Kreativ

ŠTÍTEK: Tančící dům

Z výstavy

Retrospektivní výstava Jana Kaplického probíhá v Galerii Tančící dům

Praha /FOTOGALERIE/ - Galerie Tančící dům s Pražskou správou nemovitostí otevřely na začátku listopadu novou výstavu „JKOK Nekonečno Jana Kaplického" na počest 80. výročí narození tohoto významného českého architekta a vizionáře. Expozice představuje to nejlepší z Kaplického celoživotní tvorby i některé dosud nevystavené předměty a projekty z depozitáře jeho pozůstalosti zapůjčené od Nadačního fondu KAPLICKY CENTRE. Garantkou výstavy je architektka Eva Jiřičná, která ji realizovala s týmem architektů studia AI-DESIGN.

Vitiněveská výstava Retro.

Retrovýstava nechá nakouknout děti i dospělé do starých českých domácností

Vysoké Mýto – Závěr roku je v obou mýtských muzeích v hávu retra. Zatímco v muzeu českého karosářství běží až do 8. ledna výstava Retro Oldřicha Páleníčka, v regionálním muzeu od neděle nabídnou Retrovýstavu, a to nejen starých hraček a knih, ale i pohledem proměny domácností v průběhu padesátých až osmdesátých let minulého století.

Výstava Jana Kaplického v Tančícím domě s názvem JKOK

Výstava Kaplického hledí do budoucnosti, v níž se inspiroval

Praha /FOTOGALERIE/ - Průřez celoživotní tvorbou architekta Jana Kaplického i některé dosud nevystavené předměty a projekty z jeho pozůstalosti ukáže výstava, která v úterý začne v pražském Tančícím domě. Koná se při příležitosti architektových nedožitých 80. narozenin, které připadnou na duben příštího roku. Expozice s názvem JKOK Nekonečno Jana Kaplického potrvá do března příštího roku. „Nekonečno odkazuje do budoucnosti. Veškeré jeho myšlení se odehrávalo v budoucnosti," řekla v pondělí novinářům Kaplického spolupracovnice a hlavní autorka podoby výstavy Eva Jiřičná.

Nádraží Horní Měcholupy.

KRÁTCE: Hornoměcholupské nádraží doplní parkoviště

Praha - Mimopražským by se v budoucnu mohla naskytnout další možnost, kde zaparkovat směrem do města a dál pokračovat veřejnou dopravou. U nádraží v Horních Měcholupech má vzniknout parkoviště, které by podle současných úvah města mohlo být záchytným.

Veronika Kubařová.

Veronika Khek Kubařová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha - Devětadvacetiletá herečka Veronika Khek Kubařová pochází z Rakovníka, ale už od dob studia na konzervatoři žije a pracuje v Praze. Hostovala v Semaforu, po absolvování konzervatoře se její stálou scénou stalo Městské divadlo v Mladé Boleslavi a posléze Městská divadla pražská. Před kamerou poprvé zaujala ve filmu Rafťáci a pak už filmoví režiséři neváhali sérii několika princezen doplnily výrazné role jako např. Anička ve snímku Lidice nebo Laura v Ženách v pokušení. Od loňského ledna je členkou souboru Dejvického divadla.

Robert Vůjtek.

Robert Vůjtek: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Roberta Vůjtka potkáte nejčastěji v Praze 2. Na Vinohradech bydlí a na Jiráskově náměstí působí jako ředitel Galerie Tančící dům. Na svém kontě má úspěšné výstavy Káji Saudka, Bořka Šípka, Vladimíra Jiránka a tematickou výstavu RETRO 70. a 80. let, kterou od června navštívilo 30 tisíc příchozích. Nyní má plné ruce práce s přípravami nové výstavy Jana Kaplického „JKOK", která bude v Tančícím domě probíhat od 8. listopadu.

Vila Lídy Baarové.

Poznejte čtvrť slavné herečky

Praha - Pražský deník vám přináší vycházky Prahy Neznámé. Vydáme se po méně známých, ale zato neméně zajímavých zákoutích metropole. Tentokrát se projdeme Hanspaulkou Lídy Baarové.

Tančící dům.

V Tančícím domě je hotel, nabízí luxusní nocleh a výhled na Hrad

Praha - V Tančícím domě, nejznámější porevoluční stavbě v Praze, byl v úterý otevřen čtyřhvězdičkový hotel. Hostům nabízí kromě luxusního ubytování možnost pobývat uvnitř stavby, kterou většina turistů obdivuje pouze zvenčí. Z většiny pokojů je vidět na Pražský hrad. Pokoje jsou ve dvou patrech domu.

Fero Fenič.

Fero Fenič: Jaká místa mám v Praze rád

Praha - Fero Fenič producent, režisér, iniciátor několika dokumentárních cyklů (GEN), zakladatel a prezident MFF Praha Febiofest. Renesanční člověk, který má Prahu tak rád, že bydlí přímo v jejím srdci.

Tančící dům.

Za kubismem jedině pod Vyšehrad

Praha /INFOGRAFIKA/ - Pražský deník vám přináší vycházky Prahy Neznámé. Vydáme se do méně známých, ale zato neméně zajímavých zákoutí metropole. Tentokrát zavítáme na Rašínovo nábřeží a prozkoumáme vily pod Vyšehradem. Ten byl od 15. do 19. století samostatným městem. Největší zajímavostí je ovšem zdejší architektura z počátku 20. století. Kubistické vily se totiž dají nalézt pouze v Česku.

Tančící dům.

V části pražského Tančícího domu vznikne v létě hotel

Praha - V části pražského Tančícího domu na Rašínově nábřeží vznikne v srpnu čtyřhvězdičkový hotel. Nabídne luxusní apartmány v obou věžích budovy. Hotel se bude jmenovat Dancing House Hotel. V pondělí to uvedla manažerka hotelu Ivana Peterková.

Žena v retro baretu

Když se řekne retro

Praha - Čas baretů, bakelitových panenek a méďů. Ale i módních salonů či autodílen. To vše se skrývá pod magickým slovem RETRO. Velkorysé ohlédnutí připravilo Národní muzeum.

Rodinnou pouliční hasičskou grotesku v provedení TD Bomberos mohli včera v rámci festivalu Žižkov sobě zhlédnout děti v areálu ZŠ Jarov.

OBRAZEM: Bomberos na Jarově

Praha - Rodinnou pouliční hasičskou grotesku v provedení TD Bomberos mohli v úterý v rámci festivalu Žižkov sobě zhlédnout děti v areálu ZŠ Jarov. Podívejte se, jak se malí i dospělí diváci bavili.

Retro v Tančícím domě.

OBRAZEM: V Tančícím domě se vrátíte do osmdesátek

Praha /GALERIE/ - Výstava „RETRO 70. a 80. let" byla v úterý představena novinářům v Tančícím domě v Praze. Vzpomenete si na Igráčky, Vitacit, kyselé želé a další věci, které některé z nás provázely po celé mládí? 

Ilustrační foto.

Maraton je tu! Prahu čeká sportovní svátek

Praha /INFOGRAFIKA/ - Podle slov mnohých závodníků, jeden z nejkrásnějších maratonů světa v neděli 8. května opět zavítá do Prahy. Přes deset tisíc sportovců z 93 zemí světa poměří své síly na trati dlouhé přesně 42,195 kilometru.

Pěší lávku mezi parkem pod Janáčkovým divadlem a komplexem IBC využívají lidé už osmnáct let. Architektonického řešení lávky se Jiřičná ujala poté, co nabídku odmítl Jan Kaplický.

Architektka Jiřičná spojila lávkou park s byznys centrem. V zimě je vytápěná

Brno /BRNĚNSKÉ MOSTY/ – Prosklený terminál stanice metra v Londýně, interiér pražského Tančícího domu nebo Oranžérie na Hradčanech. To vše navrhla světově známá architektka a designérka Eva Jiřičná. Svou stopu zanechala i v Brně. Zatímco mrakodrap Palác Heršpická zůstává zatím jen na papíře, pěší lávku mezi parkem pod Janáčkovým divadlem a komplexem IBC využívají lidé už osmnáct let. Architektonického řešení lávky se Jiřičná ujala poté, co nabídku odmítl Jan Kaplický.

Budova Crystal na pražských Vinohradech.

Pražané vybrali jako nejošklivější stavbu Crystal na Vinohradech

Titul Skleněné peklo pro nejošklivější stavbu posledního čtvrtstoletí dostala v anketě Pražanů budova Crystal na konci Vinohradské třídy. V těsném závěsu se umístil hotel Don Giovanni, který byl za nejošklivější moderní budovu v Praze často označován v minulosti, třetí příčka patří komplexu Quadrio ve Spálené ulici.

Budova Crystal na pražských Vinohradech.

Pražané vybrali jako nejošklivější stavbu Crystal na Vinohradech

Praha - Titul Skleněné peklo pro nejošklivější stavbu posledního čtvrtstoletí dostala v anketě Pražanů budova Crystal na konci Vinohradské třídy. V těsném závěsu se umístil hotel Don Giovanni, který byl za nejošklivější moderní budovu v Praze často označován v minulosti, třetí příčka patří komplexu Quadrio ve Spálené ulici.

Scéna Pat a Mat v Galerii Tančící dům v Praze.

Pata a Mata, králíky z klobouku i kreslené vtipy vystavuje Tančící dům

Praha /FOTOGALERIE/ - Galerie Tančící dům zahájila výstavu Včera a dnes legendárního českého ilustrátora Vladimíra Jiránka, tvůrce pohádkových postaviček Pata a Mata i Boba a Bobka - králíků z klobouku. Do neděle 5. června je ve třech patrech Tančícího domu k vidění na 300 originálních kreseb z Jiránkova celoživotního díla.

Scéna Pat a Mat v Galerii Tančící dům v Praze.

Pata a Mata, králíky z klobouku i kreslené vtipy vystavuje Tančící dům

Praha /FOTOGALERIE/ - Galerie Tančící dům zahájila výstavu Včera a dnes legendárního českého ilustrátora Vladimíra Jiránka, tvůrce pohádkových postaviček Pata a Mata i Boba a Bobka - králíků z klobouku. Do neděle 5. června je ve třech patrech Tančícího domu k vidění na 300 originálních kreseb z Jiránkova celoživotního díla.

Penkův statek hyzdí centrum Hluku.

Hluk: Penkův statek by se měl začít opravovat v roce 2017

Hluk – Nekonečný příběh opravy či zbourání Penkova statku v Hluku snad spěje ke svému konci. Na posledním jednání rady města totiž zástupci schválili jeho opravu s tím, že by se v prostoru bývalé sýpky naproti kostela vybudovala městská knihovna, městské informační centrum a dům dětí. Jakkoliv dané prohlášení pro mnohé může znamenat konečný posun v rámci celé kauzy, není vše tak růžové, jak se na první pohled zdá.

Ilustrační foto.

Galerie Tančící dům vyzývá ke sbírce předmětů ze 70. a 80. let

Praha - Galerie Tančící dům v Praze připravuje na léto 2016 tematickou výstavu Retro, která bude sondou do 70. a 80. let v Československu. Výstava umístěná ve třech patrech Tančícího domu představí retro design a předměty z této doby. Galerie proto vyzývá k darování či zapůjčení dobových předmětů.

Ilustrační foto.

Galerie Tančící dům vyzývá ke sbírce předmětů ze 70. a 80. let

Praha - Galerie Tančící dům v Praze připravuje na léto 2016 tematickou výstavu Retro, která bude sondou do 70. a 80. let v Československu. Výstava umístěná ve třech patrech Tančícího domu představí retro design a předměty z této doby. Galerie proto vyzývá k darování či zapůjčení dobových předmětů.

Boba Bobek, Pat a Mat i kreslené vtipy Vladimíra Jiránka rozveselují Tančící dům. Retrospektivní výstava bude otevřena každý den od 09:00 do 20:00. V rámci výstavy vyšla i kniha Včera a dnes.

V Tančícím domě je výstava kreseb Vladimíra Jiránka

Praha /FOTOGALERIE/ - Retrospektivní výstava kreslíře a ilustrátora Vladimíra Jiránka začala v pondělí v Galerii v Tančícím domě. Jmenuje se Včera a dnes a do neděle 5. června bude prezentovat tři stovky kreseb z celoživotního autorova díla.

Bořek Šípek

Zemřel Bořek Šípek, dvorní výtvarník Václava Havla. Bylo mu 66 let

Praha – Dnes zemřel světoznámý český výtvarník, architekt a designér Bořek Šípek. Bylo mu 66 let. Média o tom informovala rodina. Za prezidenta Václava Havla byl hradním architektem. Navrhoval skleněné umělecké objekty i designové kusy nábytku. V posledních měsících byl vážně nemocný. Zemřel dnes dopoledne.

Bořek Šípek

Zemřel Bořek Šípek, dvorní výtvarník Václava Havla. Bylo mu 66 let

Praha - V sobotu zemřel světoznámý český výtvarník, architekt a designér Bořek Šípek. Bylo mu 66 let. Média o tom informovala rodina. Za prezidenta Václava Havla byl hradním architektem. Navrhoval skleněné umělecké objekty i designové kusy nábytku. V posledních měsících byl vážně nemocný.

Michail Ščigol vystavuje v pražském Tančícim domě.

Michail Ščigol se vrací do Tančícího domu

Praha/Železnice – Asi mu ta odvážná stavba, občas diskutovaná, učarovala. Ostatně jako architekt o tom něco ví. A nejen po stránce architektonické.Ve čtvrtek v sedm večer byl ještě výstavní sál prázdný.

Bořek Šípek

Architekt Bořek Šípek: Nedělám si starosti s topkou, ale s vývojem ANO

Praha – Jméno designéra 
a architekta Bořka Šípka je spojeno s Pražským hradem 
a Václavem Havlem, ale také 
s čínským Fo-šan. Jeho skleněné objekty, vázy, stejně jako nábytek a architektonické projekty jsou vyhledávané po celém světě. V pražském Tančícím domě je nyní k vidění na 200 jeho děl na retrospektivní výstavě Out Of Limits.

Zahájení retrospektivní výstavy výtvarníka a designéra Bořka Šípka (na fotografii) s názvem Out Of Limits v Tančícím domě.

V Tančícím domě začala retrospektiva Bořka Šípka

Praha /FOTOGALERIE/ - Retrospektivní výstava českého výtvarníka, designéra a architekta Bořka Šípka s názvem Out Of Limits začala v pondělí v galerii Art Salon S v Tančícím domě. V instalaci, kterou připravil sám autor, je téměř 200 děl od skleněných uměleckých objektů až po designové kusy nábytku, jež Šípek vytvořil za posledních 20 let. 

Zahájení retrospektivní výstavy výtvarníka a designéra Bořka Šípka (na fotografii) s názvem Out Of Limits v Tančícím domě.

V Tančícím domě začala retrospektiva Bořka Šípka

Praha /FOTOGALERIE/ - Retrospektivní výstava českého výtvarníka, designéra a architekta Bořka Šípka s názvem Out Of Limits začala v pondělí v galerii Art Salon S v Tančícím domě. V instalaci, kterou připravil sám autor, je téměř 200 děl od skleněných uměleckých objektů až po designové kusy nábytku, jež Šípek vytvořil za posledních 20 let. 

Část grafické pozvánky na retrospektivní výstavu českého výtvarníka a designéra Bořka Šípka s názvem Out Of Limits v Tančícím domě v Praze.

Bořek Šípek vystaví v galerii Tančícího domu to nejlepší ze své tvorby

Praha - Umělecká galerie Art Salon S v Tančícím domě v Praze uvádí retrospektivní výstavu českého výtvarníka a designéra Bořka Šípka s názvem Out Of Limits. V nově zrekonstruovaném druhém patře Tančícího domu bude ve velkolepé instalaci představeno téměř 200 děl od skleněných uměleckých objektů až po designové kousky nábytku limitovaných kolekcí, které autor vytvořil během různých obdobích své celoživotní tvorby.

Vodníci z Prahy i okolí se setkali v sobotu na náplavce na Rašínově nábřeží, aby společně s dalšími návštěvníky oslavili výročí 150 let od založení Pražské paroplavební společnosti. Připraveny byly speciální plavby po Vltavě i doprovodný program na lodi.

Nejen vodníci a námořníci slavili výročí, kdy parníky začaly vozit Pražany

Praha - Zelený obličej, klobouk i kabátek a k tomu navrch barevné pentle. Jeden takový hastrman v sobotu dopoledne procházel Palackého náměstím a mířil k Vltavě. Pokud si někdo z kolemjdoucích myslel, že skočí do řeky a bude lovit dušičky, byl na omylu. Na Rašínově nábřeží totiž vyvrcholily oslavy jubilea Pražské paroplavební společnosti, která zavedla v metropoli osobní lodní dopravu.