Kreativ

ŠTÍTEK: tkáň

Ilustrační foto.

Jak pečovat o dětské zoubky

Od chvíle, kdy dítěti vyroste první zoubek, začíná nekonečný boj se zubním plakem a bakteriemi v něm obsaženými. Starost o zoubky rozhodně nenechávejte jen na svých ratolestech. S ústní hygienou byste jim měli pomáhat ještě i v době, kdy zahájí školní docházku.

Nové metody cvičení nabízí od těchto dnů v Uherském Hradišti TOP-BODY personal training. F

TOP-BODY v Uherském Hradišti nabízí nové metody cvičení

Uherské Hradiště – Nové možnosti cvičení se od těchto dnů nabízí v Uherském Hradišti všem aktivním i rekreačním sportovcům. K dispozici je jim nová provozovna TOP-BODY personal training, umožňující jednoduchá cvičení za pomocí počítačem ovládaných zařízení, vysílajících elektrické impulsy do svalových tkání (Electro muscle stimulation – EMS).

Mezinárodní sít Mediestetik nabízí rozšířenější služby.

Mezinárodní síť Mediestetik rozšířila v Praze kliniku estetické medicíny

Praha - Moderní medicína slaví v Praze další úspěch. Jedno z předních evropských estetických zařízení rozšířilo v uplynulých dnech zázemí o dvě dermatologické a jednu plně vybavenou stomatologickou ordinaci. Rozšíří tak i možnost ošetření založených na nejnovějších vědeckých poznatcích a technologických inovacích.

Ilustrační foto

Odhalte tajemství duběnek

Zaujala vás maličká „jablíčka" na listech dubů? Pak jste objevili duběnky. Je to druh hálky, kterou způsobuje blanokřídlý hmyz žlabatka dubová.

Bezcitná pachatelka kriminálního činu. Tak soud v první instanci viděl matku zraněného dítěte.

Za zmrzačení vlastního dítěte dostala matka deset let

Praha /FOTOGALERIE/ - Velmi otřesný kriminální čin. Těmito slovy v úterý pojmenoval předseda senátu Městského soudu v Praze Tomáš Kubovec skutek, kterého se podle zatím nepravomocného verdiktu dopustila 34letá žena původem z Ukrajiny vůči svému sedmiměsíčnímu miminku.

Ilustrační foto

Poškodila máma dceři mozek?

Praha - Děsivý výčet hrůz, které údajně muselo prožívat půlroční miminko odkázané na péči matky, zazníval v pondělí v jednací síni Městského soudu v Praze.

Ilustrační fotografie

Bezdomovec si nechal zarůst pouta do masa

Praha - O ruku zřejmě přijde 28letý muž bez domova, na jehož osudu se podepsala zbytečná frajeřina – a následně nepochopitelná lhostejnost. lhostejnost k sobě samému. Dotyčný totiž nosil pouta vrůstající do masa – a to to tři čtvrtě roku. Pomoc přišel vyhledat, až když bylo pozdě, informovala v sobotu Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie.

Ilustrační foto.

Potratové pilulky z internetu prý nemusejí být účinné

Potratové pilulky, které jsou nelegálně dostupné na internetu, nemusejí být účinné, protože jsou nevhodně baleny. Na setkání s novináři na to upozornila Erika Votavová, zástupkyně distributora schválené potratové pilulky, která je v Česku dostupná od začátku června.

Janko Tipsarevič se raduje z výhry proti Švédům.

Odložil návrat. Tipsarevič má další nádor na noze a říká: Hrozný pocit

Bělehrad - Bývalý osmý hráč světa Janko Tipsarevič je po další operaci paty a musel odložit návrat k tenisu. Třicetiletý Srb, vítěz čtyř turnajů ATP a daviscupový šampion z roku 2010, měl nezhoubný nádor v levé noze, s níž byl na operaci už v červnu. Na kurtech chybí už jedenáct měsíců.

Skleněné banky se na tělo přisávají podtlakem, který vzniká po shoření kyslíku.

Baňkování: tisíci let prověřená technika stále přináší úlevu

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Vyzkoušeli jste už baňkování, proceduru, která je příjemnou formou relaxace, ale také efektivní zbraní proti bolesti zad a kloubů? Ve svém repertoáru má tuto techniku mladoboleslavské Studio 33, kde ji provádí jeho majitelka Markéta Šímová.

PANELY s fotografiemi z optického mikroskopu si lidé mohou prohlédnout v budově krajského úřadu.

Mikrosnímky ze vsetínské nemocnice ve Zlíně

Vsetín, Zlín – Výstava mikroskopických snímků pořízených v laboratořích Vsetínské nemocnice je po celé září k vidění v 16. patře budovy Krajského úřadu Zlínského kraje ve Zlíně.

Perfect Clinic v Brně

I plastická chirurgie používá miniinvazivní metody, kterými zavčas „zastaví" proces stárnutí. Řeč je o injekčních výplních, které sice nefungují na doživotí, ale když se umí aplikovat, dokáží s naším věkem kouzla. Uberou klidně 5 let, potvrzuje svou zkušenost vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa .

Ilustrační fotografie.

Chorobné zúžení srdeční chlopně působí vedle vápníku i fosfor

Chorobné zúžení srdeční chlopně způsobuje nejen vápník, jak se dosud předpokládalo, ale i další prvky, například fosfor. Zjistili to vědci Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd s kolegy z dalších institucí. V usazeninách objevili také cholesterol a proteiny, sdělila vedoucí oddělení geochemie Martina Havelcová. Nové poznatky by podle kardiologa Michala Šmída mohly vést k efektivnější prevenci, případně i k novým metodám léčby této rozšířené choroby.

Ilustrační foto

Jana Dostálová: Základ zdraví je jíst střídmě a pestře

O potravinách a jejich kvalitě toho ví tolik jako málokdo. Zapojuje se do osvětových akcí zaměřených na správnou výživu, kterou považuje za základ zdraví. Účastní se také testování potravin – jistotu, že to nejdražší je zároveň i to nejkvalitnější, prý spotřebitel rozhodně nemá. Ve většině případů však vyšší cena souvisí s vyšší kvalitou.

Gynekologie, ultrazvuk. Ilustrační snímek.

Nemocnice má nové ultrazvuky

Jihlava - Nemocnice Jihlava získala dva nové ultrazvuky za několik milionů korun. Přínosné jsou především pro pacientky s podezřením na rakovinu prsu.

Speciálně vycvičení psi našli v sutinách už jen mrtvé.

Sutiny prohledávali i psovodi z Prahy

Vilémov – Sutiny zříceného mostu ve Vilémově dva dny prohledávali zkušení psovodi z Prahy. Speciálně vycvičení psi našli pod sutinami tři těla.

Jiří Ježek

Další operace. Stav cyklisty Ježka je stabilizovaný, lékaři mají "dobrý pocit"

Greenville - Handicapovaný cyklista Jiří Ježek, který se těžce zranil po pádu na mistrovství světa, se podrobil další operaci, tentokrát zlomené pažní kosti. Lékaři mu vyjmuli kostní štěp z pánve a nahradili jím poškozenou kostní tkáň poraněné paže. Informovala o tom vedoucí reprezentačního týmu paralympiků Jaroslava Krakovičová. Ježkův stav je stabilizovaný.

Ilustrační foto.

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.

Ilustrační foto.

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Praha - Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.

Ilustrační fotografie.

Vědci zkoumají, zda a jak nahradit nefunkční buňky v srdci

Děti s vrozenou poruchou srdečního rytmu by v budoucnu nemusely už mít kardiostimulátor, aby jejich srdce fungovalo správně. Vědci z anatomického ústavu první lékařské fakulty Univerzity Karlovy zkoumají, zda a jak by se daly v srdci nahradit nefunkční buňky, které jeho chod řídí, sdělil šéf výzkumného týmu profesor David Sedmera. Poruchu srdečního rytmu má jedno dítě z 10.000. Zatímco dospělému vydrží kardiostimulátor i deset let, dětem se kvůli růstu musí měnit častěji, což je spojeno s řadou rizik.

Ilustrační foto.

Zdravotníci mají nový přístroj na odhalení oxidu uhelnatého

Jižní Čechy – Patří mezi nenápadné, ale o to zákeřnější zabijáky. Jen v České republice si ročně vyžádá kolem 150 obětí. Další stovky lidí kvůli němu končívají v nemocnici. Oxid uhelnatý. Bezbarvý plyn bez zápachu, který vzniká 
v důsledků nedokonalého spalování. Nový přístroj na odhalování této látky pořídili jihočeští záchranáři.

Vydra říční. Ilustrační foto.

Vysazené vydry se množí a migrují

Vydří populace byla v našem regionu už úplně vyhubena. Přesto v Krnově byla v sobotu nalezena uhynulá vydra, což je paradoxně dobrá zpráva. Je to důkaz, že vysazení vyder do naší přírody se zdařilo.

Pacientům se díky technice za téměř 40 milionů zvýší kvalita péče.

Onkologičtí pacienti mají díky nové technice bezpečnější terapii

Jihlava - Pro onkologické pacienty jihlavské nemocnice je připravená bezpečnější a účinnější terapie. Komplexní onkologické centrum získalo nové příslušenství k lineárnímu urychlovači. Pacientům se tak podle nemocnice díky technice za téměř 40 milionů korun zvýší kvalita péče.

Podle přednosty Kliniky radiační onkologie Pavla Šlampy je brachyradioterapie málo známý, ale velmi důležitý způsob léčby.

Léčba rakoviny? Potrvá deset minut

Objevili jí v prsu nádor. Místo vnějšího ozařování ale pacientka Marie podstoupila takzvanou brachyradioterapii, neboli vnitřní ozařování, díky kterému strávila v nemocnici místo sedmi týdnů jen pět dnů. Masarykův onkologický ústav má nyní dva nové přístroje, které léčbu zhoubných nádorů výrazně urychlují.

Podle přednosty Kliniky radiační onkologie Pavla Šlampy je brachyradioterapie málo známý, ale velmi důležitý způsob léčby.

Léčba rakoviny? Potrvá deset minut

Brno – Objevili jí v prsu nádor. Místo vnějšího ozařování ale pacientka Marie podstoupila takzvanou brachyradioterapii, neboli vnitřní ozařování, díky kterému strávila v nemocnici místo sedmi týdnů jen pět dnů. Masarykův onkologický ústav má nyní dva nové přístroje, které léčbu zhoubných nádorů výrazně urychlují.

Novinka nahradí stávající kobaltový ozařovač (na snímku), který umožňuje pouze paliativní léčbu.

V pražské VFN instalují unikátní ozařovač

Efektivnější ozáření s minimálním zasažením zdravé tkáně. To by měl umět nový přístroj, který se právě začíná instalovat v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Jde o vůbec první zařízení svého druhu v Česku.

Novinka nahradí stávající kobaltový ozařovač (na snímku), který umožňuje pouze paliativní léčbu.

V pražské VFN instalují unikátní ozařovač

Praha – Efektivnější ozáření s minimálním zasažením zdravé tkáně. To by měl umět nový přístroj, který se právě začíná instalovat v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN). Jde o vůbec první zařízení svého druhu v Česku.

Za pokus o vraždu 37letá Michaela Pěnkavová dostala osmiletý trest.

Za říznutí partnera do krku dostala žena osm let

Praha /FOTOGALERIE/ - Otylost život nejen zkracuje, jak tvrdí lékaři, ale může ho prodloužit. I to je lékařsky potvrzeno! Dokazuje to případ z pražského Smíchova, kde zřejmě jen díky své tloušťce před osmi měsíci přežil muž napadení ze strany své přítelkyně.

Vědci vytvořili průhlednou myš, technologie může pomoct v léčbě.

Vědci vytvořili průhlednou myš, technologie může pomoct v léčbě

Washington /VIDEO/ – Vědcům se pomocí nové technologie podařilo vytvořit průhlednou myš, na jejímž těle lze pouhým okem pozorovat vnitřní orgány a jejich propojení. Ačkoli při výzkumu používali mrtvé hlodavce zbavené kůže, jde podle odborníků o průlom, který v budoucnu může pomoci při diagnostice a léčbě řady lidských nemocí – od autismu až po chronické bolesti, napsal deník The Independent.

Českobudějovická nemocnice. Ilustrační foto.

Při operaci jako v kině. 
S 3D brýlemi

České Budějovice – Chirurg si nasadí 3D brýle a pomocí speciálního přístroje operuje pacienta, přičemž sleduje monitor počítače. Zdá se vám to jako scéna ze sci-fi příběhu? Možná budete překvapeni, ale právě tuto metodu nově využívají lékaři českobudějovické nemocnice. Jako jedni z prvních v Česku.

Lebka nalezená v Tovačově. Ilustrační foto.

Lebky z Tovačova a Kunzova jsou pozůstatkem minulosti

Tovačov, Přerov – Dvě lebky, nalezené v únoru letošního roku na památníku obětem prusko-rakouské války u Tovačova a ve věži hrádku Kunzov, nenesou stopy násilí a jsou pozůstatkem minulosti. Takový je závěr kriminalistických expertiz, kterým byly podrobeny.

Ilustrační foto.

Operace 
teď zvládají rychleji. Práci usnadňuje nový přístroj

Kratší operace, menší krevní ztráty 
i nižší riziko operačních a pooperačních komplikací přináší pacientům českobudějovické nemocnice nový speciální přístroj. Má název ThunderBeat a lékaři chirurgického a urologického oddělení jej 
s úspěchem využívají k nejrůznějším zákrokům.

Ilustrační foto.

Operace 
teď zvládají rychleji. Práci usnadňuje nový přístroj

České Budějovice – Kratší operace, menší krevní ztráty 
i nižší riziko operačních a pooperačních komplikací přináší pacientům českobudějovické nemocnice nový speciální přístroj. Má název ThunderBeat a lékaři chirurgického a urologického oddělení jej 
s úspěchem využívají k nejrůznějším zákrokům.

Ilustrační foto

Krimipříběh aneb Poslední večeře se nekonala

Hradec Králové - Seriál s krimipříběhy z minulosti se na stránkách Deníku objevuje pravidelně každý týden. Výjimkou není ani ten nynější, kdy si můžete přečíst pokračování dalšího policejního případu.