na některé dokonce i sahat

Kontroverzní výstava v Tančícím domě. Sahat tu můžete na nahé ženy

Nahé ženy. Ty tento týden nahradily Ladova kocoura Mikeše v Galerii Tančící dům. V Praze se již podruhé koná kontroverzní výstava Voayer. Návštěvníci tu mohou obdivovat ženská těla v jejich plné kráse. Na některé „exponáty“ si dokonce mohou i sáhnout. Letos ale naposledy.

Den svatého Patrika, ilustrační foto

Zelená kultura, zelené jídlo

V sobotu 17. března slaví Irové Den Svatého Partika, patrona Irska. A i mimo Irsko slaví všude tam, kde se cítí být doma, nebo kde se zrovna nacházejí. Na to, jaké budou letošní oslavy Dne svatého Patrika v Praze, jsme se zeptali hlavního dramaturga akcí Michala Rolčíka.  

Ledová Praha v Muzeu policie.

O pololetních prázdninách Praha nabídne akce pro děti a slevy do muzeí

O letošních pololetních prázdninách mezi 2. a 4. únorem se v Praze opět uskuteční akce Ledová Praha, která dětem nabízí zvýhodněné vstupné do památek, muzeí a dalších pamětihodností metropole. Zúčastnit se mohou rodiny s dětmi, dětské oddíly i školy. Jde o největší otevřenou akci Pionýra a Nadace Dětem 3. tisíciletí, kterou podle organizátorů v posledních letech využívá kolem 15 tisíc účastníků. Letos se uskuteční poosmnácté.

Takto by mohla podle vizualizace vypadat Vřídelní kolonáda v historické podobě.

Referendum sice neplatí, ale probralo lidi z letargie

Karlovy Vary - Historicky první referendum k Vřídelní kolonádě v Karlových Varech sice neplatí, ale probralo lidi ve městě z letargie. Pro repliku původní kolonády se vyslovilo devět a půl tisíce lidí, proti byly téměř čtyři tisíce občanů.

Součástí oslav 170. výročí narození Josefa Lady byl i křest lavičky

Lada má v Hrusicích svou břízu i svou lavičku. Z břízy

Střední Čechy – Josef Lada byl součástí dětství každého z nás. Právě do Památníku Josefa Lady a jeho dcery Aleny v Hrusicích na Praze-východ to v neděli přijel připomenout předseda výboru středočeského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM). 

Retrospektivní výstava Sedmičky Josefa Lady.

Lada patří k oblíbencům sběratelů, nejdražší dílo je za 3,5 milionu korun

Jedním z nejvyhledávanějších autorů českých aukcí je dlouhodobě Josef Lada. Letos prošlo tuzemskými dražbami 39 jeho děl, 25 z nich našlo kupce. Jen na listopadové aukci Galerie Kodl se prodalo pět Ladových děl za 4,7 milionu korun, včetně aukční provize za 5,64 milionu korun. Nejdražším dílem Josefa Lady, které se na aukcích v Česku kdy prodalo, je soubor osmi velkoformátových kolorovaných kreseb na kartonu Jak se dělají noviny z roku 1928. Nový majitel za ně před rokem zaplatil přes 3,5 milionu korun.

Ilustrační foto

Královský purpur za nedonošené děti

Karlovy Vary – Významný den ve všech ohledech, to je 17. listopad. Kromě Dne boje za svobodu a demokracii na něj připadá i Mezinárodní den předčasně narozených dětí.

Výstavu Sedmičky Josefa Lady můžete vidět v Tančícím domě.

Malíř, který dokáže rozesmát: V Tančícím domě začíná výstava děl Josefa Lady

Přišla ladovská zima. Do Tančícího domu na Rašínově nábřeží. Tam se můžete přijít až do dubna podívat na téměř 400 děl od významného malíře Josefa Lady. Na výstavě vás čekají Ladovy obrazy, ilustrace časopisů či replika umělcovy pracovny včetně osobních věcí. Mezi unikáty expozice patří především interaktivními exponáty, které jsou součástí Ladovy přehlídky zcela poprvé. Některé vystavené obrazy a ilustrace mohli lidé zároveň vidět naposledy v roce 1957.

Oprava střechy Muzea umění a designu v Benešově.

Muzeum je stále bez střechy, přerod čeká také jeho vchod

Benešov – Začne do Muzea umění a designu pršet? To je otázka, kterou si teď kladou všichni, kdo má co dočinění s touto organizací města. „Ani mi o střeše nemluvte!“ reagovala nazlobeně místostarostka Benešova Nataša Bruková. „Střecha měla být hotová posledního září. Firma, která ji dělá, je ve skluzu, protože prokaučovala čtrnáct dní pěkného počasí,“ dodala.

Vladimíra Klumpárová - Jaguár

V Praze dnes začíná předaukční výstava českého sklářského umění

Předaukční výstava českého sklářského umění začíná dnes v Praze v prostorách Tančícího domu. Třetí ročník projektu Křehká síla skla představí 50 děl od světoznámých průkopníků českého ateliérového skla, přes jejich žáky a následovníky až po nastupující generaci mladých nadějí. Všechna díla bude 12. října dražit aukční dům Dorotheum, který je autorem a pořadatelem projektu.

Budova Transgas na Vinohradské třídě.

Duel Deníku: Bourat, či nebourat komunistické budovy?

/ANKETA/ Budova Transgasu nadále hýbe českou veřejností. Její vlastník ji chce zbourat, část odborné veřejnosti je ale proti. Zeptali jsme se obou stran na obecné argumenty pro bourání podobných staveb i proti němu.  

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Duch Prahy

V Praze se diskutuje nad novým územním plánem. Jako obyčejně se k němu vyjadřují architekti, památkáři, stavitelé, politici a laická veřejnost – Pražané.

Ilustrační foto.

Výtečníci za volantem

Jičínsko - Až do roku 2018 má udělený zákaz řízení všech motorových vozidel jednačtyřicetiletý muž, kterého zastavila v sobotu odpoledne policejní hlídka v Libáni. 

Oslava Sv. Patrika.

OBRAZEM: Praha se na Den sv. Patrika zazelenala

Praha /FOTOGALERIE/ - V malé Irsko se v pátek proměnila celá metropole. Na několika místech totiž vypukla oslava Dne sv. Patrika. Zájemci mohli navštívit světelnou show v centru Prahy, party přímo na Vltavě, vířivky pod širým nebem, zpívajícího vousáče, opékání buřtů v centru města, pop up bary s výjimečnou whiskey, ale výstavy, promítání filmů nebo irskou gastronomii. Tak, jako na fotografii, se oslavovalo na Náplavce u Tančícího domu.

Pražští radní v únoru projednají architektonickou studii na proměnu prostor umístěných ve zdi Rašínova nábřeží (na vizualizaci)

Na náplavce v Praze vzniknou galerie, kavárny i toalety

Praha - Na vltavské náplavce pod Rašínovým nábřežím do léta příštího roku přibudou galerie, kavárny i toalety. Počítá s tím architektonická studie, kterou v únoru projednají radní. Letos se návštěvníci náplavky mezi Výtoní a Tančícím domem dočkají nových laviček nebo chytrých odpadkových košů, řekla v rozhovoru primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Náplavky se v sezoně proměňují v místo společenského setkávání a navštíví je tisíce lidí.

Jakub Drda, syn slavného českého spisovatele, Jana Drdy, četl dětem pohádky z tatínkovy knížky ve školce Montessori v Kladně.

Syn slavného spisovatele četl dětem v Kladně pohádky

Kladno - V rámci osvětové akce Celé Česko čte dětem, zavítal v uplynulých dnech mezi předškoláčky do Mateřské školy Montessori v Kladně Na Vyhaslém syn slavného českého spisovatele Jana Drdy, šestašedesátiletý Jakub Drda. Nadšeným klukům a holčičkám četl po ránu z knížky pohádek svého tatínka, kterou sám jako prvňáček dostal.

Místo tří selských stavení chtějí mít Ivanovičtí v centru města moderní dům, v němž lidé najdou bydlení a třeba i restauraci.

Místo selských staveb Ivanovice chtějí moderní dům. S byty i restaurací

Ivanovice na Hané – Zhruba dvě století pomáhají utvářet ráz centra Ivanovic na Hané. Tři stará rozsáhlá selská stavení, která se nacházejí uprostřed Palackého náměstí naproti fary, nicméně možná už v příštím roce čeká demolice. Objekty mají podle vize vedení města ustoupit moderní multifunkční stavbě.